Forum prawne (strona 306)
Drzwi wejsciowe reklamacja
Witam,w sklepie OBI zakupilam drzwi wejsciowe metalowe. Drzwi zostaly wniesione do domu po czym wyjechalismy na ferie. Po feriach firma montujaca zakladala drzwi. Po zamontowaniu i przy sciaganiu folii ... Zobacz wątek
2013.4.4 17:48:8
Rękojmia za wady ukryte
Jestem wieloletnim posiadaczem i użytkownikiem samochodów firmy SKODA. Zakupuję je jako osoba prowadząca działalność gospodarczą już od roku 2003 zawsze w leasingu (3lata leasing a potem wykup). ... Zobacz wątek2013.4.4 17:2:24
Dokuczanie psychiczne
Nękałem żonatą kobietę groziłem bo nie chciała się ze mną spotkać co mi grozi ... Zobacz wątek2013.4.4 16:53:59
Moi rodzice przepisali na mnie ziemię przed ślubem. Po ślubie dopisałam męża do mojej ziemi,Teraz
Moi rodzice przepisali na mnie ziemię przed ślubem. Po ślubie dopisałam męża do mojej ziemi,Teraz żyjemy w separacji,on nie chcę oddać mi ziemi. Znęcał się nademną fizycznie i psychicznie. ... Zobacz wątek2013.4.4 16:46:8
Witam poszukuję kodu pkd zywiązenabo z otwarciem bezdotykowej miyjni samochodowej, ktoś podpowie??
Witam poszukuję kodu pkd zywiązenabo z otwarciem bezdotykowej miyjni samochodowej, ktoś podpowie?? Dziękuję z góry Kod PKD myjnia samochodowa ... Zobacz wątek2013.4.4 16:20:17
Sprzedaż darowizny przed upływem 5 lat!!!
WitamMam takie pytanie odnośnie sprzedaży nieruchomości przed upływem 5 lat. Mianowicie moja mama w 2011r. dostała darowizną dom od swojego ojca. Teraz chce go sprzedać a pieniądze z transakcji ... Zobacz wątek
2013.4.4 15:53:47
2013.4.4 15:44:46
Klient zakupił w biurze podróży imprezę turystyczną.Klient podesłany do biura przez znajomych z
Klient zakupił w biurze podróży imprezę turystyczną.Klient podesłany do biura przez znajomych z "drugiego końca" Polski. Sprawa załatwiana mailowo i telefonicznie.Klient wpłacił zaliczkę, ale ... Zobacz wątek2013.4.4 15:42:32
dług przetreminowany?
Witam.Chciałam się dowiedzieć kiedy dług z racji niespłaconego kredytu staje się przeterminowanym , od jakiej daty liczy sie trzy lata-od dnia zawarcia umowy czy ostatniej raty?
Poza tym miałam ... Zobacz wątek
2013.4.4 15:35:11
Renta rodzinna a praca za granicą
Renta rodzinna a praca za granicą Witam, uczę się i pobieram rente rodzinna po zmarłym ojcu. Renta przysługuje mi do konca sierpnia tego roku. Otrzymałam oferte pracy w Holandii i chciałabym wyjechać ... Zobacz wątek2013.4.4 13:57:7
Witam, w roku 2012 zakupiłam działkę od PKP S.A. w wieczystym użytkowaniu. PKP było wieczystym użytkownikiem
Witam, w roku 2012 zakupiłam działkę od PKP S.A. w wieczystym użytkowaniu. PKP było wieczystym użytkownikiem ponad 15 lat a teraz ja jestem następcom prawnym. Czy według ustawy o przekształceniu ... Zobacz wątek2013.4.4 12:39:22
Czy mogę zostać ukarany grzywną z art 96$3 KW jeżeli moim pojazdem kierował ktoś inny a ja znam
Czy mogę zostać ukarany grzywną z art 96$3 KW jeżeli moim pojazdem kierował ktoś inny a ja znam tylko jego imię i nazwisko. w miesiącu lutym tego roku fotoradar zrobił zdjęcie na którym widać ... Zobacz wątek2013.4.4 11:59:0
Witam serdecznie mój znajomy jest po rozwodzie , jego córka teraz w kwietniu będzie miała 18 lat,
Witam serdecznie mój znajomy jest po rozwodzie , jego córka teraz w kwietniu będzie miała 18 lat, obecnie jest w ciąży i własnie w swoje urodziny ma urodzić , ojciec jej dziecka jest pełnoletnii ... Zobacz wątek2013.4.4 11:9:15
Jak odzyskąć pieniądze ze spłaty z depozytu sądowego?
Dzień dobry,W styczniu 2013 brat złożył do depozytu pieniądze które przysługują mi ze spłaty spadku zgodnie z nieprawomocnym zezwoleniemm. Wniosłam apelacje od zezwolenia na złożenie do ... Zobacz wątek
2013.4.4 10:56:56
jak sprawdzic swoj numer nip w internecie//?
jak sprawdzic swoj numer nip w internecie//? ... Zobacz wątek2013.4.4 10:40:30
Uniwersytet chce zapłaty czesnego za studia na które nie chodziłam
Nie nie musi pan. Sekretariat wie kto jest studentem a kto nie, jak ktoś nawet nie odbiera legitymacji - szczerze powiedziawszy można zadzwonić i zrezygnowac telefonicznie tylko musi sie chcieć być ... Zobacz wątek2013.4.4 9:42:19
stoisko z grillem w parku
Na chłopski rozum, musi pan wykupić miejsce, mieć badania sanepidowskie, i zgodę na prowadzenie działalności gastronomicznej. ... Zobacz wątek2013.4.4 9:39:18
PO TO SKANDAL
No tak, bo za rządów PIS było elegancko ze wszystkim co nie? ... Zobacz wątek2013.4.4 9:36:30
długi przed ślubem
Mnie też ciekawi ten temat,jestem zagrożony długiem za bezumowne korzystanie z lokalu. Nie dawno spotkałem kobietę i mam zamiar związać się z nia oficjalnie, mój dług jest sprzed ślubu. Niestety ... Zobacz wątek2013.4.4 9:32:41
Roszczenia rodzeństwa
Możesz pójść do ROD doinformować się i przepisać działkę,U nas przepisanie to wizyta właściciela i nowego właściciela w ROD, należy zapłacić za zmianę i się cieszyć z działeczki. ... Zobacz wątek
2013.4.4 9:29:44
Wyrejestrowanie samochodu z zajeciem komorniczym
Wyrejestrowanie samochodu z zajeciem komorniczym Witam, miałam wypadek samochodowy, zderzenie czołowe nie zmojej winy. Samochód nie nadawał sie do naprawy, wiec został zezłomowany, po tym fakcie ... Zobacz wątek2013.4.4 9:28:20
Wezwanie do zapłaty zmarłego
No ja niestety mam ten sam problem, listy do ojca przychodzą już 3 rok, na poczcie było to zgłaszane już 2 razy i dalej przychodzą. Poczta nie wiem czy nie rozumie że jak ktoś wyciągnie kopyta ... Zobacz wątek2013.4.4 9:27:10
spadek po byłym małżonku
Znieść współwłasność po sprawie spadkowej, spłacając spadkobiercę i sprawa zamknięta powinna być. ... Zobacz wątek2013.4.4 9:25:26
Jak sprawdzić w jakim banku Firma ma konto.
Jak sprawdzić w jakim banku Firma ma konto. Miałem sprawę w sondzie z pewną firmą która nie zapłacił mi za fakturę, komornik juz zajął jego konto ale tam nie ma żadnych pieniędzy. Od byłego ... Zobacz wątek2013.4.4 8:49:49
Sex z nieletnią.
Sex z małolatą jakie to podniecające coś wspaniałego życzę Panu by młodsze się trafiały to pan poczuje że zyje. ... Zobacz wątek2013.4.4 2:27:20
w roku 2012 prowadząc działalność na karcie podatkowej /wynajem kwater/ miałam obrót 25000,00zł-czy
w roku 2012 prowadząc działalność na karcie podatkowej /wynajem kwater/ miałam obrót 25000,00zł-czy muszę w tym roku mieć kasę fiskalną? ... Zobacz wątek2013.4.3 21:10:51
Pewna osoba pracuje w Domu Kultury jako instruktor. W zakresie czynności w ostatnim punkcie ma wpisane:
Pewna osoba pracuje w Domu Kultury jako instruktor. W zakresie czynności w ostatnim punkcie ma wpisane: wykonywać polecenia dyrektora zgodne z działalnością instytucji. Czy dyrektor może jej polecić ... Zobacz wątek2013.4.3 17:0:24
jak napisać upoważnienie do orange?
W miesiącu styczniu tego roku dowiedziałem się że ktoś ustanawiając się moim pełnomocnikiem i wziął przez internet bardzo drogi telefon podpisując z orange umowę sprawę zgłosiłem na komendę ... Zobacz wątek2013.4.3 16:57:17
Problem z odzyskaniem podatku
Niedawno wróciłam z USA. Pracowałam tam przeszło 8 lat. Teraz chciałąbym odzyskac podatek, bo pracwałam w pełni legalnie. Przyczytałam w intenecie m.in tu http://www.euro-tax.pl/zwrot-podatku/z-usa/ ... Zobacz wątek2013.4.3 15:42:59
nienależnie wpłacone alimenty od komornika
WitamPotrzebuję pomocy w sprawie nienależnie wpłaconych alimentów przez komornika jako zaległe.
W październiku 2010 złożyłam do funduszu alimentacyjnego wniosek o alimenty.
Od stycznia 2010 ... Zobacz wątek
2013.4.3 15:8:50
Jakie mam podjąć kroki i jakie są moje szanse na przejęcie w całości spłaty kredytu hipotecznego.
Jakie mam podjąć kroki i jakie są moje szanse na przejęcie w całości spłaty kredytu hipotecznego.Jakie mogą być koszty poniesione przeze mnie.
Jestem po rozwodzie od lipca 2012 po 20 latach ... Zobacz wątek
2013.4.3 12:35:4
czy podejarzenu przysługuje zwrot kosztów podróży w postepowaniu przygotowawczym
czy podejarzenu przysługuje zwrot kosztów podróży w postepowaniu przygotowawczym ... Zobacz wątek2013.4.3 12:13:55
jestem osobą bezrobotną i chciałabym sama oplacać składkę zdrowotną . czy jest to możliwe
jestem osobą bezrobotną i chciałabym sama oplacać składkę zdrowotną . czy jest to możliwe ... Zobacz wątek2013.4.3 11:53:8
Konwencja NZ o umowach m-wej sprzedaży towarów z dnia 11.04.1980 r- CO TO JEST???
WitamChciałam zapytać co w praktyce dla Stron, które podejmują współpracę na bazie umowy kupna-sprzedaży czy zamówienia, umieszczenie w dokumentach tę współpracę "cementujących" poniższego ... Zobacz wątek
2013.4.3 11:46:14
Ogólne Warunki Sprzedaży- jak najbezpieczniej związać nimi klienta???
WitamChciałam zapytać, czy Sprzedawca na każdorazowo wysyłanej ofercie może umieszczać informację o tym, że w razie zakupu zastosowanie mają zamieszczone na stronie internetowej Sprzedawcy Ogólne ... Zobacz wątek
2013.4.3 11:44:19
Prawa przybranego ojca
Witam,W skrócie: jestem z kobietą kilka lat, roztaliśmy się na rok czasu, ona w międzyczasie byla z kim innym i jest teraz w ciąży.
Mieszkamy ze sobą,ja jej wybaczyłem, planujemy się pobrać. ... Zobacz wątek
2013.4.3 10:22:46
Problem ze współwłasnością mieszkania
Witam,proszę o radę jak mogę webrnąć prawnie z sytuacji. Rok temu wspólnie z bratem odziedziczyliśmy po 50% mieszkanie po rodzicach. Brat jest samotny i dorosły, więc sam zamieszkał w mieszkaniu, ... Zobacz wątek
2013.4.3 9:59:28
Witam, jak wygląda rozprawa w/s zaległego wynagrodzenia?
