Forum prawne (strona 510)
Ponowne powołanie świadków w postępowaniu apelacyjnym od rozwodu
witam, odbyła się już sprawa rozwodowa i jest odwołanie. Na pierwszej sprawie nie byłem, wtedy zostali przesłuchani świadkowie od strony żony, czy w apelacji można ich jeszcze raz powołać, aby ... Zobacz wątek2011.5.26 12:34:38
Zabrano alimenty po śmierci męża - gdzie szukać pomocy?
witam, po rozwodzie otrzymałam alimenty na dzieci, mam ich czworo.Po śmierci byłego męża zabrano mi alimenty, dzieci nie dostały renty bo mąż nie pracował przez ostatni okres.Gdzie mogę udać ... Zobacz wątek
2011.5.26 12:22:20
Obraza doktora nauk przez studenta - usunięcie z uczelni?
Cześć!Jeden ze studentów na moim wydziale obraził doktora nauk stwierdzając, że jest starą kwoką nieznająca się na współczesnych przemianach i że już dawno powinna wąchać kwiatki od ... Zobacz wątek
2011.5.26 11:10:0
Odmowa przyjęcia dziecka do przedszkola gminnego mimo obowiązku
Dzień dobry!Jestem mamą 4 letniego Łukaszka. Od roku próbowałam go zapisać do przedszkola, ale bez pozytywnego skutku! W tym roku poszłam już w maju, ale też mi pani dyrektor powiedziała, ... Zobacz wątek
2011.5.26 10:48:30
Zajęcie 60% wynagrodzenia przez komornika - odwołanie
Witam mam pytanie jaką kwotę może zając komornik z pensji 1800 brutto?czy jest to płacone od razu z zakładu pracy czy dopiero z kata dłużnika?co oprócz pensji może zająć?co w sytuacji gdy jestem ... Zobacz wątek2011.5.26 10:30:16
Reklamacja kebabu - zwrot pieniędzy za nieświeże jedzenie
Dzień dobry!Mam taki problem:
Kupiłam fast fooda, a dokładnie KEBABA, jednak ochota na niego przeszła mi po jednym kęsie! Był śmierdzący z surowy mięsem, zimny i ogólnie nieświeży. Nie ... Zobacz wątek
2011.5.26 10:6:43
Udostępnianie internetu sąsiadowi przez router - legalne aspekty
Witam!Pobieram sygnał internetowy od TP. Płacę jeden abonament w TP, ale udostępniam sąsiadowi zza ściany sygnał internetowy za pośrednictwem routera. Czy powinienem to zgłosić gdzieś czy ... Zobacz wątek
2011.5.26 9:33:39
Postępowanie z znalezionym psem i weryfikacja prawdziwego właściciela
Dzień dobry!Cztery dni temu moje dzieci znalazły koło domu psa (YORKA), który wyjadał naszemu koto jedzenie z miski. Prawdopodobnie uciekł komuś, znalazłaś. Od razy na słupach rozwiesiliśmy ... Zobacz wątek
2011.5.26 9:23:44
Namawianie ucznia do rezygnacji z matury dla poprawy statystyk szkoły
Witam!Słuchajcie!
Jaka śmieszna sytuacja mnie spotkała, moja nauczycielka namawiała mnie żebym za \'dopa\' z języka polskiego zrezygnowała z podejścia do matury. A to tylko dlatego żeby nie ... Zobacz wątek
2011.5.26 9:16:43
Prawo do usunięcia zdjęć z imprez umieszczonych w internecie
Cześć!jeśłi jest impreza jakaś np. festyn czy cos innego, i znajdujesz siebie na fotce w internecie, ktorą ktoś potem skopiował sobie i np umieśil na demotywatorach, juz nawet nie biorac pod ... Zobacz wątek
2011.5.25 22:44:22
Sprzedaż komisowa kostiumów kąpielowych przez firmę z VAT
Prowadzę latem mały sklepik z ciuchami. Zgłosił się do mnie Pan, który nie ma firmy, tylko przywiózł prywatnie zza granicy kostiumy kąpielowe i chce dać mi je w komis. Dostałam od niego informację, ... Zobacz wątek2011.5.25 22:37:55
Urlop przy pracy na umowie zlecenie przez dwa miesiące
Witam!Pracuje w firmie na umowę zlecenie. Pracuje już tam dwa miesiące. Czy należą mi się jakieś dni urlopu?
Może ktoś z Was się orirntuje?! ... Zobacz wątek
2011.5.25 22:34:11
Zmiana miejsca praktyk i wpływ na wymagany czas ich trwania
dobry wieczór.Mój problem wygląda następująco:
Musiałam zmienić miejsce praktyk ze względu na likwidacje tamtego zakładu.
Czy w takim przypadku zmienia mi się wymagany czas trwania tych ... Zobacz wątek
2011.5.25 22:32:1
Potrącanie kosztów mandatu za palenie z wypłaty pracowników
Witam!U nas w firmie jest kilku palaczy. Paliliśmy do tej pory na balkonie, ale ostatnio musieliśmy się z tamtąd przenieś na parter. Ktoś nas musiał podkablować i firma dostała z tego tytułu ... Zobacz wątek
2011.5.25 22:26:30
Prawo do wnoszenia oskarżenia przez osobę zainteresowaną
Witam!Czy oskarżenie może wnieść osoba tylko zainteresowna czy można oskarżyć kogoś w imieniu osoby pokrzywdzonej. I jeśli osoba ma w zaleceniu stan spoczynku, to czy Policja ma obowiązek ... Zobacz wątek
2011.5.25 22:17:52
Ustalenie służebności drogi łączącej działki rodzeństwa
Witam!Chciałbym załatwić sprawę służebnośći drogi, która łączy moją działkę i działkę siostry. Oboje mamy postawione tam domu. Jak trzeba załatwić sprawy z tą służebnością?
Nalezy ... Zobacz wątek
2011.5.25 22:10:8
Zmuszenie matki do badań DNA przy alimentach - niski wkład ojca
witam.jak tam twoja sytuacja .czy matka dziecka w koncu sie pojawiła na tych badaniach dna . bo ja nadal tkwie w miejscu.postanowiłem nawet nie płacic alimentów,ale za to otrzymałem 4 miesiące pozbawienia ... Zobacz wątek2011.5.25 21:58:21
Zgłaszanie uwag do planu zagospodarowania przestrzennego gminy
Witam!U nas w gminie przeprowadzane jest robiony plan zagospodarowania przestrzennego. Jednak nie uwzględniono w nim mojej dziłki i nie podano konkretengo powodu takiej decyzji. A przynajmniej nie ... Zobacz wątek
2011.5.25 21:54:0
Czy zajęcie komornicze wpływa na wypłatę z PZU po śmierci teścia?
Witam. Mam takie pytanie, czy mój mąż dostanie wypłacone pieniądze z PZU za zmarłego teścia jak ma zajęcia komornicze? Proszę o szybką odpowiedz. Pozdrawiam ... Zobacz wątek2011.5.25 21:48:50
Podejrzenie wymuszenia ochrony po włamaniu na budowę
Witam!Mam taki problem:
Rozpocząłem budowę, są już wstawione okna, drzwi i jest w środku instalacja. Niedawno odwiedziła mnie firma ochroniarska i proponowała mi swoje usługi, ja odmówiłem. ... Zobacz wątek
2011.5.25 21:26:29
Obowiązek zwolnienia się emerytów dorabiających ponad limit
Dobry wieczór!Czy to prawda, że dorabiający sobie emeryci muszą się zwolnić?
Dlaczego?
Już nie bedzie tego limitu do ilu złotych mogą dorabiać sobie?!
Wie ktoś z Was coś an ten temat? ... Zobacz wątek
2011.5.25 21:16:6
Wycinanie drzew owocowych na własnej posesji bez pozwolenia
Dobry wieczór!Robie właśnie porządki w ogrodzie i zastanawiam się czy mogę wyciąć sobie drzewa owocowe na własnej posesji bez żadnego pozwolenia. Stwierdziłem że na forum prawnym zapewne ... Zobacz wątek
2011.5.25 20:46:2
Definicja plagiatu w pracy licencjackiej - zasada pięciu słów
cześć studenci!Mam pytanie, dość istotne dla mnie. Otóż czy orientuje się ktoś z Was kiedy mozna mówić o plagiacie? Ja słyszałam taką wersje, że jak 5 słów jest ułozonych w takim samym ... Zobacz wątek
2011.5.25 20:43:20
Kontrola podatkowa po anonimowym donosie o nielegalnym zatrudnieniu
WitamW przypadku anonimowego donosu do Urzedu Skarbowego dotyczącego nielegalnego zatrudnienia pracownika, US przeprowadza kontrole 'automatycznie'? Czy najpierw zawiadamia PIP i ZUS?
Jeśli już ... Zobacz wątek
2011.5.25 15:36:40
Kiedy wystąpić o alimenty od żony przy rozwodzie z jej winy?
witam, kiedy wystąpić o alimenty od żony na własne utrzymanie? Czytałem, że jeśli sąd orzeknie rozpad małżeństwa z winy żony to jest szansa na alimenty. Czy wystarczy zgłoszenie wniosku o ... Zobacz wątek2011.5.25 14:48:53
Różnica między rozwodem a separacją - plusy i minusy
witam, jakie zasadnicze różnice są pomiędzy orzeczeniem separacji a orzeczeniem rozwiązania małżeństwa przez rozwód ? Wyczytałem że różnić nie ma prawie w ogóle to po coś to musi być, ... Zobacz wątek2011.5.25 14:41:43
Podatek belki od jednodniowych lokat bankowych
witam, jednak będzie podatek od jednodniowych lokat, teraz zapłacisz podatek belki nawet od 2zł odsetek na lokacie!! Najlepiej okradać najbiedniejszych !Nie dosyć że inflacja jest większa niż odsetki ... Zobacz wątek2011.5.25 14:34:7
Odszkodowanie za potrącenie psa bez smyczy na parkingu
Witam, nie wiem czy piszę w dobrym dziale, jechałam autem, nie posiadam prawa jazdy, była to wiejska droga, pies wleciał mi pod koła. Właścicielka ma do mnie pretensje i grozi policja. Co grozi ... Zobacz wątek2011.5.25 14:23:13
Pełnomocnictwo notarialne w pomocy społecznej - czy wymagane?
witam czy w sprawie spadkowej do zastępowanie przed sądem wystarczy zwyczajne upoważnienie czy trzeba jakieś formalności albo notariusza? Córka którą mam zastpowac mieszka za granica i nie może ... Zobacz wątek2011.5.25 14:16:11
Zadaszenie balkonów - czy spółdzielnia może sfinansować z funduszu?
Zadaszenie balkonów przynależnych do samodzielnych lokali mieszkalnych nie może obciążać funduszu remontowego wspólnoty ... Zobacz wątek2011.5.25 14:10:41
Kolizja z motocyklistą bez prawa jazdy - orzeczenie sądu
witam, miałem kolizje drogową, właściwie trochę z mojej winy gdyż nie zdążyłem ustąpić pierwszeństwa, motocyklista trafił do szpitala ze złamaną nogą, ale dowiedziałem się że nie posiada ... Zobacz wątek2011.5.25 14:8:39
Wynajem mieszkania po zmarłym do czasu sprawy spadkowej
witam, czy można wynająć mieszkanie po zmarłym do czasu aż odbędzie się sprawa spadkowa? Nie chcę aby mieszkanie przez ten czas się zadłużało, bo boję się że spadkobiercy mogą się nie ... Zobacz wątek2011.5.25 13:45:18
Kara za brak polisy OC na samochód stojący na podwórku
Witam, mam samochód który stoi na podwórku, nie wykupiona była na niego polisa przez parę lat. Jaka jest za to kara? czy taką sprawę należy zgłosić do funduszu gwarancyjnego czy gdzie? ... Zobacz wątek2011.5.25 13:39:52
Elektroniczna forma Dzienników Ustaw zamiast papierowej
witam, wyczytałem gdzieś , że od przyszłego roku dzienniki ustaw będą wydawane oficjalnie w formie elektronicznej? czy to prawda? Czy już informacji prawny nie będzie można w formie papierowej? ... Zobacz wątek2011.5.25 13:33:25
Najnowsze przepisy dotyczące pracy na emeryturze
Praca na emeryturze Jakie są najnowsze przepisy odnośnie pracy na emeryturze? Czy istnieje kwota którą mogę dorobić? ... Zobacz wątek2011.5.25 13:24:48
Termin na otrzymanie zawiadomienia z fotoradaru
witam, jechałem ostatnio i wydaje mi się że złapał mnie fotoradar, nie jestem pewny i chciałem wiedzieć po jakim czasie może coś do mnie przyjść w tej sprawie. Znaczy jakieś zawiadomienie. ... Zobacz wątek2011.5.25 13:20:17
Ile może zabrać komornik gdy emeryt płaci już 700 zł alimentów?
Witam, Jeżeli ktoś pobiera emeryturę w wysokości 1500 zł netto, a płaci 700 zł alimentów miesięcznie, to ile może jeszcze zabrać komornik z innego tytułu? Bo wiem że alimenty mają pierwszeństwo ... Zobacz wątek2011.5.25 13:15:50
Prawo nieletniego do zakupów w sklepach internetowych
Witam! Mam 16 lat i chciałbym wiedzieć czy mogę dokonywać zakupu w sklepach internetowych (Komputronik, Vibis, Gram itp) mając tyle lat??Czy muszę zamawiać na rodzica i on musi odebrać paczkę ... Zobacz wątek
2011.5.25 12:55:28
Zwrot za bilety na Red Bull X-Fighters gdy nie otworzą Narodowego
Red Bull na prośbę NCS zdecydował właśnie o wstrzymaniu dystrybucji biletów na X-Fighters. ... Zobacz wątek2011.5.25 12:29:27
Odzyskanie dzieci od alkoholiczkiej byłej żony po rozwodzie
Dzień dobry!czy ma na tym forum ktoś jeszcze problem z odzyskaniem dziecka?!
Potrzebuje porady!
Moa żona jest alkoholiczką, nie leczy się. Przy rozwodzie sąd przyznał jej sprawowanie opieki ... Zobacz wątek
2011.5.25 9:35:28
Co grozi za pobicie osoby niepełnoletniej
Witam,Mój znajomy został pobity przez swojego kolegę ciężką wiertarką. Ma poważne obrażenia głowy. Nikt nie chce zeznawać z świadków tam obecnych w tej sprawie. Co grozi temu niezrównoważonemu ... Zobacz wątek
2011.5.25 8:41:8
Wykorzystanie wizerunku ze zdjęć z Facebook na stronie reklamowej
WItam!Mam taki problem. Otóż miałam zdjęcia umieszczone na portalu facebook. Były to zdjęcia pozowane w studio fotograficznym. Zastrzegłam sobie wyłączne prawa do tych zdjęć. Przypadkiem ... Zobacz wątek
2011.5.25 8:35:43
Odpowiedzialność kasjera za błędy kursanta pracującego na kasie
Witam! Pracuję w pewnym małym markecie jestem kasjerem, od tygodnia mamy tak zwanych kursantów którzy pracują na naszych kasach, i to własnie my jestesmy rozliczani z ich błędów i ponosimy odpowiedzialność ... Zobacz wątek2011.5.24 20:45:9
Czy lepiej kupować samochody netto czy brutto na komis?
Proszę o pomoć w informacji bo od dlużeszego czasu probóje sie dowiedzieć i niestety nic z tego, byłem dzis u radcy podatkowego ale nic mi nie pomógł, nie znał tematu.Czy:
Ja jako firma ... Zobacz wątek
2011.5.24 18:16:33
Zwolnienie z VAT przy handlu samochodami używanymi między krajami UE
Czy:Ja jako firma Polska kupuje samochdy używane w Holandii w cenie netto ( czyli bez Vatu). Następnie te samochody sprzedaje do innego kraju UE, już w cenie brutto ( na podstawie umowy Vat marża).
... Zobacz wątek
2011.5.24 18:10:45
Jak długo trwa rozwód gdy żona się nie zgadza?
witam, jak długo trwa rozwód na który bym się nie zgodziła ? Właśnie otrzymałam pozew rozwodowy bez orzekania o winie. Mamy 7 miesieczne dziecko i wg mnie nie nastapił całkowity rozkład pozycia ... Zobacz wątek2011.5.24 15:15:35
Jazda motocyklem bez prawa jazdy - jaka kara i czy zabiorą prawko?
witam, posiadam już prawo jazdy na samochód osobowy, ale chciałem pojeździć motocyklem i teraz moje pytanie ile grozi za jazdę motocyklem bez prawa jazdy ? Czy jest możliwość, że zabiorą mi ... Zobacz wątek2011.5.24 15:2:56
Zachowek od konkubiny gdy ojciec przekazał jej wszystko przez darowiznę
Art. 994 kodeksu cywilnego, mówi jednak o ograniczeniu, które dotyczy darowizn spadkodawcy na rzecz osób niebędących spadkobiercami albo uprawnionymi do zachowku po nim. Chodzi ... Zobacz wątek2011.5.24 14:56:31
ZUS zawiesi świadczenia emerytom pracującym w tym samym miejscu
W ogóle moim zdaniem nie powinno się wprowadzać takich ustaw wstecz! Rząd powinien to zrobić na przyszłość. Prawo nie działa wstecz! ... Zobacz wątek2011.5.24 14:49:22
Awantura z kontrolą biletów w transporcie publicznym
WitamWiem, że niedawno zmieniły sie zasady dotyczące kontroli biletów w pojazdach miejskich.
Ostatnio zostałem niewłaściwie potraktowany! Otóż skończyła mi się karta miesięczna i po prostu ... Zobacz wątek
2011.5.24 14:13:46
Masz inne pytanie do prawnika?