Forum prawne (strona 307)

PO TO SKANDAL

No tak, bo za rządów PIS było elegancko ze wszystkim co nie? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.4.4 9:36:30

długi przed ślubem

Mnie też ciekawi ten temat,jestem zagrożony długiem za bezumowne korzystanie z lokalu. Nie dawno spotkałem kobietę i mam zamiar związać się z nia oficjalnie, mój dług jest sprzed ślubu. Niestety ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.4.4 9:32:41

Roszczenia rodzeństwa

Możesz pójść do ROD doinformować się i przepisać działkę,
U nas przepisanie to wizyta właściciela i nowego właściciela w ROD, należy zapłacić za zmianę i się cieszyć z działeczki. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.4.4 9:29:44

Wyrejestrowanie samochodu z zajeciem komorniczym

Wyrejestrowanie samochodu z zajeciem komorniczym Witam, miałam wypadek samochodowy, zderzenie czołowe nie zmojej winy. Samochód nie nadawał sie do naprawy, wiec został zezłomowany, po tym fakcie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.4 9:28:20

Wezwanie do zapłaty zmarłego

No ja niestety mam ten sam problem, listy do ojca przychodzą już 3 rok, na poczcie było to zgłaszane już 2 razy i dalej przychodzą. Poczta nie wiem czy nie rozumie że jak ktoś wyciągnie kopyta ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.4.4 9:27:10

spadek po byłym małżonku

Znieść współwłasność po sprawie spadkowej, spłacając spadkobiercę i sprawa zamknięta powinna być. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2013.4.4 9:25:26

Jak sprawdzić w jakim banku Firma ma konto.

Jak sprawdzić w jakim banku Firma ma konto. Miałem sprawę w sondzie z pewną firmą która nie zapłacił mi za fakturę, komornik juz zajął jego konto ale tam nie ma żadnych pieniędzy. Od byłego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.4 8:49:49

Sex z nieletnią.

Sex z małolatą jakie to podniecające coś wspaniałego życzę Panu by młodsze się trafiały to pan poczuje że zyje. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.4.4 2:27:20

w roku 2012 prowadząc działalność na karcie podatkowej /wynajem kwater/ miałam obrót 25000,00zł-czy

w roku 2012 prowadząc działalność na karcie podatkowej /wynajem kwater/ miałam obrót 25000,00zł-czy muszę w tym roku mieć kasę fiskalną? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.3 21:10:51

Pewna osoba pracuje w Domu Kultury jako instruktor. W zakresie czynności w ostatnim punkcie ma wpisane:

Pewna osoba pracuje w Domu Kultury jako instruktor. W zakresie czynności w ostatnim punkcie ma wpisane: wykonywać polecenia dyrektora zgodne z działalnością instytucji. Czy dyrektor może jej polecić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.3 17:0:24

jak napisać upoważnienie do orange?

W miesiącu styczniu tego roku dowiedziałem się że ktoś ustanawiając się moim pełnomocnikiem i wziął przez internet bardzo drogi telefon podpisując z orange umowę sprawę zgłosiłem na komendę ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.4.3 16:57:17

Problem z odzyskaniem podatku

Niedawno wróciłam z USA. Pracowałam tam przeszło 8 lat. Teraz chciałąbym odzyskac podatek, bo pracwałam w pełni legalnie. Przyczytałam w intenecie m.in tu http://www.euro-tax.pl/zwrot-podatku/z-usa/ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.3 15:42:59

nienależnie wpłacone alimenty od komornika

Witam
Potrzebuję pomocy w sprawie nienależnie wpłaconych alimentów przez komornika jako zaległe.
W październiku 2010 złożyłam do funduszu alimentacyjnego wniosek o alimenty.
Od stycznia 2010 ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.4.3 15:8:50

Jakie mam podjąć kroki i jakie są moje szanse na przejęcie w całości spłaty kredytu hipotecznego.

