Archiwum Forum Kwiecień 2014
(94 tematów na forum)
-
czy prawo budowlane działa wstecz?
przez: xyz | 2014.4.14 13:23:54
tak czytaj dalej»
-
alimenty od dziecka/ pozew o badania na ojcostwo i o alimenty
przez: paweu7777 | 2014.4.14 15:25:53
Witam, piszę w imieniu pewnej znajomej. Otóż jest ona mamą pięknej rocznej córeczki. Ojciec uciekł przed jej narodzinami i teraz chciałaby uzyskać alimenty na dziecko, niestety najpierw trzeba (...) czytaj dalej»
-
przez: roman-17 | 2014.4.15 10:6:48
Witam! Wraz ze znajomymi wynajmuję mieszkanie we Wrocławskim bloku. Na początku kwietnia właściciel mieszkania sprzedał je i kupił inne a nas na nie przeniósł. Teraz dokładnie pod nami mieszka (...) czytaj dalej»
-
Swięta, dwoje dzieci, a do ojciec chce wziąć tylko jedno.
przez: Pora_Roku | 2014.4.15 11:59:57
Witam. Uprzejmie proszę o Panstwa radę. Jestem po rozwodzie, dwoje dzieci. Były mąż co drugi tydzień powinien zabierać dzieci na weekendy do siebie. W chwili obecnej bierze tylko młodszego (...) czytaj dalej»
-
Czy mozna kogoś zameldować na pobyt czasowy na działce niezabudowanej?
przez: Grzegorz | 2014.4.15 13:28:39
Czy mozna kogoś zameldować na pobyt czasowy na działce niezabudowanej? Witam, Czy posiadając adres (nazwa ulicy i nr) można zameldować kogoś na działce budowlanej na pobyt czasowy? czytaj dalej»
-
przez: szewczykdratewka | 2014.4.15 16:36:31
Witam, w jakich podręcznikach mógłbym szukać pojęcia takiego jak "rodzaje zeznań świadka"? Piszę pracę na temat zeznań świadka w postępowaniu administracyjnym i bardzo prosiłbym o pomoc w (...) czytaj dalej»
-
emerytura pomostowa przy wypowiedzeniu umowy o pracę
przez: jussini | 2014.4.15 17:6:36
Witam, czy jeśli sama wypowiem umowę o pracę mogę się starać u emeryturę pomostową (kobieta, 55 lat)? czytaj dalej»
-
przez: hamplesn | 2014.4.15 20:2:21
Ja byłem na stażu od X 2013 do styczeń 2014 i mam ponad 10 letni staż pracy. Z UE dostawałem 988.40 netto , w drugiej części stażu finansowany przez Fundusz Pracy dostawałem 844,44 netto - to (...) czytaj dalej»
-
problem z żoną byłego partnera
przez: aneri1996 | 2014.4.16 15:36:35
Wygląda to tak,jakby nie było sprawy,a żądać to ONA sobie może;/nie ma dowodu na to,że jej mężuś zapłacił,więc pozostaje z ręką w nocniku i tylko Ciebie straszy.A swoją drogą z kim Ty (...) czytaj dalej»
-
Ukarany grzywną, a następnie świadkiem
przez: grzegorz851 | 2014.4.16 15:40:13
[cytat] Chciałbym zapytać Was, co może oznaczać następująca sytuacja: Zostałem ukarany (bezpodstawnie, niesłusznie i bez dowodów, a także jedynie na podstawie zeznań świadka i "pokrzywdzonego", (...) czytaj dalej»
-
przez: jurystka2 | 2014.4.16 22:50:35
Ojciec dziecka teoretycznie może złożyć apelację ale są teminy których musi dotrzymać aby było to skuteczne. Proponuję aby po prostu zadzwoniła Pani do sądu i zapytała czy wpłynęła (...) czytaj dalej»
-
Zrzeczenie się praw- rodzina zastępcza
przez: Krzysiek1982 | 2014.4.17 9:9:41
Witam. Proszę o pomoc. Moja sytuacja jest następująca. Mam 5 letnią córkę z dziewczyną z którą nie jestem (obecnie mam żonę i syna). Na córkę płacę alimenty w wys 450 zł miesięcznie ale (...) czytaj dalej»
-
opieka nad dzieckiem po smierci samotnego rodzica
przez: maciejczyk | 2014.4.18 20:45:0
witam widziałam podobne tematy jednak chcę rozszerzyć pytanie. Samotnie wychowuję 5 letnie dziecko, mąż zmarł gdy byłam w ciąży. Nie mam rodzeństwa, z dalszą rodziną nie mam bliskiego kontaktu. (...) czytaj dalej»
-
Spadek Po Babci,Czesc po zmarlym ojcu
przez: northface | 2014.4.18 22:1:18
Witam Mam pytanie odnosnie spadku po babci.Mam brata,razem z bratem dostalismy w spadku dom po ojcu w 2007r, w 2009 roku brat odpisal mi swoja ? umowilismy sie ze wezmie calosc po mamie i kazdy bedzie (...) czytaj dalej»
-
Skomplikowany problem z sąsiadami
przez: mrozowskim | 2014.4.18 22:23:59
Proponuję zainstalować monitoring (dyskretnie, żeby nie wiedzieli, że jest) i nagrywać wszystko. Po zainstalowaniu monitoringu naprawić wszelkie szkody i poczekać, aż znów coś zniszczą. Z tym (...) czytaj dalej»
-
przez: niemiec | 2014.4.19 0:45:34
Witam mam pytanie dotyczące prawa Austryjackiego, jeśli podpiszemy umowę z pracodawcą (tamtejszą firmą) na wykonywany zawód powiedzmy elektryk czy hydraulik, a nie mamy defakto takich uprawnien, (...) czytaj dalej»
-
Pod koniec marca razem z mężem złożyliśmy apelację od wyroku sądu jak długo trzeba czekać na
przez: Górska | 2014.4.19 18:27:16
Pod koniec marca razem z mężem złożyliśmy apelację od wyroku sądu jak długo trzeba czekać na termin sprawy Proszę o odpowiedż czytaj dalej»
-
Podjęcie pracy a dodatek aktywizacyjny
przez: emswisnia | 2014.4.19 20:27:58
Witam, Mam pytanie odnośnie dodatku aktywizacyjnego, zgodnie z tym o czym przy rejestracji jako osoba bezrobotna Pani mnie informowała to wówczas gdy sam podejmę pracę otrzymam taką oto pomoc (...) czytaj dalej»
-
ile płaci zus za 1 uszczerbku na zdrowiu?
przez: xxls | 2014.4.19 21:15:58
Uległem wypadkowi w pracy umowa zlecenie czy nalezy sie odszkodowanie z zus ? czytaj dalej»
-
zatrudnienie w Polsce przez firme zagraniczną
przez: *******.********@*****.*** | 2014.4.21 21:39:46
zna ktoś z Was odpowiedź? [cytat] Precyzuję mój przypadek: Firma jest całkowicie niemiecka, z siedziba w Niemczech. Nie ma odziału ani żadnej społki-córki w Polsce. Chce jako niemiecka (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2014.4.22 13:43:28
Bezbronność nie jest stanem faktycznym, lecz stanem umysłu. Każdy może się z tego uwolnić. czytaj dalej»
-
przez: lowcaabsurdu | 2014.4.22 19:32:18
Witam Moja mama została częściowo ubezwłasnowolniona, rzekomo na wniosek męża z którym nie utrzymuje kontaktu od wielu lat. Tylko że wszyscy włącznie z sądem, wyznaczonym opiekunem prawnym (...) czytaj dalej»
-
Czy przysługuje jakiś zasiłek dla bezrobotnej żony która zajmuje się niepełnosprawnym mężem
przez: Sylwia | 2014.4.22 20:14:56
ja mam ten sam problem i to samo pytanie, bardzo proszęo pomoc i odpowiedź Sylwia czytaj dalej»
-
przez: motylek18 | 2014.4.23 16:32:18
Witam Rozstaliśmy się z partnerem (ojcem dziecka)z powodu jego braku zainteresowania dzieckiem. Nie zajmował się córeczką, często prowadziliśmy o to zarówno rozmowy jak i kłotnie. Nie potrafił (...) czytaj dalej»
-
Rozwód rodziców, wyprowadzka matki i pełnoletnich dzieci
przez: karolinaam | 2014.4.23 17:37:7
Witam. Proszę o pomoc. Zacznę od początku aby wyjaśnić jak wygląda sytuacja. Mam 25 lat i mieszkam z dwójką rodzeństwa, z matką oraz ojczymem w domu jednorodzinnym. "Rodzice" się rozwiedli (...) czytaj dalej»
-
alimenty,płacenie przez rodziców
przez: jurystka2 | 2014.4.23 23:48:16
Nie ma na to dobrego sposobu, niestety. Ale przede wszystkim zobowiązany do alimentacji jest ojciec dzieci, dziadkowie i dalsi krewni dopiero w dalszej kolejności, także na Pana miejscu aż tak bym (...) czytaj dalej»
-
podział majatku - prawo do mieszkania lokatorskiego
przez: megi83 | 2014.4.24 10:14:3
Witam, Sprawa jest trochę skomplikowana ale postaram się jakoś to opisać. Mój ojciec odszedł od mamy 5 lat temu. Półtora roku temu mama wniosła sprawę o rozdzielność majatkową oraz alimenty. (...) czytaj dalej»
-
Lekki na receptę z zagranicy. Przemytnictwo?
przez: Kontratyp | 2014.4.24 13:5:0
Witam. Sprawa jest wesoła. Czeka mnie egzamin z cywila a mózg już pada. W Polsce na receptę dostępne są tabletki X które pomagają należycie ukrwawić mózg. Tabletki te można kupić od pana (...) czytaj dalej»
-
Nieprzyjęcie mandatu karnego przez kierowcę - jak postępować w sądzie???
przez: mrozowskim | 2014.4.24 14:35:46
Nie ma czegoś takiego, że został Pan zmuszony do przesłuchania i podpisania zeznań. Jak Pana zmusili? Przystawili pistolet do głowy? W takiej sytuacji odmawia Pan przyjęcia mandatu i składania (...) czytaj dalej»
-
przez: Zwierzu11 | 2014.4.24 15:47:21
Witam, przedwczoraj dostałem mandat za brak biletu, sprawa wygląda dosyć śmiesznie, ponieważ bilet miałem, lecz pani w kasie zamiast biletu do Warszawy Zachodniej wydała mi do Wschodniej, o całej (...) czytaj dalej»
-
Wrogie i podstępne przejęcie firmy przez wspólnika
przez: Liberak | 2014.4.25 6:10:55
Kilka miesięcy temu założyłem spółkę ze swoim przyjacielem, żeby uruchomić restaurację. Przyjaciel zdecydował, że zamiast niego do spółki wejdzie jego żona, a on pozostanie w ?cieniu?, ale (...) czytaj dalej»
-
przez: muszka1111 | 2014.4.25 10:7:18
mam pytanie : 2 lata temu moj maz splacil wszystkie zaleglosci alimentacyjne i od tego czasu placi regularnie alimenty na corke ...niestety dostalismy informacje ze wstrzymano mu prawo jazdy za nieplacenie (...) czytaj dalej»
-
przez: lucy1 | 2014.4.25 19:13:17
Ja od siebie polecam Kancelarię Volentii - profesjonalści! czytaj dalej»
-
przez: niczka_90 | 2014.4.25 22:52:35
Witam, kupiłam markowy plecak w sieci sklepów Delta sport, niestety sklepy tej sieci nagle zniknęły z rynku w całej Polsce. Mam paragon, ale niestety pracownik sklepu delta sport nie poinformował (...) czytaj dalej»
-
Mandat za picie w miejscu publicznym - pytanie
przez: Kopik | 2014.4.26 9:48:16
Witam. Wczoraj dostalem mandat za picie w miejscu publicznym (100zl). Mam takie pytanie, bo mieszkam z rodzicami, to czy będzie w związku z tym mandatem przychodziło coś pocztą na moj adres zamieszkania? (...) czytaj dalej»
-
przez: bielu78 | 2014.4.27 8:47:44
Prosze o rade, mam ograniczone kontakty z dzieckiem w kwestii wyboru szkoly, i wizyty w obecnosci matki dziecka 2 razy w tygodniu. Z czego korzystam. Ostatnio widze ze matka dziecka wyjechala za granice, (...) czytaj dalej»
-
Ojciec, kredyt i matka z dzieckiem
przez: Purf | 2014.4.27 14:13:27
Witam, chciałbym się dowiedzieć coś na temat takiej sytuacji: Jest rodzina by wzięła rozwód, mają kredyty na 500 tyś, dziecko (niepełnoletnie) przypadłoby matce, takie małżeństwo posiadałoby (...) czytaj dalej»
-
przez: lowcaabsurdu | 2014.4.27 16:55:48
Moja mama miała podobną sytuację. Została potrącona przez samochód. Najpierw było oskarżenie z prokuratury i oczyszczenie z zarzutu. A zanim się jeszcze tamta sprawa zakończyła policja złożyła (...) czytaj dalej»
-
przez: kaktus980 | 2014.4.28 11:1:11
Dzień dobry.Dostałam przydział na mieszkanie socjalne w mojej miejscowości .Jednak w przyznanym budynku jest tylko doprowadzona woda,nie ma tam ani odpływu żeby podłaczyć zlew nie wspomnę już (...) czytaj dalej»
-
przez: Gregu1977 | 2014.4.28 13:3:35
Polecam kancelarię Borucha w Krakowie. Możesz skorzystać u niego również z darmowych porad. Oczywiście wcześniej musisz się umówić telefonicznie. Uczciwa i solidna kancelaria. czytaj dalej»
-
Podatek od darowizny swojego udziału w spadku na rzecz siostry
przez: martitta30 | 2014.4.28 19:28:37
Witam! Zmarła moja mama (2012) i wraz z 2 siostrami odziedziczyłyśmy mieszkanie i działkę. Każda z nas po 1/3.Ja chciałabym przekazać swoją część w formie darowizny na jedną z sióstr.Czy (...) czytaj dalej»
-
Incydent na drodze - zła interwencja policji
przez: bolo921 | 2014.4.29 10:16:48
Witam Miałem wczoraj mały incydent na drodze. Więc: Jechałem za ciężarówką. Kierowca ciężarówki mignął mi prawym kierunkowskazem żebym go wyprzedził. Podczas przygotowywania się do (...) czytaj dalej»
-
jak ominąć podatek od spadku i darowizn?
przez: nitusia | 2014.4.29 17:37:32
Witam, W roku 2004 zmarł mój mąż.Po śmierci męża nie od razu a dopiero w pażdzierniku 2008 roku założyłam sprawę w sądzie o podział majątku pomiędzy mnie czyli (żonę) a trójkę moich (...) czytaj dalej»
-
Prawo Konsumenta - potrzebuje Adwokata - radcy prawnego
przez: rcholew | 2014.4.30 17:50:48
Sprawa juz nieaktualna. Wszystko zostało załatwione po mojej mysli i ja jestem na mocy wyroku sądu prawomocnym włascicielem tego samochodu. czytaj dalej»