Forum prawne (strona 902)
Mam dobre pytanie - zmiana umowy spółki - uprzywilejowanie udziałów.
Czy zmiana umowy spółki mająca na celu uprzywilejowanie niektórych udziałów co do głosu i co do dywidendy wymaga zgody wszystkich wspólników w aspekcie istniejących zastrzeżeń w art. 246 par.3 ... Zobacz wątek2005.7.6 19:42:51
2005.7.6 19:34:35
Przedawniona dywidenda w Spółce z o.o. ?
30 czerwca 2002 ZW Sp. z o.o. podjęło uchwałę o podziale zysku za 2001 r. z przeznaczeniem go w całości na wypłatę dla udziałowców. Nie ustalono daty wypłaty dywindendy, ale zamieszczono w uchwale ... Zobacz wątek2005.7.6 19:23:44
zmiana meldunku a dowód rejestracyjny
Zmieniłem miejsce zameldowania. Czy mam obowiązek przerejestrowania samochodu. Mieszkam nadal w tym samym mieście, ale inna dzielnica. W dowodzie osobistym, w prawo jazdy mam juz nowy adres, a jak z ... Zobacz wątek2005.7.6 16:27:21
zmiany w dodatku dla samotnych rodziców
witaj:) ..podstawa to dochod na jednego czlonka rodziny...jesli nie przekraczasz magicznej kwoty504 zl n OSOBE...dostaniesz jakas marna kwotejesli przekraczasz niewiele..mozesz tez sie staracwylicza grosze:(...trzymaj ... Zobacz wątek2005.7.6 15:59:7
kradzież w pensjonacie
Podczas mojej nieobecności w zamkniętym pokoju skradziono mi dobra osobiste znacznej wartości . Zgłoszono polici ten fakt. Czy moge wystąpic z powdztwa cywilnego przeciwko łaścicielowi pensjonatu ... Zobacz wątek2005.7.6 13:35:31
Towar z UE ze stawką 0% - kiedy płacę VAT w Polsce.
Jesli zakupiłem towar w unii ze stawką VAT 0% to w Polsce płace Vat po przyjeździe czy w momencie sprzedaży i rozliczenia za dany miesiąc. ... Zobacz wątek2005.7.6 12:51:7
Wyjazd za granicę prywatnym samochodem a ewidencja przebiegu pojazdu!!!!
Czy jeśli wyjeżdżam samochodem prywatnym po towar za granicę (w Unii) to moge ten wyjazd rozliczyć według ewidencji przebiegu pojazdu? W polsce wyjazdy rozliczam na podstawie ewidencji przebiegu ... Zobacz wątek2005.7.6 12:37:37
Spadek po mamie (połowa gospodarstwa)
Mam następującą sytuację: Mama zmarła w 1999r. Pozostawiła testament notarialny w którym jestem powołana do całości spadku , o moich braciach nie ma wzmianki, a ojciec został wydziedziczony ... Zobacz wątek2005.7.6 10:45:31
CZY MOGĄ NAM ZABRAĆ MIESZKANIE???????
Mialem mieszkanie lokatorskie które zadłuzyłem,To mieszkanie gmina zamieniła mi na lokal socjalny na (2lata).Po okresie dwóch lat administracja zobaczy jak spłacam dług tego mieszknia i jak będzie ... Zobacz wątek2005.7.6 8:55:0
wyrok w zawieszeniu i być może kolejny wyrok...
Jeżeli to jest podobne przestępstwo to tak. To jest okres próby z której się nie wywiązałaś. Jeśli chcesz napisz krawczyk007@wp.pl może coś poradzimy ... Zobacz wątek2005.7.6 3:37:50
Akt oskarzenia-doradzcie
Uproszczone czy nie - przysługuje apelacja. Linia obrony - "jakie meble???" ... Zobacz wątek2005.7.6 3:10:10
co mam robić?? boje sie :(
Pierwsza rada - nie zadzieraj z policją, nie mów że cię torturowali itp. bo wtedy te przestrzelone kolana to będzie pikuś. Jako świadek masz obowiązek mówić prawdę. Jeśli na policji było okazanie ... Zobacz wątek2005.7.6 0:17:48
nie chcę wyroku za friko co zrobić? wszystko opisałem
Moim zdaniem masz wielkie szczęście, że postawili ci nieświadomą paserkę. W zasadzie powinni umyślną, ponieważ mogłeś się domyślać że towar jest kradziony a co za tym idzie pomagać w zbyciu. ... Zobacz wątek2005.7.6 0:5:8
MIESZKANIE SOALNE
Mialem mieszkanie lokatorskie które zadłuzyłem,To mieszkanie gmina zamieniła mi na lokal socjalny na (2lata).Po okresie dwóch lat administracja zobaczy jak spłacam dług tego mieszknia i jak będzie ... Zobacz wątek2005.7.5 22:13:8
aliment sprzed lat.
dziękuje bardzo za wyczerpujące wyjaśnienia,pozdrawiam ... Zobacz wątek2005.7.5 19:40:33
czy córka po śmierci ojca może wystąpic do sądu o postępowanie spadkowe
Możesz wystąpić do właściwego terytorialinie Sądu -Wydział Cywilny o nabycie praw spadkowych - Ty jako jedna z spadkobierców. Po internecie poklikasz to znajdziesz wzory podań lub też innych ... Zobacz wątek2005.7.5 17:12:25
Dom i działka spór za życia.!!
Sytuacja jest następująca: jest dom i dzialka na której stoi ten dom od 30 lat. Włascicielami jest starsze małżeństwo, które ma troje dorosłych dzieci. Małżeństwo postanowiło zapisać dom ... Zobacz wątek2005.7.5 14:4:29
Dom + działka , spór za życia.
Sytuacja jest następująca: jest dom i dzialka na której stoi ten dom od 30 lat. Włascicielami jest starsze małżeństwo, które ma troje dorosłych dzieci. Małżeństwo postanowiło zapisać dom ... Zobacz wątek2005.7.5 14:2:54
Prawa głównego właściciela
W tym przypadku nie ma czegoś takiego jak główny właściciel, który może podejmować decyzje. W spadku nie nabywa się konkretnych części działki lecz częściowy udział w własności całej ... Zobacz wątek2005.7.5 12:58:46
Testament - zachowek
Zostalem spadkobiora (testament) po mojej babci w czesci dotyczacej jej prawa do przedwojennego majatku ziemskiego nalezacego do jej meza, a mojego dziadka. Trudno oszacowac wartosc spadku z wiadomych ... Zobacz wątek2005.7.4 22:8:43
spółka zoo likwidacja wierzytelność
Sp z o o została poddana likwidacji, w terminie zostały zgłoszone wierzytelności, faktury sprzedazy uległy niestety przedawnieniu. czy są jakieś szanse odzyskania pieniedzy, z racji tego, ze spólka, ... Zobacz wątek2005.7.4 20:59:30
Odpoczynek po pracy nocnej
Przepisy kodeksu cywilnego (umowa zlecenia podlega przepisome tego kodeksu) nie regulują takich rzeczy. W związku z powyższym nie można mówić o tym, że jakakolwiek przerwa się należy. ... Zobacz wątek2005.7.4 12:15:50
czy mogą zabrać???
Nie sądzę,że mieszkanie które jest opłacane na bieżąco,będzie odebrane.Ja nie płaciłam czynszu i nikt z mieszkania kwaterunkowego mnie nie wywalił,mimo że byłoby mi to na rękę.Napuścili ... Zobacz wątek2005.7.4 11:28:14
kara umowna dla pracownika błagam o pomoc
prosze o pomoc jestem zatrudniona w pewnej firmie zajmujacej sie sprzedaza telefonów . Na pocztaku mojej "kariery" omyłkowo żle sporządzilam aneks klientowi po czym naprawilam swój bład, ... Zobacz wątek2005.7.3 22:8:39
dodatkowy abonament za tel. w wynajetym pomieszczeniu
Czy wynajmując lokal w którym jest telefon mozna wystawiać faktury i pobierac dodatkowe opłaty za korzystanie z tego telefonu i czy potrzebna jest na to koncesja ? ... Zobacz wątek2005.7.3 11:38:30
Status cudzoziemca w Polsce
status prawny uchodźcy oparty jest na umowach międzynarodowych w tym Konwencji Genewskiej z 1951 . Cudzoziemcowi zostaje udzielona ochrona przed prześladowaniami i uzyskuje on zezwolenie na zamieszkanie ... Zobacz wątek2005.7.2 23:13:53
zatrudnienie mlodocianego na okres wakacji
Bardzo prosze o pomoc.moze ktos z Panstwa spotkal sie z podobnym problemem. Mianowicie chcialabym zatrudnic dziewczyne w wieku 16 lat do latwej pracy tj. sprzedaz okularów ze stojaka na terenie dworca ... Zobacz wątek2005.7.2 11:4:33
kto jest winny?
do tego mozna powolac rzeczoznawce, jesli nie to faktycznie Ty bedziesz musial zaplacic. ... Zobacz wątek2005.7.2 1:48:27
Czy to jego wina?
Chciałam mu pomóc. Jak mi oznajmił że chce odejść to proponowałam mu żebyśmy poszli razem na terapię, żeby pomyślał o dziecku, żebyśmy chociaż dla dziecka spróbowali wszystko odbudować, ... Zobacz wątek2005.7.1 12:37:6
kto jest włąscicielem samochodu
W takiej sytuacji oboje Państwo jesteście uprawnieni do korzystania z samochodu. Policja powinna Panu to umożliwić. Jeżeli tego nie zrobi to powinien Pan złożyć pozew do sądu przeciwko żonie ... Zobacz wątek2005.7.1 12:25:42
Komornik alimentacyjny
Minister Spr. wyśle wam pismo, że porad prawnych udzielają kancelarie prawne. Jeśli matka mieszka w Niemczech i można ustalić jej adres oraz jeśli pracuje komornik bez większego problemu może ... Zobacz wątek2005.7.1 0:43:31
tlumaczenie dla podmiotu za granica
Oto jak wyglada moja sytuacja: jestem tlumaczka z zawieszona dzialanoscia gospodarcza (robie studia doktoranckie). 1. W jaki sposob jako osoba fizyczna moge legalnie wykonywac tlumaczenia? (sa na tyle ... Zobacz wątek2005.7.1 0:8:51
WKU - pilne! :(
Witam, Z góry przepraszam, jak zły dział wybrałem. Ponad miesiąc temu pisałem tutaj http://tinyurl.com/795he o moim problemie. Jak można tam przeczytać, to napisałem pismo, że chcę podjąć ... Zobacz wątek2005.6.30 23:29:48
Bilety na koncert...
No tak, przepis jest przepisem, ale wyraźnie mówi się o zysku, a nie o cenie sprzedaży biletu. Jeśli poniosłem koszty związane z zakupem (jechałem do innego miasta, straciłem czas, który ma również ... Zobacz wątek2005.6.30 22:44:17
Dział spadku: gospodarstwo rolne
jak dzieli sie spadek w skald ktorego wchodzi gospodarstwo rolne decyduja art.213-218 k.c.(patrz art.1070k.c.) oczywiscie byloby najlepiej dla wszystkich gdyby sie dogadali ale jesli nie, niech X wystapi ... Zobacz wątek2005.6.30 21:55:5
przysadzenie wlasnosci
Prosze o inf. w jakim czasie prawomocne staje sie przysadzenie wlasnosci nieruchomosci ( nabytej w drodze licytacji komorniczej ). Czy zlozenie zazalenia wstrzymuje ten termin? Zlozylam zazalenie na w/w ... Zobacz wątek2005.6.30 18:14:19
Oprocentowanie kredytu
Sposób ustalania oprocentowania powinien być jasno ustalony w umowie kredytowej. Proszę dokładnie ją sprawdzić. Proponuję również wystąpić pisemnie do banku z prośbą o wyjaśnienie sprawy ... Zobacz wątek2005.6.30 11:59:46
Kredyty po Mamie
Witam Bardzo proszę o rade. Mam mianowicie powazny problem, niedawno zmarła moja mama, pozostawiając mi mieszkanie własnościowe spóldzielcze, w ktorym zresztą mieszkam, niestety pozostawiła mi ... Zobacz wątek2005.6.30 10:10:57
Obecne niewolnictwo
Zgodze się z przedmówcą ten kraj jest chory , chorobę tę można nazwać " Patologią struktur rządzących" długo nas przygotowywali do tego momentu kiedy rodacy z obrzydzeniem zaczą patrzeć ... Zobacz wątek2005.6.29 17:2:4
CZY MUSZE ZAPŁACIC MANDAT OD KOLEI-OD SOKISTÓW ?!!
Mam pytanie kolega dostał mandat na 80 zł i nie wiem skąd.Nie zapłacił-po jakims czasie kwota mandatu wzrosła do 160zł.Przyszedł komornik,lecz umorzył sprawę gdyż kolega miał już 18 lat skończone ... Zobacz wątek2005.6.29 13:35:25
Odszkodowanie od firmy za uszczerbek na zdrowiu. Mobbing?
Inspekcja Pracy?- to szkoda czasu,wiem coś o tym bo miałem podobne kłopoty. Najważniejsze to zabezpieczenie dowodów, no i sąd pracy. Tylko że trzeba długo czekać i może być już po ptakach..... ... Zobacz wątek2005.6.29 13:17:52
fotoradar - legalizacja
Czy ktoś może autorytatywnie stwierdzić ( podstawa ) czy legalizacja fotoradaru jest tylko wazna w miejscu jej wykonania , czy też w każdym miejscu , w którym fotoradar jest umieszczony. A jeżeli ... Zobacz wątek2005.6.29 0:10:17
Ubezwłasnowolnienie całkowite
Czasami jest to niezbędne narzędzie pozwalające choremu w miarę normalnie funkcjonować. Przykład - zabiegi, operacje medyczne wymagają podpisania zgody. Trudno taką zgodę (świadomą) uzyskać ... Zobacz wątek2005.6.28 23:36:5
Mandat za przejscie przez tory na terenie PKP
Mandat karny (MK) z chwilą jego podpisania staje się prawomocny. Od MK można się odwoływać tylko za pośrednictwem sądu. Proszę sobie przeczytać art. 101 & 1,2 i 3 Kodeksu postępowania w ... Zobacz wątek2005.6.28 19:4:34
zameldowanie konkubiny i jej dzieci
Wiam posiedam nieszkanie spółdzielcze własnościowe któreg jestem jedynum właścicielem.Czy jezeli zamelduję konkubinę z jej dziecmi to czy ona albo jaj dzieci uzyskają jakieś prawo do mieszkania.Czy ... Zobacz wątek2005.6.28 18:13:44
Rozwód i mieszkanie własnościowe
onie o ile mi wiadomo to jest wtedy jego mieszkanie. ... Zobacz wątek2005.6.28 16:40:14
Pozwany nie stawił się na posiedzeniu pojednawczym
Dziękuję Wam za odpowiedż. Mam nadzieję że u mnie też się odbędzie. Bo dla mnie jest logiczne że jak ktoś nie stawia się na posiedzeniu pojednawczym to znaczy że nie chce sie pojednać. ... Zobacz wątek2005.6.28 12:11:18
Nagana a możliwosć otrzymania podwyżki.
Nie ma takiego przepisu, który uzależniałby przyznanie podwyżki od uprzedniej nienagannej pracy. ... Zobacz wątek2005.6.28 10:48:44
czy mam spotykać się tylko z dziewczynami?(kontakty damsko-męskie a rozwód)
do czasu rozprawy bardzo uwazaj.jesli spotykasz sie np z kumplem zabieraj ze soba jeszcze kolezanke.I pamietaj ze ty swiadkow tez masz prawo powolac ... Zobacz wątek2005.6.28 8:35:48
Masz inne pytanie do prawnika?