Jakie mam podjąć kroki i jakie są moje szanse na przejęcie w całości spłaty kredytu hipotecznego.
Jakie mogą być koszty poniesione przeze mnie.
Jestem po rozwodzie od lipca 2012 po 20 latach ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.3 12:35:4

czy podejarzenu przysługuje zwrot kosztów podróży w postepowaniu przygotowawczym

czy podejarzenu przysługuje zwrot kosztów podróży w postepowaniu przygotowawczym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.3 12:13:55

jestem osobą bezrobotną i chciałabym sama oplacać składkę zdrowotną . czy jest to możliwe

jestem osobą bezrobotną i chciałabym sama oplacać składkę zdrowotną . czy jest to możliwe ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.3 11:53:8

Konwencja NZ o umowach m-wej sprzedaży towarów z dnia 11.04.1980 r- CO TO JEST???

Witam
Chciałam zapytać co w praktyce dla Stron, które podejmują współpracę na bazie umowy kupna-sprzedaży czy zamówienia, umieszczenie w dokumentach tę współpracę "cementujących" poniższego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.3 11:46:14

Ogólne Warunki Sprzedaży- jak najbezpieczniej związać nimi klienta???

Witam
Chciałam zapytać, czy Sprzedawca na każdorazowo wysyłanej ofercie może umieszczać informację o tym, że w razie zakupu zastosowanie mają zamieszczone na stronie internetowej Sprzedawcy Ogólne ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.3 11:44:19

Prawa przybranego ojca

Witam,
W skrócie: jestem z kobietą kilka lat, roztaliśmy się na rok czasu, ona w międzyczasie byla z kim innym i jest teraz w ciąży.
Mieszkamy ze sobą,ja jej wybaczyłem, planujemy się pobrać. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.3 10:22:46

Problem ze współwłasnością mieszkania

Witam,
proszę o radę jak mogę webrnąć prawnie z sytuacji. Rok temu wspólnie z bratem odziedziczyliśmy po 50% mieszkanie po rodzicach. Brat jest samotny i dorosły, więc sam zamieszkał w mieszkaniu, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.3 9:59:28

Witam, jak wygląda rozprawa w/s zaległego wynagrodzenia?

Witam,
jak wygląda rozprawa w/s zaległego wynagrodzenia? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.3 8:54:11

BRAK WIDZEŃ Z DZIECKIEM

Jestem po rozwodzie od listopada 2012r, mój były mąż od tego czasu nie przyjeżdza do córki. Wcześniej widział się z córką co dwa tyg, po przegranej sprawie alimentacyjnek i rozwodowej jest bardzo ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.4.2 23:6:31

Akt notarialny i przedawnienie odsetek

Witam
Jak naliczyć odsetki (jaka data początkowa) w takim przypadku, gdy data wierzytelności (z umowy - aktu notarialnego) jest z dnia 2009.12.31 - czyli ponad 3 lata temu.
Czy w pozwie podaje się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.2 21:41:4

Obciążona hipoteka-dziwny zapis w umowie

Planuję zakup gotowego mieszkania od dewelopera, blok w 3/4 zamieszkały, ze wspólnotą. Inwestycja ma obciążoną hipotekę, którą deweloper ma spłacić do połowy bieżącego roku (info z umowy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.2 21:8:46

Czy jeżeli w intercyzie na jednego z małożnków przepisany jest dom a drugi małożonek ma zaznaczone

Czy jeżeli w intercyzie na jednego z małożnków przepisany jest dom a drugi małożonek ma zaznaczone dozywotnie użytkowanie 3 pokoi to czy w przypadku sprzedania posiadłości domu, osoba która ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.2 19:30:56

Dziedziczenie długów po rodzicach

Witam,

mam następujący kłopot, w sumie mamy go całą rodziną. Jedno z moich rodziców od bardzo dawna ma skłonności do popadania w długi. Niestety, nie mają zawartej intercyzy, jedno z nich ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.4.2 19:9:32

kara za zniszczone mienie

Witam wszystkich forumowiczów.Chcialbym opisac sytuację, ktora przytrafila sie mojemu bratu:

Tego wieczoru byl w restauracji ze znajomymi i spędzal mily wieczor. W miejscu gdzie są goście zamontowane ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.2 18:51:55

Ważne pytanie dotyczące dziedziczenia OFE ! Proszę o pomoc

Witam
Mam ważne pytanie dotyczące OFE po śmierci jednego z małżonków.

A więc moi rodzice 24 stycznia 2008 roku się rozwiedli. Moja mama zgineła tragiczne 21 Listopada 2012 roku. Gdy napisałam ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.4.2 18:44:8

kiedyś byłem karany, jak to sprawdzić czy nadal widnieje w rejestrze

kiedyś byłem karany, jak to sprawdzić czy nadal widnieje w rejestrze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.2 18:24:45

Mam córkę, która mieszka z matką i jej obecnym mężem. Moje kontakty z dzieckiem są ustalone sądownie

Mam córkę, która mieszka z matką i jej obecnym mężem. Moje kontakty z dzieckiem są ustalone sądownie wyrokiem sprzed 3 lat, jednak matka szuka wszelkich sposobów na to by mi je utrudniać. Teraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.2 17:25:47

Problem z głównym najemcą

Witam

Dziękuję za odpowiedź, sprawa wygląda tak że były rozmowy już prowadzone i nic nie dały poprostu ojciec twierdzi że nie ma obowiązku posprzątać po sobie i nie widzi problemu a ja wraz ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.4.2 16:32:31

WYNAJEM - usterki, koszty

Najemca nie musi pokrywać kosztów związanych z zużyciem przedmiotów w wynajmowanym mieszkaniu będących następstwem normalnego użytkowania przedmiotów (pralki). Wiadomo nie od dziś, że drzwiczki ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2013.4.2 16:29:52

pozwanie ojca o uszczerbek na psychice po smierci matki

Witam!
moja mama zmarła na raka we wrześniu 2010r.do tej pory mieszkaliśmy w domu jednorodzinnym na wsi, rodzice i trojka dzieci. od listopada ubiegłego roku ojciec przeprowadził się do swojej kobiety, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.2 14:33:15

Klauzule zakazane - sprawdzenie regulaminu sklepu internetowego

a czy znacie jakieś przypadki, umożenia sprawy,
na wniosek pozwanego o cofnięcie powództwa, z powodu przedwczesnego pozwu? np umowtywowane tym że taki stowarzyszenie typu LEXUS, nie próbował sie ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2013.4.2 14:17:48

Pismo z Sądu Pomocy

Witam mam pewien problem zostałem 2 skazany wyrokami z art 158 par 1

1 wyrok zostal ogloszony 6 pażdziernika 2011 , 6 mies na 3 lata
2 wyrok zostal ogloszony 29 (bodajze lub troszke wczesniej lub ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.2 13:32:38

Pałka teleskopowa - legalna czy nie?

Witam,

chciałbym się dowiedzieć, czy posiadanie (w domu) pałki teleskopowej (kupionej np na miliatria.pl - bez niebezpiecznych, twardych końcówek) jest legalne?

Czy noszenie tejże pałki pod ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.2 13:23:48

ulga podatkowa przy dożywociu

Czy umowa o dożywocie jest tytułem prawnym uprawniającym do dokonania odliczeń od podatku dochodowego od osób fizycznych wydatków poniesionych na remont mieszkania? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2013.4.2 12:59:0

wilgoć w mieszkaniu tbs

witam bardzo proszę o pomoc jestem matką samotnie wychowującą 4 dzieci w wieku 14,12,5,4 lata dostałam zamienne mieszkanie po eksmisji w marcu 2012 roku zrobiłam remont dwóch pokoi i kuchni połorzyłam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.2 12:13:47

