Archiwum Forum Sierpień 2008
(95 tematów na forum)
-
Sprawa karna z art. 286 - zmiana składu sędziowskiego, czy powtarzać wnioski?
przez: exodus71 | 2008.8.2 16:16:52
Barbaro80 a czego dokładnie dotyczy Twoja sprawa? czytaj dalej»
-
Spłata współwłaściciela gospodarstwa rolnego bez jego zgody
przez: kama | 2008.8.4 21:26:2
maz otrzymal spadek w testamencie po swojej matce czy mi jako zonie nalezy sie polowa z tego spadku? czytaj dalej»
-
Rozstanie z partnerem - jak uniezależnić się finansowo od kredytu?
przez: kasaia prawo-cywilne.net | 2008.8.5 15:11:49
W jednym domu mieszkam ja i mój brat on na górze a ja na dole chcę się wprowadzić na dół z żoną co trzeba zrobić aby za pare lat nie powiedził że to jego dom i musimy się wyprowadzić. Co (...) czytaj dalej»
-
Różne opłaty sądowe za wpis mieszkania spółdzielczego
przez: PABLO prawo-cywilne.net | 2008.8.6 9:8:45
60ZŁ czytaj dalej»
-
Urlop w drugim roku pracy po wyższym wykształceniu
przez: ona prawo-pracy.net | 2008.8.6 16:57:40
zatrudniłam się w firmie 01.06.2007 pracowałam w niej ponad rok zwolniłam się 31.07.2008. Była to moja pierwsza praca. w lutym 2008 wykorzystałam 11 dni urlopu częściowego za rok 2007. W lipcu (...) czytaj dalej»
-
Uchylenie alimentow dla balansajacej studentki
przez: sonia alimenty.pl | 2008.8.6 18:20:39
nie może tego zrobić bo ona nie znając człowieka zna cały jego życiorys. Boże co to za idiotka! czytaj dalej»
-
Wznowienie postępowania rozwodowego po wycofaniu pozwu
przez: hakata alimenty.pl | 2008.8.7 16:16:34
a co z wpłacona kwotą na rozwód? czy sąd zwraca? czytaj dalej»
-
Odpowiedzialnosc za budynek po pozarze
przez: glowacki123 | 2008.8.8 23:53:18
Tutaj rodzi się pytanie. Kto odpowiada za budynek i mieszkania, w okresie od wyprowadzenia lokatorów i zaplombowania budynku, do czasu przeprowadzenia deklarowanego remontu i powrotu lokatorów? Wynajmujący (...) czytaj dalej»
-
Rozwod i walka o prawa do dziecka
przez: tomek | 2008.8.9 0:51:44
wychowuje synka 3.5 roku od 8 miesiecy moja ex odeszla pozostawiajac synka zemna szzykuje sie do rozwodó,jakie mam szanse na odebranie jej praw? z kim dziecko bedzie ?pomocy!!!! czytaj dalej»
-
Pokrewienstwo z kuzynka - czy mozna pobrać
przez: | 2008.8.9 13:55:39
Nie chodzi o ,,światło prawa",bo napewno prawo tu nie ma nic do rzeczy ale spokrewnieni jesteście.Jeżeli chodzi o posiadanie przez Was potomstwa ,to nie widzę żadnych przeciwskazań zdrowotnych ,bo (...) czytaj dalej»
-
Pozwolenie na budowę garażu blaszanego - koszty architekta i procedury
przez: re | 2008.8.10 0:0:26
stawiaj dwa wolnostojące do 25 m kw każdy w odl conajmniej 50 cm jeden od drugiego czytaj dalej»
-
Choroba psychiczna meza - rozwod czy unieważnienie
przez: Melani | 2008.8.10 9:11:59
No Może cos Ci się uda zrobic ? bo ja jak czytam te artykuły powoli zaczynam wątpić. Rozwiodłam się po trzech latach ? mam córkę i problem. On ożenił się ponownie druga żona wytrzymała tylko (...) czytaj dalej»
-
Czy zeznania na policji wystarczą jako dowód w sądzie?
przez: Atu | 2008.8.10 10:24:27
Dobry. Mam takie pytanie bo sie nie znam wogule. Czy juśli składałem zeznania na policji ale oskarżycielem jest prokuratura to czy będę wzywany na sprawę w roli świadka, czy te zeznania wystarczają (...) czytaj dalej»
-
Odmowa urlopu i bezpłatnych nadgodzin na umowie próbnej
przez: Karolina | 2008.8.10 15:45:38
Dostałam umowę próbną na 2 miesiące. Po pierwszym miesiącu pracodawca stwierdził, że jeżeli mój utarg nie wzrośnie zostanę zwolniona. Podejrzewam, że po prostu nie zostanie przedłużona umowa, (...) czytaj dalej»
-
Natychmiastowe rozwiazanie umowy o prace
przez: elke | 2008.8.10 20:54:3
Witam, od 12 lat pracuję na 1/2 etatu. Zależy mi na natychmiastowym rozwiązaniu tej umowy, jednak nie wiem czy aby na pewno mogę. Jak takie podanie napisać? Wiem, że pracodawca nie musi się zgodzic (...) czytaj dalej»
-
Brak wypłaty po zakończeniu umowy agencyjnej przez pracodawczynię
przez: zakłopotana | 2008.8.11 12:24:59
Mam problem. Moja szefowa prowadziła kawiarnię na zasadzie ajencji. Mam normalną umowę o pracę. Firma z którą miała podpisaną umowę ajencyjną wypowiedziała jej tą umowę. Nie wypłaciła jej (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie sprawy karnej po emigracji przed rozprawą
przez: | 2008.8.12 10:56:30
przedawnienie minie po 10 latach od dnia w którym owe przestępstwo dokonałeś czytaj dalej»
-
Wyrok 25 lat więzienia za morderstwo bez ciała - czy można złożyć skargę kasacyjną?
przez: | 2008.8.12 11:9:11
apelacje od wyroku pierwszej instancji może złożyć sam oskarżony,jednakże kasacja jest to szczególne zaskarżenie wyroku już prawomocnego(po przegranej apelacji)kasacje można złożyć w szczególnych (...) czytaj dalej»
-
Kontrola i podejrzenia malzonka o zdrade
przez: megan alimenty.pl | 2008.8.12 14:7:47
Widać ,że istnieją NORMALNI faceci,jakiś przybysz męski z innej niz Mars planety?Bardzo mądre slowa.... czytaj dalej»
-
Wypadek śmiertelny - zarzuty dla niewinnego kierowcy
przez: czarls | 2008.8.12 17:39:18
Ja sie człowieku przyznałem, dogadałem z prokuratorem, o warunkowe umorzenie i teraz żałuje. Mało tego zapłaciłem kobice odszkodowanie i co czekam 6 miesięcy na posiedzenie sądu o warunkowe (...) czytaj dalej»
-
Renta rodzinna dla studentki po przerwie w nauce
przez: natalia | 2008.8.12 18:5:36
Dalsza cześć postu ZUS teraz wysłał mi pismo, że za okres od dnia 21 lutego do dnia 29 lipca pobrałam nienależne świadczenia i domaga się zwrotu nienależnie pobranych świadczeń, a przezcież (...) czytaj dalej»
-
Rozwód po małżeństwie zagranicznym - właściwość sądu polskiego
przez: mary | 2008.8.12 23:40:44
hallo phoebe, mam podobna sytuacje,zawarlam malzenstwo za granica,maz niemiec tam zostal i zostanie,ja z synem jestesmy w polsce.narazie na poczatku separacji,ale jesli to maz czy ja wniesiemy pozew,to (...) czytaj dalej»
-
Alimenty dla niezameznej matki po wyprowadzeniu
przez: agusiaPFR | 2008.8.13 13:4:43
Raczej to straszne bedzie z Twojej strony,jezeli chcesz pozwac mame!Wydaje mi sie,ze jestes juz w takim doroslym wieku,ze powinnas zarobic na swoje i dziecka utrzymanie!!!Naleza Ci sie przeciez rodzinne (...) czytaj dalej»
-
Wniosek o odroczenie wykonania wyroku po odwieszeniu
przez: ja 22 | 2008.8.13 14:26:15
Ja moze powiem tak. Pierwszy wybryk to wyrok w zawieszeniu 2 na 5 drugi wybryk trzy lata pozniej wyrok 1.6 na 3 i grzywna. Najpierw pismo że odwieszaja wyrok potem moje pismo zażalenie (tak nazywala (...) czytaj dalej»
-
Budowa altany bez pozwolen - rozbiórka
przez: D. | 2008.8.14 12:51:16
Mój problem dotyczy altany- drewnianej wiaty w zasadzie(ściany tylko od strony płotu/granicy/ sąsiada(odległość tylko 0,5 metra), mąż postawił ją w celu umieszczenia tam drewna na opał, ale (...) czytaj dalej»
-
Odwieszenie wyroku a czas przestepstwa
przez: karmah | 2008.8.14 13:57:6
Czy na odwieszenie wyroku ma wpływ termin kiedy przestępstwo miało miejsce? Powiedzmy, że osoba dopuściła się przestępstw mniej więcej w tym samym czasie, za jedno otrzymała wyrok w zawieszeniu (...) czytaj dalej»
-
Przejecie stanowiska przez koleżanke po zwolnieniu
przez: Binesa | 2008.8.14 18:58:5
Moja koleżanka która jest na równorzędnym stanowisku przebywa obecnie na zwolnieniu lekarskim, powodem jest "rzekome załamanie nerwowe"z powodu nękania jej przez naszą przełożoną. Dziś przyszła (...) czytaj dalej»
-
Rozwiązanie umowy o pracę na okres próbny - prawa pracownika
przez: kasia prawo-pracy.net | 2008.8.14 20:44:51
Czy jezeli dalam wypowiedzenie o prace, a w umowie mam okreslony czas wypowiedzenia 2 tyg, na czas ktorych chce wziasc zalegly urlop, to czy pracodawca moze oskarzyc mnie o porzucenie pracy czytaj dalej»
-
Odmowa renty rodzinnej przez ZUS po śmierci męża - czy można wygrać w sądzie?
przez: | 2008.8.14 22:37:32
Z tego co się oriętuję masz prawo do renty po zmarłym mężu,chociaż byliście po rozwodzie jeśli wychowujesz dzieci i nie masz żadnych innych dochodów . czytaj dalej»
-
Sprawdzenie własności ziemi na podstawie dokumentu z 1941 roku
przez: Miriams | 2008.8.15 12:46:48
Znalazłam w domu dokument z 1941 roku - notarialny podział majątku mojego dziadka. Na rozprawie stawiły się dzieci, ale tylko mój Tato odziedziczył większą część majątku i siostra mojego ojca (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie przez wujka administratora - czy można cofnąć decyzję
przez: drf | 2008.8.16 2:43:59
-
Zatrudnienie na część etatu - składki ZUS proporcjonalne
przez: | 2008.8.16 11:32:30
Ja jestem zatrudniona 1/2 i chciałam się zapytać ile jest potrącane skłatki do zusu czytaj dalej»
-
Prawa najemcy całego mieszkania a wchodzenie właściciela
przez: irydkaaa | 2008.8.16 14:9:3
Mam pytanie a mianowicie chodzi mi o to czy właściciel od którego wynajęłam całe mieszkanie i płacę wszystkie media z nim związane ma prawo korzystać z niego w dowolnej chwili i czy może wchodzic (...) czytaj dalej»
-
Bezpieczeństwo prawne związku nieformalnego przy kredycie hipotecznym
przez: meg | 2008.8.16 18:18:29
jestem w podobnej sytuacji. nie mamy dzieci. podpisałam umowę kredytową, ale mam możliwość wycofania się z niej (moje dochody nie były brane pod uwagę przy ustalaniu zdolności kredytowej, poza (...) czytaj dalej»
-
Bank grozi przejęciem długu przez fundusz sekurytyzacyjny
przez: dorotagoska | 2008.8.16 19:59:32
Można wziąśc pożyczke w innym banku jest to pozyczka na splate pierwszej pozyczki z ubezpieczeniem to znaczy ze jezeli pan nie moze zaplacic to placi firma ubezpieczeniowa jezeli pan zaciagnie taka (...) czytaj dalej»
-
VAT przy kupnie nowego samochodu z komisuu w Niemczech
przez: Robert | 2008.8.17 15:21:25
Witam, Mam następującą sytuację, chcę kupić samochód i znalazłem sobie odpowiedni w niemczech, jest to nowe auto które nigdy nie było rejestrowane, samochód jest wystawiony w niemieckim komisie. (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie lekarskie w trakcie urlopu w Anglii - czy można odzyskać urlop?
przez: i. | 2008.8.18 20:26:10
probuje uzyskac odpowiedz na to samo pytanie. prosze o kontakt na moje gg 1421367 dzieki czytaj dalej»
-
Zmiana pasa ruchu na drodze trzypasrmowej
przez: | 2008.8.18 21:50:7
Nie ma tego nigdzie napisane, że nie można zmieniac 2 albo 3 pasów naraz. Zmieniając pas ruchu zobowiązanym sie jest zachować szczególną ostrożność. A to, że Pan tak słyszał to może akurat (...) czytaj dalej»
-
Przepisanie domu na syna bez zgody malzonka
przez: Magda | 2008.8.19 16:36:58
Witam! Żeby ustrzec się podzialu majątku maż chce przepisać swoją połowę domu na syna, majac na uwadze fakt, ze syn pozwoli mu dalej mieszkac w tym domu. Czy jest taka mozliwosc bez mojej zgody? (...) czytaj dalej»
-
Dotacje dla 17-letniej w ciąży po przerwaniu edukacji
przez: xyz | 2008.8.19 17:44:44
dziewczyna niedawno skończyła 17 lat, w styczniu urodzi dziecko. Nie jest obecnie w związku z jego ojcem (jest on w tym samym wieku). Postanowiła przerwać edukację. Czy może liczyć na jakąś (...) czytaj dalej»
-
Dokument o prawomocnosci wyroku rozwodowego
przez: emilka | 2008.8.19 18:31:42
Witam, z tego co mi wiadomo wyrok uprawomacnia się po 21 dniach. Czy Sąd przesyła jakąś informację do małżonków o ustaniu małżeństwa, czy może trzeba o taki dokument specjalnie wnioskować? (...) czytaj dalej»
-
Eksmisja córki z zadłużonym mieszkaniem własnościowym
przez: burzliwosc21 | 2008.8.19 19:15:40
Jestem wlascicielkka mieskania wlasnosciowego ale wnim nie mieszkam natomiast mieszka wtym mieszkaniu moj syn ktory jest zameldowany na stale i curka i dziecko natomist matka dziecka nie jest .Dotychczas (...) czytaj dalej»
-
Usunięcie drewnianej budy sąsiada stojącej na granicy
przez: TroMon | 2008.8.19 23:7:1
Moje pytanie dotyczy drewnianej budy sąsiada stojącej po granicy. Sąsiad to starszy człowiek, który mieszka tu już kilkadziesiąt lat. Owa buda - DREWNIANA - stoi pewnie też tyle lat, tylko my chcemy (...) czytaj dalej»
-
Eksmisja córki z zadłużonym mieszkaniem własnościowym
przez: eliza | 2008.8.19 23:13:38
Jestem wlascicielka mieszkania wlasnosciowewgo ale wnim nie mieszkam ,natomiast mieszka w tym mieszkaniu curka i syn z dzieckiem ktorzy sa zameldowani na stale oraz matka dziecka bez zameldowania .Dotychczas (...) czytaj dalej»
-
Czy dziecko musi płacić alimenty ojcu który je porzucił?
przez: Paulina | 2008.8.20 0:57:14
Witam wszystkich! W moim życiu zachodzą zmiany gdyż kończę 18 lat jednak jedno się w nim niezmienia ojciec który zostawił mnie w wieku 3 lat(nigdy nie utrzymywał ze mną kontaktów po rozwodzie (...) czytaj dalej»
-
Matka żąda alimentów od córki po zeznaniach przeciw ojcu
przez: aneta | 2008.8.20 12:17:28
mylicie sie jesli ojciec badz matak nie placiła alimentow jesli rodzice nie utrzymywali kontaktu z dzieckiem nie dbali o nie a teraz gdy dziecko sie dorobiło chca od niego wyciagnac kase to tak szybko (...) czytaj dalej»
-
Zgody na centralne ogrzewanie w zabytkowej kamienicy
przez: pola1960 | 2008.8.20 13:31:29
Mieszkam w zabytkowej kamienicy,gdzie część mieszkań jest wykupionych,moje jest czynszowe.Budynek jest zarządzany przez zakład podległy miastu.Otóż zamierzam w moim mieszkaniu założyć centralne (...) czytaj dalej»
-
Okres wypowiedzenia w umowie vs Kodeks Pracy
przez: marrrtucha | 2008.8.20 15:15:45
W mojej umowie o prace, która jest zawarta na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem próbnym znajduje się zapiś, że okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące. Wydaje mi się to nieco niezgodne (...) czytaj dalej»
-
Niemiecki dowod osobisty dla osoby z Opolszczyzny
przez: Schetzer | 2008.8.20 17:48:35
Przepraszam jednak reszte ucielo. Podlegamy pod Konsulat Generalny w Wroclawiu jednak ,dla dogodnosci konsulat dziala tez w Opolu. Na moment bierzacy :) naturalnie,na Personalausweis jeszcze za wczesnie (...) czytaj dalej»
-
Oskarżenie o fałszerstwo przy pobieraniu stypendium unijnego
przez: KLACEK | 2008.8.20 23:29:32
Sprawa wygląda tak, moja koleżanka została wezwana w charakterze świadka na policję gdzie podejrzewano ją o to, że pobierała stypendium unijne przez rok przedstawiając fałszywe rachunki. Tymczasem (...) czytaj dalej»