Archiwum Forum Styczeń 2014
(107 tematów na forum)
-
Zasiłek pielęgnacyjny, grupa inwalidzka
przez: barbara930201 | 2014.1.15 14:36:28
Od dnia 13.12.2011 r. posiadam umiarkowany stopień niepełnosprawności. Symbol przyczyny - 09-M (jestem po mastektomii piersi i wycięciu węzłów chłonnych). Po przyznaniu mi tego orzeczenia udałam (...) czytaj dalej»
-
przez: karol22210 | 2014.1.15 17:28:1
W zaistniałej sytuacji chcę rozwiązać umowę z pracodawcą ponieważ nie ma żadnej gwarancji, że w pracy sytuacja ulegnie zmianie (mianowicie wzrośnie wynagrodzenie, pracuje na umowę o pracę na (...) czytaj dalej»
-
jakie informacje znalazłyby się w dokumentach złożonych przez piasta?
przez: Kaik | 2014.1.15 17:48:12
Imie Piast Wykonywany zawod kolodziej Stan cywilny:zonaty Stan Majatkowy:chlop,kmiec,Zalety:sprawiedliwy,goscinny,uprzejmy,pracowity,pomocny, Zaintereowania:dzialalnosc spleczna czytaj dalej»
-
przez: krzaczun | 2014.1.15 20:39:16
Witam, miałem sprawę o potrącenie człowieka. Sąd nakazał wpłaty "koszta tytułem opłaty - 60zł + wydatki w sprawie 180zł" w grudniu ubiegłego roku. Opłaciłem to zaraz po doręczeniu wyroku. (...) czytaj dalej»
-
przez: Janina | 2014.1.15 21:4:48
Czy po poprzednich wyborach samorządowych komitet wyborczy, po rozliczeniu się i przedłożeniu sprawozdania u komisarza wyborczego i po przyjęciu tego sprawozdania, powinien w urzędzie skarbowym złożyć (...) czytaj dalej»
-
jle mozna na dzieci wziasc wedliny
przez: mec. Rogowski | 2014.1.16 11:1:58
Ile wlezie do gęby. czytaj dalej»
-
Brak wynagrodzenia za okres na wypowiedzeniu umowy.
przez: mrozowskim | 2014.1.16 12:7:35
To wszystko, co Pan opisał pachnie naruszeniem prawa pracy. Pracodawca musi wypłacić wynagrodzenie do dnia, który jest podany w umowie o pracę. W tym wypadku do 10. każdego miesiąca. Zdjęcia na (...) czytaj dalej»
-
przez: MaciekW33 | 2014.1.16 12:25:33
Sam miałem podobny problem , i niepłacenie czynszu rzeczyiwście pomogło , czytaj dalej»
-
przez: wiolcia82828 | 2014.1.16 20:41:8
Witam. Mieszkam w wynajętym mieszkaniu, gdzie ciepłą wodę oraz ogrzewanie zasila gazownia. Dostałam rachunek za gaz w kwocie 4440,59 zł., który stanowi wyrównanie pomiędzy prognozowymi fakturami (...) czytaj dalej»
-
odmówienie mandatu za ,,niepotrzebną interwencje policjantów"
przez: kerusia1 | 2014.1.16 23:23:5
Dziękuję za odpowiedź, niestety tacy są właśnie policjanci w Polsce że myślą że nie wiadomo jakie prawa mają... a wezwanie na komende juz dostalam wiec zobaczymy jak sie sytuacja dalej potoczy. czytaj dalej»
-
Czy można kogoś wydziedziczyć?
przez: mrozowskim | 2014.1.17 10:6:37
Wydziedziczyć może tylko spadkodawca i to z ważnych powodów. Wy nie macie takiej możliwość w stosunku do majątku spadkodawców. Możecie natomiast oddać nakaz sądu o spłatę do egzekucji komorniczej. (...) czytaj dalej»
-
podwyżeszenie alimetów a byly mąż policjant który Mnie straszy
przez: mrozowskim | 2014.1.17 10:59:38
Pracy proszę szukać dalej aż znajdzie Pani coś sensownego i nie zniechęcać się porażkami. Czasem trzeba poszukać nawet przez kilka lat. Jeśli bezpośredni przełożony nic nie zrobił, trzeba (...) czytaj dalej»
-
Pas drogowy na mojej działce i kara za reklamę.
