Forum prawne (strona 905)
Coś o policjantach
wystąpić z pismem do komendy policji gdzie jestzatrudniony ten policjant z pismem.Opisać te sytuację oraz podać świadków zdarzenia i czekać na odpowież.Jeżeli sprawa będzie się ślimaczyć ... Zobacz wątek2005.5.12 13:58:49
Zapomniałem złożyć PIT
Zeznanie czym prędzej złożyłem. Teraz muszę czekać na decyzję skarbówki. Dzięki :) ... Zobacz wątek2005.5.12 11:59:8
sposob na zabezpieczenie platnosci (rowniez i architektow i profesjonalistow)
Szanowni Panstwo, temat jest goracy i winien byc jak najszybciej rozwiazany, tym bardziej ze w prawie polskim istnieje "odpowiednik Hipoteki Legalnej" = "Hipoteka Przymusowa" - bardzo ... Zobacz wątek2005.5.11 20:25:8
DOWÓD OSOBISTY LUB PASZPORT DLA 4-LATKA
Witaj Prosze o maila w tej sprawie . kajka10@wp.pl Pozdrawiam Kaja ... Zobacz wątek2005.5.10 14:41:45
Zmiana warunków umowy
Chcialbym zapytac sie czy taka forma rozwiazania umowy jest prawidlowa? Zwracam się z prośbą o rozwišzanie umowy abonenckiej zawartej w dniu ****** w ******* między Polkomtel S.A a ******** z powodu ... Zobacz wątek2005.5.10 10:46:28
Przekształcenie mieszkania w biuro a kasa mieszkaniowa
Witam! mam pytanie do znawców tematu. Mam do zainwestowania pieniądze ze swojego mniejszego mieszkania i kasy mieszkaniowej. Chcę kupić większe mieszkanie ale przerobić je z przenaczeniem na biuro. ... Zobacz wątek2005.5.10 0:0:0
KOMORNIK ma mnie gdzieś - CO ROBIĆ?
o matko... a potem sie dziwić, że mamy ujemny przyrost... kiedy moje koleżanki w wieku jak najbardziej odpowiednim słysza o moich przejściach - dzieci to dla nich temat na za jakieś... 10 lat jeśli ... Zobacz wątek2005.5.9 20:8:50
historia zycia ..POMÓŻCIE...!
Miałam podobną sytuację ale i tak postanowilam się rozwieść.Teraz jestem z dziećmi choć przeszłam prawdziwe piekło.Jak chcesz pogadac to pisz do mnie na kornelia1634@interia.pl ... Zobacz wątek2005.5.8 22:33:12
Zatrudnienie i ciąża pracownicy
Zatrudniona pracownica na cały etat z wynagrodzeniem 900 złotych Po miesiącu pracy powiadomiła mnie, że jest w ciąży - handel<BR> Nie zatrudniałem kobiet do tej pory a więc jestem zielony ... Zobacz wątek2005.5.8 19:23:0
Pomóżcie - mój szwagier nas wykańcza !!!
Kochani. Mieszkam razem z mężem, rodzicami i siostrą w jednym domu. Mamy oddzielne mieszkania ja i rodzice oraz siostra z rodziną (oddzielne kuchnie, łazienki, wejścia). Sprawa dotyczy mojej siostry. ... Zobacz wątek2005.5.8 0:57:1
MIESZKANIE SŁUŻBOWE PO ŚMIERCI MATKI !
Jeśli w chwili śmierci ojca bylaś niepełnoletnia to możesz bez obaw mieszkać ... Zobacz wątek2005.5.7 18:13:57
Czy można darowizną przekazać mieszkanie własnościowe chłopcu 10-letniemu?
Tak, o szczegóły prosze pytać w kancelarii notarialnej. ... Zobacz wątek2005.5.6 12:45:35
zrozpaczony....
