Forum prawne (strona 906)
rozwód a może separacja???
Mam problem. w marcu 2000r. wyszłam za mąż. W sierpniu tego samego roku urodził nam się synek, który umarł w styczniu 2002r. Od tamtej pory mój mąż pije prawie non stop. Jest w tym też trochę ... Zobacz wątek2005.4.14 11:10:52
spadek bez testamentu
Witam, spróbuję w skrócie opisać sytuację mojej rodziny... W roku 1997 została przeprowadzona sprawa taka, że rodzice mojej teściowej i rodzeństwo zrzekli się swoje domu na rzecz mojej teściowej. ... Zobacz wątek2005.4.14 10:44:47
Po rozprawie pojednawczej-co dalej?!
Najllepszą opcją jest umieszczanie takiej informacji w pozwie rozwodowym, lecz jesli jej tam nie było, to strona wnosząca o rozwód musi uzupełnić pozew wnioskiem o zaniechanie orzekania o winie, ... Zobacz wątek2005.4.14 10:26:48
wykup mieszkania spółdzielczego a podatek VAT
podobno do konca 2006 roku jest 0% a od 2007 r - 22% ... Zobacz wątek2005.4.13 22:8:19
System pracy
co to za forum skoro ktos zadaje pytanie w marcu 2004 roku--ja otwieram w kwietniu 2005 roku zainteresowany tematem i nic--do bani z takim forum- ... Zobacz wątek2005.4.13 14:7:15
prośba o szybką odpowiedź
Witam! Mam nadzieję że ktoś będzie w stanie mi pomóc. Niebawem mam rozmowę kwalifikacyjną na stanowisko kuratora zawodowego. czy ktoś może mi podpowiedzieć czego mogę się spodziewać na takiej ... Zobacz wątek2005.4.13 13:28:9
prawo do własnych zdjęć??? POMOCY
witam wszystkich zwracam sie z prosba o wyjasnienie i przytoczenie odpowiednich przepisow w b. nietypowej sprawie w skrocie - ja i moj maz zaproponowalismy bratu meza robienie zdjec na naszym slubie. my ... Zobacz wątek2005.4.12 21:38:59
2005.4.12 20:43:10
Opłata dla adwokata
W toczącej się już sprawie karnej zaistniały pewne okoliczności i musi się się zacząć od nowa. Adwokat, z tego tytułu, chce dostać pewną kwotę po raz drugi. Czy ma prawo tego wymagać? Dodam, ... Zobacz wątek2005.4.12 9:40:59
Adwokat w rozwodzie kościelnym ...
dostaniesz adwokata "z urzędu", oczywiście kościelnego. Jeśli to nie Ty wniosłeś sprawę to raczej przegrałeś. Mój brat był w takiej sytuacji. Miał jedną żonę, a bratowa już 3 ... Zobacz wątek2005.4.11 22:58:27
JAKI GROZI WYROK ZA CZYN ART.270KK ???
JAKI GROZI WYROK ZA CZYN Z ART.270KK&1 JEŻELI TA OSOBA MA JUŻ WYROK ZA CZYN Z ART.286KK(WYROK 29.11.2003 - 1 ROK W ZAWIESZENIU NA 2 LATA). CZYN Z ART.270KK MIAŁ MIEJSCE W 2000 ROKU A NATOMIAST CZYN ... Zobacz wątek2005.4.11 10:47:18
moja pensja z miesiąca na miesiąc sie zmniejsza
Na podstawie art.85 par.5 masz prawo wglądu do dokumentów na podstawie których zostało obliczone Twoje wynagrodzenie, możesz sprawdzić czy zgadza się liczba godzin przepracowanych i wypłaconych ... Zobacz wątek2005.4.11 10:27:40
Umowa zlecenia a ubezpieczenie zdrowotne!
Czy pracujac na umowe-zlecenia mam prawo do darmowego ubezpieczenia zdrowotnego?? ... Zobacz wątek2005.4.10 20:25:21
Wypowiedzenie a ja nie wiem za co
Pracowałem na CPN ORLEN wszystko było ok dopuki nie poszedłem na zwolnienie zdrowotne po przyjściu do pracy i przepracowaniu 4 dni dostałem wypowiedzenie z dwutygodniowym okresem ale do pracy juz ... Zobacz wątek2005.4.10 17:36:36
Podobny problem- kontakty z dzieckiem
Mam podobny problem co w kilka postow nizej lecz z drugiej strony: mam corke 13-miesieczna i jej Matka ogranicza mi strasznie widzenia. Nie moge nawet sam z corka isc na spacer, nie mowiac juz o tym ze ... Zobacz wątek2005.4.10 12:49:41
RESJESTRACJA REDKCJI FOTOREPERTERÓW
chcialbym sie zapytac co mam zrobic cchac zarejestrowac redakcje fotoreporterow, tzn abym mogl uzyskac a raczej nadac legitymacje prasowa ktora w znaczacym stopniu ulatwia prace, wiem iz nalezy uzuskac ... Zobacz wątek2005.4.9 22:2:6
ile adwokatowi?
jestem teraz w separacji z moją wyłączną winą. nie chciałem przed sądem mówić nic złego o mojej żonie. minęły już 2 lata od rozstania i mam ochotę ułożyć życie na nowo. teraz zależy ... Zobacz wątek2005.4.9 17:0:59
Opodatkowanie usług w ramach działaności gospodarczej dla firmy którą zarządzam
Na podstawie umowy o pracę oraz powołania na członka zarządu otrzymuję dochody za zarządzanie sp. z o.o. Dochody te są objęte pdof na oglónych zasadach (skala progresywna). Obecnie zamierzam zarejestrować ... Zobacz wątek2005.4.9 15:35:11
Problem z PIT-11a
Mam problem z Pit-em 11a. Otrzymałam go w tym roku pierwszy raz (dotychczas był to PIT-40), ponieważ rentę socjalnąa, którą otrzymywałam do sierpnia, wstrzymano mi, gdyz zaczęłam pracować. I ... Zobacz wątek2005.4.9 11:22:5
Alimenty w przypadku intercyzy
Witaj Prosze o maila w tej sprawie kajka10@wp.pl Pomoge Pozdrawiam Kaja ... Zobacz wątek2005.4.7 22:13:16
Jak poskarżyć sie na lekarza zachowującego się arogancko? ??
Jak poskarżyć sie na lekarza zachowującego się arogancko? Czy w tej Polsce pacjent ma jakiekolwiek prawa? Do jakich instytucji się odwołać? Czy jest szansa, że lakarz może mieć jakiekolwiek konsekwencje? ... Zobacz wątek2005.4.6 23:13:55
Sprzedaż własnych wyrobów
Witam, Moje pytanie dotyczy zarówno praw autorskich jak i podatków. Jako że nie chciałem mnożyć pytań w różnych działach oba pytania umieszczam w jednej wiadomości. Jestem modelarzem i tworze ... Zobacz wątek2005.4.6 21:32:5
Przekwalifikowanie Ziemii Rolnej
Witam, Mam 2 ha 2 klasy ziemi i chciałbym ją przekwalifikować na siedlisko , jakie kroki powinienem poczycić ? (Jak się do tego zabrać ?) . Czy nadal obowiązuje zgada ministerstwa na przekwalifikowanie? ... Zobacz wątek2005.4.6 13:59:14
Mam mieszkanie z urzędu NIE własnosciowe.Chcą mi dać cos innego.JAKIE MAM PRAWA
Posiadam mieszkanie lokatorskie w bloku, dostalem je z urzędu miasta, ponieważ bylem pracownikiem miejskim. Nie jest ono moją własnością z tego tytulu że nie dało sie go wykupic.. Mieszkanie jest ... Zobacz wątek2005.4.6 13:3:12
Działalność gospodarcza pracownika
Trzeba zarejestrować się w ZUS, ale opłaca się tylko składkę na ubezpieczenie zdrowotne aktualnie jest to 162,43 z czego 148,10 można sobie odliczyć od podatku płaconego z tyt.prowadzonej działalności, ... Zobacz wątek2005.4.6 12:1:22
zasiłek alimentacyjny, a stypendium naukowe
stypendium nie jest dochodem w rozliczeniu rocznym nie uwzględnia się go ... Zobacz wątek2005.4.6 8:23:24
Czy mozna wyjsc za maz,bez zgody rodzicow w wieku 17 lat??Prosze o rade!!!
sąd może zezwolić kobiecie 16 letniej na zawarcie związku małżeńskiego, ale tylko z ważnych powodów, nie wiem jaka jest twoja sytuacje, ale jeżeli tak po prostu chcesz wyjść za mąż to nie ... Zobacz wątek2005.4.5 7:56:57
Podzial majatku, stan kont
Firma powstala w trakcie trwania wspólnosci majtkowej, prawde mówiac z mojej inicjatywy i jedynie wzgledy podatkowe sprawily ze jedynym wlascielem firmy zostal maz. Co do zobowiazan to zalozmy ze na ... Zobacz wątek2005.4.4 20:27:14
nadpłata za ogrzewanie
Nadpłata należy się osobie, która korzystała z mieszkania i opłacała koszty c.o. w okresie, którego rozliczenie dotyczy. To samo dotyczy niedopłaty. W obydwóch przypadkach jest to sprawa byłego ... Zobacz wątek2005.4.4 16:27:13
Egzekucja mandatu za granicą
Jezeli w okresie 5-lat nie przyjedziesz do polski Mandat ulega przedawnieniu ... Zobacz wątek2005.4.4 13:2:52
Spłata zadłużenia i firma windykacyjna.
i tu się Pan myli - firmy windykacyjne mogą dużo - oczywiście bez ogzekucji oraz postępowania sądowego lecz z reguły mają podpisane umowy stałe z radcami prawnymi więc mogą bez problemu przeprowadzić ... Zobacz wątek2005.4.2 22:31:36
robia ze mnie pedofila...
małżonka wyprowadzila sie rok temu z córką 3,5 letnią i mieszka u teściów. Nie występowaliśmy ani o rozwód, ani o separacje. Po kilku miesiącach poukladaliśmy sprawy zwiazane z dzieckiem, tzn. ... Zobacz wątek2005.4.2 20:35:8
NAKAZ ZAPŁATY CZY PRZEDAWNIENIE?
jeżeli wcześniej przed terminem wymagalności ostatniej raty nie było wypowiedzenia umowy to wierzytelność się nie przedawniła(dla pożyczek/kredytów jest to okres 3 lat). W tym przypadku bieg ... Zobacz wątek2005.4.2 16:8:17
PILNE!pracodawca zerwal umowe bez wypowiedzenia co dalej??
Prosze o porade co w sytuacji kiedy pracodawca zerwal ze mna umowe natychmiast bez wypowiedzenia ale nie dyscyplinarnie? czy mial do tego prawo?Przepracowalam w tej firmie 9lat i 8 miesiecy czy nalezy ... Zobacz wątek2005.4.1 22:4:35
Czy małżeństwo jest ważne
małżeństwo istnieje (nie ma tu sankcji bezwzględnej nieważności) jeżeli zostało skutecznie zawarte tj. gdy spełnia wymogi art.1 k.r.o., ale jest wzruszalne (można je unieważnić). Chyba, że ... Zobacz wątek2005.4.1 20:12:48
2005.4.1 16:12:20
Wymiana dokumentów
A czy nalezy wymieniac dokumenty, jesli kobieta pozostaje przy swoim nazwisku? ... Zobacz wątek2005.4.1 14:15:16
Czy możliwa jest zmiana właściciela prowadzonej działalności gospodarczej na innego?
fajne pytanie (dla teoretyka hehehe). dzialalnosc gospodarcza jednoosobowa - jak sama nazwa wskazuje - jest zwiazana z dana osoba, ktora ja otwiera. i jej smierc np. oznacza de facto jej likwidacje. natomiast ... Zobacz wątek2005.4.1 14:6:39
praca na etacie - a działalność gospodarcza - a ZUS
jesli na podstawie umowy o prace otrzymujesz przynajmniej minimalne wynagrodzenie (aktualnie chyba 849 zł), to wówczas - przy składaniu zgłoszenia do ZUS - składasz deklarację odnośnie tylko konieczności ... Zobacz wątek2005.4.1 14:0:57
kredyt w sp cywilnej
to zalezy od umowy spolki (reprezentacja). bank zbada ja dokladnie :) ... Zobacz wątek2005.4.1 13:54:50
podwojnie zaksiegowana kwota
przede wszystkim idz do prawnika! a odpowiedzi szukaj w przepisach prawa cywilnego dotyczacego bezpodstawnego wzbogacenia (zaslaniaj sie tym ze juz nie jestes wzbogacony). szefowi nie daruj - historia ... Zobacz wątek2005.4.1 13:27:20
Podatek dochodowy od delegacji służbowych
to niestety dosc mocno zlozony problem. ogolnie przepisy podatkowe stanowia, że do wysokości kwot limitu km (stawka km x ilosc km) i do wysokosci kwot diet (wszystkie te limity okreslaja szczegolowo ... Zobacz wątek2005.4.1 13:16:9
KSIĄŻKA PRZYCHODÓW I ROZCHODÓW CZY VAT-OWIEC
zanim osiagnie przychod, od ktorego obowiazkowo stanie sie VATowcem (zdaje sie ze jest to rownowartosc 10 tys. Euro), moze byc zwolnionym z VAT. po przekroczeniu tej kwoty, juz nie, chyba ze calosc sprzedazy ... Zobacz wątek2005.4.1 12:56:44
Handel internetowy a prawa autorskie
Witam. Opisze swoja sytuacje: Wpadlem na pomysla jak dorobic sobie pare groszy na aukcji Allegro. Napisalem poradnik (w formie elektronicznej), tematu tego poradnika na razie nie zdradze. Rozumiem ze to ... Zobacz wątek2005.3.31 23:22:38
symulacja rozprawy sądowej
Co jest potrzebne oprócz: wyroku w imieniu RP, aktu oskarżenia, protokołu z przesłuchania, protokołów z oględzin i biegłego do przeprowadzenia "rozprawy"? Gdzie mogę znaleźć wzory ... Zobacz wątek2005.3.31 19:51:18
zakup spółdzielczego własnościowego bez KW a kredyt spółdzielni
Chcę kupić mieszkanie spółdzieczo -własnościowe w budynku z lat 70. Właściciele nie założyli KW wiedząc, ze będą je sprzedawać (chodziło o koszty). Sprawdzając KW budynku odkryłam, że ... Zobacz wątek2005.3.31 17:29:43
kto będzie ojcem?
Termin to pół roku od narodzin dziecka... Z pozwem o zaprzeczenie ojcostwa może wystąpić tylko on albo matka...Biologiczny ojciec nie ma takiego prawa,może być tylko świadkiem i uznać dziecko... ... Zobacz wątek2005.3.31 16:39:32
Umorzenie zaległości względem ZUS
W jakiejkolwiek sprawie, którą prowadzi komornik, należy rozmawiać z wierzycielam. Tylko on ma prawo umorzenia postępowania egzekucyjnego czy długu. Dlatego w tej sprawie należy rozmawiać z ZUS-em. ... Zobacz wątek2005.3.31 15:52:4
Czy można darowizną przekazac mieszkanie własnościowe dziecku 10-letniemu???????
Czy można ustanowić własnościowe prawo do lokalu dla osoby niepełnoletniej, nie mającej zdolności do czynności prawnych. Sytuacja wygląda tak. Moi rodzice chcą na podstawie umowy darowizny obdarować ... Zobacz wątek2005.3.31 12:52:39
własnościowe prawo do lokalu ustanowione dla osoby niepełnoletniej
Czy można ustanowić własnościowe prawo do lokalu dla osoby niepełnoletniej, nie mającej zdolności do czynności prawnych. Sytuacja wygląda tak. Moi rodzice chcą na podstawie umowy darowizny obdarować ... Zobacz wątek2005.3.31 12:36:2
Masz inne pytanie do prawnika?