Archiwum Forum Grudzień 2004
(65 tematów na forum)
-
Naliczanie odsetek od wstrzymanej kwoty poręczenia
przez: agako | 2004.12.1 13:49:28
w umowie było, o tym że kwotę....można zatrzymać jako proęczenie z tyt. kar umownych czytaj dalej»
-
Zwolnienie z pierwszej składki ZUS dla działalności gospodarczej
przez: CAMER | 2004.12.1 19:42:45
ODPOWIEM JAK W FILMIE PSY PASIKOWSKIEGO LEZYSZ PAN I ROBISZ POD SIEBIE NIESTETY POZDRAWIAM czytaj dalej»
-
Niewykonanie prac społecznych - konsekwencje karne
przez: wojtek | 2004.12.1 19:47:49
mialem 0.26 i po 10 min. 0.22. jechalem rowerem. dostalem 3 mce wiezienia w zawiasach na 2lata, 1200zl grzywny, zabrali prawko i zabronili jezdzic nawet rowerem przez rok. czytaj dalej»
-
Odpowiedzialność pasażera pod wpływem alkoholu
przez: Lanfaust | 2004.12.1 21:22:5
Nie czytaj dalej»
-
Naruszenie umowy o zakazie konkurencji przez spółkę jawną
przez: Bienio | 2004.12.2 17:0:31
A zawiera z B umowę, w której zobowiązuje się, że nie wybuduje na swojej nieruchomości stacji benzynowej i tym samym nie będzie prowadził działalności konkurencyjnej wobec B, który już taka (...) czytaj dalej»
-
Dodatki pracownicze z powodu inwalidztwa pierwszego stopnia lekkiego
przez: leszg | 2004.12.2 20:9:38
Czy przysługują jakieś dodatki pracownicze z powodu inwalictwa piereszego stopnia rodzaju lekkiego. czytaj dalej»
-
Uszkodzenie monitora LCD po naprawie - odpowiedzialność serwisu czy kuriera
przez: divers | 2004.12.3 0:10:43
Witam serdecznie. Zakupiłem w jednym znajwiększych marketów w Polsce monitor LCD, koszt sprzętu przekroczył kwote 2000 zł. Po pięciu miesiącach użytkowania wystąpiła usterka związana z elektryką. (...) czytaj dalej»
-
Sprostowanie świadectwa pracy po 2 miesiącach
przez: 1111 | 2004.12.3 11:13:11
liczy się data otrzymania przez Ciebie świadectwa, a nie jego wydania (powinieneś podać datę przy kwitowaniu odbioru). Wg. art 97 kp masz 7 dni na wystąpienie do pracodawcy o sprostowanie świadectwa (...) czytaj dalej»
-
Cofnięcie zgody na oddanie dziecka do adopcji
przez: Kasia | 2004.12.3 12:36:58
Po nowym roku wejdzie nowelizacja kodeksu rodzinnego i opiekunczego, ktora rowniez ojcu daje mozliwosc wniesienie powodztwa o ustalenie ojcostwa. W takim wypdaku, ten biologiczny ojciec powinien wystapic (...) czytaj dalej»
-
Odrabianie dnia wolnego w sobotę - system 3-zmianowy a prawo pracy
przez: Pivko | 2004.12.3 18:25:19
Moje pytanie dotyczy ustalania czasu pracy a konkretnie dni pracy. W zakładzie pracy, gdzie obecnie jestem zatrudniony, pracodawca ustala mi grafik pracy w ten sposób, że dostaje dzień wolny od pracy (...) czytaj dalej»
-
Cofnięcie darowizny przez babcię przed śmiercią - stanowisko spadkobiercy
przez: Autorka | 2004.12.4 12:6:2
Niewdziecznosc trzeba udowodnic, a nie tylko o niej pisac ... jak to uczynila Pani cioteczka! Chyba ze ma ona dowody, ktorych nie mozna obalic! czytaj dalej»
-
Zabranie samochodu przez komornika za długi byłego pracodawcy
przez: Onegosik | 2004.12.6 15:28:44
Witam. Idąc dzis za sklepu zobaczyłam jak moj samochod pakują na lawete. (komoornicy) Zakupilam go miesiac temu od bylego pracodawcy ktory wlasnie (jak sie okazalo) mial dlugi u roznych ludzi... nic (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie od ubezpieczyciela administracji za nieszczelny komin
przez: Faraonka | 2004.12.7 14:29:58
Witam serdecznie, chciałabym sie dowiedziec, czy jest mozliwosc uzyskania odszkodowania od ubezpieczyciela administracji budynku, a konkretnie: mieszkam w starej kamienicy (1 pietrowej), w ktorej ogrzewanie (...) czytaj dalej»
-
Skarga pauliańska - jak ustalić kupca sprzedanego samochodu
przez: Monika | 2004.12.7 14:45:34
zacznij traktować go jak człowieka czytaj dalej»
-
Podwyżka oprocentowania kredytu USD po odmowie zamiany na złote
przez: adiRomanus | 2004.12.7 15:15:10
3 lata temu wzišłem pożyczkę hipotecznš długoterminowš w USD w stałych miesięcznych ratach. Kiedy nastšpił krach na rynku Amerykańskim i dolar zaczšł spadać zaproponowali mi zamianę na (...) czytaj dalej»
-
Prowizja pracownika przechodzi na pracodawcę - czy to wykroczenie?
przez: barboora | 2004.12.7 15:29:17
Co ma w takiej sytuacji zrobic pracownik?jesli ma to w umowie,a prowizja przechodzi na pracodawce,czy jest to wykroczenie ze strony szefa?poza tym chcac sie upomniec o pieniadze dla mnie przeznaczone z (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie z zadłużeniem od rodziców - pomoc dla bezrobotnej córki
przez: barboora | 2004.12.7 15:58:57
Mam kolezanke ktora mieszka w mieszkaniu rodzicow.To mieszkanie zostalo "dane" kolezance juz z zadluzeniem.Rodzice jej wcale nie pomagaja(ani finansowo ani duchowo)wrecz przeciwnie maja do niej (...) czytaj dalej»
-
Otwarcie restauracji - od czego zacząć i prawo do kredytu
przez: aneczka2323 | 2004.12.7 18:33:52
Chce otworzyc wlasną dzialalnosc gospodarcza tj.restauracje. Ale nie wiem od czego mam zacząc? ;-(. Czy mam prawo do jakokolwiek kredytu i do jakiego kredytu?.........? czytaj dalej»
-
Zaświadczenie o niekaralności po wyroku sprzed lat
przez: paweolitek | 2004.12.7 21:35:39
Teraz jestem już spokojny.Dzięki Kaja. czytaj dalej»
-
Ustalenie kupca samochodu dla skargi pauliańskiej
przez: alukrecja | 2004.12.8 10:38:15
samochód wedlug nieoficjalnych informacji kupil brat meza wiec skarga jest do wygrania czytaj dalej»
-
Oskarżenie o konsumpcję towaru na magazynie - co robić będąc niewinnym?
przez: adam_rutkowski | 2004.12.8 20:2:1
Witam Pracuje na magazynie jako pracownik magazynowy. Zostalem dzisiaj posadzony o rzecz ktorej nie zrobilem. Mianowicie zarzuca mi sie konsumpcje towru. ktory znajduje sie u nas na magazynie. Co najlepsze (...) czytaj dalej»
-
Zachowek dla syna gdy córka siostry odziedziczyła mieszkanie w testamencie
przez: lukrecja | 2004.12.9 11:59:39
Córka siostry odziedziczyła mieszkanie w testamencie po moim ojcu. Jest niepełnoletnia. Od kogo mam dochodzic zachowku. Jestem synem i nie dostałem nic. czytaj dalej»
-
Upomnienie się o majątek po matce gdy ojciec nie robił działu spadku
przez: felicjan | 2004.12.9 14:45:37
ja i młodszy brat te 3/20 po matce to mieliśmy na papierze , a ojciec nie robił działu spadku więc jeszcze nie dostaliśmy nic .Ojciec miał 5/20 po swojej żonie i swoją połowe tj: 25/20 i zapisał (...) czytaj dalej»
-
Akcje zakładu pracy po rozwodzie - podział majątku
przez: krokodyl23 | 2004.12.10 0:20:39
Obawiam się że nie, przy podziale majątku uwzględniane będzie to, co wspólnie wnieśliście w okresie trwania małżeństwa / wsólnota majątkowa /. Pozdrawiam. czytaj dalej»
-
Dziedziczenie bez testamentu - prawa dzieci z pierwszego i drugiego małżeństwa
przez: felicjan | 2004.12.10 9:13:45
będzie należał do spadku nie pozostawił testamentu . Ojciec ożenił się drugi raz i z tego małżeństwa my jesteśmy dzieciami , a z pierwszą żoną miał dwoje dzieci , czy te dzieci ojca z pierwszego (...) czytaj dalej»
-
Umowa o pracę 40 godzin tygodniowo a faktyczne 4 godziny
przez: rozdraznoina | 2004.12.10 13:44:32
Zawarlam umowe na 1/4 etatu( z mozliwoscia rozszerzenia do 1/2 etatu), na poczatku grudnia otrzymalam garfik z rozkladem czasu pracy na caly grudzien od 7.12 do 11.12. 2004 powinnam byla przepracowac lacznie (...) czytaj dalej»
-
Umowa na 1/4 etatu - rozliczenie równoważny czas pracy i przestoje
przez: rozdraznoina | 2004.12.11 12:55:1
Umowa na 1/4 etatu z mozl. rozszrerzenia do 1/2, na czas okreslony ( umowa przedluzana jest co miesiac) Warunki swiadczenia pracy: 1. dobowa norma cz. pr. 8 godz. 2. tygod. norma cz. pr. przecietnie 40 (...) czytaj dalej»
-
Zasiłek dla bezrobotnych po powrocie z zagranicy - wysokość i lata pracy
przez: pepe33 | 2004.12.11 16:52:42
czy i wjakiej wysokosci nalezy sie zasilek dla bezrobotnego powracajacego z zagranicy np po 1,56 roku pracy oficjalnie oraz czy liczy sie to do emerytury z gory dzieki za odp.piotr czytaj dalej»
-
Programy hakerskie na serwerach - napisy edukacyjne i odpowiedzialność
przez: Zuchou | 2004.12.11 22:26:50
a co jeśli ktoś włamie mi sie na komunikator internetowy i poniose z tego straty moralne?? czy obowiązuje na to jakies prawo?? czy można skaząc człwoieka za coś takiego jeśli wiem sie kim on jest (...) czytaj dalej»
-
Belgijskie prawo jazdy z polskim dowodem osobistym
przez: madlen | 2004.12.13 0:0:0
Czy jest możliwe używanie belgijskiego prawa jazdy razem z polskim dowodem osobistym? Mam tymczasowy dowód belgijski a prawo jazdy polskie jest przeterminowane (ze względu na słaby wzrok mam prawo (...) czytaj dalej»
-
Wynagrodzenie za przestoje w pracy - czy przysługuje
przez: bbb | 2004.12.13 10:58:12
ten problem jest unormowany w kodeksie pracy art.81 czytaj dalej»
-
Tworzenie wspólnoty bez jednego właściciela z przywłaszczeniem
przez: g24m | 2004.12.13 17:35:39
Wspólnota powstaje z mocy prawa przy wyodrębnieniu pierwszego lokalu ( pierwszy akt not.) także wspolnota juz jest teraz trzeba ja tylko zarejestrować. czytaj dalej»
-
Eksmisja zięcia z mieszkania teściowej podczas rozwodu
przez: maryna | 2004.12.13 23:54:29
z mieszkania nikt nie ma prawa Cie wyrzucic jesli jestes bezkonfliktowy i masz zameldowanie na pobyt staly a co do wygranej sprawy masz ogromne szanse kwestia dobrej argumentacji ... to co deklarujesz (...) czytaj dalej»
-
Przyciemnione szyby tylne w samochodzie - przepisy
przez: pysio | 2004.12.14 19:3:39
piecowe jest strasznie drogie.podobno za jedna szybe trzeba zabulić coś koło 200 zika. czytaj dalej»
-
Definicja ukończenia nauki przy zwrocie kosztów studiów
przez: abi | 2004.12.14 19:51:35
Rzecz jest oczywista. Celem podjęcia studiów jest uzyskanie dyplomu. W związku z tym studia kończą się z chwilą jego uzyskania. czytaj dalej»
-
Rozliczenie kredytu remontowego wspólnoty mieszkaniowej
przez: Bogna1 | 2004.12.14 20:2:58
sposób finansowania prac przez wykonawcę nie ma wpływu na wysokosc odpisu. wspólnota przecież rozlicza wszystkie roboty poprzez swoje konto bankowe, a wysokosc wpłat uzaleznona jest od uchwał podjetych (...) czytaj dalej»
-
Wypadek tuż za ogrodzeniem firmy - w pracy czy w drodze z pracy
przez: bhp-2002 | 2004.12.16 13:36:24
Jest to wypadek w drodze do pracy i takie zakfalifikowanie zdarzenia pozbawia pracownika do odszkodowania z ZUS z tytułu uszczerbku na zdrowiu( na ogół chyba ze skurki powoduja niezdolnośc do pracy (...) czytaj dalej»
-
Wyrok w zawieszeniu w Polsce a praca na czarno w Niemczech
przez: życzliwy | 2004.12.16 23:33:45
cześć Adam. Twój kolega nie ma się czego obawiać. Praca na czarno nie jest przestępstwem, to raz, a po drugie nie jest tożsame z rażącym naruszeniem porządku prawnego - co stwarzałoby mozliwość (...) czytaj dalej»
-
Zatarcie warunkowego umorzenia postępowania karnego - terminy
przez: życzliwy | 2004.12.17 23:43:28
Nie bardzo Cię rozumiem??? Chyba zbyt pobieżnie przeczytałaś moje zapytanie. Podstawę wpisu do KRK warunkowo umorzonego postepowania wskazałem z przytoczeniem przepisu prawa. Wskazuje jeszcze raz!!! (...) czytaj dalej»
-
Decyzja dyrektora vs decyzja ostateczna ministra - przeniesienie w służbie celnej
przez: cisownica | 2004.12.19 0:0:0
1 lipca 2003 r. decyzją ministra finansów,mającej status decyzji ostatecznej zostałam przeniesiona z Izby Celnej w Przemyślu (,dokąd zostałam przeniesiona po likwidacji Izby Celnej w Cieszynie) (...) czytaj dalej»
-
Komornik zajął towar na wyższą kwotę - skazany prawomocnie
przez: PRAWNIK | 2004.12.19 0:20:47
Komornik oczywiscie może zająć towar większej wartosci niż dług,ale nie może wyegzekwować więćej niż kwota określona w tytule wykonawczym. czytaj dalej»
-
Skarga pauliańska - jak ustalić kupca sprzedanego samochodu
przez: PRAWNIK | 2004.12.19 14:30:18
Jeżeli sprzedał zajęty samochód to należy zawiadomić prokuratora.Jeżeli wspólny samochód małżonków-też prokuratora. czytaj dalej»
-
Odzyskiwanie VAT za towar z Bośni - cło i podatki
przez: Baflo | 2004.12.19 22:36:49
Ostatnio zajalem sie sprzedaza sprzetu rtv pochodzacego z Bosni. Slyszalem o czyms takim jak odzyskiwanie VAT'u za towar z zagranicy. Domyslam sie, ze nawet gdyby udalo mi sie podatek ten odzyskac, to (...) czytaj dalej»
-
Kary za jazdę bez biletu - przedawnienie i koszty windykacji
przez: vallhalla | 2004.12.20 10:49:20
Witam, Mialem dwie kary za jazde bez biletu. Jedna w oku 2001 w styczniu, nastepna w 2004 ktora oplacilem w kwocie 63 zl lecz po terminie zapewniajacym wlasnie ta 30% ulge. Czyli zostalo mi do zaplaty (...) czytaj dalej»
-
Darowizna mieszkania dla małoletnich dzieci - procedura i ograniczenia
przez: krdwroclaw | 2004.12.20 12:4:27
Posiadam mieszkanie własnościowe,chciałbym je przepisać lub darować moim małoletnim dzieciom.Czy i jak jest to mozliwe zgodnie z obowiązującymi przepisami? Z góry dziękuję za możliwie szybkie (...) czytaj dalej»
-
Podział środków z konta zmarłego małżonka między spadkobierców
przez: jula | 2004.12.21 13:8:1
przed taką sytuacją można się ustrzec spisując pełnomocnictwo do dysponowania kontem na wypadek śmierci; załatwia się to w banku i kosztuje parę złotych; i wtedy prawdopodobnie wystarczy akt (...) czytaj dalej»
-
Brak odszkodowania ZUS za wypadek w drodze do pracy
przez: madziaP303 | 2004.12.21 23:14:45
essi2, mam prośbę, czy mogłabyś bardziej sprecyzować swoją odpowiedź? oto fragment tej ustawy: "Art. 57a. Warunek określony w art. 57 pkt 2 nie jest wymagany od ubezpieczonego, którego niezdolność (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż długu przez bank firmie windykacyjnej bez wcześniejszych ostrzeżeń
przez: Logan-Maciej | 2004.12.21 23:26:51
Przede wszystkim Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Ale chyba rzeczywiście nie sprecyzowałem, o co mi chodziło. Moja mama przez 12 miesięcy płaciła kredyt ( w międzyczasie , gdy zapomniała w jednym (...) czytaj dalej»
-
Brak monitów od banku przed sprzedażą długu firmie windykacyjnej
przez: bart9713 | 2004.12.22 13:19:53
Czy mógłbym prosić o pomoc w sprawie postawionej na forum dotyczacej cen: nabycia, uiszczonej, wywołania? czytaj dalej»
-
Likwidacja urzędu celnego a przeniesienie pracowników - porozumienie z FZZSC
przez: cisownica | 2004.12.22 14:6:9
1 lipca 2003 r.decyzją ministra finansów ,majacej status decyzji ostatecznej zostałam przeniesiona z Izby Celnej w Przemyślu (,dokąd zostałam przeniesiona po likwidacji Izby Celnej w Cieszynie) do (...) czytaj dalej»