Archiwum Forum Kwiecień 2013
(246 tematów na forum)
-
Niemieckie prawo jazdy zatrzymane w Polsce.
przez: omega31 | 2013.4.1 13:22:22
Witam. Zatrzymano mnie przed Sylwestrem w Polsce do kontroli i w wydychanym powietrzu miałem 0,6 i druga próba 0,5 promila. Zabrano mi niemieckie prawo jazdy sprawa trafiła do prokuratury i do sądu. (...) czytaj dalej»
-
Na jakiej podstawie (prawnej) mogę złożyć skargę na ENEA z powodu ciągłego wyłączania prądu,
przez: Dorota D. | 2013.4.1 21:31:16
Na jakiej podstawie (prawnej) mogę złożyć skargę na ENEA z powodu ciągłego wyłączania prądu, oraz spalenia płyty głównej (receiver TV)w następstwie tegoż włączania i wyłączania w odstępstwie (...) czytaj dalej»
-
Czy mogę zostać opiekunem prawnym lub rodziną zastepczą dla bratanicy? Mieszkam w Irlandii. Ojciec
przez: ciocia ania | 2013.4.1 22:21:23
Czy mogę zostać opiekunem prawnym lub rodziną zastepczą dla bratanicy? Mieszkam w Irlandii. Ojciec dziecka zgadza się na to, matka nie. Jakie mam szanse? Mój brat zlożył wniosek do sądu o odebranie (...) czytaj dalej»
-
przez: pepe22 | 2013.4.2 9:8:15
Tak alimenty ne byłego wspmałżonka do 5 lat chyba, że sąd ze względu na "szczególne okoliczności" przedłuży ten termin, czyli jest tu pewna "furtka". Mi jednak bardziej chodziło o alimenty na (...) czytaj dalej»
-
Wynajem - uszkodzenie sprzętu, ponoszenie kosztów
przez: elpasonaso | 2013.4.2 9:37:51
Zdublowany post, do MODERACJI proszę ! czytaj dalej»
-
Przepisanie kredytu hipotecznego na żonę
przez: załamany | 2013.4.2 10:16:30
Przepisanie kredytu hipotecznego na żonę Witam. W 2005 r.wziąłem kredyt hipoteczny na zakup mieszkania. Z żoną mam rozdzielczość majątkową.Kredyt reguralnie spłacam. Ostatnio popadłem w długi (...) czytaj dalej»
-
mieszkanie socjalne a renta socjalna
przez: zylq | 2013.4.2 12:8:37
Witam mieszkam w mieszkaniu po babci juz 4 lata ale wiem ze mi sie nie należy bo wnuki nie dziedziczą po dziatkach i tu mam pytanie jestem na rencie socjalnej i należy mi sie mieszkanie socjalne jak (...) czytaj dalej»
-
przez: elka79 | 2013.4.2 12:13:47
witam bardzo proszę o pomoc jestem matką samotnie wychowującą 4 dzieci w wieku 14,12,5,4 lata dostałam zamienne mieszkanie po eksmisji w marcu 2012 roku zrobiłam remont dwóch pokoi i kuchni połorzyłam (...) czytaj dalej»
-
przez: nieuświadomiona | 2013.4.2 12:59:0
Czy umowa o dożywocie jest tytułem prawnym uprawniającym do dokonania odliczeń od podatku dochodowego od osób fizycznych wydatków poniesionych na remont mieszkania? czytaj dalej»
-
Pałka teleskopowa - legalna czy nie?
przez: palkowiec | 2013.4.2 13:23:48
Witam, chciałbym się dowiedzieć, czy posiadanie (w domu) pałki teleskopowej (kupionej np na miliatria.pl - bez niebezpiecznych, twardych końcówek) jest legalne? Czy noszenie tejże pałki pod (...) czytaj dalej»
-
Klauzule zakazane - sprawdzenie regulaminu sklepu internetowego
przez: aleks23 | 2013.4.2 14:17:48
a czy znacie jakieś przypadki, umożenia sprawy, na wniosek pozwanego o cofnięcie powództwa, z powodu przedwczesnego pozwu? np umowtywowane tym że taki stowarzyszenie typu LEXUS, nie próbował sie (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2013.4.2 16:29:52
Najemca nie musi pokrywać kosztów związanych z zużyciem przedmiotów w wynajmowanym mieszkaniu będących następstwem normalnego użytkowania przedmiotów (pralki). Wiadomo nie od dziś, że drzwiczki (...) czytaj dalej»
-
przez: daniel85 | 2013.4.2 16:32:31
Witam Dziękuję za odpowiedź, sprawa wygląda tak że były rozmowy już prowadzone i nic nie dały poprostu ojciec twierdzi że nie ma obowiązku posprzątać po sobie i nie widzi problemu a ja wraz (...) czytaj dalej»
-
kiedyś byłem karany, jak to sprawdzić czy nadal widnieje w rejestrze
przez: tomasz | 2013.4.2 18:24:45
kiedyś byłem karany, jak to sprawdzić czy nadal widnieje w rejestrze czytaj dalej»
-
Ważne pytanie dotyczące dziedziczenia OFE ! Proszę o pomoc
przez: Aromatek | 2013.4.2 18:44:8
Witam Mam ważne pytanie dotyczące OFE po śmierci jednego z małżonków. A więc moi rodzice 24 stycznia 2008 roku się rozwiedli. Moja mama zgineła tragiczne 21 Listopada 2012 roku. Gdy napisałam (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie długów po rodzicach
przez: anula_o | 2013.4.2 19:9:32
Witam, mam następujący kłopot, w sumie mamy go całą rodziną. Jedno z moich rodziców od bardzo dawna ma skłonności do popadania w długi. Niestety, nie mają zawartej intercyzy, jedno z nich (...) czytaj dalej»
-
przez: martucha2266 | 2013.4.2 23:6:31
Jestem po rozwodzie od listopada 2012r, mój były mąż od tego czasu nie przyjeżdza do córki. Wcześniej widział się z córką co dwa tyg, po przegranej sprawie alimentacyjnek i rozwodowej jest bardzo (...) czytaj dalej»
-
nienależnie wpłacone alimenty od komornika
przez: fhualmix | 2013.4.3 15:8:50
Witam Potrzebuję pomocy w sprawie nienależnie wpłaconych alimentów przez komornika jako zaległe. W październiku 2010 złożyłam do funduszu alimentacyjnego wniosek o alimenty. Od stycznia 2010 (...) czytaj dalej»
-
jak napisać upoważnienie do orange?
przez: Piotr Wąsowski | 2013.4.3 16:57:17
W miesiącu styczniu tego roku dowiedziałem się że ktoś ustanawiając się moim pełnomocnikiem i wziął przez internet bardzo drogi telefon podpisując z orange umowę sprawę zgłosiłem na komendę (...) czytaj dalej»
-
przez: ryszka66 | 2013.4.4 2:27:20
Sex z małolatą jakie to podniecające coś wspaniałego życzę Panu by młodsze się trafiały to pan poczuje że zyje. czytaj dalej»
-
Jak sprawdzić w jakim banku Firma ma konto.
przez: Mariusz | 2013.4.4 8:49:49
Jak sprawdzić w jakim banku Firma ma konto. Miałem sprawę w sondzie z pewną firmą która nie zapłacił mi za fakturę, komornik juz zajął jego konto ale tam nie ma żadnych pieniędzy. Od byłego (...) czytaj dalej»
-
przez: zxds | 2013.4.4 9:25:26
Znieść współwłasność po sprawie spadkowej, spłacając spadkobiercę i sprawa zamknięta powinna być. czytaj dalej»
-
przez: olaf45 | 2013.4.4 9:27:10
No ja niestety mam ten sam problem, listy do ojca przychodzą już 3 rok, na poczcie było to zgłaszane już 2 razy i dalej przychodzą. Poczta nie wiem czy nie rozumie że jak ktoś wyciągnie kopyta (...) czytaj dalej»
-
Wyrejestrowanie samochodu z zajeciem komorniczym
przez: Aneta | 2013.4.4 9:28:20
Wyrejestrowanie samochodu z zajeciem komorniczym Witam, miałam wypadek samochodowy, zderzenie czołowe nie zmojej winy. Samochód nie nadawał sie do naprawy, wiec został zezłomowany, po tym fakcie (...) czytaj dalej»
-
przez: kolankooo | 2013.4.4 9:29:44
Możesz pójść do ROD doinformować się i przepisać działkę, U nas przepisanie to wizyta właściciela i nowego właściciela w ROD, należy zapłacić za zmianę i się cieszyć z działeczki. czytaj dalej»
-
przez: grotołaz | 2013.4.4 9:32:41
Mnie też ciekawi ten temat,jestem zagrożony długiem za bezumowne korzystanie z lokalu. Nie dawno spotkałem kobietę i mam zamiar związać się z nia oficjalnie, mój dług jest sprzed ślubu. Niestety (...) czytaj dalej»
-
przez: elpasonaso | 2013.4.4 9:36:30
No tak, bo za rządów PIS było elegancko ze wszystkim co nie? czytaj dalej»
-
przez: elpasonaso | 2013.4.4 9:39:18
Na chłopski rozum, musi pan wykupić miejsce, mieć badania sanepidowskie, i zgodę na prowadzenie działalności gastronomicznej. czytaj dalej»
-
Uniwersytet chce zapłaty czesnego za studia na które nie chodziłam
przez: elpasonaso | 2013.4.4 9:42:19
Nie nie musi pan. Sekretariat wie kto jest studentem a kto nie, jak ktoś nawet nie odbiera legitymacji - szczerze powiedziawszy można zadzwonić i zrezygnowac telefonicznie tylko musi sie chcieć być (...) czytaj dalej»
-
Jak odzyskąć pieniądze ze spłaty z depozytu sądowego?
przez: maria4412 | 2013.4.4 10:56:56
Dzień dobry, W styczniu 2013 brat złożył do depozytu pieniądze które przysługują mi ze spłaty spadku zgodnie z nieprawomocnym zezwoleniemm. Wniosłam apelacje od zezwolenia na złożenie do (...) czytaj dalej»
-
przez: A.Mak | 2013.4.4 12:39:22
Witam, w roku 2012 zakupiłam działkę od PKP S.A. w wieczystym użytkowaniu. PKP było wieczystym użytkownikiem ponad 15 lat a teraz ja jestem następcom prawnym. Czy według ustawy o przekształceniu (...) czytaj dalej»
-
Renta rodzinna a praca za granicą
przez: Agnieszka | 2013.4.4 13:57:7
Renta rodzinna a praca za granicą Witam, uczę się i pobieram rente rodzinna po zmarłym ojcu. Renta przysługuje mi do konca sierpnia tego roku. Otrzymałam oferte pracy w Holandii i chciałabym wyjechać (...) czytaj dalej»
-
-
Sprzedaż darowizny przed upływem 5 lat!!!
przez: centuszy | 2013.4.4 15:53:47
Witam Mam takie pytanie odnośnie sprzedaży nieruchomości przed upływem 5 lat. Mianowicie moja mama w 2011r. dostała darowizną dom od swojego ojca. Teraz chce go sprzedać a pieniądze z transakcji (...) czytaj dalej»
-
przez: gamewial | 2013.4.4 16:53:59
Nękałem żonatą kobietę groziłem bo nie chciała się ze mną spotkać co mi grozi czytaj dalej»
-
przez: mafister72 | 2013.4.4 17:2:24
Jestem wieloletnim posiadaczem i użytkownikiem samochodów firmy SKODA. Zakupuję je jako osoba prowadząca działalność gospodarczą już od roku 2003 zawsze w leasingu (3lata leasing a potem wykup). (...) czytaj dalej»
-
przez: betty111 | 2013.4.4 17:48:8
Witam, w sklepie OBI zakupilam drzwi wejsciowe metalowe. Drzwi zostaly wniesione do domu po czym wyjechalismy na ferie. Po feriach firma montujaca zakladala drzwi. Po zamontowaniu i przy sciaganiu folii (...) czytaj dalej»
-
przez: mieczj | 2013.4.5 7:38:30
Wzruszająca jest Pana troska o ojca - alkoholika. Sądzę jednak, że ewentualny pozew nie ma żadnych szans powodzenia. Powinien Pan zrozumieć, że społeczeństwo (podatnicy) nie powinno ponosić kosztów (...) czytaj dalej»
-
pozwolenie na budowe a mobilna budka gastronomiczna
przez: Adria86 | 2013.4.5 10:0:31
Witam mam pytanie odnosinie pozwolenia na budowe.Nie dawno bylam z moim szefem w Starostwie w wydziale arch. i budowli opowiedzialam głównemu inzynierowi co chcemy zrobic i jak to chcemy zrobic,czyli (...) czytaj dalej»
-
moja byla zona ma swoje dzieci i zada alimentow na siebie
przez: elpasonaso | 2013.4.5 10:45:2
Nie. Mimo że z pana winy, to po 5,5 roku po rozwodzie może sobie robić co chce. "Ma juz swoje dziecko a z drugim jest w ciazy", rozumiem że żadne nie jest pana tak? Sąd nie przyzna jej alimentów (...) czytaj dalej»
-
przez: elpasonaso | 2013.4.5 10:50:53
Lepszym rozwiązaniem była by rozdzielność majątkowa, ale rozumiem że jej państwo nie mają. Aliemnty na dzieci od ojca dzieci który z nimi przebywa, mieszka zogdnie z prawem nie wchodzą (...) czytaj dalej»
-
jak przenieść garaż blaszany w inne miejsce?
przez: g | 2013.4.5 10:58:51
-
Alkoholizm, nietolerancja ojca mojego syna
przez: Prawnik1209 | 2013.4.5 11:32:8
Witam, Art. 111 par. 1 krio przewiduje przesłanki do pozbawienia rodzica władzy rodzicielskiej. Najczęstszą przesłanką jest rażące zaniedbywanie swoich obowiązków względem dziecka. W (...) czytaj dalej»
-
Parking Spółdzielni Mieszkaniowej
przez: lekki | 2013.4.5 12:38:20
Witam, mam następujący temat do analizy Spółdzielnia Mieszkaniowa przekształciła ogólnodostępny parking mieszczący się na terenie spółdzielni na parking zamknięty przeznaczony dla lokatorów (...) czytaj dalej»
-
Refundacja składek ZUS a zasiłek
przez: Mike009 | 2013.4.5 14:14:11
A czy odprowadzałas składki na fundusz pracy? Generalnie polecam Ci sięgnąć do materiałów Eduself, poszukaj w sieci. Tam takie zawiłości i problemy są wytłumaczone ;) Mam nadzieję, że uda (...) czytaj dalej»
-
Pomocy !!! Była znajoma chce mnie zniszczyć.
przez: arczik | 2013.4.5 14:53:13
Witam.Mam problem.Jestem 13 lat po ślubie.Mam dwoje dzieci.Mój problem dotyczy żony, która prawdopodobnie jeszcze przed ślubem zaciągała kredyty i pożyczała pieniądze od obcych ludzi np.na samochód, (...) czytaj dalej»
-
Elektroniczny wniosek o upublicznienie danych
przez: guziec2 | 2013.4.5 15:35:33
Witam serdecznie :) Ostatnio zainteresowałem się tematyką upubliczniania danych osobowych osób skazanych. Zainteresowałem się zwłaszcza elektronicznymi wnioskami. Z tego też tytułu mam pytanie (...) czytaj dalej»
-
Szkoła-narzucanie uczniom preferencji politycznych, ankiety kontrolujące poglądy, itp
przez: Pola123 | 2013.4.5 17:40:20
Dzień dobry. Jestem uczennicą państwowego Liceum Ogólnokształcącego. Od pewnego czasu w mojej szkole pojawiły się dziwne sytuacje. 1. Nauczycielka (nie Wiedzy o Społ.), zamiast prowadzić lekcję, (...) czytaj dalej»
-
Jak i gdzie mozna wycofac zawiadomienia o przestepstwie
przez: xmen | 2013.4.5 18:48:47
Jak i gdzie mozna wycofac zawiadomienia o przestepstwie zglosilem zawiadomienie o przestepstwie mego ojca ktory zneca sie i truje moja mame tylko zawiadomilem to w prokuraturze okregowej w Gdansku a oni (...) czytaj dalej»
-
posiadam umowę zlecenie, i komornik zabrał 100% wynagrodzenia. pisałem do niego o zmniejszenie jego
przez: Sławek | 2013.4.5 20:24:51
posiadam umowę zlecenie, i komornik zabrał 100% wynagrodzenia. pisałem do niego o zmniejszenie jego poborów, odpowiedział mi że pisał do wierzyciela. Czy komornikowi ktoś zleca ile ma zabrać wynagrodzenia, (...) czytaj dalej»