przez: mrozowskim | 2014.1.17 15:19:44
Pas drogowy wynosi 3 m. Sugeruję uregulowanie kwestii rozgraniczenia i ewentualną poprawę mapek w geodezji. czytaj dalej»
-
Alimenty od rodziców czy są możliwe
przez: mrozowskim | 2014.1.17 15:23:17
Musi Pan złożyć wniosek do sądu rodzinnego o przyznanie alimentów od obojga rodziców. Są zobowiązani łożyć na Pana utrzymanie. czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2014.1.17 15:27:54
Cały problem polega na tym, że to Pani kredyt i Pani musi go spłacać. Ewentualnie może Pani wystąpić z roszczeniem regresowym do chłopaka jeśli będzie Pani w stanie udowodnić, że otrzymał (...) czytaj dalej»
-
Wyrównanie pensji w trakcie urlopu macierzyńskiego/L4 związanego z ciążą
przez: ejhej | 2014.1.17 21:28:14
Jeśli jest taka mozliwość to proszę o bezpłatna poradę prawna na w. temat, jeśli jednak jest na to należna zapłata proszę potraktować jako nieaktualne. czytaj dalej»
-
przez: fafelpomada | 2014.1.18 7:15:50
Rozwodzimy się z żoną to ona napisała pozew o rozwód bez orzekania o winie. W pozwie znajduje się miedzy innymi informacjka iż mieszkanie pozostawia mi wraz z umeblowaniem tym którego nie zabrała.Mieszkanie (...) czytaj dalej»
-
Przemoc w rodzinie, pomoc i opieka nad dzieckiem
przez: Asia_25 | 2014.1.18 19:42:12
Proszę o pomoc w sprawie przyjaciółki, ponieważ sama juz nie jestem w stanie nic zrobić. Przez 14 lat doznawała przemocy o charakterze fizycznym, psychicznym oraz seksualnym przez swojego konkubenta. (...) czytaj dalej»
-
przez: jolanta2014 | 2014.1.19 19:52:38
Witam serdecznie, Mam pytanie odnosnie adopcji otwartej. Czy w ogole istnieje i jak to sie ma w stosunku do rodziny zastepczej, ktora opiekowala sie dzieckiem przez 2,5 roku. Czy fakt, iz dziecko (...) czytaj dalej»
-
przez: klementyna | 2014.1.19 21:58:38
Gdzie sprawdzić czy radny nie był karany? Gdzie się można dowiezieć na jakiej podatwie radny otrzymuje rentę z Kanady? Brak jakiejkolwiek informacji o karalności radnego. Otrzymuje rentę z zagranicy (...) czytaj dalej»
-
przez: Prawnik1209 | 2014.1.20 12:3:38
Witam, Dowodowo to może nie być łatwa sprawa. Jeżeli już padnie jakiś zarzut to raczej powinna być to tzw. paserka nieumyślna. Szereg okoliczności należały wyjaśnić w niniejszej sprawie i (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony - powód i odprawa ??
przez: e-prawnikpl | 2014.1.20 12:33:47
Na większość pytań, znajdziecie Państwo odpowiedzi w artykule dostępnym na naszym serwisie: Wypowiedzenie umowy o pracę. czytaj dalej»
-
Trudny dowód sytuacji finansowej - Alimenty
przez: agatapl | 2014.1.20 18:58:11
Witam, mam problem z otrzymaniem zabezpieczenia przy podwyższaniu alimentów. Wniosłam jakiś czas temu pozew o podwyższenie alimentów, ponieważ rozpoczęłam studia stacjonarne od października. (...) czytaj dalej»
-
wpływ ojca po rozwodzie na edukację nieletniego dziecka
przez: legate | 2014.1.21 11:40:38
rodzice mają tu równe prawa wynikające z władzy rodzicielskiej i powinni razem zdecydować przy uwzględnieniu woli dziecka; w razie braku zgody należy zwrócić się o rozstrzygnięcie do sądu, (...) czytaj dalej»
-
Dzierżawa części wspólnej w bloku
przez: komar99 | 2014.1.21 13:33:2
Witam, w moim bloku spółdzielnia mieszkaniowa postanowiła wydzierżawić fragment korytarza (który jest częścią wspólną) jednemu z lokatorów. Osoba ta postawiła ściankę z drzwiami, co blokuje (...) czytaj dalej»
-
przez: Broner | 2014.1.21 14:10:32
Przepraszam chyba wybrałem złe miejsce dla mojej wypowiedzi czy mogę prosić o przeniesienie tego do "Prawo rodzinne"? czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2014.1.21 15:52:33
Zgłosić skargę do Państwowej Inspekcji Pracy. Bardzo szybko wyjaśnią pracodawcy sytuację prawną. czytaj dalej»
-
przez: sylwia | 2014.1.21 17:31:54
kupiłam kurtkę ddziecku z kapturem,natomiast kaptur ten jest znacznie za mały w stosunku do kurtki,jest odpinany i poprostu został pomylony raczej przy pakowaniu.Sprzedawca nie chce uwzględnić reklamacji (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie z lokatorem z licytacji komorniczej - eksmisja
przez: mrozowskim | 2014.1.21 19:58:3
- ile czeka sie na rozprawe o eksmisje i ile to moze powtrwac ? Kilka lat. Taki sprawny mamy wymiar sprawiedliwości. czy to bedzie jedna rozprawa i dostane wyrok o eksmisje ? Znając nasze sądy raczej (...) czytaj dalej»
-
podział majątku przed rozwodem czy po
przez: mrozowskim | 2014.1.22 11:0:36
Jeśli Pani sprzedaje składnik majątku, który w całości lub w części stanowi Pani majątek odrębny i nabywa z środków uzyskanych z takiej sprzedaży kolejny składnik majątku, to on nadal pozostaje (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaz artykulu przez portal tablica.pl
przez: krystynasug | 2014.1.22 15:46:28
Teraz może Cię ugryżć w ucho napisz do administratora Tablicy , druga sprawa dałeś jakiś termin gwarancji czytaj dalej»
-
Pomocy!! Brak porozumienia współwłaścicieli!!
przez: mrozowskim | 2014.1.22 15:59:35
Jeśli nie możecie się dogadać, pozostaje złożyć wniosek do sądu o wydanie decyzji zastępczej. W wniosku musicie sprecyzować, jaką decyzję chcecie uzyskać, ale sąd nie koniecznie jest związany (...) czytaj dalej»
-
Sprzedałem motorower bez umowy KS co mam teraz zrobic ?!?!
przez: lufaw2s | 2014.1.23 13:7:8
Tak też zatem uczynię dziękuję za rady czytaj dalej»
-
przez: legate | 2014.1.24 12:17:16
Mogą Panowie również sporządzić umowę mocą której obniżą wysokość alimentów np do 300 zł miesięcznie. Alimenty kojarzą się negatywnie, ale proszę pamiętać, że dobrowolnie przekazywane (...) czytaj dalej»
-
Spadek po obcym dzieci wydziedziczone ubiegają sie o spadek
przez: legate | 2014.1.24 12:23:10
Dzień dobry, określeni członkowie rodziny mogą dochodzić zachowku jeśli zostali pominięci w testamencie. Jeśli natomiast zostali wydziedziczeni przez spadkodawcę, to zachowek im nie przysługuje. (...) czytaj dalej»
-
przez: legate | 2014.1.24 12:26:39
Odpowiadając pośrednio na Pańskie pytanie, proszę zajrzeć na portal spadek.com.pl - może znajdzie Pan rozwiązanie problemu czytaj dalej»
-
Alimenty- osiemnastolatek zamierza się wyprowadzić
przez: Lidka76 | 2014.1.24 12:29:10
Witam, jestem rozwódką, która otrzymuje od byłego męża alimenty na utrzymanie siedemnastoletniego syna. Ojciec nie utrzymuje żadnych kontaktów z synem. Moje relacje z dzieckiem układały się (...) czytaj dalej»
-
bezpodstawne wezwanie do zapłaty
przez: legate | 2014.1.24 12:29:41
Proszę wydrukować i zachować wyciąg z rachunku bankowego potwierdzający dokonanie przelewu. Jeśli nawet zostanie Pan wezwany sądownie do zapłaty, przedstawi Pan dowody, że zapłacił Pan za towar (...) czytaj dalej»
-
przez: Kyoous | 2014.1.24 12:33:18
Naprawdę ciężko określić co tak naprawdę sprzedałeś , ponieważ zdjęcie jak i opis pełnią role informacyjna o danym towarze , zawsze można odstąpić od umowy za zgodą stron . Poniżej zamieszczam (...) czytaj dalej»
-
przez: misiek4589 | 2014.1.25 11:37:22
a dzis dostałam pismo od niego ze winna jestem mu jeszcze 1100 zł paranoja prosze o porade co zrobić przeciez to oszustwo w biały dzien czytaj dalej»
-
Meldunek a prawo do mieszkania
przez: marta1881 | 2014.1.25 12:9:19
Chce zamieszkac z chłopakiem w jego mieszkaniu. Czy meldunek stały daje mi pewnosc że nie zostane wyrzucona za drzwi z dnia na dzien? Jeśli nie to co musze zrobić zeby mieć taka pewnosc? czytaj dalej»
-
Czy można odliczyć wydatek na szkołę średnią dla dorosłych
przez: Marek | 2014.1.25 17:53:48
Czy można odliczyć wydatek na szkołę średnią dla dorosłych Witam. Uczęszczam do liceum ogólnokształcącego dla dorosłych. Czy moge ten wydatek odliczyć od swojego podatku dochodowego? czytaj dalej»
-
przez: magdalenapt | 2014.1.26 13:42:36
Czy własciciel lokalu musi mnie poinformować że zastawia moje rzeczy? czytaj dalej»
-
Dobry prawnik od spraw lokali komunalnych
przez: adelante | 2014.1.27 9:46:3
Witam Szukam dobrego prawnika z Warszawy ale nie tylko co zna się na prawie mieszkań komunalnych. Jestem synem zmarlego emeryta milicji.Ojciec zmarl w zeszlym roku w maju.W lokalu tym zamieszkuje od (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż na allegro - prośba o pomoc
przez: Kyoous | 2014.1.27 12:10:46
Witam , jeśli sprzedasz w Internecie ma charakter indywidualny np. Sprzedajesz stare radio , to niema podstaw aby taka działalność rejestrować . Gdy zaś sprzedasz odbywa się regularnie dotyczy (...) czytaj dalej»
-
przez: robinson | 2014.1.27 19:26:46
wystarczy ze pujdziesz do starostwwa bo oni sie tym zajmujom ale wczesnieji musisz dostac papiery ze starostwa na badania lekarskie psychotesty i tez ty za takie badanie placisz i to twoje starostwo wysyla (...) czytaj dalej»
-
czego można wymagać od konkubiny byłego męza w stosunku do dzieci?
przez: Prawnik1209 | 2014.1.28 10:51:4
Witam, Jesteście Państwo po rozwodzie i ex mąż nie musi Pani informować o swoich nowych partnerkach, nawet jeżeli mieszkają z nim i pomagają zajmować się dzieckiem. Oczywiście, gdyby ex mąż (...) czytaj dalej»
-
ograniczenie ojca w prawach rodzicielskich oraz zmiana miejsca zamieszkania dziecka
przez: Prawnik1209 | 2014.1.28 11:0:3
Witam, Proponuję złożyć wniosek o ograniczenie władzy rodzicielskiej wraz z ustaleniem kontaktów dla ojca dziecka oraz wskazaniem miejsca zamieszkania dziecka. Oczywiście zasadny będzie (...) czytaj dalej»
-
przez: Prawnik1209 | 2014.1.28 13:48:42
Witam, Może Pan złożyć oświadczenie wobec prokuratora, że cofa Pan zgodę przeprowadzenie postępowania bez rozprawy w trybie art. 335 kpk w zw. z art. 339 par. 1 pkt. 3 kpk. Wówczas prokurator (...) czytaj dalej»
-
sąd rodzinny właściwy dla zamieszkałych w Legionowie (pozew rozwodowy)?
przez: CentrumOjca.eu | 2014.1.28 15:36:13
Zapraszamy do nowo powstałego CENTRUM OJCA Pomóż Ojcom w kontakcie z swoimi dziećmi , Udostępnij link do CENTRUM OJCA na swojej stronie. Pomóż zbierać fundusze na budowę CENTRUM OJCA. Głównym (...) czytaj dalej»