Archiwum Forum Wrzesień 2024
(804 tematów na forum)
-
Kradzież chleba z piekarni - konsekwencje dla nieletniego
przez: waldek_88 | 2024.9.9 2:18:54
No więc tak ostatnio wracałem z kolegami z dyskoteki i mijalismy piekarnie, paru kolegow wpadlo na pomysl zeby ukrasc z niej chleb ktory stygl na zapleczu. Ukradli 4 bochenki chleba i ruszylismy dalej. (...) czytaj dalej»
-
Skazanie za brak okazania dowodu policjantowi podczas interwencji
przez: - | 2024.9.9 2:19:48
Zostałem skazany przez Sąd na wniosek policji oto że w swoim budynku podczas interwencji policji na moje wezwanie o dokonanie włamania do mojego lokalu nie pokazałem dowodu osbistego policjantowi (...) czytaj dalej»
-
Obrona przed zarzutem wyprzedzania na skrzyżowaniu
przez: harlley | 2024.9.9 2:20:55
Witam!!!! Mam kilka pytań dotyczących procedur policjantów. Zostałem zatrzymany przez nioznakowany radiowóz policyjny, policjanci jadący polonezem caro stwierdzili że wyprzedzałem na krzyżówce (...) czytaj dalej»
-
Mandat za nieokazanie dowodu osobistego - czy grozi więzienie?
przez: Matraszh | 2024.9.9 2:22:6
Nie okazałem dowodu policjantowi bo po prostu nie wiedziałem że go przy sobie mam. Wylegitymowałem się ustnie, on to sprawdził i wszystko się zgadzalo. Później sprawdził mi kieszenie i okazało (...) czytaj dalej»
-
Upomnienie - kiedy zostanie wymazane z rejestru
przez: - | 2024.9.9 2:23:16
Dosta lwm upomnienie i od kiedy będzie ona wymazana? (HALYNKAA) czytaj dalej»
-
Jazda rowerem po piwie a utrata prawa jazdy - dodatkowe punkty karne
przez: jezyna | 2024.9.9 2:24:15
mam problem... raz jechalem "po piwie" na rowerze i zabrali mi prawko na rok czasu... po 2 miesiacach musialem pilnie skorzystac z samochodu i pech chcial ze zatrzymala mnie straz miejska. Pomyslalem (...) czytaj dalej»
-
Zakaz poruszania się rowerem po molo i peronie kolejowym
przez: shamut | 2024.9.9 2:25:22
które przepisy zabraniają poruszania się rowerem po molo i po peronie na stacji kolejowej? które osoby mogą korzystać z naziemnego przejścia służbowego między peronami? czy również rowerzyści? (...) czytaj dalej»
-
Mandat za śmiecenie dla niepełnoletniego - konsekwencje nieopłacenia
przez: jakniktinny | 2024.9.9 2:26:16
Dzisiaj siedzialem w parku z kolega z piwem i przyjechala straz miejska i nas spisala. Postanowili nam dac mandat za zasmiecanie (bo w sumie juz tego piwa w puszce nie bylo) - po 50zł. Gdy sie zorientowali (...) czytaj dalej»
-
Mandat za parkowanie na zakazie - brak karteczki za szybą
przez: wradek7 | 2024.9.9 2:27:8
Pewnej niedzieli zaparkowałem "na zakazie" parkowania.Od tego czasu policja była u mnie w domu 2 razy,nie zastali mnie bo mieszkam i pracuje w innym miescie.Teraz przszło do domu wezwanie (...) czytaj dalej»
-
Mandat kredytowany - odmowa rozłożenia na raty dla bezrobotnego studenta
przez: Jack8989 | 2024.9.9 2:28:7
Witam Jakies 3tyg temu dostalem mandat kredytowany,ktory przyjąłem i podpisalem.Z terminem 7 dni do zaplaty ,napisalem wniosek o rozlozenie na raty z racji ze jestem bezrobotny oraz studiuje i niemam (...) czytaj dalej»
-
Przekroczenie prędkości - mandat po miesiącach bez danych osobowych
przez: jolcia88 | 2024.9.9 2:29:2
Po 2 miesiącach i 6 dniach otrzymałam informację od straży miejskiej o popełnieniu wykroczenia w postaci przekroczenia prędkości o 21 km/h za co należy się grzywna w wysokości 110 zł i 4 pkt (...) czytaj dalej»
-
Wtargnięcie na plac WORD-u - sprawdzenie różnic w rozstawieniu słupków
przez: jacelli | 2024.9.9 2:30:8
Po trzecim oblanym egzaminie na prawo jazdy (oblałem na placu) chciałem przekonać się dlaczego jazda na łuku w ośrodku szkolenia kierowców wychodziła mi bardzo dobrze, a na egzaminie - nie. Przypuszczałem (...) czytaj dalej»
-
Jazda po alkoholu - wpływ na status niekaralności i studia prawnicze
przez: Hunter94 | 2024.9.9 2:31:5
witam, wczoraj gdy wracalem do domu zlapala mnie policja, wzieli mnie na alkomat i wyniki byly nastepujace : 0,13 i 0,10. Zatrzymano mi prawo jazdy i sprawa trafi do sadu grodzkiego, gdzie zapadnie decyzja (...) czytaj dalej»
-
Mandat za przechodzenie na czerwonym bez dowodu - procedura
przez: Randy3M | 2024.9.9 2:32:0
Wczoraj zatrzymała mnie policja za przechodzenie na czerwonym swietle(w nocy!),nie mialam przy sobie dowodu osobistego a jedynie legitymacje studencka..Policjant zaproponowal mandat w wysokości 250zł, (...) czytaj dalej»
-
Błąd w mandacie - różne kwoty cyframi i słownie, która obowiązuje?
przez: pinky | 2024.9.9 2:32:56
Witam, Otrzymałem mandat karny za wykroczenie drogowe. Na druczku mandatu policjan pomylił się i wpisał kwotę cyframi - 100 złotych a słownie 50. Która jest w tym przypadku obowiązująca? Prosiłbym (...) czytaj dalej»
-
Mandat dla niepełnoletniego za jazdę rowerem bez świateł
przez: cinek232323 | 2024.9.9 2:33:59
Jechałem rowerem bez świateł i dostałem mandat w wysokosci 50zł. Jestem niepełnoletni i co mi zrobia jezeli nie zapłace tego mandatu (komornik chyba tez mi nic nie zrobi bo nie jest nic przypisane (...) czytaj dalej»
-
Płatność zniszczonego mandatu zwykłym przelewem - czy dozwolone?
przez: parylak | 2024.9.9 2:35:1
Zostalem ukarany mandatem karnym, niestety ulegl on zniszczeniu. Jest czytelny ale glupio mi isc placic mandat podarty na pol :P Czy zrobi roznice jak zaplace na poczcie na zwyklym blankiecie do przelewow? (...) czytaj dalej»
-
Czy policja może mnie wpisać do bazy za przejście przez boisko?
przez: Tommy87 | 2024.9.9 2:36:4
Policja spisała mnie z dwójką moich przyjaciół praktycznie za nic, bo szliśmy o 23 przez boisko szkolne a oni akurat sprawdzali teren,czy nic się nie dzieje,bo ludki skarżyły się,że często (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie podatku od sprzedaży mieszkania po 5 latach
przez: makrze | 2024.9.9 2:37:4
Mam pytanko. Trzy lata temu sprzedalam mieszkanie,dotad nie zaplacilam obowiazkowego podatku dochodowego 10% od wartosci sprzedazy, slyszalam ze po pieciu latach od momentu sprzedazy nieuiszczenie podatku (...) czytaj dalej»
-
Jakie konsekwencje grożą za sfałszowanie biletu semestralnego?
przez: yomynyga | 2024.9.9 2:38:10
Co grozi osobie, która sfałszowała bilet semstralny o wartości 226zł? Czy zostanie nałożona na tą osobę grzywna? Czy też ze względu na znikomą szkodliwość czynu sprawa zakończy się pouczeniem (...) czytaj dalej»
-
Jak odwołać się od mandatu za parkowanie bez uprawnień?
przez: Magda | 2024.9.9 2:39:12
Witam dziś otrzymałam mandat za parkowanie na parkingu przeznaczonym do mieszkanców osiedla gdyz warunki atmosferyczne nie pozwoliły na to zebym zaparkoewala na miejscy dozwolonym (nieodśnieżone (...) czytaj dalej»
-
Jak długo sąd może przetrzymywać prawo jazdy?
przez: decek_1984 | 2024.9.9 2:40:18
Witam. Ponad dwa miesiące temu miałem przykre zajście z policją. Chcieli mi "wlepić" mandat za wykroczenie, którego nie popełniłem. Po tym jak odmówiłem przyjęcia mandatu, zatrzymali (...) czytaj dalej»
-
Czy mandat Straży Miejskiej zostawiony za szybą jest ważny?
przez: tezem-1 | 2024.9.9 2:41:12
Parę tygodni temu wyczytałam w Gazecie Prawnej, że mandat straży miejskiej zostawiony za szybą samochodu podczas nieobecności właściciela nie jest ważny. Właściwie to jeszcze nie jest mandat. (...) czytaj dalej»
-
Mandat za zrywanie plakatów wyborczych - możliwe kary
przez: degustator | 2024.9.9 2:42:21
Witam, Ostatnio zostałem zatrzymany przez policję podczas zrywania plakatów wyborczych. Moje dane osobowe zostały spisane przez oficera policji, który oznajmił iż w przeciągu kilku następnych (...) czytaj dalej»
-
Wyrok nakazowy za kolizję - czy wnosić sprzeciw z powodu braku przeglądu?
przez: dkrol | 2024.9.9 2:43:29
Zostałem ukarany wyrokiem nakazowym na grzywnę w wysokości 400zł za spowodowanie kolizji drogowej co do której policja nie była w stanie określić sprawcy zdarzenia ponieważ było to na remontowanym (...) czytaj dalej»
-
Kara za przejazd bez biletu w złym kierunku - obrona w sądzie
przez: viol84 | 2024.9.9 2:44:32
Nieuważnie wsiadłam do pociągu,ktory jechał w przeciwnym kierunku. Kiedy zorientowałam się,chciałam wysiąść na najbliższej stacji lecz w "międzyczasie" przyszedł pracownik organów (...) czytaj dalej»
-
Mandat za picie w miejscu publicznym - terminy płatności
przez: doriav | 2024.9.9 2:46:43
Witam Dostałem niedawno mandat w wysokości 100 zł za "picie w miejscu publicznym" ile mam czasu na jego zapłacenie ewentualnie po jakim czasie zaczną mnie "ścigać" i jakimi dodatkowymi (...) czytaj dalej»
-
Art. 65 par. 2 kw - czy skazany jest uważany za karanego
przez: mezziash | 2024.9.9 2:47:54
Jeśli zostałem skazany z Art. 65 par. 2 kw to czy jestem karany czy nie?? czy zostanie mi wydane zaświadczenie o niekaralności??? ponieważ sąd Grodzki orzekł we wtorek musze to wiedzieć jak najszybciej, (...) czytaj dalej»
-
Po jakim czasie sprawa ulega przedawnieniu
przez: - | 2024.9.9 2:48:50
czy istnieje ? po jakim czasie sprawa ulega przedawnieniu ? (Mala_M) czytaj dalej»
-
Straż miejska kieruje wniosek przeciwko właścicielowi zamiast sprawcy
przez: - | 2024.9.9 2:49:43
Czy straż miejska może skierować wniosek do sądu grodzkiego o ukaranie właściciela samochodu, a nie sprawcy wykroczenia ? (parkowanie w miejscu zastrzeżonym) Jak powinien załatwić to sąd ? (bog11) czytaj dalej»
-
Mandat za alkohol i brak dokumentu - legitymacja studencka nie wystarczy
przez: ivandahl | 2024.9.9 2:50:49
Wypisano mi mandat karny na kwotę 300 zł za spożycie alkoholu w miejscu publicznym i nie okazanie dokumentu tożsamości. Czy policjant miał prawo wypisać mi mandat z artykułu 65&2 za nie okazanie (...) czytaj dalej»
-
Wypadek w Niemczech - postępowanie karne i odpowiedzialność kierowcy
przez: czekoladka | 2024.9.9 2:51:50
W grudniu mieliśmy wypadek samochodowy w Niemczech.Niemka na autobanie stanęła nam w poprzek pasa,wjechalismy jej w tył auta.Oba samochody skasowane,policja tylko spisała protokół a jak przyjechał (...) czytaj dalej»
-
Zatarcie skazania za wykroczenie przed wyjazdem za granicę
przez: loloms | 2024.9.9 2:52:49
Witam!Dwa lata temu zostałem skazany za wykroczenie. Teraz kończę studia i chcę wyjechać za granicę do pracy z tym, że potrzebuję zaświadczenia o niekaralności. Czy mój występek będzie w nim (...) czytaj dalej»
-
Zniesławienie przez niepełnoletniego mailem - konsekwencje prawne
przez: muhasz88 | 2024.9.9 2:53:44
Witam mam pytanie, co może grozić osobie niepełnoletniej za zniesławienie osoby, która posiada moje dane osobowe i co może grozić osobie pełnoletniej mianowicie chodzi o wulgarny tekst wysłany (...) czytaj dalej»
-
Co oznacza wezwanie w sprawie: wykroczenie art. 92 ustawa 1
przez: piszol | 2024.9.9 2:54:51
Co oznacza wezwanie w sprawie: wykroczenie art. 92 ustawa 1 dziękuje z góry za informacje. czytaj dalej»
-
Oznakowanie drogi pożarowej i miejsc parkingowych
przez: ericson | 2024.9.9 2:56:1
Bardzo prosze o poradę >na mojm podworku obwiazuje zakaz wiazdu,jest to teren zamkniety,pod znakiem jest tabliczka informacyjna ze nie dotyczy miejsc wydzielonych,na drodze wewnetrznej są namalowane (...) czytaj dalej»
-
Zniszczenie lampy halogenowej - dowód z monitoringu i kary
przez: - | 2024.9.9 2:57:6
Powiem szczerze rozwaliłem lampe halogenową z kolegamiprzed budynkiem publicznym, okazało się że budynek jest monitorowany i jestem nagrany na kasecie video(było to wieczorem). Moje pytania brzmą: (...) czytaj dalej»
-
Straż miejska kieruje wniosek przeciwko właścicielowi zamiast sprawcy
przez: - | 2024.9.9 2:58:12
Czy straż miejska może skierować wniosek do sądu grodzkiego o ukaranie właściciela samochodu a nie sprawcy wykroczenia ? Jak powinien postapić sąd? (bog11) czytaj dalej»
-
Pozew o zajechanie drogi bez świadków - obrona przed roszczeniami
przez: - | 2024.9.9 2:59:4
Mam problem z gościem, który oskarża mnie o zajechanie drogi i jazdę po wysepce. Jechał sam a teraz w pozwie figuruje świadek. Nie było żadnej stłuczki. Samochód jest na mojego ojca więc narazie (...) czytaj dalej»
-
Pismo przygotowawcze sąd pracy - jak rozpisać zaległości?
przez: Pikac | 2024.9.10 13:12:5
Dzień dobry, chciałem zapytać jak powinienem wypełnić wniosek do sądu pracy w przypadku poniższym: brak zaległej wypłaty za wrzesień 2023 brak zaległej wypłaty za październik 2023 wypłata (...) czytaj dalej»
-
Dom na działce ojca - jak będzie wyglądać dziedziczenie po mamie?
przez: Kniga1970 | 2024.9.10 17:16:19
Witam serdecznie. Proszę o odpowiedź na następujące pytanie: rodzice wybudowali wspólnie dom na działce ojca który nabył ją jeszcze przed ślubem w formie spadku. Jak będzie wyglądało dziedziczenie (...) czytaj dalej»
-
Pojazd w spadku ale sprzedany przez dziadków - co robić?
przez: Krzycki | 2024.9.15 18:26:58
Witam, Nie jestem pewny czy to prawo administracyjne czy spadkowe bo to chyba połączone, mianowicie: Otrzymałem w spadku pojazd, który sprzedali moi dziadkowie. Chyba sprzedali bo wciąż pojazd (...) czytaj dalej»
-
Czy przysługuje urlop macierzyński przy umowie do końca grudnia?
przez: *******90@*****.*** | 2024.9.18 11:43:9
Pracuje na umowie o pracę na czas określony do 31.12.2025. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa L4 zwolnienia i urlopu macierzyńskiego zasady jakbym zaciążyła np w grudniu to czy przysługuje (...) czytaj dalej»
-
Przemoc seksualna w dzieciństwie - czy mogę zgłosić po latach?
przez: ze239 | 2024.9.18 16:41:5
Dzień dobry. Chciałem zapytać, poradzić się w pewnej kwestii. Mam 29 lat i od pewnego czasu coraz częściej przychodzą do mnie myśli z przeszłości, które dotyczą pewnych zdarzeń, jakich (...) czytaj dalej»
-
Zachowek spadkobiercy zmarłego uprawnionego - czy można się ubiegać?
przez: masnymis | 2024.9.21 3:7:39
Gdy osoba uprawniona do zachowku nie występuje z roszczeniem i nie domagała się otrzymania pieniędzy, ale też nie napisała umowy o zrzeczeniu się zachowku umiera, czy jej spadkobierca ma prawo się (...) czytaj dalej»
-
Wynagrodzenie za godzinę 26.40 brutto - czy może być poniżej minimum?
przez: Blotny_Betoniarz | 2024.9.21 11:35:23
Dzień dobry, Jestem na umowie o pracę na okres próbny 3 miesięczny na stanowisku tłoczarz metalu/ operator urządzeń od początku września. chciałem się dopytać o dwie kwestie dotyczące mojej (...) czytaj dalej»
-
Tata zmarł bez testamentu - obca kobieta chowała bez zgody
przez: xyz2002 | 2024.9.23 23:31:4
Witam. Mój tata zmarł w 2022r. Ja i również rodzeństwo nie chowało prochów ojca chowała go obca kobieta dla naszej rodziny. Brak z nią jakiegokolwiek kontaktu w sprawie ojca i informacji związanych (...) czytaj dalej»
-
Sąsiad syn zmarłej lokatorki terroryzuje i chce działki
przez: kabattv | 2024.9.24 16:59:50
Witam. Mam następujący problem i chciałbym dosięgnąć porady co robić z moim problemem. Problem polega na tym że moja mama otrzymała po zmarłym swoim tacie, a moim dziadku mieszkanie, nad (...) czytaj dalej»
-
Umowa ustna na pracę po pisemnej - jak rozwiązać?
przez: xblast | 2024.9.24 20:27:12
Witam. Prosze o porade. Dwuletnia umowa na pismie skonczyla sie z koncem grudnia 2023. W ostatni dzien szef spytal czy moze na mnie liczyc od stycznia, powiedzialem ze tak bo i tak na dzien dzisiejszy (...) czytaj dalej»
-
Dziecko w wynajmowanej kawarce - awersja właścicielki do dzieci
przez: Kamilalasota | 2024.9.26 15:6:17
Witam, od ponad roku wynajmuję kawalerkę od pewnego małżeństwa (powiedzmy), zamieszkuję ją wraz z partnerem i psem, który za zgodą został dodany do umowy z imienia (Mała), w budynku obowiązuje (...) czytaj dalej»