Archiwum Forum Lipiec 2014
(66 tematów na forum)
-
przez: monika.mika | 2014.7.1 10:7:27
Jestem współwłaścicielem stodoły . Sąsiad rozebrał pół stodoły i zostawił moją część otwarta niczym nie zabezpieczoną i domagał się abym to ja wybudował potężną ściane zamykającą (...) czytaj dalej»
-
W podziale majątkowym przyznano mi nieruchomość której nie chiałem
przez: Piotr_76 | 2014.7.1 10:36:55
Witam Jeżeli nie zgadza się Pan z orzeczeniem powinien Pan wnieść apelację, o ile jeszcze nie upłynął termin do jej wniesienia. czytaj dalej»
-
Remont domu nalezącego do mnie i siostry w 1/2 czesci
przez: Piotr_76 | 2014.7.1 11:13:27
Witam Jeżeli wartość wykonanych przez Pana prac podwyższa wartość nieruchomości może Pan żądać od siostry zwrotu części poniesionych nakładów stosownie do wysokości udziału siostry, (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie a zwolnienie lekarskie
przez: kasia1203 | 2014.7.1 18:44:36
Witam, 25 czerwca otrzymałam rozwiązanie umowy bez wypowiedzenie, od tego też nia przebywam na zwolnieniu lekarskim, jednak zwolnienie wysłałam do ZUS u. Proszę o podpowiedz, gdzie taki dokument (...) czytaj dalej»
-
pismo o wyrazeniu zgody na zameldowanie tymczasowe
przez: monsza7704 | 2014.7.1 20:24:47
potrzebuje aby jakas osoba napisala mi pismo/wniosek o wyrazenie zgody na zameldowanie tymczasowe wlascicielami sa 4 osoby po 1/4 i tylko moj brat nie jest w stanie podpisac sie w urzedzie gminy i musze (...) czytaj dalej»
-
Badania lekarskie- postępowanie administracyjne.
przez: dangerriff | 2014.7.2 21:15:6
Witam serdecznie. W styczniu tego roku zostało mi zabrane prawo jazdy na okres jednego roku (za jazdę na kacu). W maju tego roku otrzymałem decyzję o skierowaniu na badania lekarskie i psychologiczne, (...) czytaj dalej»
-
przez: Michał | 2014.7.3 15:15:11
Czy interwencja uboczna w procesie gospodarczym przerywa przedawnienie roszczeń finansowych w stosunku do interwenienta czytaj dalej»
-
Domek na działce za blisko sąsiada? Co teraz?
przez: bartus2003 | 2014.7.3 20:26:36
Witajcie! Otóż rok temu zabrałem się za budowę domku murowanego na ogródkach działkowych, domek wielkości 4x4. Fundamenty zostały wylane, posadzka także. Przed budową orientowałem się (...) czytaj dalej»
-
przez: szelest11 | 2014.7.3 21:16:32
W umowie najmu mieszkania ustaliliśmy, że w czynszy będą wliczone opłaty za ogrzewanie i odprowadzanie ścieków (własna kotłownia i szambo). Czynsz oscylował w granicach 3 % wartości odtworzeniowej (...) czytaj dalej»
-
Umowa-zlecenie, ZUS oraz diety, delegacja (Niemcy)
przez: MazQuick | 2014.7.4 11:49:51
Witam serdecznie. Moja mama wyjeżdza do Niemiec jako opiekunka osób starszych poprzez polską firmę pośredniczącą we Wtorek (8.07.2014). Umowa jest umową zleceniem z podróżą służbową na (...) czytaj dalej»
-
Jak mozna usunac rury z zimna woda sasiada z mojej dzialki
przez: lewandowska | 2014.7.4 21:20:3
Jak mozna usunac rury z zimna woda sasiada z mojej dzialki Sasiad ma rury z zimna woda na mojej dzialce co nalezy zrobic zeby je zabral na swoja czytaj dalej»
-
przez: anetamst | 2014.7.6 17:43:58
Witam, odmawiam zapłaty za źle wykonaną usługę. Sprawa pewnie zakończy się w sądzie. Czy mogę coś zrobić aby przerwać naliczanie odsetek? Czy dłużnik czyli ja może wystąpić o zawarcie (...) czytaj dalej»
-
Wynajem usługi Cyfrowego polsatu !! osoba nie płaci !!
przez: mrozowskim | 2014.7.7 17:29:37
Wpisać w wyszukiwarkę zdanie: Jak napisać pozew cywilny czytaj dalej»
-
Pomoc w wyborze kancelarii Lublin
przez: malami55 | 2014.7.8 10:2:40
Polecam mecenasa F. Piątkowskiego. Ma kancelarię na Kruczej. czytaj dalej»
-
przez: katasza12 | 2014.7.9 3:15:8
Witam. Mam 17 lat. Zdalam do drugiej klasy liceum. W szkole miałam trochę "problemów". Za bardzo pewnie też otworzyłam sie przed p pedagog. W efekcie ta miła pani wysłała wniosek do sądu. Dwa (...) czytaj dalej»
-
Przekazanie treści wyroku ojcu
przez: xxx936 | 2014.7.10 10:21:2
Sąd nałożył na mnie obowiązek przekazania treści wyroku ojcu. Czy jest to w ogóle dopuszczalne? Jakie przepisy to regulują? czytaj dalej»
-
Wpis do rejestru dłużników - co robić?
przez: serafinpawlak | 2014.7.10 11:52:44
Sprawdziłem się dziś w rejestrze dłużników dla konsumentów na stronie http://www.infokonsument.pl i okazuje się, że mam tam wpis. Powiem szczerze, że nie przypominam sobie, żebym miał jakieś (...) czytaj dalej»
-
Warsztat uszkodził mój samochód
przez: zuza166 | 2014.7.11 8:35:33
Niestety, w takich przypadkach ciężko jest walczyć. Możesz poprosić o szczegółową dokumentację naprawy i aktualnego stanu technicznego auta. czytaj dalej»
-
Firma podejmie współpracę ze studentem studiów prawniczych / prawnikiem
przez: Nocsa | 2014.7.11 9:6:58
Firma podejmie współpracę ze studentem studiów prawniczych/prawnikiem/aplikantem adwokackim bądź radcowskim. Miejsce pracy: Wola Gołkowska pod Piasecznem Forma pracy: Na miejscu w siedzibie (...) czytaj dalej»
-
gdzie można odebrac papiery rozwodowe?
przez: Weroni | 2014.7.11 11:56:51
Witam kilka lat temu mialam rozwód w Polsce w Jeleniej gorze.Teraz będę brać ślub cywilny w Niemczech. W związku z tym potrzebuje potwierdzenia o rozwodzie czy trzeba pisać do nich list o przyslanie (...) czytaj dalej»
-
przez: pm132 | 2014.7.11 18:26:11
Oddałem do naprawy gwarancyjnej w salonie Orange uszkodzonu smartfon. Poinformowano mnie, że naprawa zostanie wykonana w ciągu DO 14 dni. Termin nie zostal dotrzymany, salon unika odpowiedzi na temat (...) czytaj dalej»
-
wypowiedzenie ze strony pracodawcy a odprawa
przez: Jakub_s | 2014.7.12 11:10:26
Nie, odprawa należy się jeśli w firmie pracuje więcej jak 20 osób (i to jest spełnione) oraz jeśli zwolnienie nastąpiło z winy pracodawcy. Jeśli powodem jest niespełnienie wymogów firmy przez (...) czytaj dalej»
-
przez: sznyta30 | 2014.7.14 9:36:41
witam mam problem moja przyjaciółka 2lata temu oddała dziecko do adopcji czy można je odzyskać i w jaki sposób moge jej pomóc czytaj dalej»
-
jak napisać wniosek o urlopowanie dziecka z domu dziecka?
