Forum prawne (strona 561)
w jakiej odleglosci powinna znajdowac sie dyskoteka od budynkow mieszkalnych?
w jakiej odleglosci powinna znajdowac sie dyskoteka od budynkow mieszkalnych? mieszkam na przedmiesciach miasta.jakies 100m od domu jest dyskoteka.nie mowiac o regularnych burdach mam niszczony plot. ... Zobacz wątek2011.6.6 16:45:34
nowy podatek od lokat - jak ominąć?
Obecnie można ominąc podatek jeżlei tak skonstruujemy lokatę, aby codziennie kapitalizowane odsetki nie przekroczyły 2,49 zł. ... Zobacz wątek2011.6.6 15:31:39
nie będzie renty dal niezdolnego do pracy?
Bardzo kiepskie pomysły, złe przepisy, rząd szuka oszczędności nie tam gdzie powinien, wiele osób ocenia te zmiany negatywnie! ... Zobacz wątek2011.6.6 15:26:22
jestem nękana sms-mi i mailami !
Sąd może orzec wobec nich zakaz zbliżania się do określonych osób, a maksymalna kara to trzy lata więzienia. ... Zobacz wątek2011.6.6 15:23:59
opodatkowanie usług medycznych
Zgodnie z art. 43 ust. 1 pkt 18a ustawy o VAT ze zwolnienia korzystają usługi świadczone na rzecz zakładów opieki zdrowotnej na ich terenie, (usługi w zakresie opieki medycznej, ... Zobacz wątek2011.6.6 15:19:46
dojazd na studia można odliczyć?
witam, czy można odliczyć dojazd i parking pracowników którzy używają samochodów firmowych do dojazdu na studia finansowane z firmy? ... Zobacz wątek2011.6.6 15:2:48
wyrok a naprawaczynu
Witam.Przebywam w tej chwili za granicą . W polsce toczy się przeciwko mnie sprawa o przywłaszczenie pieniędzy.
Jeżeli zostanie mi zasądzony wyrok pozbawienia wolności to czy np jeśli w ciągu ... Zobacz wątek
2011.6.6 14:47:11
spłata pożyczki po zmarłej
witam, mam problem niedawno zmarła moja babcia, która miała kredyt, moi rodzice już nie żyją, ale żyje wujek, brat mamy, czy kredyt będzie musiał spłacać on czy ja ? On w ogóle nie interesował ... Zobacz wątek2011.6.6 13:48:33
koszty postępowania
Witam serdecznie, mam pytanie w związku z kosztami zastępstwa procesowego.Jeżeli na sprawie apelacyjnej o alimenty Sąd orzekł, iż Pozwany nie zostaje obciążony kosztami zastępstwa procesowego ... Zobacz wątek
2011.6.6 13:42:9
Ponowne alimenty!
witam, mam zasądzone 600 zl alimentów, ale płace tyle ile mogę. Jestem osoba bezrobotna bez prawa do zasilku,szukam pracy ale albo mam pecha albo nie mam odpowiednich kwalifikacji. Czy w takiej sytuacji ... Zobacz wątek2011.6.6 13:35:19
czy moge wyjechac za granice z dzieckiem?
witam , mam 3 letnia córeczkę, chciałabym wyjechać za granice i od nowa układać sobie życie,córka ma juz paszport, czy muszę miec pozwolenie ojca na wjazd? Czy będzie ono sprawdzane na granicy? ... Zobacz wątek2011.6.6 13:5:28
zmiana widzeń bez matki dziecka
Witam, mam zasądzone widzenia z dzieckiem w obecności matki, dziecko ma już 3 latka, a matka utrudnia mi kontakty z nim, czy mogę teraz złożyc wniosek o zminy tych widzeń ? Będzie on zaakceptowany ... Zobacz wątek2011.6.6 13:0:5
alimenty na żonę
alimenty na żonę Mąż sie wyprowadził mam już rozdzielność i alimenty na dziecko. Mąż jest zgłoszony do komisji alkoholowej i ma mieć badania a następnie jechać na odwyk ja natomias mam alimenty ... Zobacz wątek2011.6.6 12:41:18
podatek od miejsca parkingowego
Garaż jest odrębnym przedmiotem własności, usytuowanym w budynku mieszkalnym więc nie może podlegać opodatkowaniu stawką przewidzianą dla budynków mieszkalnych. ... Zobacz wątek2011.6.6 12:0:0
Strajk w Grecji - czeka nas to samo?
Nowy plan wymusza radykalne cięcia w wydatkach póblicznych i ogromy program prywatyzacyjny. A to nie podoba się Grekom. ... Zobacz wątek2011.6.6 11:41:58
Podatek od odszkodowania za wycięcie lasu pod linią energetyczną
Witam!Około miesiąca temu zakład energetyczny ENERGA wyciął pas drzew pod linią energetyczną, które zagrażały przewodom. Ponieważ przysługuje mi odszkodowanie w takiej sytuacji, spotkałem ... Zobacz wątek
2011.6.6 11:23:7
pracodawca zleca pracę w wolną sobotę i po przepracowaniu 4 godzin następuje awaria sprzętu. wusyła
pracodawca zleca pracę w wolną sobotę i po przepracowaniu 4 godzin następuje awaria sprzętu. wusyła ludzi do domu.Pytanie czy musi zapłacić za 8 godzin, vzy płci tylko za 4 godziny ... Zobacz wątek2011.6.5 20:18:28
Dziedziczenie gospodarstwa rolnego-spór
Dziedziczenie gospodarstwa rolnego-spór Witam,posiadam sądowe postanowienie uprawomocnione o stwierdzenie nabycia spadku po Kazimierze (mojej babci): Franciszek (mój dziadek- nieżyjący) 1/4 części,Zofia ... Zobacz wątek2011.6.5 19:57:9
czy na umowie zlecenia pracuja po 194 godziny miesiecznie przysluguja jakies dni wolne?
pewnie że tak ... Zobacz wątek2011.6.5 10:18:4
Podatek od sprzedaż jednego z mieszkan, w tym budowa domu
bardzo proszę o pomoc ... Zobacz wątek2011.6.5 5:34:30
2011.6.4 19:21:21
Wyrok w zawieszeniu a naprawa szkody na rzesz pokrzywdzonego
Klika lat temu dostałem wyrok w zawieszeniu (bodajże 3 lata w zawieszeniu na 6 miesięcy) oraz grzywnę wraz opłatami sądowymi która zapłaciłem. W wyroku było również napisane że sad zobowiązuje ... Zobacz wątek2011.6.4 11:6:8
studi w anglii aplikacje w polsce
Witam. Właśnie skończyłam liceum i chciałabym studiować w Anglii. I stnieje tam kierunek llb law. Studiuje sie przez 3 lata i uzyskuje prawo wykonywania zawodu po ukonczeniu uniwersytetu. Natomiast ... Zobacz wątek2011.6.3 22:58:57
Jak znależć produkt w Urzędzie Patentowym?
Witam.Czytałem już o zgłaszaniu pomysłów do UP, ale : jeśli masz pomysł, a chcesz sprawdzić, czy ktoś przed tobą nie zgłosił czegoś podobnego... Jak to mogę sprawdzić. Szukałem na stronie ... Zobacz wątek
2011.6.3 21:21:13
ustalenie kontaktów ojca z dzieckiem
witam, czy jeśli mamy dziecko z wolnego związku to jest szansa ustalenia widzeń raz w miesiacu na weekend? Dziecko jest jeszcze malutkie - 4 m-ce. Jak sąd się odnosi do takich kwestii? ... Zobacz wątek2011.6.3 15:22:1
podatek za zakupy przez internet ?
Nie trzeba płacic podatku jesli jedna ze stron jest już opodatkowana lub zwolniona z VAT. Więc jeślikupujemy od firmy nie ma problemu. ... Zobacz wątek2011.6.3 15:18:52
co może zabrać komornik?
Wydaje mi się, że jednak może Pani coś zrobić, ponieważ egzekucja nie może być prowadzona z majątku wspólnego małżonków, jeśli żona nie wyrażała zgody na zaciąganie zobowiązań przez ... Zobacz wątek2011.6.3 15:18:28
sposoby podziąłu majątku małżonków
Sugeruję rozmowę z notariuszem na ten temat. Zniesiecie małżeńską wspólność majątkową i dokonacie podziału majątku. ... Zobacz wątek2011.6.3 15:10:2
jaki podatek na towary rolne ?
witam, na towary rolne obowiązuje 5 proc. podatku, ale dowiedziałem się że jest jakis problem z opodatkowanie słomy i owsa? O co chodzi ? Jaki należy stosować podatek? ... Zobacz wątek2011.6.3 15:9:15
czy mam wyłączne prawo do lokalu?
witam, jestem moja matka zostawiła mi w spadku mieszkanie, które zostało przydzielone jako lokatorskie tylko jej, po rozwodzie wystąpiła o przekształcenia lokatorskiego prawa we własnościowe. Czy ... Zobacz wątek2011.6.3 15:1:17
moi rodzice się rozwodzą, a co ze mna?
[cytat]Witam wszystkich. Prowadzę badania w ramach pracy mgr z psychologii na temat tego, jak młodzi ludzie przeżywają konflikty między swoimi rodzicami. Zwracam m.in. uwagę na sytuację, gdy ... Zobacz wątek
2011.6.3 15:0:2
4 czerwca - dzień Bezpłatnych Porad Adwokackich
witam, w czerwcu ma się odbyć już czwarta akcja bezpłatnych porad adwokackich, wiem że będzie to sobota, ale nie mogę znaleźć informacji gdzie w których miastach będa się odbywac porady i w ... Zobacz wątek2011.6.3 14:51:33
urlop wychowawczy, a powrót do pracy
Czy po urlopie wychowawczym mój pracodawca ma obowiązek przyjąć mnie z powrotem do pracy na to samo stanowisko na którym byłam popr4zednio? ... Zobacz wątek2011.6.3 14:50:43
jakie papiery rozwodowe?
Witam, mam pytanie dotyczące papierów rozwodowych.Jak długo czeka sie na papiery rozwodowe? Jestem już po zakończonej sprawie a jeszcze nic nie otrzymałam. czy trzeba wystąpić do sądu o wysłanie ... Zobacz wątek2011.6.3 14:48:13
Białoruś w kryzysie, Polska następna?
witam, dwa lata temu kiedy większość państw na świecie była ogarniętych kryzysem, Białoruś kwitła i miała się nieźle, tak twierdził rząd, a tera jest na granicy bankructwa, waluta słabnie, ... Zobacz wątek2011.6.3 14:39:4
nowe przepisy o zakładaniu działalności gospodarczej
Słyszałem, że od 01 lipca mają wejść nowe przepisy dotyczące zakładania działalności gospodarczej. czy mógłby ktoś napisać czego będą dotyczyły te zmiany? ... Zobacz wątek2011.6.3 14:36:29
kara śmierci za facebooka
Do czego to już dochodzi! Nawet za konto na Facebooku na świecie a dokładnie w Chinach grozi Kara śmierci!My w Polsce to nie mamy nawet, co narzekać :D Nasze podstawowe prawa są chronione.
A ... Zobacz wątek
2011.6.3 14:29:1
SKARGA NA KOMORNIKA
Koszt to ok 100zł , ale można złożyc wniosek o zwolnienie z kosztów od skargi (załącz oświadczenie o stanie majątkowym i dochodach )... Zobacz wątek
2011.6.3 14:6:35
Rozwód z obcokrajowcem
Jaka wygląda procedura rozwodowa z obcokrajowcem? Mój mąż jest z Hiszpanii. Czy załatwimy sprawę rozwodową w Polskim sądzie? Jakie formalności są z tym związane? ... Zobacz wątek2011.6.3 14:2:42
jak cofnąć darowiznę ?
a czy spadkobierca może odwołać darowiznę darczyńcy (i spadkodawcy) ... Zobacz wątek2011.6.3 13:52:2
Czy EUTANAZJA jest możliwa???
Bardzo nurtuje mnie problem eutanazji.Jak wygląda obecnie w prawie Polskim kwestia eutanazji?
Czy ona jest w ogóle dozwolona i możliwa?
W jakich przypadkach można ją ewentualnie wykonać?
Jakie ... Zobacz wątek
2011.6.3 13:33:43
pozwolenie na zabranie gruntu przez Gminę
Czy można nie wyrazić zgody na zabranie prywatnej nieruchomości przez Gminę, pod budowę kanalizacji?... Zobacz wątek
2011.6.3 13:28:17
Ile można dorobić do świadczeń?
zmiany wchodzą w życie 31 sierpnia i będą dotyczyć również kwot dochodu od którego zależy prawo do wcześniejszej emerytury, renty z tytułu niezdolności do pracy i renty rodzinnej. ... Zobacz wątek2011.6.3 13:13:22
premia gwarancyjna z książeczki - problem
znalazłem informację że gdy bank nie chce wypłacić premi to można odwołać się do Regionalnego Oddziału Detalicznego obsługującego dany oddział Banku, lub do Centrali Banku. ... Zobacz wątek2011.6.3 12:59:28
premia gwarancyjna jakie dokumenty
A ja dodam jeszcze, że gdy bank nie chce wypłacić premi gwarancyjnej można odwołać się do Regionalnego Oddziału Detalicznego obsługującego dany oddział Banku ... Zobacz wątek2011.6.3 12:56:25
Jak można wybudować dom na działce rolnej
Jak można wybudować dom na działce rolnej?Czy w ogóle istnieje taka możliwość?
Podczas ostatniego przekształcenia wykonywanego w naszej Gminie, ta działka akurat nie została uwzględniona.
Czy ... Zobacz wątek
2011.6.3 12:35:16
Fundusz alimentacyjny wstrzymał wypłatę
witam, FA wstrzymał mi wypłatę świadczeń, już od 5 miesięcy ich nie otrzymuję Świadczenia te zostały wstrzymane z powodu zdobycia przez komornika informacji o rzekomym pobycie mojego ojca na ... Zobacz wątek2011.6.3 12:34:19
POBIERACZEK.pl - OSZUŚCI
Też miałem podobny problem, ale nie wnosiłem sprawy do sądu bo i tak stwierdziłem, że przegram. Regulamin to regulamin. Mam nauczkę na przyszłość. ... Zobacz wątek2011.6.3 12:27:32
Umowa darowizny samochodu
Wszelkie umowy znajdzie Pan w zakładce dokumenty na stronie e-prawnik.pl.Lepiej jest przekazać w darowiźnie. Wiąże się z tym pewna opłata, ale unia się tym samym wszelkich sporów rodzinnych, ... Zobacz wątek
2011.6.3 12:25:6
obdukcja po czasie
witam, czy jak pójdę na obdukcje po pewnym czasie jak już siniaki zaczęły znikać to lekarz wypisze że to nic takiego, czy będzie widział że wcześniej były większe? Czy takie zaświadczenie ... Zobacz wątek2011.6.3 12:17:6
Masz inne pytanie do prawnika?