Archiwum Forum Wrzesień 2009
(187 tematów na forum)
-
Współwłasność kamienicy - prawa przy braku spadkobierców
przez: aiwlys8 | 2009.9.1 0:16:30
aha:) Dziekuje z gory.:) czytaj dalej»
-
Kradzież w markecie przez nieletniego - odpowiedzialność dorosłego
przez: palobtm | 2009.9.1 11:42:10
Witam Byłem ostatnio z kolegą (on ma lat 15, ma ADHD i bierze lekarstwa psychotropowe) w markecie OBI, trochę się pokręciłem z kolegą po markecie i wiozłem do koszyka baterie do ładowania (wartość (...) czytaj dalej»
-
Eksmisja upadłego i rodziny z mieszkania masy upadłościowej
przez: bek | 2009.9.1 15:11:31
Podstawowe pytanie - czyją własnością był lokal? Jeżeli Państwa wspólną własnością majątkową to ma pani roszczenie do masy upadłości. Jeżeli był własnością firmy pani męża to syndyk (...) czytaj dalej»
-
Alimenty od alkoholika ojca po wylewie - jak uniknąć?
przez: kosmitka | 2009.9.2 19:26:34
U mnie jest podobnie, opieka społeczna chce obciążyć mnie kosztami utrzymania obcego mi "dawcy spermy", nałogowego alkoholika, kryminalistę i kata rodziny- czyli mojego biologicznego ojca. Rozpoczynam (...) czytaj dalej»
-
Podatek Belki od odsetek zagranicznych dla rezydenta UK
przez: RafChmielewski | 2009.9.2 22:58:24
Dariana, polskiemu USowi chodzi o podatek, który Ty powinnaś zapłacić w Polsce od zagranicznych odsetek. Tego rodzaju dochód powstały na Twym zagranicznym rachunku powinien być również (...) czytaj dalej»
-
Prawa do mieszkania komunalnego po śmierci opiekuna
przez: qbalski | 2009.9.3 8:51:35
Witam Jeżeli w urzędzie zezwolili na zameldowanie Pani z rodziną przez dziadka na tym mieszkaniu to musi On mieć do niego jakieś prawo (być jego właścicielem, urzytkownikiem wieczystym) bo w innym (...) czytaj dalej»
-
Meldunek z datą wsteczną - czy to możliwe
przez: qbalski | 2009.9.3 8:53:24
A w jakim to celu potrzebne? Nie nie ma takiej możliwości. czytaj dalej»
-
Usterki w mieszkaniu spółdzielczym po zakupie - reklamacja
przez: adiuto | 2009.9.3 12:9:39
Być może sprawa już jest nieaktualna - jeśli nie to proszę o informację do Kancelarii na adiuto@op.pl > Być może coś się poradzi choć bez wglądu w dokumenty trudno o merytoryczną poradę. Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Aneks do aneksu umowy - jak rozszerzyć zakres?
przez: adiuto | 2009.9.3 12:19:10
Jak się upiera to trudno. Radzę zrobić tekst jednolity na dany moment i przy okazji go podpisać - w nagłówku umowy dopisać - tekst jednolity Umowy ............ uwzględniający ankes nr 1..... z (...) czytaj dalej»
-
Spółka z o.o. vs spółka akcyjna - porównanie form prawnych
przez: adiuto | 2009.9.3 13:9:47
Przede wszystkim założenie i dalsze funkcjonowanie SA jest droższe niż sp. z o.o. SA ma bardziej rozbudowaną rachunkowość i wymaga (w zależności od rodzaju akcji) szeregu przygotowań na etapie (...) czytaj dalej»
-
Rozmagnesowany licznik prądu przez poprzedniego najemcę
przez: kris-falki | 2009.9.3 13:21:57
mam poważne zmartwienie. wynajmuje mieszkanie - kawalerkę od lutego br. oczywiście wszystko zgodnie z prawem na podstawie umowy, licznik elektryczny przepisany na mnie. po trzech rachunkach za energię (...) czytaj dalej»
-
Patent na formularz do systemu elektronicznego
przez: adiuto | 2009.9.3 14:7:47
Czy to jest program czy fizycznie istniejąca rzecz (karta). O jaki patent chodzi: program, wynalazek, utwór? czytaj dalej»
-
Zakaz konkurencji po umowie o pracę - 30% wynagrodzenia
przez: adiuto | 2009.9.3 14:32:7
* umowę taką można zawrzeć tylko w wypadku gdy pracownik ma dostęp do szczególnie ważnych informacji, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę, * w umowie należy wskazać (...) czytaj dalej»
-
Spółka z o.o. dla osób z działalnością gospodarczą
przez: adiuto | 2009.9.3 14:51:1
1. mogą - inna sprawa to konflikt zasad uczciwej konkurencji - ale to można rozwiązać w umowie spółki z o.o. 2. nie - aportem do spółki może być tylko to co można zbyć a jak rozumiem dotacja (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż gruntu rolnego po dwóch latach - podatek 19%
przez: adiuto | 2009.9.3 14:57:53
Proszę o więcej informacji ... czytaj dalej»
-
Zapis mieszkania na prawnuczkę przez dziadka
przez: adiuto | 2009.9.3 15:4:7
Dziadek może zapisać swoją część w testamencie komu zechce - np. prawnuczce. najbezpieczniej taki testament podpisać u notariusza - tak na wszelki wypadek gdyby ktoś go chciał podważyć. Kuzyn (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie przez męża w separacji - prawa do meldunku
przez: beetlejuice | 2009.9.3 15:49:55
Mam identyczną sytuację. We wszystkich aspektach. Mąż może złożyć wniosek w Urzędzie Miasta lub u Burmistrza o wymeldowanie w trybie administracyjnym. Wówczas toczy się postępowanie administracyjne, (...) czytaj dalej»
-
Jak zabezpieczyć się przed zmianą zdania babci przy wykupie mieszkania?
