Archiwum Forum Lipiec 2012
(256 tematów na forum)
-
Brak pieczątki immiennen na świadectwie pr, czy to błąd?
przez: mongobilly | 2012.7.1 18:25:8
Otrzymałam świadectwo pracy opieczętowane pieczątką firmową a na tym podpis Prezesa (czytelny) i z tym świadectwem chciałam zarejestrować się w Urzędzie Pracy, niestety Pani urzędniczka odrzuciła (...) czytaj dalej»
-
Pozwany nie został prawidlowo powiadomiony przez sąd na sprawę rozwodową
przez: polinska2006 | 2012.7.1 21:43:50
Rok temu złożyłam sprawę o rozwód z alimentami na mnie z winy męża. (Sprawa o alimenty na dziecko już była wcześniej.) Z mężem nie mieszkam już 3 lata, ja w Polsce, a on za oceanem. Mąż (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy handlowej z naruszeniem zawartych tam zapisów (samozatrudnienie)
przez: tomek_W12 | 2012.7.2 8:5:23
Ktoś pomoże? czytaj dalej»
-
przez: dafne6 | 2012.7.2 9:11:27
czyli nie trzeba być katolikiem tylko być obeznanym w prawie kanonicznym, i kościelnym? w sumie mądrze. czytaj dalej»
-
Cofnięcie darowizny jest możliwe?
przez: michalineczka | 2012.7.2 9:12:40
Dziękuje panu za odpowiedź;) poszukam sobie teraz co to jest ta rażąca niewdzięczność. czytaj dalej»
-
przez: henio_k | 2012.7.2 9:14:21
ogólnie chodzenie z nożem dłuższym niż 11 cm. to już wykroczenie. a z tego co wiem to z krótszym ale np. sprężynowym który nożem harcerskim ani scyzorykiem nie jest też może być problemem. (...) czytaj dalej»
-
przez: joannna31 | 2012.7.2 9:15:59
Zakładając że jest pani pełnoletnia i posiada pani prawo jazdy, to nie. Jak jest pani pełnoletnia i nie posiada prawa jazdy, to warto zrobic dla samej siebie, zeby znac znaki i przepisy, karta nic (...) czytaj dalej»
-
Godziny nadliczbowe nocne- jaka kwota?
przez: dajsa98 | 2012.7.2 9:16:17
100% czytaj dalej»
-
przez: wińczysława | 2012.7.2 9:19:1
Tak, praca zmianowa czyli np. na stacji benzynowej może przypadać w takie dni. Napewno za pracę w porze nocnej jest extra płaca, zdaje sie ze zgodnie z kodeksem pracy to 60% z kolei za pracę w święta (...) czytaj dalej»
-
zeglowanie pod wyplywem alkoholu
przez: czarek 138 | 2012.7.2 9:20:39
czytałem w zeszłym roku art. na ten temat, zabór pojazdu/statku/tratwy plus mandat od policji wodnej. nie wiem jak z prawem jazdy lub kartą wodną. ale sprawa w sądzie na bank czytaj dalej»
-
Pływanie na tratwie po rzecze.
przez: zocha61 | 2012.7.2 9:22:6
Witam, w moich czasach można było pływać na wszystkim i wszędzie, niestety wy młodzieży dzisiaj żyjecie w świecie pełnym ograniczeń i pod złotym kloszem. Uważam że powinniście nawet wbrew (...) czytaj dalej»
-
Minimalna odległość farm wiatrowych od siedzib ludzkich- są zmiany.
przez: macius34 | 2012.7.2 9:24:37
To są jaja jakieś, sprawa na pewno będzie wniesiona przed Trybunał Konstytucyjny i w razie potrzeby do Strasburga. Drodzy państwo, próbuje się nam wmówić tak jak kiedyś ze słupami napięcia, (...) czytaj dalej»
-
Praca na umowę zlecenie a dochód utracony
przez: andzi18 | 2012.7.2 12:23:47
Witam wszystkich forumowiczów. Nie jestem pewien czy wybrałem odpowiedni dział, więc z góry przepraszam gdyby tak było. Sprawa wygląda następująco. Ubiegam się o stypendium socjalne na swojej (...) czytaj dalej»
-
przez: wav | 2012.7.3 8:46:26
Witam: Dwa zagadnienia formalne w przypadku pozwu o zapłatę za wykonaną i przyjęta umowę o dzieło. Czy składając pozew o zapłatę (formularz P) do Wydziału Cywilnego SR muszę w nim gdzieś (...) czytaj dalej»
-
Bagaż podręczny w samolocie - co może się znaleźć a co nie?
przez: tomek 78 | 2012.7.3 9:17:25
zero napojów, past do zębów, perfum, mgiełek itp. nie może być śrubokrętów, noży, nożyczek do paznokci, papieru, pilników itp. czytaj dalej»
-
Informacje o wynagrodzeniu od pracodawcy.
przez: mike41 | 2012.7.3 9:18:42
Nie nie ma takiego prawa, chyba że ty wyrazisz na t zgodę. Nie wiem jak z sytuacją np. kiedy mówi że za dane stanowiska stawki w firmie sa takie a takie, wtedy nie mówi o tobie tylko o stanowisku (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie alkoholika z mieszkania.
przez: hilaria | 2012.7.3 9:22:27
MOPS, prawnika, prywatna organizacja albo organizacja społeczna. Ale jeżeli ta osoba się o tym dowie w domu będzie Mexyk.. tak czy inaczej dziękuje. czytaj dalej»
-
przez: prawnik27 | 2012.7.3 9:26:49
Art. 51. § 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym,podlega karze aresztu, ograniczenia (...) czytaj dalej»
-
Anons towarzyski czy prostytucja?
przez: natasza30 | 2012.7.3 9:34:59
Prostytucja jest procederem polegającym na zaspokajaniu potrzeb seksualnych innych ludzi poprzez zaangażowanie w to własnego ciała i za zapłatą. To że pani ubierze to ładnie w słówka nie zmieni (...) czytaj dalej»
-
Czy można podwyższyć alimenty podczas rozprawy o rozwód?
przez: polinska2006 | 2012.7.3 16:58:47
Czy można podwyższyć kwotę alimentów na powódkę w sprawie o rozwód z alimentami, jeżeli nie było jeszcze rozprawy? Kiedy powinnam to zrobić? Przed rozprawą, czy w trakcie. Złożyłam sprawę (...) czytaj dalej»
-
przez: lukasz111005 | 2012.7.3 21:1:13
Nie miałem punktu zaczepienia, zostałem zbagatelizowany, nikt mi nie odpisał... i wózkownię oddałem :( Nie będę kopał się z koniem. czytaj dalej»
-
maksymalna kara aresztu za wykroczenie
przez: wiola9 | 2012.7.4 9:13:10
30 dni jest maksymalnie, ale tak czy inaczej radze patrzeć na konkretne wykroczenia. czytaj dalej»
-
próba zatrzymania złodzieja i pobicie.
przez: lola32 | 2012.7.4 9:16:15
Art. 281 § 1 k.k. pozbawienia wolności od roku do lat 10 o ile jest to zwykły występek. Występek lekkiej wagi zagrożony jest karą od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności. Tak więc jak pan (...) czytaj dalej»
-
przez: klika33 | 2012.7.4 9:17:57
Tak to jest las, prywatny, nie państwowy. Jest powyżej 1/10 hektara nawet więc wszystko ok. czytaj dalej»
-
przez: proso | 2012.7.4 9:30:15
Prostytucja tak, zmuszanie do niej, nakłanianie, oraz czerpanie z niej korzyści majątkowych w postaci domów publicznych już nie. Czyli pani na telefon tak, ale dom publiczny nie. czytaj dalej»
-
przez: nikon55 | 2012.7.4 9:31:32
Bardzo dobrze, ja ostatnio byłem w tatrach na wycieczce, i standardowo ja na polskiej stronie i w słowackiej sieci, słowak obok mnie ma za to sieć polską mimo ze powinien łapać swoją, słowacką. (...) czytaj dalej»
-
Sejm odrzucił związki partnerskie!
przez: maksyma | 2012.7.4 9:36:15
A Pan tytanowy_janusz umie czytać i słuchać czy nie umie? Czy może jak Polskie media lubi bić w bęben i burzyć się. Nikt u nas nie mówił o legalizacji pedofilii. A jedynie o uregulowanie sytuacji (...) czytaj dalej»
-
przez: wielud | 2012.7.4 9:37:21
Przemalować rower i wymienić np. siodełko na inne, oraz dzwonek;) -to najtańsze znaki rozpoznawalne. czytaj dalej»
-
Miejsca parkingowe na terenie zarzadzanym przez wspólnote.
przez: Taunusek | 2012.7.4 12:58:36
Miejsca parkingowe na terenie zarzadzanym przez wspólnote. Część miezkańców wspołnoty wydzieliło sobie miejsca parkingowe na terenie nalezącym do wspólnoty, ogradzając je i zamykając.Pozostali (...) czytaj dalej»
-
przez: kuba198107 | 2012.7.4 13:10:4
Witam potrzebuje pomocy bo jakis czas temu ojciec nie chciał robic badań ateraz w tamtym roku zadzwonił i chciał badania i zrobilismy w bydgoszczy na ul. mickiewicza i wyszło na moją nie korzyść (...) czytaj dalej»
-
przez: lukemir | 2012.7.4 18:7:59
Niestety bez paragonu gwarancja jaką objęte były buty staje się nieważna. Sprzedawca ma pełne prawo do odmowy przyjęcia reklamacji w takiej sytuacji. czytaj dalej»
-
przez: Marsela | 2012.7.4 18:30:40
Witam! Mam pytanie dotyczące pracy PIPu. W mojej firmie PIP gości regularnie, ponieważ jest nasyłany przez każdego pracownika ze względu na niepłacenie wypłat. PIP przyjeżdża, kontroluje i pomimo, (...) czytaj dalej»
-
przez: furblock | 2012.7.4 23:35:10
Witam, Od jakiegoś czasu zaczełem się zastanawiać czy mam prawo do niemieckiego obywatelstwa... mianowicie mój ojciec urodzony w 1941 w Berlinie mając jakieś 5-7 lat wyjechał ze swoją matką(niemką) (...) czytaj dalej»
-
Inwestycja na działce, której właściciel jest nieustalony
przez: meteorryt | 2012.7.4 23:52:25
Problem jest taki. Rejon energetyczny planuje wykonać pewne prace na działce, której właściciel jest praktycznie nieznany. W wypisie z rejestru gruntów i budynków figuruje jedynie nazwisko właściciela, (...) czytaj dalej»
-
Używanie telefonu na terenie poczty zakazane czy nie?
przez: kaludia | 2012.7.5 9:20:10
jest w każdej poczcie taki zakaz, ale faktycznie nigy nie widziałem żeby ktoś się tego trzymał, aż sobie sprawdze jaki to art., bo na naklejkach jest to nadrukowane. czytaj dalej»
-
Jak otrzymać dofinansowanie do wypoczynku dziecka w wakacje 2012????
przez: ewwa41 | 2012.7.5 9:29:9
Zakład świadczeń socjalnych musi być, jak nie ma to jedyną opcją jest zapytanie pracodawcy czy przewiduje takie dofinansowania? czytaj dalej»
-
Nowelizacji ustawy o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych.
przez: ocława | 2012.7.5 9:30:3
Tak, nasi "ułani" będą mieli urlopy ojcowskie. Zmieniły się też zasady rekrutowanie kadry oficerskiej, obowiązkowy mgr., sprawnościówka mniej ważna. czytaj dalej»
-
Wyprzedaż w sklepie -sprzedawca nie chce wydać towaru.
przez: filipa | 2012.7.5 9:30:55
o kurczę pieczonę, i motyla noga. zapisuje sobie ten art. bo kilka razy w Lidlu czułam że mnie chcą wydy... w ten sposób czytaj dalej»
-
przez: monik67 | 2012.7.5 9:32:12
Poczta polska traktuje dostarczone awizo jako dostarczoną przesyłkę, więc listonoszowi nic pan nie zrobi. Do UOKiK radze sprawdzę skierować, przyda im się kolejna skarga na działalność poczty (...) czytaj dalej»
-
Wycinka drzewa na swoim terenie prywatnym ?
przez: aldona3 | 2012.7.5 9:35:29
No nie wszystko można od tak sobie wyciąć. Bez zezwolenia można wyciąć drzewo, którego wiek nie przekracza pięciu lat. Można wycinać też drzewa owocowe rosnące na plantacjach, jeżeli chcemy (...) czytaj dalej»
-
oczko wodne na działce rekreacyjnej
przez: fikuśny | 2012.7.6 9:19:45
oczko trzeba jedynie zgłosić i to wszystko. nie wiem jak sprawa głębokości, czy formy i kształtu. czytaj dalej»
-
ogrodzenie od strony drogi - jaka jest minimalna wysokość bez pozwolenia?
przez: tito | 2012.7.6 9:21:43
od strony drogi mogą być wyższe niż 2,2 metra, tutaj zasada zgłaszanie nie obowiązuje. czytaj dalej»
-
Mur na obrzeżach działki z tłuczonym szkłem.
przez: lopkin | 2012.7.6 9:22:52
Można to zrobić zgodnie z prawem o ile mur jest wyższy niż 1,8 metra. czytaj dalej»
-
Picie wódki na rowerze wodnym.
przez: stokroteczkaaa | 2012.7.6 9:32:21
Policja rzeczna a nie wodna. I tak grozi za to grzywna. Za pływanie po użyciu alkoholu (0,2 ? 0,5 promila) grozi nam od 20 do nawet 5 tys. złotych kary. Powyżej 0,5 promila kara rośnie do co najmniej (...) czytaj dalej»
-
przez: kolorado | 2012.7.6 9:32:56
Napewno nie NORT. BiK tak, ale też rejestr dłużników. czytaj dalej»
-
przez: jadzia20 | 2012.7.6 9:33:48
:) ja narazie oglądam ich podcasty, i jestem prawie zdecydowana na kupienie CV + List Motywacyjny. czytaj dalej»
-
gdzie można zgłosić znęcanie się nad końmi z dorożek?
przez: ładomysł | 2012.7.6 9:34:57
Bardzo dobry pomysł! Im więcej osób zgłosi takie zachowanie, tym trudniej będzie nie zadziałać lub zadziałać opieszale strażnikom i policji. czytaj dalej»
-
przez: teknoid | 2012.7.6 12:59:12
jak dla mnie wogóle to nie przeszkadza, można miec kilka sklepów, dodatkowo znalazłem fajną rzecz dotyczącąnowych i obecnych sklepów czy to dobra opcja? podobno to autorska dystrybucja darmowego (...) czytaj dalej»
-
Podatek kastralny - nowe podatki Tuska.
przez: drucker | 2012.7.6 17:22:58
W podatku katastralnym według mnie nie chodzi o sposób jego naliczania, który może jest rozsądny, ale o jego wysokość. Ma ona być wielokrotrnie wyższa od obecnego podatku od nieruchomości. Spodowduje (...) czytaj dalej»
-
przez: sobotarano | 2012.7.7 11:46:29
Witam, niedawno mój ojciec złożył wniosek do sądu o zniesienie alimentów. (mam 22lata i nie uczę się) Odbyła się rozprawa, alimenty mi zabrali. Ojciec ma dług wobec mnie i mojego brata (18lat, (...) czytaj dalej»