Archiwum Forum Marzec 2017
(127 tematów na forum)
-
rejestracja samochodu- a zameldowanie
przez: obywatel | 2017.3.1 11:6:11
znów nasi prawodawcy (czyt. debile) nie dorośli do tworzenia prawa. Gość bez meldunku jest nie nikim ale niczym. Nic nie może. Dobrze że nia zabraniają oddychać. czytaj dalej»
-
przez: Anna129 | 2017.3.2 8:21:9
Witam, Proszę o informację czy FA sprawdza czy pobierający alimenty ma status ucznia i czy uczęszcza do szkoły ? Jak to wygląda w praktyce ? Znam osobę( kuzyna ) która pobiera alimenty i ma (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy o pracę z winy pracodawcy a odprawa ?
przez: jagodziana | 2017.3.2 11:28:58
Witam. Jestem zatrudniona na umowę o pracę na czas określony, łącznie 6 lat u jednego pracodawcy. Pracodawca naruszył swoje obowiązki tj, nie wypłacił wynagrodzenia za miesiąc styczeń, chcę (...) czytaj dalej»
-
Czy mozna sie starać o odszkodowanie za podrobienie podpisu za pracodawcę na liscie obecności i plac
przez: karol | 2017.3.2 22:22:10
Czy mozna sie starać o odszkodowanie za podrobienie podpisu za pracodawcę na liscie obecności i plac ? Pracodawca podpisal za mnie liste plac i obecnosci w pracy w trakcie kontroli inspekcji. Ja od (...) czytaj dalej»
-
Mam 15 lat a mój ojczym się na de mną znęca psychicznie.
przez: Maglamm | 2017.3.2 22:38:49
Owszem :) mam ten sam problem zglos go na policje ^^ czytaj dalej»
-
przez: dariusz.garus | 2017.3.3 10:18:12
Witam serdecznie, Reprezentuje Stowarzyszenie Ziemia 2.0 szukamy osoby/osób które wsparłyby swoją wiedzą prawniczą nasz projekt. Chcemy stworzyć osadę w której docelowo ma zamieszkać 120 osób. Co (...) czytaj dalej»
-
Odcięcie kontaktu przyjaciela internetowego od dziecka
przez: cookerdj | 2017.3.4 11:9:37
Witam, Jestem przyjacielem koleżanki przez internet. Bardzo zmieniła się od tamtego czasu. Zaczeła żartować, uśmiechać się, okazywać radość sama z siebie itd... Zauważyli to jej znajomi. (...) czytaj dalej»
-
przez: Andre1231 | 2017.3.4 11:57:3
Witam wszystkich .. Mam pytanie . Mianowicie dostałem wyrok w zawieszeniu 1.3 na 3 lata 800 zł grzywny i odróbke która zmieniłem na spłatę w wysokości 2200 zł czyli razem 3 tys niestety gdy rozłożyli (...) czytaj dalej»
-
Przekazanie spadku na zstępnych
przez: ULEWICZ.KANC | 2017.3.4 17:1:46
Dzień dobry, dziadek może zawrzeć z dziećmi umowę o zrzeczeniu się dziedziczenia z wyłączeniem zstępnych i wtedy wnuki będą dziedziczyć w proporcji: 1/2, 1/4 i 1/4. Pozdrawiam adwokat Bernadetta (...) czytaj dalej»
-
Unieważnienie umowy i zwrot zaliczki
przez: ULEWICZ.KANC | 2017.3.4 17:12:54
Dzień dobry, przede wszystkim proszę się zapoznać z umową, którą Pani zawarła i ustalić czy nie zawiera ona odstępstw od przepisów ustawowych. Pozdrawiam adwokat Bernadetta Parusińska-Ulewicz (...) czytaj dalej»
-
Słoń w składzie porcelany - niesolidny wykonawca.
przez: ULEWICZ.KANC | 2017.3.4 17:23:24
Dzień dobry, przede wszystkim trzeba ustalić czy wzywał Pan oficjalnie wykonawcę do wykonania umowy i w jaki sposób skonstruowano umowę. Bez zapoznania się z umową i korespondencją z wykonawcą (...) czytaj dalej»
-
Spowodowanie wypadku i ucieczka z miejsca wypadku na terenie Niemiec
przez: Filu | 2017.3.4 18:9:21
Witam, Wczoraj mój teść zawodowy kierowca tira od ponad 20 cofał gdzieś w Niemczech pod Lidlem. Jakieś 2-3 miejscowości później został zatrzymany przez Policję. Jak się okazało cofając (...) czytaj dalej»
-
przez: adam.wiaderek | 2017.3.4 21:10:3
mam niezaplaconą kare 5850 zł od czerwca zeszlego roku i moje pytanie czy sąd wyznaczy egzekucje komornicza czy tez zmieni wyrok na odsiadke czytaj dalej»
-
kupno mieszkania a skarga pauliańska
przez: wiewior123 | 2017.3.5 14:48:7
Witam serdecznie, w najbliższej przyszłości kupuję mieszkanie od osoby, która wiem że posiada pewne długi w instytucjach typu parabanki na kwotę ok. 15 000 - 20 000 zł. Z tego co wiem nie ma (...) czytaj dalej»
-
Czy w sprawach cywilnych przychodzi pisemny wyrok pocztą ? Jeżeli uczestnicy sporu nie ustosunkuja
przez: Karolina | 2017.3.6 11:31:13
Czy w sprawach cywilnych przychodzi pisemny wyrok pocztą ? Jeżeli uczestnicy sporu nie ustosunkuja się do wyroku sądu jak dalej rozstrzygać sprawę oraz jaki jest średni czas realizacji przez sąd (...) czytaj dalej»
-
przez: Janka | 2017.3.6 15:3:23
warto poczytac artykuly na odszkodowaniamotoryzacyjne.pl albo sie z nimi skontaktowac. Na pewno znajdziesz odpowiedz. czytaj dalej»
-
Wyprowadzka do innego miasta z dzieckiem a kontakty z dziadkami
przez: bartekx1986 | 2017.3.6 18:47:7
Taka sytuacja: Dziadkowie mają sądownie ustalone kontakty z dzieckiem w ten sposób iż odbierają go z miejsca zamieszkania matki. Co w przypadku kiedy matka wyprowadzi się do innego daleko usytuowanego (...) czytaj dalej»
-
przez: Damiannuna | 2017.3.6 20:46:41
Witam wszystkich i kieruję do was pytanie odnośnie MPZP czy jeżeli na owym planie mam pozwolenie na budowę i jest ona wyznaczona linia nieprzekraczalną a od granicy lini mogę budować to czy w sytuacji (...) czytaj dalej»
-
przez: rob_jot | 2017.3.7 6:18:40
Dzień dobry. Od dłuższego czasu w bloku, w który mieszkam słyszę ciągłe kapanie z rury o nieregularnych godzinach. Rura ta jest poza naszym mieszkaniem. Dźwięk wydobywa się ze ściany działowej (...) czytaj dalej»
-
Umowa kształcenia szkoła podstawowa prywatna a zwrot wpisowego- wypowiedzenie
przez: ania | 2017.3.7 13:25:47
Witam ,mam dokładnie taką samą sytuację z tym ,że moje dziecko chodziło do szkoły 4i pół miesiąca też 6 latek kl I .Wpisowe było bardzo wysokie , udałam się w tej sprawie do Rzecznika Praw (...) czytaj dalej»
-
Rezygnacja z kursu angielskiego
przez: O.o | 2017.3.7 18:17:52
Mam ten sam problem! Jeśli udało Ci się zrezygnować, bardzo proszę o kontakt! czytaj dalej»
-
Witam! Czy jeżeli byłem karany w Polsce, to policja w Danii bedzie widziała, że byłem karany? Chodzi
przez: Dawid | 2017.3.7 23:52:13
Witam! Czy jeżeli byłem karany w Polsce, to policja w Danii bedzie widziała, że byłem karany? Chodzi o to ze potrzebuje do pracy zaświadczenia o niekaralności i nie wiem czy otrzymam je w Danii. (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie na licytacji komorniczej z lokatorami
przez: mirek78 | 2017.3.8 11:12:41
Sprzedano mieszkanie na licytacji komorniczej,jest już udzielenie przybicia.Mieszkam w nim z małoletnim synem nie mam gdzie się podziać a nie chciałbym robić kłopotu nowemu właścicielowi.Co mam (...) czytaj dalej»
-
przez: elider | 2017.3.8 11:51:45
Jezu, jak was ludzie czytam, to ręce opadają. Zmieńcie branżę, bo ta was ewidentnie przerasta. czytaj dalej»
-
przez: Kamil michalak | 2017.3.8 13:28:13
Majo nip czytaj dalej»
-
przez: Zippo | 2017.3.8 16:2:58
Mam pytanie , moja zona ma w spadku dom i placi alimeny , moje pytanie brzmi tak czy jak przepisze na siebie dom to siadzie na nia komornik za zalegle alimenty czyli na chipoteke czytaj dalej»
-
Prace społeczne, a praca w policji
przez: erne.sto | 2017.3.9 10:35:1
Witam. Mianowicie mam taki problem iż gdy byłem młody dopuściłem się czynu za który sąd skazał mnie na prace społeczne. Obecnie studiuje Socjologie Grup Dyspozycyjnych. Jestem juz na ostatnim (...) czytaj dalej»
-
przez: Brownee | 2017.3.10 13:2:17
Czy ktoś mógłby pomóc rozwiązać ten kazus, nie wiem jak go ugryźć W przedsiębiorstwie X rozpoczęła się inspekcja prowadzona przez grupę kontrolerów z Urzędu Komunikacji Elektronicznej. (...) czytaj dalej»
-
przez: kamol561 | 2017.3.10 15:28:45
Witam serdecznie mam pewien problem z uczelnią, a mianowicie postanowiłem nie zaczynać drugiego semestru studiów z powodu brak pieniędzy na opłacanie Żeby wypisać się z listy studentów należy (...) czytaj dalej»
-
Towar z chin - wystarczy faktura od chińczyka?
przez: ibrachim | 2017.3.10 18:40:22
Sprowadzanie towaru z chin i sprzedaż w Polsce. Wystarczy że chińczyk wystawi mi fakturę i będę to mógł legalnie sprzedawać czy muszą mi w urzędzie celnym naliczyć vat i cło? Nie wiem czy (...) czytaj dalej»
-
przez: lap321 | 2017.3.10 21:26:50
Witam. zastanawiam się nad kupnem działki z budynkiem - działka rolno uprawowa budynek młyn gospodarczy czy jest możliwość podjęcia legalnej działalności gospodarczej - warsztat samochodowy (...) czytaj dalej»
-
przez: Marcin | 2017.3.11 8:49:41
Witam była partenrka chce mnie pozwać o alimenty.Tylko ,ze opiekujemy się dzieckiem po polowie. Nie chce opieki naprzemiennie ale z perspekryzysem tak to wygląda. Ja ponoszenia koszty utrzymania dziecka (...) czytaj dalej»
-
Hotel - kto odpowiada za gości?
przez: miadia | 2017.3.11 12:32:9
Witam, W hotelu w którym pracuję wydarzyła się następująca sytuacja: Recepcjonista przyjmujący gościa nie poprosił zagranicznego gościa o zapłatę z góry, kierując się zasadą "rezerwacji (...) czytaj dalej»
-
Akt notarialny miesiąc przed przekazaniem kluczy
przez: JulekCezar84 | 2017.3.11 16:17:28
Kupujemy z żoną mieszkanie obciążone hipoteką. Bierzemy na zakup kredyt z MDM. W umowie przedwstępnej umówiliśmy się, że zbywcy opuszczą mieszkanie po 6tyg. od podpisania aktu notarialnego, (...) czytaj dalej»
-
Rezygnacja ze szkoły muzycznej
przez: Balthier | 2017.3.11 19:49:53
Witam, W styczniu złożyłem wypowiedzenie umowy w szkole muzycznej z zachowaniem okresu wypowiedzenia z powodu braku środków na opłacanie czesnego. Po tygodniu nauczcielka zaproponowała zmniejszenie (...) czytaj dalej»
-
przez: Mag1 | 2017.3.11 21:49:29
Witam, pierwszy raz korzystam z tego typu porady. Mamy z mężem pewien problem, prowadzimy salon urody z tatuażem. Sprawa wygląda tak,miesiąc temu mąż wykonywał dwa tatuaże, po wykonaniu obie klientki (...) czytaj dalej»
-
mieszkanie z hipoteką darowizna a małżeństwo
przez: Luciana | 2017.3.11 23:53:10
Czy potrzebujesz pożyczki na rozpoczęcie działalności gospodarczej lub wyczyścić swoje rachunki? Czy chcesz rozwiązać problemy finansowe? Oferujemy pożyczki z małych stóp procentowych Złóż (...) czytaj dalej»
-
Deweloper nie wywiązał się z projektu zagospodarowania terenu
przez: mic_rys | 2017.3.12 11:18:25
Dzień dobry, Sytuacja wygląda następująco: W projekcie zagospodarowania terenu, który jest dołączany przy zakupie mieszkania widnieje, że dla budynku, w którym zakupiłem mieszkanie, powinno (...) czytaj dalej»
-
Nadbudowa domu na terenie rodziców narzeczonej, a prawo własności.
przez: Bex90 | 2017.3.12 12:47:2
Dzien dobry, Piszę w sprawie prawa własności do części nieruchomości i gruntu. Chciałabym wybudować drugie piętro u rodziców(rodzice mają działkę na własność). Czy będę miała do niego (...) czytaj dalej»
-
przez: tropheus92 | 2017.3.12 15:14:42
W lato w moim bloku została przeprowadzona wymiana okien, w której nie uczestniczyłem. Mam pytanie czy mogę oczekiwać od wspólnoty wypłacenia kwoty związanej z wymianą okien lub jakiejś innej (...) czytaj dalej»
-
Strona przedmiotowa przestępstwa - pomoc
przez: dora_019 | 2017.3.12 17:55:59
Witam, poszukuję kogoś (prawnika lub kogoś znającego się na prawie) kto będzie umiał pomóc mi (oczywiście odpłatnie) w opisaniu strony przedmiotowej przestępstwa z art. 173KK. Kontakt tutaj (...) czytaj dalej»
-
Koniec okresu próbnego PROBLEM
przez: Mateusz90 | 2017.3.12 22:53:53
Po upływie umowy na okres próbny która się skończyła zostałem dopuszczony do stanowiska pracy. Szefa nie ma na miejscu i odwiedza nas 1 na 3 miesiące. Posiadamy jego narzędzie pracy w postaci (...) czytaj dalej»
-
Zmiana nazwisa przez Sąd-podwojne nazwisko
przez: Monika.levvinska | 2017.3.13 7:6:21
Witam. Moja sprawa wyglada następująco. Mam 6 letnie dziecko z poprzedniego, nieformalnego zwiazku. Posiada on nazwisko ojca biologicznego. W maju wychodzę za mąż. Chcialabym by dziecko npsilo nazwisko (...) czytaj dalej»
-
oczernianie i wypisywanie fałszywe historii na kogoś
przez: makj66 | 2017.3.13 11:27:25
Witam. Co grozi osobie, która publicznie mnie oczerniła na Facebooku? WYSYŁAM TREŚĆ TEGO CO NAPISAŁA I TO JEST WSZYSTKO NIE PRAWDA. "Witam, nie pozdrawiam XYZ którą cały Kołobrzeg zapewne (...) czytaj dalej»
-
Powierzenie opieki nad dzieckiem
przez: Zaneta87 | 2017.3.13 12:49:59
Witam. Chcialabym sie dowiedziec czym sie rozni opieka biezaca nad dzieckiem a rodzina zastepcza? Moj tata wychowuje corke 5 letnia jest samotnym ojcem, ale z przyczyn zdrowotnych i podeszlego wieku nie (...) czytaj dalej»
-
wolne za święto w poniedziałek
przez: Bolensa | 2017.3.13 13:7:42
Jeżeli masz wolny wtorek zamiast poniedziałku - a tak z tego wynika to raczej zadne dodatkowe wolne Ci nie powinno przysługiwać. czytaj dalej»
-
przez: mała | 2017.3.13 20:15:46
Z tego co mi wiadomo to babka ma obowiazek placenia za swoje rachunki byloby inaczej gdyby miala sluzebność osobista. czytaj dalej»
-
Stypendium rektora na studiach II stopnia
przez: mammamiaaa | 2017.3.13 21:31:56
Dzień dobry, będę bardzo wdzięczna za informacje odnośnie stypendium rektora dla studentów studiów II stopnia. Według ustawy" O przyznanie stypendium rektora dla najlepszych studentów lub stypendium (...) czytaj dalej»
-
przez: darek.orzechowski | 2017.3.13 21:36:23
Witam Mam pytanie odnośnie potrzebnych dokumentów do otrzymania zwrotów kosztów dojazdu do sądu powrotu diety i otrzymania strat poniesionych przez nie wykonywanie pracy. Mam własną działalność (...) czytaj dalej»
-
Stypendium rektora na studiach II stopnia
przez: mammamiaaa | 2017.3.13 22:10:4
Dzień dobry, będę bardzo wdzięczna za informacje odnośnie stypendium rektora dla studentów studiów II stopnia. Według ustawy" O przyznanie stypendium rektora dla najlepszych studentów lub stypendium (...) czytaj dalej»