Zwróć siez tymi pytaniami do Urzędu miasta czy gminy bo nie wiem skąd jesteś.Zadaj te pytania i poproś o odpowiedz.Muszą ci dać jasną klarowną wykładnię.,Jeżeli będziesz miał problem to ... Zobacz wątek2005.5.6 12:39:42
CZY MOGE SIE UBIEGAC O DODATEK MIESZKANIOWY
Jeżelimty nie mogłabyś otrzymać dodatku to może przysługiwałby on mamie bo ona jest właścicielem mieszkania.Wtenczas ona powinna się ubiegac ale ty możesz to za nią załatwic.Potrzebne będą ... Zobacz wątek2005.5.6 12:9:14
Kto za to odpowiada?
Zgłosiłam z zakładzie pracy aby nie wypłacano mi zasiłku rodzinnego gdyż chcę ałożyc dokumenty MOPS i z tamtąd otrzymywać zasiłek dla samotnych.Zadład pracy od stycznia 2005 wstrzymał zasiłek ... Zobacz wątek2005.5.6 8:2:49
rozwód i podział majątku
Jestem po rozwodzie ale nie było jeszcze podziału majątku.Zupełnie nie wiem jak sie do tego zabrać.Najważniejszą rzeczą którą chciałabym podzielic to działka budowlana.Wiem tylko ,że składając ... Zobacz wątek2005.5.5 17:33:26
Czy dostanę alimenty od ojca po ślubie?
Dostaje alimenty od ojca, które zostały przyznane drogą ugody. Rodzice nie są po rozwodzie. Ja studiuję, ale za rok chciałabym wyjść za mąż. Po ślubie nadal bym studiowała jeszcze rok. Mój ... Zobacz wątek2005.5.5 14:16:10
Nie wiem co zrobić!
Jestem mężatką niestety maltretowaną psychicznie przez męża. Doskonale sobie poradził z odizolowaniem mnie od moich znajomych, a nawet rodziny.Przejął kontrolę nad moim życiem - jednak nie dokońca ... Zobacz wątek2005.5.5 11:46:0
Prosze o pomoc....
Chciałem się ustosunkować do jednej kwestii. Napisałaś że twój ojciec grozi matce. Zgodnie z Art. 191Kodeksu Karnego stosowanie groźby karalnej zagrożone jest sankcją: grzywny, ograniczenia wolności ... Zobacz wątek2005.5.5 11:0:3
Jak odzyskać pieniądze od komornika?
Zależy o jakie pieniądze chodzi. Jeżeli Pan kupił samochód zajęty przez komornika - w takiej sytuacji można próbować dochodzić zwrotu tych pieniędzy od osoby, od której Pan nabył samochód. ... Zobacz wątek2005.5.5 8:9:40
NALICZANIE
Udziały służą do obliczania wysokości zaliczek uiszczanych na nieruchomość wspołną, a nie względem oplat za prywatne mieszkanie. ... Zobacz wątek2005.5.5 1:26:35
Spadek i co dalej
Udaj się do Starostwa i tam zapytaj o działkę podaj imię i nazwisko właścicieli , potem do ksiąg wieczystych. ... Zobacz wątek2005.5.4 16:43:30
Pilnie pomocy komornik zajecie pensji na 1/2 etatu
dziekuje za odpowiedz nie sa to alimenty , dostałem pismo od komornika o zajeciu pensji tak jak napisałem pracuje na 1/2 etatu , w odpowiedzi napisałem komornikowi ze egzekucja jest nie mozliwa ze wzgledu ... Zobacz wątek2005.5.4 15:45:56
Pomocy,potrzebuje napisac pismo do komornika!!!
Witam,do komornika nie trzeba nic pisać, gotowy druk do wypełnienia otrzymasz na miejscu. ... Zobacz wątek2005.5.4 14:55:51
Pomówienie w trakcie rozprawy sadowej
Bylem pelnomocnikiem strony (sad rodzinny), druga strona przedstawila mnie sadowi jako oszusta ktory wymigal sie od splaty poreczonego kredytu (jako poreczyciel) - chodzilo o obnizenie mojej wiarygodnosci. ... Zobacz wątek2005.5.2 19:29:8
Student + Własna działalność a składki Zus itd
Vitay Jeśli założysz działalność gosp, to niezależnie od tego, czy jesteś, czy też nie studentem, jesteś zobowiązany do opłacania ZUSu w 100%. Jeśli chodzi o formę rejestracji podatku, to ... Zobacz wątek2005.5.2 17:51:7
Od czego zaczac ,jak i ile trzeba miec w portfelu
Co Ty robisz? Po rozwodzie Twoja żona pierwsze co zrobi to wytapi o alimenty na dziecko i zasądzi je od Ciebie, bądź tego pewien, że tak się stanie. Nigdy nie wierz w to, że Twoja żona ma dobre ... Zobacz wątek2005.5.1 20:38:33
rozdzielność majątkowa. Bardzo pilne!!!
Moj mąz ma działalnosc gosp. tj.stacje LPG.Nie funkcjonuje ona jedna tak jak powinna zalega mąż z fakturami i rachunkami.Czy mozliwe jest teraz spisanie umowy o rozdzielnosci majatkowej aby uniknąc ... Zobacz wątek2005.4.30 18:57:58
Wygaśniecie ważności prawa jazdy sprzeczne z ustawą ?
Kochani kierowcy. Nie dajcie się zastraszyć tym, że w chwili kontroli drogowej, jeżeli nie macie ważnego prawa jazdy a złożyliście wniosek o jego wymianę chociażby w ostatnim dniu, to winę za ... Zobacz wątek2005.4.30 14:44:44
eksperyment a posiadanie narkotykow
co myslice o powolaniu sie na art. dotyczacy experymentu bedac zlapanym na goracym uczynku? prosilbym o opinie, stan faktyczny oczywiscie teoretyczny :) ... Zobacz wątek2005.4.29 21:51:55
ZWROT USZKODZONEGO TOWARU
Aktem prawnym właściwym w tym wypadku jest raczej Ustawa oszczególlnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie ustawy Kodeks Cywilny a dkoładniej art. 8 ,jeżeli oczywiście chodzi w tym ... Zobacz wątek2005.4.29 19:3:5
Separacja a przeniesienie umowy najmu na Żonę
Witam.Sytuacja wygląda tak ,że jesteśmy z żoną w separacji,ja chcę rozwiązać umowę najmu z gminą(jestem głównym najemcą lokalu komunalnego) gdyż mam gdzie mieszkać i chcę się wyprowadzić.Teraz,co ... Zobacz wątek2005.4.29 16:58:25
zanieczyszczenie środka transportu i zatrzymanie pojazdu ...MPK
na wstepie chciałbym przeprosić jeśli pomyliłem dział lub wogóle forum. sprawa wyglada nastepująco - w sierpniu ub. roku spowodowaliśmy ze znajomym zanoeczyszczenie autobusu linii nocnej pożywieniem...stało ... Zobacz wątek2005.4.29 16:21:38
Wypowiedzenie umowy o pracę na czas okreslony
W przypadku umów terminowych zawartych na czas określony, w których nie została zastrzeżona możliwość rozwiązania ich za wypowiedzeniem, nie istnieje prawna możliwość wypowiedzenia takiej umowy. ... Zobacz wątek2005.4.29 10:43:45
UKARANIE OPŁATĄ DODATKOWĄ PRZEZ KANARA W KOMUNIKACJI MIEJSKIEJ
Po prostu spróbuj. Jak Cię przyłapią to: 1) bądź bardzo grzeczny 2) powiedz, że Ci ukradli portfel w tym autobusie i był tam bilet miesięczny 3) powiedz, że bardzo Ci przykro, ale nie pamiętasz ... Zobacz wątek2005.4.29 0:59:11
Ile wynosi amortyzacja ????
Właśnie jestem w trakcie wyceny udszkodzeń (polisa AC WARTA podstawowa)... Jak bedę miał jakieś szczegółowe informacje dam znać, powiem tylko że starsznie sie ciężko współpracuje z WARTĄ ... Zobacz wątek2005.4.28 22:20:8
Ochrona danych osobowych a Idea i niespłacony rachunek za kom.
poprosze o linka asia-police@wp.pl ... Zobacz wątek2005.4.28 20:52:11
"Po rozwodzie".
A kto widnieje w akcie notarialnym zamiany mieszkania? jesteś sama czy z mężem? To jest Twój majątek odrębny tym bardziej że zamieniłąś mieszkanie na mniejsze więc on nie dołożył ani złotówki. ... Zobacz wątek2005.4.28 18:33:8
Jak to jest naprawde z tym zatarciem skazania?
Powiedzmy ze dostałem rok w zawieszeniu na 3 lata, z tego co wiem to w przypadku wyroku w zawieszeniu po 6 miesiącach od zakończenia okresu próby jestem uznawany za osobe niekaraną... Ale jak czytam ... Zobacz wątek2005.4.27 21:28:40
Kara z brak biletu i jej przedawnienie
To jest chyba art. 77 prawa przewozowego z dnia 15 listopada 1984 r. ale nie jestem pewien ... Zobacz wątek2005.4.27 19:5:13
2005.4.27 17:43:53
Budowa domu przy blacharni
Sprawdź co tam w planie zagospodarowania przestrzennego, bo może, o ile to jest strefa zamieszkania to on nie dostanie zgody na uruchomienie tam uciążliwej działalności. A przejedź się do gminy ... Zobacz wątek2005.4.27 17:17:24
Prezentacja "Rozwój Ubezpieczeń majątkowych w Polsce"
moj mail to pa-ko@o2.pl ... Zobacz wątek2005.4.27 15:16:16
Bank nie zniósł pełnomocnictwa
Z ewidentnej winy banku, gdyż nie zniesiono pełnomocnictwa na korzystanie z mojego rachunku, ogołocono mi konto pobierając znaczną kwotę. Pełnomocnictwo nadane było na czas określony do stycznia ... Zobacz wątek2005.4.27 11:49:43
Agencja towarzyska w sąsiednim mieszkaniu
Zgodnie z lewicowym prawem , jest to nie tylko bezkarne, ale i polecane. A dzieci , w ten sposób uczą się tolerancji. ... Zobacz wątek2005.4.27 10:44:32
Wspolposiadacz konta kradnie!!?
Mam podobny problem. W 2001 r. wygasło pełnomocnictwo, które kiedyś udzieliłam pewnej osobie. Z winy banku nie zostało to jednak wprowadzone do ich komputera i teraz ta osoba pobrała z mojego konta ... Zobacz wątek2005.4.27 10:8:5
PROCES KAFKI
Moja matka 6 lat temu nie radziła sobie ze mna wychowawczo i słozyła pozew do sądu ,że się nad nią znęcam.Po roku chciała wycofać,ale nie mogła bo sprawa przeszła z oskarzyciela prywatnego ... Zobacz wątek2005.4.26 1:54:8
kredyt hipoteczny w jakiej walucie???
Jestem pracownikiem Banku (kieruje placówką i udzielam kredytów) i doradzam każdemu Klientowi kredyty w PLN (nie denominowane) ponieważ na dzień dzisiejszy widoczny jest wzrost nie tylko kursów ... Zobacz wątek2005.4.25 22:20:41
Czy należy mi sie dzień wolny?
Pracownicy wykonują badania okresowe wczasie godzin pracy. ... Zobacz wątek2005.4.25 12:59:29
Wolny dzień
Pracuję w szkole, gdzie obowiązuje 5-dniowy tydzień pracy. W sobotę byłam z uczniem na konkursie w innym mieście, co zajęło niemal cały dzień (mam podbitą delegację). Czy w związku z tym wyjazdem, ... Zobacz wątek2005.4.25 10:22:23
Masz inne pytanie do prawnika?