Archiwum Forum Kwiecień 2014
(158 tematów na forum)
-
Fałszywe oskarżenia o alimenty - zeznania świadków
przez: Prawnik1209 | 2014.4.9 10:35:49
Witam, Jak rozumiem dziecko jest Pana? Jeżeli matka dziecka według Pana wiedzy podaje nieprawdziwe informacje to oczywiście może je Pan podważać. Koszty związane z lokalem można zweryfikować (...) czytaj dalej»
-
Przemoc domowa i narkotyki w rodzinie
przez: Prawnik1209 | 2014.4.9 10:51:48
Witam, Przede wszystkim spokojnie. Daje się Pani bardzo zastraszyć a to już jest niebezpieczne, bo będzie podejmować Pani nierozsądne i emocjonalne decyzje. Proszę pamiętać, że w sądzie wszystko (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za kolizję bez prawa jazdy
przez: Prawnik1209 | 2014.4.9 11:9:7
Witam, Jeżeli jest Pan zainteresowany to służę pomocą. To co mogę powiedzieć teraz to fakt, iż kwota jest tak wysoka wynika prawdopodobnie z wyceny biegłego jako likwidatora szkód. Takiego (...) czytaj dalej»
-
Obowiązki GIODO dla prywatnego serwisu ogłoszeniowego
przez: keri88 | 2014.4.9 14:9:40
Witam, czy prowadzac serwis ogłoszeniowy w sposob niezarobkowy, jako osoba prywatna podlega sie pod giodo oraz wymagania dot. polityki bezpieczenstwa? czytaj dalej»
-
Odszkodowanie za pobyt w szpitalu psychiatrycznym
przez: ryba90 | 2014.4.9 16:17:24
WITAM Wszystkich Mam kilka pytan odnośnie odszkodowania za pobyt w szpitalu psychiatrycznym...opisze jak sytuacja wygląda : Mój brat (22lata) trafił do takiego szpitala jakies 4 tyg temu,teraz (...) czytaj dalej»
-
Jazda bez prawa jazdy podczas kursu - jakie konsekwencje
przez: qrint1992 | 2014.4.9 18:4:27
Witam Chcialbym uzyskac co mi grozi za jazde samochodem nie majac prawa jazdy. Otóż 4 miesiace zostalem zlapany za jazde po alkoholu wg urzadzenia stacjonarnego w ktore dmuchalem mialem w wydychanym (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie PIT bez PIT-11 od byłego pracodawcy
przez: Małgorzata | 2014.4.9 19:17:31
W jaki sposób rozliczyć się z podatku PIT za 2013 rok gdy były pracodawca nie wystawił PIT-11? W styczniu 2013 roku rozwiązałam umowę o pracę bez wypowiedzenia z winy pracodawcy, w trybie art. (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie wynagrodzenia za umowę zlecenie
przez: mrozowskim | 2014.4.9 20:40:16
Pozew do sądu cywilnego o wydanie nakazu zapłaty. czytaj dalej»
-
Pojazdy elektryczne - jak prawo traktuje takie pojazdy
przez: widelec | 2014.4.10 0:22:36
Pojazd wolnobieżny według definicji z ustawy Prawo u Ruchu Drogowym to pojazd silnikowy, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 25 km / h z wyłączeniem ciągnika rolniczego czytaj dalej»
-
Rozwiązanie umowy najmu w trybie natychmiastowym z powodu grzybów
przez: olka258 | 2014.4.10 0:22:42
Witam, mam problem z wypowiedzeniem umowy wynajmu mieszkania (jestem wynajmującą). W umowie jest zapis o 3 miesiecznym okresie wypowiedzenia. Chciałam się wyprowadzić 30 czerwca. Przed końcem (...) czytaj dalej»
-
Odprawa rentowa przy zakończeniu umowy podczas świadczenia rehabilitacyjnego
przez: rencista | 2014.4.10 11:30:3
Czy należy mi się odprawa rentowa jeśli w czasie świadczenia rehabilitacyjnego skończyła mi się umowa o prace? Zastanawiam się czy należy mi się odprawa jęli 15 kwietnia mam komisję rentową, (...) czytaj dalej»
-
Wykorzystanie danych osobowych pracowników przez pracodawcę - czy legalne?
przez: gsgrzesko | 2014.4.10 13:35:24
Witam wszystkich. Temat może trochę dziwny, ale już tłumacze o co chodzi. Pracuje w firmie, która udostępnia swoim klientom dostęp elektroniczny przez internet do danych ich dotyczących. Dyrektor (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja nakazu zapłaty sprzed 12 lat
przez: rustami | 2014.4.10 18:15:13
Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz. Po osobistej wizycie 7.04 Urzad Gminy dal mi dzis pisemna odpowiedz. Niestety pozwany wymeldowal sie z pobytu stalego w 2008 r.,i nigdzie nie jest zameldowany (ani (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja drzwi z błędnym kolorem
przez: zagi89 | 2014.4.10 19:40:15
Witam, niedawno z tata byliśmy oglądać drzwi które chcieliśmy kupić w castoramie. Na miejscu okazało się że nie ma jednego wymiaru drzwi i mają dowieźć - mimo że produkt jest na 1 stronie (...) czytaj dalej»
-
Zniesienie współwłasności w różnych miejscowościach
przez: jurystka2 | 2014.4.10 20:9:48
Witam! Jeżeli dla tych 2 nieruchomości właściwe są 2 różne sądy, to niestety trzeba złożyć osobne wnioski do 2 sądów. czytaj dalej»
-
Dotacja z PFRON na działalność a wyjazd za granicę - ograniczenia
przez: Ox01FB | 2014.4.10 22:8:15
Hej! Nie wiem czy dział odpowiedni, jak nie tak to prosiłbym o przeniesienie. :) Mam zamiar ubiegać się o dotacje z PFRONu (mam lekki stopień niepełnospr.) na otworzenie firmy. Tutaj ich (...) czytaj dalej»
-
Zameldowanie ojca w mieszkaniu po darowizny - konsekwencje sprzedaży
przez: pentom | 2014.4.10 23:33:54
Witam, Proszę o pomoc w niżej opisanej sytuacji: Od dziadków, na mocy darowizny otrzymałem mieszkanie. Wcześniej w tym mieszkaniu mieszkał i zameldowany był mój ojciec, jednakże na skutek różnych (...) czytaj dalej»
-
Procedury w rodzinach zastępczych przy oskarżeniach
przez: Kasandra02 | 2014.4.11 10:47:54
Co raz częściej podopieczni rodzin zastępczych zaskarżają ( opowiadają) o rzekomym molestowaniu przez opiekuna. Osatnio dowiedziałam się,ze jedna nastolatka,doniosła w opiece na rzekome molestowanie.Mężczyzna (...) czytaj dalej»
-
Droga konieczna po działce - odmowa ustanowienia służebności przez sąsiada
przez: ferczer | 2014.4.11 11:41:15
Witam, mam problem z moim sąsiadem który rości o ustanowienie służebności drogi koniecznej po mojej działce. Zgodnie z przepisem art. 145 § 1 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 roku Kodeks cywilny (...) czytaj dalej»
-
Nieuczciwość w płaceniu alimentów przez ojca
przez: jurystka2 | 2014.4.11 13:23:51
Przepraszam, jeżeli moja wypowiedź wydała się Pani zbyt obcesowa. Czasami jednak okazuje się, że w rzeczywistości zasięgnięcie porady profesjonalisty nie jest aż tak drogie, jak się wydaje. (...) czytaj dalej»
-
Ujawnienie danych osobowych o stypendium przez uczelnię osobom trzecim
przez: dzoana06 | 2014.4.12 13:24:31
Witam, moja sprawa dotyczy stypendium rektora dla najlepszych studentów, które na naszej uczelni przyznawane jest na podstawie osiągnięć. Zostało mi przyznane stypendium po ponownym rozpatrzeniu (...) czytaj dalej»
-
Fetor z gospodarstwa rolnego - reklamacje do urzędów
przez: m0urinho | 2014.4.12 19:51:51
Witam ! Mam problem ze sąsiadem. Jest on rolnikiem posiadającym około 5 krów i ponad 40 świń. Moim problem jest fetor wydobywający się z gnojówki. Szczególnie nie do zniesienia jest on w upalne (...) czytaj dalej»
-
Udziały w spółce z o.o. - obowiązki prawne
przez: abinvesting | 2014.4.13 9:16:23
1. Nie musisz zakładać działalności gospodarczej,chyba że chcesz świadczyc usługi dla owej spóki i wystawiać dla niej f-ry. 2.Chodzi o zysk z owej spółki to nie musisz mieć podpisanej także (...) czytaj dalej»
-
Napaść na członka komisji wyborczej poza lokalem - ochrona prawna
przez: truevector | 2014.4.13 10:24:37
Historyjka obrazkowa. Dzień wyborów. Lokal wyborczy. Pewien łobuz wpada tam i zaczyna zakłócać porządek. Pan członek Obwodowej KW, zgodnie z wytycznymi, żąda opuszczenia lokalu przez łobuza. (...) czytaj dalej»
-
Wycofanie się z ugody majątkowej w sprawie rozwodowej
przez: UgodaPytanie | 2014.4.13 12:25:12
Miałam wykonaną operację prywatnie. Była wykonana niewłaściwe, z konsekwencjami, potem dwie poprawkowe również nieudane. W końcu udało mi się dojść do ugody z lekarzem. Otrzymam zwrot kosztów (...) czytaj dalej»
-
Alimenty przeciwko matce biologicznej - rodzina zastępcza i egzekucja
przez: uzytkownik009 | 2014.4.13 14:0:25
Jak mogę odzyskać od matki dziecka kwotę połowy zapłaconych przeze mnie alimentów na dziecko, które znajduje się w rodzinie zastępczej, matka dziecka urwała kontakt i do dziś miejsce jej zamieszkania (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy kontraktacji bez zapisów
przez: Josy64 | 2014.4.14 7:33:38
Nie ma nikogo,kto by mógł mi pomóc? czytaj dalej»
-
Likwidacja OFE dla osoby na rencie inwalidzkiej
przez: ozi1209 | 2014.4.14 13:7:11
Witam :) Czy osoba, która otrzymuje rentę inwalidzką (na razie decyzja do 2017 r.)i jest osobą całkowicie nie zdolna do pracy moze złożyć wniosek o likwidacje rachunku OFE i jednorazową wypłatę (...) czytaj dalej»
-
Ustalenie ojcostwa i alimenty - procedura i koszty
przez: paweu7777 | 2014.4.14 15:25:53
Witam, piszę w imieniu pewnej znajomej. Otóż jest ona mamą pięknej rocznej córeczki. Ojciec uciekł przed jej narodzinami i teraz chciałaby uzyskać alimenty na dziecko, niestety najpierw trzeba (...) czytaj dalej»
-
Problemy z hałaśliwą sąsiadką w bloku
przez: roman-17 | 2014.4.15 10:6:48
Witam! Wraz ze znajomymi wynajmuję mieszkanie we Wrocławskim bloku. Na początku kwietnia właściciel mieszkania sprzedał je i kupił inne a nas na nie przeniósł. Teraz dokładnie pod nami mieszka (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od niewłaściwego rozliczenia PIT
przez: Pora_Roku | 2014.4.15 11:59:57
Witam. Uprzejmie proszę o Panstwa radę. Jestem po rozwodzie, dwoje dzieci. Były mąż co drugi tydzień powinien zabierać dzieci na weekendy do siebie. W chwili obecnej bierze tylko młodszego (...) czytaj dalej»
-
Meldunek czasowy na działce niezabudowanej
przez: Grzegorz | 2014.4.15 13:28:39
Czy mozna kogoś zameldować na pobyt czasowy na działce niezabudowanej? Witam, Czy posiadając adres (nazwa ulicy i nr) można zameldować kogoś na działce budowlanej na pobyt czasowy? czytaj dalej»
-
Literatura prawnicza o zeznaniach świadka w postępowaniu
przez: szewczykdratewka | 2014.4.15 16:36:31
Witam, w jakich podręcznikach mógłbym szukać pojęcia takiego jak "rodzaje zeznań świadka"? Piszę pracę na temat zeznań świadka w postępowaniu administracyjnym i bardzo prosiłbym o pomoc w (...) czytaj dalej»
-
Emerytura pomostowa po wypowiedzeniu umowy
przez: jussini | 2014.4.15 17:6:36
Witam, czy jeśli sama wypowiem umowę o pracę mogę się starać u emeryturę pomostową (kobieta, 55 lat)? czytaj dalej»
-
Stypendium na stażu finansowanym przez UE
przez: hamplesn | 2014.4.15 20:2:21
Ja byłem na stażu od X 2013 do styczeń 2014 i mam ponad 10 letni staż pracy. Z UE dostawałem 988.40 netto , w drugiej części stażu finansowany przez Fundusz Pracy dostawałem 844,44 netto - to (...) czytaj dalej»
-
Rzeczy po zmarłym konkubencie - roszczenia matki do spadkobierczyni
przez: goska73 | 2014.4.15 20:4:41
witam mam problem mój konkubent nie żyje juz 2 miesiące mieszkał u mnie zostało mi po nim pare rzeczy a jego matka wydzwania do mnie żebym jej to wszystko oddała nie wiem co robic poradzcie mi (...) czytaj dalej»
-
Kontrakt podpisany przez nieletniego przez internet - czy jest ważny
przez: Poryjunogami | 2014.4.15 21:22:58
Witam, da się udowodnić, że ktoś podpisał kontrakt przez internet ? Czy kontrakt podpisany przez osobę niepełnoletnią jest ważny ? Kontrakt zawarty z organizacją z Danii. czytaj dalej»
-
Samochód niemiecki kupiony w Holandii - jakie dokumenty do rejestracji
przez: nataliatunia18 | 2014.4.16 12:0:23
Dzien dobry, proszę o pomoc. Kupiłam samochód w Holandii z auto komisu. Mam wystawioną fakturę sprzedaży. Problem jest w tym,że auto jest niemieckie i mam niemiecki dowód rejestracyjny. Na niemieckim (...) czytaj dalej»
-
Kolizja drogowa z autem zajętym przez komornika - wypłata odszkodowania
przez: m4gnum | 2014.4.16 12:28:29
Witam. W sobote miałem kolizję drogową autem mamy którego współwłaścicielem jest bank, auto jest zajęte przez komornika. Sprawcą kolizji był kierujący drugim samochodem. Oba pojazdy są ubezpieczone (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż rzeczy na Allegro przez ucznia - rozliczenie podatkowe
przez: Bytian | 2014.4.16 13:44:57
Witam jeżeli jestem osobą prywatną ( nie posiadam działalności gospodarczej ) i sprzedałem na serwisie aukcyjnym Allegro rzeczy w 2013r. na łączną kwotę około 5000 zł z czego 2500 zł zostało (...) czytaj dalej»
-
Matka nie przyjmuje korespondencji - gdzie odebrać pocztę
przez: k_szczepinska | 2014.4.16 15:22:43
Witam. Mój problem wygląda następująco: Mieszkam z chłopakiem na stancji, a zameldowana jestem u mojej matki w mieszkaniu, na które ona nie ma przydziału, mieszkanie jest zadłużone. Ona nie (...) czytaj dalej»
-
Zwrot pieniędzy za wynajem mieszkania
przez: aneri1996 | 2014.4.16 15:36:35
Wygląda to tak,jakby nie było sprawy,a żądać to ONA sobie może;/nie ma dowodu na to,że jej mężuś zapłacił,więc pozostaje z ręką w nocniku i tylko Ciebie straszy.A swoją drogą z kim Ty (...) czytaj dalej»
-
Wyrok nakazowy bez wcześniejszego przesłuchania
przez: grzegorz851 | 2014.4.16 15:40:13
[cytat] Chciałbym zapytać Was, co może oznaczać następująca sytuacja: Zostałem ukarany (bezpodstawnie, niesłusznie i bez dowodów, a także jedynie na podstawie zeznań świadka i "pokrzywdzonego", (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż motoru na raty - kupujący nie płaci i zatarł silnik
przez: felis20 | 2014.4.16 17:42:6
Witam. mam sprzedalem motor na dwie raty mam napisanom umowe kupna sprzedazy i oswiadczenie spisane z kupujacym: jako załącznik do umowykupna sprzeda motocykla rieju mrx50 nr ramy ....... rok..... nr (...) czytaj dalej»
-
Awantury sąsiadki u babci - czy można wzywać policję jako wnuczka
przez: tawee | 2014.4.16 22:16:9
mam problem z sasiadka gdyz przychodzi do mojej babci praktycznie co wieczor razem pija i robia potem awanture,moje pytanie jest takie czy ja jako zameldowana na stale mam prawo zadzwonic po policje zeby (...) czytaj dalej»
-
Podwyższenie alimentów z klauzulą natychmiastowej wykonalności
przez: jurystka2 | 2014.4.16 22:50:35
Ojciec dziecka teoretycznie może złożyć apelację ale są teminy których musi dotrzymać aby było to skuteczne. Proponuję aby po prostu zadzwoniła Pani do sądu i zapytała czy wpłynęła (...) czytaj dalej»
-
Odmowa składania zeznań w sprawie konkubenta - czy można jeszcze skorzystać
przez: ania | 2014.4.17 8:38:56
Czy moge jeszcze skorzystac z prawa do odmowy skladania zeznan? Zyje w konkubinacie miedzy nami nie bylo najlepiej awantury bicie itp zlozylam o znecanie w lutyn vyla sprawa dostal poltora roku ale wyrok (...) czytaj dalej»
-
Zrzeczenie się praw rodzicielskich a obowiązek alimentacyjny
przez: Krzysiek1982 | 2014.4.17 9:9:41
Witam. Proszę o pomoc. Moja sytuacja jest następująca. Mam 5 letnią córkę z dziewczyną z którą nie jestem (obecnie mam żonę i syna). Na córkę płacę alimenty w wys 450 zł miesięcznie ale (...) czytaj dalej»
-
Portal na Facebooku firmowy - czy można zabrać po odejściu z pracy
przez: Mr-Wilnker | 2014.4.17 15:56:10
Witam, mam pytanie. Po 10 latach postanowilem odejsc z firmy. Bylem w niej redaktorem pisma drukowanego. Do moich obowiazkow nalezalo pisanie tekstwo i koordynacja skladu pisma. okolo 5 lat postanowilem, (...) czytaj dalej»
-
Nabycie akcji przez brokera zagranicznego - zezwolenia dewizowe
przez: norman0 | 2014.4.18 6:40:44
Witam. Czy osoba fizyczna będąca polskim rezydentem podatkowym, może bez indywidualnego zezwolenia dewizowego nabywać akcje spółek z siedzibą w krajach OECD, korzystając z usług zagranicznego (...) czytaj dalej»