Forum prawne (strona 903)
Czy można żądać alimentów za okres wspólnego życia?
Moja była żona żąda alimentów za okres w którym prowadziliśmy wspólne gospodarstwo domowe. Co z tym zrobić? ... Zobacz wątek2005.6.13 10:7:6
Czy najbliższa rodzina oskarzonego może złożyć wniosek o zmianę jego środka zapo
Czy najbliższa rodzina oskarzonego może złożyć wniosek o zmianę jego środka zapobiegawczego? ... Zobacz wątek2005.6.12 23:12:55
termin rozprawy
chciałabym wiedzieć co tzn. ze sprawa jest odroczona bezterminowo i co robić dalej w takiej sytuacji ... Zobacz wątek2005.6.12 19:44:32
Podatek od spadku.....a podatek od darowizny
Otrzymałem w spadku( w formie testamentu) po zmarłych rodzicach mieszkanie ( spółdzielcze własnościowe)......jaki zapłacę podatek od mieszkania jeżeli jego wartość oscyluje w gr. 120 tys. zł ... Zobacz wątek2005.6.11 13:35:45
prosze o pomoc...chce miec prawo do dziecka...
Musze cię zmartwić. Jedyne czego możesz oczekiwać (biorąc pod uwagę jej postawę) to pozwu o alimenty. A jeżeli jej widzimisiem będzie, że ona nie che byś widywał dziecko to praktyka stanowi ... Zobacz wątek2005.6.9 15:45:13
OGRANICZENIE WŁADZY RODZICIELKIEJ Pilne!!!
proszę, pomóż mi. Jestem w podobnej sytuacji. Nie miałam ślubu z ojcem mojego dziecka. Córka ma teraz prawie 3 lata. Chcę pozbawić praw rodzicielskich człowieka, który przez 3 lata nie interesował ... Zobacz wątek2005.6.9 14:51:9
Spółka jawna czy cywilna?
Spółka jawna nie ma osobowości prawnej, a jedynie zdolność sądową. Osobowość prawną mają jedynie spółki kapitałowe. Natomiast dla obrotu gospodarczego wewnątrz Unii nie ma to znaczenia w ... Zobacz wątek2005.6.9 14:44:55
otrzytanie testamentu
błąd tytułu ODCZYTANIE TESTAMENTU to włąściwy tytuł ... Zobacz wątek2005.6.9 13:38:17
kwestia prawna-problem
"prawo korzystania z budynku mieszkalnego na dożywotnią i bezpłatną służebność mieszkalną" jeśli byłoby to możliwe prosiłbym o wytłumaczenie mi co oznacza to prawo, chciałbym poznac ... Zobacz wątek2005.6.9 13:32:22
otwarcie spadku
co oznacza termin otwarcia spadku , (jest testament notarialny) czy to zwykłe odczytanie przez spadkobierców tego testamentu, czy może musi się to odbyć przed notariuszem,, czy też na pierwszej rozprawie ... Zobacz wątek2005.6.9 13:22:20
spadek -współwłasność mieszkania
ojciec i matka byli współwłaścicielami mieszkania hipotecznego (małżeńskimi ,ustawowymi) ojciec zmarł a cały spadek na mocy testamentu przejdzie na mnie (czyli syna) , czy mogę być wpisany wspólnie ... Zobacz wątek2005.6.9 13:15:21
sprowadzanie z USA np. odtwarzaczy mp3
sądzę, że oficjalnie importując zapłacić trzeba cło i vat, a nieoficjalnie tyko przemyt w walizce ... Zobacz wątek2005.6.8 20:42:41
Wszczęcie postęp.w celu zmusznia męża dołożenia na dom
Mieszkam z mężem w domu ,który jest tylko moją własnością.Ze względu na fakt,ze od 10 lat żyjemy w całkowitej separacji (nieusankcjonowanej prawnie),mąż nie łoży na utrzymanie domu.Dodaję,żę ... Zobacz wątek2005.6.8 17:18:32
Telekomunikacja Polska
Witam, mam pytanie: Kto jest odpowiedzialny za uzyskanie zgody właścicieli budynków na których ma byc połozony kabel telefoniczny? My, którzy jesteśmy klientami TP, zainteresowanymi podłączeniem ... Zobacz wątek2005.6.8 12:2:40
Art.445 par 2 KPC.Pomocy
30.08.2000r była żona podała mnie o alimenty. Sąd 14.12.2000r zabezpieczył alimenty do kwoty 1650 zł płatne od 14.12.2000r do 15 każdego miesiąca.(postanowienie nieprawomocne) W styczniu złałożyłem ... Zobacz wątek2005.6.8 11:46:29
Po uznaniu dziecka jakie prawa otrzymuje ojciec?
Jeśli sam uzna dziecko to będzie miał takie prawa ale jeśli złożysz do sądu pozew o ustalenie ojcostwa i alimenty to wpisz tam też punkt o pozbawieniu władzy rodzicielskiej. Ja tego nie zrobiłam ... Zobacz wątek2005.6.8 1:6:50
Ciagnąca sie sprawa o eksmisje
Załozyłam sprawę o eksmisje byłemu mężowi.On co i rusz odwołuje sie od wyroku ,który nie uległ zmianie. Za każdym razem wymyśla inne powody: żle poinformowano go w sądzie odnośnie daty złożenia ... Zobacz wątek2005.6.7 19:6:0
dzialalnosc gospodarcza w Polsce a praca za granica
prowadze dzialalnosc gospodarcza w Polsce oraz jednoczesnie pracuje za granica (oplacam tu rowniez ubezpieczenie) czy jest mozliwosc placenia mniejszej skladki zus. dzialalonosc nie jest zwiazana z moja ... Zobacz wątek2005.6.7 14:45:15
podzaił majątku
został wybudowany dom. W tym celu m.in została zlikwidowana moja książeczka mieszkaniowa z pełnym wkładem mieszkaniowym na mieszkanie M-xx. Czy przy podziale majątku - domu majątek który ja włożyłem ... Zobacz wątek2005.6.6 12:3:59
Separacja a mieszkanie.
to wszystko co napisano mija sie z prawdą,na dzień dzisiejszy stan prawny jest nieco inny, wiem bo sama prowadziłam podobna sprawe bratu, gdzie była już bratowa wyprowadziła się z mieszkania ,już ... Zobacz wątek2005.6.6 6:32:33
Skąd pobrać wzór pisma o zmianę środka zapobiegawczego
Proszę o informację skąd można pobrać wzór pisma o zmianę środka zapobiegawczego z tymczasowego aresztowania na łagodniejszy np. dozór policyjny, zakaz opuszczania kraju. ... Zobacz wątek2005.6.4 18:36:57
Jak przepisać działalność gospodarczą?
Chciałam spytać w jaki sposób było by najlepiej / najkorzystniej przepisać działalność gospodarczą na mojego ojca, który emerytem. Chodzi tutaj o pralnie chemiczną z maglem. Obecnie pralnia ... Zobacz wątek2005.6.4 15:51:30
DO NAUCZYCIELI PILNE
A przecież komisje do awansu zawodowego pracują w zależności od potrzeb.Tak na marginesie to o jaki awans chodzi.Jeżeli na dyplomowanego to moim zdaniem należy poinformowac o zwolnieniu lekarskim ... Zobacz wątek2005.6.4 14:39:33
gdzie płaci sie kare grzywny?
