Forum prawne (strona 453)
uciążliwy pies sąsiadów
Witam.A co jesli mieszkam na wsi i za ogrodzeniem całymi dniami ujadają 2 psy? Rzucają się do ogrodzenia płosząc moje konie, narażając osoby prowadzące je na urazy oraz doprowadzają do szału ... Zobacz wątek
2012.5.7 18:8:32
Deben na kocie studenckim bez prawa debetu za opłaty związane z prowadzeniem konta
Witam, przez ostatni rok nie kozystałam z konta studenckiego , na ktorym nie mam prawa zaciagnac debetu, nawet gdybym mocno chciala. Od jakis 4 miesięcy dostaje listy od zarządu banku PKO z wezwaniem ... Zobacz wątek2012.5.7 15:9:13
Zderzenie auta z sarną i problem z odszkodowaniem.
Witam, spotkała mnie ostatnio dziwna rzecz. Jadąc za dnia przez odcinek drogi przechodzący przez las, miałem zderzenie z sarną, która pokiereszowała nieźle mój samochów. sarna wybiegła nagle, ... Zobacz wątek2012.5.7 11:12:31
zarobki na stażu
Witam, suzkam informacji na temat zarobków na stażu. Czy staże z urzędu miasta, są takie same kwotowa, np za cały etat a pół etatu? tzn za cały etat 1000zł za pół w takim razie 500zł? Czy ... Zobacz wątek2012.5.7 10:50:41
izba wytrzeźwień
Hej. Mam pytanie dotyczące opłat za pobyt w izbie wytrzeźwień. Czy te oplaty są regulowane przez prawo w jaki kowlwiek sposób, tzn czy sa regulowane odgórnie, ustawowo, czy kazdy ośrodek moze sobie ... Zobacz wątek2012.5.7 10:48:38
Wybory w Grecji pokazały brak zaufania do rządzących!!
Witam witam witam. I pytam czy myślicie że po tym co dzieje się ostatnio w UE, niektóre z państw i rządów nie zepną pośladów ze strachu przed tym że może ich czekać to samo co w Grecji... ... Zobacz wątek2012.5.7 10:36:31
Nowelizacja Kodeksu Postępowania Cywilnego 3 maj 2012 rok.
Nowelizacja ta ma na celu wprowadzenie zmian mających przyspieszyć prowadzenie procesów cywilnych i uniemożliwić stronom przedłużanie tego postępowania. Do tej pory jeśli nie zostały zgłoszone ... Zobacz wątek2012.5.7 10:9:42
niedrożne rowy melioracyjne - zalanie terenu
Prawnicy na forum chyba dalej są na weekendzie majowym... ze swojej prostej wiedzy mogę powiedzieć, że tak, powinni płacić za szkody wyrządzone przez albo zrobienie albo nie dbanie o przejrzystość ... Zobacz wątek2012.5.7 9:38:3
25 punktów karnych - możliwość swobodnej jazdy
... ja to rozumiem jako celowe uniknięcie odpowiedzialności i celowe oraz złe rozumienie i wykorzystanie prawa. Skoro przekroczyło się 24-25 pkt. to nara, tracisz prawko, a nie wykorzystujesz motyw ... Zobacz wątek2012.5.7 9:35:38
Przedawnienie karalności - prosze o podpowiedz.
Z tego co wiem to nie ma takiej rzeczy w kodeksie karnym która przedawnia się po roku, radze odezwać się w swojej sprawie, i iść na komendę albo sprawdzić w sądzie czy w pańskiej sprawie toczy ... Zobacz wątek2012.5.7 9:33:6
Odwołanie od wyniku egzaminu na L- prawo jazdy?
Droga Pani, jaki dokładnie był powód oblania przez Panią egzaminu? Co to znaczy uwziął się, proszę dać przykład tego zachowania egzaminatora. W samochodach są kamery i one wszystko rejestrują, ... Zobacz wątek2012.5.7 9:31:37
wyrejestrowanie z urzedu pracy 2012
nie, zawsze możesz sie wyrejestrować, nie ma za to żadnej kary, jest to dobrowolne. ... Zobacz wątek2012.5.7 9:29:36
Święto Flagi i znieważanie flagi państwowej.
hej a ile taka grzywna wynosi?! ... Zobacz wątek2012.5.7 9:29:1
kolejna umowa na tym samym stanowisku.
dobre pytanie, o to samo chciałbym się dowiedziec, martwi mnie tylko to że nikt tu na tym forum nie odpowiada... tzn nie daje konkretnych odpowiedzi... jakiś prawnik wie jak z tymi umowami jest? czy ... Zobacz wątek2012.5.7 9:28:9
Działka rekraacyjna a działka budowlana - różnice?
Działka rekraacyjna a budownala.Zostałem współwłaścicielem 2 działek:
jednej 900m^2 a drugiej połozonej wzdłuż wspomnianej - ok 100m^2. Te 100m to pas długości działki i szerokości 1,5m ... Zobacz wątek
2012.5.6 20:50:28
Prawo cywilne
Jezeli moja mama oddala mojemu synowi mieszkanie w darowiznie,to czy moja siostra moze sie upomniec o tak zwany zachowek w postaci czesci mieszkania lub splaty czesci jego wartosci.Jezeli tak toco mozna ... Zobacz wątek2012.5.6 8:32:10
Jakie dokumenty są potrzebne do zbycia domu wraz z posesją ?
Jakie dokumenty są potrzebne do zbycia domu wraz z posesją ? budynek z niepełną dokumentacją po budowie.Chęć kupna. ... Zobacz wątek2012.5.6 7:46:51
nieobyczajne zachowanie - sprawa w toku
Mozna ją posiąść - aby dobrowolnie! na miedzy między warkoczami (ziemi). ... Zobacz wątek2012.5.5 11:48:17
Wydłużenie dachu dwuspadowego
Wydłużenie dachu dwuspadowego Mam domek jednorodzinny z dachem dwuspadowym pokrytym eternitem. Chcę wymienić pokrycie dachowe i jednocześnie wydłużyć dach o 40 cm. Czy na wydłużenie dachu potrzebne ... Zobacz wątek2012.5.5 10:37:5
skarga pauliańska a zrzeczenie się dziedziczenia przez dlużnika
Najmocniej przepraszam za zamieszczenie tematu w złym dziale. ... Zobacz wątek2012.5.4 21:28:19
Alimenty po ukończeniu 18 lat
Możesz tylko zastanów się co zrobi z tym młodzież bo ja wam powiem że czasem może to się skończyć że matka dołoży i otworzy drzwi młodzieży z hasłem wynajmij sobie pokój. ... Zobacz wątek2012.5.4 16:35:37
Ubiezpieczenie zdrowotne małżonki z zagranicy
Witam, wkrótce biorę ślub z narzeczoną z Gruzji. Jestem studentem i utrzymują mnie rodzice, także ubezpieczony zdrowotnie jestem pod rodzicami. Będziemy ubiegać się o zezwolenie na zamieszkanie ... Zobacz wątek2012.5.4 16:0:51
Ksiazeczka mieszkaniowa zlikwidowana w 1999 roku- problem.
Witam serdecznie , mam mega problem i nie wiem jak to rozwiazac . Sprawa wyglada nastepujaco:W 1999 roku nadarzyla mi sie okazja zdobycia mieszkania po wplacie 30% wartosci (TBS) nie mialam pieniedzy ... Zobacz wątek
2012.5.4 15:36:11
pobicie przez osobe nie pełnoletnia.
jak ponizej 17 lat to sąd rodzinny. i pewnie kurator do tego... Zobacz wątek
2012.5.4 13:39:45
Czy dozwolone jest palenie ogniska albo grilla na trawniku.
nie, nie jest, grill to jeszcze pół bidy, bo mozna zamknac albo przenisc, z ogniskiem to inna sprawa, w miescie nie wolno palic ogniska chyba ze na swojej działce, lub ziemi, lub budynku. w innym wypadku ... Zobacz wątek2012.5.4 13:39:24
grillowanie na balkonie
O ile spółdzielnia w regulaminie nie zaznaczyła ze nie mozna palic to mozna, ale jak np. napisali ze nie mozna rozsiewac zapachów ktore moge utrudniac zycie innym sasiadom to tzn ze jest to ukryty ... Zobacz wątek2012.5.4 13:38:19
prawo do spędzenia nocy z chłopakiem
chyba nie ma takiego prawa;p w sredniowieczu było prawo pierwszej nocy, no ale to by ocjciec twojego chłopaka miał tutaj wiele do powiedzenia, ale uwierz mi, raczej bys tego nie chcaiła. ... Zobacz wątek2012.5.4 13:35:57
Zeznanie po terminie - PIT 2011
Uwaga spóźnialscy. Nieterminowe złożenie zeznania to wykroczenie skarbowe. US może dać za to mandat, zwykle są to sumy nawet do kiluset złotych. Dobra wiadomość jest taka że zwykle US rezygnuje ... Zobacz wątek2012.5.4 13:28:4
kara za zniszczenie flagi narodowej- innego państwa.
Witam, mam takie pytanie, jak sąd polskie i prawo karne patrza na niszczenie mienia w postaci flagi narodowej- barw narodowych innego panstwa przez obywatela RP? Tak samo jak niszczenie flagi RP jest ... Zobacz wątek2012.5.4 13:17:21
Dyscyplinarne zwolnienie z pracy
witam, moj mlodszy syn zostal zwolniony z pracy, z tego powodu iz wypił sok na magazynie, ktory byl przeznaczony na straty gdyz klient go upusicl i kraton z sokiem pękł a połowa soku sie rozlała. ... Zobacz wątek2012.5.4 13:15:25
Podpisano ustawę o orzełku.
Koniec dyskusji o obecności lub braku \"orzełka\", od tego momentu sportowcy zawsze będą występować z godłem na strojach. Prezydent Bronisław Komorowski podpisał nowelizację ustawy wprowadzającej ... Zobacz wątek2012.5.4 13:3:33
kara za oszustwa w oświadczeniach majątkowych
Witam, Pan Minister Gopwin, ostatnio wprowadza bardzo dużo zmian. Teraz zaproponował wprowadzenie zniesienia kary za oszustwa w oświadczeniach majątkowych . Chociaż dla wielu osób, obywateli, tych ... Zobacz wątek2012.5.4 13:2:19
wykup mieszkania spoldzielczego wujka
chcemy pomoc wujkowi i wykupic jego mieszkanie spoldzielczemieszkanie wymaga kapitalnego remontu od okien po podlogi prad lazienka woda nawet ogrzewanie bo on ma piece
wykup nie bedzie drogi wiec ... Zobacz wątek
2012.5.4 11:41:40
drzewa z parku zwisaja nad posesją i zasmiecaja liscmi
WitamMieszkam przy małym parku(prawdopodobnie należny do gminy lub państwa ale nie wiem dokładnie) takim 100x100m .Gałęzie drzew tego parku zwisają nad posesja tak z 7m,a w czasie jesieni liście ... Zobacz wątek
2012.5.3 13:38:37
Proszę o pomoc. Co robić, gdy żona (trwa rozwód) utrudnia kontakty z dzieckiem?
W warszawie jest stowarzyszenie w stronę ojca ale jakoś bym się nie podniecał efektami ich działalności. Jak chcesz mieć dobre kontakty to musisz się jak najwięcej z synem widywać. No i nie napisałeś ... Zobacz wątek2012.5.3 13:7:47
Spadek dla osoby nieletniej
Mój syn w momencie śmierci babci był (i nadal jest ) osobą nieletnią.Wielkość spadku ograniczała się do sprzętów domowych (nie były to antyki lub jakieś inne cenne rzeczy) komornik sporządzając ... Zobacz wątek
2012.5.3 6:45:38
Co mam zrobic
Witam pisze tu bo nie wiem co zrobic pisze do mnie znajomy ze mi glowe rozjebie i mnie polamie mam tego juz powoli dosyc co moge z tym zrobic.Prosze o pomoc ... Zobacz wątek2012.5.3 0:47:43
Zamiana lokalu mieszkalnego na komunalny PROSZĘ O POMOC! PILNE!
Witam,jestem najemcą mieszkania socjalnego.
Czy mogę zameldować mojego partnera, z którym nie mam ślubu? Czy w przypadku takiego zameldowania jego dochody będą brane pod uwagę przy podpisywaniu ... Zobacz wątek
2012.5.2 19:0:4
Zwolnienie z pracy w trybie natychmiastowym
jak masz pytanie z prawa pracy to tutaj napisz, https://e-prawnik.pl/zamow-opinie/ to porady prawne, wszystko ci wyjaśnią oc i jak. ... Zobacz wątek2012.5.2 11:44:51
wymuszenie pieniedzy czy legalne działanie osoby?
witam po krótce opisze histroie.sa dwie osoby, x i y. osoba x była winna osobie y duze pieniadze, spłaciła czesc pozostalo 10 tys złotych. osoba y zaczęła odwiedzac coraz czesciej, dzwonic i ... Zobacz wątek
2012.5.2 11:18:12
Punkty do grillowania a spożywanie alkoholu - majówka 2012
witamHej mam takie pytanie, jeżeli jest wyznaczony gdzieś punkt do grillowania na terenie pod miejskim, to czy można tam też spożywać alkohol? Jeżeli nie ma tam widocznego zakazu za to to można ... Zobacz wątek
2012.5.2 10:25:31
wspólne spłacanie kredytu
Dwie młode osoby bez ślubu i wspólne mieszkanie kupione przez jedno z nich. Spłacamy mieszkanie na pół. Pytanie czy istnieje jakaś forma spłaty, która gwarantowałaby mi ewentualny zwrot kosztów, ... Zobacz wątek2012.5.2 10:17:59
Proces Zbigniewa Góry o 17 mln od Państwa.
trzymam za pana kciuki, i mam nadzieje że polecą stołki poza tym że dostanie pan wysokie odszkodowanie!! ... Zobacz wątek2012.5.2 9:28:35
Konieczność zmian w sposobie przetargów i płacenia za pracę firmą.
hehehe no jaha, u nas dlaej króluje przekonanie że im taniej tym lepiej, bo wiecej zostnaie w kieszeni... aż do pierwszego remontu np. swiezej drogi tydzien lub dwa tygodnie po jej oddaniu... tak uwazam ... Zobacz wątek2012.5.2 9:25:50
Wniosek o przymusowe leczenie 2012.
są do pobrania na stronie MZ zdaje się albo NFZ. ... Zobacz wątek2012.5.2 9:24:17
uprawnienia ochrony
to pewnie zależy od tego jak zadecydowało kierownictwo firmy, ale dobre pytanie, bo ustalenie kierownictwa często kłócą się z tym co mówi prawo, pewnie dlatego że kierownicy to nieuki ale lizodupy! ... Zobacz wątek2012.5.2 9:23:22
Umorzenie mandatów KZKGOP
Witam!Niestety przez pewien okres mojego życia nazbierałem parę mandatów za brak biletu na przewóz autobusami komunikacyjnego związku komunalnego Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego. Mandatów ... Zobacz wątek
2012.5.2 8:25:35
Pobieram rentę rodzinną i chcę dorobić jaką powinieniem mieć umowę?
Witam!Otrzymuję rentę rodziną po mojej mamie (700zł). Jestem studentem pierwszego oku. Mam 21 lat. Chciałbym dorobić bo to 700 złotych nie starcza mi na wszystko (wiadomo opłaty życie itp.). ... Zobacz wątek
2012.5.1 11:27:36
Jestem zatrudniona na umowe na zastepstwo na czas usprawiedliwionej nieobecnosci pani \"Kowalskiej\".
Jestem zatrudniona na umowe na zastepstwo na czas usprawiedliwionej nieobecnosci pani "Kowalskiej". Planuje zajsc w ciążę. Czy przysługują mi jakies pieniądze na czas zwolnienia i czy mam prawo ... Zobacz wątek2012.4.30 21:8:49
Mieszkanie spoldzielcze własnościowe problem z podziałem
Proszę bardzo. Powodzenia ... Zobacz wątek2012.4.30 18:26:2
Masz inne pytanie do prawnika?