Forum prawne (strona 908)
uzywanie pieczatki
Witam Mam pewien probem z moim ex wspolnikiem. Zalozylismy spolke cywilna, firma prosperowala dobrze ale jak to w spolce bywa musi zaczac cos sie walic. Rozwiazalismy spolke, za zalozylem swoja firme a ... Zobacz wątek2005.3.17 14:17:52
Umowa kontra dzienna norma
Norma pracy wpływa tylko na wysokość wynagrodzenia pracownika. Postanowienie o stosowaniu norm pracy powinno być zawarte albo w umowie o pracę, albo w regulaminie pracy lub w układzie zbiorowym pracy ... Zobacz wątek2005.3.17 12:28:28
jakie odszkodowanie za zagubiony przez zakład usługowy sprzet?
Należy przyjąć, że w takim wypadku dłużnik (naprawiający) dopuszcza się zwłoki ze spełnieniem świadczenia, którego podstawą jest wykonanie zobowiązania tj naprawienie rzeczy, objętej odpowiednią ... Zobacz wątek2005.3.17 10:52:28
DYPLOM UKOŃCZENIA STUDIÓW WYŻSZYCH
Czy szkoła wyższa może odmówić wydania dyplomu potwierdzającego ukończenie studiów wyższych za rzekome zaległości finansowe – czesne? Regulamin studiów jednoznacznie stwierdza, że ... Zobacz wątek2005.3.16 12:14:36
ZAKUPY W FORMIE WYSYŁKOWEJ
Jest procedura - należy złożyć "doniesienie" na najbliższym posterunku policji o oszustwo, i jeśli facet nie przedstawi dowodu wysyłki, to ma sprawę karną. Należy skontaktować się ... Zobacz wątek2005.3.15 21:2:14
członkowstwo w zarządzie spółki a pełnomocnictwo????PLIS HELP!!!
zazwyczaj dwoch czlonkow zarzadu dzialajacych razem moze podpisywac umowy i zaciagac zobowiazania - tak mowi kodeks spolek hanlowych. jezeli jest inny zapis w umowie spolki co do reprezentacji - to wg ... Zobacz wątek2005.3.15 15:3:31
udział męża w partycypowaniu wydatków zwiazanych z prowadzeniem domu
Mozesz wniesc sprawe do Sadu Rodzinnego tj. wniosek o roztrzygniecie istotmych spraw w rodzinie.Ja mialam podobna sytuacje z tym ze nie jestesmy w separacji ani rozwod przysadzone mam alimenty wiec sad ... Zobacz wątek2005.3.14 21:51:11
ja(23) i moja siostra(17) potrzebujemy pomocy (ponownie)
czy moja siostra kończąca lat 17 w grudniu tego roku może sama decydować o tym gdzie mieszka, czy ze mną czy z ojcem? (bardziej szczegółowe informacje w poście o tym samym temacie w dziale "opieka"). ... Zobacz wątek2005.3.14 19:31:3
Vat od paliwa na samchód współmałżonka
Czy osoba prowadząca działalność gospodarczą może odliczyć VAT od paliwa jeśli samochód (spełnia wzór Lisaka) zarejestrowany jest na jego małżonka (małżeństwo z ustawową wspólnością ... Zobacz wątek2005.3.14 12:11:4
Utowry mp3
według mnie masz na to prawo to są twoje utwory i legalnie je udostę pniasz więc nikt nie może mieć zastrzeżeń codo tej strony ... Zobacz wątek2005.3.14 9:19:22
Wrażenia ze sprawy w Sądzie Najwyższym
masz racje, moje wrazenia sa jeszcze gorsze. Bylam swiadkiem, kiedy w SO trzech sedziow, w trakcie rozprawy i zadawania pytan, ciagalo do siebie segregator z dokumentami i przewracalo kartki, jakby od ... Zobacz wątek2005.3.13 10:42:45
Czy należy się zachowek?
