Archiwum Forum Czerwiec 2018
(120 tematów na forum)
-
CEIDG - aktualizacja konta firmowego i osobistego
przez: 5abcde | 2018.6.2 16:45:22
Witam, mam pytanie odnośnie działalności gospodarczej i aktualizowania wpisu w CEIDG. 1. Przy zakładaniu jednoosobowej działalności podawałem moje jedyne, prywatne konto osobiste w CEIDG. (...) czytaj dalej»
-
przez: Karla | 2018.6.3 13:49:55
Mam pytano co grozi za złożenie fałszywych zeznań na prokuraturze tym bardziej że kolega nie był wcześniej karany. I kolega był przesłuchiwany jako świadek? czytaj dalej»
-
Wypadek z wynajętym autem - kto odpowiada za szkody?
przez: ketrabb | 2018.6.3 17:26:16
Jestem konsumentem. Postanowiłem wypożyczyć auto w małej wypożyczalni, która nie skupia się na wynajmowaniu auta lecz w pomocy drogowej. Udostępniony został mi samochód marki alfa Romeo 147 który (...) czytaj dalej»
-
Syn dorosły nie chce pracować - czy muszę go utrzymywać?
przez: dorotawl | 2018.6.3 18:54:36
Przepraszam piszę z telefonu , wykrzyczał miało być czytaj dalej»
-
Kontakt z dzieckiem - problemy z byłą partnerką
przez: ja001 | 2018.6.3 21:1:9
Witam, mam 5 miesięczną córkę z osobą z którą nie mieszkam bo w trakcie ciąży stwierdziła (w dużym skrócie) że jednak serce ciągnie ją do byłego z którym była przez 7 lat ale dziecka (...) czytaj dalej»
-
przez: Uff | 2018.6.4 9:16:23
Matko, co za kretyni tu piszą... Przecież z tych dzieciaków nic normalnego nie wyrośnie! czytaj dalej»
(Zobacz 62 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
Stalking po rozstaniu - listy, kwiaty, SMS bez gróźb
przez: xxxx | 2018.6.4 11:50:54
a co jeśli dziewczyna powiedziała że niszczyła facetów wcześniej i zerwała w momencie jak się facet rozkochał w niej? 5 lat młodsza. czytaj dalej»
-
Zachowek dziadków po wnuku przy braku innych spadkobierców
przez: Luiza4321 | 2018.6.4 12:22:0
Mam pytanie, czy po wnuku dziedzicza wszyscy dziadkowie?/ rodzice nie zyja/nie ma innej blizszej rodziny/czy po rowno ze strony ojca i matki? jak uniknac dziedziczenia dziadkow, jesli ci ze strony ojca (...) czytaj dalej»
-
Niepodpisana skarga na bezczynność organu - czy wysłać ponownie?
przez: Gdanskldz | 2018.6.4 16:2:14
Witam, wysłałem dzisiaj listem poleconym skargę na bezczynność organu. Po wyjściu z poczty uświadomiłem sobie,że zapomniałem ją podpisać. Czy w takiej sytuacji mam wysłać jeszcze raz skargę, (...) czytaj dalej»
-
Nowy dowód osobisty po ślubie - termin wyrobienia
przez: Scream666 | 2018.6.4 16:39:7
Dzień dobry! Jakiś czas temu złożyłem wniosek o nowy dowód osobisty ponieważ stary został uszkodzony. Dowiedzialem sie ze jest już do odbioru ale pojawił się inny problem otóż stary gdzieś (...) czytaj dalej»
-
Zgubiony stary dowód osobisty - czy trzeba procedurę od nowa?
przez: Scream666 | 2018.6.4 16:42:10
Dzień dobry! Jakiś czas temu złożyłem wniosek o nowy dowód osobisty ponieważ stary został uszkodzony. Dowiedzialem sie ze jest już do odbioru ale pojawił się inny problem otóż stary gdzieś (...) czytaj dalej»
-
Określenie udziałów przy zakupie nieruchomości z wykończeniem
przez: *****.******@**.** | 2018.6.4 17:32:7
Witam. Z moją partnerka planujemy zakup nieruchomości w stanie deweloperskim za kwotę łączna 210 000 zł. 60 000 zł pochodzić będzie z jej wkładu własnego a 150 000 zł będzie pochodzić że (...) czytaj dalej»
-
Zawiadomienie z sądu o zmianie w księdze wieczystej
przez: Oddiz | 2018.6.4 19:29:56
Otrzymaliśmy zawiadomienie z sądu rejonowego o zmianie w księdze wieczystej a zmiana brzmi następująco "wypis z kartoteki lokali" Księga wieczysta na lokal stanowiący odrębną nieruchomość (...) czytaj dalej»
-
Rozdzielność majątkowa - wzór wniosku i najniższe koszty
przez: mija | 2018.6.4 21:18:28
Moja siostra jest przed slubem i chciala by teraz taki dokument sporzadzic gdzie najlepiej sie udac i ze by on nie wiedzial o tym a podpisal! czytaj dalej»
-
przez: pablo | 2018.6.5 13:48:11
Witam pracuje na umowe zlecienie od kilku dni i zlozylem wypowiedzenie ide jutro do lekarza mam klopoty zdowotne to jesli dostane zwolnienie lekarskie i bede powiedzmy 3 dni na zwolnieniu do konca umowy (...) czytaj dalej»
-
Przywrócenie do pracy po wypowiedzeniu w ciąży
przez: Alegna | 2018.6.5 15:23:27
Dzień dobry, Byłam zatrudniona na umowę na czas określony do 30.09.2018 roku, jednak 24.04.2018 dostałam wypowiedzenie umowy przez pracodawcę, stosunek pracy ustal 31.05.2018. Wczoraj (03.06.2018 (...) czytaj dalej»
-
Windykacja długu sprzed 12 lat - nękanie telefoniczne
przez: Herr | 2018.6.5 15:55:56
Czytając, nie trudno odgadnąć kto na tym forum jest windykatorem, wracając do tematu czytajcie pytanie ze zrozumieniem. czytaj dalej»
-
Prawa osoby zameldowanej przy zamianie mieszkania komunalnego
przez: Serasm | 2018.6.5 18:10:31
Witajcie. Moja matka jest najemcą mieszkania komunalnego, ja jestem w tym mieszkaniu zameldowany. Ostatnio matka dostała propozycje zamiany mieszkania na mniejsze. Planują przeprowadzić remont (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie z długu za studia po dwóch latach bez monitów
przez: Mike95 | 2018.6.5 20:9:51
Witam. Jakieś ponad 3latat ukończyłem studium zaocznie, Od tamtego czasu szkoła nie wydała mi świadectwa ze wzgledu na dlug za dwa semesty. Dzwoniłem do kuratorium i dowiedziałem sie ze szkoła (...) czytaj dalej»
-
Pozew o rozwód z orzeczeniem winy - mąż zdradził i ma dziecko
przez: Majka0500 | 2018.6.5 21:30:35
Witam moja sytuacja wygląda tak, dostałam wypowiedzenie listem poleconym będąc na l4 w liście napisano że umowa wypowiedzenia to 17.05.2018 otwórz list polecony odebrałam 4.06.2018. Następnie (...) czytaj dalej»
-
Jazda samochodem pod wpływem alkoholu - nieletni lat
przez: Patryk | 2018.6.5 22:19:19
Witam, mam problem jechałem samochodem pod wpływem alk. miałem 0,57 mam 13 lat, sąsiad zabrał mi kluczyki i zadzwonił po policje co mi za to grozi jak sie bronic od zakazu na prowadzenie pojazdów (...) czytaj dalej»
-
Zasiłek macierzyński przy umowie zlecenie w ciąży
przez: karoolens | 2018.6.6 9:8:0
Witam, od 26 marca 2018r jestem zatrudniona w firmie X na umowę zlecenie na której odprowadzam dobrowolną składkę chorobową. Wcześniej pół roku pracowałam na umowę o pracę, więc mam ciągłość (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja kozaków po raz trzeci - zwrot gotówki czy naprawa
przez: Ania | 2018.6.6 10:5:28
Kupiłam miesiąc temu buty raz były chłodzone spadają byłam je oddać ale powiedziała pani do są chodzone a Jak mogę reklamować nie chce mi oddać pieniędzy mam paragon czytaj dalej»
(Zobacz 62 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
Oszustwo przez pośrednika ubezpieczeniowego - jak się wycofać z umowy?
przez: Adrian | 2018.6.6 13:55:1
Witam. Zawarłem związek małzenski z kobieta ktora ma 10 letniego syna z poprzedniego zwiazku. Ojciec ich zostawil i w dokumentach nie widnieje ojciec dziecka... jest sama matka. Moja kobieta teraz po (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie testamentowe - czy trzeba wskazywać wszystkich spadkobierców?
przez: zoei12 | 2018.6.6 19:15:49
Witam, Słowem wstępu: - W grudniu 2017 zmarł mój ojciec. Jego rodzice nie żyją, miał żonę oraz siostrę z którą nie utrzymywał kontaktu od kilku lat. - W testamencie sporządzonym u (...) czytaj dalej»
-
Praca w ciąży bez ciągłości ubezpieczenia - jakie prawa?
przez: Sabina8891 | 2018.6.6 19:54:27
Witam Zatrudniłam się w poważnej firmie 15.05. Niestety nie mam ciągłości ubezpieczenia między jedna praca a druga. Dodatkowo jestem w 16 tygodniu ciąży . Nie wiem za bardzo co robić . Przepracowałam (...) czytaj dalej»
-
Podwyższenie alimentów przed narodzinami nowego dziecka
przez: asia_8272233 | 2018.6.7 0:40:10
Witam, jestem z chlopakiem ktory ma dwie córeczki z ex, był rozwód, chlopak placi alimenty w wysokosci 800zl ( ani mało ani dużo) chopak pracuje na czarno niestety na budowie przez dawną niemiłą (...) czytaj dalej»
-
Podatek od umowy o dzieło między osobami fizycznymi
przez: czerkamyk | 2018.6.7 11:39:40
Witam, Właśnie się wybierałem do urzędu skarbowego by dowiedzieć się jak odprowadzić podatek od UoD, ale pomyślałem, że może Wy zdołacie mi pomóc. Najważniejsze informacje: - umowa (...) czytaj dalej»
-
Dług w BIK/BIG INFOMONITOR - nieznana firma wierzyciel
przez: adam36i6 | 2018.6.7 13:23:36
PRESCO INVESTMENTS S.A R.L zkim mam sie skontaktowac jak nie mam zadnych nr kontaktowych wg tego co czytam w internecie to terazniejszy kruk czytaj dalej»
-
Umorzenie dochodzenia o niealimentację a fundusz alimentacyjny
przez: Lola | 2018.6.7 13:50:14
Witam mam taki sam problem i też nie wiem co dalej z funduszem jak ktoś coś wie niech pisze . Pozdrawiam czytaj dalej»
-
Darowizna mieszkania dla syna od rodziców, jakie prawa prawa żony?
przez: Agnieszka | 2018.6.7 17:19:45
Witam, mieszkam od 14 lat z mężem w bliźniaku który jest na teściów. Od podstaw założyłam ogród ok 200m2 dbam o niego sama. Prawie całe małżeństwo jestem bez pracy tylko zajmuje się domem (...) czytaj dalej»
-
Maksymalna wysokość alimentów po rozwodzie z orzeczeniem winy
przez: Gocha | 2018.6.7 23:31:35
Witam. Mam pytanie w sprawie alimentów dla pełnoletniej córki mój partner płaci 1200zl mies chodź do szkoły dla dorosłych 2 razy w tyg nie jest to szkoła zawodowa tylko zaoczna maturalna , w (...) czytaj dalej»
-
Alimenty w separacji - jak wykazać większe zarobki męża?
przez: brak sił | 2018.6.8 10:49:56
Witam! Od 6 lat wychowuje sama syna.. Mam zasadzone alimenty w wysokości 500zł. Ojciec dziecka nie płaci ani grosza, pieniądze dostaje z funduszu alimentacyjnego (przynajmniej dopóki nie przekrocze (...) czytaj dalej»
-
Użytkowanie świetlika na klatce schodowej do malowania
przez: dust_ | 2018.6.8 12:23:42
Wynajmuje od urzędu miasta mieszkanie na ostatnim piętrze, nad którym znajduje się świetlik-antresola, która jest osobną częścią klatki schodowej. Można się na nią dostać poprzez wmurowane (...) czytaj dalej»
-
Kiedy następuje zatarcie skazania nieletniego?
przez: Marcin | 2018.6.8 20:19:43
Czy uległo zatruciu za gwałt na nieletnim z roku 1996? czytaj dalej»
-
NFZ po skończeniu szkoły średniej - czy przysługuje ubezpieczenie?
przez: KTP66 | 2018.6.9 7:27:12
Witam, Przepraszam jeśli zły dział :) Po skończeniu szkoły średniej, jeśli rodzic pobiera rentę po śmierci męża, a ja 1/2 renty po śmierci ojca ze ZUS, i jest niezdolny do pracy to mam (...) czytaj dalej»
-
przez: jaś | 2018.6.9 14:19:54
To powiedzcie w sądzie żeby wam znalazł pracę za 5000zł to będzie was stać na alimenty I tyle w prawie Polskim ;) czytaj dalej»
-
Anulowanie wczasów przez biuro podróży - odszkodowanie za błąd
przez: Jovena | 2018.6.9 23:40:56
estem osobą poszkodowaną przez biuro podrozy Grecos i dostałam samo pismo o uchyleniu się od oświadczenia woli i anulowanie wczasów w woli błędu w cenie. 31 maja zakupiłam wczasy za 3660zl potem (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie domu po babci po latach - od czego zacząć?
przez: Maly_nka | 2018.6.10 13:56:12
Witam, z góry przepraszam, jeśli nieadekwatnie oznaczylam kategorie, ale prawnie jestem zielona. Potrzebuje pomocy. Mianowicie mój dom rodzinny jest prawnie jeszcze na zmarła babcie. Nikt po śmierci (...) czytaj dalej»
-
Jak wysłać rezygnację z Editions Atlas?
przez: Tomczyk | 2018.6.10 17:46:45
Chciałbym zrezygnować z przesyłek ponieważ państwo przesyłają mi przesyłkę na stary adres Pisarzowice . A ja wam podałam nowy adres Slawnikowice. I już tyle przesyłek przysłali ścieków (...) czytaj dalej»
-
Eksmisja przez rodziców - czy mogą wymeldować pełnoletnią córkę?
przez: toni | 2018.6.10 20:5:34
Jak sie jest dorosłym to trzeba zachowywać sie jak człowiek dorosły, a nie udawać małe dziecko. W Polsce za dużo jest młodych ludzi pasożytujących na rodzicach. To ewenement w Europie. Do polskich (...) czytaj dalej»
-
Fiskalizacja biletów sprzedawanych online w parku rozrywki
przez: casiopl | 2018.6.11 8:35:32
Witam wszystkich. Mam problem związany z rozporządzeniem Ministra Rozwoju i Finansów z dnia 20 grudnia 2017 r. w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących (...) czytaj dalej»
-
Rozwód a rozpowszechnianie kłamstw przez teściową
przez: Karolina | 2018.6.11 17:22:49
chciałabym odnieść ponieważ oskarżyłam niesłusznie pod wpływem emocji kobietę . czytaj dalej»
-
przez: Madza | 2018.6.11 20:52:15
Witam mam pytanie jestem po rozwodzie mam dwie corki chce wyjechac do niemiec na wakacje do siostry ale ojciec dzieci robi mi problemy czy ma prawo czytaj dalej»
-
Wniosek o ustalenie miejsca zamieszkania dziecka przy matce
przez: Mama221 | 2018.6.12 11:55:14
Witam mam pytanie chce złożyć wniosek o ustanowienie miejsca zamieszkania każdorazowo przy matce. I zastanawiam się co napisać w uzasadnieniu bo coś napisać trzeba. Czy mam opisać cała sytuację (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie komunalne w świetle nowych ustaw - co robić
przez: pina20 | 2018.6.12 12:30:10
Witam! Mam pytanie odnośnie mieszkania komunalnego. Mój chrzestny czyli brat mojego taty mieszka w mieszkaniu komunalnym. Jest jedynym lokatorem. Chciał, żebym wykupiła mieszkanie ale okazało się (...) czytaj dalej»
-
Deweloper zmienił projekt bez informowania - czy to zgodne z prawem?
przez: Pawloplus | 2018.6.12 17:2:21
Witam. Podpisałem z deweloperem umowę deweloperską w formie aktu notarialnego.Deweloper przekazał plan zagospodarowania terenu, prospekt informacyjny. W czasie budowy bloku deweloper zmienił pozwolenie (...) czytaj dalej»
-
Dojazd do posesji - zasuwa sąsiada na środku drogi
przez: Maruniu93 | 2018.6.12 18:49:9
Witam nie wiem czy dobry dzial ale moze ktos pomoze. Jestem zmuszony do zrobienia nowego dojazdu do posesji w miejscu gdzie mam zamiar ja zrobic na srodku sterczy zasuwa od wody sasiada ktory mieszka (...) czytaj dalej»
-
Taras na granicy działki sąsiada - co grozi właścicielowi?
przez: Maruniu93 | 2018.6.12 18:55:38
Witam od dawna dawna przy domu mamy wypuszczony taras ktory stoi w granicy dzialki sasiada. Jego dzialka to maly trojkacik okolo 4a na srodku naszego podworka. Od dawna nie uzytkowany przez nich okolo (...) czytaj dalej»
-
Wzór pełnomocnictwa dla pełnoletniej córki do egzekucji alimentów
przez: Emii | 2018.6.13 10:7:17
Witam jak by ktoś jeszcze miał wzór tego pełnomocnictwa to poproszę na emii@vp.pl czytaj dalej»