przez: Otor | 2009.9.3 15:58:32
witam.Babcia postawiła mnie w sytuacji podbramkowej..ale po kolei.Jestem na stałe zameldowany od 10 lat w mieszkaniu komunalnym mojej babci która jest głównym najemcą.Mieszkam z nią jakies 5 lat.2 (...) czytaj dalej»
-
Podwyżka czynszu za wodę bez zgody mieszkańca
przez: krystyna73 | 2009.9.3 21:4:20
Witam, jestem w niemal identycznej sytuacji. Mam o zapłacenia 1300 zł jako jedyny w bloku lokator bez licznika. Też szukam pomocy, ale wiem ze mozna spółdzielnie przycisnąć, żądając od niej informacji (...) czytaj dalej»
-
Obciążenie nieopomiarowanego lokatora kosztami ubytków wody
przez: krystyna73 | 2009.9.3 21:11:0
Spółdzielnia Mieszkaniowa żąda ode mnie zapłacenia za ubytki wody powstałe na całym bloku. Jako jedyny lokator w bloku nie mam licznika. Płacę ryczałt. Spółdzielnia powołuje się na regulamin, (...) czytaj dalej»
-
Mata wiklinowa na wspólnym ogrodzeniu - zgoda sąsiada
przez: Laura832 | 2009.9.4 12:50:27
Wydaje mi się,że powinieneś uprzedzić sąsiada.Możesz nie pytać go o zgodę,ale powiedzieć,że powiesisz taką matę wypada. czytaj dalej»
-
Czy można przekształcić mieszkanie spółdzielcze obciążone kredytem hipotecznym?
przez: kaziek6 | 2009.9.4 13:48:1
witam, wspólnie z żoną kupiliśmy własnościowe praso do lokalu spółdzielczego chcieli byśmy je przekształcić w odrębną własność i mam przy tym kilka pytań; 1 czy mogę to uczynić jeśli (...) czytaj dalej»
-
Jak odzyskać zaległe alimenty gdy byli mężowie nie płacą?
przez: Chanelkaa | 2009.9.4 15:33:49
Rozwiodłam sie 6 lat temu , wychowuję 2 dzieci - bliźniaki (13 lat) były mąż nie płaci alimentów , oficjalnie nigdzie nie pracuje , komornik nie może sciągnąć należnosci , dostaję alimenty (...) czytaj dalej»
-
Składki ZUS przy umowie o pracę na 1/3 etatu
przez: baj90 | 2009.9.5 14:44:24
Jeżeli zarabiasz mniej niż minimalne wynagrodzenie tj1270 zł a to u ciebie występuje bo masz 700zł to musisz opłacić składki od umowy zlecenia .Nie znam na jaka kwotę jest zlecenie by obliczyć (...) czytaj dalej»
-
Przyśpieszony wpis hipoteki przymusowej do księgi wieczystej
przez: maryja | 2009.9.5 17:56:45
To nie jest prawda , co piszesz!Jeśli złożysz wniosek na sekretariat ksiag wieczystych to z ta chwilą jest zaznaczenie wpłynięcia tajkiego wniosku dokładnie co do godziny i minuty.Każdy ruch na (...) czytaj dalej»
-
Przejęcie gruntu na drogę bez wypłaty ekwiwalentu
przez: maryja | 2009.9.5 18:42:18
Kto tak Pana poinformował !To kompletna bzdura !Wezwać ich a jak nie to do sądu!Musi byc na to decyzja i od niej powinien Pan sie odwołać!Pomoc gewelina1@go2.pl czytaj dalej»
-
Czy komornik może zająć majętność za długi matki pod moim adresem?
przez: Ponopsik | 2009.9.5 23:21:0
Cześć! Ostatnio przyszedł do mnie list z nakazem uregulowania rachunków telefonu mojej matki. Nie mieszka ona ze mną, ale przy zakupie telefonu podała mój adres. Nie mam tyle kasy żeby to spłacić. (...) czytaj dalej»
-
Szantaż ojca dziecka ws dokumentów na pobyt za granicą
przez: gwiazdka12 | 2009.9.6 2:28:56
Hej, z tego co sie orientuje to skype nie moze byc dowodem (latwo jest spreparowac takie nagranie). Sugeruje inna rezcz-pozbaw tatusia praw rodzicielskich i bedziesz miala spokoj. Jezeli nie interesuje (...) czytaj dalej»
-
Opłata planistyczna za grunt bez zmiany przeznaczenia
przez: slawo15 | 2009.9.6 14:36:1
witam, prosiłbym o poradę w poniższej kwestii, a mianowicie: przedmiotem sprawy jest działka o pow 1,7 ha wym ok 10 m na 2000 m. część południowa działki znajduje sie na terenie górniczym (...) czytaj dalej»
-
Bankructwo i zadłużenie w ZUS - możliwości wyjścia
przez: maryja | 2009.9.6 18:11:9
Za jaki okres masz zadłużenie !Napisz więcej szczegółów.pomoc gewelina1@go2.pl czytaj dalej»
-
Faktura zaliczkowa przy 100% przedpłacie - czy obowiązkowa?
przez: maryja | 2009.9.6 18:17:6
Raz piszesz ,że 100% zapłaty potem faktura zaliczkowa - mylisz pojęcia .Jeśli ktoś ci płaci jakąś kwote za towar - nie wazne jaka i jak to potraktujesz czy za,liczke i przedpłate , czy zadatek (...) czytaj dalej»
-
Jak załatwić spadek po ojcu gdy wszyscy chcą żebym to ja odziedziczyła?
przez: mandaryna111 | 2009.9.6 19:17:28
mam problem w wypadku zginal ojciec teraz chcemu zrobic porzdek z mieszkaniem ktore bylo jego ale nie wiem jak to zrobic Mam 2 braci i mame wiem ze prawo do spadku po tacie mamy wszyscy ale co zrobic jak (...) czytaj dalej»
-
Jak załatwić spadek po ojcu gdy wszyscy chcą żebym dziedziczyła mieszkanie?
przez: mandaryna111 | 2009.9.6 19:20:21
mam problem w wypadku zginal ojciec teraz chcemu zrobic porzdek z mieszkaniem ktore bylo jego ale nie wiem jak to zrobic Mam 2 braci i mame wiem ze prawo do spadku po tacie mamy wszyscy ale co zrobic (...) czytaj dalej»
-
Pozbawienie nazwiska byłej żony po rozwodzie
przez: krugera | 2009.9.6 20:31:43
jestem po rozwodzie 5 lat i chcę pozbawić nazwiska moją ex-małzonke co mam zrobić,gdzie się udać i jakie dokumenty są mi potrzebne?????????? czy ktoś może mi pomóc? czytaj dalej»
-
Darowizna rozbudowanego domu - prawa spadkobierców
przez: adiuto | 2009.9.7 12:6:47
Proszę tylko się zastanowić - po co darowizna jak dom zapisany będzie w testamencie. Z chwilą darowizny domu na Panią przejdą wszelkie obowiązki związane z utrzymaniem nieruchomości. Przed podjęciem (...) czytaj dalej»
-
przez: adiuto | 2009.9.7 12:30:24
Proszę o więcej szczegółów na adres poza forum > kancelaria Jaka jest forma DG, na kogo rejestrowana, jak są odprowadzane podatki? Uwaga: czy przypadkiem mąż nie przechwytuje zysków a podatki (...) czytaj dalej»
-
Konkubinat a podział majątku - prawa partnera
przez: adiuto | 2009.9.7 12:44:2
Proszę nie opierać się na zasłyszanych opiniach. Generalnie to konkubinat nie ma nic wspólnego ze współwłasnością majątkową tak jak przy wspólnocie małżeńskiej obowiązującej od daty ślubu (...) czytaj dalej»
-
Obniżenie płacy o 80% w wieku 60 lat - ochrona pracownika
przez: adiuto | 2009.9.7 13:42:58
Trudna sprawa. Jeśli nie łapie się Pan na ochronę z art. 39 to radzę przyjąć warunki z wypowiedzenia. Potem można ewentualnie coś ugrać ale to wątpliwa sprawa i czasochłonna. kodeks pracy (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie kredytu przez dziecko - czy to możliwe
przez: adiuto | 2009.9.7 14:5:46
Takie samo nazwisko to za mało by przejmować się czyimiś długami. Partner funkcjonuje na własny rachunek - patrz konkubinat. Kredyt (zobowiązanie) można nabyć razem ze spadkiem ale zawsze można (...) czytaj dalej»
-
Czy KRUK może zająć świadczenia z opieki społecznej na dzieci?
przez: monia123 | 2009.9.7 17:21:45
czy kruk sa lub inna instytucja może zająć mi świadczenia z opieki społecznej na dzieci czytaj dalej»
-
Czy pracodawca może ściągać szkody bez podpisanej odpowiedzialności materialnej?
przez: Kelevra | 2009.9.7 18:29:48
Witam. Jakis czas temu montowalem w pewnym domu szafe do zabudowy i zamontowalem ja wg zyczenia pani ktora chciala by odbijaki do drzwi byly przy futrynach ale w ten sposob (czego ja i ta pani nieprzewidzielismy) (...) czytaj dalej»
-
Po ilu latach nie będę figurować w rejestrze skazanych po kuratorze?
przez: ppalacz | 2009.9.7 20:48:53
witam mam pytanko , czy jak kilka lat temu mialem nadzur kuratora przyznany przez sad (czyli jakis wyrok) to po ilu latach nie bede figurowal w rejestrze skazanych i czy jest to mozliwe wogule ? dzieki (...) czytaj dalej»
-
Czy zadłużenie w MIX PLUS z roku uległo przedawnieniu?
przez: kima11 | 2009.9.7 21:12:50
Witam serdecznie. Mam małe pytanie odnośnie nieszczęsnego PLUSA. Otóż ok w 2005 roku zerwali ze mną umowę w Mixie i oczywiście wyrzuciłam już wszystko co było z tym związane, ale zaraz po zerwaniu (...) czytaj dalej»
-
Niewyegzekwowana odprawa po wyroku sądu - postępowanie
przez: noemi_mn | 2009.9.7 21:21:16
bardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam czytaj dalej»
-
Koszty założenia sprawy o podział majątku
przez: bl-42 | 2009.9.7 22:40:12
Do jakiiego sądu mam sie udać aby zaskarżyc uchwałę Wspolnoty Mieszkaniowej. Uchwała dotyczy sposobu naliczania wysokości zaliczek na utrzymanie części wspólnej. czytaj dalej»
-
Jakie konsekwencje gdy mąż składa pozew o rozwód nie znając adresu?
przez: emigrantka30 | 2009.9.8 11:40:13
No to sie zaczelo...Jestem w angli rok maz jest w pl .dowiedzialam sie ze zlozyl pozew do sadu o rozwod,ale odeslali mu papiery poniewaz nie zna mojego adresu jesli mu nie podam sprawa odbedzie sie poza (...) czytaj dalej»
-
Przedawnienie długu w Orange Plus po latach
przez: maryja | 2009.9.9 10:18:53
Po prostu sprzedali Twój dług firmie windykacyjnej.Dodatkowo jeśli to dług z 2005roku tom przedawnienie 3lata .Niech Ci firma windykacyjna pokaże nakaz zapłaty w tej sprawie , bo jak go nie ma to (...) czytaj dalej»
-
Czy można budować dom w strefie ograniczonego użytkowania lotniska?
przez: questo | 2009.9.9 13:15:3
Posiadam działkę rolną która znajduje się w strefie ograniczonego użytkowania wokół portu lotniczego w Pyrzowicach. Teren ma następujący zapis w planie zagospodarowania przestrzennego: tereny (...) czytaj dalej»
-
Jak ubiegać się o odszkodowanie od banku za błędny wpis do BIK?
przez: blacksunrise | 2009.9.9 15:26:42
jestem w trakcie załatwiania kredytu mieszkaniowego. W tym czasie okazalo sie ze przez istniejące kiedys w BIKu zadluzenie spowodowalo wzrost marzy oraz zmniejszenie kwoty kredytu. Bank udzielajacy kredytu (...) czytaj dalej»
-
Rozwód z orzeczeniem o winie alkoholika - dowody i eksmisja
przez: ptica20 | 2009.9.9 15:37:49
Witam, Zwracam się z pytaniem jakie są szanse i jakie dokumenty należy zebrać składając pozew o rozwód z orzeczeniem o winie. Moja mama po 26 latach małżeństwa zdecydowała się w końcu na (...) czytaj dalej»