Archiwum Forum Luty 2013
(397 tematów na forum)
-
Jak zbudować dom nad jeziorem w Naturze bez prądu?
przez: Bożena | 2013.2.1 8:53:42
Dzień dobry.Wystąpiłam do starostwa z wnioskiem o pozwolenie na budowę domu jednorodzinnego.Teren to działka nad jeziorem w Naturze 2000. Starostwo nałożyło na mnie obowiązek uzgodnienia z Regionalną (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenie PIT-28 dla ryczałtu - obowiązek złożenia do końca stycznia
przez: lucjan 52 | 2013.2.1 9:11:46
Ktos może przypomnieć ile wynosi kara za spóćnienie sie z tym Pitem o jeden dzień? czytaj dalej»
-
Co zrobić gdy wykupujący mieszkanie od gminy nie może spłacać?
przez: Wnuczka | 2013.2.1 9:19:24
Postaram się krótko,ale problem jest złożony.Mój wujek wykupił 3 lata temu od gminy mieszkanie,oczywiście bonifikata,spłata rozłożona na raty roczne.Jak miał pracę,to jakoś spłacał.Pracę (...) czytaj dalej»
-
NIP czy PESEL w zeznaniu podatkowym dla zleceniobiorcy?
przez: sertop | 2013.2.1 9:26:35
Jak pan nie prowadzi działalności to tylko PESEL. czytaj dalej»
-
Płatność daniny z cudzego konta bankowego - czy to możliwe?
przez: pafnucy37 | 2013.2.1 9:27:0
A jak się da jakies pełnomocnictwo bo się nie ma konta to można? czytaj dalej»
-
Kiedy ustaje prawo do świadczeń przedemerytalnych?
przez: grzębaty | 2013.2.1 9:28:59
Napewno, a nie z dniem urodzin? czytaj dalej»
-
Pozew przeciwko ojcu za nękanie psychiczne - gdzie szukać pomocy?
przez: radcaprawny8 | 2013.2.1 9:33:55
Szanowny Panie. Pomogę rozwiązać każdy problem prawny. Pomoc prawna 0zł, 533-952-710, Jesteśmy z Krakowa ale pomagamy w całej Polsce, czytaj dalej»
-
Spółdzielnia mieszkaniowa - prawo i wpłaty bez określenia
przez: radcaprawny8 | 2013.2.1 11:7:3
Szanowna Pani. Pomogę rozwiązać każdy problem prawny. Pomoc prawna 0zł, 533-952-710, Jesteśmy z Krakowa ale pomagamy w całej Polsce, czytaj dalej»
-
Zarządzanie nieruchomością rodziców z Niemiec - czy potrzeba notariusza?
przez: radcaprawny8 | 2013.2.1 11:9:10
Szanowna Pani. Pomogę rozwiązać każdy problem prawny. Pomoc prawna 0zł, 533-952-710, Jesteśmy z Krakowa ale pomagamy w całej Polsce, czytaj dalej»
-
Wniosek do sądu rodzinnego czy opiekuńczego
przez: kasia3148 | 2013.2.1 12:36:24
chciałam zapytać ile wynosi wpisowe za taką sprawe? czytaj dalej»
-
Wspólna spłata kredytu hipotecznego i prawa do domu po rozwodzie
przez: monia12345 | 2013.2.1 12:50:30
Witam mam pytanie 8 lat temu zaciagnelismy z mezem kredyt w banku na budowe domu . Obecnie nie uklada nam sie mamy problemy . Chcialabym sie dowiedziec czy jesli kredyt jest splacany z mojego konta mozemy (...) czytaj dalej»
-
Czy darowizny od rodziny poniżej kwoty są zwolnione z podatku?
przez: dorota | 2013.2.1 13:40:40
czy jezli otrzymam od babci 9637 zł od mamy też 9637zł i ojca 9673zł w okresie 5 lat to nie bedę musiał zgłaszać tego do urzędu skarbowego czytaj dalej»
-
Odebranie dzieci przez kuratora - desperacka prośba matki o pomoc
przez: karola1906 | 2013.2.1 16:47:28
ok 6 lat mam kuratora rodzinnego ktory sad przyznal ze wzgledu na bezdomnosc i jako srdek wsparcia a juz moja trujka dzieci jest w jakiejs placowce a ja przechodze zalamanie psychiczne nerowe i nie moge (...) czytaj dalej»
-
Jak odzyskać zaliczkę od firmy która nie wykonała zlecenia?
przez: jolanta.kulaga | 2013.2.1 17:45:38
Witam, Mam taki problem, 28.12 podpisałam umowę z firma która miała wykonać dla mnie portal. Firma zobowiązała się wykonać powierzone zlecenie do 15.01. W umowie był zapis że za każdy dzień (...) czytaj dalej»
-
Czy można otrzymać ziemię na własność po dzierżawie przez lata?
przez: Agata | 2013.2.1 20:45:19
Witam,mój ojciec od 22 lat uprawia ziemie i płaci podatek rolny od tej ziemi.Nie jest jednak jej właścicielem.Ta ziemie dzierżawi przez te wszystkie lata.Wczesniej uprawiali ja jego rodzice,którzy (...) czytaj dalej»
-
Upomnienie za opuszczenie pracy bez zgody przełożonego
przez: JarekZ | 2013.2.1 21:21:8
Możesz złożyć swój sprzeciw do upomnienia. Takie formalne pismo powinnaś złożyć jak najszybciej do swojego pracodawcy. Najlepiej powołać się na konkretne przepisy prawa (czyli przywołać te (...) czytaj dalej»
-
Błędy w zakupie kasy fiskalnej - czy grozi mi kara skarbowa?
przez: 1983kamila | 2013.2.1 21:23:24
znalazłam sie w takiej samej sytuacji,jak sięskonczyła twoja sprawa? czytaj dalej»
-
Rozwód za granicą - zdrada żony i problemy z alimentami
przez: mrozowskim | 2013.2.1 21:26:58
Ta na wstępie to Pan nie wyszedł za mąż, tylko się ożenił. Pana żona wyszła za mąż. Rozwiedźcie się za porozumieniem stron i po sprawie. Nie będzie Pan płacił alimentów żonie. Sugeruję (...) czytaj dalej»
-
Księga wieczysta przy użytkowaniu wieczystym
przez: karola__r | 2013.2.1 22:49:26
Witam. Teściowa posiada własną działkę( ponad hektar) na której stoi dom jednorodzinny, szklarnie, garaże, stodoła. Czy może przekazać synowi w użytkowanie wieczyste sam dom na np: 50 lat? Jakie (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę zrezygnować z urlopu po podpisaniu wniosku?
przez: Sławomir | 2013.2.1 22:55:58
czy mogę zrezygnowac z urlopu, po wypisaniu juz wniosku o urlop Dzień dobry, dziś szef kazał mi podpisac wniosek o urlop na 5 dni. Jednak ja nie chce isc na urlop. Czy moge zrezygnowac z urlopu? czytaj dalej»
-
Czy T-Mobile może przedłużyć umowę bez podpisu?
przez: Grzegorz | 2013.2.2 12:6:24
Przegapiłem koniec umowy pre-paid w t-mobile, w związku z czym teraz przedłużyli mi tą umowę na kolejne 36 miesięcy czy jest na to jakiś sposób aby im nie płacić a móc rozwiązać z nimi umowe, (...) czytaj dalej»
-
Czy po rozwodzie mogę dostać odszkodowanie PZU po śmierci teścia?
przez: mirass | 2013.2.2 14:24:41
Jestem po rozwodzie i mam pytanie,zmarł mi teściu czy mogę się ubiegać PZU o odszkodowanie ponieważ jestem ubezpieczony na wypadek właśnie takiej sytuacji. czytaj dalej»
-
Kto odpowiada za koszty leczenia ojca niezdolnego do decyzji?
przez: limoonade | 2013.2.2 16:57:36
Witam mam ogromny problem, ponieważ mój ojciec z którym miałam kontakt bardzo sporadyczny i nigdy się mną w sumie nie interesował leży teraz w szpitalu i kwalifikuje się do przeszczepu serca ale (...) czytaj dalej»
-
Jak złożyć apelację od wyroku więzienia?
przez: A.S | 2013.2.2 17:49:6
Apelcaja, odwołanie? jak go wyciagnąć? Mój narzeczony został skazany na 3 lata więzienia.Odwiesiono mu wyrok który mial wszcześniej w zaiweszeniu. Skazany został za groźby karalne, zniszecznie (...) czytaj dalej»
-
Czy wynajmujący może podnieść czynsz przy dopisaniu wspólnika?
przez: stanek39 | 2013.2.2 18:4:56
Witam, prowadze działalność gospodarczą jednoosobową i prowadzę sklep. Zawiązałem ze współnikiem spółkę cywilną i chciałbym dopisać do umowy najmu lokalu także wspólnika. Do tej pory (...) czytaj dalej»
-
Czy po latach mogę dostać odszkodowanie za stratę dziecka w szpitalu?
przez: majka | 2013.2.2 20:32:26
w pazdzierniku mija 10 lat od mometu bycia w szpitalu w skutek czego stracilam dziecko i swoje zdrowie,czy mam szanse jeszcze na odszkodowanie ,nie mam renty , czytaj dalej»
-
Przedawnienie faktur VAT od Telekomunikacji Polskiej po trzech latach
przez: pudzianox | 2013.2.2 21:9:56
Witam. Chciałbym zająć się oferowaniem usługi naprawiania telefonów komórkowych ale nie mam na razie pieniędzy na zarejestrowanie firmy. 1 - Czy mogę zacząć pracować w domu i reklamując (...) czytaj dalej»
-
Jakie roszczenia wobec dewelopera za wadę konstrukcyjną budynku?
przez: B. Turkowska | 2013.2.2 22:2:16
Deweloper sprzedał nam mieszkanie z wadą konstrukcyjną budynku |(niestety źle wykonany system odprowadzania wody z poszycia dachowego powoduje zalewanie mieszkania) czego możemy dochodzić w sądzie, (...) czytaj dalej»
-
Eksmisja alkoholika z przemocy domowej - dowody i procedura
przez: DDA_Julka | 2013.2.3 0:14:47
Witam, Mój ojciec jest alkoholikiem, ponad 10 lat temu miał juz jedną sprawę o znęcanie się nad rodziną ( wyrok 2 lata w zawieszeniu na 5). Obecnie sytuacja się pogorszyła, więc złożyłam (...) czytaj dalej»
-
Poszukuję adwokata od spraw rozwodowych we Wrocławiu
przez: pedros37 | 2013.2.3 6:39:30
Witam! Poszukuję skutecznego adwokata z Wrocławia specjalizującego się w sprawach rozwodowych. Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Czy muszę wydać rzeczy zapisane w załączniku do testamentu?
przez: ***.*****7@**.** | 2013.2.3 9:41:26
maz dal lodke bratankowi ,przed smiercia napisal mu wlasnorecznie zalacznik do testamentu i zapisal mu swoje ubrania proszac w tym zalaczniku zebym mu jako jego zona wydala te rzeczy ,,ps zalacznik jest (...) czytaj dalej»
-
Czy podróżując pociągiem do Polski ominę kontrolę paszportową?
przez: Gruby | 2013.2.3 10:0:33
Mieszkam w Londynie , chce przyjechać do polski Nie jestem pewien czy policja mnie nie poszukuje . Mam takie pytanie : Z Londynu pojechalbym pociągiem do Brukseli Z Brukseli samolotem do Krakowa (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę wysłać alkoholiczkę matkę na przymusowe leczenie?
przez: juszka1990 | 2013.2.3 11:4:12
Witam. Moja mama jest alkoholiczką,piję wraz ze swoim facetem, który jest mlodszy od niej o 25 lat.Mieszkamy bez ojca w dodatku mam brata na wozku i synka którego wychowuję sama z alimentów.ja mam (...) czytaj dalej»
-
Dlaczego pracodawca nie wypłacił wynagrodzenia praktykantce?
przez: Patrycja | 2013.2.3 11:16:32
Dlaczego pracodawca nie wypłaciła wypłaty? Jestem praktykantką w pierwszym roku w zawodzie kucharz, problem tkwi w tym,że szefowa nie wypłaciła wypłaty a minęło już 5 miesięcy. Rozmawiałam (...) czytaj dalej»
-
Czy przysługuje mi dłuższe wypowiedzenie i dieta za delegację?
przez: Grzesiek | 2013.2.3 13:40:18
Pracuję w firmie ponad 2,5 roku która zatrudnia 25 osób - 3 osoby otrzymały 3 miesięczny okres wypowiedzenia ja 1 miesięczny. W umowie mam wyrażnei zapisane miejsce pracy Łódź - umowa na czas (...) czytaj dalej»
-
Egzekucja wyroku za oszustwo na Allegro - klauzula wykonalności i odsetki
przez: ctr_tomi | 2013.2.3 18:5:58
Witam! Posiadam wyrok sądu ze stycznia 2005 roku, który zasądza obowiązek naprawienia szkody wyrządzonej na kwotę 7000 (przedawnienie wynosi 10 lat, jeżeli się mylę proszę mnie poprawić) Sprawa (...) czytaj dalej»
-
Co robić gdy pracodawca wysyła na urlop bezpłatny wbrew woli?
przez: Jerzy | 2013.2.3 18:27:36
jestem kierowcą sam. ciez.i pracuje na budowie przy robotach ziemnych[przewoz ziemi i zwiru]ze wzgledu na zime [snieg mroz]pracodawca wysłał mnie na cały urlop wypoczynkowy ktory sie juz konczy.w chwili (...) czytaj dalej»
-
Gdzie odebrać metrykę ślubu i rozwodu zawartego za granicą?
przez: Agnieszka | 2013.2.3 19:11:53
witam mam problem nie wiem gdzie mam odebrac metryke slubu,oraz rozwodu,wyszlam za maz w Niemczech czy w sadzie gdzie nastal rozwod oraz meryke w stanie cywilnym gdzie sie pobralismy?dziekuje za odpowiedz (...) czytaj dalej»
-
Czy zameldowana osoba może wejść do mieszkania pod moją nieobecność?
przez: dalix | 2013.2.3 20:23:56
Witam chciałbym się dowiedzieć czy jeśli w moim mieszkaniu jest zameldowna inna osoba która tam nie zamieszkuje to czy pod moją nieobecność w miejscu zamieszkania, poprzez policję bądź inne (...) czytaj dalej»
-
Czy kupujący może żądać zwrotu za sprzedaną płytę główną?
przez: lona92 | 2013.2.3 20:34:31
witam sprzedałam płytę główną do komputera ale po 2 dniach zgłasza sie do mnie osoba ze nie chodzi jej płyta jestem zastraszana sądem za 50 zł do tego płyta na pewno działa sama ją sprawdzałam (...) czytaj dalej»
-
Czy muszę założyć działalność za oferowanie wynagrodzenia użytkownikom?
przez: patryk.sowa | 2013.2.3 22:13:6
Witam, Nie wiem czy pisze w dobrej kategorii. Czy jeżeli posiadam stronę, która oferuje wynagrodzenie użytkownikom za określone działania, jak np. czytanie maili, wypełnianie ankiet, muszę założyć (...) czytaj dalej»
-
Jak obliczyć urlop macierzyński przy pracy z nadgodzinami?
przez: Patryk | 2013.2.4 7:28:45
czy może mi ktos obliczyć urlop tacierzyński za luty??? Dostaje część wypłaty do ręki a części na konto. w umowie 1800 zł brutto. za każdą godzinę pracy 9,775 zł. od pon do piątku pracuje (...) czytaj dalej»
-
Odmowa zeznań jako świadek w sprawie rozwodowej szwagierki
przez: mariamaj35 | 2013.2.4 7:53:15
Witam.... Mam taka sprawe..Zostałam powołana na swiadka w sprawie rozwodowej..Rozwodzi sie Lutka siostra mojego męza a na swiadka podał mnie maz Lutki. Nie wiem dlaczego akurat mnie byc moze dlatego,ze (...) czytaj dalej»
-
Stawki delegacji zagranicznych - kiedy wzrost i o ile?
przez: jack26 | 2013.2.4 8:14:23
Diety zdaje się już wzrosły, tzn. z nowym rokiem dokładnie. Podwyższono stawkę diety do 30 zł. czytaj dalej»
-
System pracy ciągły - co oznacza dla pracownika?
przez: michałł27 | 2013.2.4 8:18:13
System zmianowy pracy Pan ma, i zmiany często co dłuższe niż te podstawowe 8 godzin. czytaj dalej»
-
Zatarcie skazania za udział w bójce - po jakim czasie znika z rejestru?
przez: molko | 2013.2.4 8:19:26
Jak pan nie poda wyroku to się nie dowiemy, więc proszę tutaj pisać, pańska odpowiedź będzie pomocna nie tylko dla pana ale także dla innych użytkowników forum. czytaj dalej»
-
Darowizna mieszkania z służebnością vs testament - najkorzystniejsza forma prawna
przez: Viktoria24 | 2013.2.4 9:48:59
Moi rodzice posiadają wspólnie: - spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu (pow. 72m2, obecna wartość ok. 216.000) oraz - działkę rekreacyjną (pow.10 ar, wartość 100.000). Zameldowani (...) czytaj dalej»
-
Rezygnacja z członkostwa we wspólnocie mieszkaniowej - procedura
przez: adam | 2013.2.4 9:55:38
Jestem członkiem małej wspólnoty mieszkaniowej.Jak to zrobić żeby zrezygnować ze wspólnoty ? czytaj dalej»
-
Ile może trwać naprawa gwarancyjna i jakie są obowiązki sklepu?
przez: kara93 | 2013.2.4 11:16:4
Witam serdecznie. Zakupiłam aparat cyfrowy w sieci sklepów Media Expert.. Niestety ten jakże szczęśliwy zakup nie trwał długo, bo ni stąd ni zowąd przestał działać flash w aparacie. Oddany (...) czytaj dalej»
-
Jak napisać wniosek WAM o odroczenie przydziału mieszkania wojskowego?
przez: beny821 | 2013.2.4 11:59:40
Witam! Mam taki problem otoz. Jestem zolnierzem sluzby stalej i zostalo mi zaproponowane przyjecie lokalu mieszkalnego w miejscowosci sulechow poniewaz tam pelnie sluzbe a mieszkam i jestem zameldowany (...) czytaj dalej»