Archiwum Forum Marzec 2016
(94 tematów na forum)
-
Zajęcie dochodów przez komornika przed porodem dziecka
przez: wojciech | 2016.3.1 9:14:0
po 8 latach przyszlo mi pismo o zajecie dochodow 300zl plus kwota egzekucyjna za 3 miesiace rodzi nam sie dziecko i potrzebujemy pieniedzy na nie a to kaplikuje nam sprawe czytaj dalej»
-
Budowa na podwyższonym terenie - legalizacja zmiany punktu zero
przez: Joanna | 2016.3.2 10:55:54
Witam, mam pewien problem mianowicie dostaliśmy z mężem pozwolenie na budowę( tzn na nowych warunkach czyli już na zgłoszenie ), po miesiącu aby wyrównać się z sąsiadem gdyż byliśmy w ogromnym (...) czytaj dalej»
-
Wniosek o niekaralność po warunkowym umorzeniu i zapłacie szkody
przez: DawidZet | 2016.3.2 13:49:30
Witam w dniu 26 listopada 2014r dostałem wyrok w sprawie głośnego portalu CHOMIKUJ.PL, który uprawomocnił się 4 grudnia 2014r, sąd orzekł: 1.na mocy art.66 par.1 i 2 kk warunkowo umarza postępowanie (...) czytaj dalej»
-
Wniosek o niekaralność po warunkowym umorzeniu i zapłacie szkody
przez: DawidZet | 2016.3.2 13:49:57
Witam w dniu 26 listopada 2014r dostałem wyrok w sprawie głośnego portalu CHOMIKUJ.PL, który uprawomocnił się 4 grudnia 2014r, sąd orzekł: 1.na mocy art.66 par.1 i 2 kk warunkowo umarza postępowanie (...) czytaj dalej»
-
Zabezpieczenie przed długami żony w trakcie postępowania rozwodowego
przez: Dembis | 2016.3.2 14:31:7
Tutaj chyba nie bardzo jest co się zastanawiać odpowiadać nie trzeba, ale każdy kredyt to potencjalne ryzyko, że będzie trzeba iść do sądu udowadniać, że się o niczym nie wiedziało. Skoro (...) czytaj dalej»
-
Brak odpowiedzi męża na pozew rozwodowy - konsekwencje
przez: Dembis | 2016.3.2 14:57:10
[cytat] cholera ciezka sprawa ale nie moze byc tak ze jedna osoba tamuje caly czas sprawe i ty sie przez to rozwiesc nie mozesz jakas masakra tez bym sie chetnie dowiedziala co w takiej sytuacji zrobic (...) czytaj dalej»
-
Molestowanie przez pracodawcę - jak się bronić prawnie?
przez: 55ddd | 2016.3.2 17:35:22
Witam, moim problemem stał się zakochany we mnie pracodawca. Ponieważ te uczucia nie są odwzajemnione , czuję się w pracy jak na jakiejs huśtawce emocjonalnej. Raz mnie kocha raz nienawidzi. (...) czytaj dalej»
-
Zwrot kaucji od sublokatorek po wyprowadzce z wynajmowanego domu
przez: OtoTom | 2016.3.2 18:8:34
Witam. Mam prośbę o poradę w sytuacji: Wraz z kolega wynajmujemy dom (umowa podpisana przez nas dwóch z Właścicielką) za który płacimy ustaloną kwotę. Właścicielka otrzymuje odemnie (...) czytaj dalej»
-
Zajęcie komornicze a becikowe i pieniądze z ubezpieczenia za urodzenie dziecka
przez: Nikola | 2016.3.2 21:42:20
Witam. Mam zajęcie komornicze,spawane jest z wynagrodzenia. Na tą chwilę zostało jakieś 2000 zł. Na koniec kwietnia urodzenia dziecko. Czy komornik moze zabrać becikowe i pieniądze z ubezpieczenia,które (...) czytaj dalej»
-
Członkostwo policjanta w fundacji otrzymującej środki z gminy
przez: Izis | 2016.3.2 21:48:7
ej mam ten sam problem...i tez z psami czytaj dalej»
-
Pełnomocnictwo do wymeldowania z zagranicy bez polskiego konsulatu
przez: RobGro | 2016.3.3 16:24:57
Dzień dobry, obecnie przebywam poza granicami kraju, i chciałbym się wymeldować z pobytu stałego. Moje pytanie brzmi czy jak wystawie pełnomocnictwo ogólne osobie to muszę je poświadczyć (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie po siostrze z długiem hipotecznym i ubezpieczeniem
przez: ULEWICZ.KANC | 2016.3.4 9:14:56
Dzień dobry, kredyt został z pewnością wzięty wspólnie przez małżonków, a ubezpieczyciel po prostu spłacił jego odpowiednią część zgodną z umową ubezpieczenia. Co prawda dla 100 % pewności (...) czytaj dalej»
-
Obliczenie zachowku w spadku - czy można domagać się więcej?
przez: ULEWICZ.KANC | 2016.3.4 9:21:5
Dzień dobry, wypowiadanie się w tej kwestii na podstawie fragmentu uzasadnienia wyroku jest niemożliwe. Jeśli jest Pani zainteresowana poradą w sprawie, najlepiej będzie zwrócić się do prawnika (...) czytaj dalej»
-
Samodzielne decydowanie o dziecku gdy ojciec nie kontaktuje się
przez: ULEWICZ.KANC | 2016.3.4 10:39:54
Dzień dobry, w tej sytuacji pozostaje rozważyć wystąpienie z roszczeniem o nałożenie na byłego męża kary pieniężnej za niewywiązywanie się z obowiązku, tudzież ograniczenie lub nawet pozbawienie (...) czytaj dalej»
-
Rozwiązanie umowy o pracę podczas zwolnienia lekarskiego
przez: ULEWICZ.KANC | 2016.3.4 10:45:48
Dzień dobry, do rozwiązania umowy na mocy porozumienia stron niezbędna jest zgoda obu stron. Jeśli w tej prośbie zawarł Pan informację, że brak zgody Pracodawcy będzie równoznaczny z rozpoczęciem (...) czytaj dalej»
-
Wydziedziczenie dziecka za konflikt związany z rozwodem rodziców
przez: ULEWICZ.KANC | 2016.3.4 10:52:49
Dzień dobry, czy sprawa sądowa jest w toku czy została już prawomocnie zakończona ? Pozdrawiam, adwokat Bernadetta Parusińska- Ulewicz czytaj dalej»
-
Argumenty w sprawie o pozbawienie praw rodzicielskich alkoholika
przez: Beata | 2016.3.4 20:45:5
Sprawa o pozbawienie praw rodzicielskich. Witam.Mam dwoje dzieci w wieku szkolnym. Ojciec dzieci jest alkoholikiem i ma problemy z prawem. Pozycza tez pieniadze od roznych ludzi i nie splaca swoich dlugow.Od (...) czytaj dalej»
-
Wyprowadzka z wynajmowanego pokoju bez umowy pisemnej
przez: monikanowak | 2016.3.5 15:8:28
Witam. Sytuacja wygląda następująco: studiuje i wynajmuje pokój jednoosbowy w Warszawie.niestety zmuszona jestem się wyprowadzić lecz tutaj pojawiają się moje wątpliwości. Nie podpisywalam żadnej (...) czytaj dalej»
-
Płacenie podatku od pola po zmarłych dziadkach - obowiązek spadkobierców
przez: krzysztof.glab | 2016.3.5 15:18:33
Witam serdecznie.Mam pytanie.Moi teściowie płacą za pole podatek po zmarłych rodzicach mojej teściowej.Problem jest w tym że nikt nie uprawia tego pola i nikt nie chce tego pola,moja teściowa i (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja sprzętu AGD - zwrot gotówki czy wymiana po 3 tygodniach
przez: patrycja.gawron | 2016.3.6 21:32:33
Witam 2 miesiące temu oddałam laptop do serwisu, któy jest na gwarancji po jakimś czasie serwis odpisał mi wiadomość w której zawarł koszta jakie muszę ponieść za naprawę, nie zgodziłem się (...) czytaj dalej»
-
Gwarancja naprawy tarasu z zastrzeżeniem o niepodejmowaniu roszczeń
przez: Ewelina | 2016.3.7 11:14:29
Witam mam problem z tarasem, ktory od samego poczatku przecieka. Taras o funkcji dachu w nowym budynku powoduje zalewanie scian, taras juz raz zostal wymieniony przez wykonawce na nowy. Nowy taras niestety (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie pieniędzy przywłaszczonych przez opiekunkę babci
przez: Ekspert_Aeger | 2016.3.7 11:18:33
Problem polega na tym, że nie możesz zmusić ciotki do zwrotu pieniędzy, ponieważ mogą być one potraktowane właśnie jako zachowek. Zachowek ma na celu zrekompensowanie ciotce tego, że została (...) czytaj dalej»
-
Brak wynagrodzenia na umowie zlecenie - gdzie się zgłosić o pomoc
przez: Dominika | 2016.3.7 14:50:41
Do kogo się zgłosić w przypadku nie otrzymania wnagrodzenia przy umowie zlecenie? Witam serdecznie. Piszę w sprawie nie otrzymania wynagrodzenia. Jestem zatrudniona w firmie tele concept ( jako konsultanka (...) czytaj dalej»
-
Praca w Niemczech u polskiego podwykonawcy - brak składek zdrowotnych
przez: dajana23 | 2016.3.7 16:49:12
Witam, pracuję w Niemczech jako murarz, u Polaka który jest podwykonawcą u Niemca, i mam pewien problem. O tuż ostatnio dostałem pit 11 i informacje z Niemiec na temat podatków itp. okazało się (...) czytaj dalej»
-
Co zrobić gdy dowiedziałem się że dziecko może nie być moje?
przez: NieMojeGeny2 | 2016.3.8 12:24:51
pisze z innego konta ponieważ do tamtego zapomniałem hasła a jak dałem przypomnij hasło to pisało że jest nieprawidłowe ale nie ważne, dziecko ma dopiero 2 miesiące, ona stwierdziła że jest (...) czytaj dalej»
-
Powództwo opozycyjne przeciwko wystawionemu tytułowi wykonawczemu
przez: Spiddy | 2016.3.8 13:56:54
No i w pośpiechu byki się posypały :( Oczywiście w tytule PoWództwo a w treści: zamiast "rzekomymi opłatami" powinno być: brakiem opłat. Przepraszam ;) czytaj dalej»
-
Odwołanie od kary za wypowiedź o muzułmanach pod wpływem emocji
przez: Sara16 | 2016.3.8 14:10:3
Witam Tydzień temu dostałam wezwanie na policję w sprawie tego, że ktoś zgłosił na prokuraturze moją wypowiedź o muzułmanach pod artykułem dotyczącym zamachów we Francji. Pani prokurator (...) czytaj dalej»
-
Ustalenia sądowe o kontaktach z dzieckiem podczas świąt wielkanocnych
przez: tulipsdreams | 2016.3.8 14:52:46
Dzień Dobry, w listopadzie ustaliliśmy z partnerem sądonie jego kontakty z dzieckiem. Mianowicie może widywać naszą 1.5 roczną córkę w 1 i 3 sobotę miesiąca oraz 2 i 4 niedzielę miesiąca, (...) czytaj dalej»
-
Dentystka żąda płatności po stwierdzeniu braku ubezpieczenia zdrowotnego
przez: madzik1989 | 2016.3.8 17:30:11
Witam. Mam problem, otóż siostra poszła do dentysty na NFZ, dała dyskietkę ubezpieczeniową i pani dentystka oraz jej asystentka zaplombowały jej zęba (dodam, że najgorszym czarnym wypełnieniem) (...) czytaj dalej»
-
Kredyt na dom do wykończenia - wznowienie pozwolenia na budowę
przez: michwek | 2016.3.8 19:8:13
Witam, Mam problem... chce kupić dom ,który jest do wykończenia. Problem w tym ,że aby dostać kredyt muszę mieć nieruchomość albo z ważnym pozwoleniem na budowę ,ale z odbiorami i oficjalnie (...) czytaj dalej»
-
Oszustwo na Allegro - sprzedaż zdjęć zamiast konta League of Legends
przez: Atraud | 2016.3.9 18:44:28
Wczoraj zakupiłem jedno konto na allegro, co prawda było to nierozsądne z mojej strony i może to zdziwić, ale byłem świadom tego, że coś w aukcji jest nie tak i mogę narazić się na straty. (...) czytaj dalej»
-
Zasiłek macierzyński na umowie zlecenie - tryb wypłaty po zakończeniu umowy
przez: kormat | 2016.3.10 8:31:4
Dzień Dobry! Proszę o poradę i pomoc Moja narzeczona jest 8. tygodniu ciąży. Poród przewidywany jest na Październik 2016 r. Pracuje ona na Umowę Zlecenie na Czas Nieokreślony oraz ma opłacane (...) czytaj dalej»
-
Windykacja czynszu od poprzedniego lokatora po kupnie mieszkania z licytacji
przez: piojan89 | 2016.3.10 11:41:21
Dzień dobry, Mam pytanie dotyczące [B]nieuregulowanych należności za czynsz przez poprzedniego lokatora[/B]. Kupiłem mieszkanie z licytacji komorniczej udało mi się dogadać w sprawie opuszczenia (...) czytaj dalej»
-
Świadectwo pracy - czy powinny być wymienione wszystkie stanowiska
przez: dom89 | 2016.3.10 17:25:8
Witam, Mam mały problem w pracy i chciałbym się poradzić w sprawie świadectwa pracy. W firmie pracuje 3 lata, na samym początku podpisałem umowę jako młodszy konstruktor, po roku pracy moje (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie pożyczonych pieniędzy bez umowy - jak dochodzić długu
przez: andzia123-123 | 2016.3.10 18:2:15
Witam,pożyczyłem na gębę koledze ok 10 lat temu 30 tyś zł i on je zwrócił jednorazowo przelewem na moje konto.Dziś nasze relacje uległy pogorszeniu i on odwraca kota ogonem.Mówi że wystąpi (...) czytaj dalej»
-
Zadłużenie pożyczki sprzed lat - działania firmy windykacyjnej Kruk
przez: magda | 2016.3.10 20:20:32
witam, w 2005 r. zaciągnęłam pożyczkę gotówkową. niestety z powodu niespłacenia pożyczki nastąpiła egzekucja komornicza. W 2007r. egzekucja ta została umorzona, a ja zadeklarowałam spłacać (...) czytaj dalej»
-
Legalizacja samowolnych budowli w spadku - koszty i procedura
przez: MajkaK | 2016.3.10 22:53:13
Mam pytanie i prosze Państwa o pokierowanie. Zostałam spadkobiercą (jednym z siedmiu) - po dziadkach. Spadkodawcy zmarli w 2002 r. W spadku jest działką 900 m2, wraz z domkiem jednorodzinnym. Około (...) czytaj dalej»
-
Przywrócenie terminu sprzeciwu po wyroku zaocznym o zachowek
przez: jap_1 | 2016.3.10 23:2:4
Witam, Przepraszam, że podpinam się pod ten temat, ale mój tytuł byłby taki sam więc ... Ja mam problem w "drugą stronę" i nie wiem, czy nie zepsułem sprawy Mam spór z ubezpieczycielem (OC). (...) czytaj dalej»
-
Dziecko zabrane w Belgii - czy polski sąd może pomóc?
przez: Kasia1994 | 2016.3.11 10:1:33
Mieszkam od 12 lat w Belgii mam synka z Wlochem ktory mnie nie jednokrotnie bil i porywal dziecko zostal mi synek zabrany i umieszczony w placówce dla dzieci nie maja na mnie nic i nie rozumiem tego szukam (...) czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność za pogrzeb zmarłego ojca przebywającego w Niemczech
przez: artur1987 | 2016.3.11 13:2:3
Witam, na terenie Niemiec zmarł mój ojciec, który przebywał tam od ponad dwóch lat. Obywatelstwo miał tylko polskie. Przez ostatnie kilkanaście lat właściwie nie mieliśmy kontaktu, więc rozważam (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż rzeczy handmade okazjonalnie - czy trzeba zakładać działalność
przez: jusa | 2016.3.11 14:21:25
Jestem osobą zatrudnioną na umowę o pracę na czas określony (3 lata). Jednak w okresie wakacyjnym dodatkowo chciałabym zająć się wykonywaniem oraz sprzedażą rzeczy typu handmade. Nie będzie (...) czytaj dalej»
-
Zabezpieczenie majątku przed córkami z pierwszego małżeństwa
przez: ed1949 | 2016.3.11 19:44:7
Witam, chciałbym prosić o pomoc w mojej sprawie. W 1994r rozwiodłem się z żoną z którą mam 2 córki (obie córki mają dzieci). Po rozwodzie zostawiłem byłej żonie i córkom nasze mieszkanie. (...) czytaj dalej»
-
Ojciec chce opiekę nad dzieckiem gdy matka je zaniedbuje
przez: digitalnostress | 2016.3.11 20:15:19
Witam, mam następujący problem. Mieszkam wspólnie z moją narzeczoną i naszą wspólną córeczką, która ma półtora roczku. Uważam że moja narzeczona a matka dziecka nie opiekuje się dzieckiem (...) czytaj dalej»
-
Eksmisja za długi kredytowe po śmierci współwłaściciela mieszkania
przez: piotr.sroka | 2016.3.12 16:36:21
Witam Bardzo proszę o pomoc i jasne wyjaśnienie gdyż spotykam się z różnymi opiniami na temat poniższej sprawy. Mój ojciec zmarl w Maju 2015 roku pozostawiając niespłacona hipotekę. Jak wynika (...) czytaj dalej»
-
Umorzenie kary pieniężnej z powodu chorego dziecka niepełnosprawnego
przez: Marszewska | 2016.3.12 19:57:59
Witam mam takie pytanie jak napisać pismo o umorzenie kary pieniężnej o 5000 zł mam chore dziecko na astmę oskrzelowa i ma orzeczenie niepełnosprawnosci i co miesiąc musimy mieć naleki 300 zlprosze (...) czytaj dalej»
-
Odzyskanie przedwojennej własności ziemi po Akcji Wisła
przez: **********@*****.*** | 2016.3.12 22:9:49
Gdzie i w jaki sposób odzyskac prawo własności przedwojennych własności ziemi Rodzice mojej mamy zostali wysiedleni akcja Wisła z bieszczad mama została wywieziona na roboty przymusowe do Ludwigzdorfu (...) czytaj dalej»
-
Czy dziedziczę dług siostry taty przez trzy pokolenia?
przez: matrosbum | 2016.3.13 21:18:24
Witam Sprawa wygląda następująco: jedna z sióstr(ma dwoje dorosłych dzieci) mojego taty zmarła w lutym 2015r. zostawiła po sobie bardzo duży dług. Jej siostry dowiedziały się u prawnika że (...) czytaj dalej»
-
Kiedy wygasa obowiązek alimentacyjny na pełnoletnie dziecko?
przez: ULEWICZ.KANC | 2016.3.14 12:13:35
Dzień dobry, z chwilą osiągnięcia przez syna pełnoletności, obowiązek alimentacyjny nie wygasa, ale od tej chwili pieniądze może Pan wypłacać bezpośrednio na rachunek uprawnionego. Warto jednak (...) czytaj dalej»
-
Zasiedzenie spadku po matce - wymogi czasowe i dokumenty
przez: martitka1986 | 2016.3.14 12:41:29
Witam. Moja mama zmarla 9 lat temu. w umowie slownej bylo tylko to ze dom jest dla mnie a pole dla 2 siostr.dodam ze siostry nie mieszkaja w domu rodzicow od dawna...to ja sie opiekowalam mama i oplacalam (...) czytaj dalej»
-
Czy można wycofać wniosek o przymusowe leczenie alkoholika?
przez: Katarzyna | 2016.3.14 16:16:32
Czy moge wycofac wniosek o przymusowe leczenie alkoholika? czytaj dalej»