Archiwum Forum Lipiec 2014
(125 tematów na forum)
-
Zachowek po śmierci ojca - czy można dochodzić od dziadka i ciotek
przez: DOCENTRASTA | 2014.7.1 8:39:2
Mam skomplikowaną sytuację prawną dlatego zanim napisze wniosek chciałem uzyskac informację czy jestem w stanie cokolwiek zrobić. Mój Ojsciec zmarł w 2010r, żyje nadal mój dziadek(ojciec mojego (...) czytaj dalej»
-
Sąsiad rozebrał stodołę bez zabezpieczenia - obowiązek budowy ściany
przez: monika.mika | 2014.7.1 10:7:27
Jestem współwłaścicielem stodoły . Sąsiad rozebrał pół stodoły i zostawił moją część otwarta niczym nie zabezpieczoną i domagał się abym to ja wybudował potężną ściane zamykającą (...) czytaj dalej»
-
Sąd zasądził nieruchomość wbrew wnioskowi o nieprzysądzenie
przez: Piotr_76 | 2014.7.1 10:36:55
Witam Jeżeli nie zgadza się Pan z orzeczeniem powinien Pan wnieść apelację, o ile jeszcze nie upłynął termin do jej wniesienia. czytaj dalej»
-
Współwłasność domu po rodzicach - kredyt na remont i rozliczenia
przez: Piotr_76 | 2014.7.1 11:13:27
Witam Jeżeli wartość wykonanych przez Pana prac podwyższa wartość nieruchomości może Pan żądać od siostry zwrotu części poniesionych nakładów stosownie do wysokości udziału siostry, (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy - wynagrodzenie za okres gdy sklep był zamknięty
przez: dwor83 | 2014.7.1 11:48:28
dostałam miesieczne wypowiedzenie z dniem ostatniego kwietnia do ostatniego maja . w tym czasie niepracowałam poniewaz sklep z winy pracodawcy zastał zamkniety czy nalezy nam sie wynagrodzenie? pracodawca (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie pracy podczas zwolnienia lekarskiego
przez: kasia1203 | 2014.7.1 18:44:36
Witam, 25 czerwca otrzymałam rozwiązanie umowy bez wypowiedzenie, od tego też nia przebywam na zwolnieniu lekarskim, jednak zwolnienie wysłałam do ZUS u. Proszę o podpowiedz, gdzie taki dokument (...) czytaj dalej»
-
Pożyczka na firmę - dochodzenie zwrotu przez sąd bez umowy pisemnej
przez: Michalina33 | 2014.7.1 21:13:27
Witam Może ktoś mną pokieruję. Żeby było wszystko jasne napiszę od początku jak było. Pożyczyłam w listopadzie tamtego roku pieniądze komuś na rozwój firmy. Podpisaliśmy umowę. Pieniądze (...) czytaj dalej»
-
Działka na ogródkach działkowych - jak uniknąć spłaty zaległości składek
przez: lukgil | 2014.7.2 0:6:4
Mam problem z działką na ogródkach działkowych. Działka jest od około 8 lat nieużywana. Tyle samo nie była opłacana roczna składka. Zaległość to około 900zł. Zarząd działki domaga się (...) czytaj dalej»
-
Darowizna samochodu między małżonkami - jak uniknąć podatku
przez: Pawl | 2014.7.2 18:47:19
Witam, jestem właścicielem auta (wartośc ok 20 000) i chciałbym podarować auto teściowi. Jeżeli jednak to zrobię, z tego co wiem bedzie on musiał zpałacic podatek. Włąścicielem auta jestem (...) czytaj dalej»
-
Kolizja lusterkami - sprawa w sądzie mimo przyjęcia mandatu
przez: dangerriff | 2014.7.2 21:15:6
Witam serdecznie. W styczniu tego roku zostało mi zabrane prawo jazdy na okres jednego roku (za jazdę na kacu). W maju tego roku otrzymałem decyzję o skierowaniu na badania lekarskie i psychologiczne, (...) czytaj dalej»
-
Odebranie ziemi ojcu alkoholikowi - możliwości prawne rodziny
przez: Zagubiona | 2014.7.3 19:0:36
Witam Serdecznie! Mam problem z ojcem alkoholikiem, któremu ok.15 lat temu dziadkowie odpisali ziemię. Jest on jedynym właścicielem, moja mama nie figuruje jak współwłaściciel. Są oni jednak (...) czytaj dalej»
-
Budowa domku na działce - za blisko sąsiada bez pozwolenia
przez: bartus2003 | 2014.7.3 20:26:36
Witajcie! Otóż rok temu zabrałem się za budowę domku murowanego na ogródkach działkowych, domek wielkości 4x4. Fundamenty zostały wylane, posadzka także. Przed budową orientowałem się (...) czytaj dalej»
-
Podwyżka czynszu powyżej 3% wartości odtworzeniowej przy ogrzewaniu
przez: szelest11 | 2014.7.3 21:16:32
W umowie najmu mieszkania ustaliliśmy, że w czynszy będą wliczone opłaty za ogrzewanie i odprowadzanie ścieków (własna kotłownia i szambo). Czynsz oscylował w granicach 3 % wartości odtworzeniowej (...) czytaj dalej»
-
Praca w Niemczech jako opiekunka - umowa i wynagrodzenie
przez: MazQuick | 2014.7.4 11:49:51
Witam serdecznie. Moja mama wyjeżdza do Niemiec jako opiekunka osób starszych poprzez polską firmę pośredniczącą we Wtorek (8.07.2014). Umowa jest umową zleceniem z podróżą służbową na (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie długu za mieszkanie - wezwanie po latach nieobecności
przez: Fra. | 2014.7.4 14:39:49
Dostałam pismo \"Wezwanie do zapłaty przed sądowe\" w którym jest dług za mieszkanie i informacja, że zajmuje bezprawnie mieszkanie, jeśli nie zapłacę to sprawa trafi do sądu i będzie eksmisja. (...) czytaj dalej»
-
Mandaty za jazdę bez biletu - czy można się odwołać od kary
przez: Dziękuję, | 2014.7.4 17:31:48
Dostałyśmy mandat za jazdę na gapę. Co zrobić? Dzisiaj z 13-letnią córką miałyśmy pojechać do szpitala (ma w ręce druty, pojechałyśmy na kontrolę). Gdy wsiadłyśmy do autobusu, miałam (...) czytaj dalej»
-
Mandaty za jazdę bez biletu - czy można się odwołać od kary
przez: Dior | 2014.7.4 17:59:43
Dzisiaj z 13-letnią córką miałyśmy pojechać do szpitala (ma w ręce druty, pojechałyśmy na kontrolę). Gdy wsiadłyśmy do autobusu, miałam zamiar kupić bilety w automacie autobusowym. Córka (...) czytaj dalej»
-
Sąsiad wymaga dostępu na działkę do tynkowania ściany - czy muszę pozwolić
przez: Jasbor | 2014.7.4 20:35:51
Witam. Jakiś czas temu sąsiad przedłużył sobie dom budując jednocześnie w dolnej części garaż. Garaż wraz z poddaszem graniczy na mojej przestrzeni działkowej. Teraz chce tynkować ścianę (...) czytaj dalej»
-
Urlop okolicznościowy podczas urlopu wypoczynkowego po śmierci rodziny
przez: olo | 2014.7.4 20:49:12
czy będąc na urlopie wypoczynkowym umiera członek rodziny należy mnie się urlop okolicznościowy? czytaj dalej»
-
Pomówienia sąsiada pod wpływem alkoholu - jak się bronić
przez: Pani x | 2014.7.4 21:41:11
Witam. Mam taki problem, mój sąsiad pod wpływem alkoholu w miejscach publicznych rozpowiada o mnie niestworzone rzeczy o których dowiaduję się od osób trzecich i ludzie się ode mnie odwracają. (...) czytaj dalej»
-
Urzędnik administracyjny utrudnia złożenie dokumentów wbrew prawu
przez: instru | 2014.7.4 21:44:6
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą. Co mogę zrobić w przypadku, gdy mam do czynienia z pracownikiem administracyjnym, którego zadaniem jest przyjęcie ode mnie dokumentów (faktur) (...) czytaj dalej»
-
Zwrot samochodu do osoby prywatnej - niezgodność mocy silnika
przez: keysi456 | 2014.7.5 19:34:17
Witam. Chciałabym się dowiedziec czy można zwrócic zakupiony samomchód od osoby prywatnej? Pytam o zwrot, poniewaz oznaczenia silnika wskazują na to że ma on 115KM, a sprzedany był jako 130KM. (...) czytaj dalej»
-
Przerwanie naliczania odsetek przy odmowie zapłaty za źle wykonaną usługę
przez: anetamst | 2014.7.6 17:43:58
Witam, odmawiam zapłaty za źle wykonaną usługę. Sprawa pewnie zakończy się w sądzie. Czy mogę coś zrobić aby przerwać naliczanie odsetek? Czy dłużnik czyli ja może wystąpić o zawarcie (...) czytaj dalej»
-
Remont kamienicy - współwłaściciele blokują prace modernizacyjne
przez: Alicja19 | 2014.7.6 20:28:59
Witam,może ktoś udzieli mi podpowiedzi. 7 lat temu kupiliśmy część kamienicy,jest 3 współwłaścicieli razem z nam/mąż i ja/ .Kamienica była w stanie opłakanym za zgodą konserwatora zabytków (...) czytaj dalej»
-
Prawomocny wyrok sądu administracyjnego - organ nie wykonuje orzeczenia
przez: ferczer | 2014.7.7 12:29:54
Witam ! Jestem uczestnikiem na prawach strony postępowania administracyjnego prowadzonego przez starostę powiatowego w ramach którego jako argumentację mojego wniosku przedłożyłem prawomocny wyrok (...) czytaj dalej»
-
Współwłasność domu - dostęp do części nieruchomości bez podziału
przez: krzysztof.majchrzak | 2014.7.7 16:9:17
Wraz z dwoma siostrami jestem współwłaścicielem domu. Młodsza siostra ma 13/24 części domu, a ja ze starszą 11/24. Starsza siostra mieszka na parterze i powiedzmy, że jest to 1/3 budynku. Natomiast (...) czytaj dalej»
-
Wynajmujący nie płaci za media cyfrowego polsatu
przez: mrozowskim | 2014.7.7 17:29:37
Wpisać w wyszukiwarkę zdanie: Jak napisać pozew cywilny czytaj dalej»
-
Solidarna odpowiedzialność najemców za czynsz po wyprowadzeniu jednego
przez: krzysiekd24 | 2014.7.7 19:26:31
Witam serdecznie. Zagadnienie dotyczy umowy najmu lokalu (z miesięcznym okresem wypowiedzenia) którą podpisała w marcu moja dziewczyna i dwoje obcych jej ludzi z właścicielką mieszkania. Mieszkanie (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie komornicze pensji - czy pracodawca prawidłowo obliczył należność
przez: Kasia | 2014.7.7 19:55:51
Witam, Posiadam zajęcie komornicze, ściągane od mojego pracodawcy, pensja wpływa na moje konto ostatniego dnia danego miesiąca, natomiast premie płatne są do 23 dnia kolejnego miesiąca. Mój stały (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy najmu przez wynajmującą - czy ma podstawy prawne
przez: ThePlayer | 2014.7.7 23:27:2
Witam. Mam problem z najemcą domu. Dom jest 5-pokojowy, w którym aktualnie znajduje się ja (mam umowę), jeden chłopak i dziewczyna (oboje bez umowy). Płacę regularnie rachunki i czynsz (jednak nie (...) czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie na zwolnieniu lekarskim przed operacją - jak się zabezpieczyć
przez: skuwa1234 | 2014.7.8 8:46:57
Witam, Przebywam na zasiłku dla bezrobotnych. Prawo do zasiłku skończyło mi się 03,07,2014 ale nadal jestem zarejestrowany jako bezrobotny. Powiedzmy, że znalazłem pracę ale mam problemy z (...) czytaj dalej»
-
Bezrobocie po urlopie macierzyńskim - jakie świadczenia przysługują
przez: xwuda | 2014.7.8 13:49:0
Witam, chciałem zasięgnąć porady w następującej sytuacji (jeśli dział jest niepoprawny, to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu i przepraszam za kłopot). Jestem zarejestrowany (...) czytaj dalej»
-
Renta po śmierci ojca - windykacja długów bez znajomości sprawy
przez: SandraKa | 2014.7.8 17:24:47
Witam serdecznie. Mam ogromny problem i pilnie potrzebuję pomocy... z góry dziękuję dobrym duszyczką o poświęcony czas! w 2002 roku zmarł mój tata. Wtedy jeszcze byłam osobą niepełnoletnią. (...) czytaj dalej»
-
Alimenty od ojca po wypadku - czy można się bronić przed roszczeniami
przez: somehow | 2014.7.8 18:57:51
Witam. Jeżeli jest taka sytuacja, że: Ojciec miał wypadek jak miałem 2 lata. Do tego czasu był OK - pracował, opiekował się, itd. Po wypadku zwariował. Teraz mam prawie 18 lat. Przez te (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy o pracę bez podpisanej umowy po okresie próbnym
przez: majlo | 2014.7.8 19:23:8
Bardzo nurtuje mnie kwestia wypowiedzenia umowy o pracę, kiedy pracownik tak naprawdę umowy nie posiada. Byłam zatrudniona na okres próbny 3 miesiące, po tym czasie dalej pracowałam na tym samym (...) czytaj dalej»
-
Zmiana zachowania w szkole a uniknięcie sprawy o demoralizację
przez: katasza12 | 2014.7.9 3:15:8
Witam. Mam 17 lat. Zdalam do drugiej klasy liceum. W szkole miałam trochę "problemów". Za bardzo pewnie też otworzyłam sie przed p pedagog. W efekcie ta miła pani wysłała wniosek do sądu. Dwa (...) czytaj dalej»
-
Wypadek w pracy i premie za frekwencję - niesłuszne potrącenie z wypłaty
przez: xDeOx | 2014.7.10 1:18:56
Witam. Mam poważne pytanie odnośnie mojej wypłaty. Otóż jestem zatrudniony na pół etatu na okres próbny 3msc. Dostałem dziś wypłatę-723zł. Moja stawka to 1000zł+200brutto premii za frekfencję, (...) czytaj dalej»
-
Obowiązek przekazania treści wyroku ojcu przez sąd
przez: xxx936 | 2014.7.10 10:21:2
Sąd nałożył na mnie obowiązek przekazania treści wyroku ojcu. Czy jest to w ogóle dopuszczalne? Jakie przepisy to regulują? czytaj dalej»
-
Sprzedaż przez internet - reklamacja i odstąpienie od umowy przez kupującego
przez: Ximcio | 2014.7.10 11:15:33
Witam ( nie wiem czy trafiłem z działem,jeśli nie to proszę o przeniesienie.) Sprzedałem mikser (sprzęt dla DJ) 100% sprawny,sprawdzany przed wysyłką z kilkoma świadkami. Został zabezpieczony (...) czytaj dalej»
-
Wpis w rejestrze dłużników - jak sprawdzić i usunąć wpis
przez: serafinpawlak | 2014.7.10 11:52:44
Sprawdziłem się dziś w rejestrze dłużników dla konsumentów na stronie http://www.infokonsument.pl i okazuje się, że mam tam wpis. Powiem szczerze, że nie przypominam sobie, żebym miał jakieś (...) czytaj dalej»
-
Uszkodzenie rajdowego samochodu przez warsztat - dochodzenie odszkodowania
przez: zuza166 | 2014.7.11 8:35:33
Niestety, w takich przypadkach ciężko jest walczyć. Możesz poprosić o szczegółową dokumentację naprawy i aktualnego stanu technicznego auta. czytaj dalej»
-
Płatki kwiatów z balkonu zaśmiecają sąsiadom - czy ma podstawy do skargi
przez: jagusia3 | 2014.7.11 13:20:25
Witam! Dziś sąsiadka mieszkająca poniżej zagroziła mi, że zgłosi do straży miejskiej, że płatki kwiatów wiszące na moim balkonie zaśmiecają jej balkon. Czy ma podstawy? Mieszkam w bloku, (...) czytaj dalej»
-
Spłata głównego zadłużenia bez odsetek i kosztów komorniczych
przez: skateshop.net-pl | 2014.7.11 17:14:23
witam, zlecilem montaz bramy, wykonawca najal nieuczciwego podwykonawce ktory nie przekazal mojej zaplaty, wykonawca zadluzenie w kwocie 3tys zl dal do sadu i komornika, tamci podoliczali sobie jakies (...) czytaj dalej»
-
Naprawa gwarancyjna telefonu - przekroczenie terminu 14 dni
przez: pm132 | 2014.7.11 18:26:11
Oddałem do naprawy gwarancyjnej w salonie Orange uszkodzonu smartfon. Poinformowano mnie, że naprawa zostanie wykonana w ciągu DO 14 dni. Termin nie zostal dotrzymany, salon unika odpowiedzi na temat (...) czytaj dalej»
-
Interpretacja zapisu o zakazie konkurencji w umowie o pracę
przez: Jakub_s | 2014.7.12 10:51:6
Witam serdecznie, chciałem zadać pytanie w jaki sposób interpretować zapis w umowie o zakazie konkurencji. Brzmi on następująco: "Na potrzeby niniejszej umowy nie uważa się za działalność (...) czytaj dalej»
-
Wysokość wynagrodzenia chorobowego po zmianie wynagrodzenia w ciąży
przez: M. | 2014.7.12 11:1:15
Od czerwca 2013r do maja 2013r byłam zatrudniona w firmie na umowę o prace na 1/4 etatu (najniższa krajowa). W czerwcu 2014r ta sama firma zmieniła mi umowę - na cały etat 3500 zł brutto. Zaszłam (...) czytaj dalej»
-
Odprawa przy zwolnieniu za niespełnianie wymogów firmy
przez: Jakub_s | 2014.7.12 11:10:26
Nie, odprawa należy się jeśli w firmie pracuje więcej jak 20 osób (i to jest spełnione) oraz jeśli zwolnienie nastąpiło z winy pracodawcy. Jeśli powodem jest niespełnienie wymogów firmy przez (...) czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie zdrowotne dla studentki po skończeniu pracy na zleceniu
przez: MSiar | 2014.7.12 16:37:42
Kto powinien mnie ubezpieczyć? Mam ukończone 26 lat i jestem studentką uczelni wyższej. Do końca czerwca pracowałam na podstawie umowy na zlecenie i doprowadzałam wszystkie składki. Ze względu (...) czytaj dalej»
-
Umowy na czas określony dla nauczyciela - czy można przedłużać w nieskończoność
przez: Meneris | 2014.7.12 19:29:45
Pracuję już 3 rok, po każdej umowie była ciągłość, co oznacza ze automatycznie trzecia umowa powinna być na czas nieokreślony, jednak mój pracodawca podparł sią przepisem Art. 10, §7, z (...) czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie PZU po śmierci była teściowa - czy przysługuje po rozwodzie
przez: skalska | 2014.7.12 20:15:13
umarła była teśćiowa płacę składki w pzu czy mi się należy; jestem po rozwodzie już3 lata umarła rok temu była teśćiowa,pytałam koleżanki że się należy 20%; czytaj dalej»