Archiwum Forum Sierpień 2015
(60 tematów na forum)
-
Matka chce ograniczyć mi prawa do dziecka pomocy !
przez: omega2121 | 2015.8.1 4:5:55
Witam matka mojego 4 letniego dziecka chce mi ograniczyc prawa rodzicielskie. Otoz zarzuca mi ze nie interwysuje sie dzieckiem. Mam taką prace ze jest 3 miesiące w domu a.potem 3 miesiace w pracy. Matka (...) czytaj dalej»
-
Czy ex mąż może odliczyć wpłaty dodatkowe od niedopłaty alimentów po wyroku.
przez: merida111 | 2015.8.2 12:50:9
Witam. W zeszłym miesiącu zapadł wyrok który zobowiązuje ex męża do wyrównania alimentów od początku założenia sprawy. Mam pytanie czy ex mąż może od tej kwoty którą musi wyrównać odliczyć (...) czytaj dalej»
-
przez: gemini11l | 2015.8.3 17:49:25
Witam serdecznie i proszę o pomoc!!! mam małą Córeczkę,która ma trzy i pół roku mieszka z mamusią na drugim końcu polski ok 600 km. zaraz po urodzeniu mamusia oznajmiła mi ,że nie ma ochoty (...) czytaj dalej»
-
Zwrot wadliwych butów z metką - CCC ....
przez: sylcia_doll | 2015.8.3 19:44:5
Hej.. Kupiłam sandały z Lasockiego.. gdy chciałam raz jeszcze w domu je założyć - urwała się ni stąd ni zowąd sprzączka. Chyba nie muszę mówić, że te buty nie nadają się do chodzenia (...) czytaj dalej»
-
Jakie są korzyści z zatrudnienia osoby niepełnosprawnej?
przez: sylwia31 | 2015.8.4 11:6:23
Dzien dobry! Szukam pracy w formie telepracy w domu czyli operator wprowadzania danych lub analityk zasobów internetowych. Mam doświadczenie na obydwa stanowiska pracy oprucz tego mam skończone kursy (...) czytaj dalej»
-
przez: Arsen33 | 2015.8.4 22:49:45
Witam, Wynająłem mieszkanie przez agencje. Mieszkanie było zarządzane przez firmę w imieniu właściciela (nie płaciłem prowizji, agencja przesyłała właścicielowi środki za czynsz i media, (...) czytaj dalej»
-
czy sie naleza pieniadze z zus z powodu smierci brata - siostry?
przez: Kaplon | 2015.8.5 7:59:22
Po zmarlym bracie naleza mi sie pieniadze czytaj dalej»
-
Jak ominąć opłatę targową? - Działalność handlowa czy usługowa
przez: WInnetou | 2015.8.5 12:13:23
Witam. Zamierzam w następne wakacje (w te już raczej nie zdążę) otworzyć wózek z hot-dogami + jeżeli starczy mi miejsca na działce to również z watą cukrową. Mam upatrzonych kilka miejsc w (...) czytaj dalej»
-
Kruk przerwanie przedawnienia logowanie
przez: epicpen | 2015.8.5 18:35:23
Witam, mam pewien problem z przedawnionym długiem mojej żony. Dług (kredyt konsumpcyjny) pochodzi z 2003 roku. Żona dostała pismo z kruka (zwykłe nie polecone) w tym tygodniu. Nie kontaktowała się (...) czytaj dalej»
-
ojciec za granica jak starac sie o alimenty
przez: aaaa5656 | 2015.8.5 19:24:19
Witam Mam dwojke dzieci, maż dwa lata temu wyjechal za granice i czasami przesyla pieniadze w malych ilosciach,ja nie pracuje musze sie zajmowac dziecmi w wieku 3 i 5lat. Chcialabym sie dowiedziec jakie (...) czytaj dalej»
-
czy główna ksiegowa w spółdzielni moze byc prezesem?
przez: ryszard | 2015.8.6 11:49:18
czy prezes spół. mieszkanioei morze być równierz księgowym czytaj dalej»
-
Trzy lata temu przekazałem nieruchomość wraz z działka rolna aktem notarialnym w formie darowizny
przez: Witek | 2015.8.7 3:4:40
Trzy lata temu przekazałem nieruchomość wraz z działka rolna aktem notarialnym w formie darowizny na rzecz córki bez zastrzegania sobie prawa do dożywotniego korzystania z budynku mieszkalnego, jednego (...) czytaj dalej»
-
przez: Bendix | 2015.8.8 12:12:13
Między moją działką a działką sąsiada biegnie wspólna droga ( wypis z rejestru gruntów - własność na zasadzie posiadania samoistnego udziału po 1/2). Sąsiad zakazuje mi wjazdu na tą drogę (...) czytaj dalej»
-
brat dokonuje darowizny na rzecz siostry
przez: cynik99 | 2015.8.9 8:18:10
Brat 8 lat temu otrzymał w formie darowizny m.in. dom wraz z działką. Obecnie chciałby przekazać prawo własności do domu i działki w formie darowizny mnie i siostrze (łacznie współwłaścicielami (...) czytaj dalej»
-
Zwrot zadatku na poczet wynajmu mieszkania
przez: karol19901 | 2015.8.9 14:18:6
Niedawno spotkałem się z właścicielką pokoju, u której o 1 września planuję wynająć pokój i na poczet tego wpłaciłem zadatek w wysokości 350 zł otrzymałem pokwitowanie od Pani. Ustnie ustaliliśmy (...) czytaj dalej»
-
przez: Smoku00 | 2015.8.10 2:14:4
Witam, mam 16 lat i kilkanaście dni temu byłem z dwójką kumpli na małym placyku. Było kilka minut po 22. Podjechała pod Nas policja. Powiedzieli, że dostali zgłoszenie, że ma miejsca dewastacja. (...) czytaj dalej»
-
jak zostac prawnym opiekunem starszej babci?
przez: agnieszka | 2015.8.10 16:43:37
Witam potrzebuję porady co powinnam zrobić by zostać prawnym opiekunem babci ,która obecnie leży w szpitalu pod respiratorem i nie jest wstanie się podpisać chcę babci załatwić Hospicjum i do (...) czytaj dalej»
-
przez: michal.krygier | 2015.8.11 7:27:26
Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy pójdę do więzienia jak posiadałem środki odurzające i psychotropowych art 62 ust 1 czytaj dalej»
-
przez: asdfg000 | 2015.8.11 15:5:11
Moim zdaniem nie muszą ci odpisać, kpa nie ma zastosowania w naborach, art1. Nie ma tam wydawanej decyzji, a to warunek podstawowy, by stosować kpa. ustawa o pracownikach i kodeks pracy to podstawa (...) czytaj dalej»
-
czy mam prawo nie dac do ręki dowodu osobistego policji?
przez: kokoroko | 2015.8.11 22:47:24
a jak sprzedałem??dowód!. Siema. czytaj dalej»
-
Brak ponownego wezwania na rozprawe, kara.
przez: arcan92 | 2015.8.12 10:34:19
Na drugą rozprawe miało być ze sie nie wstawilem czytaj dalej»
-
przez: adamo951 | 2015.8.12 14:13:48
Witam, mam problem. Otóż jak w zakończenie roku wracałem z imprezy to zostałem zatrzymany przez policje i otrzymałem mandat w wysokości 20zł. Było to 2 miesiące temu, a ja dopiero teraz się (...) czytaj dalej»
-
Szukam dobrego w prawnika w Poznaniu
przez: Mariam123 | 2015.8.12 14:33:1
Okropna sprawa! Ale w tej kancelarii przy Dominikańskiej nie z takimi sobie radzili. Moja przyjaciółka zgłosiła się do nich ze sprawą, która według mnie była nie do wygrania, a im się udało. (...) czytaj dalej»
-
ojciec chce odebrać dzieci matce
przez: mama1984 | 2015.8.12 18:57:14
Witam U mnie sprawa ma się troszkę inaczej ja sobie nie mam nic do zarzucenia zawsze dbalam o dzieci one były dla mnie najważniejsze boli mnie to że ojcu chodzi tylko o odzyskanie alimentów które (...) czytaj dalej»
-
Praca Niemcy czas pracy wynagrodzenie
przez: anna.novak | 2015.8.12 19:18:41
może dokumentuj czas pracy np. robiąc zdjęcia jakiegoś zegara w pracy wejście-wyjście...trzeba zbierać dowody, bo nie ma nic w papierze - nie ma dowodów, a przy zwalnianiu się daj zrobioną przez (...) czytaj dalej»
-
przez: lukass123 | 2015.8.12 21:50:45
Witam Moja żona jest zatrudniona na stanowisku zastępcy kierownika i ma umowę do 25.04.2016r. Wczoraj otrzymała propozycję podpisania umowy na okres 3 miesięcy jako Pelniąca Obowiązki Kierownika. (...) czytaj dalej»
-
Jak napisac wniosek o rozkwaterowanie do wam ?
przez: Jakim | 2015.8.13 9:20:37
Jak napisac wniosek o rozkwaterowanie do wam ? czytaj dalej»
-
przez: siewodnik1984 | 2015.8.13 15:19:27
Witam, mam pytanie-odeszłam z córeczką od męża, złożyłam pozew o rozód czekam na wyznaczenie terminu rozprawy, czy jeśli mąż zna numer telefonu do naszej córki i zawsze kiedy chce może się (...) czytaj dalej»
-
przez: Askaniusz | 2015.8.14 10:3:49
witam na codzień zajmuję sie takimi sprawami, prosze o kontakt a postram sie panu krok po kroku wytłumaczyć co nalezy zrobib aby szybko i sprawnie mógł pan zaczać budowe wymarzonego domu 730017014 czytaj dalej»
-
przez: Askaniusz | 2015.8.14 10:18:34
witam. zgłszenie od pozwolenia różni się rodzajem robót budowlnaych które możemy wykonąć bez pozwolenia na budowe, mówi o tym artykuł 29 PB. aby wykonac zgłoszenia robót, musimy wypełnić (...) czytaj dalej»
-
przez: Askaniusz | 2015.8.14 10:27:13
witam. pana sprawa jest bardzo złożona, należy odpowiedzięc sobie na pytanie czy budowany cały budynek czy jedynie były robione przeróbki, proszę sprawdzić wymagana odległosc otworu dzrwiowego (...) czytaj dalej»
-
Czy można się wycofać z poręczenia weksla?
przez: M.G | 2015.8.14 13:55:20
Czy można się wycofać z poręczenia weksla? Poręczyłam weksel na kredyt inwestycyjny/rozbudowa firmy/Mąż był członkiem zarządu i jednym z głównych udziałowców.Mąż zmarł a ja chcę zbyć (...) czytaj dalej»
-
Czy po paru latach sąd może zmienić decyzję??
przez: indygoone | 2015.8.14 14:31:10
Ciekawy wątek, sam chętnie się czegoś dowiem na ten temat czytaj dalej»
-
Witam. Dnia 4 sierpnia b.r. zawarłam umowę na kształcenie w policealnej szkole zawodowej. Niestety
przez: Katarzyna | 2015.8.15 0:35:55
Witam. Dnia 4 sierpnia b.r. zawarłam umowę na kształcenie w policealnej szkole zawodowej. Niestety sytuacja rodzinna zmusza mnie do rezygnacji. W umowie jest zapis, cytuję: \"Jeżeli słuchacz wypowie (...) czytaj dalej»
-
przez: piotrekqwerty | 2015.8.16 13:26:54
Witam! Mam pytanie dotyczące pracy w policji/strazy granicznej ew straży pożarnej. Czy jak dostałem na komisji wojskowej kategorie d to mam szanse dostać się do wyżej wymiennionej pracy(lub zmienić (...) czytaj dalej»
-
Reklama usług bez działalności gospodarczej.
przez: Neth | 2015.8.17 14:3:38
Witam. Piszę z pewnym pytaniem. Czy nielegalnym jest reklamowanie usług w sieci bez założenia działalności gospodarczej? Czy urząd skarbowy może się o to przeczypić? czytaj dalej»
-
Allegro sprzedaż używki a prawo do rękojmi
przez: Audemars | 2015.8.17 17:53:12
Witam, nie tak dawno sprzedałem ( os. prywatna ) jako używany i bez gwarancji sprzęt multimiedialny ( tablet ) oczywiście zaznaczając to w opisie aukcji. Sprzęt miał jedną wadę, którą również (...) czytaj dalej»
-
Czy dziewczyna może wyrobić sobie książeczkę wojskową ?
przez: Patrycja1997 | 2015.8.17 21:22:47
Czy dziewczyna może wyrobić sobie książeczkę wojskową ? Urodziłam się w 1997r i mam skończone 18 lat. Chciała bym wyrobić sobie książeczkę wojskową tylko nie wiem gdzie mam się zgłosić (...) czytaj dalej»
-
bank szuka spadkobierców po 6 latach od śmierci
przez: wroblowa | 2015.8.18 10:0:14
Witam, Ojciec zmarł w maju 2009, postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku jest z sierpnia 2010. Spadek przyjęty wprost (1/2 siedliska na wsi). Rodzice byli rozwiedzeni, zasądzone alimenty, których (...) czytaj dalej»
-
przez: lukasz.poczynski | 2015.8.18 10:56:7
Szanowny Panie. Sprawa cofnięcia pozwu w sprawie rozwodowej wygląda następująco. Cofnięcie pozwu rozwodowego jest dopuszczalne, jeżeli druga strona (w tym przypadku Pana żona) nie zażądała (...) czytaj dalej»
-
Brak wynagrodzenia Umowa Zlecenie
przez: lukasz.poczynski | 2015.8.18 12:28:11
Szanowna Pani, W pierwszej kolejności najlepiej wystosować do byłego pracodawcy żądanie zapłaty zaległych nalezności. Jeśli to nie przyniesie rezultatów kolejnym krokiem powinno byc skierowanie (...) czytaj dalej»
-
Wynajem mieszkania a podnajem pokoi - umowy
przez: katarzyna951 | 2015.8.18 20:55:23
Witam, założyłam ten wątek ponieważ potrzebuję porady prawnej dotyczącej mieszkania które wynajmuję. Otóż wynajęłam na 2 już rok mieszkanie. Jest ono dość duże a że jestem studentką (...) czytaj dalej»
-
Niesprawiwa opinia o pracowniku
przez: fasterandharder | 2015.8.18 21:5:55
Witam serdecznie, # miesiące temu po 2 latach pracy złożyłem wypowiedzenie z powodu bardzo napiętej atmosfery w firmie. Na "pożegnanie" usłyszałem, że świat jest mały i zostałem poinformowany (...) czytaj dalej»
-
przez: Dawid6971 | 2015.8.18 21:59:50
Witam. Mam 50 lat i chciałbym zająć się tematem mojej przyszłej emerytury. Mam możliwość wpłacania co miesiąc jakiejś kwoty na ten cel. Chciałbym się dowiedzieć w co najlepiej zainwestować, (...) czytaj dalej»
-
Wlamanie sie na konto allegro.
przez: mastaice | 2015.8.20 15:29:59
[cytat] Witam. Zastanawiam sie jakie konsekwencje prawne moga spotkac czlowieka ktory wlamal sie na allegro, przerobil zdjecie na aukcje za ktora zaplacilem 50zl. chodzi o czas jak i teraz nie mam dowodu (...) czytaj dalej»
-
Pozorowanie choroby psychicznej.
przez: mastaice | 2015.8.20 15:31:39
podsluchuja rozmowy i je rozprzestrzeniaja czytaj dalej»
-
przez: mojeskarby4 | 2015.8.20 17:11:49
chciałabym pozbawić ojca mojego dziecka praw rodzicielskich ponieważ nie interesuje się nim przez 3lata i nie płaci alimentów tylko fundusz alimentacyjny mi płaci i właśnie nie wiem czy jak go (...) czytaj dalej»
-
przez: sossna | 2015.8.20 18:55:13
[cytat] Na początek zdecyduj, czy jesteś kobietą, czy mężczyzną.. [/cytat] dobra rada :P a pani Grześkowiak to naprawdę wspaniała kobieta, bardzo empatyczna, i potrafi zawalczyć w (...) czytaj dalej»
-
Wózek supermarketu wjeżdża w samochód.
przez: Krzysztoff33 | 2015.8.21 13:8:48
Na parkingu jednego z supermarketów pozostawiony przez klienta przy wejściu i nie odstawiony na miejsce wózek zakupowy samoczynnie ruszył i uderzając w mój prawidłowo zaparkowany samochód spowodował (...) czytaj dalej»
-
czy rodzice bez mojej zgody moga mnie wymeldowac z domu
przez: Kalinnaa | 2015.8.21 20:48:39
Witam mam 20 lat i wyjeżdżam za granicę. Rodzice nie są zadowoleni ani się nie zgadzają za bardzo . Czy po moim wyjeździe jeśli się zamelduje za granicą to dowód będzie mój ważny ? Albo czy (...) czytaj dalej»