Forum prawne (strona 931)

Skladka na ubezpieczenie zdrowotne z działalności gospodarczej, a zatrudnienie na pełnym etacie.

jestem zatrudniony na zasadzie umowy o pracę. Planuję rozpoczęcie działalności gospodarczej, będę zatem płacił ubezpieczenie zdrowotne.
Czy składki na ubezp. zdrowotne płacone przeze mnie będę ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.2.5 7:21:17

Obecna interpretacja gospodarstwa rolnego.

przykro mi ale Twoje pytanie jest nielatwe dla laika.
sproboj na "pierwszy portal rolniczy" poszukac odpowiedzi.
Pozdr. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.2.4 18:40:39

Obowiązki bezrobotnego absolwenta

Rejestracja w Urzedzie Pracy i podpis w terminach wyznaczonych przez Urzad. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.2.4 13:35:7

Ujawnienie majątku

Prwadziłam działalność gospodarcza którą zmuszona byłam zamknać z powodu wypowiedzenia umowy najmu lokalu.Niestety po działalnosci tej zostały mi długi których nie jestem w stanie spłacić.Bardzo ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.2.4 0:0:0

Wykładnia art.22.1 Ustawy o Sp. mieszk.

Pytanie przede wszystkim do notariuszy i prawników. Czy isnieje jasna wykładnia art.22.1 Ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych ? W czym problem? Już piszę. Sp.Mieszk. jest właścicielem działki, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.2.4 0:0:0

Spadek dla małoletnich dzieci

Bardzo dziękuję.
Te wątpliwości wynikły zapewne z prawa do zachowku.
Też pozdrawiam ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.2.2 19:35:57

cofnięcię wypowiedzenia przez pracodawcę

z tego co wiem, skuteczność cofnięcia wypowiedzenia dokonanego przez pracodawcę jest uzależniona od zgody pracownika. Brak zgody pracownika na cofnięcie wypowiedzenia ma ten skutek, że wypowiedzenie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.2.2 11:36:54

~Jak monitorować działania skazanego np. czy podjął prace gdy nie ma mozliwości wykonania egzekujecji komorniczej ze wzgledu na brak środków własnych

Dzień dobry. Mam pewien problem a mianowicie mam zasądzoną nawiązkę z wyroku karnego. Jednak ściągalność od sprawców jest praktycznie niemożliwa, ponieważ nie posiadają dóbr własnych. Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.2.2 0:0:0

Medycyna i prawo

Co zrobić w przypadku, kiedy lekarz udzielający w ambulatorium pomocy nieletniemu wpisuje do wydanego zaświadczenia EBRIUS (stan upojenia alkoholowego). Chłopiec był na kilkugodzinnym wyjeździe ,,na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.30 0:0:0

Choroba psychiczna a prawo jazdy

Mam pytanie. Czy po aktywnej fazie leczenia zaburzeń psychotycznych, gdy orzeczenie lekarskie jest pozytywne (nie ma już objawów pomimo odstawienia leków - rok po przestaniu zażywania) jest możliwe ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.30 0:0:0

KRUS proszę o pomoc

nie mam pojecia jak sprawa wyglada w tym roku , ale w zeszlym kupilem 3ha i bez zadnych problemow otrzymalem ubezpieczenie po wypelnieniu ktotkiej ankiety w oddziale krus . polecam te male oddzialy terenowe ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.1.29 19:36:10

Upoważnienie do podpisywania umów

W zeszłym miesiący zakupiliśmy z żoną mieszkanie na rynku wtórnym. Obecnie jesteśmy na etapie załatwiania wszelkiego rodzaju umów z gazownią, zakładem energetycznym, telekomunikacją i in. Ponieważ ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.29 0:0:0

Wykup lokalu komunalnego

Czy to prawda ze cena za wykup lokalu komunalnego nie moze byc wyzsza za 1 m2 niz polowa ceny za 1m2 na rynku?
(Kasia) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

Jaki podatek za gospodarstwo rolne?

Czy za gospodarstwo rolne można płacić podatek od nieruchomości ( za grunty?), czy jedynie podatek gruntowy?
(kuziola) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

Oszukiwanie wegetarian

Jest ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego, która daje Ci możliwość domagania się wydania towaru zgodnego z umową w przypadku, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.28 13:55:18

Potrzebna pomoc

tak istnieje, jeśli masz prawowocny wyrok sądu, że nie jesteś ojcem to możesz odzyskać pieniądze w dwojaki sposób, pierwszy od samej matki, druga droga - to jeśli zostało ustalone ojcostwo innego ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.28 13:42:33

Mam kłopot z sąsiadem

Wszystko da się zrobić - teoretycznie, bo w praktyce bywa różnie. Nawet jeśli jest to współwłasność, bo chyba o nią tu chodzi. Odpowiedzi należy więc szukać w przepisach dotyczących współwłasności, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.28 11:3:31

Apelacja a komornik

Przyjełem spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Sąd uprzedził mnie ze poniosę koszty komornika spisującego wartość spadku.Otrzymałem od komornika wezwanie do wpłaty za spis inwentarza. Między ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.28 0:0:0

Spadek !!! i co dalej ...

Witam, mam nastepujacy problem. Otrzymalem w spadku mieszkanie (jest testament). MIeszkanie chce sprzedac. Odbyla sie juz rozprawa sadowa i spadek przyjalem. Zaden z prawnych spadkobiercow nie wnosil zadnych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.28 0:0:0

odstąpienie od alimentów

oświadczenie od żony że w dni tym i tym dałes jej tyle pieniędzy,albo wysyłaj przekazem pocztowym.kiedy żona będzie w złym humorze zgłosi do komornika że jej nie placisz jakie będziesz miał ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2004.1.27 17:5:33

zawieszenie postępowania w sprawie o rozwód

owszem, sąd może nie orzec rozwodu ze względu na dzieci, a dokładniej jeśli sąd zauważy, że przez Was rozód ucierpi dobro dzieci.. Niemniej jednak i tak sąd powinien zbadać całokształ tej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.27 12:58:48

Intecyza i zobowiązania

sprawa prosta, z wyrokiem natychmiastowej wykolnalności idziesz do sądu po klauzulę wykolnalności a potem składasz wniosek do komornika o egzekucję i czekasz spokojnie na rozwój wydarzeń ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.27 12:48:14

CZY POZWAC RODZICA?

Dzieki MAREK!Pozdrawiam! ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2004.1.26 16:48:54

Problemy z bankiem

miałam problem ze spłatą rat kredytowych ale udało mi się spłacić wszystkie zaległe raty i odsetki i po 3 miesiącach bank wysyła mi pismo, że nie wywiązuję się z umowy. Okazało się, że ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.26 0:0:0

godziny pracy a szkolenie weekendowe??

Witam!! sytuacja przedstawia się następująco, w firmie w której pracuję zorganizowane dwudniowe weekendowe wyjazdowe szkolenie, akurat w tym terminie mam sesję i sporo egzaminów - poinformowałam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.26 0:0:0

Łączenie firm

Bardzo dziękuję za wiadomość, będę wdzięczny za podanie telefonu pod adersem pionki@pf.pl. Przedstawię dokładniej swoją sprawę.
Przepraszam ale adres berta32@go2.pl poczta zwraca mi automatycznie

Łączę ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.25 20:13:3

Bzudra ktora zrujnuje mi zycie!

wiec dopiero wrocilam z wakacji. dzwonilam do sekretariatu zeby sie dowiedziec czy wyrok jest czy nie ma (w pogotowie zostawilam u przyjaciolki prosbe o uzasadnienie wyroku - "jakbyco" zeby doniosla (mnie ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2004.1.25 16:50:54

PRZEDSZKOLE NIEPUBLICZNE

Mam problem - oddałam dziecko 3-letnie ,chorujące na alergię, do prywatnego przedszkola. Opłata nie jest mała -ok.800 zł/miesięcznie ze względu na specjalne żywienie. Za dni nieobecności dziecka ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.25 0:0:0

Dziedziczenie gospodarstwa rolnego, a nieruchomości rolnej

Czy jest różnica w prawie do dziedziczenia w spadku gospodarstwa rolnego, a nieruchomości rolnej w świetle obowiązujących przepisów ( Ustawa Rolna itp)
(kuziola) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

Faktura tpsa

Czy ktoś może odpowiedzieć mi na następujące pytanie: w regulaminie świadczenia usługi (neostrada) nie ma określonego terminu przysyłania faktury przez tpsa, a okreś rozliczeniowy to miesiąc, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

Czy można pozwać sąd do sądu

Nie wiem, ale też miałbym na to ochotę. Po czterech latach toczenia się sprawy cywilnej wydano orzeczenie niezgodne w wielu podstawowych punktach z KC. Zaciskam zęby i chciałbym zapłacić za apelację, ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2004.1.24 23:30:53

weryfikacja uprawnien notarialnych

Jak rozumiem, umowa dotycząca przeniesienia własności nieruchomości, zawarta została we Wrocławiu, więc zgodnie z prawem międzynarodowym prywatnym (art.24 ustawy
z dnia 12 listopada 1965 r. - ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.24 20:59:41

koszy sądowe

na wezwaniu do zapłaty powinnaś mieć numer konta gdzie masz wpłacić, a jeśli nie ma to udaj się do kancelarii wydziału w sądzie i się dowiedz ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.24 16:51:40

Czy to jest normą Sądów

niestety, przez wiele lat wierzyłam w to, iż Sąd to instytucja dążąca do może niedoskonałej, ale Sprawiedliwości. Obecnie - po dwu sprawach cywilnych - stwierdzam: jest to instytucja nieprzewidywalna, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.23 23:25:15

Alimenty od córki.

Tak można,nawet za czas przeszły. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.23 11:41:3

Rozliczenie darowizny

Otrzymałem od rodziców na współwłasność z żoną działkę budowlaną, jak i czy ująć tę darowiznę w zeznaniu podatkowym?
(martinn) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.22 0:0:0

Zwrot za niewykorzystanie OC

Według nowych przepisów jeżeli sprzedaje pojazd przekazuje nabywcy OC i może on jeździć na nim do końca ważności OC a nie jak dotąd przez maksymalnie 30 dni. I mam pytanie czy ten przepis ma ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.22 0:0:0

Do ktorego sądu powinienem wniesc pozew ..? PILNE!!

uważam, że pozew powinienieś złożyć w SR miejsca zameldowania na pobyt stały. Chociaż o właściwości miejscowej (ogólnej) sądu nie decyduje miejscowość, w której osoba pozwana jest zameldowana, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.20 17:58:56

Odrębośc majatkowa

Kurczę doradzcie coś człowiekowi. sam mam corke za granica . I tez się boje,ze uwikła się w podobne bagno. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.20 11:5:49

Najem-kredyt za zakup lokalu

Czy odsetki od spłaty kredytu zaciagniętego na zakup mieszkania,które jest wynajmowane,jest kosztem do odliczenia od przychodów z najmu?
(narciarz) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.20 0:0:0

Do Mikawi-rozwód

skoro oboje chcecie rozwodu, zgadzacie się aby był to rozwód bez orzekania o winie to... nie widzę problemu. Nie macie dzieci, więc odpada kwestia alimentów, ustalania kontaktów itp itd. Jedyną ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.19 13:44:29

Oswiadczenie notarialne w celu ugodowego podzialu majatku dorobkowego a rozne miasta zamieszkania...

Chcialabym zapytac o sprawe oswiadczenia notarialnego dotyczacego "ugodowego" podzialu majatku...Mieszkam obecnie w miejscowosci odleglej o 500 km od miejsca zamieszkania mojego bylego meza.Doszlismy ... Zobacz wątek

13 odpowiedzi

2004.1.18 0:0:0

2004.1.17 19:14:36

Nie ma spadkobierców do mieszkania. Po jakim czasie przechodzi to na właśność Skarbu Państwa lub Gminy?

Zanim podejmie Pan jakiekolwiek kroki powinien Pan najpierw sprawdzić księgę wieczystą prowadzoną dla tej nieruchomości (o ile jest urządzona), aby upewnić się czy zmarła była ujawniona w tej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2004.1.17 3:3:19

problemy notarialne

W listopadzie roku 2003 we Wroclawiu zostal podpisany dokument, akt wlasnosci, pomiedzy obywatelami: USA i Polski.Obywatel USA na stale zamieszkuje w NY State,obywatel Polski we Wroclawiu.Dokument ( Deed) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.17 0:0:0

sp zoo sprzedaz

czy jest możliwość sprzedania sp zoo . Spolka nia pracowała jest czysta bez obciązen. Jesli mozna sprzedac to za ile?
(kzalozyk) ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.17 0:0:0

Rozwód, co jak...

Czy mogłabyś napisać czy już jesteś po rozwodzie, czy nadal w tym tkwisz? Mam podobną sytuację i chciałabym wiedzieć co na to sąd. ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2004.1.16 12:52:45

Mandat PKP

Możesz to zrobić samodzielnie bez niczyjej pomocy. 1) Wpisz w wyszukiwarce internetowej hasło: "kalkulator odsetkowy" 2) Kliknij na pierwszą lepszą stronę 3) W kalkulatorze wybierz obliczanie odsetek ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.16 3:58:18

DAROWIZNA SPRZED LAT

Właściwie możecie sobie z tatą pogratulować wykołowaliście Urząd Skarbowy. Obowiązek podatkowy uległ juz dawno temu przedawnieniu.
Pewne wątpliwość może tutaj jednak nasuwać przepis art. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2004.1.16 3:28:46

pieniadze na szkole

Mam znajomego ktory studiuje.jego rodzice mieszkaja razem.ojciec ma kupe kasy ale odmawia pomocy finansowej synowi ktory nie ma pieniedzy na to aby studiowac.Ostatnio kolega(nie ma dobrych ukladow z ojcem)zaczal ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2004.1.15 9:50:51

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika