Forum prawne (strona 513)

Luka prawna dotycząca sześciolatków rozpoczynających edukację

Witam!

Jestem mamą sześcioletniej dziewczynki. Przeczytałam dziś w gazecie, że wystąpiła jakaś luka w prawie regulująca kwestie sześciolatków idących do szkoły. Jednak nie bardzo rozumiem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.20 10:58:53

Umowa kupna - sprzedaży samochodu - dwóch kupujących / sprzedających !!!

Witam!

Jutro jestem umówiony z gościem, od którego chce kopić samochód. Chciałabym się przygotować jednak, aby nie zostać przez niego oszukanym!
Co powinna zawierać umowa sprzedaży?
Czy ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2011.5.20 10:47:3

Spadek 250 tys. domu i 300 tys. długu - jak się zrzec?

Wyjścia z tej sytuacji są trzy:1. W momencie gdy wchodzimy w posiadanie dużego majątku, mocno zadłużony, a nie chcemy lub nie możemy spłacić ciążącego na nim długu, warto odrzucić spadek.
2. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.20 10:37:25

Zwrot kosztów sądowych po wycofaniu wniosku o rozwód

Zgodnie z art. 79 ust. 1 pkt. 3 lit. a ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych sąd z urzędu zwraca stronie połowę uiszczonej opłaty od pisma cofniętego przed rozpoczęciem posiedzenia, na ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.20 10:25:2

Nieprawidłowe naliczenie VAT przez polską firmę dla euronip

Witam-
Mam nastepujacy problem.W roku kalendarzowym 2009 firma z Polski wykonujaca uslugi na majatku ktory jej powierzalem i dostarczalem osobiscie wykonywala usluge -po czym towar odbieralem osobiscie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.19 22:29:40

2011.5.19 20:5:55

Przekazanie alimentów bezpośrednio na pełnoletnią osobę

Witam, mam pytanie, co z robić gdy alimenty na mnie już pełnoletnią osobę, otrzymuje moja mama. Chciałabym żeby już przychodziły na mnie.
Gdzie mogę się zwrócić i czy w ogóle jest taka możliwość? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.19 15:53:48

Warunki odpowiedzialności urzędników za rażące naruszenie prawa

7 maja 2011 r. weszła w życie ustawa o odpowiedzialności majątkowej funkcjonariuszy publicznych, mówiono, że teraz urzędnicy będą odpowiadać za swoje błędy!
Niestety, jest inaczej, gdyż ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.19 15:45:32

Zajęcie pensji żony przez komornika za długi męża po ślubie

witam, mamy ślub cywilny, czy w takim wypadku gdy mąż traci prace i komornik nie ma skąd pobierać alimentów i na rachunku bankowym męża również brak pieniędzy,to czy może bez żadnej rozprawy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.19 15:35:38

Nowe zasady opłat sądowych - tylko gotówka lub przelew

Ministerstwo Sprawiedliwości przygotowuje się do wprowadzenia noweli ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych. Za półtora roku opłaty sądowe mają być uiszczane tylko gotówką w kasie sądu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.19 15:10:54

Rezygnacja pełnoletniej córki z alimentów u komornika

Witam, chciałbym prosić córkę aby złożyła wniosek o rezygnację z alimentów, gdyż mam teraz ciężką sytuację finansową. Czy pełnoletnie dziecko może złożyć u komornika taki wniosek? Zrezygnować ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.19 15:3:54

Dochodzenie alimentów gdy ojciec dziecka jest w nieznanych miejscu

Witam, mam taki problem ojciec mojego syna zalega z alimentami ,a ja nie wiem gdzie się udać do komornika ponieważ nie znam jego miejsca zamieszkania. Co mam zrobić? Mogę iść gdzieś indziej, komornik ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.19 14:54:14

Kary finansowe za brak ubrania służbowego - czy legalne?

Moje 1 pytanie brzmi czy pracodawca może stosować kary finansowe-Upomnienie i zabranie premi, za przystąpienie do pracy bez ubrania służbowego, w sytuacji gdy nie ma miejsca na przechowywanie i przebranie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.19 14:53:7

Różnica między wolnością osobistą a obywatelską i prawami osobistymi

Witam!
Mam pytanie: czy wolność osobista to to samo, co obywatelska?
No i jeszcze jedno: czym się różni wolność osobista od prawa osobistego?
Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.19 14:11:32

Specustawa bezpieczeństwa na Euro 2012 - monitoring chuliganów

Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt tzw. specustawy dotyczącej bezpieczeństwa podczas mistrzostw Europy w piłce nożnej Euro 2012. Wśród jej założeń są m.in. wprowadzenie elektronicznego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.19 13:29:12

Rebranding operatora Era na T-Mobile planowany na wakacje

Przesądzony jest już rebranding operatora komórkowego Era na nazwę T-Mobile.
Prezes Ery oznajmia że najlepszym terminem będzie czerwiec lub wakacje. Wtedy media są tańsze, jest mniejszy szum ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.19 13:0:3

Wycena serwisów społecznościowych a ryzyko spekulacyjnej bańki

Inwestorzy coraz wyżej wyceniają internetowe serwisy społecznościowe, część ekspertów ostrzega jednak przed powtórką ze spekulacyjnej bańki internetowej sprzed dekady. Polskie serwisy natomiast ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.19 12:24:28

Liczba dni urlopu przysługująca po trzech miesiącach pracy

Witam, mam umowę o pracę od 1 kwietnia, pod koniec lipca chcę wziąć urlop.Ile dni urlopu będzie mi wtedy przysługiwało? dziękuje za odpowiedź. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.19 12:18:49

Luki w ustawie antynikotynowej dotyczące palenia na zewnątrz

Cześć!

Ostatnio się doczytałem, że ustawa antynikotynowa nie jest zbyt precyzyjna :D Nie reguluje kwestii palenia na zewnątrz restauracji/pubu. Wychodzi na to że do woli można palić w ogródkach ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.19 11:1:0

Prawo do ekwiwalentu za niewykorzystany urlop przy zwolnieniu

Dzień dobry!

Zostałam zwolniona z powodu likwidacji stanowiska. Mam 2 tygodniowe wypowiedzenie. Jednak nie wykorzystałam przysługującego mi urlopu, czy należą mi się jakieś pieniądze za ten ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.19 10:52:13

Obowiązek rozliczenia podatkowego studentki zarabiającej na zleceniach

Witam!

Czy studenci zawsze muszą się rozliczać?

Jestem Studentką i chcę sobie dorobić dorywczo w wakacje w restauracjach na krakowskim rynku. W ubiegłym roku pracowałam jako pomoc kuchenna ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.19 10:35:59

Zajęcie wynagrodzenia na wniosek banku podczas zwolnienia lekarskiego

witam mam pytanie czy bank moze zajac wynagrodzenie jezeli sa nie splacone trzy raty tzn dwie splacone jedna dwa dni po terminie = jakiies odsetki? proszeo o odpowiedz ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.5.18 20:11:55

Czy niemieckie prawo pozwoli zabrać dziecko urodzone w Niemczech?

Nie ma takiego prawa w Niemczech, które zakazuje przebywanie syna w Polsce. Syn pozostanie z tym rodzicem, któremu sąd przyzna opiekę na dzieckiem, jeśli do takiego rozstrzygnięcia dojdzie. Natomiast ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.18 16:40:23

Kara kierownika internatu - zakaz wyjść dla 17-latki

Witam, mam pytanie dotyczące spraw zamieszkania w internacie. Czy możliwe jest, żeby kierownik takiej placówki nałożył karę na mieszkającą tam osobę,np. zakazywał wyjśc, kara ta ma trwac dłuższy ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.5.18 16:9:30

Sprawa karalna dyrektorki za pobieranie opłat za adopcję

Dyrektorka katolickiego Ośrodka Adopcyjno - Opiekuńczego w Radomiu brała od rodzin pieniądze za \"procedury adopcyjne\", a przeznaczała je na własne potrzeby. Wśród poszkodowanych są rodziny z ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.18 15:51:36

Przedawnienie długów po śmierci - czy po 5 latach ustają?

Termin przedawnienia zależy od pierwotnego rodzaju zobowiązania oraz od etapu na jakim znajduje się sprawa. Umowy cywilnoprawne z reguły przedawniają sie po 3 latach od terminu płatności, zobowiązania ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.5.18 15:31:18

Wypisanie współwłaścicielki z dowodu rejestracyjnego samochodu

witam, takie pytanie odnośnie współwłasności samochodu , moja była żona widnieje w dowodzie rejestracyjnym jako współwłaścicielka samochodu i zgodziła sie na wycofanie. ale nie wiem jak to ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.18 15:12:54

Opóźnienie wprowadzenia bezpiecznych dokumentów tożsamości

Powodem opóźnienia jest organizacja procedur przygotowawczych i technicznych. Przedłuża się także postępowanie przetargowe na dostawę blankietów. Z tego powodu przepisy o bezpiecznych i nowoczesnych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.18 14:59:49

Prawo do spadku pozamałżeńskiego dziecka bez uznania ojcostwa

czy mam prawo do spadku ( mieszkanie wlasnosciowe)? jestem pozamalzenskim dzieckiem bez uznania ojcostwa( mama sama wychowywala mnie, bez ubiegania sie o alimenty). Oficjalnie wszyscy wiedza, kim jest/byl ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.18 14:59:10

Prawomocność wyroku o podwyższenie alimentów i możliwość odwołania

witam, mam takie pytanie, czy po sprawie o podwyższenie alimentów wyrok jest prawomocny zaraz po wydaniu? Jest jakiś czas na odwołanie się? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.18 14:35:1

Sprowadzenie luksusowego samochodu bez akcyzy - jak obejść przepisy?

witam, czytałem że jest możliwość sprowadzenia luksusowego samochodu bez akcyzy, chodzi mi o taki o poj. silnika powyżej 2000cm, akcyza od nich to prawie 20%. Jak można obejść przepisy o akcyzie? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.18 14:32:33

Obowiązek płacenia alimentów przez osadzonego w areszcie

Witam, takie pytanie czy osadzony w areszcie ma obowiązek płacić alimenty? Czy jeśli alimenty nie będą opłacane to kobieta która ich nie dostaje może wystąpić do komornika? Lepiej żeby rodzina ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.18 14:20:18

Zniesienie specjalnej procedury gospodarczej w kodeksie postępowania

witam, rząd przyjął wczoraj projekt noweli kodeksu postępowania cywilnego, która znosi szczególną i rygorystyczną procedurę gospodarczą. Jak teraz będą wyglądały takie rozprawy? co dokładnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.18 14:13:39

Podatek pracownika wyleasingowanego do pracy w Niemczech

witam, czy pracownik wyleasingowany do pracy w Niemczech będzie płacił podatek w Polsce? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.18 13:56:51

Unieważnienie matury z matematyki - czy można zaskarżyć do sądu?

Dyrektor OKE może również unieważnić egzamin, jeśli podczas sprawdzania arkuszy egzaminatorzy uznają, że praca została napisana niesamodzielnie. Zdający nie mają możliwości udowodnić, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.18 13:26:20

Zmiana nazwiska syna z pierwszego małżeństwa

witam, mam syna z zwiazku przed małżeństwem, nosi on moje panieńskie nazwisko. Teraz jestem mężatka czy mój mąż może zmienić nazwisko dziecku na swoje? Czy musi ta sprawa być załatwiona przez ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2011.5.18 13:19:47

Testy wielokrotnego wyboru na prawo jazdy - czy będą zmiany?

Ponoc maja byc to pytania gdzie  tylko jedna z opowiedzi będzie prawidłowa ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.18 13:16:38

Nowy egzamin teoretyczny na prawo jazdy z klipami video

A ile czasu będzie na cały test? Czy każde pytanie będzie miało osobny czas nba odpowiedz?  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.18 13:14:45

Kary UOKiK za nadmierne prowizje w kredytach konsumenckich

Katowicka delegatura Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów zbadała umowy dotyczące kredytów konsumenckich, czyli tych, których wartość nie przekracza 80 tys. zł. Okazało się, że łączna ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.18 12:54:37

Prywatyzacja BGŻ - sprzedaż akcji banku przez Skarb Państwa

Skarb Państwa zachowa 25 proc. akcji BGŻ. Cena sprzedaży akcji została ustalona na 60 zł. Rząd zdecyduje się na zmniejszenie liczby sprzedawanych akcji z 16 do 5,25 mln. W efekcie na GPW trafi tylko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.18 12:45:0

Obowiązek pracodawcy dostarczenia rozliczeń wypłat za trzy lata

Witam.
Niedawno rozwiązałem z moim byłym pracodawcą umowę o pracę na mój wniosek. Jako że firma w której pracowałem notorycznie dopuszczała się naruszania podstawowych obowiązków względem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.18 12:40:34

Konsekwencje upadku spółki z o.o. dla udziałowca

Witam, mam takie pytanie w kwestii bycia udziałowcem w spółce z o. o. Czy można w takiej spółce zostać tylko udziałowcem? Czy aby zostać udziałowcem, trzeba mieć duże doświadczenie Jakie konsekwencje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.18 12:22:29

Przełożenie raty kredytu na koniec okresu spłat przez bank

Czy bank może przełożyć 1 ratę kredytu zaległą na koniec terminu spłat ratalnych proszę o opowiedz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.18 11:16:50

Mandat od straży miejskiej za przejście w niedozwolonym miejscu

Czy mogłam otrzymać mandat od straży miejskiej za przejście w miejscu niedozwolonym w sytuacji gdzie tramwaj już jako któryś z kolei zatrzymał się za przystankiem i kazano nam wysiąśc z powodu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.5.17 23:15:45

Przejęcie opieki nad nieletnim przez siostrę przed pełnoletnością

Najpierw trzeba tę władzę odebrać sądownie matce, a następnie ( w tym samym postępowaniu) zlożyć wniosek o powierzenie jej siostrze ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.17 23:13:9

Rozwiązanie spółki cywilnej z końcem roku i dalsze prowadzenie jako jednoosobowa

Umową rozwiązać spółkę cywilną, a następnie zarejestrować tę działalność na siebie. Kwestie księgowo-podatkowe załatwi księgowa ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.5.17 23:10:31

Zmiana właściciela numeru telefonu z Orange na Play

Złożyć wniosek o przeniesienie numeru do Plusa i podpisać z nimi umowę. Szczegoly podadzą Pani w każdym salonie Plusa ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.17 23:6:33

Mieszkanie po dziadkach - spadek czy darowizna, jakie formalności?

Napisać to w testamencie przy świadkach, którzy się pod nim podpiszą. Można odręcznie (najtaniej),można u notariusza. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.17 22:59:8

2011.5.17 22:54:26

Fundusz remontowy na centralne ogrzewanie bez zgody właściciela

Przepraszam Was, ale błędnie opisałam swoją sytuację. Wyikło to z mojej niewiedzy i nieznajomości prawa lokalowego.
Sprawdziłam, dopytałam. Wygląda to tak:
Jesteśmy małą wspólnotą, w ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.5.17 22:32:20

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika