Forum prawne (strona 787)
problem mieszkaniowy
Witam,w 2004 roku w kamienicy gdzie mieszkałem z mamą pojawił się właściciel. od razu drastycznie podniósł czynsz itd, po czym...sprzedał kamienice komu innemu. Moja mam nie wiedziała gdzie ... Zobacz wątek
2009.11.26 12:1:56
Dni wolne z tytułu urodzenia dziecka
Witam.Mam 2 pytania.
2 dni wolne od pracy po porodzie przysługują od kiedy? od dnia urodzin? od dnia opuszczenia szpitala?
Po CC te 14 dni to jako L4 się bierze? i ile jest płatne 80% czy 100%?
Pozdrawiam ... Zobacz wątek
2009.11.26 9:16:58
buduję garaz
Właściciele gruntów sąsiadujących obowiązani są do współdziałania przy rozgraniczeniu gruntów. Zgoda sąsiada pozwala uniknąć mogących zaistnieć komplikacji. W przypadku ... Zobacz wątek2009.11.25 15:57:29
rozwod i ojcostwo
Jeżeli dziecko urodziło się w czasie trwania małżeństwa domniemywa się, że pochodzi ono od męża matki. Mąż matki może wytoczyć powództwo o zaprzeczenie ojcostwa, w ciągu sześciu ... Zobacz wątek2009.11.25 14:34:44
sady tylko wykanczaja ludzi
Sądy wspierają i popierają donosicielstwo. Gdyby nie ono, tysiace urzednikow byłoby bez pracy, nie rozrastałaby sie biurokracja, gmachy sadów nie powstawałyby jak grzyby po deszczu. Obecne państwo ... Zobacz wątek2009.11.25 14:5:54
śmierć w wypadku a zadośćuczynienie rodzinie
Podstawowa zasada odpowiedzialności opartej na winie sprawcy szkody, zobowiązuje do jej naprawienia. Przedsiębiorstwo transportowe posługujące się mechanicznymi środkami ... Zobacz wątek2009.11.25 13:51:5
Proszę o radę...
Witam wszystkich!!!Jestem tutaj nowa i mam dość dziwny problem...
Zdaję sobie sprawę z tego, iż niektórzy z Was pewnie wezmą mnie za wariatkę, niedojrzałą kobietę, czy cośw tym rodzaju... ... Zobacz wątek
2009.11.25 13:37:53
dziecko w ośrodku wychowawczym
czy muszę płacić bylej partnerce alimenty na syna, który przebywa w ośrodku wychowawczym czy moge wplacać mu je na konto? ... Zobacz wątek2009.11.25 12:45:25
dziecko ze mna 4 rozprawa alimentacyjna
WitamPrzedstawie Krótko historie Jestem ojcem 14 chlopca , syn jest ze mna od 12 czerwca b,r 20 czerwca zlozylem pozew o alimenty aktualnie bedzie 4 rozprawa ostatnia byla 23 listopada 2009 natepna ... Zobacz wątek
2009.11.24 22:41:39
czy siostra odpowjada za dugi brata
Nie, jeśli Pani odrzuci spadek, chyba że brat miał żonę i dzieci, to oni sąw pierwszej kolejności spadkobiercami. Spadek odrzuca się przez odpowiednie
oświadczenie złożone u notariusza lub ... Zobacz wątek
2009.11.24 20:1:29
sprzedawca paragon co z nim zrobić
Jestem sprzedawcą w małym sklepie spożywczym (pracownikiem)Chodzi mi o paragony zostawione przez klientów. czy muszę je drzeć, niszczyć czy też mogę wyrzucić do kosza?
Gdzie znajdę przepisy ... Zobacz wątek
2009.11.24 17:36:53
założenie spółki na Cyprze
WitamChciałbym założyć spółkę na Cyprze, czytałem trochę na ten temat, ale nigdzie tak naprawdę nie ma dokładnych informacji jak to dokładnie wygląda od strony formalnej i jakie są koszta ... Zobacz wątek
2009.11.24 16:43:11
Osoba starsza w więzieniu
Sąd wymierza karę według swojego uznania, w granicach przewidzianych przez ustawę. Uwzględnia przy tym w szczególności warunki i właściwości osobiste sprawcy. Nie ma szczególnych ... Zobacz wątek2009.11.24 13:39:30
nieślubne dziecko męża - majątek
Spadek jest ogółem praw i obowiązków majątkowych należących do spadkodawcy. Jeśli takowe istnieją w chwili śmierci spadkodawcy, który nie pozostawił testamentu, ... Zobacz wątek2009.11.24 13:10:24
spadek ,darowizna
Jeżeli nieślubne dziecko męża jest nieletnie lub wymaga środków do utrzymania należne są mu alimenty.Ponadto w przypadku śmierci Pani męża, nieślubne dziecko jest na równi z Panią ... Zobacz wątek2009.11.24 12:55:51
rozszerzenie wspólności majatkowej o dochód ze spraedaży nieruchomości
Forma aktu notarialnego dla umowy darowizny jest niekiedy obowiązkiem i jej niedochowanie skutkuje nieważnością umowy darowizny (np. w przypadku darowizny nieruchomości). Także w przypadku rozszerzeania ... Zobacz wątek2009.11.24 12:39:18
ulga nielimitowana
Na podstawie art. 4a ust. 1 ustawy o podatku od spadków i darowizn zwalnia się od podatku nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych przez zstępnych (syn spadkodawczyni) w drodze dziedziczenia, ... Zobacz wątek2009.11.24 12:17:28
Jak wymeldowac doroslego syna
Fakt posiadania zameldowania w lokalu mieszkalnym nie rodzi żadnych praw co do własności lokalu. Jeżeli macie Państwo wyłączne prawo do lokalu i nie nastąpiło notarialne przekazanie formy własnośći ... Zobacz wątek2009.11.24 7:44:26
błędnie wydana decyzja administracyjna
Witajcie, organ pierwszej instancji wydał decyzję na podstawie rozporządzenia, które wymagało od strony dostarczenia zaświadczenia o zameldowaniu. Dokument ten nie był dostarczony , ale decyzja ... Zobacz wątek2009.11.23 19:11:46
nie dotrzymanie warunków przez administracje
Witam podpisałem nie dawno umowe na czas okreslony 12 miesiecy z administratore pewnego budynku w umowie jest punkt ze place tylko czynsz i licznik energi elektrycznej wszystko by bylo ok ale przyszedl ... Zobacz wątek2009.11.23 18:40:15
niewypłacone wynagrodzenie
pracowałam na umowę zlecenie przez miesiąc. pracodawca nie chciał mi wystawić nawet rachunku za wykonaną pracę. Udało mi się wymóc na nim wystawienie rachunku. Miałam nadzieje że już będzie ... Zobacz wątek2009.11.23 17:59:11
Mam problem ze spadkiem, dwie osoby sie wycofały z darowizny!
Jak to zwykle w zyciu bywa z rodziną najtrudniej sie dogadac.Chyba nie ma co zwlekać z postepowaniem spadkowym, to kosztuje tylko 20 zł. Niezaleznie od tego czy ktos sie zrzeka czy też nie - sąd ... Zobacz wątek
2009.11.23 17:52:44
kamery...
witam. pracuje na hali produkcyjnej, niedawno zostały założone kamery, zostalismy o tym poinformowani, tylko ze to jest firma w firmie i jesteśmy kontrolowani nie przez pracodawce tylko przez ludzi ... Zobacz wątek2009.11.23 17:20:11
intrum justitia -nekanie, straszenie
Proponuję spłacić i problem zniknie. To nieuczciwe postępowanie wobec innych uczciwie spłacających swoje zobowiązania. To są należne bankowi pieniądze! ... Zobacz wątek2009.11.23 16:38:17
zrzeczenie solidarnosci
Taką ugodę należy przygotować w formie pisemnej i zrealizować tak, żeby zostałślad po wpłacie (pokwitowanie lub przelew na konto). Wierzyciel w zamian za
spłatę połowy długu rezygnuje z ... Zobacz wątek
2009.11.23 15:26:54
uropl na żądanie przy bezpodstawnej odmowie udzielenie urlopu wypoczynkowego
Urlop na żądanie dotyczy tylko jednego dnia urlopu i nie można go łączyćz następnymi dniami. Jeśli pracownik stara się już o dwa połączone ze sobą dni
urlopu, to musi uzyskać zgodę pracodawcy ... Zobacz wątek
2009.11.23 15:14:2
czy ma prawo mnie wymeldowac i pozbawic spaku po meżu
po moim zmarłym mężu został dom dwu piętrowy który razem budowalismy ,jedno pietro było moje z mężęm, na drugim pietrze mieszkał syn i został zameldowany ,mieszka tam juz 20 lat a teraz chce ... Zobacz wątek2009.11.23 14:52:37
Poradźcie...
Witam wszystkich!!!Jestem tutaj nowa i mam dość dziwny problem...
Zdaję sobie sprawę z tego, iż niektórzy z Was pewnie wezmą mnie za wariatkę, niedojrzałą kobietę, czy cośw tym rodzaju... ... Zobacz wątek
2009.11.23 13:45:45
Projekcja filmu
ZAPRASZAMY NA PRAWNICZĄ AKADEMIĘ FILMOWĄW najbliższy wtorek odbędzie się projekcja filmu: ''Das Eksperiment''.
Film, w reżyserii Olivera Hirschbiegela, opowiada o słynnym Stanfordzkim Eksperymencie ... Zobacz wątek
2009.11.23 8:47:52
Prawnicza
ZAPRASZAMY NA PRAWNICZĄ AKADEMIĘ FILMOWĄW najbliższy wtorek odbędzie się projekcja filmu: ''Das Eksperiment''.
Film, w reżyserii Olivera Hirschbiegela, opowiada o słynnym Stanfordzkim Eksperymencie ... Zobacz wątek
2009.11.23 8:45:20
Prawnicza Akademia Filmowa
2009.11.23 8:44:42
Wysoki chodnik, proszę o pomoc
Jest problem.Obok posesji nie było dotąd chodnika.
Wyjście z furtki było właściwie na poziomie jezdni, między furtką a jezdnią jest około metr odległości (pobocze).
Ostatnio zarząd dróg ... Zobacz wątek
2009.11.22 23:15:20
renta a podatek
Witam,chciałam się dowiedzieć jak to jest, że dostaje rentę, np. 500 zł co miesiąc, z tego 500 zł co miesiąc odliczane są ....no właśnie, co jest odliczane?
Bo przy składaniu PIT'a znów ... Zobacz wątek
2009.11.22 18:24:6
Anteny satelitarne na dachu mieszkania
[cytat]...Uważam że takie anteny mają negatywny wpływ na zdrowie. Proszę o pomoc w mojej sprawie.
Pozdrawiam,
Witek.
[/cytat]
Oj,Witoldzie26, jak to stwierdziłeś że zainstalowane anteny ... Zobacz wątek
2009.11.22 9:46:37
Postępowanie uproszczone- co dalej?
Jako osoba prywatna złożyłam do Sądu wniosek w postępowaniu uproszczonym o zwrot należności od firmy jednoosobowej (osoba fizyczna prowadząca działalność gosp.).Sprawa była rozpatrywana zaocznie.
Otrzymałam ... Zobacz wątek
2009.11.22 9:0:56
Ile procent poborów może zabrać komornik?
[cytat]Czy ktoś może odpowiedzieć mi na to pytanie? Mam dwa tytuły: 1. Alimenty 2. Zaległe alimenty 3. Niespłacony kredyt Może dla lepszego zrozumienia załużmy, że zarabiam 1000zł. W tej ... Zobacz wątek
2009.11.21 11:40:22
zawieszona działalnośc od 101.01.2007 - brak dochodu z działalnośći,brak siedziby
Proszę o porade z końcem 2006 roku byłem zmuszony sytuacja lokalowa i finansowa zaprzestac wykonywać prowadzona dzialalność l.Moja księgowa doradziła mi by zawiesić działalnoś ,i od tego czasu ... Zobacz wątek2009.11.21 7:57:46
nie oddanie towaru, a kradziez
zakupilem komputer na firme, popsul sie po kilku miesiacach wiec oddalem na gwarancji do serwisu, zwiazanego ze sklepem. Sklep w miedzyczasie zlikwidowano, komputera nie odzyskalem, choc pisali ze odesla ... Zobacz wątek2009.11.20 18:30:8
interpretacja umowy darowizny
Mianem "nieruchomość" w słowniku prawniczym określa się: grunty, budynki albo wydzielone części budynków na stałe związanych z gruntem, jeżeli są wyodrębnione i są (albo mogą byc) czyjąś ... Zobacz wątek2009.11.20 18:16:28
Zadaj pytania specjaliście - UOKIK odpowiada!
Świetna okazja, aby uzyskać odpowiedzi na pytania związane z prawami i obowiązkami konsumentów! Wszystkie wątpliwości i problemy wyjaśniać będzie UOKIK, czyli Urząd Ochrony Konsumentów i Konkurencji, ... Zobacz wątek2009.11.20 16:15:14
Spłata kredytu mieszkaniowego z byłym partnerem
Pozew do sądu i prawomocne orzeczenie w tej sprawie. Pozostaje jeszcze możliwośćegzekucji orzeczenia. Ważne jest też uzyskanie większego udziału w majątku
wspólnym proporcjonalnie do poniesionych ... Zobacz wątek
2009.11.20 13:59:48
Ograniczenie wynagrodzenia na podstawie tzw. "ustawy kominowej"
[cytat]Czy w świetle przepisów tzw. "ustawy kominowej" (ustawa z dnia 3 marca 2000 r. o wynagradzaniu osób kierujących niektórymi podmiotami prawnymi, Dz.U. nr 26, poz. 306 z późn. zm.) wynagrodzenie ... Zobacz wątek
2009.11.20 13:37:7
Świadczenie na zwolnieniu w ciąży
Witam,W styczniu tego roku złamałam rękę, dostałam L4 ponieważ złamanie to uniemożliwiało mi pracę
. Wtedy na umowie
o pracę wpisane miałam
660 zł netto (praca na pół etatu). od czerwca ... Zobacz wątek
2009.11.20 13:30:56
Pytanie.
Kluczowym elementem jest dogadanie się współwłaściciel, co chcą zrobić z tym mieszkaniem.Mieszkanie staje się waszą współwłasnością i każdy współwłaściciel ma prawo do
korzystania ... Zobacz wątek
2009.11.20 13:2:5
Czy właściciel mieszkania mnie oszukuje?
spotkalem sie z nazwa "czynsz najmu" w takiej umowie - czyli po prostu nadwyzka,ktora placisz do kieszenie wynajmujacemu a oprocz tego uiszczasz wszelkie
oplaty biezace tj. wlasciwy czynsz spoldzielni, ... Zobacz wątek
2009.11.20 11:24:53
ZUS, US, GUS dla spółki cywilnej
Siedziba s.c. w Opolu > efekt zgłoszenie do US, GUS i ZUS w Opolu.Adres na zgłoszeniu do ewidencji dot. adresu spółki a nie osób ją zawiązujących.
... Zobacz wątek
2009.11.19 17:6:34
czy szefostwo moze mi niedac wypłaty i zwolnic dyscyplinarnie
witam dziękuje za odpowiedz,a dostałem wypowiedzenie na piśmie przysłane pocztą i nawet dostałem świadectwo pracy, ale trudno zrobiłem błąd z tym urlopem ,a za urlop ile mi się zaten czas nalezy ... Zobacz wątek2009.11.19 15:51:32
Prawo jazdy-zatrzymane
Niech zrobi sobie nowe prawo jazdy na Ukrainie. W tym chorym kraju nie da sięniczego normalnie załatwić, a prokuratorzy i sędziowie głównie zajmują się
pobieraniem wynagrodzeń z naszych podatków. ... Zobacz wątek
2009.11.19 15:18:12
Gwarancja na meble kuchenne ALNO
Reklamacje składa się od firmy, gdzie dokonał się zakupu. Ta firma jestzobowiązana do uregulowania tej sprawy. Ewentualne rozliczenia z producentem, są
po stronie sprzedającego. Można sobie ... Zobacz wątek
2009.11.19 15:3:6
Konflikt w wynajętym mieszkaniu
Teoretycznie może Pani wstawić zamek do drzwi i zamknąć pokój na klucz. MożePani też zwrócić uwagę właścicielce, że nie życzy Pani sobie ciągłego
nachodzenia przez nią. Nie musi Pani ... Zobacz wątek
2009.11.19 14:50:23
Masz inne pytanie do prawnika?