Forum prawne (strona 906)
Czy dostanę alimenty od ojca po ślubie?
Dostaje alimenty od ojca, które zostały przyznane drogą ugody. Rodzice nie są po rozwodzie. Ja studiuję, ale za rok chciałabym wyjść za mąż. Po ślubie nadal bym studiowała jeszcze rok. Mój ... Zobacz wątek2005.5.5 14:16:10
Nie wiem co zrobić!
Jestem mężatką niestety maltretowaną psychicznie przez męża. Doskonale sobie poradził z odizolowaniem mnie od moich znajomych, a nawet rodziny.Przejął kontrolę nad moim życiem - jednak nie dokońca ... Zobacz wątek2005.5.5 11:46:0
Prosze o pomoc....
Chciałem się ustosunkować do jednej kwestii. Napisałaś że twój ojciec grozi matce. Zgodnie z Art. 191Kodeksu Karnego stosowanie groźby karalnej zagrożone jest sankcją: grzywny, ograniczenia wolności ... Zobacz wątek2005.5.5 11:0:3
Jak odzyskać pieniądze od komornika?
Zależy o jakie pieniądze chodzi. Jeżeli Pan kupił samochód zajęty przez komornika - w takiej sytuacji można próbować dochodzić zwrotu tych pieniędzy od osoby, od której Pan nabył samochód. ... Zobacz wątek2005.5.5 8:9:40
NALICZANIE
Udziały służą do obliczania wysokości zaliczek uiszczanych na nieruchomość wspołną, a nie względem oplat za prywatne mieszkanie. ... Zobacz wątek2005.5.5 1:26:35
Spadek i co dalej
Udaj się do Starostwa i tam zapytaj o działkę podaj imię i nazwisko właścicieli , potem do ksiąg wieczystych. ... Zobacz wątek2005.5.4 16:43:30
Pilnie pomocy komornik zajecie pensji na 1/2 etatu
dziekuje za odpowiedz nie sa to alimenty , dostałem pismo od komornika o zajeciu pensji tak jak napisałem pracuje na 1/2 etatu , w odpowiedzi napisałem komornikowi ze egzekucja jest nie mozliwa ze wzgledu ... Zobacz wątek2005.5.4 15:45:56
Pomocy,potrzebuje napisac pismo do komornika!!!
Witam,do komornika nie trzeba nic pisać, gotowy druk do wypełnienia otrzymasz na miejscu. ... Zobacz wątek2005.5.4 14:55:51
Pomówienie w trakcie rozprawy sadowej
Bylem pelnomocnikiem strony (sad rodzinny), druga strona przedstawila mnie sadowi jako oszusta ktory wymigal sie od splaty poreczonego kredytu (jako poreczyciel) - chodzilo o obnizenie mojej wiarygodnosci. ... Zobacz wątek2005.5.2 19:29:8
Student + Własna działalność a składki Zus itd
Vitay Jeśli założysz działalność gosp, to niezależnie od tego, czy jesteś, czy też nie studentem, jesteś zobowiązany do opłacania ZUSu w 100%. Jeśli chodzi o formę rejestracji podatku, to ... Zobacz wątek2005.5.2 17:51:7
Od czego zaczac ,jak i ile trzeba miec w portfelu
Co Ty robisz? Po rozwodzie Twoja żona pierwsze co zrobi to wytapi o alimenty na dziecko i zasądzi je od Ciebie, bądź tego pewien, że tak się stanie. Nigdy nie wierz w to, że Twoja żona ma dobre ... Zobacz wątek2005.5.1 20:38:33
rozdzielność majątkowa. Bardzo pilne!!!
Moj mąz ma działalnosc gosp. tj.stacje LPG.Nie funkcjonuje ona jedna tak jak powinna zalega mąż z fakturami i rachunkami.Czy mozliwe jest teraz spisanie umowy o rozdzielnosci majatkowej aby uniknąc ... Zobacz wątek2005.4.30 18:57:58
Wygaśniecie ważności prawa jazdy sprzeczne z ustawą ?
Kochani kierowcy. Nie dajcie się zastraszyć tym, że w chwili kontroli drogowej, jeżeli nie macie ważnego prawa jazdy a złożyliście wniosek o jego wymianę chociażby w ostatnim dniu, to winę za ... Zobacz wątek2005.4.30 14:44:44
eksperyment a posiadanie narkotykow
co myslice o powolaniu sie na art. dotyczacy experymentu bedac zlapanym na goracym uczynku? prosilbym o opinie, stan faktyczny oczywiscie teoretyczny :) ... Zobacz wątek2005.4.29 21:51:55
ZWROT USZKODZONEGO TOWARU
Aktem prawnym właściwym w tym wypadku jest raczej Ustawa oszczególlnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie ustawy Kodeks Cywilny a dkoładniej art. 8 ,jeżeli oczywiście chodzi w tym ... Zobacz wątek2005.4.29 19:3:5
Separacja a przeniesienie umowy najmu na Żonę
Witam.Sytuacja wygląda tak ,że jesteśmy z żoną w separacji,ja chcę rozwiązać umowę najmu z gminą(jestem głównym najemcą lokalu komunalnego) gdyż mam gdzie mieszkać i chcę się wyprowadzić.Teraz,co ... Zobacz wątek2005.4.29 16:58:25
zanieczyszczenie środka transportu i zatrzymanie pojazdu ...MPK
na wstepie chciałbym przeprosić jeśli pomyliłem dział lub wogóle forum. sprawa wyglada nastepująco - w sierpniu ub. roku spowodowaliśmy ze znajomym zanoeczyszczenie autobusu linii nocnej pożywieniem...stało ... Zobacz wątek2005.4.29 16:21:38
Wypowiedzenie umowy o pracę na czas okreslony
W przypadku umów terminowych zawartych na czas określony, w których nie została zastrzeżona możliwość rozwiązania ich za wypowiedzeniem, nie istnieje prawna możliwość wypowiedzenia takiej umowy. ... Zobacz wątek2005.4.29 10:43:45
UKARANIE OPŁATĄ DODATKOWĄ PRZEZ KANARA W KOMUNIKACJI MIEJSKIEJ
Po prostu spróbuj. Jak Cię przyłapią to: 1) bądź bardzo grzeczny 2) powiedz, że Ci ukradli portfel w tym autobusie i był tam bilet miesięczny 3) powiedz, że bardzo Ci przykro, ale nie pamiętasz ... Zobacz wątek2005.4.29 0:59:11
Ile wynosi amortyzacja ????
Właśnie jestem w trakcie wyceny udszkodzeń (polisa AC WARTA podstawowa)... Jak bedę miał jakieś szczegółowe informacje dam znać, powiem tylko że starsznie sie ciężko współpracuje z WARTĄ ... Zobacz wątek2005.4.28 22:20:8
Ochrona danych osobowych a Idea i niespłacony rachunek za kom.
poprosze o linka asia-police@wp.pl ... Zobacz wątek2005.4.28 20:52:11
"Po rozwodzie".
A kto widnieje w akcie notarialnym zamiany mieszkania? jesteś sama czy z mężem? To jest Twój majątek odrębny tym bardziej że zamieniłąś mieszkanie na mniejsze więc on nie dołożył ani złotówki. ... Zobacz wątek2005.4.28 18:33:8
Jak to jest naprawde z tym zatarciem skazania?
Powiedzmy ze dostałem rok w zawieszeniu na 3 lata, z tego co wiem to w przypadku wyroku w zawieszeniu po 6 miesiącach od zakończenia okresu próby jestem uznawany za osobe niekaraną... Ale jak czytam ... Zobacz wątek2005.4.27 21:28:40
Kara z brak biletu i jej przedawnienie
To jest chyba art. 77 prawa przewozowego z dnia 15 listopada 1984 r. ale nie jestem pewien ... Zobacz wątek2005.4.27 19:5:13
2005.4.27 17:43:53
Budowa domu przy blacharni
Sprawdź co tam w planie zagospodarowania przestrzennego, bo może, o ile to jest strefa zamieszkania to on nie dostanie zgody na uruchomienie tam uciążliwej działalności. A przejedź się do gminy ... Zobacz wątek2005.4.27 17:17:24
Prezentacja "Rozwój Ubezpieczeń majątkowych w Polsce"
moj mail to pa-ko@o2.pl ... Zobacz wątek2005.4.27 15:16:16
Bank nie zniósł pełnomocnictwa
Z ewidentnej winy banku, gdyż nie zniesiono pełnomocnictwa na korzystanie z mojego rachunku, ogołocono mi konto pobierając znaczną kwotę. Pełnomocnictwo nadane było na czas określony do stycznia ... Zobacz wątek2005.4.27 11:49:43
Agencja towarzyska w sąsiednim mieszkaniu
Zgodnie z lewicowym prawem , jest to nie tylko bezkarne, ale i polecane. A dzieci , w ten sposób uczą się tolerancji. ... Zobacz wątek2005.4.27 10:44:32
Wspolposiadacz konta kradnie!!?
Mam podobny problem. W 2001 r. wygasło pełnomocnictwo, które kiedyś udzieliłam pewnej osobie. Z winy banku nie zostało to jednak wprowadzone do ich komputera i teraz ta osoba pobrała z mojego konta ... Zobacz wątek2005.4.27 10:8:5
PROCES KAFKI
Moja matka 6 lat temu nie radziła sobie ze mna wychowawczo i słozyła pozew do sądu ,że się nad nią znęcam.Po roku chciała wycofać,ale nie mogła bo sprawa przeszła z oskarzyciela prywatnego ... Zobacz wątek2005.4.26 1:54:8
kredyt hipoteczny w jakiej walucie???
Jestem pracownikiem Banku (kieruje placówką i udzielam kredytów) i doradzam każdemu Klientowi kredyty w PLN (nie denominowane) ponieważ na dzień dzisiejszy widoczny jest wzrost nie tylko kursów ... Zobacz wątek2005.4.25 22:20:41
Czy należy mi sie dzień wolny?
Pracownicy wykonują badania okresowe wczasie godzin pracy. ... Zobacz wątek2005.4.25 12:59:29
Wolny dzień
Pracuję w szkole, gdzie obowiązuje 5-dniowy tydzień pracy. W sobotę byłam z uczniem na konkursie w innym mieście, co zajęło niemal cały dzień (mam podbitą delegację). Czy w związku z tym wyjazdem, ... Zobacz wątek2005.4.25 10:22:23
wynagrodzenie godzinowe
mam prośbę, czy ktoś mógłby polecić mi jakąś pozycję literatury z której można by było nauczyć się prawidłowego naliczania godzinowego wynagrodzenia ... Zobacz wątek2005.4.25 10:12:13
Opłaty za nieletniego
Jakie koszty ponosi pracodawca zatrudniając nieletniego, a może żadnych? ... Zobacz wątek2005.4.24 11:35:50
Alimenty, a minimum socjalne
W grudniu 2003 r. minimum socjalne dla osoby samotnej w wieku produkcyjnym wynosiło łącznie 792,30 zł, dla samotnego emeryta - 732,50 zł. Dla rodzin z dwojgiem dzieci wartość koszyka oszacowano ... Zobacz wątek2005.4.24 10:15:0
czy pit 8c?
Mam pytanie: czy 8c wchodzi tzn. czy podlega rozliczeniu 2004 z fiskusem. Pozdrawiam wszystkich! Oczekuję szybkiej odpowiedzi. :) ... Zobacz wątek2005.4.23 22:57:53
jeszcze o nietrzeźwych na rowerze
Zostałem zatrzymany przez patrol policji jadąc na rowerze po 3 piwkach z kolegami. Badanie na alkomacie wykazało najpierw 0,60 a 20 minut później 0,52 promila. Został spisany protokół, którego ... Zobacz wątek2005.4.23 22:20:40
2005.4.22 22:5:12
Wniosek o dostęp do informacji publicznej do urzędów skarbowych
Możesz pojechać do Urzędu i złożyć podpis na wniosku, który Urząd wydrukował. ... Zobacz wątek2005.4.22 15:42:42
SPADEK PO BABCI dla Siostry, Męża, Syna i Wnuczka
spadek dziedziczą mąż i syn w częściach równych, co do wnuka dziedziczyć może po swoim ojcu, gdyby ten zrzekł się spadku bądź nie żył, siostra dziedziczyłaby tylko wtedy gdyby nie było ... Zobacz wątek2005.4.22 13:43:38
Były agent ubezpieczeniowy
Możesz ich olać, jak będą namolni to powiedz im, że działają poza prawem. Ja osobiście nie pamiętam bym podpisywał umowę agencyjną, w której można by mnie sprzedać firmie windykacyjnej wraz ... Zobacz wątek2005.4.21 19:8:58
POMOCY !!! NIE WIEM JAK POZBYĆ SIĘ UCIAŻLIWEJ LOKATORKI !!! ???
Drogi Marku! Sprawa nie jest prosta, możesz próbować wymeldować uciążliwych współlokatorów przez UG, będą Cię odwiedzały pielgrzymki współczujących pań, które raczej niczego nie zmienią, ... Zobacz wątek2005.4.21 19:6:37
Jak wymeldować?
Spróbuj w Urzędzie Gminy wymeldować ją w trybie administracyjnym. Nie powinno być to trudne jeżeli jest ("laska")gdzieś zameldowana na stałe. Jeżeli taki meldunek posiada w Twoim mieszkaniu ... Zobacz wątek2005.4.21 18:56:3
Jak exmitowac psychopate z domu
Moja droga możesz także udać się do właściwego dla miejsca zamieszkania sądu rodzinnego do kuratorów i zgłosić sprawę - pomogą ci, oni także mogą cię pokierować do DZIELNICOWEGO - idź ... Zobacz wątek2005.4.21 18:46:44
alementy na dzieci za granicą
mozesz wnosic o egzekucje komornicza za 3 lata wstecz ... Zobacz wątek2005.4.20 15:57:40
Czy jest jakaś szansa odzyskać dług?
Biuro Finansowo Prawne często spotyka sie z takimi pytanimi. Informujemy naszych klientów, ze zawsze powinni spisywać umowy cywilnoprawne np na urzyczenie telefonu jezeli był nabyty dla kogoś innego. ... Zobacz wątek2005.4.20 12:40:10
Podział majątku w Niemczech
Mieszkam w Niemczech, 3 lata temu wyszlam za maz. Moj maż ma kredyt na mieszkanie w wysokosci ponad 100 tys euro. Kredyt ten wzial wiele tat temu (wtedy byl znacznie wyzszy), kiedys ze swoja pierwsza ... Zobacz wątek2005.4.20 0:0:0
Co to są koszty uzyskania przychodu?
To w niezły sposób przybliza opis KUP. Koszty uzyskania przychodu W ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych (pdof) i osób prawnych (pdop) występuje definicja kosztów uzyskania przychodów. ... Zobacz wątek2005.4.19 20:58:31
Masz inne pytanie do prawnika?