W drodze dziedziczenia testamentowego uzyskałem sapadek o wartości rynkowej około 500 tys. Koszt uzyskania spadku oraz długi spadkowe wyniosły około 35 tys. Czy w tym wypadku powołując się na ... Zobacz wątek2005.3.11 23:24:35
Cesja wirzytelności
Szanowni Państwo Prawnicy , którzy Wam doradzają muszą wrócić do szkoły i było by dobrze aby to była szkoła wyższa , Wy tymczasem znajdźcie innych , którym, cesja nie jest obca a tacy są ... Zobacz wątek2005.3.11 22:37:50
Czy długi spadkowe mają wpływ na wysokość zachowku?
Odziedziczyłem w drodze testamentu mieszkanie po żonie. Wartość rynkowa tego mieszkania to około 650 tys. Jednocześnie wszystkie koszty związane z uzyskaniem spadku oraz długi spadkowe są na około ... Zobacz wątek2005.3.11 22:30:8
2005.3.11 14:49:7
Przedawnienie odsetek tylko nie wiem czy fakturowych
Firma "X" sprzedawała towar firmie "Y" .Wystawiała na to faktury vat . Za te faktury płaciła firma "Z" do firmy "X" Firmy powiązane były umowami. Po 60 dniach ... Zobacz wątek2005.3.11 0:22:40
dwa mieszkania a fundusz remontowy
Na tak postawione pytanie są dwie odpowiedzi. NIE i TAK. NIE możecie sie państwo rozliczyć razem, gdyz małżeństwo wasze nie trwało całego roku podatkowego (od 09-01-2004). TAK możecie dodac wydatki ... Zobacz wątek2005.3.10 13:14:10
2005.3.10 12:11:28
świadectwo pracy- anulowanie? na jakiej podstawie
1) Istotnie na podstawie art. 25[1] KP umowa ma charakter umowy o pracę na czas nieokreślony (trzecia z kolei umowa o pracę ,a pierwsza z nich zawarta 11.05.04) 2)“zwolnienie” 16 ... Zobacz wątek2005.3.10 11:49:26
Testament mojej babci
W razie rozrządzenia majątkiem w testamencie spadkobiercom , którzy byliby powołani do spadku z ustawy należy się zachowek. Treść przepisu art. 991 KC jest następująca Art. 991.§ 1. Zstępnym, ... Zobacz wątek2005.3.10 11:0:13
Obecność pełnomocnika (kasacja wyroku)
Obecność pełnomocnika jest obowiązkwa wpodczas postępowania przed SN, a także gdy sprawa zastanie ponownie rozpoznawana przed sądem niższej instancji Wystarczy przytoczyć art. 87[1] § 1 KPC. ... Zobacz wątek2005.3.10 10:19:33
Prawa autorskie i kopiowanie własności intelektualnej.
Mam takie pytanie: 1. O ile dobrze pamiętam, gdzieś w aktach było napisane o robieniu kopii zapasowych na własny użytek (jesli ktoś móglby przytoczyć stosowny paragraf, byłbym wdzięczny). Wobec ... Zobacz wątek2005.3.10 2:2:17
Będe wdzięczny za podpowiedz w dziwnej sprawie
Zapomnialem dodac ze w przeszukaniu nic nie znalezli co podpisalem i okazalo sie ze te teleofny byly skradzione w czasie jakiegos napadu rabunkowego w jakiejs firmie, gdzie skradziono rozne telefony, dvd, ... Zobacz wątek2005.3.10 1:15:39
Czy odzyskam pieniądze?
Chodzę na niemiecki do szkoły językowej. w umowie mam napisane, że chodzę na zajęcia specjalistyczne i płacę za to 1990zł. Po czym dzisiaj okazuje się, że w grupie, w której ja jestem, reszta ... Zobacz wątek2005.3.9 23:5:18
Rozwiazanie umowy a ciąża
Z tego co wiem, to jeśli stosunek pracy nie wygasł przed upływem 3 miesiąca ciąży, to pracodawca jest zoobowiązany bezwzględnie przedłużyć umowę o pracę do momentu porodu. ... Zobacz wątek2005.3.9 20:12:5
Pilne WINDYKACJA
Mam dług w plusie.Firma windykacyjna chce spłaty w ciągu 3 dni .Prosiłem ich o rozłożenie na raty - odmówiono. Jestem na bezrobociu nie mam takiej kasy.Czy cząstkowa spłata cos pomoze? Co mam ... Zobacz wątek2005.3.9 12:18:53
Publikacja orzczenia SN
Witam. Czy ktoś wie po jakim czasie od decyzji SN i gdzie ukazuje się publikacja wyroku? Pozdrawiam. ... Zobacz wątek2005.3.9 10:30:58
działalność gospod.współmałżonków
Powiedzcie mi jak lepiej zrobić? Mój chłopak prowadzi działalność gospodarczą zamierzamy się pobrać a ja obecnie przebywam na zasiłku dla bezrobotnych.czy lepiej będzie jeśli mąż zatrudni ... Zobacz wątek2005.3.9 9:53:16
Satus głównego najemcy
Jeśli spółdzielnia nie wyrazi zgody to juz chyba tylko sąd pozostał. ... Zobacz wątek2005.3.9 8:33:15
Umowa Użyczenia
Czy mogę zrobić Umowę Użyczenia razem z ojcem w mieszkaniu które nie jest własnościowe, lecz ojciec jest głównym najemcą.Czy na takiej podstawie mogę dokonać odliczenia od podatku jeżeli dokonałem ... Zobacz wątek2005.3.8 18:56:36
Alimenty - rozwód czy separacja
Mój mąż przed zawarciem małżeństwa płacił swojej byłej partnerce alimenty w wysokości 450 zł, zaraz po naszym ślubie dołozyła mu sedzina na 570zł, to było 4 lata temu, na dzień dzisiejszy ... Zobacz wątek2005.3.8 8:30:10
Jestesmy 5-cio osbowa rodzina, bezdomna, bez meldunku, nie dostalismy mieszkania
Jestesmy 5-cio osobowa rodzina: mianowicie ja, maz i 3 dzieci w wieku 3, 2 i 1 roczek, maz i dzieci zostali eksmitowani ze stalego pobytu ze wzgledu na to ze jego ojciec sprzedal mieszkanie. Ja jestem ... Zobacz wątek2005.3.7 23:48:29
Czy ta umowa jest skuteczna?
a czy odpowiadam za zobowiązania wobec ZUSu powstałe za mojej "kadencji" i jak mogę się od nich uwolnić. Przypominam, że mój następca kupił udziały wraz ze zobowiązaniami i wierzytelnościami ... Zobacz wątek2005.3.7 22:49:49
Czy osoby chore (po operacji) mają obowiązek .....
Czy osoby chore (po operacji) mają obowiązek wstawić się na wezwanie do sądu oddalonego o 100 km. Czy można rozprawe przełożyć do najbliższego sądu?Jeśli tak, to jak to załatwić?Proszę o ... Zobacz wątek2005.3.7 12:19:43
Oprogramowanie // Odpowiedzialnośc karna (prawo wstecz??)
Witam, Ponad rok temu odszedłem ze spółki cywilnej po problemach ze wspólniczką. Tydzień temu dostałem wezwanie na Policje w chatakterze świadka w sprawie karnej. Okazało się, że moja była ... Zobacz wątek2005.3.7 11:54:19
prawa wnoszącego o kasację
Kasację może tylko w Twoim imieniu wnieść adwokat lub radca prawny i to on otrzyma informację o przyjęciu(lub nie)i terminie rozprawy.Możesz uczsestniczyć w rozprawie,ale do mnie sędzia zwrócił ... Zobacz wątek2005.3.6 19:18:12
bład w decyzji organu podatkowego
proszę o pomoc: na jaki przepis prawa mogę się powołać w odwołaniu od decyzji, która zawiera błędytakie jak: - stwirdzenia nieprawdziwych przyczyn dla których umorzono postępowanie restrukturyzacyjne, ... Zobacz wątek2005.3.6 17:59:18
Podzial majatku w sadzie
mam, dużo pytań, mogę się z kimś kto się rozwodzi i dzieli majątek jakoś skontaktować? ... Zobacz wątek2005.3.6 13:48:10
Członek rodziny...
Moja mama ma zasądzone na siebie alimenty od byłego męża... Czy w takiej sytuacji ja, jako córka (prowadzimy jedno gospodarstwo domowe) mogę ja ubezpieczyć (ubezpieczenie zdrowotne) jako członka ... Zobacz wątek2005.3.6 10:0:16
Alimenty od bylego malzonka a kwestia rozliczenia rocznego
Moja mama ma zasądzone na siebie alimenty od byłego męża... Wiem, ze musi odprowadzać podatek, bo jest to jej dochód... Jest po rozwodzie. Czy musi wypełnić Pit roczny, jeżeli tak to jaki i czy ... Zobacz wątek2005.3.6 9:55:28
alimenty, a długi
Syn męża pozyczył od nas pieniądze i nie chce ich oddać twierdząc, ze nie stać go na spłatę. Czy można odliczyć pożyczkę od alimentów? Oprócz alimentów od ojca, otrzymuje alimenty od matki, ... Zobacz wątek2005.3.5 19:39:59
Czy nie będąć głównym najemcą lokalu można zameldować w nim np. żonę
Jesteśmy z żoną głównymi najemcami lokalu kwaterunkowego, razem z nami mieszka brat żony który jest zameldowany na stałe ale nie jest najemcą.Ostatnio oświadczył że wprowadza się do niego ... Zobacz wątek2005.3.5 4:36:52
opatentowanie zapachu - podrabianie perfum
Czy można opatentować zapach ? Czy perfumy o bardzo zbliżonym zapachu są podróbkami ? Czy wytwarzanie takowych i ich sprzedaż jest niezgodna z prawem ? ( sprzedaż pod inną nazwą ) Bardzo proszę ... Zobacz wątek2005.3.5 0:4:55
W jaki sposób to zaskarżyć?
na posiedzeniu 12.11.2002 r. Sąd wydając wyrok - oddalając powództwo w jednej sprawie przesłał akta sprawy do nowej sygnatury i wezwał powoda do sprecyzowania powództwa i wniesienia opłąty sądowej ... Zobacz wątek2005.3.3 22:43:37
Jakie środki zaskarzenia?
na posiedzeniu 12.11.2002 r. Sąd wydając wyrok - oddalając powództwo w jednej sprawie przesłał akta sprawy do nowej sygnatury i wezwał powoda do sprecyzowania powództwa i wniesienia opłąty sądowej ... Zobacz wątek2005.3.3 22:42:19
spłata samochodu
w jaki sposob postapic w przypadku gdy wziełam na swoje nazwisko samochod na kredyt na osobe trzecia , niekozytsałam z tego samochodu i został on przez uzytkownika zniszczony w wypadku samochodowym ... Zobacz wątek2005.3.3 21:57:41
Opieka nad dzieckiem - syn i była żona za oceanem
Moj list, to nie porada prawna, ale kilka słów pocieszenia. Z treści listu można domniemywać,że jesteś mnłody. Szkoda,że musisz mieć tak przykre przeżycia. Domyślam się ,że jesteś po prostu ... Zobacz wątek2005.3.3 19:48:57
EKSMISJA!!!!-PROSZĘ OPOMOC
Jeśli chodzi o nie powiększanie się twojego zadłużenia to skorzystaj z dodatku mieszkaniowego. Gmina dopłaci ci nawet do 70% (w zależności od dochodów) a ty dopłacisz reszte. Jeśli nie będziesz ... Zobacz wątek2005.3.3 10:37:5
2005.3.2 22:29:34
Zapłata za biegłego
czy jest jakaś mozliwość aby uniknąć kosztów za biegłego ktorego powolała strona przeciwna ... Zobacz wątek2005.3.2 22:23:18
Masz inne pytanie do prawnika?