Forum prawne (strona 511)

ile wynosi ulga na dziecko 2012 rok??

aloha, ktos moze mi powiedziec ile ma wynosic przewidziana ulga na dzieci w 2012 roku? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.11.7 9:24:32

skręcenie kostki a ubezpieczenie wykupione kilka dni później ............

WITAM WSZYSTKICH .
W sierpniu tego roku miałem mały wypadek na motorze(skręcenie kostki ze zwichnięciem) i nie byłem nigdzie ubezpieczony . Kilka tygodni po wypadku wykupiłem na uczelni standardowe ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.11.6 19:23:11

L4 w ciązy-praca na etacie i własna Dz. gospodarcza-pilne!!!

Witam,
Pracuję na pełen etat, jestem w ciąży i chcę iść na L4 z powodów zdrowotnych i warunków pracy. Normalnie zachowałabym wszystkie świadczenia (takie samo wynagrodzenie itp),ale ja jeszcze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.11.6 17:13:15

Czy w sobotę powinno się przestrzegać ciszy...

Tekst był stworzony z wykorzyst. akapitów. Wyglądał lepiej... ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.11.6 17:1:0

Czy towar kupiony na raty można zwrócić?

Chciałbym się dowiedzieć czy mam prawo oddać sprzęt kupiony na raty?
Sytuacja wygląda tak:
wczoraj do domu przyszedł domokrążca z urządzeniem do prania, garnkami i innymi mama była wczoraj ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.11.6 9:36:22

2011.11.6 1:8:11

Braku jednolitego systemu określania powierzchni użytkowej lokali

Witam wszystkich!!

Zwracam się do was drodzy forumowicze z następującym problemem.
Znajomy podpisał umowę przedwstępną z deweloperem na zakup nieruchomości z godnie z którą miał nabyć nieruchomość ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.11.5 21:43:28

Wezwanie do wykupienia weksla

Witam
Moi rodzice w 1998 roku wzięli pożyczkę w banku Pekao SA. Nie spłacali jej i w końcu sprawa trafiła do komornika, któremu do tej pory płacili miesięcznie 100zł (na konto banku ING). Teraz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.11.5 19:46:32

Witam. Mam pytanie czy można podwyższyć z 10% na 20% w umowie przedwstępnej przy sprzedaży mieszkania.

Witam. Mam pytanie czy można podwyższyć z 10% na 20% w umowie przedwstępnej przy sprzedaży mieszkania. Pozdrawiam Marek... ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.11.5 17:28:48

zastawianie samochodu przez sąsiada

Witam, mam pewien problem. Mamy zrobiony na osiedlu teren utwardzony, gdzie wszyscy parkujemy auta. Teren został zrobiony za pieniądze spółdzielcze i należy do wszystkich mieszkańców bloku. Jeden ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.11.5 14:20:18

Protokół zdawczo - odbiorczy licznika prądu - problem z rozwiązaniem umowy z Energetyką

ponad pół roku rezygnowałam z wynajmowanego przeze mnie lokalu pod działalność handlową.
Umowa z Energetyką widniała na moje nazwisko. Uzgodniłam z właścicielką lokalu, że po podpisaniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.11.4 21:27:20

Przewłaszczenie na zabezpieczenie - EGZEKUCJA

Witam, moja babcia wzięła pożyczkę prywatną i zabezpieczyła ją mieszkaniem - tzn zawarła notarialną umowę - teraz to wierzyciel jest wpisany w księdze II, a ona w księdze III z roszczeniem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.11.4 15:23:1

Dwa imiona w akcie notarialnym.

a czy w takim wypadku, notariusz któy popełnił błąd poprawi lubi wyda nowy dokument nieodpłatnie?? Tzn czy ma tak zrobić a nie czy może.? ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.11.4 12:0:59

Grecka polityka z piaskownicy.

Papandreu chciał tmy referendum zyskac politycznie głównie, wie że grecy boją się drachmy(i tym bardziej oliwek jak waluty;];p). Tyle że nie spodziewał sie takiej reackji francji i niemiec! Uważam ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.11.4 11:59:44

Nowelizacja ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów.

więcej masz tutaj, trzeba uważnie patrzeć;]
http://e-prawnik.pl/wiadomosci/informacje/nowelizacja-kontrowersyjnych-przepisow-dotyczacych-dluznikow-alimentacyjnych.html ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.11.4 11:56:47

Skladanie falszywych zeznan

Lepiej się przyznaj albo wytłumacz że poprostu pomyliłeś się a potym jak się zorjentowałeś bałeś sie odpowiedzialnośc prawnej itp. Może to pomoże ci złagodzić ewentualny wyrok. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.11.4 11:53:33

Czy za wagary grozi sprawa w sądzie??

