Archiwum Forum Wrzesień 2015
(93 tematów na forum)
-
Przepisanie samochodu na nieletnie dziecko - ochrona przed komornikiem
przez: danuta | 2015.9.1 12:38:45
czy mogę przepisać samochód na nieletnie14letnie dziecko i czy komornik może wtedy je zająć mamy kredyt obecnie mamy kłopot ze spłacaniem rat czy mozna przepisać auto na dziecko 14letnie i czy (...) czytaj dalej»
-
Wymiana pionów wodociągowych przez spółdzielnię - obowiązki
przez: piotr.kaptor | 2015.9.1 20:42:54
Witam, problem z jakim się spotkałem jest dość nietypowy. Planuję remont w łazience w związku z powyższym by uniknąć kucia płytek zgłosiłem do spółdzielni prośbę o wymianę starego żeliwnego (...) czytaj dalej»
-
Dostęp do akt prokuratorskich z 1970 roku - list pośmiertny
przez: PatrycjaBelanken | 2015.9.2 14:14:12
Witam, jeśli był podobny temat to z góry przepraszam, nie umiem się jeszcze poruszać po forum, więc też mogłam nie znaleźć tematu. Moja sprawa polega na tym, że w roku 1970 zastrzelił (...) czytaj dalej»
-
Ciąża po wypowiedzeniu - czy pracodawca musi przedłużyć umowę?
przez: maruska82 | 2015.9.2 14:28:29
Szanowni Państwo, proszę o poradę prawną. Jestem nauczycielem. Pracuję w szkole dwa lata. Miałam już druga umowę o pracę na czas określony do dnia 31 lipca 2015 r. Od września miałam mieć (...) czytaj dalej»
-
Uznanie ojcostwa a nazwisko dziecka mieszkającego z matką
przez: Luiza1111 | 2015.9.2 14:48:57
Witam, Rozumiem, że zgodnie z prawem, jeśli przy zarejestrowaniu dziecka w USC następuje uznanie ojcostwa, dziecku przyznaje się nazwisko ojca. Czy matka może nie zgodzić się na przyznanie (...) czytaj dalej»
-
Wykorzystanie zdjęcia sportowego z zamazaniem logo sponsora
przez: wilis12 | 2015.9.2 17:28:58
Witam Zostało mi zrobione zdjecie na zawodach sportowych. Oczywiscie zgodzilem sie na wykorzystanie wizerunku przez organizatora. W nastepnym roku moje zdjecie zostało wykorzystane lecz zamazano (...) czytaj dalej»
-
Wyrejestrowanie z urzędu pracy a umowa o dzieło z datą wsteczną
przez: hal9000 | 2015.9.2 21:4:25
Dzień dobry, jestem zarejestrowany w urzędzie pracy (nie pobieram żadnych pieniędzy, zarejestrowałem się głównie ze względu na ubezpieczenie zdrowotne...). Podjąłem się w lipcu wykonania dzieła, (...) czytaj dalej»
-
Pieniądze z wesela a rozdzielność majątkowa - prawa małżonków
przez: sylwia2511 | 2015.9.3 5:20:13
witam mam take pytanie mam z mężem pieniądze otrzymane z wesela a nie mamy rozdzielności majątkowej to znazy ze sa wspólne i chodzi mi o taka rzecz bo maz chce te pieniadze dac swoim rodzicom zeby (...) czytaj dalej»
-
Alimenty od obywatela USA - jak wyegzekwować w Polsce?
przez: Bibi111 | 2015.9.3 10:15:38
Witam. Moja byla zona mieszka z synem w usa. Ja w polsce. Nie mam kontaktow z dzieckiem gdyz mi ona na to nie pozwala. Chce za to pieniedzy pomimo ze utzymuja ja kochankowie. Pieniedze ktore wysylam jej (...) czytaj dalej»
-
Dom z lat 80 - problem z odległością wejścia od granicy działki
przez: zuzanna.wolniewicz | 2015.9.3 14:20:16
Znajomy kupil 10 lat temu domek wybudowany w latach 80 .DOmek posiada wiatrołap(przybudowke z otworem wejsciowym i drzwiami) .Winternecie czytal ,ze odleglosc wejscia do domu od granicy dzialki (...) czytaj dalej»
-
Rejestracja motora bez umowy od poprzedniego właściciela
przez: 24karolina | 2015.9.3 16:39:52
Witam. Mam pewien problem. Otóż miesiąc zakupiłam motor od pewnego pana. Ten pan nie ma umowy z poprzednim właścicielem, ani motor nie jest zarejestrowany na niego. Nie ma też ciągłości w ubezpieczeniu (...) czytaj dalej»
-
Zakup mieszkania z egzekucją komorniczą - bezpieczne rozwiązania
przez: sacco | 2015.9.3 18:57:40
Witam, Zastanawiam się nad zakupem mieszkania którego właściciel jest zadłużony we wspólnocie mieszkaniowej. Z racji tego zadłużenia komornik prowadzi egzekucję (pobiera z konta właściciela (...) czytaj dalej»
-
Zasiedzenie działki - po jakim czasie można wnieść pozew
przez: wladek11 | 2015.9.3 19:39:26
Witam, chciałbym spytać i doradzić co dalej robić. Moi pradziadkowie na podstawie pewnie ustnej umowy, bo żadna nie jest nam znana, zaczęli użytkować część działki należący do innych właścicieli. (...) czytaj dalej»
-
Umowa zlecenie a wymaganie punktualności - kary za spóźnienie
przez: Anna353 | 2015.9.4 5:46:11
Witam serdecznie, Od ponad roku jestem zatrudniona na umowę- zlecenie na czas nieokreślony. Praca moja polega na sprzataniu biur popularnej sieci hipermarketów. Zatrudnia mnie sprzątająca firma (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja alimentów w Niemczech dla dziecka z Polski
przez: katarzyna.stanusz | 2015.9.5 10:44:33
Witam,moj syn ma alimenty przyznane w polsce po 500 zł ale tata nie placi wogole ,gdy oddalam sprawe do komornika egzekucja jest nie skuteczna ,zastanawiam sie czy zamiast oddac sprawe do biora alimentacyjnego (...) czytaj dalej»
-
Problemy z pracodawcą przy wystawianiu zaświadczenia o dochodach
przez: szpilka2580 | 2015.9.5 11:42:32
Przepraszam w tytule miało pracodawca czytaj dalej»
-
Pozwolenie na budowę i działka drogowa - prawo dysponowania nieruchomością
przez: superkb | 2015.9.5 12:26:16
Witam, Mam dość spory problem do którego nie wiem jak się odnieść.. po krótce: mam projekt budowlany - budowa w trakcie i teraz inwestycja będzie przenoszona na nowego właściciela. Inwestycja (...) czytaj dalej»
-
Uchylanie się od alimentów - przesłuchanie po 5 latach
przez: kobalt | 2015.9.5 22:23:24
Witam szanowne grono i proszę o wskazówki co powinienem zrobić w poniższej sprawie. W kwietniu tego roku wezwany zostałem na komendę policji w sprawie uchylania się od obowiązku alimentacyjnego (...) czytaj dalej»
-
Opodatkowanie sprzedaży kluczy licencyjnych na ryczałcie
przez: uzytkownik_78 | 2015.9.6 14:6:19
Przepraszam że od razu po założeniu konta zadaje pytanie ale po kilkunastu godzinach przeglądania internetu nie znalazłem informacji jaką stawką przy ryczałcie należy opodatkować "sprzedaż kluczy (...) czytaj dalej»
-
Zabór dziecka przez żonę - prawa ojca w sytuacji separacji
przez: soch | 2015.9.6 17:53:13
Zona wyprowadzila sie do kochanka zabierajac ze soba jedno dziecko i zostawiajac mi drugie. Obydwoje dzieci sa tu zameldowane a syn ktory zostal ze mna bo sam tak zadecydowal uczeszcza tu do szkoly mieszkatu (...) czytaj dalej»
-
Kiedy dane zostaną wykreślone z BIK - ustalenie daty 5-letniego okresu
przez: grze22 | 2015.9.6 23:14:6
Witam. Moje pytanie jest następujące, Kiedy moje dane zostana wykreslone z BIK-u ? Wisy wygladaja nastepujaco : Data powstania relacji 06-12-2007 Data zakończenia relacji 13-10-2011 Data zakończenia (...) czytaj dalej»
-
Podwyżka opłat administracyjnych - czy najemca płaci za fundusz remontowy?
przez: kowalangelika | 2015.9.7 11:12:39
Witam, mam problem z podniesieniem opłat dla administracji budynku, w którym wynajmuje mieszkanie. Opłaty wzrosły, aż o 70zł choć już wcześniej były wysokie biorąc pod uwagę, że nie ma w nich (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie z pracy po zamknięciu zakładu - czy należy się rekompensata?
przez: pracownik2110 | 2015.9.7 18:7:29
Jeśli dostaje umowę o pracę do połowy listopada od połowy sierpnia (3 miesiące) jest to pierwsza praca i 30 września zostaje zamknięty mój zakład pracy to czy w takim wypadku pracodawca zwalnia (...) czytaj dalej»
-
Nieodprowadzone składki ZUS na umowie zlecenie - kto ponosi koszty błędu?
przez: Krwawy | 2015.9.7 18:15:33
Witam, na szybko. Pracuję w pewnej firmie już 3 rok, od września 2014 jestem na umowie (1/4 etatu, choć pracuję po 9 godzin tygodniowo 5 dni w tygodniu.) Tak zrobił, żebym miał aby lekarza.. Byłem (...) czytaj dalej»
-
Analiza poprawności wytycznych egzaminacyjnych dla adwokatów - błędy merytoryczne
przez: SimplyLaw | 2015.9.9 12:8:27
Proponuję zbiorową analizę poprawności wytycznych do sprawdzania rozwiązań zadań egzaminacyjnych. Połączenie wiedzy i kompetencji wielu osób pozwoliło by lepiej weryfikować zarzuty, a zarazem (...) czytaj dalej»
-
Rozwód z policjantem - jak nie stracić dziecka?
przez: Marian1703 | 2015.9.9 22:20:23
Witam forumowiczów.Mam pytanie na temat rozwodu bez orzekania o winie. Czy ktoś mógłby polecić mi dobrego adwokata z Rawy Mazowieckiej lub okolic i podać dokładny adres? I czy warto brać adwokata (...) czytaj dalej»
-
Zatrudnienie na część etatu jako inspektor BHP - czy to możliwe?
przez: nozi89 | 2015.9.10 8:22:59
Witam, mam pytanie co do zatrudnienia na stanowisku Inspektora BHP. Ukończyłem szkołę policealną o kierunku "technik bhp" i zdałem egzamin zawodowy. Pracuję w firmie liczącej około 30 pracowników, (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż domu z darowizny przed upływem 5 lat - podatek
przez: lukasz.poczynski | 2015.9.10 10:24:9
Szanowna Pani; Zgodnie z art. 10 ust. 1 pkt 8 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych,przy sprzedaży nieruchomości, udziału w niej, spółdzielczego prawa do lokalu mieszkalnego lub użytkowego (...) czytaj dalej»
-
Wcześniejsze otrzymanie kluczy do zakupionego domu
przez: lukasz.poczynski | 2015.9.10 10:40:9
Szanowna Pani, Trzeba zauważyć, że termin w umowie może być oznaczony na korzyść dłużnika, na korzyść wierzyciela albo na korzyść obu stron. Od charakteru terminu spełnienia świadczenia (...) czytaj dalej»
-
Niewypłacalność przy zasądzonym odszkodowaniu - konsekwencje
przez: Mateusz | 2015.9.10 13:2:43
Szanowny Panie, jeżeli sąd orzeknie wobec Pana karę pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania oraz nałoży na Pana obowiązek naprawienia szkody/krzywdy pokrzywdzonemu, a Pan (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie komunikacyjne - odrzucenie pozwu mimo opinii biegłego
przez: Mateusz | 2015.9.10 13:4:40
Szanowny Panie, ocena skuteczności apelacji w przedstawionej przez Pana sprawie uzależniona jest od szczegółowych okoliczności sprawy. Zapraszam do kontaktu, chętnie pomogę. czytaj dalej»
-
Spadek po matce gdy majątek był z dziedzictwa ojca
przez: Mateusz | 2015.9.10 13:14:57
Szanowna Pani, przedmioty majątkowe nabyte w drodze dziedziczenia w trakcie trwania małżeństwa co do zasady nie wchodzą w skład majątku wspólnego małżeńskiego, chyba że spadkodawca inaczej (...) czytaj dalej»
-
Zachowek po prababci - czy należy się wnuczce spadkobiercy
przez: devilll | 2015.9.10 14:24:32
Witam, Chciałbym się poradzić osób tutaj się udzielających, aby raz na zawsze pozbyć się wątpliwości związanych z zachowkiem itd. Sprawa wygląda tak: Moja prababcia ma dwie córki. (...) czytaj dalej»
-
Wycena zabudowy kuchennej - ruchomość czy element nieruchomości
przez: kancelaria2015 | 2015.9.10 22:21:36
Jestem prawnikiem specjalizującym się w prawie odszkodowawczym i ubezpieczeń majątkowych. Mogę sporządzić opinię prawną w powyższej kwestii z uwzględnieniem aktualnego orzecznictwa. W razie (...) czytaj dalej»
-
Niezgodny z zamówieniem produkt tapicerski - dochodzenie roszczeń prawnych
przez: poksia | 2015.9.11 10:41:4
Witam, Może najpierw przedstawię sprawę. Firma tapicerska świadczyła usługi dla naszej spółki w formie wykonania tapicerki na zamówienie. Firma tapicerska otrzymała dokładne wymiary tapicerki (...) czytaj dalej»
-
Podpisanie list intencyjny - czy obowiązuje po przekroczeniu terminu?
przez: przemogymfit | 2015.9.12 17:23:33
Witam! Moja sytuacja wygląda następująco: podpisałem z firmą list intencyjny jednak sytuacja potoczyła się w taki sposób, że nie chcę i nie bardzo mogę podejmować tam pracy. Zgodnie z $3 (...) czytaj dalej»
-
Dom wybudowany bez pozwolenia - jak sprawdzić legalność i dobudować?
przez: samanta.wysocka | 2015.9.12 18:44:6
Witam, potrzebuję paru informacji. Prawdopodobnie mieszkamy w domu, który został wybudowany bez pozwolenia. Został budowany w trzech częściach, pierwsza w 1988, druga rok pozniej a trzecia w (...) czytaj dalej»
-
Problem z płaceniem alimentów - odmowa podania numeru konta przez dziecko
przez: zino34 | 2015.9.13 0:40:29
Witam, Potrzebuję Waszej opinii w banalnej zdawałoby się sprawie: Jestem zobligowany do zapłaty alimentów na dwoje dorosłych już dzieci. W przypadku starszego dziecka - problemu nie ma. Znam numer (...) czytaj dalej»
-
Protest matek w sprawie niespłacanych alimentów
przez: marzena.sporysz | 2015.9.13 7:52:34
ok dzieki czytaj dalej»
-
Nieprzedłużenie kontraktu przez dowódcę batalionu
przez: Wujek dobra | 2015.9.13 17:19:5
Nie płaszcz się i nie proś, nie to nie idź do cywila czytaj dalej»
-
Zadłużony teść - jak odsunąć od dalszego zadłużania majątku rodziny?
przez: kazuya997 | 2015.9.13 20:35:44
Witam, chodzi o problem ze stalym zadluzaniem sie tescia, przy czym nie ma finansowego pokrycia swoich dlugow, a i zaczyna brakowac pokrycia majatkowego. Zaczynamy sie martwic rodzinnie, w jaki sposob (...) czytaj dalej»
-
Stypendium socjalne a praca za granicą - konsekwencje
przez: Didikowy | 2015.9.14 23:31:41
Witam, moja sprawa wygląda tak, że w ostatnim roku dostawałem stypendium socjalne, jednak w wakacje pracowałem za granicą w Niemczech. Czy istnieje możliwość że w tym roku nie otrzymam tego (...) czytaj dalej»
-
Jak sprawdzić czy ktoś jest ubezwłasnowolniony?
przez: romek | 2015.9.15 15:29:48
jak sprawdzic czy ktos jest ubezwłasnowolniony? czytaj dalej»
-
Jak sprawdzić czy dana osoba jest ubezwłasnowolniona
przez: romek | 2015.9.15 15:32:41
jak sprawdzic czy ktos jest ubezwłasnowolniony? czytaj dalej»
-
PKD dla przedstawiciela handlowego sprzedającego usługi kurierskie
przez: Grzesiek | 2015.9.15 15:56:3
PKD dla Przedstawiciela Handlowego - sprzedaż usług Dzień dobry, otwieram jednoosobową działalność. Będę współpracował z firmą dla której będę sprzedawał usługi kurierskie. Proszę o (...) czytaj dalej»
-
Prowizja agencji przy umowie przedwstępnej - czy płatność jest obowiązkowa?
przez: natalia160984 | 2015.9.15 22:7:37
Witam, to moj pierwszy post na tym forum - mam nadzieje, ze umieszczony we wlasciwym miejscu. Zamierzam kupic nieruchomosc. Sprzedajacy dziala przez agencje nieruchomosci. Domyslam sie, iz agencja ma (...) czytaj dalej»
-
Spłata szkody po wyroku w zawieszeniu - problemy finansowe bezdomnego
przez: rtysplus | 2015.9.15 23:17:7
Witam zostałem,dzisiaj wezwanie na policje w sprawie oszustwa internetowego i mam pytanie bo tam gdzie pisałem i dogadywalem,się z klientem,czyli olx i gadu to,te konta usunelem,ale napewno policja (...) czytaj dalej»
-
Pozew sąsiada o ochrona własności za drzewa tui przy granicy
przez: Calineczka68 | 2015.9.16 15:9:47
Witam. Sąsiadka złożyła w Sadzie w/w pozew cytuję "Przy granicy nieruchomości powódki, na nieruchomości należącej do pozwanych znajdują się drzewa tui powodujace znaczne oddziaływanie na nieruchomość (...) czytaj dalej»
-
Rozwiązanie umowy podczas L4 - czy zwolnienie lekarskie chroni?
przez: marika1607 | 2015.9.16 18:43:17
Witam, jestem w ciezkiej sytuacji, gdyz moj pracodawca robi mi duze problemy jesli chodzi o rozwiazanie umowy o prace. Umowe mam podpisana z dniem 1.09. zas wypowiedzenie zlozylam dnia 10.09. z powodu (...) czytaj dalej»
-
Podział majątku po rozwodzie - prawa do domu wybudowanego przez męża
przez: michu90 | 2015.9.17 0:28:19
proszę o odpowiedź. czytaj dalej»