Witam,jak wygląda rozprawa w/s zaległego wynagrodzenia? ... Zobacz wątek
2013.4.3 8:54:11
BRAK WIDZEŃ Z DZIECKIEM
Jestem po rozwodzie od listopada 2012r, mój były mąż od tego czasu nie przyjeżdza do córki. Wcześniej widział się z córką co dwa tyg, po przegranej sprawie alimentacyjnek i rozwodowej jest bardzo ... Zobacz wątek2013.4.2 23:6:31
Akt notarialny i przedawnienie odsetek
WitamJak naliczyć odsetki (jaka data początkowa) w takim przypadku, gdy data wierzytelności (z umowy - aktu notarialnego) jest z dnia 2009.12.31 - czyli ponad 3 lata temu.
Czy w pozwie podaje się ... Zobacz wątek
2013.4.2 21:41:4
Obciążona hipoteka-dziwny zapis w umowie
Planuję zakup gotowego mieszkania od dewelopera, blok w 3/4 zamieszkały, ze wspólnotą. Inwestycja ma obciążoną hipotekę, którą deweloper ma spłacić do połowy bieżącego roku (info z umowy ... Zobacz wątek2013.4.2 21:8:46
Czy jeżeli w intercyzie na jednego z małożnków przepisany jest dom a drugi małożonek ma zaznaczone
Czy jeżeli w intercyzie na jednego z małożnków przepisany jest dom a drugi małożonek ma zaznaczone dozywotnie użytkowanie 3 pokoi to czy w przypadku sprzedania posiadłości domu, osoba która ... Zobacz wątek2013.4.2 19:30:56
Dziedziczenie długów po rodzicach
Witam,mam następujący kłopot, w sumie mamy go całą rodziną. Jedno z moich rodziców od bardzo dawna ma skłonności do popadania w długi. Niestety, nie mają zawartej intercyzy, jedno z nich ... Zobacz wątek
2013.4.2 19:9:32
kara za zniszczone mienie
Witam wszystkich forumowiczów.Chcialbym opisac sytuację, ktora przytrafila sie mojemu bratu:Tego wieczoru byl w restauracji ze znajomymi i spędzal mily wieczor. W miejscu gdzie są goście zamontowane ... Zobacz wątek
2013.4.2 18:51:55
Ważne pytanie dotyczące dziedziczenia OFE ! Proszę o pomoc
WitamMam ważne pytanie dotyczące OFE po śmierci jednego z małżonków.
A więc moi rodzice 24 stycznia 2008 roku się rozwiedli. Moja mama zgineła tragiczne 21 Listopada 2012 roku. Gdy napisałam ... Zobacz wątek
2013.4.2 18:44:8
kiedyś byłem karany, jak to sprawdzić czy nadal widnieje w rejestrze
kiedyś byłem karany, jak to sprawdzić czy nadal widnieje w rejestrze ... Zobacz wątek2013.4.2 18:24:45
Mam córkę, która mieszka z matką i jej obecnym mężem. Moje kontakty z dzieckiem są ustalone sądownie
Mam córkę, która mieszka z matką i jej obecnym mężem. Moje kontakty z dzieckiem są ustalone sądownie wyrokiem sprzed 3 lat, jednak matka szuka wszelkich sposobów na to by mi je utrudniać. Teraz ... Zobacz wątek2013.4.2 17:25:47
Problem z głównym najemcą
WitamDziękuję za odpowiedź, sprawa wygląda tak że były rozmowy już prowadzone i nic nie dały poprostu ojciec twierdzi że nie ma obowiązku posprzątać po sobie i nie widzi problemu a ja wraz ... Zobacz wątek
2013.4.2 16:32:31
WYNAJEM - usterki, koszty
Najemca nie musi pokrywać kosztów związanych z zużyciem przedmiotów w wynajmowanym mieszkaniu będących następstwem normalnego użytkowania przedmiotów (pralki). Wiadomo nie od dziś, że drzwiczki ... Zobacz wątek2013.4.2 16:29:52
pozwanie ojca o uszczerbek na psychice po smierci matki
Witam!moja mama zmarła na raka we wrześniu 2010r.do tej pory mieszkaliśmy w domu jednorodzinnym na wsi, rodzice i trojka dzieci. od listopada ubiegłego roku ojciec przeprowadził się do swojej kobiety, ... Zobacz wątek
2013.4.2 14:33:15
Masz inne pytanie do prawnika?