Archiwum Forum Czerwiec 2007
(117 tematów na forum)
-
Samoistny posiadacz gospodarstwa w dobrej czy złej wierze
przez: ynyzpalestyny | 2007.6.1 7:2:37
Jestem wspólwłaścielej1/3 majątku tj. dom+pole.Zamieszkuję w domu od urodzenia,a sam prowadzę gospodarstwo od 1995r .Pytanie czy jestem samoistnym posiadaczem w dobrej wierze,czy złej wierze.Siostra (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie po siostrze bez testamentu - czy przysługuje
przez: truskaweczka_0 | 2007.6.1 10:4:12
Zmarła siostra mojej kolezanki.Nie miała nikogo oprócz niej i dzieci kolezanki.Czy nalezy sie jej spadek po siostrze?Dodam ze zostawiła mieszkanie własnosciowe.Nic nie wiadomo o testamencie.Ale gdyby (...) czytaj dalej»
-
Budowa domu na działce rolnej powyżej hektara
przez: asia | 2007.6.1 11:49:48
witam... mysle,ze na tej dxziałce bedzie trudno cokolwiek wybudowac .... musi ona spełniać szereg wymogów..,ale mozna postarac sie o jeden kawałek z tej zeimi na budowe nie koniecznie całośc,bo (...) czytaj dalej»
-
Dochodzenie kosztów centralnego ogrzewania od poprzedniego właściciela
przez: izajarz | 2007.6.1 14:59:33
Dzień Dobry! Mam nietypową sprawę. Przez okres letni od lipca do sierpnia byłam włascicielem mieszkania. Na umowie sprzedaży była informacja, że w przypadku niedpołaty z tytułu rozliczenia centralnego (...) czytaj dalej»
-
Dziedzieczenie rachunku oszczędnościowego po wuju
przez: elkaaaaa | 2007.6.1 17:38:13
Zostałam wskazana w banku przez mojego mamy wuja jako osoba, która po jego śmierci dziedziczy rachunek oszczędnościowy. Pani w banku nazwała mnie zstępną. Niestety osobą która jest uprawniona (...) czytaj dalej»
-
Czy dzieci babci mają prawo do podziału mieszkania z darowizny
przez: solon12 | 2007.6.1 19:34:16
Witam. Chciałabym sie zorientowac w temacie darowizny mieszkania. 9 lat temu moja babcia zapisała w formie darowizny mieszkanie na moje nazwisko. Moje pytanie dotyczy kwestii czy po smierci mojej babci (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie z pracy nauczyciela po 60 roku życia - kiedy otrzymać
przez: Mumin | 2007.6.2 11:37:16
Jeżeli jesteś zatrudniona na podstawie mianowania, to rozwiązanie stosunku pracy nastepuje zgodnie z art. 23 Karty Nauczyciela w tym roku szkolnym, w którym ukończysz 65 lat (kobieta i mężczyzna (...) czytaj dalej»
-
Rozbiórka tarasu po latach - czy decyzja ma podstawę prawną?
przez: koszmar | 2007.6.2 13:31:16
Przeżkadzał,sonsiatka? Analfabetyzm pełną parą!!!! czytaj dalej»
-
Reklamacja zasilacza gdy miejsce zakupu już nie istnieje
przez: Pabbblooo | 2007.6.2 16:21:59
Mam pytanie głownie do posiadaczy zasilaczy TRACER, jednak nie tylko. Chodzi o to co zrobić gdy popsuł mi się zasilacz na gwarancji, jednak nie mogę go zareklamować bo miejsce na giełdzie gdzie (...) czytaj dalej»
-
Rozwód za granicą - gdzie składać pozew przy polskim obywatelstwie
przez: UZmiejko | 2007.6.2 21:13:56
zakladam, ze chodzi o pozew rozwodowy; jezeli panstwo mieszkaja w NY zapraszam do naszek kancelarii ( 718-388-3330), jezeli nie najprosciej jest znalesc pelnomocnika w Polsce ( Warszawa, Bo tam zloza panstwo (...) czytaj dalej»
-
Wyrzeczenie się spadku po matce alkoholiczce - jak się zabezpieczyć
przez: karol55 | 2007.6.2 23:23:15
w ciągu 6 m-cy od śmierci teśsciowej możecie się zrzeknąć w sądzie lub przed notariuszem przyjęcia spadku, ale to na wypadek śmierci. Dopóki ona żyje, nie mieszka z wami to nie macie tak naprawdę (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie w ciąży - powrót do pracy i prawa pracownicze
przez: Ania | 2007.6.3 1:58:41
mam identyczną sytuację, tylko termin na luty. Jeśli znasz już odpowiedź, proszę napisz ją czytaj dalej»
-
Czy gmina może użyczyć teren lapidarium prywatnej osobie
przez: niunia171 | 2007.6.3 12:26:36
Czy gmina może użyczy/wydzierżawić część terenu lapidarium prywtanej osobie? czytaj dalej»
-
Windykacja należności od firmy za wykonane umowy zlecenia
przez: majkmiro | 2007.6.4 12:52:54
Firma w której pracuję nie płaci mi prawie od roku za wykonane umowy zlecenia. Czy jest szansa na zwindykowanie tej należności? Saldo mogę potwierdzić w księgowości. Czy firmy windykacyjne zajmują (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie długu u operatora Plus - czy muszę płacić
przez: mariusz0104 | 2007.6.4 19:9:17
Potrzebuje pomocy. Miałem dwa telefony w Plusie na abonament. Rozwiązałem z nimi umowę 2005r.w styczniu za to że zminili cennik tzn. zawiadomili mnie listownie że połączenie z konsultantem BOA (...) czytaj dalej»
-
Gwarancja na odtwarzacz MP3 - czy bateria podlega gwarancji
przez: p_h_i_l_l_i_p | 2007.6.4 21:22:45
Witam. Jakis czas temu zakupilem odtwarzacz mp3. Towar zakupilem na allegro, mam na niego gwarancje na 12 miesiecy. Niedawno odtwarzacz przestal dzialac, jest ciagle rozladowany i sie wylacza, po podlaczeniu (...) czytaj dalej»
-
Pełnomocnictwo dla pracownika udziałowca na Zgromadzeniu
przez: dobraemi | 2007.6.5 10:33:0
W naszej spółce 1/3 pracowników to wspólnicy. Do tej pory było tak, że pracownik udziałowiec dawałpełne pełnomocnictwo do reprezentowania go na Zgromadzeniu innemu pracownikowi udziałowcowi. (...) czytaj dalej»
-
Rozwód z żoną bez obywatelstwa która może wyjechać
przez: Chris | 2007.6.5 13:47:28
w lutym zarejestrowałem w USC ślub który zawarliśmy w Kijowie w tamtym roku. Teraz chcemy się rozejść. Żona niema obywatelstwa i być może na dniach wyjedzie do Kijowa. Niewiem czy jeszcze wróci. (...) czytaj dalej»
-
Bonifikata za mieszkanie komunalne - czy córka musi zwracać
przez: oooo | 2007.6.5 14:29:56
Moja ciotka zakupiła od gminy mieszkanie komunalne z 50% bonifikatą.Warunkiem otrzymania bonifikaty jest to,że przez pięć lat nie można zbyć tego mieszkania.Ciotka chce zapisac testamentem mieszkanie (...) czytaj dalej»
-
Pozbawienie praw rodzicielskich matki alkoholiczki - podstawy prawne
przez: karol55 | 2007.6.5 22:45:53
Przede wszystkim czy jestes pełnoletni, druga sprawa policjant zamiast radzić to powinien skierować sprawę do Centrum Pomocy Rodzinie albo Niebieska Linia tam poradzą Tobie jak to załatwić, trzeba (...) czytaj dalej»
-
Paszport dla dziecka gdy ojciec w więzieniu - wniosek do sądu
przez: karol55 | 2007.6.5 23:10:40
czy ojciec ma ograniczoną lub pozbawiony jest władzy rodzicielskiej - jeżeli tak to nie musisz mieć jego zgody na wydanie paszportu. Jeżeli nie masz musisz wnieść do sądu pismo wniosek o zgodę (...) czytaj dalej»
-
Przekazanie mieszkania komunalnego za odstępne - czy legalne?
przez: ela | 2007.6.6 15:16:21
Ile chcialbys za to mieszkanie odstepnego i gdzie sie znajduje..??Prosze o kontakt na nr 880979050 lub mail mixa00@wp.pl czytaj dalej»
-
Obowiązek meldunkowy po kupnie mieszkania - aktualne przepisy
przez: Bohdan | 2007.6.6 20:26:45
Czy mogłaby Pani podac szczegóły przepisu o którym Pani wspomina. A poważaniem Bohdan Paszkiewicz czytaj dalej»
-
Pracodawca nie chce przyjąć przedłużonego L4
przez: irekn | 2007.6.8 18:36:4
witam mam taki oto problem żona dostałe L4 do 7 czerwca ponowną wizyte u lekarza miała 6 czerwca i przedłuzono jej L4 od 7 czerwca do 27 pracodawca nie chce przyjąć L4 twierdzi ze nie moze sie zazębić (...) czytaj dalej»
-
Alimenty w separacji - czy mogę znieść alimenty mieszkając u ojca
przez: ulap | 2007.6.8 21:37:13
Jako osoba pełnoletnia powinnać TY otrzymywać alimenty, a nie matka! Już dawno powinnaś póść do sądu z wnioskiem, aby zasądzono przekazywanie alimentów na Twoje ręce i zasądzono od matki zwrot (...) czytaj dalej»
-
Druga rozprawa rozwodowa - czy mam szanse na orzeczenie winy męża
przez: ulap | 2007.6.8 22:4:59
Fakt, że bedzie miał "nowe" dziecko może tylko wpłynąc na wysokość zasądzonych alimentów, ale nie na oczywiste porzucenie rodziny i żadanie rozwodu. Skoro było widać, że go do kogoś (...) czytaj dalej»
-
Zmiana danych we wniosku już podpisanym - czy możliwa
przez: Jerzyk12 | 2007.6.9 11:6:9
Czy mogę zmienić dane we wniosku który już podpisałem. Konkretnie pomyliłem się przy danych dotyczących wzrostu. Tego samego dnia którego złożyłem wniosek, telefonicznie zapytałem o możliwość (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność materialna za mienie firmowe - czy należy się dodatek
przez: Gorgiasz | 2007.6.9 11:27:55
Witam, pracuje w firmie w której mam 1/3 odpowiedzialność materilanej za powieżone mi mienie o wartości około 1 mln zł. Czy w związku z tym należy mi sie jakis dodatek do pensji?? czytaj dalej»
-
Alimenty w Niemczech - czy dziadkowie muszą płacić za wnuka?
przez: Mycha | 2007.6.9 14:39:49
Mam pytanie. Sąd przyznał mi alimenty rok temu, nie są wypłacane do tej pory, bo moja matka nie złożyła orzeczenia do komornika. Wyprowadziłam sie z domu i nie mieszkam już z rodzicami. Chciałabym (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż rzeczy przez macochę po śmierci ojca - jak zapobiec
przez: Marianna1234 | 2007.6.9 22:6:21
I jeszcze jedna informacja: Macocha posiada mieszkanie wykupione w czasie trwania ich małżeństwa. Czy po śmierci ojca przysługuje mi prawo do tego mieszkania. czytaj dalej»
-
Separacja małżeńska - podział majątku i pomoc finansowa
przez: cisownica | 2007.6.11 5:28:13
od 10 lat jesteśmy z mężem w całkowitej separacji jednakże nieusankcjonowanej prawnie. To co nas jedynie łączy to fakt ,iz mąż mieszka w domu,który jest tylko moją własnością (przekazany (...) czytaj dalej»
-
Automatyczne telefony windykacyjne Intrum Justitia - jak się bronić
przez: gilbert | 2007.6.11 9:2:44
Przepraszam, że temat nie jest związany z postępowaniem przed sądem, ale nie wiem jak to się wszystko skończy... czytaj dalej»
-
Termin na rozpoczęcie budowy od nabycia działki budowlanej
przez: bm763 | 2007.6.11 17:15:5
Chciałabym zapytać ile zgodnie z prawem jest czasu na rozpoczęcie budowy od momentu nabycia działki budowlanej.Czy w ogóle jakiiś przepis to określa?Dziękuję za odpowiedź czytaj dalej»
-
Zasłonięcie okien siatką reklamową przez wspólnotę
przez: off | 2007.6.11 20:35:38
moja wspolnota chce zaslonic mi okna siatka reklamowa. Glosowali nad tym lokatorzy ktorych okna ni wychodza na te strone - im nic nie zaslonia. maja prawo? Czy w takim razie wsplnota moze zamurowac mi (...) czytaj dalej»
-
Reklama wielkoformatowa na zabytku - czy legalna
przez: off | 2007.6.11 20:42:44
moj budynek jest z 1917r i teraz chca powiesic na nim reklame wielkoformatowa czy to legalne zaslonic zabytek? jesli okaze sie nielegalne kto ponosi koszty zerwania umowy i demontazu? czytaj dalej»
-
Zwolnienie z pracy z umowy na czas określony - okres wypowiedzenia
przez: agullka26 | 2007.6.12 15:43:45
Witam, w obecnym zakladzie pracuje juz praiw 3 lata, najpierw mialam umowena 6 miesiecy potem przerwa pozniej na 2 lata i potem znowu dostalam umowe na 2 lata od 1.01.2007 do 31.12.2008 chcialabym sie (...) czytaj dalej»
-
Zachowek od mieszkania - wycena z chwili darowizny czy ustalania zachowku
przez: DANIELWORONKO | 2007.6.12 17:11:32
W wielkim uproszczeniu można stwierdzić, że dla obliczenia wartości darowanego mieszkania będą brane ceny rynkowe na dzień ustalania zachowku. Rodzina może wystąpić z żądaniem zapłaty zachowku (...) czytaj dalej»
-
Zaniedbanie lekarskie - pozew przeciwko lekarzowi po latach
przez: aahm | 2007.6.13 13:12:9
Drugie pytanie dotyczy zaniedbania lekarskiego. Wypadek miał miejsce w 2003 roku. Niedawno zakończyłem cały proces leczenia, kolejnych operacji i rehabilitacji. Komisja ds. niepełnosprawności przyznała (...) czytaj dalej»
-
Aroganckie zachowanie młodej sędziny wobec świadków
przez: aahm | 2007.6.13 13:40:38
Nic, niestety. Chroni ich immunitet, "odpowiednio" skonstruowane prawo, znajomości itd. To po pierwsze. Po drugie w polskim prawie, to pozwany ma 3 razy więcej praw niż Ty. Ty masz głównie (...) czytaj dalej»
-
Pobicie przed klubem - sprawa umorzona a ja oskarżony o groźby
przez: aahm | 2007.6.13 14:1:12
Przepraszam, za literówki, za szybko pisane :) czytaj dalej»
-
Umowa o dzieło - niewypłacenie wynagrodzenia przez pracodawcę
przez: czark | 2007.6.13 22:11:30
oszustwo - art 286 par. 1 kk. Trzeba tylko wykazać, że nie miał zamiaru zapłacić w chwili podpisywania umowy. czytaj dalej»
-
Wykup mieszkania komunalnego przez babcię - podatek od darowizny
przez: katharina | 2007.6.14 8:36:41
Otóż sytuacja jest taka moja babcia jest najemcą lokalu komunalnego. Ja chce wykupić mieszkanie ale prawnie zrobiłaby to babcia.Dodam że ja też jestem zameldowana w tym lokalu. Kwota wykupu to ok. (...) czytaj dalej»
-
Świadczenia rodzinne dla samotnej matki bez pracy
przez: aagaa_85 | 2007.6.14 12:52:41
Witam. Do 30 kwietnia byłam zatrudniona na umowę zlecenie, której pracodawca mi nie przedłużył. Obecnie otrzymuje zasiłek macierzyński. Po jego wyczerpaniu zostanę bez środków do życia, nie (...) czytaj dalej»
-
Praca w firmie jako dostawca sprzętu - czy niezgodne z prawem
przez: cosmica | 2007.6.14 13:23:22
Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem zatem, że pracodawca ma prawo sie zdenerwować i pod wpływem emocji zwolnić mnie z pracy, ale podstaw prawnych do tego nie ma... więc ewentualne dochodzenie swoich (...) czytaj dalej»
-
Ukochana konkubina z córką - problemy z wychowaniem i ustaleniem granic
przez: xxx | 2007.6.14 15:24:44
Mam nadzieję,ze pańska sytuacja sie poprawiła.Ale ja bym spadała od takiego zwiazku.Postepowanie pana kobiety swiadczy o niewielkiej miłosci do pana.Przykro mi to mówic,ale pracuje zapewne pan na (...) czytaj dalej»
-
Zawiadomienie o przemocy jako świadek - czy można wycofać sprawę
przez: kropka | 2007.6.14 15:30:50
Moim zdanie "sprawa w toku" nie oznacza tego,że jest pani o cos oskarzona.To dziadek jest oskarzony, a pani go skarży (tak pewnie wyniknęło z pani zeznania)..Ta sprawa powinna miec miejsce,bo (...) czytaj dalej»
-
Groźby pobicia od rówieśników - odpowiedzialność karna
przez: PPPGGG | 2007.6.14 22:32:42
Sprawa wyglada tak: moj syn (lat 16) regularnie dostaje pogruszki od rowiesnikow. Grorza oni pobiciem i przesladowaniem w autobusie, ktorym syn bedzie jezdzil do szkoły sredniej od wrzesnie bierzacego (...) czytaj dalej»
-
Wyjazd z dzieckiem za granicę - czy zgoda na dowód wystarczy
przez: kropka | 2007.6.15 11:24:25
Niech pani wyrobi ten dowód, zanoszac wszystkie dokumenty do odpowiedniego urzedu, bedzie pani wiedziała czy wystarczy taka zgoda. mój mąz kiedy wystawiał zgode na wyjazd dzieci za granicę, musiał (...) czytaj dalej»
-
Zabrane dziecko przez żonę - walka ojca o prawa rodzicielskie
przez: kropka | 2007.6.15 11:30:12
Żona moze ograniczyc kontakty z dzieckiem, jest matką. Prawo stoi po jej stronie. Jezeli bedzie miał pan problemy z widzeniem sie z dzieckiem jedynym rozwiazaniem jest Sąd.On ustali panu widzenia. czytaj dalej»
-
Zasiedzenie spadku przez współwłaściciela - okres 20 czy 30 lat
przez: anter | 2007.6.15 11:32:30
Zakładając że współwłasciciel jest w złej wierze (bo wie że komuś oprócz niego coś się należy) trzeba wykazać nieprzerwane posiadanie samoistne przez lat 30. czytaj dalej»