Forum prawne (strona 512)
Odszkodowanie za błędy ministerstwa w arkuszach maturalnych
ale jak narazie błędy znalezione w trakcie egzaminów maturalnych są naprawiane, przy ocenianiu prac błąd będzie uwzględniany, dlatego o unieważnieniu ... Zobacz wątek2011.5.23 12:28:51
Umorzenie części mandatu za nielegalne zbiegowisko
Witam, mam mandat 500zł. za nielegalne zbiegowisko, zapłaciłem już połowę i teraz chciałem się dowiedzieć czy mam możliwość umorzenia reszty tego mandatu? Czy ma ktoś jakiś wzór jak to napisać? ... Zobacz wątek2011.5.23 12:6:43
Rozliczanie dywidendy krajowej i zagranicznej z podatkiem
witam, czy i w jaki sposób należy rozliczać się z dywidendy? czy zależy czy wpłynęła z kraju czy z zagranicy? Jak to w tym wypadku jest z ustawą o podwójnym opodatkowaniu? ... Zobacz wątek2011.5.23 12:1:3
Kara za jazdę bez prawa jazdy po odebraniu za punkty karne
witam , czy za jazdę bez prawa jazdy jest zawsze taka sama kara? Czy ma znaczenie że ja miałem prawko ale mi je zabrano za przekroczenie punktów? Proszę o odp. ... Zobacz wątek2011.5.23 11:57:7
Opłata sądowa za uzasadnienie wyroku - jaka wysokość?
Witam, czy od uzasadnienia wyroku jest jakaś opłata sądowa? chodzi mi o to czy jak napiszę pismo o wydanie uzasadnienia wyroku to czy muszę wnieść opłatę sądową? Jaka jest jej wysokość jeśli ... Zobacz wątek2011.5.23 11:54:54
Czas na przekazanie sprawy o alkohol z policji do sądu
Witam, chciałem się dowiedzieć czy istnieje jakiś przepis który określa czas jaki ma policja na przekazanie sprawy do sądu? chodzi dokładnie o wykroczenie pod wpływem alkoholu. ile mam czekać ... Zobacz wątek2011.5.23 11:49:12
Zwrot pozostałości po licytacji mieszkania przez komornika
witam ,w grudniu zostalo zlicytowane moje mieszkanie , do dzis nie otrzymalam pozostalosci po odciagnieciu oplat komornika , sadu i spoldzielni .
Z tego , co wiem sprawa jest w tej chwili w ostatniej ... Zobacz wątek
2011.5.23 9:30:26
Windykacja dekodera po udowodnieniu zwrotu
witam mam pytanko o pomoc w 2002 odałem dekoder i po jakim czasie cyfra napisała ze nie odalem dekodera zadzwoniłem i podałem gdzie odalem i było ok potem po 1 roku wysłał mi kruk kare za nie zwrócenie ... Zobacz wątek2011.5.23 7:4:0
Odszkodowanie za nielegalną instalację rury wodociągowej na działce
Witam, bardzo proszę o rade co powinnam w tej sytuacji zrobić.Zakład Wodociagów i Kanalizacji Spółka z o.o. zajął moja działkę bez mojego pozwolenia i zgody starosty, wykonała remont rury, ... Zobacz wątek
2011.5.22 23:13:29
Mieszkanie komunalne dla samotnej matki z dwójką dzieci
NA WSTĘPIE DZIĘKI ZA ODPOWIEDŹ. WRESZCIE JAKIEŚ ŚWIATEŁKO W TUNELU.JEDNAK Z TEJ ODPOWIEDZI WYNIKA ŻE OPŁATY NALEŻĄ TEZ I DO MNIE.DOSKONALE O TYM WIEM I PRZECIWIEŃSTWIE DO MOJEJ MAMY[TJ. BABCI] ... Zobacz wątek2011.5.22 21:2:42
Umowa ustna pożyczki 2000 zł - czy można dochodzić bez dokumentu?