Sąd każe was wezwać i zapyta gdzie syn chodził do szkoły, ponieważ wy jako rodzice macie obowiązek wysyłac go do szkoły aż do zakończenia liceum lub technikum do 18 rok życia. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.11.4 11:45:10

Droższy olej opałowy??

niestety nietrafiona inwestycja w mieszkanie. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.11.4 11:42:3

Wydziedziczenie a zachowek.

Wasz błąd że nie ubiegał się nikt w waszym imieniu ani wy potem o wypłate alimentów i zaległych alimentów. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.11.4 11:40:25

NATO odlatuje z Libii.

no a ja właśnie przeczytałem że rebelianci nie chcą oddać broni.. się zacznie teraz walka o ustnowienie swoich wpływów pośród plemion;] A tego właśnie należałoby uniknąć. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.11.4 11:39:31

Boeing 767 czyli Polska szkoła latania.

boszzzz... jak widze takie wypowiedzi jak powyższa to załamuje ręce.
To samo zrobił jedne z posłów PiS'u i córka Kaczyńskiego. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.11.4 11:38:16

Czy to jest groźba karalna?

To jest oczywiście groźba karalna. Użycie siły, niszczenie mienia i słowne zastraszenie. Poza tym skoro się przestraszyłeś tzn że poczułes się zagrożony. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.11.4 11:37:25

Postanowienie o przekazaniu sprawy wg właściwości rzeczowej

Sąd Rejonowy na posiedzeniu niejawnym stwierdził swoją niewłaściwość rzeczową i wydał postanowienie o przekazaniu sprawy do Sądu Okręgowego zgodnie z art. 17 pkt. 4 kpc (sprawy majątkowe powyżej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.11.4 11:6:31

Rozwód z orzekaniem o winie a alimenty

Z mojego doświadczenia wiem, że przy rozwodzie z twojej winy alimenty płacisz do końca życia żony lub do zawarcia przez nią nowego związku małżeńskiego.
Pamiętaj jednak, że co do ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.11.3 22:14:2

jak jest obliczana stawka ryczałtu za samochód osobowy

Interesuje mnie co wpływa i jak jest obliczana stawka ryczałtu za samochód osobowy .

Jakie są składniki takiego wyliczenia? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.11.3 20:19:2

Kontrola biletów , dowód do rąk ? Kara 300zł za wezwanie policji

W autobusie zatrzymała mnie kontrola okazało się że przez pomyłkę skasowałem już skasowany bilet , niestety kontroler chciał mi wypisać mandat. Wyciągnąłem dowód osobisty i trzymając go ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.11.3 14:1:31

Czy USA \"zgłupieje\"??

Boże chroń nas przed czymś podobnym. Ja w przyszłości sobie wyobażacie tych młodych którzy będą pracować na nasze emerytury?? ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.11.3 11:16:15

Grecki Premier Papandreu dąży do bankructwa?!

Mhm, a potem przejdą na wymiane towarów i usług. Kozie sery, oliwki, sztuczki kuglarskie itp w zamian za pożyczki, domy i czynsze... ;] ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.11.3 11:14:24

Czy śąd może zawiesić wykonalność egzekucji wierzytelności??

\"Sąd może uzależnić natychmiastową wykonalność wyroku od złożenia przez powoda stosownego zabezpieczenia, a także odmówić jej, gdyby w ten sposób dla pozwanego wyniknęła niepowetowana szkoda.\"
Tak ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.11.3 11:11:14

Odwołany lub opóźniony lot-co zrobić??

A hotel?? Jeśli kolejny lot mam np za 24h to czy mam rpawo do noclegu?? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.11.3 11:8:29

Ujednolicony system emerytalny w całej Unii.

No to w zwiazku z kryzysem który nie dawno miał miejsce, problamami z gracją, hiszpania i włochami. Należy się spodziewać ze wiek emerytalny zostanie podniesiony. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.11.3 11:6:52

Kredyty Bankowe dla wolnych strzelców??

Jeśli pracujesz na umowę-zlecenie lub o dzieło należy przedstawić minimum 6 takich umów, aby otrzymać kredyt. Z nich banki wyciągają średnią twoich zarobków. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.11.3 11:5:57

Które Małopolskie inwestycje drogowe zostają odłożone na później?

Do 2015 r. ma rozpocząć się budowa drogi ekspresowej w kierunku Warszawy, min odcinek S7. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.11.3 11:4:39

Wiktor But czyli \\\"Pan życia i śmierci\\\" został skazany.

No to rosjanie-ci którzy współpracowali z nim w jaki kolwiek sposób teraz pewnie trzęsą odwłokiem. Tylko pytanie czy on cos powie, bo znajac tak wiele osob ktore moga zostac potencjalne wsypane ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.11.3 11:0:57

Wdowy i wdowcy nie dostaną rent rodzinnych?

Jak w takim razie kobieta, która nigdy nie pracowała i zajmowała się tylko domem, po śmierci męża utrzymującego rodzinę, miałaby zacząć pracę zawodową?? Będą musieli dobrze sprecyzować ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.11.3 10:59:28

Plaga Biedronek!

Normalnie jakieś biedronki zombie widze. Ultra silne, gryzą dobrze ze nie zarażaja. Bo nie zarażają prawda? ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.11.3 10:57:37

Jak długo działacze związkowi są chronieni przed zwolnieniem?

Pytanie mam następujące.
Czy będąc członkiem związku zawodowego w swoim miejscu pracy rok temu a w obecnym już nie, jestem jakoś chroniony przed zwolnieniem? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.11.3 9:44:29

Wiktor But czyli \"Pan życia i śmierci\" został skazany.

Wiktor But, w którego postać w filmie \"Pan życia i śmierci\" wcielił się Nicolas Cage został. Wiktor But dostarczał sprzęt wojskowy do wszystkich stref konfliktów zbrojnych w Afryce, a także ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.11.3 9:30:4

Ubezpieczenie od utraty dochodu Lloyd's - pytanie

Kilka dni temu koleżanka zaczęła mi mówić o nowych ubezpieczeniach dla przedstawicieli wolnych zawodów i osób prowadzących własną działalność gospodarczą, przesłała mi również adres strony ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.11.3 8:34:15

Warunki zawieszenia wyroku

Witam wszystkich, mam problem i nie wiem jak sobie z nim poradzić

Mianowicie w obecnej chwili jestem zawieszony wyrokiem 1rok na 2 lata, od sprawy mija jakieś pół roku. Problem polega na tym iż ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.11.2 18:40:6

Prawo spadkowe - proszę o pomoc

Sugeruję Pani udać się z tym tematem do prawnika. Tam dowie się Pani od profesjonalisty, co można zrobić i sugeruję nie zwlekać z tym. W grę wchodzi znaczący majątek, więc zbieranie informacji ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.11.2 18:20:35

niższe wynagrodzenie w ciąży

Witam
Aktualnie jestem w 8 miesiącu ciąży , przez cały okres dostawałam pełne wynagrodzenie około 2300 zł netto, nagle z niewiadomych przyczyn w tym miesiącu dostałam pensję o 700 zł niższą. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.11.2 17:27:18

witam pracuje w szkole jako konserwator na cały etat umowa o prace,teraz na okres grzewczy chce byc

witam pracuje w szkole jako konserwator na cały etat umowa o prace,teraz na okres grzewczy chce byc palaczem i ..dostałem umowe zlecenie na 1/2 etatu robie siedem dni w tygodniu i każde święta za ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.11.2 16:59:23

Pomocy!! Nie wiem co robić

Zostałem skazany za zniesławienie policjantów. Przyznałem się i dobrowolnie poddałem karze. Sąd nakazał dla policjantów jakąś "nawiązkę" Co mam robić? Mam tylko 500 zł renty. Czy można ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.11.2 15:33:2

Zaginione akta w urzędzie.

dobre pytanie, czy i jak można odzyskac takie dokumenty i czy w razie braku ich odzyskania mozna sadzic urzad? ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.11.2 11:54:37

Fałszowana ilość godzin czasu pracy.

U mojego znajomego na zakładzie kolesia zwolnili, odebrali wypłatę i czekał na sprawe karną. Ale matoł sobie dopisał o 50% więcej. ... Zobacz wątek

4 odpowiedzi

2011.11.2 11:50:55

Zmniejszanie ilości godzin pracy przez kierownika.

Dobrze napisane, najpierw niech rozmówią się z kierownikiem.
Moze się okazac ze to wystarczy, a dopiero potem oficjalne skargi. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.11.2 11:48:13

Rozbrojenie arsenału Libijczyków.

ONZ z tamtą już odleciało! ało ało ało ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.11.2 11:46:56

Czy straż miejska może interweniować na terenie akademika studenckiego i terenu do niego przyległego?

Świetny przykład to miasteczko studenckie AGH w krakowie.
Tam sie moze dziac cokolwiek, ale policja nie ma prawa tam reagowac.
Oczywiscie nie mam na mysli napadów, gwałtów, podpalen itp. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.11.2 11:45:16

Książka o Aborcji w szkołach. Tylko których?

empik powinien wysmiac pozew tego pana i usunac ksiazke z polek. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.11.2 11:44:8

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika