Archiwum Forum Styczeń 2014
(176 tematów na forum)
-
Odprawa pośmiertna dla studenta uczelni zagranicznej
przez: paulina | 2014.1.8 11:24:12
Odprawa posmiertna zostala mi negatywnie rozpatrzona gdyz nie studiuje na polskiej uczelni ? czy slusznie ? moge sie odwolac ? .. czytaj dalej»
-
Rozliczenie kosztów wody przez ZBM - sprzeciw wobec nieprawomocnego długu
przez: damian.skrzypiec | 2014.1.8 12:8:4
dziękuje za odpowiedz, zaraz biorę się za pisanie tego pisma aby mi szczegółowo wytłumaczyli z czego powstał ten dług za wodę. czytaj dalej»
-
przez: pablovw | 2014.1.8 12:21:3
Panowie radze poczytać ustawę o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej a zwłaszcza w całości art. 28. Można zmienić kat A i B, jednak kat. D i E już nie można z wyjątkiem wydania (...) czytaj dalej»
(Zobacz 63 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
Przychód z tytułu niepobranego wynagrodzenia prezesa spółki z o.o.
przez: ZH1702 | 2014.1.8 14:41:32
W spółce z o.o. od momentu założenia (4 lata), był prezes "Kowalski" który nie pobierał pensji za świadczenie usługi bycia prezesem. Jest to przychód dla firmy. Moje pytanie jak zaksięgować (...) czytaj dalej»
-
Uniemożliwianie kontaktów z dzieckiem - egzekucja postanowień sądu
przez: Pogorzelscy | 2014.1.8 22:0:9
Proszę złożyć pozew o zabezpieczenie kontaktów z dzieckiem do sądu. Proszę też egzekwować wyrok sądu w sprawie kary łącznie ..... wiem, że jest to trudne ale niestety może zmusi matkę (...) czytaj dalej»
-
Zabezpieczenie do zaspokojenia potrzeb rodziny - odwołanie od decyzji
przez: ikiiki | 2014.1.9 12:0:41
Jestem na emeryturze, niedawno dostałem decyzje o płaceniu żonie zabezpieczenia do zaspokojenia potrzeb rodziny w wysokości 700 zł miesięcznie. Przed decyzją Sądu żona wybrała ze wspólnych lokat (...) czytaj dalej»
-
Niskie ciśnienie wody - odpowiedzialność developera za instalację
przez: booner | 2014.1.9 12:31:6
Witam Sprawa wygląda tak. Mieszkam w mieszkaniu na stosunkowo nowym osiedlu oddane pod koniec 2011 roku. Na początku nie było probelmów z wodą, jednak od jakiegoś czasu pojawia się problem (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek wymiany okien przez spółdzielnię mieszkaniową po 30 latach
przez: Kinzapa | 2014.1.9 13:56:48
Dzień dobry. Mam takie pytanie: Mieszkam w mieszkaniu spółdzielczym mając tytuł prawny lokatora a mieszkanie jest Spółdzielcze. Czy istnieje podstawa prawna obligująca Spółdzielnie Mieszkaniowe do (...) czytaj dalej»
-
Gróźby karalne - czy sąd może uniewinnić oskarżonego
przez: bozena515 | 2014.1.9 19:4:49
czy za grozby karalne dostaje się wyrok? Czy Sad może uniewinnić oskarżonego? czytaj dalej»
-
Praca na zastępstwie w ciąży - ochrona przed zwolnieniem
przez: Milanowa | 2014.1.9 20:56:47
Zdecydowanie należy nowego pracodawcę powiadomić o ciąży. Pracodawca w okresie ciąży nie może rozwiązać z Panią umowy o pracę za wypowiedzeniem (art. 177 par. 1 kp.) Pracodawca nie jest (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie podatkowe małżonków przy pracy w różnych krajach
przez: WDZIĘCZNY | 2014.1.10 10:30:49
Witam korzystałem kiedyś z Państwa usług i chciałem spytać , teraz nie jestem już singlem, czy jeśli chce się rozliczyć pracowałem rok w USA a małżonka w Polsce czy jest możliwe skorzystanie (...) czytaj dalej»
-
Hałas z pubu na parterze - działania przeciwko zakłócaniu ciszy
przez: dominator1 | 2014.1.10 13:9:7
Witam mam nadzieję, że pisze w odpowiednim temacie. Mam problem.Mieszkam w kamienicy. Na parterze znajduję się PUB który notorycznie puszcza muzykę do 5-6 nad ranem .Mieszkam na 3 piętrze i nawet (...) czytaj dalej»
-
Problemy z ogrzewaniem wynajętego lokalu - odpowiedzialność najemcy
przez: tata44 | 2014.1.10 16:34:37
Trzeba poszukać kogoś innego na to miejsce, plus jest taki, że nowe ogrzewnie podnosi standard. czytaj dalej»
-
Rejestracja samochodu Van jako osobowy - konsekwencje VAT
przez: Luke16 | 2014.1.10 17:8:41
Kupiłem w 2012 roku Seicento w wersji Van ... Mam małą firemknę ale nie odliczam Vatu z paliwa. Kupowałem je jako Van i w dowodzie rejestracyjnym był wbity Vat-1 i samochód wpisany jako ciężarowy, (...) czytaj dalej»
-
Konkubinat a prawo partnera do majątku nieruchomości
przez: joanna | 2014.1.10 23:11:38
witam, Mam zapytanie a mianowicie jestem w związku od 3 lat z Partnerem.On mieszka 200 km ode mnie tzn. mieszkał, gdyż zapisał mieszkanie córce. Nadal ma prawo tam przebywać , ponieważ ma zapis (...) czytaj dalej»
-
Renta rodzinna a przerwa w nauce - prawo do świadczenia
przez: monika | 2014.1.11 3:5:52
Przysłyguje mi renta rodzinna po zmarłym ojcu. W poprzednim roku akademickim przerwałam studia i zapisałam się do policealnej szkoły prywatnej. Uczęszczałam do niej od marca do czerwca, az z niej (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie podatkowe - Polska czy Wielka Brytania
przez: stokrotka | 2014.1.11 9:34:24
Gdzie powinnam sie rozliczyc z podatku w Polsce czy UK Witam. Od kwietnia 2013 mieszkam w UK a od konca kwietnia pracuje w U K na kontrakcie. Tutaj mieszkam z mezem i spodziewam sie dziecka. Zamierzamy (...) czytaj dalej»
-
Impreza masowa - obliczanie maksymalnej liczby uczestników
przez: gonzo123x | 2014.1.11 16:28:24
Witam, Jestem jednym z współorganizatorów imprezy masowej(koncert plenerowy). W trakcie przygotowań natrafiliśmy na problem z ustaleniem maksymalnej liczby uczestników wydarzenia. Jak stwierdza (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie listu pozostawionego przez zmarłego partnera w Norwegii
przez: K.BALEWSKA | 2014.1.13 11:41:30
W JAKI SPOSOB MOGE ODZYSKAC LIST,KTORY ZOSTAWIL MOJ PARTNER ,ADRESOWANY DO MNIE PO CZYM ODEBRAL SOBIE ZYCIE....STALO SIE TO W NORWEGII GDZIE MIESZKALISMY,W POLSCE JEST ZONA,DZIECI.POLICJA NORWESKA ZATRZYMALA (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż mieszkania otrzymanego w darowiźnie - podatek po latach
przez: pawellx1981 | 2014.1.13 13:59:1
Witam, otrzymałem darowiznę (mieszkanie) od taty w dniu 05.08.2009r i chciałbym sprzedać teraz te mieszkanie. Czy aby nie zapłacić podatku muszę czekać 5 lat, czy jeżeli byłem tam wcześniej (...) czytaj dalej»
-
Umorzenie długu alimentacyjnego - zgoda byłej żony
przez: anka | 2014.1.13 14:22:30
witam ...gdzie moge napisac pismo o umorzenie długu z funduszu alimentacyjnego... czytaj dalej»
-
Zwrot opłaty sądowej za złożenie sprawozdania finansowego
przez: Beatrycz7 | 2014.1.13 16:19:44
W 2013 roku wypisałam z rejestrow przedsiebiorcow stowarzyszenie, które nie prowadzi działalności gosp. W 07/2013 skladajac SF za 2012 Pani w KRS powiedziała ze musze zlozyc tylko do akt SF i zaplacic (...) czytaj dalej»
-
Spis inwentarza spadkowego - koszty pokrywa spadkobierca
przez: Jan Kowalski | 2014.1.13 17:45:18
Witam,zmarł mój dziadek i wszystko zapisał w spadku swojej obecnej żonie, ja chcąc starać się o zachowek złożyłem wniosek o sporządzenie spisu inwentarza, który sąd nakazał wykonać urzędowi (...) czytaj dalej»
-
Zakup samochodu za pieniądze małoletniego ze spadku bez zgody sądu
przez: kaska | 2014.1.13 19:3:13
Moj maloletni syn ma pieniadze ze spadku ktore mam w domu.Czy moge bez zgody sadu kupic np samochod na syna? czytaj dalej»
-
Powiadomienie sąsiada o budowie domu - wymagania prawne
przez: Agi | 2014.1.13 20:30:19
czy powiadamianie sąsiada o budowie domu który jest 10 m od jego działki jest konieczne do uzyskania pozwolenia dodam ze sąsiad nie żyje od ok 20 lat a spadkobiercy twierdzą że nie sa właścicielami (...) czytaj dalej»
-
Zwrot opłaty recyklingowej za samochód zarejestrowany przez inną osobę
przez: Anita | 2014.1.13 21:17:30
Wpłaciłam 500 zł opłaty recyklingowej, jednak później samochód zarejestrował na siebie kolega, który też wpłacił 500 zł. Czy jest mozliwość odzyskania tych pieniędzy wplaconych przez mnie (...) czytaj dalej»
-
Zgod? burmistrza na działalność gospodarczą dla urzędnika
przez: architek | 2014.1.13 22:36:37
Witajcie, Mam takie pytanie techniczne. Pracuję w urzędzie miasta i chciałbym rozpocząć działalność gospodarczą. I teraz pytania: Muszę mieć zgodę burmistrza na rozpoczęcie działalności (...) czytaj dalej»
-
Rozwód bez orzekania o winie - koszty postępowania
przez: Prawnik1209 | 2014.1.14 9:24:48
Witam, Jeżeli Państwo macie ustalone szczegóły postępowania rozwodowego to nie ma zupełnie znaczenia dla jego wyniku czy przebiegu, które z Was wystąpi z pozwem rozwodowym. Ma to znaczenie (...) czytaj dalej»
-
Amnestia dla nietrzeźwych rowerzystów - wymazanie z rejestru karnego
przez: jahidka | 2014.1.14 11:30:46
Witam, mam pytanie dotyczące amnestii dla nietrzeźwych rowerzystów. Jak to się ma dla takiego rowerzysty który został ukarany w 2011r. karą grzywny i widnieje (widniał?) w krajowym rejestrze karnym (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za szkody wyrządzone przez syna bez kontaktu
przez: kowboy4 | 2014.1.14 13:39:57
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam!!!! czytaj dalej»
-
Prawa sąsiada przy sprzedaży budynku z wystającym dachem
przez: jakubw47 | 2014.1.14 19:5:54
Witam, Mam pytanie odnośnie praw sąsiada w następującej sytuacji: Kilkadziesiąt lat temu właściciel działki x na której stał dom i garaż podarował część działki wraz z garażem instytucji, (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie po wypadku śmiertelnym pracownika w Niemczech
przez: blankman | 2014.1.14 19:57:44
Witam jestem nowym użytkownikiem forum i mam pytanie... DOTYCZY Wypadku śmiertelnego, samochodowego mającego miejsce w pierwszym kwartale 2013r. Moje pytanie brzmi z jakich tytułów rodzina (...) czytaj dalej»
-
Nielegalne piętrzenie wody - gdzie zgłosić szkody na stawach
przez: Krzysztof | 2014.1.15 10:35:12
Nielegalne piętrzenie wody sankcje karne oraz jaka instytucja kontrolna bądź nadzorująca zajmuje się tego rodzaju problematyką - gdzie można taki fakt zgłosić, kiedy osoba piętrząca wodę działa (...) czytaj dalej»
-
Uszkodzenie dysku twardego przez serwis komputerowy - odszkodowanie
przez: Prawnik1209 | 2014.1.15 13:3:32
Witam, Widzę tutaj możliwość dochodzenia roszczeń z tytułu rękojmi za wadliwie wykonaną usługę przez serwisanta. Zwrot kosztów związanych ze sprzętem da się bez problemu ustalić. Jednak (...) czytaj dalej»
-
Wyliczenie kosztów utrzymania dzieci do podwyższenia alimentów
przez: Ar_ya | 2014.1.15 13:30:57
Witam się na forum pierwszym postem Mam dwa pytania odnoście formalności dotyczących podwyżki a w zasadzie orzeczenia właściwych wg potrzeb alimentów na dzieci (dwoje;szkoła podstawowa). Dla (...) czytaj dalej»
-
Darowizna mieszkania od ojca alkoholika - jak się uwolnić
przez: zakator | 2014.1.15 13:40:58
Witam, około 2 lata temu ja i moja siostra zostaliśmy obdarowani przez ojca (alkoholika) mieszkaniem. Była to raczej ucieczka jego przed różnymi wierzycielami a nie dobra wola z jego strony. Został (...) czytaj dalej»
-
Dodatkowe świadczenia przy umiarkowanym stopniu niepełnosprawności
przez: barbara930201 | 2014.1.15 14:36:28
Od dnia 13.12.2011 r. posiadam umiarkowany stopień niepełnosprawności. Symbol przyczyny - 09-M (jestem po mastektomii piersi i wycięciu węzłów chłonnych). Po przyznaniu mi tego orzeczenia udałam (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja komornicza dziecka głównego najemcy za długi rodziców
przez: zosia | 2014.1.15 14:57:2
CZy jako dziecko głównego najemcy mieszkania, mogłam zostać poddana egzekucji komorniczej? Witam. Mój problem polega na tym, że wlasnie komornik zajął mi konto bankowe. Problem polega na tym ze (...) czytaj dalej»
-
Kiedy umowa na czas określony staje się na czas nieokreślony
przez: karol22210 | 2014.1.15 17:28:1
W zaistniałej sytuacji chcę rozwiązać umowę z pracodawcą ponieważ nie ma żadnej gwarancji, że w pracy sytuacja ulegnie zmianie (mianowicie wzrośnie wynagrodzenie, pracuje na umowę o pracę na (...) czytaj dalej»
-
Prośba o przedłużenie terminu wpłaty kosztów sądowych
przez: krzaczun | 2014.1.15 20:39:16
Witam, miałem sprawę o potrącenie człowieka. Sąd nakazał wpłaty "koszta tytułem opłaty - 60zł + wydatki w sprawie 180zł" w grudniu ubiegłego roku. Opłaciłem to zaraz po doręczeniu wyroku. (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie komitetu wyborczego - rezygnacja z NIP i REGON
przez: Janina | 2014.1.15 21:4:48
Czy po poprzednich wyborach samorządowych komitet wyborczy, po rozliczeniu się i przedłożeniu sprawozdania u komisarza wyborczego i po przyjęciu tego sprawozdania, powinien w urzędzie skarbowym złożyć (...) czytaj dalej»
-
Praca w sklepie na umowę o dzieło - czy to legalne
przez: Kaśka | 2014.1.15 21:30:14
czy pracujac w sklepie mozna pracować na umowe o dzieło? czytaj dalej»
-
Przedłużanie czasu pracy ponad normę - prawa pracownika
przez: marcinkbatman | 2014.1.16 10:39:52
Bradzo proszę o Pomoc !!!!!!!!!!!! Witam. Mam umowę o pracę. Mamy 2 zmiany tj. 6-14 (bardzo często do 16) a druga zmiana od 16-24 ( bardzo często do godziny 5 rano). Ja mam w umowie napisane (...) czytaj dalej»
-
Prawo męża do zachówku przy rozdzielności majątkowej
przez: Norma | 2014.1.16 11:16:38
Czy mąz ma prawo do zachówku żony jeżeli posiadali rozdzielnosc majatkową Spisałam recznie testament na dzieci. Z męzem mam rozdzielnoc majątkową. Jest chazardzistą. Czy mąz ma prawo do zachówku (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie z pracy kobiety w ciąży - ochrona przed wypowiedzeniem
przez: mrozowskim | 2014.1.16 12:7:35
To wszystko, co Pan opisał pachnie naruszeniem prawa pracy. Pracodawca musi wypłacić wynagrodzenie do dnia, który jest podany w umowie o pracę. W tym wypadku do 10. każdego miesiąca. Zdjęcia na (...) czytaj dalej»
-
Termin wypłaty zasiłku dla bezrobotnych po rejestracji
przez: Justyna | 2014.1.16 14:24:0
Jezeli zarejestrowalam sie 3 stycznia w UP i przysługuje mi prawo do zasiłku to czy otrzymane srodki dostane w danym miesiacu czy dopiero w lutym? czytaj dalej»
-
Pozwolenie na budowę - odbiór częściowy domu bez garażu
przez: polkij | 2014.1.16 15:2:45
Mam pozwolenia na budowę domu z garażem -jako oddzielnego budynku. Jak to jest z odebraniem na początku tylko samego dom? to jest odbiór częściowy? i czy jest jakiś określony czas w którym muszę (...) czytaj dalej»
-
Rozłożenie na raty wysokiego rachunku za gaz - możliwości pomocy
przez: wiolcia82828 | 2014.1.16 20:41:8
Witam. Mieszkam w wynajętym mieszkaniu, gdzie ciepłą wodę oraz ogrzewanie zasila gazownia. Dostałam rachunek za gaz w kwocie 4440,59 zł., który stanowi wyrównanie pomiędzy prognozowymi fakturami (...) czytaj dalej»
-
Zamykanie babci samej w domu - interwencja i mandat za niepotrzebne wezwanie
przez: kerusia1 | 2014.1.16 23:23:5
Dziękuję za odpowiedź, niestety tacy są właśnie policjanci w Polsce że myślą że nie wiadomo jakie prawa mają... a wezwanie na komende juz dostalam wiec zobaczymy jak sie sytuacja dalej potoczy. czytaj dalej»
-
Spłata mieszkania przez współwłaściciela - alternatywy dla dziedziczenia
przez: mrozowskim | 2014.1.17 10:6:37
Wydziedziczyć może tylko spadkodawca i to z ważnych powodów. Wy nie macie takiej możliwość w stosunku do majątku spadkodawców. Możecie natomiast oddać nakaz sądu o spłatę do egzekucji komorniczej. (...) czytaj dalej»