Witaj, musisz mieć świadków zdarzenia. ... Zobacz wątek2011.5.22 14:39:13
Odstąpienie od umowy telewizji satelitarnej przed włączeniem usługi
Otóż chcę zapytać o możliwość odstąpienia od umowy zawieranej pozalokalem przedsiębiorcy w przypadku platform cyfrowej telewizji
satelitarnej. Ustawa mówi o 10 dniach od daty podpisania umowy, ... Zobacz wątek
2011.5.22 14:38:5
Wypowiedzenie leasingu gdy firma nie przekazała dokumentów po 3 tygodniach
Powinien Pan wezwać pisemnie firmę leasingową do wydania dokumentów samochodu i wyznaczyć termin na wykonanie umowy, a dodatkowo poinformować firmę leasingową, że do czasu wydania dokumentów ... Zobacz wątek2011.5.22 11:21:44
Prawo do ziemi rolnej od ojca niewykonującego władzy rodzicielskiej
czy mam prawo ubiegac sie o ziemie od zyjacego ojca, ktory nie sprawowal nade mna władzy rodzicielskiej? kiedy mialam pol roku matka rozwiodla sie z ojcem od tamtej pory mj kontakt z nim ograniczal sie ... Zobacz wątek2011.5.21 18:19:45
17-latek chce się wyprowadzić od matki alkoholiczki - alimenty
Witam, otoz mam taki problem. Mam 17 lat( lipcu 18) i matka chce wyrzucic mnie z domu, czytalem ze musi mnie utrzymywac do 24 roku zycia jesli sie ucze. Sek w tym ze ja raz nie zdalem, i mam w tym roku ... Zobacz wątek2011.5.21 11:15:12
Wyjazd z dzieckiem za granicę bez zgody ojca - procedura sądowa
witam !!mam pytanie a raczej chcialabym opisac moja sytuacje i uzyskac pomoc co powinnam zrobic na moim miejscu.
od 2 lat jestem po rozwodze i mam z bylym mezem 4 letnia corke,od czasu rozwodu probowalismy ... Zobacz wątek
2011.5.21 8:35:49
Testament ręcznie napisany czy maszynowy - co się liczy
czy wystarczy podpis testora na testamecie osoby starszej która nie mogła już pisać a dyktowała to innej osobie ? ... Zobacz wątek2011.5.20 20:3:31
Przedłużenie okresu wypowiedzenia o czas przebywania na L4
Witam. Jestem zatrudniony na czas nieokreślony z okresem wypowiedzenia 3 miesiące.Złożyłem wypowiedzenie oraz prośbę o skrócenie okresu wypowiedzenia na 1 miesiąc.
Zarówno wypowiedzenie jak ... Zobacz wątek
2011.5.20 18:31:22
Umowa na rok a umowa lojalnościowa na 2 lata - czy legalne?
Umowa na czas określony na rok a lojalka na 2 lata... Czy pracodawca ma prawo wiązać mnie lojalką skoro nasz stosunek pracy może samoczynnie ustać wcześniej?? Jak w temacie... ... Zobacz wątek2011.5.20 18:14:57
Wyburzenie bloku - czy zameldowanej przysługuje mieszkanie zastępcze?
Witam! jestem zameldowana razem z tata w mieszkaniu własnościowym.Ponieważ nasze bloki maja iść do wyburzenia spółdzielnia zaproponowała zamianę mieszkania .
zaanacze iz pismo przyszło ... Zobacz wątek
2011.5.20 16:31:31
Konsekwencje karne fałszywej reklamacji przesyłki kurierskiej
Proszę o pomoc. Wysłałam firmową przesyłkę kurierem, która zginęła. Wystąpiłam do firmy kurierskiej o odszkodowanie. W piśmie podałam swój numer konta. Pieniądze otrzymałam. Za jakiś czas ... Zobacz wątek2011.5.20 16:29:17
Wspólne mieszkanie w czasie rozwodu - kiedy sąd określi zasady?
witam, jak wygląda sprawa z wspólnym mieszkaniem w czasie rozwodu? Czy sąd już na rozprawie rozwodowej określi jak będziemy z niego korzystać? Czy dopiero na rozprawie o podział majątku? ... Zobacz wątek2011.5.20 15:56:41
Skrócenie zakazu prowadzenia pojazdów po pół roku za rower pod wpływem
witam,za prowadzenie roweru po pijaku dostałem wyrok: zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na okres 1 roku i prace społeczne. Czy po pół roku mogę sie ubiegać o skrócenie tego zakazu? ... Zobacz wątek
2011.5.20 15:52:51
Podział wspólnych długów przy orzekaniu o podziale majątku
witam, czy w momencie podziału majątku po rozwodzie, sąd może nie podzielić wspólnych długów? jak to wygląda jeśli mamy kredyt zaciągnięty wspólnie? Będziemy musieli go nadal wspólnie spłacać? ... Zobacz wątek2011.5.20 15:48:58
Sytuacje wymagające rejestracji prywatnego bloga
witam, czy może zaistnieć sytuacja kiedy będę musiał zarejestrować swojego bloga ? Dowiedziałem się że taka sytuacja już miała miejsce i że sąd nakazał rejestrację prywatnego bloga? Czy ... Zobacz wątek2011.5.20 15:45:20
Specjalne prawa kupującego przez internet poza prawem do zwrotu
witam, kupujący przez internet ma inne prawa niż kupujący normalnie produkt, wiem że jest prawo do zwrotu towaru w ciągu dziesięciu dni, ale jakie jeszcze inne różnice w prawach dla kupującego ... Zobacz wątek2011.5.20 15:42:0
Właściwość miejscowa sądu w sprawach między stronami z różnych województw
Witam, mam pytanie czy sprawa w sądzie pomiędzy stronami zamieszkałymi w różnych województwach odbywa się w miejscu zamieszkania pozwanego czy pozywającego? Proszę o szybką odpowiedź ... Zobacz wątek2011.5.20 15:38:6
Odpowiedzialność właściciela bloga za komentarze o osobach publicznych
witam, prowadzę bloga co mi może grozić za to że ktoś wypisał coś o którejś z osób publicznych na mojej stronie? wiem że pisanie takich rzeczy jest karalne, ale czy mi jako właścicielowi strony ... Zobacz wątek2011.5.20 15:36:37
Dom weselny - orkiestra na tarasie a zakłócanie spokoju nocnego
witam, taka sprawę mam, jestem właścicielem domu weselnego i ostatnio pozwoliłem na granie orkiestrze na tarasie, było już dość ciepło na to, zostałem oskarżony o zakłócanie spoczynku nocnego ... Zobacz wątek2011.5.20 15:31:47
Dopuszczalny stopień powinowactwa przy ślubie kościelnym
Witam!Do jakiego stopnia powinowactwa dopuszczalny jest ślub kościelny?
Z góry Dziękuję za odpowiedź! ... Zobacz wątek
2011.5.20 15:20:10
Ubezpieczenie zdrowotne dla osoby bezrobotnej
Witam,jak wygląda, w Polskim prawie, sprawa ubezpieczenie zdrowotnego dla osoby bezrobotnej?
dzięki za odpowiedź! ... Zobacz wątek
2011.5.20 15:16:23
Odpowiedzialność weterynarza za uśpienie psa bez zgody właściciela
Witam!!!Pojechałem trzy dni temu do weterynarza z moim pieskiem Sabunią, okazało się, że musi pozostać na obserwacji, bo weterynarz nie potrafił stwierdzić od razu co mu dolega. Sabunia została ... Zobacz wątek
2011.5.20 15:14:8
Czas przechowywania nieodebranego obuwia po naprawie gwarancyjnej
witam, jakiś czas temu oddałem buty na gwarancję, trwało to strasznie długo i zdążyłem już kupić sobie nowe, potem dostałem informacje że są już naprawione, ale ich nie odebrałem, jak długo ... Zobacz wątek2011.5.20 15:12:40
Nowe przepisy dla cyklistów - śluzy i mandaty dla kierowców
Nie przesadzaj, jeśli rowerzyści będą przeszkadzać na drodze lub stwarzać zagrożenie, równierz zapłacą 200 zł mandatu. ... Zobacz wątek2011.5.20 15:8:3
Procedura odrolnienia działki w gminie
Witam!W jaki sposób mam się postarać o odrolnienie działki. Wiem, że u nas w gminie trwają jakieś działania w tym kierunku, ale tam nie pracuje żadna rzetelna oso ba która mogłaby mi udzielić ... Zobacz wątek
2011.5.20 15:7:32
Obowiązek wystawiania rachunków przez przedsiębiorców na KPiR
Czy jeżeli prowadze działalnośc gospodarcza, na KPiR to jestem zobowiązana do wystawiania rachunków każdemu klientowi, czy tylko temu który sobie taki rachunek zażyczy? Znalazłam dwie sprzeczne ... Zobacz wątek2011.5.20 15:3:51
Pozew o zniesławienie sołtysa - szanse wygranej z jednym świadkiem
Witam!Czy istnieje jakiś wzór pozwu o zniesławienie?
Mój tata jest sołtysem wsi i został niesłusznie obrażony i zniesławiony przez jednego z mieszkańców. Chcielibyśmy złożyć sprawę ... Zobacz wątek
2011.5.20 14:42:15
Prawo komornika do zajęcia rzeczy w mieszkaniu matki
Witam!Mam problem z komornikiem!
Przebywam w USA a zameldowany jestem u mamy na mieszkaniu w Polsce. U mamy zjawił się komornik z listem egzekucyjnym. Mama się przestraszyła, że zabierze jej ... Zobacz wątek
2011.5.20 14:21:24
Zaświadczenie o niekaralności - koszt i wpływ karalności brata
W Krajowym Rejestrze Karnym gromadzi się dane o osobach:1. prawomocnie skazanych za przestępstwa lub przestępstwa skarbowe,
2. przeciwko którym prawomocnie warunkowo umorzono postępowanie ... Zobacz wątek
2011.5.20 13:55:30
Konsekwencje ucieczki skuterem przed kontrolą drogową
witam, taka sprawa, wiem że moja wina ale nie wiem co mam teraz zrobić, jechałem skuterem i nie zatrzymałem sie do kontroli drogowej dodam tylko ze było ciemno i policja stała bez żadnych świateł. ... Zobacz wątek2011.5.20 13:48:31
Certyfikat energetyczny przy nadawaniu numeru domowi i sprzedaży
Witam!Może ktoś z Was się orientuje, czy aby móc załatwić nadanie numeru nowo wybudowanemu domowi, należy mieć wcześniej certyfikat energetyczny nieruchomości???
I czy np. kiedy chciałbym ... Zobacz wątek
2011.5.20 13:45:25
Kara za jazdę pod wpływem alkoholu samochodem kolegi
witam, taką sytuacje miałem, że na imprezie dość dużej u znajomego, byłem już po paru piwkach i wziąłem samochód jednego z kumpli, nie pytając go, zatrzymała mnie policja i miałem całą ... Zobacz wątek2011.5.20 13:38:12
Budowa domku letniskowego nad rzeką na działce niebudowlanej
Witam Państwa!Mam problem związany z prawem budowlanym, dlatego pisze właśnie tutaj o tym.
Kilka lat temu, mój tata postawił przyczepę campingową na ogródku działkowym i obok niej taka małą ... Zobacz wątek
2011.5.20 13:35:9
Zaginiony uznany za zmarłego - zmiany w przepisach
Zasiłek pogrzebowy dostanie rodzina zaginionego uznanego za zmarłego, jeśli wniosek o to świadczenie zgłosi w ciągu 12 miesięcy od daty sporządzenia aktu zgonu albo od daty pogrzebu ... Zobacz wątek2011.5.20 13:8:3
Matka wydaje alimenty na siebie zamiast na dziecko
Dzień Dobry!Chciałabym poradzić się Państwa w bardzo trudnej dla mnie sprawie!
Piszę na tym forum, bo wydaje mi się że jest to związane z prawem i tutaj uzyskam pomoc.
Mama rozwiodła się ... Zobacz wątek
2011.5.20 12:54:40
Polska liderem w liczbie wniosków służb o dane telekomunikacyjne
Dane o prywatnych rozmowach obywateli są u nas chronione najgorzej w Europie ! Polska przewodzi w Europie pod względem liczby wniosków złożonych przez służby specjalne do firm telekomunikacyjnych ... Zobacz wątek2011.5.20 12:53:45
Rodzina zastępcza spokrewniona czy niespokrewniona - kryteria
prosze odpowiedziec na meila basiau5@wp.pl ... Zobacz wątek2011.5.20 12:44:21
Okres wypowiedzenia umowy najmu mieszkania dla studentki
W umowie nie ma określonego terminu wypowiedzenia, a czy umowa jest zawarta na czas określony czy nieokreślony?Art. 688. KC - Jeżeli czas trwania najmu lokalu nie jest oznaczony, a czynsz jest płatny ... Zobacz wątek
2011.5.20 12:42:31
Student na dachu autobusu uderzył w konstrukcję wiaduktu
Po koncercie na krakowskich juwenaliach w nocy z wtorku na środę 22-letni student wracał na dachu autobusu. Kiedy pojazd wjeżdżał pod wiadukt, student uderzył głową w konstrukcję mostu i został ... Zobacz wątek2011.5.20 12:30:38
Zameldowanie dzieci przy rozwodzie z opieką naprzemienną
Witam!!!Mam taką małą wątpliwość i mam nadzieje, że Państwo mi ją rozwieją! Jestem w czasie rozwodu. Nie będziemy wnosić o wskazanie winnego rozwodu. Chcemy także dla dobra dzieci, aby ... Zobacz wątek
2011.5.20 11:52:51
Masz inne pytanie do prawnika?