Działka w zamian za przeprowadzenie robót remontowych

Witam,
jestem współwłaścicielem domu dwurodzinnego (formalny podział na parter i piętro) wraz z działką (tu podział nastąpił w oparciu o umowę ustną, bez formalnego podziału, która część ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.2 12:11:19

mieszkanie socjalne a renta socjalna

Witam mieszkam w mieszkaniu po babci juz 4 lata ale wiem ze mi sie nie należy bo wnuki nie dziedziczą po dziatkach i tu mam pytanie jestem na rencie socjalnej i należy mi sie mieszkanie socjalne jak ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.2 12:8:37

czy należy się trzynastka??

czy należy się trzynastka?? w roku 2012 miałam umowe do 30 czerwca ,a 18 czerwca poszłam na zwolnienie lekarskie .czy słusznie nie otrzymałąm wypłaty trzynastej pensjii.przepracowałąm 6 miesiecy.prosze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.2 10:39:0

witam nr opini97683

witam nr opini97683 udzielam odpowiedzi odnośnie Państwa pytań!
w obecnej chwili jak sie dowiadywaliśmy były chlopak P. Justyny nie ma już żadnych praw do lokalu powinien zdać klucze lecz nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.2 10:35:21

Przepisanie kredytu hipotecznego na żonę

Przepisanie kredytu hipotecznego na żonę Witam. W 2005 r.wziąłem kredyt hipoteczny na zakup mieszkania. Z żoną mam rozdzielczość majątkową.Kredyt reguralnie spłacam. Ostatnio popadłem w długi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.2 10:16:30

Witam. W 2005 r.wziąłem kredyt hipoteczny na zakup mieszkania. Z żoną mam rozdzielczość majątkową.Kredyt

Witam.
W 2005 r.wziąłem kredyt hipoteczny na zakup mieszkania.
Z żoną mam rozdzielczość majątkową.Kredyt reguralnie spłacam.
Ostatnio popadłem w długi finansowe w mojej firmie.
Bojąc się ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.2 10:7:57

alimenty

od 2010 fundusz alimentacyjny placi alimenty na dwoje moich dzieci w zwiazku z powyzszym mam zadluzenie,organem egzekucyjnym w mojej sprawie jest komornik sądowy,któremu od roku 2010 co miesiac splacam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.2 10:2:14

2013.4.2 9:37:51

zajęcie komornicze, a ślub

Tak alimenty ne byłego wspmałżonka do 5 lat chyba, że sąd ze względu na "szczególne okoliczności" przedłuży ten termin, czyli jest tu pewna "furtka". Mi jednak bardziej chodziło o alimenty na ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2013.4.2 9:8:15

Czy mogę zostać opiekunem prawnym lub rodziną zastepczą dla bratanicy? Mieszkam w Irlandii. Ojciec

Czy mogę zostać opiekunem prawnym lub rodziną zastepczą dla bratanicy? Mieszkam w Irlandii. Ojciec dziecka zgadza się na to, matka nie. Jakie mam szanse? Mój brat zlożył wniosek do sądu o odebranie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.1 22:21:23

Instytut Medycyny Pracy po przebadaniu u specjalisty wystawił mi orzeczenie że moje choroby (dwie)

Instytut Medycyny Pracy po przebadaniu u specjalisty wystawił mi orzeczenie że moje choroby (dwie) są chorobami zawodowymi. Dokumenty zostały przesłane do Sanepidu a ten po dwóch miesiacach odpisał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.1 21:56:48

Na jakiej podstawie (prawnej) mogę złożyć skargę na ENEA z powodu ciągłego wyłączania prądu,

Na jakiej podstawie (prawnej) mogę złożyć skargę na ENEA z powodu ciągłego wyłączania prądu, oraz spalenia płyty głównej (receiver TV)w następstwie tegoż włączania i wyłączania w odstępstwie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2013.4.1 21:31:16

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika