Forum prawne (strona 506)

Podział majątku między małżonkami po 15 latach bez sądu

Sugeruję rozmowę z notariuszem na ten temat. Zniesiecie małżeńską wspólność majątkową i dokonacie podziału majątku. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.3 15:10:2

Opodatkowanie słomy i owsa - właściwa stawka podatku

witam, na towary rolne obowiązuje 5 proc. podatku, ale dowiedziałem się że jest jakis problem z opodatkowanie słomy i owsa? O co chodzi ? Jaki należy stosować podatek? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 15:9:15

Mieszkanie po matce jako jedyny właściciel - prawo lokatorskie

witam, jestem moja matka zostawiła mi w spadku mieszkanie, które zostało przydzielone jako lokatorskie tylko jej, po rozwodzie wystąpiła o przekształcenia lokatorskiego prawa we własnościowe. Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 15:1:17

Rozwód rodziców - z kim mieszkać po ukończeniu 18 lat?

[cytat]

Witam wszystkich. Prowadzę badania w ramach pracy mgr z psychologii na temat tego, jak młodzi ludzie przeżywają konflikty między swoimi rodzicami. Zwracam m.in. uwagę na sytuację, gdy ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2011.6.3 15:0:2

Bezpłatne porady adwokackie - gdzie i kiedy w czerwcu

witam, w czerwcu ma się odbyć już czwarta akcja bezpłatnych porad adwokackich, wiem że będzie to sobota, ale nie mogę znaleźć informacji gdzie w których miastach będa się odbywac porady i w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 14:51:33

Czy po urlopie wychowawczym przysługuje powrót na to samo stanowisko?

Czy po urlopie wychowawczym mój pracodawca ma obowiązek przyjąć mnie z powrotem do pracy na to samo stanowisko na którym byłam popr4zednio? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 14:50:43

Jak długo czeka się na dokumenty rozwodowe po zakończonej sprawie?

Witam, mam pytanie dotyczące papierów rozwodowych.Jak długo czeka sie na papiery rozwodowe? Jestem już po zakończonej sprawie a jeszcze nic nie otrzymałam. czy trzeba wystąpić do sądu o wysłanie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 14:48:13

Nowe przepisy o działalności gospodarczej od lipca

Słyszałem, że od 01 lipca mają wejść nowe przepisy dotyczące zakładania działalności gospodarczej. czy mógłby ktoś napisać czego będą dotyczyły te zmiany? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 14:36:29

Komornik ignoruje ściąganie alimentów mimo wskazanych źródeł dochodu

Koszt to ok 100zł , ale można złożyc wniosek o zwolnienie z kosztów od skargi (załącz oświadczenie o stanie majątkowym i dochodach )
  ... Zobacz wątek

11 odpowiedzi

2011.6.3 14:6:35

Rozwód w Polsce gdy ślub był w USA - jurysdykcja sądu polskiego

Jaka wygląda procedura rozwodowa z obcokrajowcem? Mój mąż jest z Hiszpanii. Czy załatwimy sprawę rozwodową w Polskim sądzie? Jakie formalności są z tym związane? ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.6.3 14:2:42

Cofnięcie darowizny dla brata - warunki i okoliczności

a czy spadkobierca może odwołać darowiznę darczyńcy (i spadkodawcy) ... Zobacz wątek

8 odpowiedzi

2011.6.3 13:52:2

Eutanazja w prawie polskim - dozwolone przypadki i metody

Bardzo nurtuje mnie problem eutanazji.

Jak wygląda obecnie w prawie Polskim kwestia eutanazji?
Czy ona jest w ogóle dozwolona i możliwa?
W jakich przypadkach można ją ewentualnie wykonać?
Jakie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 13:33:43

Odmowa zgody na zabranie nieruchomości pod budowę kanalizacji

Czy można nie wyrazić zgody na zabranie prywatnej nieruchomości przez Gminę, pod budowę kanalizacji?

... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 13:28:17

ZUS ma określić kwotę dorobku bez utraty świadczeń

zmiany wchodzą w życie 31 sierpnia i będą dotyczyć również kwot dochodu od którego zależy prawo do wcześniejszej emerytury, renty z tytułu niezdolności do pracy i renty rodzinnej. ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2011.6.3 13:13:22

Premia gwarancyjna na remont z dwóch książeczek mieszkaniowych

znalazłem informację że gdy bank nie chce wypłacić premi to można odwołać się do Regionalnego Oddziału Detalicznego obsługującego dany oddział Banku, lub do Centrali Banku. ... Zobacz wątek

6 odpowiedzi

2011.6.3 12:59:28

Jakie dokumenty do wypłaty premii gwarancyjnej na remont?

A ja dodam jeszcze, że gdy bank nie chce wypłacić premi gwarancyjnej można odwołać się do Regionalnego Oddziału Detalicznego obsługującego dany oddział Banku ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.6.3 12:56:25

Jak wybudować dom na działce rolnej?

Jak można wybudować dom na działce rolnej?
Czy w ogóle istnieje taka możliwość?
Podczas ostatniego przekształcenia wykonywanego w naszej Gminie, ta działka akurat nie została uwzględniona.
Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 12:35:16

Wstrzymanie świadczeń przez urząd - pobyt ojca za granicą

witam, FA wstrzymał mi wypłatę świadczeń, już od 5 miesięcy ich nie otrzymuję Świadczenia te zostały wstrzymane z powodu zdobycia przez komornika informacji o rzekomym pobycie mojego ojca na ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 12:34:19

Oszustwo na POBIERACZEK.pl - czy można wygrać z takimi praktykami?

Też miałem podobny problem, ale nie wnosiłem sprawy do sądu bo i tak stwierdziłem, że przegram. Regulamin to regulamin. Mam nauczkę na przyszłość. ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.3 12:27:32

Umowa darowizny samochodu - co powinna zawierać

Wszelkie umowy znajdzie Pan w zakładce dokumenty na stronie e-prawnik.pl.
Lepiej jest przekazać w darowiźnie. Wiąże się z tym pewna opłata, ale unia się tym samym wszelkich sporów rodzinnych, ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2011.6.3 12:25:6

Obdukcja po czasie - czy będzie wiarygodna dla sądu?

witam, czy jak pójdę na obdukcje po pewnym czasie jak już siniaki zaczęły znikać to lekarz wypisze że to nic takiego, czy będzie widział że wcześniej były większe? Czy takie zaświadczenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 12:17:6

Czy w odpowiedzi na pozew rozwodowy trzeba załączać dowody?

witam, dostałem pozew rozwodowy i mam pytanie czy w otpowiedzi na niego trzeba od razu załączać jakieś dowody do sprawy jak się chce wnieść ?? Czy można je przedstawic później a w odpowiedzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 12:12:24

Gdzie znaleźć kurs mediatora sądowego w najbliższym czasie?

Ośrodek Konsultacyjno - Mediacyjny w Lublinie
Mediator sądowy: 20, 21, 27, 28 sierpień 2011 r.
Zapisy na szkolenia odbywają się poprzez wpłaty na konto lub w biurze OKM Lublin od poniedziałku ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.3 12:10:47

Wniosek o ukaranie za utrudnianie kontaktów z dzieckiem

witam, słyszałem że można wystąpic do sądu o ukaranie byłej za utrudnianie kontaktów z dzieckiem, ponoć jest jakis specjalny wniosek który trzeba w takiej sytuacji złożyć? Wie ktos skąd go ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 12:8:22

Jak zostać kuratorem sądowym - wymagania i procedura

Chcąc zostać kuratorem sądowym zawodowym należy spełnić poniższe warunki:
* posiadać obywatelstwo polskie * korzystać z pełni praw cywilnych i obywatelskich * być nieskazitelnego charakteru ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.3 12:5:26

Czy można założyć monitoring prywatny wychodzący na ulicę?

Myśle, że Pan nie musi się obawiać, bo i tak nikt tego nie sprawdzi. A dla ochrony własnej Pan może  Pan sobie założyć :) ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.3 12:1:50

Nowe przepisy o świadectwie pracy dla umów terminowych

Zbiorcze świadectwo pracy za okres trwania kilku umów terminowych nie obejmuje już swoim zakresem umowy o pracę na czas nieokreślony. Nowe regulacje zawarte w art. 97 Kodeksu pracy sugerują, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.6.3 12:0:32

Faktury leasingowe bez przekazania dokumentów rejestracyjnych

Ja wszelkie dokumenty ściągam z strony e-prawnika. Jest tam zakładka dokumenty. ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.6.3 11:58:6

Zasiłki dla bezrobotnych - wysokość i warunki przyznania

Obecnie nowy zasiłek dla bezrobotnych wynosi 717 zł brutto - taka kwota będzie wypłacana tylko przez pierwsze trzy miesiące. Gdy upłyną wysokość zasiłku spadnie do 563 zł brutto.
Pamiętaj ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.3 11:56:25

Pełnomocnik z urzędu i zwolnienie z kosztów sądowych - szanse

Witam, jakie są szanse na uzyskanie pełnomocnika z urzędu i zwolnienia z kosztów sądowych? Czy jak się składa wniosek to liczą się głównie dochody osoby i stan jej bytu? Czy przy rozpatrywaniu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 11:50:33

Odrzucenie spadku po nieobecnym przez lata ojcu

Ojciec, który zostawił mnie i mamę zmarł. Zostawił mi w spadku jakieś nieruchomości i jakieś pieniądze. Dodam, że był bardzo bogaty. Ja jednak nie chce od niego nic! Nie było go przez 24 lata ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 11:43:9

Czy właściciel może nie oddać zadatku za rezygnację z wynajmu?

Witam,
Moje pytanie dotyczy zadatku który wyłożyłem jako zabezpieczenie umowy najmu mieszkania. Tydzień temu wyłożyłem 2000 zł i podpisałem takie pokwitowanie, jednak z pewnych przyczyn nie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 11:37:11

Prawa pełnomocnika osoby niepełnoletniej przy sprzedaży nieruchomości

Czy pełnomocnik osoby niepełnoletniej może zadecydować o sprzedaży nieruchomości należącej do tego dziecka?
Jakie prawa ma pełnomocnik osoby niepełnoletniej? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 11:33:5

Odpowiedzialność wychowawcy na koloniach - prawa i obowiązki

Jadę w tym roku na kolonie z dziećmi. Będę tam wychowawcą. Chciałem zapytać jakie mam prawa, bo swoje obowiązki już znam, ale nikt nie mówi o prawach. Np. czy odpowiadam za to, że chłopiec ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 11:17:42

Nadgodziny bez zapisów w umowie - obowiązek wypłaty przez pracodawcę

zajmuje się w pracy sprawami administracyjnymi. bardzo często zostaje po godzinach i kończę pracę, która ma także swoje terminy ustalone odgórnie. Szef jednak twierdzi, że nie mam w umowie zapisanego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 11:12:13

Koszty rozwodu gdy pozew wnosi mąż z jego winy

Mój maż wniósł pozew o rozwód. Rozwód jest z jego winy, bo to on mnie zdradził i to ona ma nową partnerkę. Czy wchodząc na drogę sądową ja także muszę płacić jakieś pieniądze za tą ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 11:2:9

Limit urlopu na żądanie - ile dni przysługuje w roku

Chciałam ostatnio wziąć sobie jeden dzień urlopu na żądanie. Szef powiedział mi, że juz wykorzystałam limit!
Czy w ogóle jest jakiś limit urlopu na żądanie? Ja wzięłam ostatnio tylko w ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 10:43:19

Darmowy staż pracy - obowiązek płacenia i zaliczanie do stażu

Zaproponowano mi staż pracy, ale niestety darmowy. Czy oni nie mają obowiązku płacić za staż pracy? A czy staż pracy liczy się do lat pracy? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 10:39:50

Darmowy system CRM - sprawdzanie legalności oprogramowania

Prowadzę małą firmę i chciałbym zainstalować system crm. Znalazłem w internecie darmowe pobranie tego programu. Jak sprawdzić czy jest to legalne? Nie chciałbym w razie kontroli płacić kary ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 9:57:33

Kasa fiskalna w firmie ochroniarskiej - obowiązek i kary

Jestem właścicielem firmy ochroniarskiej. Obowiązuje mnie zainstalowanie kasy fiskalnej. Ale jeszcze tego nie zrobiłem. Czy czeka mnie za to jakaś kara?
Gdzie mam się udać po tą kasę fiskalną, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 9:51:35

Zmiany w rekrutacji do Policji - nowe wymagania

Słyszałem, że weszły zmiany dotyczące starania się o posadę policjanta.
Jakie są te zmiany?
Czy będzie teraz trudniej dostać się do Policji??? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 9:44:0

Założenie restauracji - dotacje z Unii Europejskiej dla kucharza

Chciałbym rozkręcić jakiś biznes, a dokładnie restauracje. Jestem kucharzem i chciałbym pracować w końcu na swoim. Jednak brakuje mi wkładu własnego na rozkręcenie czegokolwiek. Czy jest jeszcze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.3 9:14:0

Nowelizacja zabiera dodatki mieszkaniowe - dlaczego?

Skoro masz mieszkanie na własność, to chyba nie jesteś tak biedna, żeby musieć mieć jeszcze do niego jakieś dodatki!
Inni w ogóle nie mają za co i gdzie mieszkać! ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.2 22:26:42

Odwołanie od odmowy reklamacji butów skórzanych po dwóch tygodniach

Ja wszelkie wzory pism i gotowe pisma ściągm z tej strony.
http://dokumenty.e-prawnik.pl/

mają duży wybór ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.2 22:23:31

Wycofanie stypendiów naukowych - czy to koniec motywacji do nauki?

Mi też to bardzo się nie podoba!
Ja jeszcze słyszłam, że jak ktoś za ten rok 2010/2011 uzyskał średnią kwalifikującą się do stypendium, to i tak go nie dostanie!!!
A przecież prawo nie działa ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.2 22:17:50

Rezygnacja z najmu mieszkania studenckiego przed upływem umowy

chce zrezygnować z mieszkania, ktre wynajmowałem w Krakowie na okres roku studiów. Nie zostaje w Krakowie na wakacje i nie jest mi ono potrzebne. W umowie w prawdzie mam wynajęty do końca sierpnia.
Ale ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.6.2 21:57:38

Facet pobił kuzynkę na osiedlu - jak nie dać mu ujść na sucho?

Nie chodzi o psa bo psa ma co ją broni -i jemu przeszkadza nawet jak pies szczeka na niego . Strasznie męczący sąsiad już z nim miała takie sytuacje najbardziej się martwię, że sprawa może zostać ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2011.6.2 21:9:0

Opłaty za media w wynajmie - co wchodzi w czynsz?

Wszystko zależy jak się umówiliście. Zazwyczaj te"media" to wszystkie opłaty. A "1000zł" to odstępne. Czasem czynsz do spółdzielni jest już w "odstępnym"+prąd i gaz.

Pozdrawiam
... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.2 17:24:17

Czy pożyczka przedawnia się po 3 latach nieściągania?

Jeżeli bieg przedawnienia nie został przerwany to zgodnie z art. 118 kc - 3 lata jeżeli pożyczki udzieliła firma a 10 lat jeżeli osba fizyczna ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.2 15:45:42

Bezpłatny dowóz do pracy jako dodatkowy przychód - jak rozwiązać?

będzie to przychód jeśli konkretną kwotę takiego świadczenia (jakim jest dowóz) da się przypisać jednej osobie.  ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2011.6.2 15:30:31

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika