Archiwum Forum Marzec 2013
(212 tematów na forum)
-
Reklama na działce a "sposób użytkowania działki"
przez: henryk.surdej | 2013.3.1 9:2:34
Witam, mam pytanie jestem współwłaścicielem nieruchomości, w akcie notarialnym mam zapis o sposobie użytkowania działki na wyłączbość. Jest konkretnie ustalone którą cześć mam ja a ktorą (...) czytaj dalej»
-
przez: elpasonaso | 2013.3.1 9:35:1
Niech się pan inspekcji budowlanej wprost za pyta, czy przy ulicy takiej a takiej, osoba XYZ na działania "tutaj pan opisze co dokładnie się tam dzieje", uzyskała pozwolenie inspektora budowlanego (...) czytaj dalej»
-
Powiadomienie pracodawcy o przyczynie nieobecnośći w pracy
przez: elpasonaso | 2013.3.1 9:46:53
Mam takie pytanie z życia wzięta, czy w ramach uzasadnionej nieobecności należy traktować pierwszą pomoc przedmedyczną udzieloną osobie na przystanku tramwajowym do czasu przyjazdu karetki, przez (...) czytaj dalej»
-
przez: elpasonaso | 2013.3.1 9:54:29
Rodzice nic nie będą mieć do gadania nawet jak będziecie sypiać ze sobą, tak mówi prawo. czytaj dalej»
-
Mam pytanie dotyczące rozwodu.
przez: danuta | 2013.3.1 10:56:32
Mam pytanie dotyczące rozwodu. Jestem w trakcie oczekiwania na termin rozwodu.Z męzem nie żyję juz 2 lata. On mieszka w ty m samym mieszkaniu ale mamy oddzielne pokoje. Mamy pełnoletnie dziecko.Czy (...) czytaj dalej»
-
kto wystawia zus rmua w ciąży na zwolnieniu?
przez: Goska | 2013.3.1 11:16:23
Jestem w ciazy.Od wrzesna przebywam na zwolnieniu.Przelew za L4 otrzymuje z firmy.Kto ma obowiazek wystawienia mi pitu zaklad czy zus? czytaj dalej»
-
potrzebna porada - podzial majatku - samochod po leasingu - Warszawa
przez: Prawnik1209 | 2013.3.1 11:40:37
Witam, Proszę powiedzieć o co chodzi a postaram się pomóc. Współpracowałem z kilkoma firmami leasingowymi wykonując obsługę prawną podmiotu gospodarczego współpracującego (...) czytaj dalej»
-
czy cokolwiek dostane po mamie?
przez: kasiamaja2010 | 2013.3.1 13:14:42
Z jakimi kosztami musze się liczyc zakłądając taka sprawe i jak długo się czeka na rozprawę? czytaj dalej»
-
akcyza kupno samochodu - Urzad Celny
przez: Misosozi | 2013.3.1 14:36:45
Witam wszystkich. Mam pewien problem z rejestracja pojazdu samochodowego w Warszawie, w urzedzie komunikacji. Postaram się w miarę czytelnie streścić całą historię. Problemem jest zaświadczenie (...) czytaj dalej»
-
przez: 0509mati | 2013.3.1 20:38:17
Witam! mam problem,otoż moja babcia była partycypantem mieszkania w TBS gdzie mieszka dalej mój wujek.Babci nie ma bo zmarła,teraz wujek chce przepisać to mieszkanie na swojego wnuka i szuka spadkobiercow (...) czytaj dalej»
-
Awaria w mieszkaniu z winy wynajmującego
przez: truskawy | 2013.3.1 20:56:22
[cytat] Ustawa o najmie (jeżeli nie zapisano inaczej w umowie najmu) lokali zobowiązuje właściciela do ponoszenia określonych kosztów. [/cytat] Jakich kosztów? Jak nazywa się ta ustawa, (...) czytaj dalej»
-
przez: hughes | 2013.3.2 12:28:21
dziekuje Ci bardzo za pomoc;) czytaj dalej»
-
czy osp może wystawić rachunek?
przez: Dor | 2013.3.2 13:21:19
OSP może wystawić rachunek, o ile ma zarejestrowaną dziełaność gospodarczą. Natomiast, jesli nie prowadzą dziełalnościgospodarczej mogą wydać poświadczenie o otrzymaniu pieniędzy (nie jest (...) czytaj dalej»
-
SPADEK,ZACHOWEK CZY MEZE SIE PRZEDAWNIC
przez: nudnyjas | 2013.3.2 18:5:52
Witam Mam mały problem jakies 13 lat byl podzil majątku po ojcu w spadku dostal wszystko brat ale mial nas spłacic jednak do tej pory nie wyplacil nikomu ani złotowki,czy to jest juz przedawnione (...) czytaj dalej»
-
Moje dane w internecie bez mojej zgody?
przez: Bozena231 | 2013.3.2 23:37:37
Przepraszam,w temacie nie było widać jaka to jest treść otóz: IMIE NAZWISKO - MIASTO, Ul. ULICA ... (Po kliknieciu przenosi mnie na stronę,która się nie wczytuje) IMIE NAZWISKO, dług 1150.75, (...) czytaj dalej»
-
Nienalezne firmie pieniadze- zwrot
przez: gerardwozniak | 2013.3.3 11:10:27
Moim zdaniem powinna je zwrócić. Osobie, która przesłała pieniądze na konto danej firmy, przysługuje roszczenie w stosunku do niej z tytułu bezpodstawnego wzbogacenia o zwrot wpłaconych pieniędzy (...) czytaj dalej»
-
jaki mandat za sikanie w miejscu publicznym??
przez: rafal155 | 2013.3.3 12:39:0
witam, dostalem mandat za sikanie w miejscu publicznym w wysokosci 500zł. Czy jest sens odwołania sie od tej kary??? czytaj dalej»
-
przez: Rafał | 2013.3.3 12:40:14
witam, dostalem mandat za sikanie w miejscu publicznym w wysokosci 500zł. Czy jest sens odwołania sie od tej kary??? czytaj dalej»
-
przez: cimex1 | 2013.3.3 13:28:18
Witam ... Prosze o kontakt z naszą Kancelarii .Proponuje procedurę uznania długu . 693 991 840 czytaj dalej»
-
Ustalanie służebności przesyłu
przez: cimex1 | 2013.3.3 13:34:14
Jeśli na twojej działce , polu znajdują się słupy , rury gazowe,i inne . Nasza kancelaria proponuje pomoc w ustaleniu stalenie służebności przesyłu i wypłaty naleznego odszkodowania. Oferujeny (...) czytaj dalej»
-
czy należy mi się odszkodowanie za słup wysokiego napięcia?
przez: cimex1 | 2013.3.3 13:41:34
Jeśli na twojej działce , polu znajdują się słupy , rury gazowe,i inne . Nasza kancelaria proponuje pomoc w ustaleniu stalenie służebności przesyłu i wypłaty naleznego odszkodowania. Oferujeny (...) czytaj dalej»
-
przez: valencia | 2013.3.3 16:10:18
Jeżeli chodzi o warunki płacowe, to są one takie same, ponieważ w umowie widnieje wynagrodzenie godzinowe, a nie miesięczne. Pracodawca poinformował, że osoby, które będą pracowały w pełnym (...) czytaj dalej»
-
Umowa zlecenia-wątpliwości i nieuczciwy pracodawca.
przez: kasiopea11 | 2013.3.3 18:22:27
Witam Trafił mi się wyjątkowo felerny pracodawca. Zacznę od tego, że znalazłam ogłoszenie o pracę w internecie, gdzie pisało iż pracodawca oferuje m.in.: wysokie wynagrodzenie stałe+ możliwe (...) czytaj dalej»
-
Aneks do odbioru technicznego !!!! Nie chcą oddać kaucji
przez: gerardwozniak | 2013.3.3 22:15:7
proszę wejść na moja stronę, wysłać do mnie maila z pytaniem i porada będzie darmowa. Pozdrawiam, r.pr. Gerard Woźniak czytaj dalej»
-
czy do wyroku eksmisyjnego przysługuje kasacja?
przez: Brodziu | 2013.3.4 8:3:32
Mam pytanie, w 2010r. sąd uprawomocnił 2 wyroki eksmisyjne, w jednym nakazuje aby matka z dziećmi przeniosła się do brata (imię i nazwisko osoby zostało zmienione trudno określić o kogo chodzi)2 (...) czytaj dalej»
-
przez: elpasonaso | 2013.3.4 8:15:33
Skoro sama córka ani szkoła nie chcą dać potwierdzenia, to poprosić o to sąd, poprzez pozew. Albo od razu pisać pozew o zmniejszenie alimentów lub zaprzestanie świadczenia alimentów (...) czytaj dalej»
-
przez: elpasonaso | 2013.3.4 8:16:13
hmmmm tytuł "sponsor" nieco wprowadził mnie w błąd;( A szkoda, szkoda. czytaj dalej»
-
przez: elpasonaso | 2013.3.4 8:23:40
Tutaj sporo wiadomości o świadczeniach alimentacyjnych http://e-prawnik.pl/artykuly/prawo-rodzinne/obowiazek-alimentacyjny-rodzicow-wzgledem-dzieci-od-a-do-z.html czytaj dalej»
-
przez: filippo88 | 2013.3.4 8:27:49
Witam, w dni wczorajszym, tj. 28.02.2013 dostałem od Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej Wydział IX Karny, Sekcja ds. wykonywania orzeczeń wezwanie do stawienia się dnia 8.03.2013 w Areszcie Śledczym (...) czytaj dalej»
-
Alimenty wobec ojca/pozbawienie praw rodzicielskich
przez: Dsar | 2013.3.4 15:15:29
Ostatnio dowiedziałem się, że mój ojciec teoretycznie może w przyszłości wystąpić o przyznanie mu alimentów, które ja miałbym płacić. Sam ojciec uporczywie uchyla się od płacenia alimentów (...) czytaj dalej»
-
Straż Miejska ? do likwidacji czy nie?
przez: Han33 | 2013.3.4 16:23:52
Uważam, że powinna byc likwidowana, lecz zmiona jej forma działania, bliżej ludzi, dalej od radarów. czytaj dalej»
-
kredyty chwilówki - prawnie są ok?
przez: Han33 | 2013.3.4 16:28:13
Wszystkie sa legalne, tylko diabeł tkwi w szczegółach, w tym przypadku w szczegółach umów, których nie zawsze doczyta klient. czytaj dalej»
-
Pałka policyjen w samochodzie.
przez: Han33 | 2013.3.4 16:37:7
Znajomy taksówkarz wozi kawał przewodu gumowego i nikt sie nie czepia, że to broń:) czytaj dalej»
-
Bezrobotny musi rozliczyć PIT 2012? Bez pobierania zasiłku.
przez: Han33 | 2013.3.4 16:56:15
Otrzymałem kiedyś taką informację, jeżeli otrzymasz jakikolwiek PIT-11 wtedy zeznanie musisz składać ? czytaj dalej»
-
Zderzaki stalowe do samochodu.
przez: Han33 | 2013.3.4 16:59:23
Tylko wyposażenia fabryczne są legalne. Chodzi o kontakt z ewentalnym pieszym podczas wypadku, takie orurowanie, czy inny zderzak powodują wieksze obrażenia. czytaj dalej»
-
przez: Han33 | 2013.3.4 17:3:1
Matka ma działalność to informacja z US, albo PIT-y, porozmawiaj z ojcem i bratem może złożą oświadczenia, że nie mają dochodów czytaj dalej»
-
przez: Han33 | 2013.3.4 17:15:7
PIT to dokument, chcesz fałszować? czytaj dalej»
-
Zleciłem wykonanie strony internetowe,jak odzyskać zaliczkę?
przez: bergrand | 2013.3.4 19:50:3
[cytat] Musi być Pan naprawdę bardzo głupi skoro nie podpisuje Pan umów. W związku z tym zobowiązuje się Panu pomoc prawnie. Naturalnie o ile zaakceptuje Pan zaliczkę w wysokości połowy wartości (...) czytaj dalej»
-
czesne za studia i przedawnienie
przez: adrians1 | 2013.3.4 21:4:15
a i dokładnie mówiać jeszcze, w 2008 szkoła straciła możliwość wydawania tytułów mgr, zmieniono mi kierunek studiów na siłę na który nie wyraziłem zgody. zawiła historia jednym słowem... (...) czytaj dalej»
-
Rozwód w Niemczech czy lepiej w Polsce
przez: Kaweczka1983 | 2013.3.5 15:27:56
Ponad 2 lata temu wziąłem ślub w Polsce. Zaraz po nim wraz z żoną wyjechaliśmy do Niemiec i tam mieszkaliśmy. Nie mamy dzieci. Oboje mamy obywatelstwo polskie.Ponad miesiąc temu wróciłem do Polski (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę rozebrać płot sąsiada, gdyż wchodzi on w moją działkę 1,5 m ? I czy mogę w takiej sytuacji
przez: Mączka | 2013.3.5 15:36:3
Czy mogę rozebrać płot sąsiada, gdyż wchodzi on w moją działkę 1,5 m ? I czy mogę w takiej sytuacji wznieść ogrodzenie ( mur betonowy ) na granicy działki? Sąsiad na pewno się nie zgodzi (...) czytaj dalej»
-
Szkody spowodowane najmem lokalu
przez: najemcaaa | 2013.3.5 16:1:57
Owszem informowalam, pokazywalam... odpowiedz uzyskalam taka ze wystarczy rzeczy wyprac... czytaj dalej»
-
przez: elpasonaso | 2013.3.5 16:3:32
Podłączam się do pytania. Rok po wykupie z bonifikatą, mieszkanie przeszło z rodziców na dziecko. czytaj dalej»
-
Problem z ojcem, pobicie, zawiasy
przez: elpasonaso | 2013.3.5 16:5:45
Obrona konieczna, to nie uderzanie, no ale w takiej sytuacje może się Panu udać, tyle że problemem są wcześniejsze wyroki. Musi pan uzywać właściwego nazewnicta podczas składania zeznań. Był (...) czytaj dalej»
-
przez: kryzysowa | 2013.3.5 16:10:17
Witam. zacznę może od tego że mam 21 lat od 15 roku życia przebywałam w rodzinie zastępczej u babci. Z babcią dogadywałam się różnie czasem się kłóciłyśmy czasem było pomiędzy nami bardzo (...) czytaj dalej»
-
Gdzie i jakie studia podyplomowe należy skończyć aby zostać kuratorem zawodowym
przez: mirek35 | 2013.3.5 21:43:12
Socjologia, pedagogika, studia ogolnie humanistyczne a zapomnialem dodać [b]TRZEBA MIEć DDDDDDDDDDDOOOOOOBRE UKLADY[/b] czytaj dalej»
-
przez: tomimoss | 2013.3.6 13:52:41
ponawiam pytanie,czy mogła ta firma tak zrobić? czytaj dalej»
-
Kto powinien zaopiekować się babcią?
przez: Jadwiga | 2013.3.6 16:11:25
Kto powinien zaopiekować się babcią? Wnuk sprzedaje babci dom i bierze babcię do siebie, mieszka on z mamą córką tej babci. Pieniądze ze sprzedaży domu są wpłacone na konto wnuka. Trójka dzieci (...) czytaj dalej»
-
przez: kuba.sadlowski | 2013.3.6 23:1:6
Jestem absolwentem studiów wyższych i na dniach chciałem zarejestrować się w powiatowym urzędzie pracy. W czasie studiów pracowałem w wakacje w 2 zakładach ( jedna umowa o pracę, a druga umowa (...) czytaj dalej»
-
Ograniczenie władzy rodzicielskiej a dowód tymczasowy!
przez: Martyna19 | 2013.3.7 11:1:48
Witam, mam bardzo ważne pytanie. Mianowicie, mam 17 lat, we wrześniu kończę 18, ale pilnie potrzebuję wyrobić dowód osobisty, jestem w rodzinie zastępczej i musiałam zdobyć dokument mówiący (...) czytaj dalej»