Forum prawne (strona 307)
Klauzule zakazane - sprawdzenie regulaminu sklepu internetowego
a czy znacie jakieś przypadki, umożenia sprawy,na wniosek pozwanego o cofnięcie powództwa, z powodu przedwczesnego pozwu? np umowtywowane tym że taki stowarzyszenie typu LEXUS, nie próbował sie ... Zobacz wątek
2013.4.2 14:17:48
Pismo z Sądu Pomocy
Witam mam pewien problem zostałem 2 skazany wyrokami z art 158 par 11 wyrok zostal ogloszony 6 pażdziernika 2011 , 6 mies na 3 lata
2 wyrok zostal ogloszony 29 (bodajze lub troszke wczesniej lub ... Zobacz wątek
2013.4.2 13:32:38
Pałka teleskopowa - legalna czy nie?
Witam,chciałbym się dowiedzieć, czy posiadanie (w domu) pałki teleskopowej (kupionej np na miliatria.pl - bez niebezpiecznych, twardych końcówek) jest legalne?
Czy noszenie tejże pałki pod ... Zobacz wątek
2013.4.2 13:23:48
ulga podatkowa przy dożywociu
Czy umowa o dożywocie jest tytułem prawnym uprawniającym do dokonania odliczeń od podatku dochodowego od osób fizycznych wydatków poniesionych na remont mieszkania? ... Zobacz wątek2013.4.2 12:59:0
wilgoć w mieszkaniu tbs
witam bardzo proszę o pomoc jestem matką samotnie wychowującą 4 dzieci w wieku 14,12,5,4 lata dostałam zamienne mieszkanie po eksmisji w marcu 2012 roku zrobiłam remont dwóch pokoi i kuchni połorzyłam ... Zobacz wątek2013.4.2 12:13:47
Działka w zamian za przeprowadzenie robót remontowych
Witam,jestem współwłaścicielem domu dwurodzinnego (formalny podział na parter i piętro) wraz z działką (tu podział nastąpił w oparciu o umowę ustną, bez formalnego podziału, która część ... Zobacz wątek
2013.4.2 12:11:19
mieszkanie socjalne a renta socjalna
Witam mieszkam w mieszkaniu po babci juz 4 lata ale wiem ze mi sie nie należy bo wnuki nie dziedziczą po dziatkach i tu mam pytanie jestem na rencie socjalnej i należy mi sie mieszkanie socjalne jak ... Zobacz wątek2013.4.2 12:8:37
czy należy się trzynastka??
czy należy się trzynastka?? w roku 2012 miałam umowe do 30 czerwca ,a 18 czerwca poszłam na zwolnienie lekarskie .czy słusznie nie otrzymałąm wypłaty trzynastej pensjii.przepracowałąm 6 miesiecy.prosze ... Zobacz wątek2013.4.2 10:39:0
witam nr opini97683
witam nr opini97683 udzielam odpowiedzi odnośnie Państwa pytań!w obecnej chwili jak sie dowiadywaliśmy były chlopak P. Justyny nie ma już żadnych praw do lokalu powinien zdać klucze lecz nie ... Zobacz wątek
2013.4.2 10:35:21
Przepisanie kredytu hipotecznego na żonę
Przepisanie kredytu hipotecznego na żonę Witam. W 2005 r.wziąłem kredyt hipoteczny na zakup mieszkania. Z żoną mam rozdzielczość majątkową.Kredyt reguralnie spłacam. Ostatnio popadłem w długi ... Zobacz wątek2013.4.2 10:16:30
Witam. W 2005 r.wziąłem kredyt hipoteczny na zakup mieszkania. Z żoną mam rozdzielczość majątkową.Kredyt
Witam.W 2005 r.wziąłem kredyt hipoteczny na zakup mieszkania.
Z żoną mam rozdzielczość majątkową.Kredyt reguralnie spłacam.
Ostatnio popadłem w długi finansowe w mojej firmie.
Bojąc się ... Zobacz wątek
2013.4.2 10:7:57
alimenty
od 2010 fundusz alimentacyjny placi alimenty na dwoje moich dzieci w zwiazku z powyzszym mam zadluzenie,organem egzekucyjnym w mojej sprawie jest komornik sądowy,któremu od roku 2010 co miesiac splacam ... Zobacz wątek2013.4.2 10:2:14
Wynajem - uszkodzenie sprzętu, ponoszenie kosztów
Zdublowany post, do MODERACJI proszę ! ... Zobacz wątek2013.4.2 9:37:51
zajęcie komornicze, a ślub
Tak alimenty ne byłego wspmałżonka do 5 lat chyba, że sąd ze względu na "szczególne okoliczności" przedłuży ten termin, czyli jest tu pewna "furtka". Mi jednak bardziej chodziło o alimenty na ... Zobacz wątek2013.4.2 9:8:15
Czy mogę zostać opiekunem prawnym lub rodziną zastepczą dla bratanicy? Mieszkam w Irlandii. Ojciec
Czy mogę zostać opiekunem prawnym lub rodziną zastepczą dla bratanicy? Mieszkam w Irlandii. Ojciec dziecka zgadza się na to, matka nie. Jakie mam szanse? Mój brat zlożył wniosek do sądu o odebranie ... Zobacz wątek2013.4.1 22:21:23
Instytut Medycyny Pracy po przebadaniu u specjalisty wystawił mi orzeczenie że moje choroby (dwie)
Instytut Medycyny Pracy po przebadaniu u specjalisty wystawił mi orzeczenie że moje choroby (dwie) są chorobami zawodowymi. Dokumenty zostały przesłane do Sanepidu a ten po dwóch miesiacach odpisał ... Zobacz wątek2013.4.1 21:56:48
Na jakiej podstawie (prawnej) mogę złożyć skargę na ENEA z powodu ciągłego wyłączania prądu,
Na jakiej podstawie (prawnej) mogę złożyć skargę na ENEA z powodu ciągłego wyłączania prądu, oraz spalenia płyty głównej (receiver TV)w następstwie tegoż włączania i wyłączania w odstępstwie ... Zobacz wątek2013.4.1 21:31:16
witam.w 99 roku moi rodzice zapisali gospodarstwo rolne o powierzchni 9ha mojej siostrze(mam 3 siostry)
witam.w 99 roku moi rodzice zapisali gospodarstwo rolne o powierzchni 9ha mojej siostrze(mam 3 siostry) .mój tata zmarł w 2002 roku , a mama w 2011.siostra z mężem sprzedają ziemie na działki budowlane.my ... Zobacz wątek2013.4.1 18:1:41
Zerwanie umowy z firmą Aster
Witam, we wrześniu poprzedniego roku zerwałem umowę z firmą Aster, ponieważ przeprowadziłem się pod adres, pod który nie było możliwości przeniesienia usług więc z internetu, telefonu i telewizji ... Zobacz wątek2013.4.1 14:45:36
Niemieckie prawo jazdy zatrzymane w Polsce.
Witam. Zatrzymano mnie przed Sylwestrem w Polsce do kontroli i w wydychanym powietrzu miałem 0,6 i druga próba 0,5 promila. Zabrano mi niemieckie prawo jazdy sprawa trafiła do prokuratury i do sądu. ... Zobacz wątek2013.4.1 13:22:22
żyłem z kobietą w konkubinacie przez 6 lat teraz byla konkubina sie ozenila i chce mnie pozbawic praw
żyłem z kobietą w konkubinacie przez 6 lat teraz byla konkubina sie ozenila i chce mnie pozbawic praw rodzicielskich 2 dzieci poniewaz kuraatorka ja namawia do tego co ja w takim przypadku mam zrobic... Zobacz wątek
2013.4.1 9:25:5
Witam, jestem młodym kierowcą (prawo jazdy krócej niż rok/zdawałem otrzymałem je po 19.01.2013).
Witam, jestem młodym kierowcą (prawo jazdy krócej niż rok/zdawałem otrzymałem je po 19.01.2013). Ostatnio dostałem mandat i 4 punkty karne (przyjąłem go). Moje pytanie brzmi: kiedy punkty mi się ... Zobacz wątek2013.3.31 21:30:41
witam mam pytanie czy pijac piwo w samochodzie przy zapalonym silniku grozi utrata prawa jazdy
witam mam pytanie czy pijac piwo w samochodzie przy zapalonym silniku grozi utrata prawa jazdy ... Zobacz wątek2013.3.31 21:2:39
witam mam pytanie czy komornik moze zajac becikowe pozdrawiam prosze o szybkoa odpowiedz
witam mam pytanie czy komornik moze zajac becikowe pozdrawiam prosze o szybkoa odpowiedz ... Zobacz wątek2013.3.30 13:48:4
Zwrot kaucji za wynajmu mieszkania
Witam,Wczoraj po rozwiazywaniu umowy z wynajmujacym lokalu, poinformowal nas ze nie odda nam kaucje zwrotna, poniewaz umowa jest na 12 miesiecy z miesiecznym okresem wypowiedzenia, a mieszkalismy tam ... Zobacz wątek
2013.3.30 13:19:33
zasiedzenie mieszkania
Witam!Proszę o odpowiedż jakie warunki należy spełnić by przejąć mieszkanie na zasadzie zasiedzenia? ... Zobacz wątek
2013.3.30 0:8:54
Problemy z komornikiem po wynajmie pokoju
Dziękuję za odpowiedź, zastosuję się do tych rad. ... Zobacz wątek2013.3.29 23:11:16
Witam, chcialabym wiedziec kiedy ulega przedawnieniu dlug za abonament na telefon komórkowy?
Witam, chcialabym wiedziec kiedy ulega przedawnieniu dlug za abonament na telefon komórkowy? ... Zobacz wątek2013.3.29 22:24:3
praca za granicą bez umowy i wynagrodzenia
Pracowałem w Belgi miesiąc. Pracodawca miał dowieść umowe o prace lecz jej nigdy nie dostałem. 10 dnia miesiąca miało wpływac na konto wynagrodzenie za prace, lecz teraz gdy do nie go dzwonie ... Zobacz wątek2013.3.29 19:24:58
czy zrzekając się po zmarłym ojcu majątku oraz długów mogę starać sie o rentę rodzinną. Czy
czy zrzekając się po zmarłym ojcu majątku oraz długów mogę starać sie o rentę rodzinną. Czy ja nie strace. ... Zobacz wątek2013.3.29 16:33:39
2013.3.29 15:24:48
Zakład zwalnia 140 osób. Czy przysługuje odprawa pracownikowi, który nie przepracował dwóch lat?
Zakład zwalnia 140 osób. Czy przysługuje odprawa pracownikowi, który nie przepracował dwóch lat? ... Zobacz wątek2013.3.29 14:3:59
zrzeczenie sie praw do mieszkania
No to po co się pan dał namówić? Czym pana zmusiła? Groźbą albo szantażem jakimś? Jak tylko tym że panu spokoju nie da to nic to panu nie da. Trzeba bardziej opisać sprawę bo narazie ... Zobacz wątek2013.3.29 12:16:53
odrzucenie wniosku o obniżenie czasu pracy
witam. po urodzeniu dziecka i urlopie macierzyńskim musiałam na 2 lata wykorzystać urlop wychowawczy gdyż nie mogłam liczyć na pomoc od nikogo w opiece nad dzieckiem, po 2 latach moja sytuacja niewiele ... Zobacz wątek2013.3.29 8:20:53
Dzień dobry.Mam pytanie.w razie rozwodu czy będę musiał spłacić żone(lub załatwić jej lokum
Dzień dobry.Mam pytanie.w razie rozwodu czy będę musiał spłacić żone(lub załatwić jej lokum zastępczy) skoro mieszkaliśmy u moich rodziców(domek jedno rodzinny) a żona nie jest zameldowana ... Zobacz wątek2013.3.29 0:27:39
Zaczadzenie
Chciałem jeszcze dodać iż wywietrzniki powietrza które się znajdują w kuchni są czynne tzn , nie były "zatkane " ... Zobacz wątek2013.3.29 0:22:28
Dzień dobry. Mam zalane mieszkanie. Zarządzca budynku poinformował mnie, że usterka nastąpiła w
Dzień dobry. Mam zalane mieszkanie. Zarządzca budynku poinformował mnie, że usterka nastąpiła w części wspólnej i podał mi nr polisy OC budynku. Ubezpieczyciel odmówił jednach wypłaty odszkodowania. ... Zobacz wątek2013.3.28 17:54:3
Czy można płacić krus, jeśli jest podpisana dzierżawa na 10L? Z góry dziękuje za odpowiedź
Czy można płacić krus, jeśli jest podpisana dzierżawa na 10L?Z góry dziękuje za odpowiedź Moja mama posiada grunt rolny,który dała w dzierżawę sąsiadowi na 10L Teraz chce przepisac ziemię ... Zobacz wątek
2013.3.28 17:1:28
mam pytanie pracowalam w firmie 6lat i zwolnilam sie z dnia na dzin za porozumieniem stron,w tym wykorzystalam
mam pytanie pracowalam w firmie 6lat i zwolnilam sie z dnia na dzin za porozumieniem stron,w tym wykorzystalam 7dni za rok 2013 urlop wypoczynkowy.Reszta urolu mi pozastała i czy pracodawca powinien mi ... Zobacz wątek2013.3.28 16:16:17
Ebay
Witam!Mam następujący problem. Mianowicie kupuję różne przedmioty na ebay z Niemiec. Następnie te przedmioty sprzedaję na terenie Polski. Dotychczas robiłem to na "czarno" teraz chciałbym ... Zobacz wątek
2013.3.28 15:11:39
Mieszkanie spółdzielczo lokatorskie (sprawa spadkowa wkładu mieszkaniowego)
Witam,Moja babcia przeprowadziła sprawę spadkową po śmierci drugiego męża, z którym mieszkała w mieszkaniu spółdzielczym lokatorskim. Jest członkiem spółdzielni i zameldowana w tym mieszkaniu ... Zobacz wątek
2013.3.28 14:16:18
Zgłoszenie zmian w fundacji, jakie druki? Dot. Złożenia sprawozdania, Zmiany adresu (w obrębie
Zgłoszenie zmian w fundacji, jakie druki?Dot.
Złożenia sprawozdania,
Zmiany adresu (w obrębie gminy),
Odwołania członka zarządu,
KRS-Z20,KRS-ZN,KRS-ZK,RG-1,NIP-2 + sprawozdanie, uchwały, ... Zobacz wątek
2013.3.28 11:47:59
Jak uniknąć utraty prawo jazdy po alkoholu !
Jak uniknąć utraty prawo jazdy po alkoholu ! Jak uniknąć utraty prawo jazdy po alkoholu , we krwi wykryto 0,17 promila alkoholu w kolejnym było 0,16 . Tata jest jedynym żywicielem rodziny a pracuje ... Zobacz wątek2013.3.28 10:32:59
Jak uniknąć utraty prawo jazdy po alkoholu !
Jak uniknąć utraty prawo jazdy po alkoholu ! Jak uniknąć utraty prawo jazdy po alkoholu , we krwi wykryto 0,17 promila alkoholu w kolejnym było 0,16 . Tata jest jedynym żywicielem rodziny a pracuje ... Zobacz wątek2013.3.28 10:32:8
Wyłudzenie
Nic nie robić, jak założy sprawę w sądzie w co wątpię to będzie słowo przeciw słowu bez świadków plus bez papierów. Czyli nie do udowodnienia. Naturalnie różne są cwaniaki ... Zobacz wątek2013.3.28 10:1:34
Gdzie można zgłosić nielegalną sprzedaż ?
Do urzędu skarbowego bo oszukuej skarb państwa i na policję bo "może" są kradzione ;) ... Zobacz wątek2013.3.28 9:52:22
kara od mojego bylego zleceniodawcy
No to gruby grubas jakubie jesteś że tak powiem. Jak nie masz żadnego papierka to trochę lipa będzie chyba co nie. Ale szczerze powiedziawszy nie dziwie się bo ja tez nie trzymam papierów ... Zobacz wątek2013.3.28 9:50:55
2013.3.28 9:42:26
Rozwód (bardzo dużo pytań) PROSZĘ O ODP. WAŻNE!!!
Porada numer 1 - w tak rozbudowanej sprawie nie pomoże pani forum ale prawnik, więc może tutaj proszę pytać o pomoc.Porada numer 2 - może się nieco samemu doodukować i doczytać więcej o temacie ... Zobacz wątek2013.3.28 9:37:39
granice dzialki
Księgi wieczyste, mapa działki dokładna z wyznaczeniem metrażu i granic działki i tyle. Jak geodeta wystawi nie gozdne z planami zaświadczenie zaskarżyć je albo coś w ten deseń. Ale przede wszystkim ... Zobacz wątek2013.3.28 9:24:35
Masz inne pytanie do prawnika?