Archiwum Forum Marzec 2015
(169 tematów na forum)
-
Podpisywanie umowy o dzieło pocztą - zabezpieczenie egzemplarza
przez: hal9000 | 2015.3.5 14:32:15
Dzień dobry, chciałem zapytać jak podejść do kwestii podpisywania umowy o dzieło przesyłanej pocztą lub podpisywanej i przekazywanej pośrednikowi? Chodzi mi o taką sytuacje: dostaję pocztą (...) czytaj dalej»
-
Służebność gruntowa przy podziale działki na kredyt
przez: gaap | 2015.3.6 11:41:7
Witam, Mam takie zagadnienie. Jest działka, nazwijmy ją 'A' pozostająca we współwłasności dwóch osób. Działka ma dostęp do drogi publicznej. Właściciele projektują wydzielenie z działki (...) czytaj dalej»
-
Czy spadkobierca ma prawo do informacji o zadłużeniu KRUS?
przez: Paulina | 2015.3.6 13:8:28
Zapytanie o dziedziczenie mieszkania. Witam. Mieszkam z mężem w mieszkaniu,które zakupił będąc kawalerem,czy aby wpisać Mnie jako współwłaściciela należy udać się do notariusza? Na jakie (...) czytaj dalej»
-
Udzielanie pożyczek na dane córki w firmie pożyczkowej
przez: Gajiwa | 2015.3.6 14:50:2
Porada prawna do tego darmowa jest ok, ale na razie nie martw się na zapas. Jeśli to twoja stała klientka to nie powinno być problemu z spłatą długu wiec sprawa nie powinna trafić do sądu. Dobrze (...) czytaj dalej»
-
Współwłasność spadkowa a bezumowne korzystanie przez spadkobierców
przez: Gajiwa | 2015.3.6 14:54:1
Odsyłam do lexperto oni udzielają darmowych porad prawnych, ja się nie podejmuje udzielać porad w sprawach spadkowych. Najlepiej jest zaufać tutaj prawnikom. czytaj dalej»
-
Odpracowanie długu w urzędzie skarbowym bez zgody dłużnika
przez: majkot | 2015.3.6 15:12:23
Dziwna sprawa, pierwszy raz o czymś takim słyszę. Nie wiem jak ci doradzić ale lexperto reklamuje się że daje darmowe porady prawne. Może oni pani pomogą w końcu z takim pytaniem najlepiej zgłosić (...) czytaj dalej»
-
Windykacja długu bankowego - błędne zaksięgowanie przez wierzyciela
przez: kamil.mateuszuk | 2015.3.6 18:8:11
Witam serdecznie mam taki problem mianowicie w czerwcu 2013 roku zawałem umowę o kredyt z bankiem meritum i wszystko było dobrze aż do momentu kiedy w lutym 2014 roku straciłem prace i po prostu nie (...) czytaj dalej»
-
Czy syn może dochodzić zachowku od darowanego mieszkania?
przez: klarusia | 2015.3.6 22:56:0
[/cytat] czytaj dalej»
-
Kontakty ojca z 18-miesięcznym synem - ustalenie przez sąd
przez: bros11 | 2015.3.7 14:15:28
Szanowni Państwo, Pozwalam sobie napisać do Państwa w celu przedstawienia mojej sytuacji oraz zadania kilku pytań.? Otóż, mam syna w wieku 18 miesięcy, który mieszka z matką, babcią i dziadkiem. (...) czytaj dalej»
-
Pełnomocnictwo do transakcji giełdowych z wynagrodzeniem od zysku
przez: stanislaw.topolski | 2015.3.7 15:0:3
Pełnomocnictwo dla mnie jako osoby fizycznej bądź dla mnie jako osoby fizycznej prowadzącej działalność, od osoby prywatnej bądź działalności ze wskazaniem na działalność. Pełnomocnictwo (...) czytaj dalej»
-
Pełnomocnictwo do rachunku brokerskiego osoby fizycznej
przez: stanislaw.topolski | 2015.3.7 15:9:23
Czy jako osoba fizyczna nie wykonująca żadnej działalności gospodarczej mogę otrzymać pełnomocnictwo do rachunku drugiej osoby fizycznej? Pełnomocnictwo obejmowałoby obsługę rachunku brokerskiego (...) czytaj dalej»
-
Pośrednictwo w inwestycjach finansowych - możliwości prawne
przez: stanislaw.topolski | 2015.3.7 15:10:56
Witam, Mam prośbę nawet nie tyle o odpowiedź na poniższe pytania(choć byłoby to bardzo miłe z Państwa strony), ale o skierowanie przede wszystkim do odpowiedniej literatury w temacie(mogą być (...) czytaj dalej»
-
Podatek od darowizny mieszkania i jego sprzedaży
przez: f1113792 | 2015.3.7 23:52:6
Witam W 2012 dostałam darowiznę od ojca w postaci 1/2 mieszkania. Drugą część miała matka. W 2014 sprzedałyśmy mieszkanie za 450 tys. Za 400 tys. matka kupiła mieszkanie dla siebie, natomiast (...) czytaj dalej»
-
Opiekun faktyczny a uprawnienia do decyzji o leczeniu dziecka
przez: pietro697 | 2015.3.8 9:44:58
Witam, mam pytanie odnośnie definicji opiekuna faktycznego w świetle ustawy o prawach pacjenta. Moja żona posiada dziecko z pierwszego związku, zarówno ona,jak i biologiczny ojciec dziecka posiadają (...) czytaj dalej»
-
Podatek od sprzedaży wraku samochodu do stacji demontażu
przez: Mariusz_91 | 2015.3.8 13:26:7
Szanowni forumowicze, Zakładam ten temat w związku z nurtującym mnie pytaniem, na które, mimo długich poszukiwać nie znalazłem odpowiedzi. Problem jest następujący: We wrześniu ubiegłego (...) czytaj dalej»
-
Wynagrodzenie po powrocie z urlopu wychowawczego w ciąży
przez: johnybravo | 2015.3.9 21:35:7
witam, od 1,5 roku jestem na wychowawczym, teraz okazało się, ze jestem w kolejnej ciązy, chcę skrócic wychowawczy (zawiadomić 30 dni przed) i wrócić do pracy. nie chcę kombinować z L4. prosze (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż mieszkania z darowizny przed upływem 5 lat
przez: aleksanderVII | 2015.3.10 8:35:7
Z końcem 2017 roku mija okres 5 lat od dnia gdy od mamy dostałem w darowiźnie mieszkanie . Teraz z różnych przyczyn muszę je sprzedać, chciałem się dowiedzieć czy da się coś zrobić żeby nie (...) czytaj dalej»
-
Odliczenie 50% ulgi na dzieci przez ojca po rozwodzie
przez: donwasilo | 2015.3.10 9:57:36
Witam. Krótko przedstawię swój problem a właściwie to może problem prawny ustalenia kwestii odliczenia ulgi na dzieci po rozwodzie. Jest po rozwodzie już od 2012 r. i co roku moja była EX odlicza (...) czytaj dalej»
-
Sprawdzenie mandatu karnego kredytowanego - gdzie znaleźć informacje?
przez: Magda | 2015.3.10 11:16:32
Niezapłacony mandat Witam, dostałam zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia za pracę z powodu niezapłaconego mandatu karnego kredytowanego. Z tym, że nigdy nie dostałam takiego mandatu osobiście, (...) czytaj dalej»
-
Wezwanie do zapłaty długów po zmarłym synu
przez: Piotr5432 | 2015.3.10 13:37:15
Po pierwsze czytałem że komornik ma obowiązek zostawić na koncie minimum krajową. Po drugie sytuacja może wymagać konkretnej porady prawnej wiec proponuje ci się skontaktować z Lexperto, udzielają (...) czytaj dalej»
-
Potrącenie przez bank całego zadłużenia z kosztów podróży służbowej
przez: Piotr5432 | 2015.3.10 13:50:1
Zgłoś się na stronę lexperto oddzwoni do ciebie ich konsultant. Udzielają darmowych porad prawnych wiec myślę że są w stanie ci pomoc, może nawet nie będziesz musiał nic płacić. czytaj dalej»
-
Problem z wielkością kosza na śmieci po ustawie śmieciowej
przez: artur21000 | 2015.3.10 19:56:12
Witam, w miarę możliwości jeżeli ktoś miał podobny problem czy mógłby mi udzielić pomocy na temat wywozu śmieci, a mianowicie po wejściu ustawy śmieciowej wypełniając deklarację wybrałem (...) czytaj dalej»
-
Akcyza za auto kupione od Polaka z umową na Niemca
przez: peja301 | 2015.3.10 20:51:39
Witajcie całkowicie nieświadomy kupiłem auto na niemca, dziś byłem w urzedzie celnym opłacic akcyze mam czekać na decyzje i zaczyna mi chodzić szybciej serce czy to przejdzie? Dokładnie chodzi (...) czytaj dalej»
-
Alimenty na dziecko we wniosku rozwodowym - procedura
przez: Marta878 | 2015.3.10 22:3:51
Oczywiście, że możesz i Ci się prawnie należą jeśli Ty opiekujesz się dzieckiem. Możesz również wnieść o alimenty na siebie, jeśli udowodnisz, że nie jesteś w stanie utrzymać siebie i (...) czytaj dalej»
-
Częste kontakty męża z koleżanką z pracy - podstawa do rozwodu?
przez: matylda123456 | 2015.3.11 10:26:31
Witam Jestem mężatką z 25-cio letnim doswiadczeniem. Ostatnio przez przypadek dowiedzialam sie o dlugich, czestych rozmowach i smsach mojego meza z inna kobieta(razem pracuja w firmie). Po rozmowie (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie całej wypłaty przez komornika - naruszenie minimum egzystencji
przez: Gajiwa | 2015.3.11 12:34:19
Ewentualnie zwróć się do kancelarii lexperto, udzielają darmowych porad prawnych czytaj dalej»
-
Eksmisja po śmierci męża sprawcy przemocy - art. 691
przez: artgrafica | 2015.3.11 15:12:47
Witam. Jestem wraz z dziećmi ofiarami przemocy w rodzinie. Zgodnie z postanowieniem Sądu udało mi sie wyeksmitować byłego męża sprawcę przemocy w rodzinie. Mieszkam opłacam czynsz niestety byłey (...) czytaj dalej»
-
Upadłość konsumerocka - czy opłaca się dla dłużników
przez: Gajiwa | 2015.3.11 17:58:14
Jakie jest wasze zdanie o upadłości konsumenckiej? Opłaca się dla dłużników w poważnych tarapatach czy może nie? czytaj dalej»
-
Groźby w internecie - konsekwencje prawne niejednoznacznych wypowiedzi
przez: Dawd | 2015.3.11 19:20:40
Witam zrobiłem głupstwo i potrzebuję porady. Wczoraj dowiedziałem się że pewien chłopak (20lat) gada na mnie głupoty napisałem do niego żeby uważał co robi napisałem że dostanie grzecznie (...) czytaj dalej»
-
Podział majątku 5 lat po rozwodzie - czy można żądać
przez: malvia | 2015.3.11 19:59:27
Jaki czas po rozwodzie można złozyć wniosek o podział majatku? Bo ja jestem prawie 5 lat po rozwodzie i podziału nie było,ale niedawno dowiedziałam się,że podział można zawsze zrobić niezależnie (...) czytaj dalej»
-
Ukrywanie się ojca przed płaceniem alimentów
przez: milka88 | 2015.3.11 20:19:15
Mówicie tu o zdzieraniu kasy z wielebnych tatusiow przez komornika czasami nie ma wyjścia jak ha bym miała czekać na to żeby jaśnie Pan coś zapłacił to nie doczekqlabym się,u mnie sytuacja wygląda (...) czytaj dalej»
-
Zwrot nienależnie pobranej renty przez błąd szkoły
przez: dalia1 | 2015.3.11 21:10:44
Witam. Moja sprawa ma sie tak: W lutym tego roku zapisałam się do szkoły policealnej. Podpisałam ze szkołą umowę w której wyraźnie jest mowa o tym że zajęcia rozpoczynaja sie w lutym (zresztą (...) czytaj dalej»
-
Utrudnianie sprawy o ojcostwo przez ukrywającego się ojca
przez: milka88 | 2015.3.11 21:49:11
Witam mam problem z wyegzekwowaniem pieniędzy od ojca dziecka otóż nie odpowiada on na pisma z sądu i nie stawił się na sprawie o ust ojcostwa przez co została odroczona od maja do końca stycznia (...) czytaj dalej»
-
Pozew za negatywną opinię o lekarzu na portalu internetowym
przez: Nninna | 2015.3.12 1:58:55
Witam. W zeszłym roku odbyłam bardzo nieprzyjemną, wręcz traumatyczną wizytę w jednym z katowickich gabinetów ginekologicznych. Przebieg wizyty oraz zachowanie lekarki opisałam w negatywnym (...) czytaj dalej»
-
Błąd leczenia raka trzustki - zbyt późna diagnoza
przez: nitka91 | 2015.3.12 9:45:13
Witam. W ubieglym roku (luty-marzec) moja mama uskarzala sie na oktopne bole brzucha. W marcu poszla do Szpitala Miejskiego gdzie lekarz zalecil badania USG, ktore wykazalo torbiel na trzustce. No tej (...) czytaj dalej»
-
Wyższa wypłata renty rodzinnej niż standardowa - przyczyny
przez: anna.kubicka-n | 2015.3.12 14:0:20
Renta rodzinna w marcu wynosi 880,45 (brutto) , jednakżę dzisiaj otrzymałam wypłąte w kwocie 1186,45 (netto) . I nie wiem o co chodzi, czemu tam wiela? czytaj dalej»
-
Naprawa butów snowboardowych - czy estetyka ma znaczenie?
przez: garneck78 | 2015.3.12 23:5:22
Witam wszystkich forumowiczów i proszę o pomoc w następującej kwestii. Otóż dnia 19/12/2014 zakupiłem buty snowboardowe w jednym z katowickich sklepów w trakcie wizyty w kraju na święta. Buty (...) czytaj dalej»
-
Przechowywanie dochodów z działalności na koncie ojca bez pełnomocnictwa
przez: Gajiwa | 2015.3.13 12:30:59
ba nawet były premier używał konta mamusi.. czytaj dalej»
-
Zajęcie wynagrodzenia bez wcześniejszego wezwania - czy to legalne?
przez: Gajiwa | 2015.3.13 12:33:42
Zgłoś się do kancelarii-lexperto, udzielają darmowych porad wiele razy mi już pomogli dzięki temu. Dodatkowo jeśli będziesz miał sprawę w e-sądzie jak ja miałam, również zrobią to za dziękuje. (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie wynagrodzenia przez komornika - terminy i procedury
przez: Gajiwa | 2015.3.13 12:35:2
To może być dobry pomysł, darmowa porada nie boli a przynajmniej wiesz na czym stoisz. czytaj dalej»
-
Egzekucja za sprawę z roku bez wiedzy o wyroku
przez: Gajiwa | 2015.3.13 12:36:23
No cuż musisz zapłacić. Chyba że sprawa jest bezprawna i nie jechałeś w tym czasie bez biletu i masz jak to udowodnić. czytaj dalej»
-
Błąd medyczny - odszkodowanie za nieprawidłowe leczenie
przez: Gajiwa | 2015.3.13 12:39:3
Odszkodowanie wygrać od lekarzy to trudna sztuka bez kancelarii bądź prawnika wiele nie zdziałasz. Polecam ci posprawdzać oferty e-kancelarii przeważnie mają niszą cenę. czytaj dalej»
-
Montaż klimatyzacji na dachu - zgoda wspólnoty mieszkaniowej
przez: Przemyslaw_ | 2015.3.13 17:55:6
Witam, mam następujący problem i prosiłbym o poradę co mogę najlepiej w tej sytuacji zrobić. Przeprowadzam obecnie remont mieszkania który już dobiega końca. Mieszkanie jest usytuwane na 4 piętrze (...) czytaj dalej»
-
Oskarżenie o kradzież towaru przez pracodawcę - jak się bronić?
przez: michal.jasinski | 2015.3.14 11:31:10
Witam . Od stycznia do końca lutego pracowałem w sklepie rowerowym , wyrzucono mnie z oskrażeniem o kradzież towaru i o niechlujstwo . Sprawa wygląda tak : Owszem sprzedawałem identyczny towar (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie z zakazu pracy dla kontrahentów po zmianie firmy
przez: Furry | 2015.3.14 17:29:2
Witam mam pewne pytanie do Was, byłbym wdzięczny za poradę. Sytuacja przedstawia się następująco: jakiś czas temu rozpocząłem pracę w firmie X. Poza typowymi umowami o dzieło podpisałem z nią (...) czytaj dalej»
-
Wyjazd 16-latka do Szkocji z ojcem bez zgody matki
przez: milevn | 2015.3.15 9:16:8
Witam. Moi rodzice chcą sie rozwiesc, mam 16 lat . Bardzo chce być z Tatą, chcemy się przeprowadzić do Szkocji, ale Mama nie wyraża zgody. W przypadku kiedy ja chce wyjechac z Tata, bez zgody mamy (...) czytaj dalej»
-
Zakup domu z kawałkiem działki należącym do sąsiada
przez: marcinh76 | 2015.3.15 10:23:19
Witam, mój problem polega na tym, że kupiłem domek, gdzie kawałek działki ok 1.5-2m szerokości i z 25m długości należy do sąsiada i stoi tam płot...Poprzedni właściciel po prostu poprosił (...) czytaj dalej»
-
Zmniejszenie wyroku lub odroczenie za posiadanie amfetaminy
przez: mariuszcs12 | 2015.3.15 17:14:33
Witam mam taki problem z piątku na sobotę złapała mnie policja znaleziono przy mnie 0.19g amfetaminy i dostalem za to 3miesiace w zawieszeniu na 3lata dozór kuratora i 1000zl kary moje pytanie jest (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie kosztów budowy domu przez konkubinę
przez: dorek1973 | 2015.3.15 23:17:40
Bardzo proszę o jakieś doradzenie w mojej sprawie. Od 18 lat żyłem z kobieta bez ślubu w 2008 roku jej rodzice przepisali działkę na nią ja nie bylem dopisany i w 2009 roku zaczęliśmy budowę (...) czytaj dalej»
-
jak sprawdzić w internecie do kiedy mam zapłacony abonament za cyfrowy polsat?
przez: Anka. | 2015.3.16 11:44:30
no właśnie jak ?! czytaj dalej»