Forum prawne (strona 556)

Wzór rozliczenia PIT-28 i termin złożenia zeznania

Witam
Czy wie ktos może gdzie znajde wzór rozliczenia PIT-U 28 oraz do kiedy trzeba go rozliczyć?Z góry dziekuje za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.17 11:7:50

Podział domu na pół bez zgody współwłaściciela

Witam,
czy jest możliwy podział domu jednorodzinnego na pół w pionie, jeżeli:
1. nie ma ściany konstrukcyjnej - nośnej,
2. jeden ze współwłaścicieli ma udział w tym domu 2/3 oraz nie wyraża ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.17 3:43:28

Brak sprawozdań o odpadach niebezpiecznych w przychodni - konsekwencje

dotyczy corocznych sprawozdań(Ja -NZOZ mała przychodnia) gospodarki odpadami niebezpiecz. składanych do urzedu marszałkowskiego Kilka lat prowadzę przychodnię w małym mieście,regularnie zgodnie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.17 1:28:34

Urlop ojcowski na okres próbny - jak zaplanować 10-15 dni przy dziecku?

Witam, pracuje na umowę o prace jestem na trzymiesięcznym okresie próbnym, moja żona jest w 9 miesiącu ciąży. Chciałbym się dowiedzieć jak najlepiej rozplanować (co zrobić) żeby po porodzie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.17 0:6:41

Blokada konta przez komornika a opłaty bankowe - reklamacja

Witam. Sprawa wygląda następująco.
Od około 2 lat miałem komornika na karku za nie zapłacony mandat.
Zajęcie na 690 zł. Nie płaciłem ponieważnie miałem w początkowym okresie pracy. Po pewnym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 23:49:49

Podział dotacji rolnych po rozwodzie - czy podlegają podziałowi?

Czy dotacje podlegają podziałowi? Witam, w trakcie mojego byłego małżeństwa sporządziłam dokumenty o dotacje na ziemie rolne i są one imienne na mnie (właścicielami ziemi jesteśmy oboje), ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 22:21:58

Żółte światła dalekosiężne w samochodzie - zgodność z przepisami

Witam, mam dosyć duży dylemat i nawet diagnosta nie był w stanie mi udzielić odpowiedzi niestety. Problem mój polega na tym, iż w samochodzie mam dodatkowe oświetlenie w postaci świateł przeciwmgielnych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 22:1:55

Zmiany w wynagrodzeniu - aneks z premią na zlecenie i dodatkami

Witam!

Mam pytanie, nie znam się za dobrze na prawie pracy itp.

W firmie w której pracuję od jakiegoś czasu nie dzieje się najlepiej.
Dyrekcja uznała aby poprawic kondycję finansową każdy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 20:48:22

Świadczenie za opiekę nad starszymi rodzicami - możliwości wsparcia

Witam mam problem. Opiekuje sie starszymi rodzicami, oboje są po 80 roku zycia, wymagaja oni codziennej opieki ktora niestety kosztuje. Oboje maja emerytury, lecz nie wystarcza ona na opieke i lekarstwa. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 19:56:7

Egzekwowanie alimentów z zagranicy - procedura windykacji

Ojciec mojego dziecka przebywa w kraju.Ja natomiast mieszkam za granica.Zostawial nas tu i wyjechal.Wyegzekwowalam platnosc alimentow tylko pzrez 4 miesiace.Znow nie placi.Nie mam pieniedzy na osobiste ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 19:1:35

Nieautoryzowane stałe zlecenie na koncie - zgłoszenie na policję

Nieautoryzowane stałe zlecenia ktoś założył na moim koncie bankowym stale zlecenie na kwotę 300zl dla osoby której nie znam czy powinienem zadzwonić na policje , jeżeli bank już poinformowałem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 18:37:36

Wybór między emeryturą a pracą do września - wady i zalety

Do końca września emeryci łączący emeryturę z pracą muszą wybrać, czy chcą nadal pracować w dotychczasowej firmie, czy wybierają emeryturę. Czy dotyczy to wszystkich pracujących emerytów? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 15:48:16

Obrona dłużnika przed utratą mieszkania w egzekucji

witam, chciałabym się dowiedzieć w jaki sposób dłużnik może bronić się przed utratą mieszkania podczas egzekucji? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 15:30:16

Koszty egzekucji z nieruchomości - opłaty komornicze

witam. chciałbym się dowiedzieć z jakimi kosztami wiąże się egzekucja z nieruchomości? z góry dziękuję za udzielenie odpowiedzi! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 15:21:12

Podatek VAT od usług cateringowych w roku bieżącym

Witam
Jaki w roku 2011 jest podatek od usług cateringowych z góry dziekuje za wszelkie informacje.
Pozdrawiam
... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 14:11:20

Konsekwencje zaległości we wpłatach do wspólnoty mieszkaniowej

witam. chciałabym się dowiedzieć jakie są konsekwencje wszczęte przeciwko właścicielowi mieszkania, który zalega z wpłacaniem zaliczek na pokrycie kosztów zarządu i utrzymanie części wspólnych ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 14:3:42

Pozew o rozwód bez adwokata - czy można spisać samodzielnie?

Chciałabym złożyć pozew o rozwód i w związku z tym mam pytanie czy musi on być pisany przez adwokata czy mogę zrobić to sama? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 14:0:18

Kiedy emerytury będą wyższe - marzec czy kwiecień?

Czy w marcu emerytury będą już wyższe czy dopiero w kwietniu? Bardzo proszę o odpowiedź. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 13:57:52

Ulga na 17-latka który nie uczy się - czy przysługuje?

Mój syn ma 17 lat ale już się nie uczy, czy w takim razie przysługuje mi ulga na niego od państwa? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 13:55:2

Obowiązki członka wspólnoty mieszkaniowej - wpłaty i terminy

Każdy członek wspólnoty mieszkaniowej zobowiązany jest do wpłacania zaliczek na pokrycie kosztów zarządu i utrzymanie części wspólnych nieruchomości. Na koszty zarządu składają się w szczególności ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 13:34:36

Składka na ubezpieczenie zdrowotne w roku bieżącym

Witam
Mam pytanie ile wynosi skłądka na ubezpieczenie zdrowotne w roku 2011?Z góry dziekuję za odpowiedzi ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 13:25:38

Opłata za abonament RTV za kwartał - wysokość stawki kwartalnej

Witam
Ile wynosi opłata za abonament telewizyjny i radiowy w roku 2011 za okres 1/4 roku?Będę wdzieczna za odpowiedzi.
Pozdrawiam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 13:18:44

Składki ZUS na urlopie wychowawczym - wysokość opłat

Witam
Ile wynosza skłądki ZUS na urlopie wychowawczym?Czy ktoś coś wie na ten temat?Z góry dziekuję za pomoc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 13:13:38

Dokumenty potrzebne do pracy w Niemczech - formalności dla obcokrajowca

Witam
CJakie dokumenty sa potzrebne, aby wyjechać do pracy za granicę a dokładnie do Niemiec, co potzrebne jakie dokumenty?Z góry dziekuję za wszelkie iformacje na ten temat ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 13:8:31

Stawka VAT na szkolenia - wysokość podatku od usług edukacyjnych

Witam
Ile wynisi Vat na szkolenia?Z góry dziękuję za informacje.
Pozdrawiam ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 12:13:32

Wysokość diety w wyjazdach zagranicznych - różnice w stawkach

Witam
Mam pytanie jak jest wysokośc diety na rok 2011, jesli chodzxi o wyjazdy zagraniczne?Jakie są różnice między kwotami w przypadku wyjazdów krajowych a zagranicznych.Z góy dziękuje ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 12:7:16

Nowa ustawa żłobkowa na rok bieżący - pełny tekst

Witam
gDzie znajde tekst całkowity nowej ustawy żłobkowej na rok 2011?Z góry dziekuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 12:2:58

Jednolity tekst ustawy o rachunkowości na rok bieżący

Witam
Gdzie znajde tekst jednolity ustawy o rachunkowości na rok 2011?Z góry dziekuję ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 11:56:35

Obowiązek alimentacyjny gdy dziecko przerywa i wraca do szkoły

Witam
Mam taki problem związany z moja córką i płaceniem przeze mnie alimentów.W zeszłym roku przerwała szkołę nie chciała się dalej uczyć, w tym czasie osiągnęła pełnoletność.W tej ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 9:22:33

Zwolnienie lekarskie po zakończeniu umowy o pracę - czy ZUS wypłaci?

witam ,chciałabym się dowiedziec jak to jest jestem na chorobowym do 28 lutego,umowe o prace tez mam do 28 lutego i prawdopodobnie mi nie przedłuża ponieważ już długo choruję,a co z nastepnym zwolnieniem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 8:49:25

Podważenie intercyzy podpisanej pod presją przed rozwodem

W jaki sposób podważyć intercyzę? Podpisana pod presją, nieświadomie na kilka miesięcy przed rozwodem. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 2:16:20

Punkty karne i mandaty za wykroczenia drogowe - stawki

CZYNY O CHARAKTERZE SZCZEGÓLNYM:

* nieudzielenie pomocy ofiarom wypadku - 10 pkt karnych i do 500 zł mandatu
* spowodowanie kolizji - 6 pkt karnych i do 500 zł mandatu
* spowodowanie innego zagrożenia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.16 0:2:10

Sprzeciw wobec rezygnacji z udziału w spadku - czy sąd nakaże wypłatę?

Rodzina proponuje mi zebym zrezygnowal z należnej mi częsci spadku na żecz spadkobiercy.Jeśli nie wyraże zgody to czy sąd nakaże spadkobiercy wyplacić mi należną kwote? Po śmierci mego ojca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.15 23:52:17

Zakaz prowadzenia pojazdów dla pijanego pieszego i rowerzysty

Na podstawie art. 42 kodeksu karnego paragrafu pierwszego:

?Sąd może orzec zakaz prowadzenia pojazdów określonego rodzaju w razie skazania osoby uczestniczącej w ruchu za przestępstwo przeciwko ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.15 23:35:14

Okoliczności zatrzymania prawa jazdy przez policję - katalog przypadków

1. uzasadnione podejrzenie, że kierujący znajduje się w stanie nietrzeźwości lub w stanie po użyciu alkoholu bądź środka działającego podobnie do alkoholu (narkotyków),

2. stwierdzone zniszczenie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.15 23:29:52

Odmowa przyjęcia mandatu - kiedy warto się nie zgodzić?

witam ! chciałabym się dowiedzieć w jakich okolicznościach można / należy / warto odmówić przyjęcia mandatu ?? z góry dziękuję za odpowiedź! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.15 23:25:47

Redukcja punktów karnych - sposoby i zmiany od roku

Witam. Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób zredukować liczbę punktów karnych? zajdą jakieś zmiany w tej kwestii od 2013 roku?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.15 23:16:21

Dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów za śmiertelny wypadek

Kierowcy, którzy pod wpływem alkoholu spowodują śmiertelny wypadek drogowy ? prawo jazdy obligatoryjnie odbierane jest im na zawsze. Sąd może odstąpić od zastosowania zakazu wyłącznie wówczas, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.15 23:13:2

Odpowiedzialność pasażera za dopuszczenie pijanego kierowcy

Odpowiedzialność za stan nietrzeźwości u kierowcy może ponosić nie tylko sam kierowca, lecz także pasażer, który dopuścił pijanego za kierownicę. Zgodnie z art. 179 kodeksu karnego może on ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.15 23:8:3

Kary za jazdę w stanie nietrzeźwości - więzienie do lat

Stan nietrzeźwości, czyli ponad 0,5 promila w wydychanym powietrzu, to już przestępstwo, za które oprócz odebrania uprawnień na okres do 10 lat i grzywny grozi do 2 lat więzienia. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.15 23:4:55

Jazda po alkoholu - kary i zakaz prowadzenia pojazdów

Stan po spożyciu alkoholu jest wtedy, gdy stężenie alkoholu we krwi zawiera się między 0,2 a 0,5 promila (bądź od 0,1 do 0,25 mg w 1 dm sześc. wydychanego powietrza).

Zgodnie z kodeksem karnym ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.15 23:2:1

Utrata prawa jazdy od 2013 roku - nowe okoliczności i zasady

Witam, chciałabym się dowiedzieć, kiedy i w jakich okolicznościach będzie można utracić prawo jazdy zgodnie z przepisami wchodzącymi od 1 stycznia 2013 roku. z góry dziękuję za odpowiedź! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.15 22:59:22

Najważniejsze przepisy ustawy o kierujących pojazdami - kursy zamiast egzaminów

Najważniejsze z punktu widzenia kierowcy przepisy ustawy o osobach kierujących pojazdami:

* wycofanie konieczności powtórnego zdawania egzaminu po przekroczeniu 24 punktów karnych. Zamiast tego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.15 22:55:20

Zatrzymanie prawa jazdy za 25 punktów karnych

Wystarczy, że policja złapie nas na gorącym uczynku, uzbieramy 25 punktów karnych i zostajemy pozbawieni prawa jazdy. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.15 22:42:30

Wysokość tegorocznej podwyżki świadczeń emerytalnych

Witam, pragnę się dowiedzieć jaka będzie tegoroczna podwyżka świadczeń?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.15 22:25:15

Skąd pochodzi wskaźnik waloryzacji emerytur?

Witam. Pragnę się dowiedzieć skąd pochodzi wskaźnik na podstawie którego obliczana jest waloryzacja?? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.15 22:22:53

Kto otrzyma marcową podwyżkę świadczeń emerytalnych?

Witam. Chciałbym się dowiedzieć kto otrzyma marcową podwyżkę?? z góry dziękuję za odpowiedź! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.15 22:20:5

Jak samemu obliczyć podwyżkę emerytury - wzór kalkulacji

Witam, chciałabym się dowiedzieć w jaki sposób samemu policzyć podwyżkę? Z góry dziękuję za odpowiedź! ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.15 22:18:16

Podwyżka rent i emerytur o 3,1% w marcu - wzrost średnich świadczeń

W marcu 9,6 mln rencistów i emerytów otrzyma podwyżkę wynoszącą 3,1 proc. Przeciętna emerytura z ZUS, która wynosi 1724 zł, wzrośnie zatem o prawie 54 zł brutto. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.15 22:15:2

Emeryci pracujący u dotychczasowego pracodawcy - termin rozwiązania umowy

Osoby, które od 8 stycznia 2009 roku do końca 2010 roku przeszły na emeryturę, a które kontynuują zatrudnienie u dotychczasowego pracodawcy, muszą do końca września 2011 roku rozwiązać umowę ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2011.2.15 22:10:13

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika