Forum prawne (strona 856)
Konto bankowe po śmierci właściciela bez pełnomoctnictw
konto bankowe z chwilą śmierci właściciela wchodzi do masy spadkowej a środki pieniężne podlegają dziedziczeniu.Jednakże osoba spokrewniona z właścicielem konta może stawić się do banku ... Zobacz wątek2001.9.10 20:16:30
Wzór wpisu do działalności gospodarczej według ustawy prawo gospodarcze
problem polega na tym, ze każda forma prowadzenia dzialaności jest rejestrowana na podstawie innego zestawu drukow. Najlepiej zglosic sie do wlasciwego miejscowo sądu gospodarczego i poprosic o odpowiednie ... Zobacz wątek2001.9.7 11:44:49
Nagrody jubileuszowe i odprawy - podstawa naliczania brutto
Od nagród jubileuszowych nie jest odprowadzana składka emerytalna, rentowapodstawa prawna DU 161/98 poz. 1106
zm. Du 49/99 poz. 488; Du 75/99 poz. 847. ... Zobacz wątek
2001.8.30 18:52:42
Procedura składania pozwu - termin, formularz, nieobecność powoda
decyduje miejsce platności, a więc np siedziba banku (oddzialu) banku ktory prowadzi Twoj rachunek, jezeli przyjmiesz jako mijesce platości siedzibe swojej firmy tez sie nic nie staniew kwestii oryginałów ... Zobacz wątek
2001.8.29 10:3:59
Termin powiadomienia dłużnika o cesji wierzytelności
Dziękuję za pomoc - naprawdę mi pomogłeś. ... Zobacz wątek2001.8.3 17:17:51
Rejestracja busa jako samochodu osobowego - spór z wydziałem komunikacji
Diagnosta na stacji kontroli faktycznie nie ma prawa zmieniać przeznaczenia pojazdu. Najlepiej w tej sprawie skontaktować się z dealerem samochodów nowych (np. Opel, Ford), bo oni na pewno mają podpisane ... Zobacz wątek2001.7.30 21:38:42
Wyrzucenie najemcy za nieopłacanie czynszu z umowy na czas określony
Zgodnie z ustawa ktora weszla w zycie 10 lipca umowy najmu moga byc podpisywane na czas nie okreslony lub na okres trzech lat. Pytanie: czy jesli podpisalem umowe po 10 lipca na okres 12 miesiecy, w swietle ... Zobacz wątek2001.7.27 16:59:17
Patrole policji z ochroną prywatną a ochrona danych osobowych
ochrona danych osobowych to jedno ale jest poważniejsze naruszenie a mianowicie naruszenie tajemnicy państwowej i służbowej poprzez podawanie do wiadomości osób nieuprawnionych informacji o kryptonimach ... Zobacz wątek2001.7.27 11:4:48
Likwidacja niezarejestrowanej spółki cywilnej - wypełnienie NIP
To moze byc dobre rozwiązanie, chociaż sądząc po doświadczeniu urzedników wydziałów ewidencji gosp. w urzędach, to i tak każdy ma na ten temat swoje "najbardziej prawidłowe" zdanie.Pozdrawiam
... Zobacz wątek
2001.7.25 21:8:29
Przekształcenie spółki cywilnej w jawną - procedura i wymagane dokumenty
Mam wiele wątpliwości w jaki sposób nalezy sformułować umowę przy przekształcaniu spólki cywilnej w wspólkę jawną, - jak określić wkład wspólników jeżeli wkłady do spólki cywilnej były ... Zobacz wątek2001.7.25 0:0:0
Prawo głosu prezesa zarządu w głosowaniu nad własnym odwołaniem
oczywiscie nie - art. 244 k.s.h. ... Zobacz wątek2001.7.16 17:6:10
Prawo do 10% znaleźnego przy błędnym przelewie bankowym
Hmmm stary ! trudno powiedziec , ale ja zglosilbym ! czemy ? dlatego iz ten ktory przelewal na potwierdzenie zaplaty za cos ! po pewnym czasie ten ktory powinien te pieniadze otzymac wysle mu pismo ! znowy ... Zobacz wątek2001.7.9 12:9:49
Bank zasięga informacji o kliencie bez zgody na podstawie art.105
Poprostu beznadzieja bankowcow Jak on nie odpisze to nic sie niby nie stalo ale juz widze jak sie bedzie wsciekac i slinic jak jemu nie odpisza a on da kredyt np: oszustowi. Hmmm nasuwa mi sie od dłuższego ... Zobacz wątek2001.7.7 23:43:8
Wypowiedzenie najmu lokalu klubu internetowego - okres wypowiedzenia
Jeszcze musze dodac jedna sprawe gdyz zorientowalem sie juz po wyslaniu pytania ze jej nie umiescilem w tekscie a moze miec duże znaczenie. Jest jeszcze jeden punkt w nieszczesnej umowie wiazacej nas ... Zobacz wątek2001.7.7 16:57:59
Opodatkowanie niepublicznych zakładów opieki zdrowotnej
Ostatnio sejm znowelizował ustawy o zawodzie lekarza i o zawodach pielęgniarki i położnej. Jeśli proces legislacyjny pomyślnie dobiegnie końca, to na mocy tej nowelizacji prywatne praktyki, zarówno ... Zobacz wątek2001.7.2 16:39:17
Karne odsetki za zwłokę w płaceniu czynszu przez właściciela
Oczywiście, jako właścicielowi przysługuje Panu takie prawo. Istnieją dwie możliwości:1) w umowie Pan określi wysokość takich odsetek; generalnie przepisy nie ustanawiają maksymalnej wysokości ... Zobacz wątek
2001.6.27 19:15:52
Rejestracja niepublicznego zakładu opieki zdrowotnej przez spółkę cywilną
Ostatnio Sejm przegłosował zmiany w ustawie o zawodzie lekarza, w których uznał, że lekarze prowadzący indywidualną bądź grupową praktykę nie są przedsiębiorcami. Jeśli zatem jesteście lekarzami, ... Zobacz wątek2001.6.27 13:28:39
Nowa ustawa o swobodzie właścicieli w ustalaniu stawek czynszowych
No tak, juz nie musicie odpowiadać :-(Może moje dzieci będa miały jakiś pożytek z kamienicy. O ile do tego czasu nie zamieni się w ruinę. ... Zobacz wątek
2001.6.22 7:48:49
Kontrakty menedżerskie vs umowa o pracę - różnice i literatura
Proponuję poszukać na rynku książek prof. Andrzeja Patulskiego. Wydał co najmniej 2 jeżeli nie 3 nakładem wydawnictwa ODDK Gdańsk. Również prof. Domański wypowiada się w tym temacie, ... Zobacz wątek2001.6.21 12:47:3
Odpowiedzialność byłego wspólnika spółki cywilnej za najem lokalu
powinien Pan wystąpić do Sądu o zapłątę należności pozywając wszystkich wspólników spółki cywilnej, którzy zawarli umowę najmu. Z uwagi na fakt, że jeden ze wspólników wystąpił ze spółki ... Zobacz wątek2001.5.28 12:48:26
Odzyskanie kosztów remontu wynajętego sklepu po wypowiedzeniu
najlepiej zawrzec umowę na czas określony - do czasu prognozowanej amortyzacji nakładów, ująć wydatki remontowe już w samej umowie, zaś w formie aneksu do umowy opisać zakres rzeczowy prac oraz ... Zobacz wątek2001.5.28 12:36:50
Odliczenie VAT od maszyny używanej w produkcji
jeżeli jesteś zarejestrowanym podatnikiem vat , wykonorzystujesz maszynę w swojej działalności i wykonujesz czynności opodatkowane to oczywiście w całości możesz odliczyć vat od zakupionej maszyny.Przpominam ... Zobacz wątek2001.5.25 12:21:45
Zażalenia jako środek odwoławczy w kodeksie postępowania karnego
oraz wzgledenie suspensywnym... Zobacz wątek
2001.5.17 9:28:47
Problemy z nowelizacją przepisów o czasie pracy - pogorszenie sytuacji pracowników
Ostatnia nowelizacja przepisów o czasie pracy to prawdziwy "Koń Trojański", jaki zgotowali na posłowie. Bubel legislacyjny w najlepszym wydaniu. Zamiast polepszyć - według zapowiedzi - ... Zobacz wątek2001.5.16 0:0:0
Odpowiedzialność pralni chemicznej za zniszczoną odzież
możliwe że jest to orzeczenie SN z 20.05.1986,opublikowane w OSN 1987 poz.125 ... Zobacz wątek2001.5.12 9:47:12
Zmiana umowy spółki cywilnej - zastąpienie wspólników przedsiębiorcami
Nie. Przepisy k.c. w zakresie stosunku spólki cywilnej nie uległy zmianie. Wspólnicy s.c. pozostają nadal wspólnikami s.c., a jedynie zmienił się ich status w świetle ustawy o działalności gospodarczej. ... Zobacz wątek2001.5.10 11:3:32
Wstawienie okien PCV w dzierżawionym budynku - umowa z właścicielem
Całkowicie zgadzam się z tym, że musi być zgoda właściciela nieruchomości. Obowiązek taki powinien wynikać z zawartej umowy dzierżawy (proszę dokładnie ją przeczytać), jednak jeśli nie ma ... Zobacz wątek2001.4.28 20:19:12
Prawa zakładowej organizacji związkowej przy 3 członkach w firmie
Ustawa o związkach zawodowych istotnie nie reguluje minimalnej liczebności członkow zakladowej organizacji związkowej. Taka regulacja może byc w statucie związku zawodowego. Poza tym proszę pamiętać, ... Zobacz wątek2001.4.23 2:34:13
Umowy nienazwane w prawie cywilnym
precyzyjniej byłoby określenie iż nie są regulowane przpisami prawa, a stosuje się do nich przepisy części ogólnej kodeksu cywilnego i częci ogólnej księgi trzeciej kodeksu cywilnego tj, części ... Zobacz wątek2001.4.7 16:50:30
Ulga na zakup komputera dla małżonków - dwie ulgi czy jedna
Możecie p. odliczyć każdy swoją ulgę pod warunkiem, że faktura wystawiona jest na was dwoje i obydwoje macie umowę o pracę. Limit do odliczenia za rok 2000 wynosi 381.90 czyli można wydać 2010 ... Zobacz wątek2001.3.25 18:18:21
Dodatkowy urlop dla osoby niepełnosprawnej - automatyczny czy na wniosek
Osoba niepełnosprawna uprawniona do korzystania z 26 dni urlopu, nabywa prawo do 10 dni dodatkowego urlopu po przepracowaniu roku.Może ale nie musi pisać podania lub wnisku, urlop ten powinien być ... Zobacz wątek
2001.3.25 12:4:11
Urlop wypoczynkowy - 10 dni na 11 miesięcy pracy to sprawiedliwe
Abstrahując od pojęcia sprawiedliwości, muszę niestety stwierdzić, że pod względem formalno- prawnym sytuacja została oceniona prawidłowo. Problem polega na tym, że jest to PIERWSZA praca, a ... Zobacz wątek2001.3.21 23:7:4
Ograniczenie wstąpienia spadkobierców w miejsce zmarłego wspólnika
tak - art. 183 kodeksu spółek handlowych ... Zobacz wątek2001.3.21 22:42:49
Przekształcenie spółki akcyjnej w z o.o. i odwrotnie
owszem, wykaz kombinacji zawiera art. 551 kodeksu spółek handlowych. ... Zobacz wątek2001.3.21 22:39:42
Radca prawny na umowie o pracę jako członek rady nadzorczej
nie - vide art. 387par 1 kodeksu spółek handlowych. ... Zobacz wątek2001.3.21 22:34:4
Duża ulga mieszkaniowa na spółdzielcze prawo własnościowe
Pytanie co wlasciwie oznacza ZAMIESZKANIE??? ... Zobacz wątek2001.3.21 10:50:59
Dziedziczenie nieruchomości obciążonej długami - odsetki i przedawnienie
Witam, dziekuje bardzo mi pomogles!ale niestety jak zauwazyles sprawa jest zlozona i mam jeszcze 1 pytanie tzn jedno z wielu ale chyba najwazniejsze. Jak moge wywalic ta kobiete z hipoteki???? Jezeli ... Zobacz wątek
2001.3.13 17:5:12
Odsetki od niespłaconego długu - czy od kolejnych odsetek
Jeżeli klient dokonał zapłaty kwoty należności głównej już wymagalnej pozostając w zwłoce lub opóźnieniu należą się odsetki ustawowe , jeżeli strony nie określily w umowie odmiennej ich ... Zobacz wątek2001.3.12 14:27:8
Przepisy o usytuowaniu tymczasowych obiektów budowlanych przy granicy
prawo budowlane i rozporzadzenie min. budownictwa,wlasnie kilka dni temu Trybunal Konstytucyjny uchylil ten przepis rozporzadzenia jako sprzeczny z konstytucja (ze w rozporzadzeniu, a nie w ustawie) ... Zobacz wątek
2001.3.8 19:49:9
Duża ulga budowlana na budowę domu na działce siedliskowej
W świetle ostatniej wypowiedzi NSA budowa domu letniskowego mieści się się w budowie na własne potrzeby mieszkaniowe. ... Zobacz wątek2001.3.7 10:40:40
Ekwiwalent za urlop przy zatrudnieniu na pół etatu - ile dni
zakładamy, że pracownik w ogóle przez cały okres zatrudnienia nie korzystał z urlopu wypoczynkowegozatem
w dniu 31.07.2000 nabył prawo do 18 dni urlopu wyp - najniższy wymiar wg KP - następnie ... Zobacz wątek
2001.3.6 10:54:18
Zwrot wadliwego czajnika - dlaczego otrzymałem wartość netto
Dzieki za wyjaśnienie - pisałem gdzie tylko się dało, cóż miałem zrobić kiedy producent po otrzymaniu towaru od sprzedawcy nie uznawał wady z reklamacji - i tak cód że mogłem powołać się ... Zobacz wątek2001.2.14 21:17:3
Umowa zlecenie czy o dzieło dla prowadzącego szkolenia - podatki
"na dzień dzisiejszy nie mam dojścia do ustawy o prawach autorskich w związku z czym nie jestem pewny czy program choreograficzny realizowany podczas kursu przez tą osobę musi być przez nią gdzieś ... Zobacz wątek2001.2.14 10:24:53
Błędy w postanowieniu o księędze wieczystej - apelacja
W przypadku prostych błędów pisarskich należy skierować wnioisek o sprostowanie postanowienia, nie znam zaś bliżej kwesti zmiany przeznaczenia gruntu, czy jest to pomyłka czy merytoryczne rozstrzygnięcie. ... Zobacz wątek2001.2.11 19:7:30
Procedury zawarcia małżeństwa - gdzie znaleźć informacje
Dziękuję ślicznie, potrzebowałam to dla znajomej . Pomogła mi Twoja podpowiedż niesamowicie. Zagięła nauczycielkę na tym temacie ii dostała szóstkę. ... Zobacz wątek2001.1.26 13:29:44
Umowy na czas określony bez możliwości wypowiedzenia - zastosowanie art.5
tak odnosi się do każdego rodzaju umowy o pracę ... Zobacz wątek2001.1.24 1:31:37
Masz inne pytanie do prawnika?