Nie płać żadnej grzywny, mogą Ci skoczyć !!!!!!!!!!!!!!!! ... Zobacz wątek2005.6.3 23:51:48
Pracodawca nie wypłaca zasiłku rodzinnego
Powinnam otrzymywać zasiłek rodzinny. Według przepisów w związku z wielkością firmy zatrudniającej męża musieliśmy złożyć wniosek o ten zasiłek w zakładzie pracy. I też z tegoż zakładu ... Zobacz wątek2005.6.3 10:41:43
wykup mieszkania - jak sie zabezpieczyć??
wpis do księgi wieczystej jest aktem deklaratoryjnym i w gruncie rzeczy nie ma znaczenia ile to bedzie trwało. Istotne jest nabycie prawa własności, a to następuje z chwilą podpisania aktu notarialnego ... Zobacz wątek2005.6.2 10:48:59
Sprzedalem samochod - pan chce pieniadze za naprawe ?
witam, ok 3 tygodni temu sprzedalem samochod opel vectra pewnemu panu, wystawilem ogloszenie w telegazecie, pan zadzwonil i przyjechal, obejrzal samochod, przewiozlem go nim z 8km, wszystko dzialalo, za ... Zobacz wątek2005.6.1 22:3:19
Jaki to artykul? PILNE
Witam. Paragraf o ktory pytasz (art. 205 par.1 kk w zw. z art. 36 par. 2 i 3 kk. ) nie zmienil sie i nie ulegl zmianie od wielu wielu lat.. merytorycznie jest to to samo. Pozdrawiam ... Zobacz wątek2005.6.1 19:21:45
Adwokat w Warszawie
Podobno jest jakiś super adwokat min od rozwodów w Warszawie przy Madalińskiego, czy ktoś coś słyszał ?? A może polecicie kogoś sprawdzonego ? ... Zobacz wątek2005.6.1 11:13:8
Podział majątku po zmarłej matce
Proszę się nie obawiać.W przypadku gdy Pańska siostra nie pozostawiła testamentu,dzieci Pana siostry dziedziczą ustawowo na podstawie art.931 Kodeksu cywilnego, który wyraźnie stwierdza: "W ... Zobacz wątek2005.5.31 21:12:4
Spadek -grunt rolny
Przeprowadzić postępowanie sądowe w celu podziału i nabycia spadku. ... Zobacz wątek2005.5.31 12:29:49
mam podpisac umowe o dzieło czy lepiej zelecenie?
Rozpoczne prace w pewnej firmie i z tego wzgledu, ze nie moge 5 dni w tygodniu przez 8 godzin byc w jej siedzibe mam wybrac rodzaj umowy jaka chce zawrzec. Moze to byc umowa zlecenie, umowa o dzielo lub ... Zobacz wątek2005.5.31 11:39:42
WAM i Ekwiwalent za zrzeczenie się kwatery
Od IV/2005 jestem emerytem wojskowym. Ze służby odeszłem z uwagi na likwidację Jednostki Wojskowej.W III/ 2005 oddałem zajmowanš kwaterę i przeprowadziłem się do innego miasta, gdzie wynajšłem ... Zobacz wątek2005.5.30 20:40:27
Ekwiwalent w wojsku wg starej ustawy z przed 1996
Od IV/2005 jestem emerytem wojskowym. Ze służby odeszłem z uwagi na likwidację Jednostki Wojskowej.W III/ 2005 oddałem zajmowanš kwaterę i przeprowadziłem się do innego miasta, gdzie wynajšłem ... Zobacz wątek2005.5.30 20:38:50
DOWÓD OSOBISTY
Możesz wniosek o dowód osobisty złożyć po wakacjach. Moja Córka była zmuszona złożyć taki wniosek 5 m-cy po ukończeniu 18 lat, gdyż zmieniałyśmy miejsce zamieszkania, a każda zmiana powoduje ... Zobacz wątek2005.5.30 20:18:40
Pilnie błagam o informację !!!
Czy udało ci się wygrac z GAM-em? Ja zaczynam dopiero teraz z nimi walczyć. ... Zobacz wątek2005.5.30 20:7:42
Kupno sklepu internetowego
Witam, Prowadze działalność gospodarczą i mam możliwość odkupienia od innej spółki(Sp. z.o.o) ich sklepu internetowego - adres www, baza klientów, serwis www. Sprawa cesji adresu www(domena) ... Zobacz wątek2005.5.30 16:35:17
Przekwaterowanie współlokatora do innego mieszkania
W takiej sytuacji można wystąpić do sądu o wydanie nakazu eksmisji matki wraz z jej mężem do wskazanego przez Pana mieszkania. To Pan jest właścicielem mieszkania i to Pan decyduje kto ma w nim ... Zobacz wątek2005.5.30 14:42:31
Mieszkanie,separacja,administracja
Witam wszystkich i proszę o pomoc w bardzo pilnej sprawie.Sytuacja wygląda tak iż razem z męzem niejesteśmy ze sobą od mniej więcej pół roku.Mąż wyprowadził się z mieszkania do swojej kochanki ... Zobacz wątek2005.5.29 22:25:11
zwrot kosztów procesu
dzięki za odpowiedź , czy można takie pismo złożyć do sądu jeśli spółdzielnia odwoła się od wyroku - chyba tak będzie , lub jeśli nie będzie odwołania czy mogę podać spółdzielnię do ... Zobacz wątek2005.5.29 20:13:1
wspólnota mieszkaniowa - piwnice...
problem wlasnie lezy w akcie notarialnym, w ktorym zapis jest niejednozanczy: "mieszkanie z przynależna piwnica", przy czym nie jest wyszczegolnione, ktora to piwnica, o jakim metrazu, etc. ... Zobacz wątek2005.5.28 14:7:0
wykup mieszkania od spółdzielni.......
trzeba zapoznać się ze statutem spółdzielni ,który napewno posiada zapis czy mieszkanie można zbyć w ciągu 5 lat od kupna nie ponosząc dodatkowych kosztów.Czasem spółdzielnia przewiduje ograniczenia ... Zobacz wątek2005.5.28 11:48:32
termin odpowiedzi na podanie
Nie, nie ma tu zastosowania Kodeks postępowania administracyjnego, tylko dobre obyczaje. ... Zobacz wątek2005.5.27 17:2:14
PILNIE - Świadek koronny
Witam, pilnie poszukuję wszelkich materiałów do pracy mgr "Ochrona prawna i administracyjna świadka koronnego" mój mail: region10@wp.pl ... Zobacz wątek2005.5.25 20:35:47
spółka komandytowa, a KRS ???
Czy spółka komandytowa ma obowiązek składać sprawozdanie finansowe do KRS? Jeśli tak to w jakim terminie i w jakiej formie należy tego dokonać, skoro nie podlega ona badaniu opinii biegłego rewidenta, ... Zobacz wątek2005.5.24 12:40:44
Mieszkanie po babci.
Ktoś robi Pani wodę z mózgu. Babcia wykupiła mieszkanie i przepisała na syna. Syn jest właścicielem mieszkania. Pani nic do mieszkania nie ma. Zameldowanie nie daje żadnego tytułu prawnego do ... Zobacz wątek2005.5.23 11:34:38
Niekompletny środek trwały ???
Kontrola służb fiskusa zarzuciła mi, że budynek, który wynajmuję i z tego tytułu osiągam przychód nie jest kompletny z powodu braku decyzji zezwalającej na jego użytkowanie. Jest to powodem ... Zobacz wątek2005.5.23 10:42:22
Proszę o informację
Niestety Komornik działa zgodnie z prawem... W przypadku zobowiązań solidarnych, wierzycielowi przysługuje prawo z którego dłużnika chce się zaspokoić. Może wybrać tylko jednego dłużnika, ... Zobacz wątek2005.5.22 21:59:46
Spisanie umowy
Myślę, że dane, które zostały podane są zbyt mało precyzyjne do udzielenia wyczerpującej odpowiedzi na to pytanie. Przede wszystkim umowa polega na tym, że obie strony muszą się na nią zgodzić, ... Zobacz wątek2005.5.22 21:37:28
dostałem pozew o alimenty i co dalej?
O to ze matka dziecka napisała, ze nie płaciłeś nie musisz się martwic. Sąd nie jest głupi i od razu się zorientuje, że ona kłamie, wystarczy do tego zdrowy rozsądek. Jeśli chodzi o rachunki ... Zobacz wątek2005.5.22 14:52:22
Masz inne pytanie do prawnika?