przez: Tomasz | 2014.7.15 9:49:35
Witam potrzebuje pomocy w napisaniu podania do sadu o urlopowanie dzieci na okres wakacyjny czytaj dalej»
-
Prawo przejazu i kłótliwy sąsiad...
przez: Tslabon | 2014.7.15 13:27:47
Witam Problem polega na tym, na moją działkę nie ma dojazdu, znajduje się ona co prawda kilka metrów od drogi publicznej, ale jest ona zlokalizowana poniżej niej, przez co aby do niej dojechać (...) czytaj dalej»
-
Ograniczenie wjazdu na teren osiedla
przez: Morris2014 | 2014.7.15 13:39:57
Witam Proszę o komentarz i poradę - z Góry dziękuję! Mieszkan na osiedle zamkniętym. Pod budynkami miejsca parkingowe w halach. Obok budynków miejsca do parkowania, wyłącznie dla gości. (...) czytaj dalej»
-
przez: BarbasiaT | 2014.7.15 22:6:57
Widzę, że nikt nie odpowiedział, ale mogę już dopowiedzieć cd. tej hostorii. Stan tej kobiety na tyle się pogorszył (psychiczny, nie fizyczny), że sąsiedzi wezwali pogotowie. Kobieta nie chciała (...) czytaj dalej»
-
przez: S. | 2014.7.16 18:56:3
Chciałbym napisać donos do Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego.. Szczerze mówiąc w odwecie.. Nie chciałabym jednak aby wszyscy wiedzieli kto napisał tenże donos.. Dlatego moje pytanie brzmi (...) czytaj dalej»
-
przez: Said | 2014.7.17 19:48:54
Dzień dobry Ostatnio miałem pewne zdarzenie jednak najpierw chciałbym uzyskać odpowiedź na pytanie Kolega wycelowal we mnie służbową broń i oddał suchy strzał, czy mam o obowiązek zgłoszenia (...) czytaj dalej»
-
przez: malgorzatalis | 2014.7.18 9:43:11
Witam, brałam udział w naborze na stanowisko urzędnicze w pewnej jednostce samorządowej. Posiadam stopień niepełnoprawności, znalazłam się w piątce najlepszych kandydatów. Niestety nie wybrano (...) czytaj dalej»
-
przez: runfun | 2014.7.18 10:2:19
Myślę, że trzeba zdać sobie sprawę z tego, że jeśli występuje o rozwód, to już Cię nie chce. Nie ma sensu w to brnąć czytaj dalej»
-
Studiuję, ojciec przestał płacić alimenty
przez: runfun | 2014.7.18 10:3:48
Są może zarządzic ściągniecie alimentów, ale zawsze będzie problem z egzekwowaniem tych alimnentów. Jest sporo sposobów na podjęcie pracy i myślę,że dobrze już pracoawć na studiach czytaj dalej»
-
Zawarcie związku małżeńskiego z obywatelką Litwy
przez: runfun | 2014.7.18 10:4:36
Nie będzie żadnych problemow i oczywiscie bedzie się mogła o to ubiegać. Poza tym serdecznie gratuluję:) czytaj dalej»
-
USTALENIE OJCOSTWA A WŁADZA RODZICIELSKA
przez: runfun | 2014.7.18 10:5:57
Z tego, co wiem, jeśli są przesłanki do tego, że on jest ojcem, to może wystąpić o ustalenie ojcostwa i tu już jest decyzja sądu czytaj dalej»
-
czy mops może zablokować wypłatę świadczeń po wymeldowaniu?
przez: runfun | 2014.7.18 10:7:22
Nie, bo teraz juz nie ma obowiązku meldunkowego czytaj dalej»
-
przez: runfun | 2014.7.18 10:8:19
Zawsze takie sytuacje są trudne, ale ja bym poczekał po prostu do ukończenia 18 roku życia i się wyprowadzil czytaj dalej»
-
przez: runfun | 2014.7.18 10:8:47
hmmm, cena jest dosyć niska i to by wzbudzało moje podejrzenia czytaj dalej»
-
problem z przerejestrowaniem samochodu
przez: runfun | 2014.7.18 10:36:9
Wydzial komunikacji zawsze ma jakieś wielkie problemy i chaos w papierach. Życzę powodzenia czytaj dalej»
-
przez: Lezag | 2014.7.18 10:36:52
Witam. Mam pytanie związane z roszczeniem w sprawie ogrodzenia, ściślej rzecz ujmując muru wzdłuż posesji mojej i sąsiada. Mur wybudowałem około 20 lat temu sam, na własny koszt, dogadując (...) czytaj dalej»
-
Wypłata odszkodowania - jak wygląda? + ewentualne odwołanie
przez: runfun | 2014.7.18 10:37:1
W Stanach być ugrała coś więcej,ale w Polsce już raczej nie czytaj dalej»
-
przez: kamilewski | 2014.7.18 11:59:13
To znaczy że MPO sprawdza co jest w posegregowanych śmieciach? czytaj dalej»
-
Mandat w pkp koleje mazowieckie legitymacja
przez: MateuszDabra | 2014.7.19 19:5:33
Witam! Otóż dziś dostałem mandat podczas podróży kolejami mazowieckimi. Powodem wystawienia była niepodstemplowana legitymacja szkolna. Na śmierć zapomniałem o podstemplowaniu ,bo nikt nigdy (...) czytaj dalej»
-
Ograniczenie władzy rodzicielskiej a przebywanie ojca w Monarze
przez: paulaw72 | 2014.7.19 22:46:19
Witam, W listopadzie 2013 rozstałam się z ojcem mojego dziecka(2,5 roku).Powodem rozstania było czynne zażywanie przez niego narkotyków oraz niemożność zapewnienia przez niego podstawowych potrzeb (...) czytaj dalej»
-
przez: dam_mat | 2014.7.20 20:9:40
Witam. mam problem: 4 lata temu wrocilem z UK do polski pozostawiajac za soba spory mandat za jazde samochodem bez ubezpieczenia. Chcialbym teraz wrocic i splacic naleznosci ale obawiam sie ze mnie zatrzymia (...) czytaj dalej»
-
Piwnica we wspólnocie mieszkaniowej
przez: ewka7713 | 2014.7.21 12:32:5
Witam. Mieszkam we wspólnocie mieszkaniowej i mój problem dotyczy piwnicy. Otóż w akcie notarialnym mam wpis, że moją własnością jest 1/20 części wspólnej budynku. Piwnice są podzielone nierówno, (...) czytaj dalej»
-
Ojciec dziecka nie chce go uznać
przez: MamZiemnioka | 2014.7.22 11:30:17
Takiego to trzeba przez pysk zdzielić pare razy.. czytaj dalej»
-
Sprawa ustalenia ojcostwa po latach
przez: MamZiemnioka | 2014.7.22 11:37:42
Prosze was, testy za 1400 zł ? to chyba złotą strzykawką będziecie pobierać próbki ;) czytaj dalej»
-
Komornik i koszty komornicze przy alimentach
przez: Uniwerka | 2014.7.22 14:33:39
Witam Mój partner ma dziecko ze swoją byłą partnerką. Kilka lat temu na rozprawie w sprawie alimentów sąd ustalił termin ich płacenia do 10-go każdego miesiąca. Jednak umówił się ze swoją (...) czytaj dalej»
-
przez: nicole2 | 2014.7.22 14:55:50
Jestem współwłaścicielem samochodu. Wspólnik nie utrzymuje ze mną kontaktu i użytkuje auto. Auto ma OC, ale nie posiadam dokumentów, a powiniennem chyba również jako współwłaściciel. Mam (...) czytaj dalej»
-
przez: 4737 | 2014.7.22 18:14:29
Czy jeden policjant może wystawić mandat za picie w miejscu publicznym, odmowe podania danych i obraze funkcjonariusza ?? Jened policjant przyczepił się ponieważ usłyszał gwizdy gdy nadjeżdżał (...) czytaj dalej»