Archiwum Forum Wrzesień 2019
(73 tematów na forum)
-
Administracja zostawia mieszkańców bez gazu i ogrzewania na zimę
przez: alicjacie | 2019.9.25 15:41:50
Dzień dobry, Mieszkam w dosyć starej kamienicy. 30 lipca wyłączyli nam gaz, uzasadniając to koniecznością wymiany instalacji. Dzisiaj jest 25.09, a administracja wysłała nam informacje o przyznanym (...) czytaj dalej»
-
Umowa dzierżawy gruntów niezrozliczona - okres przedawnienia czynszu
przez: n3ksus | 2019.9.25 19:39:14
Witam, Rozważmy taki przypadek: Umowa dzierżawy gruntów zawarta 01.11.2015 na okres 2 lat. Ustawiony czynsz płatny do 30.06.2016 oraz kolejny 30.06.2017. czy jeżeli tak umowa nie została (...) czytaj dalej»
-
Zachowek ojca po darowiźnie mieszkania na córkę przez babcię
przez: adam4561 | 2019.9.26 13:30:24
Cześć, chciałbym dowiedzieć się, czy mojemu ojcu przysługuje zachowek w tej sytuacji: dziadkowie mieli mieszkanie z miasta, dziadek zmarł w 1999 r. , babcia w 2019 r. Wg ksiąg wieczystych moja (...) czytaj dalej»
-
Wspólnota mieszkaniowa kontrolowana przez jednego sąsiada - gdzie złożyć skargę?
przez: delfin12 | 2019.9.26 13:39:50
Witam, proszę o poradę. Jestem właścicielem mieszkania i mam problem z sąsiadem oraz wspólnotą mieszkaniową. Wspomniany sąsiad owinął sobie wspólnotę w okół palca, w taki sposób, (...) czytaj dalej»
-
Niemcy - Wypłata 1 września zamiast 10 - czy mogę zerwać umowę?
przez: KamilRzym | 2019.9.26 19:40:27
Witam, Nie wiem od czego zacząć w sumie.... Podjąłem pracę u Niemieckiego pracodawcy 1 maja 2019 ( właściciel Polak, który otworzył firmę w Niemczech - blisko granicy Polsko - Niemieckiej). (...) czytaj dalej»
-
Niemiecka firma - wypowiedzenie, brak wypłaty i groźby prawne pracodawcy
przez: KamilRzym | 2019.9.26 19:50:18
Witam, Nie wiem od czego zacząć w sumie.... Podjąłem pracę u Niemieckiego pracodawcy 1 maja 2019 ( właściciel Polak, który otworzył firmę w Niemczech - blisko granicy Polsko - Niemieckiej). (...) czytaj dalej»
-
Czy sędzia cywilny może odrzucić wniosek o wyłączenie sędziego karnego?
przez: hans32 | 2019.9.26 20:2:15
WITAM MAM PYTANIE ODNOSNIE POSTEPOWANIA KARNEGO MIANOWICIE CZY SEDZIA Z WYDZIALU CYWILNEGO MOZE ROZPOZNAC WNIOSEK I GO ODRZUCIC O WYLACZENIE SEDZIEGO Z WYDZIALU KARNEGO czytaj dalej»
-
Dziedziczenie nieruchomości przez wnuka - testament a prawa do zachowku
przez: Dziecidoroty12 | 2019.9.27 2:50:19
Witam serdecznie, Miła Pani w poradni prawnej w galerii Opolanin, mniemam, że zaraz po studiach nie za bardzo wiedziała o czym mówię, prawdopodobnie z powodu traktowania takich spraw z automatu i/lub (...) czytaj dalej»
-
Naliczanie kar umownych po zakończeniu umowy między firmami
przez: Zdzisiek33 | 2019.9.27 7:43:21
Witam, Umowa między firmami A i B obejmowała przewóz przez firmę B do firmy A określonych substancji. Co miesiąc firma A wystawiała fakturę za ich przyjęcie, firma B ją opłacała. Po kilkuletniej (...) czytaj dalej»
-
Spadek po dziadku rolniku - jak oficjalnie dostać z ciocią?
przez: Beatalis | 2019.9.27 10:22:51
Niedawno zmarł mój dziadek, który miał olbrzymie gospodarstwo rolne. Moi rodzice też nie żyją, Została tylko siostra mojej mamy. Co mam zrobić żebym oficjalnie mogła razem z ciocią dostać (...) czytaj dalej»
-
Idea Money pakiet płynnościowy - zawiadomienie do prokuratury
przez: rolekrolek | 2019.9.27 14:28:37
Pani mecenas Kontek na pewno Ci pomoże :) to super prawniczka. Zdecydowanie można na niej polegać. Bardzo ogarnięta, z dużą wiedzą, a jednocześnie miła, chce się z nią rozmawiać :) polecam! czytaj dalej»
-
czy ktoś miał stycznosc z windykacja idea money
przez: rolekrolek | 2019.9.27 14:30:49
Pani mecenas Kontek uratowała mnie przed niejednym problemem :) Prawniczka pierwsza klasa. Lubię profesjonalistów z wiedzą, rzetelnych i obowiązkowych dlatego polecam. czytaj dalej»
(Zobacz 68 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
Testament dziadka na wnuczkę - ile spadku gdy babcia zmarła wcześniej?
przez: dirtyrider188 | 2019.9.27 16:55:41
Witam. Jestem wnuczką, jedyną spadkobierczynią mojego dziadka wskazaną przez niego w testamencie. Dziadek posiada troje dorosłych dzieci. Dziadek wraz z babcia byli współwłaścicielami mieszkania. (...) czytaj dalej»
-
Garaż blaszany 1.5m od granicy z sąsiadem - czy potrzebne pozwolenie?
przez: nambir | 2019.9.27 19:37:30
Witam chciałbym postawić garaż blaszany w odległości 1,5m od granicy z sąsiadem. Moja działka ma 14.6m szerokości a na granicy przy której miałby stać garaż stoi budynek sąsiada (budynek w (...) czytaj dalej»
-
Nauczycielka łamie statut szkoły - jak ją odsunąć od klasy?
przez: s3bula | 2019.9.27 22:39:27
Witam Ujmę to tak nauczycielka jęz.polskiego w szkole złamała 2 punkty statutu. 1. Nie zapoznała z kryteriami oceniania różnych typów wypowiedzi czy to pisemnych czy ustnych. 2. Niesprawiedliwie (...) czytaj dalej»
-
Romans z mężatką i rozwód z jej winy - konsekwencje dla dzieci i majątku
przez: Lokasz | 2019.9.28 6:1:40
Witam was wszystki. Z góry proszę was o to byście nikogo nie oceniali. Od roku czasu mam romans z kolezanką z pracy jest od 10 lat mężatką. To wspaniała kobietą i matką dwójki dzieci 4 i 8 lat. (...) czytaj dalej»
-
Skarga na pracownicę opieki społecznej za groźby i narzucanie warunków
przez: Vicki12344 | 2019.9.28 7:22:59
Witam chciałbym się dowiedzieć gdzie mogę złożyć skargę na pracownice opieki społecznej. Która podczas wywiadów negatywnie podchodzi do wszystkiego co jej tłumaczę i stawia warunki np daje (...) czytaj dalej»
-
Darowizna 100 tysięcy złotych z zagranicy - podatki i obowiązki ZUS
przez: lenka789 | 2019.9.28 16:1:43
Witam, na wstępie chciałbym zaznaczyć iż nie jestem pewna czy wybrałam właściwa kategorie dla mojego postu, za co przepraszam. Sprawa wyglada następująco, za miesiąc otrzymam około 100tys ? (...) czytaj dalej»
-
Mechanik nie odpowiada za wadliwe koło dwumasowe - reklamacja części
przez: marekosss | 2019.9.28 16:33:59
Dzień dobry, W czerwcu oddałem mechanikowi swój samochód aby dokonał naprawy. Występowały stuki z okolicy skrzyni biegów. Mechanik stwierdził że do wymiany jest koło dwumasowe. Mechanik (...) czytaj dalej»
-
Podpisanie innej umowy niż przesłana mailem - czy można się wycofać?
przez: Pytajnik123 | 2019.9.30 10:29:2
-
Reklamacja wadliwej skrzynki na listy - wymiana vs zwrot pieniędzy
przez: Mezdo | 2019.9.30 11:38:22
Zakupiłem w internecie (w tym serwisie na a.) skrzynkę na listy. Po otrzymaniu towaru, rozpakowaniu, jeszcze przed montażem przy oglądaniu przedmiotu odpadła przednia część, ta otwierana. Okazało (...) czytaj dalej»
-
Kupno domu od rodzeństwa po otrzymaniu działki w darowiźnie - podatki i umowy
przez: dagmarag97 | 2019.9.30 11:43:13
Witam, Na mocy darowizny otrzymałam 1/3 domu, pozostałe 2/3 jest zapisane na moje siostry. Jakiś czas po darowiznie zawarłam związek małżeński i dom ten chcę zakupić wraz z mężem. (spłacić (...) czytaj dalej»
-
Korekta PIT i błędny zwrot - US żąda zwrotu w 7 dni
przez: Nata87 | 2019.9.30 23:26:53
Witam mam problem z urzędem skarbowym a więc tak rozliczalam pit przez internet po jakimś czasie dostałam pismo że muszę zrobic korektę zrobiłam ją w kwietniu urodziłam syna w czerwcu dostawałam (...) czytaj dalej»