Forum prawne (strona 559)

ZUS dla osób nieletnich, które oddają podatek?

Witam mam 16 lat. Mam swoją stronę internetową oraz posiadam skrypt sklepu sms. Chciałbym z niego zarabiać. Mam swój własny NIP, konto bankowe. Powiedzmy, że miesięcznie zarabiałbym z tego około ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.10 11:49:52

czy były mąż ma prawo mieszkać z nami bez zameldowania?

Meldunek czy jego brak o niczym nie przesadza. To jest tylko czynność administracyjna, która pozwala urzędom ustalić adres zamieszkania, ale nie daj lub nie odbiera prawa do zamieszkiwania w konkretnej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.10 11:42:52

dożywotnia służebność mieszkania

Witam
Rok temu zmarł mój tata, otrzymał on od babci w darowiźnie dom jednorodzinny. Babcia zastrzegła sobie i córce w akcie notarialnym dożywotnią służebność mieszkania w dwóch pokojach ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.10 11:0:12

Co się stanie ze mną po podziale majątku rodziców u którym jestem zameldowana i mieszkam.?

Co się stanie ze mną po podziale majątku rodziców u którym jestem zameldowana i mieszkam.? Jestem pełnoletnią córką, moi rodzice się rozwiedli i występują o podział majątku,(mieszkanie w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.10 9:50:48

Odwołanie od decyzji Inspekcji budowlanej

Witam.
Otrzymałem od Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego Decyzję Ostateczną w sprawie wysokości legalizacji samowoli budowlanej(taras na ogrodzie dobudowany do budynku 3-rodzinnego).
Sprawę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.10 9:14:6

dlugi w ZUS

jaka jest mozliwosc umorzenia odsetek w zus , czy jest jakas podstawa prawna na ktora mozna powolac sie w podaniu ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.6.9 23:18:22

w sobote u mnie w firmie jest inwertaryzacja czy pracodawca może mnie zmusić do przyjścia do pracy

w sobote u mnie w firmie jest inwertaryzacja czy pracodawca może mnie zmusić do przyjścia do pracy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.9 20:33:26

alimenty potrzebna pomoc

Witam,od jakiegos czasu moj maz jest osadzony w areszcie sledczym.Zlozylam wniosek o zasadzenie alimentow na mnie i syna w wysokosci 900 zl na co moj maz sie zgodzil.Od stycznia b.r zasadzone mam alimenty.Jedank ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.9 18:50:22

W dniu dzisiejszym otrzymałem zdjęcie z fotoradaru zrobione z tyłu pojazdu,na zdjęciu jest również

W dniu dzisiejszym otrzymałem zdjęcie z fotoradaru zrobione z tyłu pojazdu,na zdjęciu jest również pojazd poruszający się w przeciwnym kierunku.Czy może być to powód do zakwestionowania prawidłowego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.9 18:14:55

Kupno części działki

Mój kolega jest właścicielem działki rolnej o wielkości 60 arów. Chciałbym kupić od niego tylko część tej działki. Co trzeba zrobić abym mógł kupić tylko część? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.9 15:32:7

usunięcie lokatora

jestem właścicielką mieszkania w bloku, bodajże jest to mieszkanie spółdzielcze, chodzi o to, że mam lokatora, który jest zameldowany na stałe, moje pytanie brzmi czy ma on jakiekolwiek prawo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.9 15:27:25

zasiłki dla dzieci

Mnie ten pomysł nie bardzo się podoba, lepsze by było stopniowe zmniejszenie dodatku w np. 3 progach.. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.6.9 15:24:36

Rodzeństwo nie chce płacić

Po śmierci rodziców, został podzielony majątek ale siostra zrobiła bez mojej wiedzy remont i zamieszkała w podzielonym mieszkaniu. Czy mam jakie kolwiek szanse na odzyskanie mojej części? Jak to ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.9 15:11:55

nie mam udokumentowanych zarobków

Mogą pomóc przepisy z art. 15 ust. 2a ustawy emerytalne.  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.9 15:8:2

KSAP zmiany w stypendiach ?

Projekt określa przepisy dotyczące wynagrodzeń pracowników KSAP, co obecnie jest opisane w rozporządzeniu prezesa Rady Ministrów. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.6.9 15:6:35

gdzie wpłacać składki?

ale gdzie ma odprowadzać składki osoba, która podpisała umowę-zlecenie i świadczyła usługi na jej podstawie?  ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.6.9 14:59:24

PIT od działki z budynkiem

Mowa o tym w art. 10 ust. 1 pkt 8 ustawy o PIT.  Sprzedaż nieruchomości jest wolna od podatku po upływie pięciu lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.6.9 14:56:12

usprawiedliwienia pełnoletniego w szkole

mam takie pytanie , może trochę laickie, ale interesuje mnie to od strony prawnej, czy jako pełnoletnia osoba można się samodzielnie usprawiedliwiać w szkole? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.9 14:54:57

koniec anonimowości na forach?

Nowelizacja ustawy ma zmienić także zasady  odpowiedzialność za linki prowadzące do bezprawnych treści. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.6.9 14:41:46

zagraniczny zasiłek chorobowy a ZUS

Mowa o tym w art. 100 ust. 2 ustawy emerytalnej, która  daje podstawę do odmowy przyznania emerytury przez ZUS, gdy wnioskodawca pobiera zasiłek chorobowy poza Polską. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.6.9 14:25:29

Magister będzie mógł reprezentować strony?

Trybunał Konstytucyjny orzekł, że magistrowie mogliby świadczyć usługi prawne o mniej złożonym charakterze.  ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.6.9 14:14:19

wymeldowanie córki

Czy ojciec jako główny najemca może wymeldować z mieszkania córkę, która wyjechała do pracy za granicę, ale przyjeżdża do domu nie rzadziej niż raz na miesiąc? co ma teraz zrobić jeżeli ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.6.9 14:12:53

Likwidacja prokuratury?

Dla wielu prokuratorów będzie to równoznaczne z rezygnacją z zawodu, gdyż nie będzie ich stać na codzienne wielokilometrowe dojazdy do pracy.. ehh..
  ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.6.9 14:9:15

Darowizna na zakup mieszkania

Mam takie pytanie: moja babcia postanowiła przeznaczyć mi darowiznę na zakup mieszkania. Resztę finansuje z pieniędzy wspólnych z mężem. Czy w akcie notarialnym jako wlasciciel mieszkania moge ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.9 14:5:29

pytanie o spadek/darowiznę

takie pytanie czy teściowa może przepisać nieruchomość tylko jednemu z rodźeństwa żony? Prawdopodobnie był w formie darowizny. Czy jest jakaś możliwość żeby każdy z rodzeństwa otrzymał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.9 13:27:42

zawyżenie ceny sprzedaży mieszkania

Mam pytanie, czy zaniżenie lub zawyżenie ceny sprzedaży nieruchomości(mieszkania) powoduje nieważność czynności prawnej stwierdzonej aktem notarialnym? Czy taka umowa może być unieważniona?
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.9 13:7:57

80 letni pan zmarł bo nie przyjeli go do szpitala

Dzisiaj lekarze nie patrzą na Twoje prawa, ale tylko na ich przepisy!
Jak nie mieścić się w rubrykach ich przepisów to dowidzenia. Np. jak nie masz skierowania to nie udzielą Ci pomocy! ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.9 13:7:41

pomówienie o mobbing

Niech Pan się nie da wyrolować. teraz strasznie pracownicy naciągaja pracodawców, aby ich oskrobać troche z pieniędzy. Mnie samego jenda chciała załatwić, ale nie dałem się.
I na przyszłość, ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2011.6.9 13:5:4

Dzień wolności podatkowej!!!

Jak co roku mamy okazję świętować Dzień Wolności Podatkowej. W tym roku w Polsce przypada on na 7 czerwca. Oznacza to, że od dzisiaj już nie pracujemy na podatki.
Ale niestety to nie oznacza, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.9 13:2:24

Co zrobić jak nie zdam matury?

Tez uwazam, że marne szanse. Ale możesz zawsze próbować zaocznie rozpocząć studia, a później za dobre wyniki (średnią odpowiednią) przenieść sie na studia stacjonarne (dzienne).

Powodzenia, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.6.9 12:50:51

jakie są kryteria dochodowe uprawniające do świadczeń na dzieci?

W 2011 r.:
Kryteria dochodowe wynoszą:
dla osoby samotnie gospodarującej - w wysokości  477 zł,
dla osoby w rodzinie - w wysokości 351 zł.
Kwoty świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.9 12:48:21

Sąd uzna ksero testamentu?

W kodeksie postępowania cywilnego nie ma pojęcia kserokopia, dowodem powinien być oryginał dokumentu lub jego odpis, bądź fotokopia. 
  ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.6.9 12:46:58

czy szkoła odpowiada za wypadek mojego dziecka?

Oj wątpie, żeby Pani cokolkwiek uzyskała od szkoły. Nauczyciele maja czasem większe prawa niż obowiązki! I sa chronieni przed takimi incydentami!
Także tylko chyba ubezpieczalnia Pani wypłaci ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.9 12:45:44

ewidencja gruntów

Współwłaściciele działaki podjęli decyzję o zniesieniu współwłasności. Powierzchnia działki wynikająca z księgi wieczystej jest różna od tej, jaka znajduje się w ewidencji gruntów. Która ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.9 12:41:31

dane osobowe uczniów będą ogólnodostępne!

Jak to możliwe, że któryś z rodziców będzie mógł sparwdzić oceny mojego dziecka?!
A po co to komu wiedzieć jakie są dane mojego dziecka!To jeszcze zacznął się porwania ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.9 12:40:18

czy wypłacą nam w tym roku stypendia naukowe???

Ja słyszałem, że NIE! Gdyż ich nie obchodzi to, że starałeś się przez oceny przez cały rok 2010/2011, ale to, że wniosek o stypendium składasz w październiku w roku akademickim 2011/2012!!!!!

bardzo ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.9 12:37:10

dodatkowe zasiłki na macierzyńskim

Witam!

Jestem w ciąży i przebywam obecnie na macierzyńskim. Chciałabym się dowiedzieć czy przysługują mi z tego tytułu jakieś dodatkowe zasiłki o które mogłabym się starać? Dodam, że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.9 12:26:17

pułapki w umowach telekomunikacyjnych

Mam pewne wątpliwości związanych z zawarciem umowy z firma telekomunikacyjną. Stąd mój post. Chciałbym się dowiedzieć jakie pułapki najczęściej szykują na konsumenta przedsiębiorstwa telekomunikacyjne?

Gdzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.9 12:16:42

sprzedaż mieszkania przed upływem 5 lat.

Posiadam mieszkanie z aktem notarialnym , chciałabym je sprzedać ale jeszcze nie minęło 5 lat i musiałabym zwrócić bonifikatę, czy jest jakas możliwość aby tego nie robic? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.9 12:13:23

Przewodniczący wspólnoty mieszkaniowej

Mam takie pytanie pytanie, czy przewodniczący wspólnoty mieszkaniowej musi być jednocześnie zameldowany w budynku należącym do tej wspólnoty? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.9 12:1:59

ubezpieczenie na wakacje za granicą

Wyjeżdżamy z rodzina na wakacje. Chcielibyśmy się ubezpieczyć przed ewentualnymi wypadkami za granicą, przed błędami i niewywiązaniem się z umowy z biura podróży. Jakie jest najlepsze ubezpieczenie, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.9 11:41:32

Koniec stypendiów na studiach

Na niektórych uczelniach jest utrzymywana zasada, że stypendium trafia do 3% najlepszych uczniów, którzy mają średnią ponad 4.5. Wydaje mi się, że to jest najrozsądniejsze rozwiązanie. Chociaż ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2011.6.9 11:37:38

DG wznowienie i zmiana sposobu rozliczania z US

Witam.
Nie jestem pewny czy w dobrym dziale piszę pytania - jeśli w złym proszę administratora o przeniesienie do odpowiedniego.

Z góry zaznaczam, że na pewno nie obejdzie się bez wizyty w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.9 11:33:38

profil zaufania w urzędach!

Cóż za ciekawa informacja nastała dzisiejszego dnia!

Od dziś będzie można używać \"profilu zaufania\" - tj. bezpłatnego podpisu elektronicznego do kontaktów z administracją. Za jego pomocą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.9 11:25:25

zgłoszenie o popełnineiu przestępstwa

Jakie czynności i w jakim czasie powinny podjąć organy ścigania po zgłoszeniu przez poszkodowanego na komisariacie policji zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.9 9:31:32

pozwolenie na ogrodzenie przy drodze powiatowej

Mój problem dotyczy budowy ogrodzenia nieruchomości.

Wykonanie ogrodzenia nieruchomości graniczącej przy drodze powiatowej - jakie pozwolenia i od jakich instytucji należy uzyskać, gdzie zgłosić ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.9 9:23:35

zgłoszenie przyłącza gazu

JESTEM W TRAKCIE BUDOWY DOMU I NA BIEŻĄCO POJAWIAJ SI JAKIEŚ PROBLEMY

Przyłącz gazu: kiedy robimy na zgłoszenie ZUDP a kiedy należy wnioskować o pozwolenie na budowę.

Dziękuję za informacje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.9 9:18:13

żona oskarżyła mnie o molestowanie córki!

Moja sprawa z którą zwracam się do Państwa jest dla mnie bardzo trudna. Oczekuje od Państwa rzetelnych informacji.
Otóż jestem w trakcie rozwodu z moją żoną. Jednak ja nie chce jej go tak łatwo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.9 9:12:26

gwałt jako broń Kaddafiego

Pomysł Kadafiego na nową broń w walce domowej jest wręcz oryginalny a zarazem odgrażający!
Jak można wyposażyć swoich żołnierzy w viagrę i rozkazać im gwałcić! Jakby w każdym wojsku zamiast ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.9 8:53:54

umowa o dzieło a prawa autorskie

Z uwagi na fakt iz moja wiedza o prawie autorskim jest bardzo ograniczona i akurat w tej kwestii raczej nie ma miejsca na moją prawniczą nieudolność i eksperymentowanie chciałabym prosić Was o pomoc. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.9 0:52:37

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika