Forum prawne (strona 509)

Przewlekłość postępowania rozwodowego - długie terminy rozpraw

Witam, mam pytanie, ile sąd może odwlekać sprawę rozwodową czekając na świadka pozwanej? Świadek się nie stawił na jedna sprawe i sprawa została odroczona, termin za 3 miesiące nie pasował ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.30 15:28:44

Poszukiwanie godnej pracy za granicą na wakacje

witam, mam takie pytanie poszukuje pracy na te wakacje, ale nie chcę się wpakować w jakąś niewolniczą pracę, czy są jakieś portale oferujące godną pracę np. za granicą, takie które nie wykorzystują ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.30 15:17:16

Podział działki rolnej między rodzeństwo - wyjście ze współwłasności

witam, rodzice zapisali mnie i dwóm siostrom działki rolne, które zostały zapisane całemu rodzeństwu we współwłasności po 1/3 dla każdej. Geodeta porobił mapki aby wyjść ze współwłasności ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.30 15:11:35

Spadek po matce - czy jestem posiadaczem ziemi bez wpisu do KW?

witam , moja sprawa wygląda tak: niedawno sąd przyznał mi spadek po zmarłej matce, która miała sądowo przyznany spadek po swoim ojcu. Ale matka nie jest wpisana do księgi wieczystej tej ziemi. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.30 14:48:12

Termin wypowiedzenia umowy po zmianie operatora

witam, ile czasu mam na wypowiedzenie umowy po zmianie operatora(i regulaminu de facto) czy jest to 14 dni? Czy jest liczone od momentu zmian, czy od momentu dostarczenia mi pisma o zmianach? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.30 14:34:45

Egzekucja długu za brak OC z nadpłaty PIT - limity komornika

witam, dług za brak polisy OC jest ściągany z nadpłaty PIT , czy komornik może zabrać całą kwote nadpłaty czy nie jest tak że jest jakaś tam granica procentowa ile może ściągnąć komornik ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.30 14:19:53

Gwarancja na zegarek - wymiana na nowy czy zwrot pieniędzy?

Witam, posiadam gwarancje na zegarek, czy na jej podstawie mogę żądać wymiany towaru na nowy zamiast zwrotu pieniędzy? Czy jest to decyzja sklepu i nie mam żadnych podstaw aby żądać wymiany towaru ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.30 14:9:12

Zmiana operatora internetu - obowiązki nowej firmy wobec klientów

witam, mam takie pytanie zmienia się np. operator mojej sieci internetu osiedlowego, przejmują inna firma, jakie obowiązki ma ta nowa firma? Czy musi przysłać mi nową umowę do podpisania? Jeśli ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.30 13:32:38

Przerwanie stażu przed upływem okresu - konsekwencje prawne

witam, jestem na stażu, czas określony odbywania stażu jest na 3 do 12 miesięcy. Czy mogę przerwać staż po upływie jednego miesiąca? Jakie ewentualnie są konsekwencje? Jak to zrobić? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.30 13:27:40

Rozliczenie podatkowe pracy w USA dla studenta

witam, jestem jeszcze studentem w wakacje wybieram się do pracy w stanach, jak należy się później z tego rozliczyć czy dostanę formularz odpowiadający naszemu PIT-11 ? czy jest jakaś możliwość ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.30 13:21:51

Program Druki IPS do wystawiania rachunków - opinie użytkowników

witam, czy ktoś ma doświadczenie z programem do wystawiania rachunków Druki IPS? Czy wylicza on poprawnie wszystkie dane? Można bezpiecznie korzystać? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.30 12:52:12

Praca za granicą na wakacjach a renta rodzinna z ZUS

Witam, mam zamiar po szkole wyjechać na wakacje do pracy za granice, ale nie wiem jak się to odnosi to pobieranej renty. Mam rentę rodzinna ale jeśli rozliczę się za granicą to czy ZUS zawiesi mi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.30 12:38:57

Spadek po bracie gdy matka miała odebrane prawa rodzicielskie

SPADEK Mój ojciec nie żyje od wielu lat. Matka ma całkowicie odebrane prawa rodzicielskie zarówno do mnie jak i do mojego brata. Nie ma z nią kontaktu 13 lat. W zeszłym roku brat zmarł. Spadek ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.29 21:14:13

Wgląd w akta sprawy o samobójstwie ojca sprzed 14 lat

WGLĄD DO AKT

Witam. Mój ojciec 14 lat temu popełnił samobójstwo. Przed śmiercią zostawił karteczkę. Moja matka była przesłuchiwana kilkakrotnie. Ostatecznie sprawę umorzono. Po tym straciłam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.29 21:9:14

Kolizja gdy kobieta źle sygnalizowała skręt - jak się odwołać?

Nie masz co dyskutować jechałeś z tyłu i powinieneś mieć taką odległość od poprzedzającego cię samochodu żeby wyhamować,tu nie masz dyskusji.Nic nie ugrasz odwołując się. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.5.29 20:43:37

Mandat za wycieraczką - czy muszę płacić?

Jeżeli właściciela nie zastali w samochodzie to zostawili za wycieraczką .Jeżeli czujesz się pokrzywdzony możesz zawsze odwołać się do komendanta policji ,straży miejskiej . ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.29 18:28:55

Alimenty gdy dziecko w ośrodku opiekuńczym - obowiązek płacenia

czy mam obowiązek płacenia jej nadal alimentów na dziecko. jeżeli nie to co mam dale robić. kobiecie z którą mam dziecko opieka w styczniu br odebrała córkę i umieściła ją w ośrodku małego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.29 17:40:43

Podstawa prawna żądania remontu od sąsiada po zalaniu

Sąsiad z góry zalewa łazienkę.Chcę do niego napisac oficjalne pismo, aby rozwalił płytki i sprawdził rury.NA jaką podstawę prawną się powołac.Iwona ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.29 14:34:18

Odpowiedzialność za długi mieszkania przy zameldowaniu

Czy jestem zmuszony do odpowiedzialności finansowej Chciałbym sie doradzić co mam zrobić w moim przypdadku.

Jestem zameldowany na ulicy struga, ale od dzieciństwa mieszkałem w innym domu przy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.29 14:17:50

Zarząd spółdzielni - społeczny czy etatowy, kto powołuje

Jaki Waszym zdaniem powinien być zarząd spółdzielni, na etacie, czy tzw. społeczny czyli działający na podobnych zasadach jak rada nadzorcza? Kto powinien powoływać zarząd spółdzielni, rada ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.28 17:58:13

Obliczanie urlopu wypoczynkowego na umowie na czas próbny

Witam
Od 5 maja 2011r. jestem zatrudniona na umowę o prace na okres próbny. Czas obowiązywania tej umowy mija 31 lipca br..
Jest to moja pierwsza praca.
W ciągu tych niecałych trzech miesięcy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.28 13:54:36

Odległość między budynkami a otwory okienne sąsiada

Witam.
Czy mogę ograniczyć odległość między budynkami do 6m jeśli budynek sąsiada oddalony jest od granicy działki o 3m i posiada otwory okienne od mojej strony? Jeśli tak to czy muszą być ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.28 13:27:56

Odmowa promocji do następnej klasy - możliwość odwołania

Witam. Mam problem z synem w szkole, gdyż w klasie 2 podstawowej nauczycielka nie chce go przepuścić do następnej klasy a nie chce żeby zmarnował mu się rok. Czy można się odwołać gdzieś i ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.28 9:44:33

Cofnięcie zgody na paszport dziecka przed emigracją żony

Niech Pan zapyta o to organ wydający. Jeden telefon da Panu pogląd na sprawę. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.27 15:38:54

Falszywe zeznanie podatkowe żeby dostać zaświadczenie o dochodach

Jak chce Pan się wpakować w kłopoty, to niech Pan dalej tak kombinuje. Urząd może przeprowadzić kontrolę u Pana zanim wyda zaświadczenie i będzie miał Pan jazdę. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.27 15:37:42

Kiedy wystąpić o rozwód żeby sąd stwierdził całkowity rozkład więzi?

witam, chcę złożyć pozew o rozwód, kiedy powinnam to zrobić żeby sąd stwierdził całkowity rozkład więzi między nami? Może to brzmi głupio ale ile ma trwać ten trwały rozkład pożycia? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.27 15:35:25

Darowizna mieszkania dla przyrodniej siostry - czy mam prawo do zachowku?

Niech się Pani uda z tym pytaniem po poradę prawną do prawnika. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.27 15:34:57

Nowa umowa projektowa - czym różni się od innych rodzajów umów

witam, wyczytałem, że ma powstać nowy rodzaj umowy o pracę tzw. umowa projektowa. Pracownik miałby być zatrudniony na czas określony do konkretnego projektu. Wiadomo coś więcej na ten temat? Jakie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.27 15:10:57

Przekształcenie firmy w spółkę z o.o. - kolejna umowa na czas określony

witam, pracodawca w trakcie trwania umowy o prace przekształca firmę w spolke z.o.o .Teraz mam pytanie co z kolejną umowę z ta firmą, mogę dostać po raz 4 na czas kreślony ?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.27 15:0:59

Odpowiedzialność wspólnika za zobowiązania spółki z o.o.

W pierwszej kolejności za zobowiązania spółki z o.o. odpowiada sama spółka. Jeśli w przypadku upadłości okaże się, że majątek spółki nie wystarcza do zaspokojenia wierzycieli, zarząd spółki ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.27 14:59:40

Spór z ubezpieczycielem - jak dochodzić odszkodowania OC

Witajcie!

ubezpieczyciel nie chce mi wypłacić całości ubezpieczenia! Chociaż bezwarunkowo mi się należy bo konsultowałam to z kumplem, który się zajmuje OC.
Podpowiedzcie czy zgłosić to ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.27 14:50:22

Zachowek po dziadku - wartość akcji Energia Pro czy Tauron?

Wartość zachowku wylicza się od wartość masy spadkowej w dniu otwarcia spadku. Nie ma znaczenia ile majątek jest wart obecnie. Zasada w postępowaniu przed sądem jest taka, że to skarżący musi ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.27 14:46:7

Termin zwrotu pieniędzy z urzędu skarbowego USA

Dzień dobry!

Ile trzeba czekać na zwrot pieniędzy z US?
Czy ma znaczenie to kiedy wysłałam zeznanie podatkowe? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.27 14:45:38

Wymeldowanie bez wiedzy i nakaz eksmisji - co robić

Witam!

Moja siostra wymeldowała mnie z naszego domu po rodzicach! Nie powiedziała mi nic o tym, tylko dostałam nakaz eksmisji!!! Nasi rodzice już nie żyją!
Co ja mogę zrobić w takiej sytuacji?!

POMOCY!!!!!!!!!!!!!! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.27 14:40:14

Imprezy prywatne a odpowiedzialność prawna - co grozi organizatorowi

Czy imprezy bunga bunga są legalne? Zrobiłem ostatnio imprezkę w domu. Przyszło pare osób wiadomo alkohol, kobiety. Kilka par zaczęło tam uprawiać fiku miku - bawić się troszkę lepiej niż pozostali... ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.27 14:39:25

Likwidacja spółdzielni mieszkaniowych - kto zajmie się mieszkaniami?

Po likwidacji spółdzielni nieruchomościami mogą zarządzać administratorzy wybierani przez wspólnotę, tak jak to ma miejsce w przypadku nieruchomości budowanych przez deweloperów. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.27 14:34:52

Ile czasu na zwrot podatku z urzędu skarbowego w USA

Ile się czeka na zwrot podatku z US? Czekam już miesiąc na zwrot podatku z urzędu skarbowego. Ile czasu urząd ma, aby dokonać zwrotu? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.27 14:34:42

Śmierć prezesa firmy bez pełnomocnika - kto może podpisać dokumenty?

Zgodnie z prawem syn i córka dziedziczą firmę po ojcu. To oni teraz muszą wyznaczyć zarząd firmy i osoby upoważnione do reprezentowania firmy. Z drugiej strony dziwi mnie, że w dobrze prosperującym ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.27 14:27:19

Zawieszenie etatu przez pracownika i przejście na kontrakt

Witam, czy jest możliwość zawieszenie pracy? dokładnie zawieszenie etatu przez pracownika? A w ramach tego przejście na kontrakt, a po jakimś okresie wrócić normalnie na swój etat? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.27 14:20:51

Odpowiedzialność ginekologa za szkody zdrowotne po leczeniu bezpłodności

Witam!

Leczyłam się u jednego ginekologa, specjalizującego się w leczenia bezpłodności. Zwrócilismy się do niego z naszym problemem.Przepisywał nam obu bardzo silne i bardzo drogie hormonalne ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.27 14:11:45

Rozdzielność majątkowa małżeńska - procedury i formalności

Dzień dobry!

Na czym polega i czym jest rozdzielność majątkowa?!
Jak załatwić wszelkie formalności z tym związane?
Chcemy to zrobić to z mężem, ale nie wiemy jak za bardzo się za to zabrać?!

Proszę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.27 14:3:9

Groźba eksmisji za niepełne płacenie czynszu przy niskich dochodach

a jeszcze do twgo co ci napisali ze masz opuscic lokal TYM SIE NIE PSZEJMUJ ja tez dostalalm takie pismo nic wam nie zrobia mozecie mieszkac spokojnie,, musza wam zalozyc sprawe w sadzie i dac mieszkanie ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.5.27 14:1:10

Niepewność Dnia Bezpłatnych Porad Adwokackich z powodu sporów o paragony

witam, za tydzień ma odbyć się Dzień Bezpłatnych Porad Adwokackich, ale ponoć jest to niepewne bo minister finansów nie może się zdecydować czy adwokaci mają za te porady wystawiać paragony... ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.27 14:0:48

Procedury dziedziczenia praw własności po zmarłym mężu

Witam.

Mam takie pytanie. 28 kwietnia br.odszedł mój ŚP Mąż. Jakie są procedury i terminy załatwienia scedowania praw współwłasności i własności na mnie w sądzie?

U Notariusza ponoć ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.27 14:0:12

Matka nie dba o rozwój dzieci mimo wysokich alimentów

witam, mój mąż ma zasądzone alimenty na swojego pięcioletniego syna, jego matka pracuje i utrzymuje swojego obecnego bezrobotnego partnera. Dziecko skarży się mężu że mama mu nic nie kupuje za ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2011.5.27 13:54:22

Testament matki nas pominął - czy mamy prawo do zachowku?

Wzruszenie testamentu to sprawa bardzo indywidualna. Proszę wziąć jego kopię i udać się po poradę do doświadczonego adwokata. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.27 13:50:12

Długi zmarłego ojca dzieci - czy ja jako była żona odpowiadam?

jestem byłą żoną, zmarł ojciec moich nie pełnoletnich dzieci i pozostawił długi w bankach, Czy jeśli nie byliśmy małżeństwem to ja mogę te długi odziedziczyć? Nie złożyłam wniosku o ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.27 13:42:0

Terminy i wysokość wynagrodzenia na urlopie macierzyńskim

witam!

Jestem w ciąży i chciałabym dowiedzieć się kilka kwestii prawnych.
1. Kiedy mogę już iść na urlop macierzyński?
2. Jak długo mogę przebywać na takim urlopie?
3. Czy na tym urlopie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.27 13:35:21

Zakaz dorabiania dla osób na rencie

Witam!

Czy może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego osoba będąca na rencie nie będzie mogła sobie dorobić paru złotych???

bardzo nurtuje mnie ten problem!
Co Wy o tym sądzicie?

Czekam na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.27 13:30:45

Zwolnienie z pracy podczas urlopu wychowawczego

Dzień dobry!

Mam pewna wątpliwość.
Otóż czy mogą mnie zwolnić w momencie kiedy jestem na urlopie wychowawczym?
Koleżanka do mnie dzwoniła z pracy, że podsłuchała szefów, którzy stwierdzili, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.27 13:22:9

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika