Archiwum Forum Sierpień 2013
(281 tematów na forum)
-
przez: kalinka30 | 2013.8.1 0:8:23
Witam Mój tata zmarł, miał przyznaną rentę (częściową niezdolność do pracy) ale bez świadczenia ponieważ przez ostatnie 10 lat miał przepracowane tylko 4 lata i 3 miesiące, więc zabrakło (...) czytaj dalej»
-
Zakaz konkurencji a programy partnerskie
przez: pracus00 | 2013.8.1 1:5:42
Witam, pracuję w z zakładach bukmacherskich, w umowie mam zakaz konkurencji. Chciałbym się dowiedzieć czy mogę uczestniczyć w programach partnerskich innych firm bukmacherskich niż ta w której (...) czytaj dalej»
-
Po co przy rejestracji dziecka w USC potrzebny jest akt małżeństwa, skoro dziecko urodzi się później
przez: Edyta K. | 2013.8.1 7:19:42
Po co przy rejestracji dziecka w USC potrzebny jest akt małżeństwa, skoro dziecko urodzi się później niż 300 dni od rozwodu. Jestem już ponad rok po rozwodzie. Wróciłam do swojego panieńskiego (...) czytaj dalej»
-
czy właściciel miał prawo kazać podpisać mi taką umowę??
przez: ania02013 | 2013.8.1 10:34:44
Ja również korzystałam z prawniknonstop.pl - także polecam, bo mi pomogli w podobnej sprawie :) czytaj dalej»
-
Gdy rozpoczynałam działalność właściciel lokalu dał mi ustne pozwolenie na wywieszenie reklamy
przez: Magda | 2013.8.1 10:40:54
Gdy rozpoczynałam działalność właściciel lokalu dał mi ustne pozwolenie na wywieszenie reklamy na budynku spółdzielni po to aby się zareklamować. Nie wspominał w ogóle o kwocie, którą miałabym (...) czytaj dalej»
-
przez: Marlena | 2013.8.1 12:28:21
Mam pytanie. Dostałam pismo od komornika że zajmuje konto w banku w ktorym ja nie mam konta tylko moj chlopak i przez 3 miesiace moje wynagrodzenie z pracy wplyawlo wlasnie na jego konto. Chcialam zaznaczyc (...) czytaj dalej»
-
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą. Większość zamówień dokonuje się na odległość
przez: Michał | 2013.8.1 12:43:9
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą. Większość zamówień dokonuje się na odległość płacąc przelewami. Niektóre faktury mają przesunięty termin płatności, więc na fakturze (...) czytaj dalej»
-
Prowadzę działalność gospodarczą i sprowadzam również towar spoza UE. Czy urząd celny może wymagać
przez: Michał | 2013.8.1 12:50:18
Prowadzę działalność gospodarczą i sprowadzam również towar spoza UE. Czy urząd celny może wymagać dowodu zapłaty za towar czy oclenia i naliczenia VATu dokonuje się jedynie na podstawie faktury? (...) czytaj dalej»
-
przez: JustynaLW | 2013.8.1 14:22:27
Witajcie, jestem tu nowa i nie wiem czy piszę we właściwym dziale. Kupiliśmy mieszkanie i zaczęliśmy remont. Złozyliśmy w PKO wniosek o kredyt. Wszystko było pięknie do wczoraj kiedy to pani (...) czytaj dalej»
-
Podatek dochodowy w Anglii a miejsce wykonywania Polska
przez: bartekk89 | 2013.8.1 14:23:36
Witam. Mam takie pytanie. Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą w Polsce Podatek dochodowy rozliczany w Polsce jest bardzo wysoki. Czy istniała by możliwość żeby otworzyć firmę w GB (...) czytaj dalej»
-
zatrudnianie w córkach spółkach
przez: antos5 | 2013.8.1 15:20:7
Sprawa dotyczy zatrudnienia pracownika po dwóch umowach na czas określony ( nie mylić z okresem próbnym )- 3 i 3 miesiące, w tej samej firmie tzn. ta sama siedziba, NIP, Regon, ale inna nazawa ( (...) czytaj dalej»
-
Akcja Problemy Prawne Polskich Przedsiębiorców
przez: SzybkieUmowy | 2013.8.1 15:58:34
Prowadzisz firmę? Często spotykasz się z problemami prawnymi? Od 01 sierpnia funkcjonuje specjalna strona www.szybkieumowy.pl/problemy_prawne, na której będzie można anonimowo zgłosić wybrany (...) czytaj dalej»
-
przez: sowka41 | 2013.8.1 16:19:14
Witam W maju 2010roku mój mąż był sprawcą wypadku. Zakład ubezpieczeń wypłacił odszkodowanie z oc pojazdu. W 2011 roku poszkodowany założył mężowi sprawę w sądzie. Sprawa toczyła się (...) czytaj dalej»
-
przez: DOROTA P | 2013.8.1 16:55:16
Kto jest właścicielem domu? Witam mam pytanie dotyczące domu który został wybudowany na działce która jest współwłasnością . Współwłaścicielami działki jest mój mąż jego mama i jego (...) czytaj dalej»
-
Muzyka a cisza nocna - interwencja policji
przez: kamil851 | 2013.8.1 21:28:9
Witam. Mieszkam w bloku i jest wspólnota mieszkaniowa. Chciałbym się dowiedzieć czy Policjant może żądać dokumentu tożsamości i spisać moje dane za nie popełnienie wykroczenia. Chodzi o to (...) czytaj dalej»
-
przez: Stanisław | 2013.8.2 8:12:9
Czy dopuszczalne jest stosowanie zamków magnetycznych drzwi działajacych przy wejściu i przy wyjściu. Pracownikom wydano karty magnetyczne uruchamiajace zamki. Blokady zamków działają w czasie pracy. (...) czytaj dalej»
-
Biznes ogrodniczy i własne gospodarstwo
przez: ilona 67 | 2013.8.2 9:28:38
hmm... a gdzie pan chce to sprzedawać na targu jakimś, pod domem na podjeździe, przez internet? Wydaje mi się że jak będzie pan coś sprzedawał regularnie np. w internecie to musi pan mieć i tak (...) czytaj dalej»
-
Rejestracja motoroweru - pomocy
przez: miniaa | 2013.8.2 9:30:58
W sytuacji gdy jesteście z wcześniejszym właścicielem obydwoje z tego samego powiatu to tablice mogą pozostać. Dowód będzie nowy z nowymi danymi naturalnie. czytaj dalej»
-
do którego sądu mam złożyć pozew?
przez: tomek78 | 2013.8.2 9:32:56
Dziękuje za odpowiedź, fajnie że poparta artykułem od razu była. Tej informacji właśnie mi było potrzeba. Pozdrawiam. Wątek zamknięty. czytaj dalej»
-
3-miesieczny okres wypowiedzenia - jak obowiazuje?
przez: kamilaskowron | 2013.8.2 10:42:19
No chyba od daty, którą masz w umowie, bo jaki masz dokument na to, kiedy przesyłka do Ciebie przyszła? czytaj dalej»
-
mam brata alkoholika ,nie pracuje ma długi w granicach 20,000 zł,których nie spłaca.Mieszkam z nim
przez: onx36 | 2013.8.2 11:5:51
mam brata alkoholika ,nie pracuje ma długi w granicach 20,000 zł,których nie spłaca.Mieszkam z nim w domu który jest mój.Komornik zagroził mi że skoro brat jest zameldowany w moim domu on przeprowadzi (...) czytaj dalej»
-
DG w UK a VAT przy sprzedazy na Allegro
przez: mickiewicz76 | 2013.8.2 12:17:45
Jestem rezydentem w UK i prowadze DG w Londynie. Bede rozpoczynal sprzedaz na Allegro (mam juz zalozone konto Allegro na angielska firme). Towary beda zamawiane po wplacie od klienta. Beda sprowadzane (...) czytaj dalej»
-
Jak odzyskać wynagrodzenie za pracę od byłego pracodawcy?
przez: Roxana | 2013.8.2 16:55:6
Jak odzyskać wynagrodzenie za pracę od byłego pracodawcy? Zostałam zwolniona w trybie natychmiastowym z dniem 15.07.2013r.Otrzymałam świadectwo pracy bez wzmianki o zajęciu wynagrodzenia.W dniu (...) czytaj dalej»
-
Odmowa zasiłku rodzinne przez to że jestem męzatką
przez: kamycha4 | 2013.8.2 19:43:4
Witam .Mój problem polega na tym że mam dwoje dzieci z poprzedniego małżeństwa i jedno z obecnym mężem ,mąż pracuje legalnie za granicą i mam pytanie czy może pobierać zasiłek rodzinny za (...) czytaj dalej»
-
przez: Comperio_Leges | 2013.8.2 19:58:9
1. A co masz napisane w umowie? 2.Przede wszystkim pozew należy wnieść do Sądu właściwego dla miejsca zamieszkania pozwanego. 2. Można się też pokusić o wniesienie pozwu do Sądu właściwego (...) czytaj dalej»
-
przez: Paweł | 2013.8.2 22:28:36
Czy po zakonczeniu szkoly z dwu letnia praktyka i wynagrodzeniem 160 zl i odprowadzanymi skladkami przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych? Zasiłek czytaj dalej»
-
-
pozwolenie na budowę po zawaleniu budynku
przez: myszaa55 | 2013.8.3 11:38:31
Witam Rok temu przez śnieg zawalił mi się budynek gospodarczy. Odnowiłem go ale tylko na polowie powierzchni którą do tej pory zajmował. Na pozostałej połowie chciałbym postawic garaż murowany (...) czytaj dalej»
-
ile wynosi minimum socjalne w polsce 2013?
przez: Stanisław | 2013.8.3 15:29:2
Jaka jest kwota Minimum Socjalnego w Polsce w 2013 r ? czytaj dalej»
-
niesłuszne oskarżenie o kradzież
przez: rafalg93 | 2013.8.3 17:30:12
Witam, Kilka miesięcy temu zauważyłem u mojego sąsiada radiowóz policyjny, stał tam dłuższy czas. Po czym nagle zajechali do mnie, staneło mi w drzwiach 3 policjantów. ledwo zdąrzyłem otworzyć (...) czytaj dalej»
-
przez: dudek166 | 2013.8.3 20:15:32
Witam. Proszę o Waszą opinię na temat sytuacji mieszkaniowej w jednej z miejscowości znajdujących się nieopodal Leszna w woj Wlkp. Moi teściowie mieszkają w po PGr owskich bloczkach od wielu lat. (...) czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może odmówić wypłaty wczasów pod gruszą na dziecko z zfss?
przez: Bożena | 2013.8.4 14:1:48
Czy pracodawca może odmówić wypłaty wczasów pod gruszą na dziecko z zfss? czytaj dalej»
-
przez: desperatkaa | 2013.8.4 15:49:53
Witam, Wczoraj w mojej miejscowości zatrzymała się pielgrzymka. Jeden z jej uczestników wszedł na moją posesję ( mimo zamkniętej bramy i tabliczki " zły pies" ) i niestety został ugryziony (...) czytaj dalej»
-
przez: grimtimes16 | 2013.8.4 18:50:14
Witam Jak skończyła się ta sprawa? Jaki to był bank, poniewaz ja mam podobna sytuacje a bankiem i trwa w tej chwili batalia o odzyskanie skradzionych środków i anulowanie zaciągnietego kredytu. (...) czytaj dalej»
-
umowa dożywotniego zamieszkania
przez: Agutti | 2013.8.4 19:34:54
witam, ojciec na podstwie umowy darowizny zapisal mi dom ze swoim dozywotnim zamieszakniem ( nie ze słuzebnością ) . Ma 53 lata i pracuje, ale wszystkie pieniadze przepuszcza na hazard i swoje uzywki. (...) czytaj dalej»
-
przez: Agnieszka | 2013.8.4 22:1:23
jaka mnij wiecje poniesie kare kobieta ktura oskarzylam o rasizm w stosunku do mnie i mojego 2 letniego synka? 40 letnia kobieta Angielka.. zrownala mnie i mojego synka z ziemia.. TYLKO DLA TEGO ZE NIE (...) czytaj dalej»
-
przez: molla61 | 2013.8.5 9:37:23
Jak chcesz sie dowiedzieć to weź się nie leń i nie wyręczaj ludźmi na forum tylko dzwoń do urzędu miasta. czytaj dalej»
-
przez: witalis | 2013.8.5 9:38:2
Fakt jest taki, iż jeżeli nikogo nie oszukałeś to nic ci nie grozi. czytaj dalej»
-
amfetamina i kierowanie pojazdem?
przez: dzień | 2013.8.5 9:38:47
Amfetamina = narkotyk = kierowanie pod wpływem narkotyku = ch**owe konsekwencje dla ciebie lub/i dla kogoś więcej. czytaj dalej»
-
Podpisałem umowę i nie dostałem kopii
przez: teddymmbeer | 2013.8.5 9:59:29
Witam W grudniu 2012 podpisałem i wysłałem umowę pośrednictwa finansowego. Zwrotnie nie otrzymałem kopii umowy. Czy w tej sytuacji umowa jest ważna? Druga sprawa dotyczy tej samej umowy (której (...) czytaj dalej»
-
przez: gość | 2013.8.5 11:20:31
W tym roku / tj. 2013 / wymieniam w swoim własnościowym M okna. Spółdzielnia mi "dopłaca" / dopłaca tak naprawdę z mojego konta zawartego w funduszu remontowym, w którym co m-c odkładam w ramach (...) czytaj dalej»
-
opuścić więzienie i co dalej?!
przez: aggia | 2013.8.5 15:7:44
Witaj, mam pytanie, elkaaa... masz może jakieś sugestie, pomysły, własne doświadczenie, rady, co dalej po więzieniu? możesz mi odpisać jak to w małopolskim wygląda? Aga czytaj dalej»
-
włamanaie do samochodu na parkingu
przez: laaik | 2013.8.5 15:31:15
witam mam problem z jedną z fim ochroniarskich. Zostawiłem samochód na osiedlu strzeżonym (jest zamykana brama, jest strażnik, są tablice prewencyjne, płace za "ochrone" co miesiąc w czynszu (...) czytaj dalej»
-
Problem z zajęciem komorniczym, czyja wina?
przez: aston2603 | 2013.8.5 15:55:5
W 2009 roku rozwiązałam umowę z UPC, ponieważ wyprowadzałam się z wynajmowanego mieszkania. Okazało się że mam nieuregulowany rachunek. Upomnienia nie przychodziły na adres zameldowania tylko (...) czytaj dalej»
-
Jaki mandat za jazde bez prawa jazdy
przez: mateusz96r | 2013.8.5 17:21:43
witam wczoraj dostałem 500zł mandatu za jazdę bez prawa jazdy chciałem się dowiedzieć czy nie powinienem dostać 300zł bo posiadam kartę motorowerową i nie wymieniłem jej jeszcze na prawo jazdy (...) czytaj dalej»
-
przez: Prawnik1209 | 2013.8.5 17:40:35
Witam, W takiej sytuacji proponuję uregulować sprawę kontaktów z dzieckiem sądownie. Wówczas będzie Pan mógł szczegółowo zakreślić czas spęczania z dzieckiem. Ureguluje (...) czytaj dalej»
-
Żona po raz kolejny straszy mnie rozwodem?.
przez: Prawnik1209 | 2013.8.5 18:7:21
Witam, Bardzo obszerne to Pana pytanie ale postaram się odpowiedzieć i trochę uporządkować fakty. 1. Po pierwsze nagrania, sms itp. które pan posiada raczej świadczą przeciwko Pana żonie (...) czytaj dalej»
-
czy komornik sądowy może zablokować konto prywatne wraz ze środkami które nieprzekraczają zarobków
przez: wieczorek | 2013.8.5 18:22:10
czy komornik sądowy może zablokować konto prywatne wraz ze środkami które nieprzekraczają zarobków najniższych krajowych czytaj dalej»
-
Bardzo proszę o pomoc... Alimenty, wyprawka, miejsce zamieszkania
przez: Prawnik1209 | 2013.8.5 18:39:5
Witam, Może Pani wystąpić o alimenty już teraz. Kwota 500 zł jest moim zdaniem trochę niska. Wszystko zależy też od kosztów jakie Pani wykaże. Może Pani mieszkać u mamy np przez pierwsze (...) czytaj dalej»
-
przez: jadwiga.robak | 2013.8.5 19:19:35
Czy osoba prowadząca działalnośc kantorową musi posiadac sądową informacja iż nie figuruje w rejestrze skazanych.Swojego czasu czytałam w internecie /niestety nie zanotowałam danych zarządzenia (...) czytaj dalej»