Forum prawne (strona 508)
Podatek od wkładu mieszkaniowego po śmierci ojca
Aby nie zapłacić podaku należy w ciągu 6 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia sądu o stwierdzeniu nabycia spadku zawiadomić urząd skarbowy o nabyciu spadku na oficjalnym formularzu ... Zobacz wątek2011.5.31 13:47:28
Firma żąda podpisania nowej umowy za wypłatę zaległego wynagrodzenia
witam, w tamtym miesiącu pracowałam na umowę zlecenie w agencji ochrony przy zabezpieczaniu imprez masowych. Firma po zakończeni przeze mnie pracy poinformowała, że zaległe wynagrodzenie wypłacą ... Zobacz wątek2011.5.31 13:44:32
Rezygnacja ze stażu przy lepszej ofercie pracy - okres wypowiedzenia
witam, jeśli w trakcie odbywania stażu otrzymam propozycję stałej pracy z lepszym wynagrodzeniem ,to czy mogę zrezygnować wtedy ze stażu? Czy umowa o stać również ma okres wypowiedzenia? ... Zobacz wątek2011.5.31 13:15:14
Badanie psychiatryczne po kolizji firmowym samochodem - podstawa prawna
Mój kolega miał kolizje firmowym samochodem, i po tym zdarzeniu pracodawca wysłał go na badanie psychiatryczne. Jakie ma to uzasadnienie w przepisach prawa? Na podstawie jakich przepisów pracodawca ... Zobacz wątek2011.5.31 13:11:41
Podwójne opodatkowanie - praca w Belgii a podatki w Polsce
witam, mam pytanie co do ustawy o podwójny opodatkowaniu. Czy pracując w Belgii, gdzie płacony jest podatek mam obowiązek załacić go też w Polsce? Czy Belgia podlega pod zwolnienie? Czy może podatek ... Zobacz wątek2011.5.31 13:8:49
Sealand - założenie własnego państwa na wodach eksterytorialnych
witam, wszystkich mam takie pytanie wynikające z mojej ciekawości, czy słyszeliście o Sealand? Czy rzeczywiście jest to możliwe, aby na wodach eksterytorialnych założyć sobie własne państwo? ... Zobacz wątek2011.5.31 13:6:4
Zwolnienie z podatku za pracę wakacyjną w Anglii do 4 tys.
jest takie coś jak kwota wolna od podatku ok 6tys. funtów, nie wiem ile dokladnie, ale i tak trzeba pobrać i wypełnić odpowiedznie formularze P45 od pracodawcy i P85, P86 z urzędu ... Zobacz wątek2011.5.31 12:24:26
Alimenty na dziecko bez rozwodu gdy mąż nie daje pieniędzy
czy dostanę alimenty na dziecko bez rozwodu,pomimo iż mąż nie łoży na utrzymanie syna jestem mężatką,ale mąż zabrał mi swoją kartę do bankomatu i zagroził że nie będzie mi dawał już ... Zobacz wątek2011.5.31 11:57:19
Spis powszechny - terminy, kary i obowiązkowe dane
Witam!Do kiedy można wypełnić spis powszechny i jak to zrobić?
Jakich informacji można nie podawać?
Czy jest jakaś kara za niewypełnienie go?
A jak nie zrobię tego przez internet, to czy ... Zobacz wątek
2011.5.31 11:32:32
Dorośle dzieci mieszkające z rodzicami - obowiązek dokładania się
Witam!Moja córka wyszła za mąż i zamieszkali z nami. Jednak nie dokładają się do rachunków, nie płacą po prosu za nic! Ja już nie wytrzymuje i wszelkie próby rozmowy z nimi kończą się ... Zobacz wątek
2011.5.31 11:24:35
Czy można uchylić się od alimentów na brata alkoholika narkomana?
Witam!Mój 17 letni brat wraz z matką alkoholiczką podali mnie do sądu, abym płacił na brata alimenty, gdyż oni nie są w stanie sami się utrzymać. Ojciec nie żyje, Matka alkoholiczka, brat ... Zobacz wątek
2011.5.31 11:12:34
Odszkodowanie za umowę o zakazie konkurencji - ile można żądać?
Czy ktos w ogole korzysta z tego forum???? ... Zobacz wątek2011.5.31 10:54:25
Wzrost stóp procentowych - gdzie wziąć kredyt na dom
Witam!Znowu kredyty drożeją!
Stopy procentowe wzrosną do prawie 5 proc. Kolejna podwyżka może mieć miejsce już w czerwcu. Kredyty w złotych będą droższe.
Gdzie się opłaca wziąć kredyt ... Zobacz wątek
2011.5.31 10:45:18
Termin reakcji policji na zgłoszenie przestępstwa
Witam!Ile czasu od zgłoszenia przestępstwa, Policja ma obowiązek zareagować i rozpocząć postępowanie w tej sprawie?
Mój brat został pobity, zgłosiliśmy to na policji, brat leży w szpitalu, ... Zobacz wątek
2011.5.31 10:34:11
Wypadek w pracy - złamana noga i zwichnięta ręka, jakie ubezpieczenie?
Dzień dobry!Moja mama miała wypadek w pracy. Poślizgnęła się na mokrych schodach, świeżo umytych. Jest na L4, ma złamaną nogę i zwichniętą rękę, bardzo niefortunnie upadła.
Jakie ... Zobacz wątek
2011.5.31 10:28:44
Wycofanie stypendiów naukowych dla studentów od października
Cześć!Słyszeliście jakie zmiany chcą wprowadzić dotyczące nas studentów?!
Chcą wycofać nam od października możliwość uzyskania stypendiów naukowych!
Zastąpi je stypendium rektora. ... Zobacz wątek
2011.5.31 10:17:38
Kierunki programowania gier na uczelniach - nowe możliwości
cześć!!!Co myślicie o tym pomyśle, aby otworzyć kierunki na uczelniach, które będą kształcić młodych ludzi w programowaniu gier komputerowych?
Fajna sprawa, powstaną nowe, wciągające ... Zobacz wątek
2011.5.31 10:8:16
Bezrobocie po 50-tce - brak pracy dla doświadczonych inżynierów
Witam, 2 tygodnie temu temu straciłem prace z powodu likwidacji stanowiska, mam 53 lata jestem inżynierem i nie mogę znaleźć pracy z swoim wykształceniem i doświadczeniem! Wszędzie chcą młodych, ... Zobacz wątek2011.5.31 9:59:11
Uszkodzenie wynajętego samochodu - brak protokołu odbioru
WitamMam taki problem, wypożyczyłem samochód (VW multivan) na 10-dniową podróż (2000km) od małej lokalnej firmy.
Po powrocie samochód oddałem, a po prawie 2óch dniach pracownik firmy zadzownił ... Zobacz wątek
2011.5.31 9:50:46
Zmiany w prawie jazdy - nowe przepisy i terminy
Cześć!Słyszałem, że mają wprowadzać jakieś zmiany odnośnie robienia prawa jazdy?!
Czy to ściema czy prawda?
Od kiedy miały by one wejść i co się zmienia?
Planowałem zrobić po ... Zobacz wątek
2011.5.31 9:45:34
Jaka kara za niewprowadzenie kasy fiskalnej?
No ja słyszałem, że są poważne.ponoć jak podatnik nie instaluje kasy fiskalnej to traci prawo do odliczenia części podatku VAT. Do tego są jeszcze kary grzywny z kodeksu karnego skarbowego.
A ... Zobacz wątek
2011.5.31 8:47:20
Ochrona przed bakterią E.coli - sprawdzanie pochodzenia warzyw
Dobry wieczór!Chciałam zapytać jak można chronić się przed tą bakterią??? CZy można jakoś sprawdzić skąd są sprowadzane warzywa na targowiskach?
Czy rozprzestrzeni się ta bakteria jeszcze ... Zobacz wątek
2011.5.30 22:40:52
Opłata dworcowa dla pasażerów w Warszawie - korzyści dla podróżnych
Witam!Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym by polegało wprowadzenie opłaty dworcowej dla pasażerów w Warszawie???
czy to by było korzyste dla pasażera czy raczej nie?
Dzięki za odpwoiedź! ... Zobacz wątek
2011.5.30 22:34:54
Odwołanie lotów z powodu wulkanu - zwrot kosztów
Witam!Czy wie ktoś może, które konkretnie loty zostały odwołane z powodu wybuchu tego wulkanu? Na jak długą zostają one odwołane?
czy ktoś zwróci nam pieniądze za niezrealizowany przelot?
Dzięki ... Zobacz wątek
2011.5.30 22:28:28
Sklep internetowy z eksportem do Niemiec - rozliczenie podatkowe
Witam piszę z pytanie siostra planuje otworzyć sklep internetowy z częściami samochodowymi. Towar do sklepu zakupywać bedzie w hurtowni w polsce a sprzedawać w niemczech. Jak wtedy wygląda sprawa ... Zobacz wątek2011.5.30 21:41:32
Zasiłek dla bezrobotnych przy pracy na pół etatu - naliczanie okresu składkowego
po przepracowaniu siedmiu miesięcy na cały etat coś się należy ... Zobacz wątek2011.5.30 20:45:30
Budowa domu na gruncie rolnym - wymagania i pozwolenia
Teściowje chcą mi przepisać dzialkę a dokładnie 80 arów z czego połowa to łąka a druga część to grunt orny, moje pytanie to czy mogę postawić dom na rolnej części i czy muszę być rolnikiem, ... Zobacz wątek2011.5.30 20:42:33
Czy mąż może zabierać dziecko bez separacji i rozwodu?
A na podstawie czego przyjdzie z tą policją? Ma jakiś wyrok? Niech wniesie sprawę o ustalenie kontaktów zobaczy co wskóra ... Zobacz wątek2011.5.30 19:26:51
Dlaczego opieka społeczna liczy alimenty od ojca do dochodów rodziny?
Nie przeskoczysz tego alimenty są dochodem i maja do tego prawo tak samo jesli starasz np o dodatek na mieszkanie ta sama sytuacja. ... Zobacz wątek2011.5.30 19:23:39
Dziedziczenie mieszkania spółdzielczego po zmarłej matce z lat 80
Rodzice w latach 80 kupili mieszkanie spółdzielcze (wkład). Wkrótce potem matka zmarła a niedawno ojciec. Mieszkanie to kilka lat temu zostało wykupione od spółdzielni. Chcę teraz sądownie potwierdzić ... Zobacz wątek2011.5.30 15:59:28
Negocjacje z bankiem o wycofanie komornika za dobrowolne spłaty
witam, taka sprawa mąż zanim się poznaliśmy wziął kredyt , którego nie spłacał. Dowiedziałam się o tym niedawno kiedy komornik zabrał mężowi połowę pensji. Chciałabym się dowiedzieć ... Zobacz wątek2011.5.30 15:41:12
Przewlekłość postępowania rozwodowego - długie terminy rozpraw
Witam, mam pytanie, ile sąd może odwlekać sprawę rozwodową czekając na świadka pozwanej? Świadek się nie stawił na jedna sprawe i sprawa została odroczona, termin za 3 miesiące nie pasował ... Zobacz wątek2011.5.30 15:28:44
Poszukiwanie godnej pracy za granicą na wakacje
witam, mam takie pytanie poszukuje pracy na te wakacje, ale nie chcę się wpakować w jakąś niewolniczą pracę, czy są jakieś portale oferujące godną pracę np. za granicą, takie które nie wykorzystują ... Zobacz wątek2011.5.30 15:17:16
Podział działki rolnej między rodzeństwo - wyjście ze współwłasności
witam, rodzice zapisali mnie i dwóm siostrom działki rolne, które zostały zapisane całemu rodzeństwu we współwłasności po 1/3 dla każdej. Geodeta porobił mapki aby wyjść ze współwłasności ... Zobacz wątek2011.5.30 15:11:35
Spadek po matce - czy jestem posiadaczem ziemi bez wpisu do KW?
witam , moja sprawa wygląda tak: niedawno sąd przyznał mi spadek po zmarłej matce, która miała sądowo przyznany spadek po swoim ojcu. Ale matka nie jest wpisana do księgi wieczystej tej ziemi. ... Zobacz wątek2011.5.30 14:48:12
Termin wypowiedzenia umowy po zmianie operatora
witam, ile czasu mam na wypowiedzenie umowy po zmianie operatora(i regulaminu de facto) czy jest to 14 dni? Czy jest liczone od momentu zmian, czy od momentu dostarczenia mi pisma o zmianach? ... Zobacz wątek2011.5.30 14:34:45
Egzekucja długu za brak OC z nadpłaty PIT - limity komornika
witam, dług za brak polisy OC jest ściągany z nadpłaty PIT , czy komornik może zabrać całą kwote nadpłaty czy nie jest tak że jest jakaś tam granica procentowa ile może ściągnąć komornik ... Zobacz wątek2011.5.30 14:19:53
Gwarancja na zegarek - wymiana na nowy czy zwrot pieniędzy?
Witam, posiadam gwarancje na zegarek, czy na jej podstawie mogę żądać wymiany towaru na nowy zamiast zwrotu pieniędzy? Czy jest to decyzja sklepu i nie mam żadnych podstaw aby żądać wymiany towaru ... Zobacz wątek2011.5.30 14:9:12
Zmiana operatora internetu - obowiązki nowej firmy wobec klientów
witam, mam takie pytanie zmienia się np. operator mojej sieci internetu osiedlowego, przejmują inna firma, jakie obowiązki ma ta nowa firma? Czy musi przysłać mi nową umowę do podpisania? Jeśli ... Zobacz wątek2011.5.30 13:32:38
Przerwanie stażu przed upływem okresu - konsekwencje prawne
witam, jestem na stażu, czas określony odbywania stażu jest na 3 do 12 miesięcy. Czy mogę przerwać staż po upływie jednego miesiąca? Jakie ewentualnie są konsekwencje? Jak to zrobić? ... Zobacz wątek2011.5.30 13:27:40
Rozliczenie podatkowe pracy w USA dla studenta
witam, jestem jeszcze studentem w wakacje wybieram się do pracy w stanach, jak należy się później z tego rozliczyć czy dostanę formularz odpowiadający naszemu PIT-11 ? czy jest jakaś możliwość ... Zobacz wątek2011.5.30 13:21:51
Program Druki IPS do wystawiania rachunków - opinie użytkowników
witam, czy ktoś ma doświadczenie z programem do wystawiania rachunków Druki IPS? Czy wylicza on poprawnie wszystkie dane? Można bezpiecznie korzystać? ... Zobacz wątek2011.5.30 12:52:12
Praca za granicą na wakacjach a renta rodzinna z ZUS
Witam, mam zamiar po szkole wyjechać na wakacje do pracy za granice, ale nie wiem jak się to odnosi to pobieranej renty. Mam rentę rodzinna ale jeśli rozliczę się za granicą to czy ZUS zawiesi mi ... Zobacz wątek2011.5.30 12:38:57
Spadek po bracie gdy matka miała odebrane prawa rodzicielskie
SPADEK Mój ojciec nie żyje od wielu lat. Matka ma całkowicie odebrane prawa rodzicielskie zarówno do mnie jak i do mojego brata. Nie ma z nią kontaktu 13 lat. W zeszłym roku brat zmarł. Spadek ... Zobacz wątek2011.5.29 21:14:13
Wgląd w akta sprawy o samobójstwie ojca sprzed 14 lat
WGLĄD DO AKTWitam. Mój ojciec 14 lat temu popełnił samobójstwo. Przed śmiercią zostawił karteczkę. Moja matka była przesłuchiwana kilkakrotnie. Ostatecznie sprawę umorzono. Po tym straciłam ... Zobacz wątek
2011.5.29 21:9:14
Kolizja gdy kobieta źle sygnalizowała skręt - jak się odwołać?
Nie masz co dyskutować jechałeś z tyłu i powinieneś mieć taką odległość od poprzedzającego cię samochodu żeby wyhamować,tu nie masz dyskusji.Nic nie ugrasz odwołując się. ... Zobacz wątek2011.5.29 20:43:37
Mandat za wycieraczką - czy muszę płacić?
Jeżeli właściciela nie zastali w samochodzie to zostawili za wycieraczką .Jeżeli czujesz się pokrzywdzony możesz zawsze odwołać się do komendanta policji ,straży miejskiej . ... Zobacz wątek2011.5.29 18:28:55
Alimenty gdy dziecko w ośrodku opiekuńczym - obowiązek płacenia
czy mam obowiązek płacenia jej nadal alimentów na dziecko. jeżeli nie to co mam dale robić. kobiecie z którą mam dziecko opieka w styczniu br odebrała córkę i umieściła ją w ośrodku małego ... Zobacz wątek2011.5.29 17:40:43
Podstawa prawna żądania remontu od sąsiada po zalaniu
Sąsiad z góry zalewa łazienkę.Chcę do niego napisac oficjalne pismo, aby rozwalił płytki i sprawdził rury.NA jaką podstawę prawną się powołac.Iwona ... Zobacz wątek2011.5.29 14:34:18
Odpowiedzialność za długi mieszkania przy zameldowaniu
Czy jestem zmuszony do odpowiedzialności finansowej Chciałbym sie doradzić co mam zrobić w moim przypdadku.Jestem zameldowany na ulicy struga, ale od dzieciństwa mieszkałem w innym domu przy ... Zobacz wątek
2011.5.29 14:17:50
Masz inne pytanie do prawnika?