Forum prawne (strona 932)

Czy można wynajac adwokata do zlozenia wniosku o rozwod?

Niuska,nie zgodze sie z Toba..ja zostalam zwolniona z kosztow na wstepie sprawy..tylko aby tak sie stalo zlozylam wraz z pozwem wniosek o zwolnienie z kosztow sadowych a Pani Sedzia po rozpatzreniu go ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.1.14 22:58:51

rozwod a prawa rodzicelskie

Jeżeli dobrze sprawujesz rolę ojca mogą jedynie ograniczyć Ci prawa co do współdecydowania o wyborze szkoły, leczenia i miejsca zamieszkania dziecka. Kontaktów z córka matka nie może Ci ograniczać. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.14 11:58:6

Nietrzeźwy aktualny mąż

0,48 - miligramów, czy promili? Bo od tego zależą "scenariusze". ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.14 8:56:29

Zażalenie na postanowienie sądu

czy tyczy się to też tematyki własności mieszkania? a w zasadzie infomacji odnośnie zwrotu z podatku za kupno mieszkania własnościowego. jeśli mieszkanie zostało kupione w 1998 roku i przez 5 ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.1.14 8:17:37

Jak uchronic dzieci przed utrata ojca!

Powiem ci, jak to wygląda teoretycznie. Powinieneś się zgłosić do kuratora sądowego i przedstawić mu/jej swój problem - będziesz miał podkład do ewentualnego dalszego postępowania. Następnie ... Zobacz wątek

15 odpowiedzi

2004.1.14 0:27:23

Nagrody jubileuszowe

Jakie obowiązują zasady wypłacania nagród jubileuszowych w spółkach z o.o. Bardzo proszę o pomoc i ewentualne podanie gdzie tych przepisów szukać ?
(szbyszko) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.14 0:0:0

Nadzór pedagogiczny

zatrudnienie na stanowisku wizytatora , czy to jest służba cywilna , nawiązanie i rozwiązanie stosunku pracy
(andi) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.14 0:0:0

Małżenstwo a mieszkanie

jak sam piszesz ...wspolwlasnosc..czyli sam sobie odpowiedziales na zadane pytanie..Pozatym nie napisales jak dlugo byliscie malzenstwem bo jak pewnie sie orientujesz tzw.podzial pol na pol nastepuje ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.13 16:46:52

Rozwod-koszmar

Ryba..Bylam w bardzo podobnej sytuacji i powiem Ci szczerze iz ulegloscia nic nie zdzialasz.Wierze Ci ze ani psychicznie ani fizycznie nie masz juz sily ale czlowiek to takie "bydlatko" :) ktore jednak ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.13 15:11:48

czy powinienem pokrywać jakieś koszty

po zakupie samochodu z komisu przejechałem nim 18km rozleciał się silnik czy powinienem pokrywać jakieś koszty w związku z tym zdarzeniem jeśli nie to co mam zrobić jeśli właściciel nie będzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.13 0:0:0

Mąż wziął pożyczkę bez mojej zgody !

niestety jeżeli nie macie rozdzielności majątkowej to jeżeli twój mąż nie będzie mógł spłacić pożyczki ty będziesz musiała się tym zająć, podobnie gdybyście wzieli rozwód to także ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.12 17:25:19

POMOZCIE przyszlej mamie!

zus wyplaca pracodawce a zasilek dla samotnej matki od maja bedzie przyslogiwal pracujacej i bezrobotnej matce.powodzenia ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.12 9:41:25

Zwrot opłaty za nie wykonaną usługę

Umówiłam się z adwokatem, że będzie reprezentował mnie w sądzie na sprawie rozwodowej, a teraz chcę zrezygnować z jego usług, czy mam prawo domagać się zwrotu części opłaty, jaką otrzymał ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.12 0:0:0

Odzkodowanie od ZUS

Witam, prosze o informacje w jaki sposob (i czy w ogole mozna) domagac sie odszkodowania za zlamanie nogi na schodach do ZUS. Czy kwote odszkodowania ustala sie dowolnie czy reguluja to jakies przepisy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.12 0:0:0

Gdzie można szukac pomocy

Sprawa pewnie znana wielu osobom. zakup nowego mieszkania u developera. po zasiedelniu okazuje się ze lokal jest wadliwie wykonany. Brak szczelności akustycznej ścian. Gdzie mozna szukać pomocy gdy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.11 0:0:0

Czy można zerwać umowę najmu

Bardzo proszę o pomoc w nastepujacej sprawie. Razem z mężem posiadamy dom usługowo mieszkalny (parter i pietro została przeznaczona na wynajem, poddasze na mieszkanie) Od momentu wykończenia mieszkania ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.10 0:0:0

Wznowienie Postępowania Sądowego

W jakich dokumentach można poszukać wzór wnowienia postępowania do sądu ubezpieczeń społecznych na prawomocny wyrok w/w sądu.
( marian47) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.10 0:0:0

Ekwiwalent za dzień wolny od pracy

W dniu 1 listopada tj.dniu ustawowo wolnym od pracy nasza firma pracowała.wiec pracodawca powinien wypłaćic ekwiwalent pieniężny lub za ten dzień udzielić dnia urlopu nasz pracodawca udzielił dnia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.9 0:0:0

Zmiana warunków pracy -płacy

od 19.02.2002r do 19.02 2007r posiadam umowe na 1/2 etatu,lecz od 01.04.2002r dostałam zmiane umowy na cały etat do 31.12.2003r w chwili obecnej jestem w ciąży i od 04.12.2003r przebywam na zwolnieniu ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.8 20:51:50

DŁUGI A ROZDZIELNOŚĆ

Była dokładnie w takiej samej sytuacji przeprowadziliśmy rozdzielność majątkową i nie płacę za niego żadnych zobowiązań zrób to jak najszybciej kiedyś słyszałam od jakiegoś znajomego że ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.8 14:11:35

SAMOCHÓD Z KOMISU

Mój ojciec chce kupić auto z komisu, kóry jest przy salonie Daewoo. Zostawił już zaliczkę, złożył swoje dokumenty, komis dał mu kartę wozu i tablicę rejestracyjną i okazało się, że 3 letni ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.8 0:0:0

ile gotówki mogę dostać za fakturę

W jakiej wysokości mogę odebrać gotówkę od klienta za towar. Od jakiej kwoty musi być regulawana płztność przelewem?
(d d) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.8 0:0:0

Sp. z o o. KIEDY ODPOWIADAJA WSPOLNICY??

Dziekuje bardzo za odpowiedz. Bozenna ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.7 22:52:12

??? PROBLEM Z BADANIAMI DNA

Sprobuj w prywatnych laboratoriach. Mi kumpel opowiadal o firmie co sie nazywala test DNA czy jakos tak. Podobniez sa profesjonalni i maja jakies wypasione kontrole wewnetrzne. Sa tez na pewno inne firmy ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.7 16:52:50

Postanowienie sadoaw

Sąd w swoim postanowieniu powołał się na fakt, który nigdy nie został przedstawiony przez strony oraz świadków w całym procesie sądowym. Sąd mógł ten fakt poznać tylko w prywatnej rozmowie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.7 0:0:0

Bezwzgledność prawa polskiego(spłacanie podżyrowanych kredytów)

Może warto złożyć pozew przeciwko kredytobiorcom już teraz podstawą byłby wyrok sądowy dla twojej mamy, komornik mógłby zająć majątek kredytobiorców i w ten sposób odzyskałybyście choć ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.6 12:1:3

Rozdzielność (rozdzielczość) majątkowa - wszysto

Chciałbym się dowiedzieć wszystkiego na temat rozdzielności (rozdzielczości) majatkowej. Interesuje mnie przede wszystkim rozdzielność w małżeństwie i jak to jest jeśli jedno z małżonków ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.1.6 0:0:0

Kto moze pomoc mi w odp na takie pytanie??

Jaki jest wyjatek odpw. za zobowiazania wspólników przy sp.z o o?? Kiedy i za jakie zobowiazania osobiscie odpw osobiscie wspolnicy??
(Bozenna) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.6 0:0:0

Odpowiedzilność członków zarządu za zobowiązania spólki

Czy mamy do czynienia z bezskutecznością, gdy postępowanie nie zostało przeprowadzone prawidłowo lub na żądanie wierzyciela nie zajęto wszystkich ruchomości,lecz tylko przez niego ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2004.1.5 23:21:56

Premia gwarancyjna na zakup garazu??

Czy mozna wykorzystac premie gwarancyjna z ksiazeczki mieszkaniowej na zakup garazu??
(adam_m1) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.5 0:0:0

CZY ZA NIE ZAPŁACENIE GRZYWNY I KOSZTOW MOGE ISC SIEDZIEC?

Możesz - art.75 par.2 kk i masz obowiązek zawiadomić kuratora - art.169 par.3 kkw. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.4 16:52:27

DOWODY ??????

Marku - dzięki, że przeczytałeś i podpowiedziałeś. Mam nadzieję, że mi się uda - o czym Cię powiadomię. Na razie czekam na pisemne uzasadnienie. Pozdrawiam serdecznie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.4 15:55:51

Słowna obraza publiczna

Czy wysłanie obrazliwego smsa , bez grózb , może mieć skutki prawne? Mam na myśli tak w praktyce. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.4 15:43:48

Odprawa pośmiertna

Po śmierci brata jego dorosły uczący się syn z pierwszego małżeństwa dostał 1/2 odprawy pośmiertnej z zakładu pracy brata i zrzekł się spadku. Pozostał po bracie nieduży dług zaciągnięty ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.4 0:0:0

Zawieszona działalność gospodarcza a podpisanie umowy o dzieło

Witam serdecznie. Mam pytanie - od maja mam zawieszoną działalność gospodarczą i chciałbym nawiązać umowę o działo - Czy mogę to zrobić - oczywiście nie z tytułu zawieszonej działaności, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.4 0:0:0

Czy komornik wejdzie mi na pensje jak zapłacę mniej alimentów?

Jeżeli będziesz płacił tylko połowę alimentów, wówczas żona napewno skieruje sprawe do komornika, który może max. zająć 60 % poborów. W Twoim przypadku wystarczy, że zajmie 400 zł + ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.3 17:25:16

Rozdzielnosc majatkowa

Wiec tak jestesmy juz pare lat po slubie i chcielismy miec rozdzielbnosc majatkowa jak przeprowadzic ta sprawe dodam ze oboje tego chcemy
(vani) ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.1.1 0:0:0

Jak sprzedac udziały w spółce z o.o.?

W pierwszej kolejności należy zapoznać się z treścią umowy Spółki w zakresie zasad zbywania w niej udziałów.
W mojej Spółce jest to tak szczegółowo przedstawione, że aż strach się ich ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2003.12.31 12:2:17

Zabranie wladzy rodzicielskiej w zwiazku nie formalnym

dzieki za odpowiedz. Wlasciwym dla mnie sadem jest sad w Polsce poniewaz ja i moje dziecko jestesmy zameldowani w Polsce mimo iz na stale mieszkamy w Niemiec. Twoja odpowiedz nie jest za bardzo pocieszajaca. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.12.31 11:29:32

Reklmacja sprzetu komputerowego

Nie rozumiem. Skoro kupiłes płytę w maju to powinna miec min 2 lata gwarancji, jesli była kupowana w Pronoxie to powinna byc wymieniona, chyba że pronox nie ma umowy gwarancyjnej z ich dostawcą, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.12.29 22:28:9

K O R U P C J A

KORUPCJA BYŁA JEST I BĘDZIE ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2003.12.27 2:28:26

Kontrola legalnosci oprogramowania na jakiej podstawie?

W praktyce to oznacza, że w kazdej sytuacji mogą wejść i powiedziec, że mieli uzasadnione podejrzenia, że coś jest nie tak, np. uzyskane drogą operacyjną. Ale, czy masz się czego bać? Przeczytaj ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2003.12.24 0:27:6

Art.156 k.k-Pomóżcie.

Marcinie dziękuję za odpowiedź.Z tego co mi wiadomo zagodzenie Sąd może zastosować wlaśnie w przypadku mlodocianego a także biorąc pod uwagę dotychczasowe życie. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.12.21 13:58:9

POŻYCZKA-do zwrotu!!!

Albo jeszcze napiszcie do niego, że czekacie do jakiegoś terminu na zwrot pożyczki - albo od razu pozew do sądu - jeśli wartość pożyczki do 5000 - Wydzialu Grodzliego, jeśi powyżej - Wydział ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.12.18 0:27:25

Pomozcie mi:nagana za stluczke samochodem sluzbowym

Mozesz sie odwolac, chodz nie wiadomo co to da. Prawdopodobnie terminy na odwolanie i tak minely.Pamietaj, po roku i tak ulega to usunieciu z akt. ... Zobacz wątek

7 odpowiedzi

2003.12.17 13:42:59

Chcę rozwodu co z dzieckiem

nie kochasz męża czy dziecka ?
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.12.17 7:27:59

KOPIOWANIE !!!!!!!!!!!

nie wolno, przeczyta opis na orgyginalnym opakowaniu ~!!!!!! ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2003.12.16 17:26:35

Nie płacona należność za wykonaną usługę

Jeśli, jka piszesz, została Ci tylko umowa, to na tej podstawie możesz złóżyc pozew o zapłatę należnej Ci sumy - w zależności od jej wysokości, do Sądu Okręgowego (jeśli więcej niż 30000) ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.12.13 17:53:14

2003.12.13 16:57:35

Rower skasowany a co z kasą?

Dziękuje za odpowiedź. Dziś wiem, że nie mam wyjścia gdyż sprawca jest gotowy zapłacić mi kwotę jaką oszacowło PZU - 150zl. Gdy serwis rowerowy wycenia szkody na 480. Wkurza tylko to, że to ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2003.12.12 18:19:18

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika