Forum prawne (strona 901)
CZY SAMO POSIADANIE FILMOW DIVX JEST PRZESTEPSTWEM
W tym wypadku brak jest dobrej wiary i zachowania nalezytej starannosci. Wiec nikt nie uwierzy, takiemu domniemaniu, a w szczegolnosci gdy sama w to nie wierzysz. ... Zobacz wątek2005.7.13 22:21:25
musze uchronic CORKE przed ojcem idiota!!!
witam.prosze o odpowiedz na pytanie:czy ojciec dziecka po 15 latach od jego narodzin i 12 od rozwodubez orzekania o wieniema prawo do badan genetycznych potwierdzajacych jego ojcostwo i czy ja jako matka ... Zobacz wątek2005.7.13 19:3:28
Prosba o pomoc
Witam Do konca sierpnia bede otrzymywac dodatek z tyt.samotnego wychowania dziecka.Bylam dzis w MOPR w mojej miejscowosci Na podstawie dochodow otrzymanych z Urzedu Skarbowego za rok 2004,ktore przekraczaja ... Zobacz wątek2005.7.13 17:48:43
jaki urlop sie nalezy?
Kwestię tą reguluje kodeks pracy w Dziale VII - URLOPY PRACOWNICZE: Art. 154. § 1. Wymiar urlopu wynosi: 1) 20 dni – jeżeli pracownik jest zatrudniony krócej niż 10 lat, 2) 26 dni – ... Zobacz wątek2005.7.12 18:30:0
Unieważnienie czynności komornika.
w 98 roku moj byly juz maz podzyrowal pozyczke znajomej minelo 7 lat jak nie jestesmy juz ze soba . Jestem na 2 grupie inwalidztwa i pobieram rente socjalna w wysokosci 472zl do tego mam jeszcze zasilek ... Zobacz wątek2005.7.12 16:49:17
Moja żona chce ode mnie odejść,oboje zgadzamy się na separację, żona chce mi wszystko zostawić, jak załatwić to formalnie?
Rozdzielność majątkową najlepiej spisać u Radcy Prawnego.Można zapytać czy ugodę podziału majątku też on załatwi lub pokieruje do Notariusza ... Zobacz wątek2005.7.12 15:37:22
Pomocy!!! Siostra zmusza mnie do sprzedaży podarowanego mieszkania i wypłaty jej nalezności!
Warto aby mama spisała testament notarialnie lub przy świadkach,w którym wspomni dlaczego mieszkanie w całości przepisała na Ciebie,np.dlatego,że się nią opiekowałaś aż do śmierci z chwilą ... Zobacz wątek2005.7.12 15:29:53
Czy dziecko 15 lat może odmawiać widzeń z ojcem
NIE ZNASZ PERFIDII MATEK , PRZEZ KILKA LAT MOGĄ ZROBIĆ Z DZIECKIEM WSZYSTKO . ZRESZTĄ W TYM WIEKU I WCZEŚNIEJ ODBYWAŁA SIĘ NABÓR DO HITLERJUGEND JAK MYŚLISZ DLACZEGO ... Zobacz wątek2005.7.11 15:3:8
bede walczyc
Dzien dobry.Wlasnie przeczytalam twoj komentarz ,w ktorym pojawilo sie imie Natan.Mam rowniez syna Natana i bylabym wdzieczna gdybys napisal mi w jakim dniu obchodzicie jego imieniny.Z góry dziękuje ... Zobacz wątek2005.7.10 17:10:3
Przekształcenie spółki cywilnej w jawną
"Wyrażone w euro wielkości, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 2 i ust. 2, przelicza się na walutę polską po średnim kursie ustalonym przez Narodowy Bank Polski, na dzień 30 września roku ... Zobacz wątek2005.7.10 0:2:10
Wypowiedzenie umowy najmu przez wynajmującego
Witam. Chialbym się zaPYTAC pAŃSTA, CZY BYŁBY KTOŚ TAK UPRZEJMY I PODAŁ MI WZÓR TAKIEGO WYPOWIDZENIA NA E-MAIL ? gio_84@o2.pl Czekam godzine ... Zobacz wątek2005.7.9 17:10:36
opóznienie w oddaniu mieszkania..developer bezkarny??
Kupuję mieszkanie u devolopera..oddane miało być w marcu..z klauzulą, ze możliwe jest opóżnienie 3 -miesieczne, czyli mieszkanie ma być oddane w końcu czerwca..Zaczął sie lipiec i nic..W umowie ... Zobacz wątek2005.7.9 11:21:45
Czy mogę udać się do lekarza?
Do końca czerwca byłam zatrudniona na umowę o pracę w szkole, która wygasła. Miałam więc opłacane składki ZUS do czerwca. Poza tym nadal przez lipiec i sierpień jestem zatrudniona w dwóch przedszkolach ... Zobacz wątek2005.7.8 17:37:41
czy nie nastąpi paraliż organizacyjny w działalności spółdzielni
Art. 41. [Uchwały walnego zgromadzenia] § 2. Uchwały podejmowane są zwykłą większością głosów w obecności co najmniej połowy uprawnionych do głosowania, chyba że ustawa lub statut stanowią ... Zobacz wątek2005.7.8 16:3:5
prosze o pilna pmoc
To bylo jej konto juz od dawna w zeznaniach jest ze korzystalem z jej konto bo moje bylo zablokowane. My zeznalismy ze ona nie miala z tym nic wspolnego, tak samo swiadek (ktory kupil tel) zeznal ze z ... Zobacz wątek2005.7.8 4:3:52
koncesja TAXI
Witam,mam takie pytanie... za niestawienie sie w US w celu wyjaśnienia nie płacenia podatku chcą odebrać mężowi licencji na taxi. Po odwołaniu napisanym przez adwokata, zapłaceniu należności ... Zobacz wątek2005.7.8 1:1:18
Mieszkanie socjalne a wyjazd za granicę.Czy gmina moze zrobić eksmisję???
Mialem mieszkanie lokatorskie które zadłuzyłem,To mieszkanie gmina zamieniła mi na lokal socjalny na (2lata).Po okresie dwóch lat administracja zobaczy jak spłacam dług tego mieszknia i jak będzie ... Zobacz wątek2005.7.7 10:20:36
Mam dobre pytanie - Przedawniona dywidenda w Spółce z o.o. ?
30 czerwca 2002 ZW Sp. z o.o. podjęło uchwałę o podziale zysku za 2001 r. z przeznaczeniem go w całości na wypłatę w formie dywidendy dla udziałowców. Nie ustalono daty wypłaty dywindendy, ale ... Zobacz wątek2005.7.6 19:47:43
Mam dobre pytanie - zmiana umowy spółki - uprzywilejowanie udziałów.
Czy zmiana umowy spółki mająca na celu uprzywilejowanie niektórych udziałów co do głosu i co do dywidendy wymaga zgody wszystkich wspólników w aspekcie istniejących zastrzeżeń w art. 246 par.3 ... Zobacz wątek2005.7.6 19:42:51
2005.7.6 19:34:35
Przedawniona dywidenda w Spółce z o.o. ?
30 czerwca 2002 ZW Sp. z o.o. podjęło uchwałę o podziale zysku za 2001 r. z przeznaczeniem go w całości na wypłatę dla udziałowców. Nie ustalono daty wypłaty dywindendy, ale zamieszczono w uchwale ... Zobacz wątek2005.7.6 19:23:44
zmiana meldunku a dowód rejestracyjny
Zmieniłem miejsce zameldowania. Czy mam obowiązek przerejestrowania samochodu. Mieszkam nadal w tym samym mieście, ale inna dzielnica. W dowodzie osobistym, w prawo jazdy mam juz nowy adres, a jak z ... Zobacz wątek2005.7.6 16:27:21
zmiany w dodatku dla samotnych rodziców
witaj:) ..podstawa to dochod na jednego czlonka rodziny...jesli nie przekraczasz magicznej kwoty504 zl n OSOBE...dostaniesz jakas marna kwotejesli przekraczasz niewiele..mozesz tez sie staracwylicza grosze:(...trzymaj ... Zobacz wątek2005.7.6 15:59:7
kradzież w pensjonacie
Podczas mojej nieobecności w zamkniętym pokoju skradziono mi dobra osobiste znacznej wartości . Zgłoszono polici ten fakt. Czy moge wystąpic z powdztwa cywilnego przeciwko łaścicielowi pensjonatu ... Zobacz wątek2005.7.6 13:35:31
Towar z UE ze stawką 0% - kiedy płacę VAT w Polsce.
Jesli zakupiłem towar w unii ze stawką VAT 0% to w Polsce płace Vat po przyjeździe czy w momencie sprzedaży i rozliczenia za dany miesiąc. ... Zobacz wątek2005.7.6 12:51:7
Wyjazd za granicę prywatnym samochodem a ewidencja przebiegu pojazdu!!!!
Czy jeśli wyjeżdżam samochodem prywatnym po towar za granicę (w Unii) to moge ten wyjazd rozliczyć według ewidencji przebiegu pojazdu? W polsce wyjazdy rozliczam na podstawie ewidencji przebiegu ... Zobacz wątek2005.7.6 12:37:37
Spadek po mamie (połowa gospodarstwa)
Mam następującą sytuację: Mama zmarła w 1999r. Pozostawiła testament notarialny w którym jestem powołana do całości spadku , o moich braciach nie ma wzmianki, a ojciec został wydziedziczony ... Zobacz wątek2005.7.6 10:45:31
CZY MOGĄ NAM ZABRAĆ MIESZKANIE???????
Mialem mieszkanie lokatorskie które zadłuzyłem,To mieszkanie gmina zamieniła mi na lokal socjalny na (2lata).Po okresie dwóch lat administracja zobaczy jak spłacam dług tego mieszknia i jak będzie ... Zobacz wątek2005.7.6 8:55:0
wyrok w zawieszeniu i być może kolejny wyrok...
Jeżeli to jest podobne przestępstwo to tak. To jest okres próby z której się nie wywiązałaś. Jeśli chcesz napisz krawczyk007@wp.pl może coś poradzimy ... Zobacz wątek2005.7.6 3:37:50
Akt oskarzenia-doradzcie
Uproszczone czy nie - przysługuje apelacja. Linia obrony - "jakie meble???" ... Zobacz wątek2005.7.6 3:10:10
co mam robić?? boje sie :(
Pierwsza rada - nie zadzieraj z policją, nie mów że cię torturowali itp. bo wtedy te przestrzelone kolana to będzie pikuś. Jako świadek masz obowiązek mówić prawdę. Jeśli na policji było okazanie ... Zobacz wątek2005.7.6 0:17:48
nie chcę wyroku za friko co zrobić? wszystko opisałem
Moim zdaniem masz wielkie szczęście, że postawili ci nieświadomą paserkę. W zasadzie powinni umyślną, ponieważ mogłeś się domyślać że towar jest kradziony a co za tym idzie pomagać w zbyciu. ... Zobacz wątek2005.7.6 0:5:8
MIESZKANIE SOALNE
Mialem mieszkanie lokatorskie które zadłuzyłem,To mieszkanie gmina zamieniła mi na lokal socjalny na (2lata).Po okresie dwóch lat administracja zobaczy jak spłacam dług tego mieszknia i jak będzie ... Zobacz wątek2005.7.5 22:13:8
aliment sprzed lat.
dziękuje bardzo za wyczerpujące wyjaśnienia,pozdrawiam ... Zobacz wątek2005.7.5 19:40:33
czy córka po śmierci ojca może wystąpic do sądu o postępowanie spadkowe
Możesz wystąpić do właściwego terytorialinie Sądu -Wydział Cywilny o nabycie praw spadkowych - Ty jako jedna z spadkobierców. Po internecie poklikasz to znajdziesz wzory podań lub też innych ... Zobacz wątek2005.7.5 17:12:25
Dom i działka spór za życia.!!
Sytuacja jest następująca: jest dom i dzialka na której stoi ten dom od 30 lat. Włascicielami jest starsze małżeństwo, które ma troje dorosłych dzieci. Małżeństwo postanowiło zapisać dom ... Zobacz wątek2005.7.5 14:4:29
Dom + działka , spór za życia.
Sytuacja jest następująca: jest dom i dzialka na której stoi ten dom od 30 lat. Włascicielami jest starsze małżeństwo, które ma troje dorosłych dzieci. Małżeństwo postanowiło zapisać dom ... Zobacz wątek2005.7.5 14:2:54
Prawa głównego właściciela
W tym przypadku nie ma czegoś takiego jak główny właściciel, który może podejmować decyzje. W spadku nie nabywa się konkretnych części działki lecz częściowy udział w własności całej ... Zobacz wątek2005.7.5 12:58:46
Testament - zachowek
Zostalem spadkobiora (testament) po mojej babci w czesci dotyczacej jej prawa do przedwojennego majatku ziemskiego nalezacego do jej meza, a mojego dziadka. Trudno oszacowac wartosc spadku z wiadomych ... Zobacz wątek2005.7.4 22:8:43
spółka zoo likwidacja wierzytelność
Sp z o o została poddana likwidacji, w terminie zostały zgłoszone wierzytelności, faktury sprzedazy uległy niestety przedawnieniu. czy są jakieś szanse odzyskania pieniedzy, z racji tego, ze spólka, ... Zobacz wątek2005.7.4 20:59:30
Odpoczynek po pracy nocnej
Przepisy kodeksu cywilnego (umowa zlecenia podlega przepisome tego kodeksu) nie regulują takich rzeczy. W związku z powyższym nie można mówić o tym, że jakakolwiek przerwa się należy. ... Zobacz wątek2005.7.4 12:15:50
czy mogą zabrać???
Nie sądzę,że mieszkanie które jest opłacane na bieżąco,będzie odebrane.Ja nie płaciłam czynszu i nikt z mieszkania kwaterunkowego mnie nie wywalił,mimo że byłoby mi to na rękę.Napuścili ... Zobacz wątek2005.7.4 11:28:14
kara umowna dla pracownika błagam o pomoc
prosze o pomoc jestem zatrudniona w pewnej firmie zajmujacej sie sprzedaza telefonów . Na pocztaku mojej "kariery" omyłkowo żle sporządzilam aneks klientowi po czym naprawilam swój bład, ... Zobacz wątek2005.7.3 22:8:39
dodatkowy abonament za tel. w wynajetym pomieszczeniu
Czy wynajmując lokal w którym jest telefon mozna wystawiać faktury i pobierac dodatkowe opłaty za korzystanie z tego telefonu i czy potrzebna jest na to koncesja ? ... Zobacz wątek2005.7.3 11:38:30
Status cudzoziemca w Polsce
status prawny uchodźcy oparty jest na umowach międzynarodowych w tym Konwencji Genewskiej z 1951 . Cudzoziemcowi zostaje udzielona ochrona przed prześladowaniami i uzyskuje on zezwolenie na zamieszkanie ... Zobacz wątek2005.7.2 23:13:53
zatrudnienie mlodocianego na okres wakacji
Bardzo prosze o pomoc.moze ktos z Panstwa spotkal sie z podobnym problemem. Mianowicie chcialabym zatrudnic dziewczyne w wieku 16 lat do latwej pracy tj. sprzedaz okularów ze stojaka na terenie dworca ... Zobacz wątek2005.7.2 11:4:33
kto jest winny?
do tego mozna powolac rzeczoznawce, jesli nie to faktycznie Ty bedziesz musial zaplacic. ... Zobacz wątek2005.7.2 1:48:27
Czy to jego wina?
Chciałam mu pomóc. Jak mi oznajmił że chce odejść to proponowałam mu żebyśmy poszli razem na terapię, żeby pomyślał o dziecku, żebyśmy chociaż dla dziecka spróbowali wszystko odbudować, ... Zobacz wątek2005.7.1 12:37:6
kto jest włąscicielem samochodu
W takiej sytuacji oboje Państwo jesteście uprawnieni do korzystania z samochodu. Policja powinna Panu to umożliwić. Jeżeli tego nie zrobi to powinien Pan złożyć pozew do sądu przeciwko żonie ... Zobacz wątek2005.7.1 12:25:42
Komornik alimentacyjny
Minister Spr. wyśle wam pismo, że porad prawnych udzielają kancelarie prawne. Jeśli matka mieszka w Niemczech i można ustalić jej adres oraz jeśli pracuje komornik bez większego problemu może ... Zobacz wątek2005.7.1 0:43:31
Masz inne pytanie do prawnika?