Forum prawne (strona 559)
ewidencja gruntów
Współwłaściciele działaki podjęli decyzję o zniesieniu współwłasności. Powierzchnia działki wynikająca z księgi wieczystej jest różna od tej, jaka znajduje się w ewidencji gruntów. Która ... Zobacz wątek2011.6.9 12:41:31
dane osobowe uczniów będą ogólnodostępne!
Jak to możliwe, że któryś z rodziców będzie mógł sparwdzić oceny mojego dziecka?!A po co to komu wiedzieć jakie są dane mojego dziecka!To jeszcze zacznął się porwania ... Zobacz wątek
2011.6.9 12:40:18
czy wypłacą nam w tym roku stypendia naukowe???
Ja słyszałem, że NIE! Gdyż ich nie obchodzi to, że starałeś się przez oceny przez cały rok 2010/2011, ale to, że wniosek o stypendium składasz w październiku w roku akademickim 2011/2012!!!!!bardzo ... Zobacz wątek
2011.6.9 12:37:10
dodatkowe zasiłki na macierzyńskim
Witam!Jestem w ciąży i przebywam obecnie na macierzyńskim. Chciałabym się dowiedzieć czy przysługują mi z tego tytułu jakieś dodatkowe zasiłki o które mogłabym się starać? Dodam, że ... Zobacz wątek
2011.6.9 12:26:17
pułapki w umowach telekomunikacyjnych
Mam pewne wątpliwości związanych z zawarciem umowy z firma telekomunikacyjną. Stąd mój post. Chciałbym się dowiedzieć jakie pułapki najczęściej szykują na konsumenta przedsiębiorstwa telekomunikacyjne?Gdzie ... Zobacz wątek
2011.6.9 12:16:42
sprzedaż mieszkania przed upływem 5 lat.
Posiadam mieszkanie z aktem notarialnym , chciałabym je sprzedać ale jeszcze nie minęło 5 lat i musiałabym zwrócić bonifikatę, czy jest jakas możliwość aby tego nie robic? ... Zobacz wątek2011.6.9 12:13:23
Przewodniczący wspólnoty mieszkaniowej
Mam takie pytanie pytanie, czy przewodniczący wspólnoty mieszkaniowej musi być jednocześnie zameldowany w budynku należącym do tej wspólnoty? ... Zobacz wątek2011.6.9 12:1:59
ubezpieczenie na wakacje za granicą
Wyjeżdżamy z rodzina na wakacje. Chcielibyśmy się ubezpieczyć przed ewentualnymi wypadkami za granicą, przed błędami i niewywiązaniem się z umowy z biura podróży. Jakie jest najlepsze ubezpieczenie, ... Zobacz wątek2011.6.9 11:41:32
Koniec stypendiów na studiach
Na niektórych uczelniach jest utrzymywana zasada, że stypendium trafia do 3% najlepszych uczniów, którzy mają średnią ponad 4.5. Wydaje mi się, że to jest najrozsądniejsze rozwiązanie. Chociaż ... Zobacz wątek2011.6.9 11:37:38
DG wznowienie i zmiana sposobu rozliczania z US
Witam.Nie jestem pewny czy w dobrym dziale piszę pytania - jeśli w złym proszę administratora o przeniesienie do odpowiedniego.
Z góry zaznaczam, że na pewno nie obejdzie się bez wizyty w ... Zobacz wątek
2011.6.9 11:33:38
profil zaufania w urzędach!
Cóż za ciekawa informacja nastała dzisiejszego dnia!Od dziś będzie można używać \"profilu zaufania\" - tj. bezpłatnego podpisu elektronicznego do kontaktów z administracją. Za jego pomocą ... Zobacz wątek
2011.6.9 11:25:25
zgłoszenie o popełnineiu przestępstwa
Jakie czynności i w jakim czasie powinny podjąć organy ścigania po zgłoszeniu przez poszkodowanego na komisariacie policji zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa? ... Zobacz wątek2011.6.9 9:31:32
pozwolenie na ogrodzenie przy drodze powiatowej
Mój problem dotyczy budowy ogrodzenia nieruchomości.Wykonanie ogrodzenia nieruchomości graniczącej przy drodze powiatowej - jakie pozwolenia i od jakich instytucji należy uzyskać, gdzie zgłosić ... Zobacz wątek
2011.6.9 9:23:35
zgłoszenie przyłącza gazu
JESTEM W TRAKCIE BUDOWY DOMU I NA BIEŻĄCO POJAWIAJ SI JAKIEŚ PROBLEMYPrzyłącz gazu: kiedy robimy na zgłoszenie ZUDP a kiedy należy wnioskować o pozwolenie na budowę.
Dziękuję za informacje ... Zobacz wątek
2011.6.9 9:18:13
żona oskarżyła mnie o molestowanie córki!
Moja sprawa z którą zwracam się do Państwa jest dla mnie bardzo trudna. Oczekuje od Państwa rzetelnych informacji.Otóż jestem w trakcie rozwodu z moją żoną. Jednak ja nie chce jej go tak łatwo ... Zobacz wątek
2011.6.9 9:12:26
gwałt jako broń Kaddafiego
Pomysł Kadafiego na nową broń w walce domowej jest wręcz oryginalny a zarazem odgrażający!Jak można wyposażyć swoich żołnierzy w viagrę i rozkazać im gwałcić! Jakby w każdym wojsku zamiast ... Zobacz wątek
2011.6.9 8:53:54
umowa o dzieło a prawa autorskie
Z uwagi na fakt iz moja wiedza o prawie autorskim jest bardzo ograniczona i akurat w tej kwestii raczej nie ma miejsca na moją prawniczą nieudolność i eksperymentowanie chciałabym prosić Was o pomoc. ... Zobacz wątek2011.6.9 0:52:37
ile dla komornika?
Prawdopodobnie jest tak, bo do długu doszły koszty egzekucji i prawdopodobnie wpłacane kwoty po potrąceniu kosztów komornika nie wystarczają na spłatę odsetek a na ich poczet jest w pierwszej kolejności ... Zobacz wątek2011.6.8 23:2:28
paszport przez sąd irlandzki
mam takie pytanie potrzebuje pismo do sądu irlandzkiego o rozstrzygniecie o istotnych sprawach dziecka chodzi o paszport.otoż sytuacja jest taka ze moja zona jest z dzieckiem w irlandii a ojciec jest ... Zobacz wątek2011.6.8 16:9:44
dochodzenie należności
Pilnie szukam podpowiedzi w nastepujacych sprawach:1. Sprzedałam towar spółce s.c. krórej współwłaścicielem jest mój maż - dostałam od niego połowe należności - w jaki sposób dochodzić ... Zobacz wątek
2011.6.8 15:50:4
błędy medyczne będą opisane w sieci ?
serwis ma być dostępny na Stronie Bezpiecznej Opieki Podstawowej ... Zobacz wątek2011.6.8 15:34:3
więcej etatów dla niepełnosprawnych ?
To się urzędom bardziej opłaca bo pensja na pracownika jest nie wiele niższa, a do tego trzeba by stworzyc stanowisko, przeszkolić i często nadzorować niepełnosprawnego...Porażka, pomysł rządu ... Zobacz wątek
2011.6.8 15:28:49
koszty przychodu z giełdy
Mówi o tym art. 23 ust. 1 pkt 38b dodany w styczniu 2009 r. do ustawy o PIT ... Zobacz wątek2011.6.8 15:25:59
problem z administratorem proszę o pomoc!
mam taki problem, dwa miesiące zalegam z czynszem i dostałam ostatnio wezwanie do zapłaty, w piśmie administrator poinformował mnie o ostatecznym terminie spłaty zadłużenia, w innym wypadku wystąpi ... Zobacz wątek2011.6.8 15:20:41
alimenty a zamieszkanie za granicą
mieszkam za granicą na stałe , odbyły się dwie sprawy o rozwód i alimenty, wyrok padł zaocznie nie dostałem żadnych papierów z sądu o wyroku o alimenty i rozwód. Jak mam zgłosić się po papiery? ... Zobacz wątek2011.6.8 15:18:3
Pełnomocnictwo podpisane przez konsula
mam takie pytanie jeśli ktoś przebywa zagranicą i nie może osobiście stawić się u notariusza. Czy sąd przyjmie pełnomocnictwo podpisane przez konsula ? Chodzi tylko o założenie księgi wieczystej. ... Zobacz wątek2011.6.8 15:0:55
alimenty w zawieszeniu
mam taka sprawę, mój były nie płaci na syna alimentów zadałam sprawę do prokuratury a następnie odbyła się sprawa w sądzie, dostał wyrok w zawieszeniu ale i co z tego jak nadal nie płaci, ... Zobacz wątek2011.6.8 14:29:52
Działka bez prawa zabudowy ?
Zastanawiam się nad kupnem działki pod domek letniskowy. Co oznacza termin działka bez prawa zabudowy trwałej? Zwykle takie grunty są zdecydowanie tańsze.Co można postawić na działce bez takiego ... Zobacz wątek
2011.6.8 13:42:55
emerytura dla nauczyciela akademickiego
Prawa i obowiązki nauczycieli akademickich zostały uregulowane w ustawie z 27 lipca 2005 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym (DzU nr 164, poz. 1365 ze zm.) ... Zobacz wątek
2011.6.8 13:6:15
Chińczycy wypowiadają budowę A2 ?
Ale rozmowy z polskim rządem trwają juz prawie miesiąc i do tej pory żadne porozumienie nie zostało osiągnięte. ... Zobacz wątek2011.6.8 12:53:11
darmowa promocja działalności społecznej w mediach?
Media mają przeznaczyć na te spoty co najmniej 30 minut tygodniowo. ... Zobacz wątek2011.6.8 12:46:7
Współwłasność działki
Mam takie pytanie otóż mam postanowienie prawomocne z sądu o nabyciu spadku po zmarłym ojcu. Spadek jest po połowie mój i mamy. Mama chce się zrzec swojej części na mnie. Czy do tego wystarczy ... Zobacz wątek2011.6.8 11:53:12
sprawa rozwodowa, jak będzie wyglądać?
Jak wygląda rozprawa, gdy obie strony godzą się na rozwód bez orzekania o winie? Jeżeli na sprawie okaże się, że pozwany ma adwokata, boję się, czy wówczas sobie poradzę, czy powinnam również ... Zobacz wątek2011.6.8 11:34:53
Mieszkanie wlasnosciowe
Mieszkanie wlasnosciowe Dostalam wezwanie z kancelarii prawnej do zaplaty zaleglego czynszu czy moge go zaplacic w 3 ratach? ... Zobacz wątek2011.6.8 10:42:48
nadanie numeru nip
witam!słyszałam, że od 1 lipca zostaje zniesione posiadanie numeru NIP dla osób fizycznych, które nie posiadają działalności gospodarczej. Ale czy to także chodzi o osoby, które nigdy w życiu ... Zobacz wątek
2011.6.7 22:47:35
Windykacja a wyrok sądu?
Windykacja a wyrok sądu? Wyrokiem sądu w Rzeszowie z dn 24.10.2007 mam zapłacić 16.000 tysięcy do Banku BPH (do 4 lat od daty prawomocności) ale okazało się ze bank sprzedał wierzytelność firmie ... Zobacz wątek2011.6.7 21:57:44
dotacje z Uni Europejskiej
Jak można pozyskac dotacje z Uni Europejskiej na otworzenie własnej działalności gospodarczej a konkretnie prywatnego żłóbka połączonego z świetlicą? Gdzie nalezy składać dokumenty? I o jakie ... Zobacz wątek2011.6.7 20:29:42
2011.6.7 20:25:28
korupcja wśród lekarzy
Muszę podzielić się z Wami moją bardzo nieprzyjemna sytuacją!Otóż moje dziecko miało mieć wycięte migdały. Po otrzymaniu skierowania odPani doktor udałem się czym prędzej aby umówic dziecko ... Zobacz wątek
2011.6.7 20:20:56
Zaswiadczenie o obywatelstwie polskim
Mieszkam we Francji i chcialabym dostac polski dowod osobisty.Posiadam Paszport konsularny ktory sie skonczyl w 1981Jakie sa postepowania administracyjne w tym wypadku ? ... Zobacz wątek
2011.6.7 19:7:32
potrzebuje pomocy
Witam wszystkichMam sprawe w Sądzie ,stawiałem sie na każde wezwanie Sądu teraz zachorowałem jutro idę do zwykłego lekarza rodzinnego nie sądowego sprawę mam wyznaczoną na 13 czerwca i ... Zobacz wątek
2011.6.7 18:8:2
pomoc z Urzędu do spraw Kombatantów
Występując do Urzędu ds. Kombatantów i Osób Represjonowanych o pomoc pieniężną, należy dołączyć:- dokumenty potwierdzające trudną sytuację,
- oraz stanowisko kierownika ośrodka ... Zobacz wątek
2011.6.7 15:21:10
Przemoc w rodzinie a alimenty
Witam,mam 18 lat, i dość ciężką sytuację w domu. Mój ojciec jest marynarzem, więc jak wraca do domu to wprowadza swoje 'rządy'. Uczę się średnio, kończę drugą klasę liceum, i na przyszły ... Zobacz wątek
2011.6.7 15:20:2
można odłączyć media za długi sąsiadów?
Kłopoty wspólnoty mieszkaniowej oznaczają nieopłacone rachunki za energię elektryczną, wodę lub za ciepło. Spółdzielnia może wtedy zostac odcięta od mediów, lub usługodawcy ... Zobacz wątek2011.6.7 15:19:5
ślub z obcokrajowcem
Chciałabym wziąć ślub z obcokrajowcem. Mój partner nie ma obywatelstwa Polskiego. Od razu mówię że to nie jest ślub jako transakcja, aby tylko mógł dostać polskie obywatelstwo, ale my naprawdę ... Zobacz wątek2011.6.7 15:13:55
kiedy warto wykupić grunt?
A czy gmina może powołując się właśnie na wyrok Trybunału, nie przyjąć wniosku? ... Zobacz wątek2011.6.7 15:12:42
źle postawiona diagnoza przez lakarza
Bardzo ciekawi mnie kwestia prawna odpowiedzialności lekarzy.Czy w momencie gdy lekarz postawi złą diagnozę i np. z tego powodu powstaną jakieś poważne uszczerbki na zdrowiu pacjenta lub w najgorszej ... Zobacz wątek
2011.6.7 15:7:14
ceny lokali maleją mimo wzrostu VAT
Rynek deweloperów osiągał ostatnio bardzo dobre wyniki i podniesienie cen z powodu zmiany VAT nie byłoby dobrym posunięciem, a do tego do oferty trafiają nowe, tanie inwestycje ... Zobacz wątek2011.6.7 15:6:25
trudniej o kredyt w obcej walucie?
Celem zmian jest ograniczanie ryzyka związanego ze spłacaniem kredytów. ... Zobacz wątek2011.6.7 15:2:4
nakaz pracy w sobotę ?
A czy w takie dni stawka za pracę jest większa? tak jak za godziny nadliczbowe? ... Zobacz wątek2011.6.7 14:58:13
Masz inne pytanie do prawnika?