Forum prawne (strona 901)

na zasiłek tak ? czy nie ? Pomocy !!!!!!!!!!!!!!

Obecny pracodawca wypłaca wynagrodzenie na dwie raty w dowolnym dla siebie dniu miesiaca. Pierwsza rata jest placona do 10 kazdego miesiaca (i ta czesc jest na umowie o prace 622 zł netto ) natomiast ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.30 12:38:23

Pozew o alimenty od matki bylego meza.

Aby wystąpić przeciwko matce syna musi pani najpierw spełnic szereg formalnosci.Czyli wykozystać wszystkie środki procesowe wobec ojca dzieci.Radze sie udać do radcy prawnego.Wyjasni na czym to polega,Nie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.7.30 12:21:13

odszkodowanie pilne!!!

Mój dziadek był na robotach przymusowych w Niemczech i należało mu się odszkodowanie zdrowotne.Niestety dziadek nie żyje i podobno moga się ubiegać o to odszkodowanie jego dzieci(syn i córka).Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.29 22:3:1

Nabycie spoldzielczego prawa - place VAT czy nie ?

Pytanie juz zadane na Usenecie : === Witajcie ! Pytanie osoby, ktora wygrala przetarg (prowadzony przez Sp-nie mieszkaniowa) dotyczacy spoldzielczego wlasnosciowego prawa do lokalu mieszk. Zarowno w regulaminie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.29 17:38:18

problem z canal +

Bardzo dziękuję za odpowiedź. ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2005.7.29 7:4:59

Problem z umową samochodową

witam mam problem kupiłem wczoraj samochud i nie mam wszystkich umów . zresztą musze wytłumaczyć na przykładzie . Kupiłem samochud od pana Daniela , ale umowe dostałem na innego pana który był ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.28 21:19:30

Mam wyrok i klauzulę natychmiastowej wykonalności,

Witaj. Jeżeli masz namiary na swojego pracodawcę to skontaktuj się z nim i spróbuj poinformować go, że oddajesz sprawę do komornika ( plus 15% kosztów dla komornika) i jeżeli to nie poskutkuje ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.7.28 15:1:40

zmiana głównego najemcy po rozwodzie

Mieszkam z mężem i jego matką w mieszkaniu lokatorskim niedawno dowiedziałam się że głównym najemcą jest były mąż teściowej (są ok 20 lat po rozwodzie) chcemy przepisać prawa lokatorskie ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.28 12:48:5

Znacząco rozszerzony zakres obowiązków

Witam, pracuję w dużej firmie zajmującej się TI. Pracodawca przedłożył nam nowy zakres obowiązków, w którym ujął punk „Świadczenie usług konsultacyjnych”. Docelową jego ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.28 11:38:12

dlaczego mam płacić za coś czego nie zrobiłam?

aha zapomnialem o jeszcze jednej ważnej sprawie - Mam nadzieję, że nie zapłaciłaś ani złotówki firmie windykacyjnej (czyli w twoim przypadku KRUKOWI). Jeżeli zapłaciłaś im chociaż złotówkę, ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.7.28 10:58:46

mam problem z wyliczeniem podstawy do nagrody jubileuszowej. prosze o pilna pomo

Ok, wiec podam pokolei kwoty z 3 m-cy: za czerwiec: 1377,60płaca zasadnicza,129,20 za nadgodziny, 221,76za urlop, 148,09premia%, 736,44premia uznaniowa,2613,09 suma . Godziny przepracowane: 160dniówka, ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.28 10:24:46

Jak odrzucić spadek?

oświadczenie o odrzuceniu spadku składa się przed sądem lub przed notariuszem. .Można je złożyć ustnie lub pisemnie ale topismo winno być urzędowo poświadzone a więc przez notariusza.W trakcie ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.7.28 9:11:40

Kupować czy likwidować ?

chciałabym sie dowiedzieć czy mozna z książeczki mieszkaniowej otrzymać premie gwarancyjna na wykup mieszkania kwaterunkowego/IWONA? ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.7.27 23:2:13

Jestem w trakcie rozwodu

Dlaczego nie zgadzasz sie na rozwód? Chceż żyć dalej z tym człowiekiem, który cie zostawił dla innej? Moim zdaniem powinnaś się zgodzić ale zaznaczyć że nie zgadzasz się na rozwód z twojej ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.7.27 12:39:18

Zrzeknięcie się alimetnów

Czy jeśli napiszę oświadczenie, ze nie wnoszę do ojca dziecka ani jego rodziców żadnych roszczeń finansowych, oraz że nigdy nie wystąpię o alimenty, to czy takie oświadczenie ma moc prawną? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.27 10:22:27

Odszkodowanie - pilne!!!

Mój dziadek był na robotach przymusowych w Niemczech i należało mu się odszkodowanie zdrowotne.Niestety dziadek nie żyje i podobno moga się ubiegać o to odszkodowanie jego dzieci(syn i córka).Czy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.26 22:21:50

ZEZWOLENIE NA REKLAME

Witam. Problem jak w temacie, a dokladniej chodzi o reklamy w gablotach na klatkach schodowych. Mialem zalozyc dzialalnosc, zrobilem naklejki, porozklejalem je na klatkach ( na szybach gablot ) w rogu ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.26 16:13:37

Jak napisać odwołanie

prosze o pomoc w napisaniu prośby o przyjęcie na studia w charakterze wolnego słuchacza bo nigdy nie miałam okazji pisać podobnych próśb. Ps. staram sie o przyjęcie na kierunek geografia pomoc ... Zobacz wątek

10 odpowiedzi

2005.7.26 15:0:20

Alimenty od rodziców??!! Co zrobic??

Może niech zgłosi się do PCK (Polskie Cerownie Kaleson). ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.7.26 14:3:33

Kto ma prawo do spadku ???

dokładnie jest tak, że jeżeli mąż jest właścicielem działki to i dom jest jego, więc przy dziedziczeniu wszystko dzieli się między spadkobiorców równo - wtym przypadku połowa jest syna a ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2005.7.26 11:53:0

mozliwosci zarobkowe

Nie pracuję od 3lat i mam 14 000zł zaległych alimentów. mówi się kurwa tylko o kobietach ale nikt nie broni facetów. Jak jest mozliwe wydawanie wyroków o płacenie alimentów dla człowieka który ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.7.26 11:3:1

IADCZENIE RODZINNE 2005.

To zależy, czy pobierałeś już świadczenie w poprzednim roku. Jeżeli tak to procedura jest uproszczona. Najważniejsze jest oczywiście zaświadczenie o dochodach z US za 2004r i dowód osobisty, ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.7.25 19:32:6

Sprzedaż własnej publikacji elektronicznej

Witam! Czy tworząc własna publikację elektroniczną (dietę opartą o własne dosiadczenia walki z nadwagą), muszę spełnić jakieś warunki zgodnie z polskim prawem? Czy jeśli stworzyłem taki mój ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.25 12:49:26

Wyrejestrowanie podatnika VAT UE a zwrot podatku w 180 dni czy 60 dni

Witam. Zgodnie z art. 97 Ustawy w przypadku podatników rozpoczynających działalność gopodarczą w czasie krótszym niz 12 miesięcy i zarejestrowali się jako podatnicy VAT UE termin zwrot podatku ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.25 12:38:39

Dotyczy prawa spadkowego

Proszę o wyjaśnienie zagadnienia dotyczącego domu, którego właściciele mężczyzna umarł pierwszy około 10 lat temu kobieta umarła druga około 5 lat temu, nie zostawiając testamentu. Należy ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.24 23:56:45

pozew do zaplaty z ptc

Witam !! Po 1 i najważniejsze - FIRMY WINDYKACYJNE NIE MAJĄ PRAWA NALICZAĆ TZW. KOSZTÓW MANIPULACYJNYCH - jest to niezgodne z prawem, a co więcej za to tzw. "naliczanie kosztów manipulacyjnych" ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2005.7.24 23:44:6

prokuratura

Dane osobowe Ciebie, jego, dane dziecka, informacje od komornika że zalega i ile zalega i że minimum 3 m-ce nie płaci, orginały skróconych aktów urodzenia dzieci (dziecka). Zasadniczo tyle. Jeżeli ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.7.23 20:51:25

Sąd Ubezpieczeń Społecznych.Kto ponosi koszty???

Mam pytanie. Wnioslam sprawe(tzn automatycznie się wniosła wg procedur NFZ)do sadu przeciwko NFZ w sprawie odmowy leczenia. Ja jestem powodką. W sadzie ubezpieczen spolecznych kto ponosi koszty sądowe? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.22 20:56:39

koszty sądowe w sądzie ubep społ-kto ponosi?????

Mam pytanie. Wnioslam sprawe(tzn automatycznie się wniosła wg procedur NFZ)do sadu przeciwko NFZ w sprawie odmowy leczenia. Ja jestem powodką. W sadzie ubezpieczen spolecznych kto ponosi koszty sądowe? ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.22 20:55:7

Turnus,a zwolnienie

Od miesiaca jestem na zwolnieniu,a pod koniec sierpnia wzjezdzam na turnus rehabilitacyjny.I czy moge jechac na turnus w ramach zwolnienia, czy zakonczyc zwolnienie przed i isc na urlop.czy pracodawca ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.22 7:45:41

Przyszły ojciec jest niemcem.Pomóżcie!

jestem w podobnej sytuacji , z tym ze mam juz dziecko i rozeszlam sie z jego ojcem , jestem w polsce, rowniez nie wiem co robic i gdzie szukac pomocy , jesli znajdziesz pomoc albo bedziesz miala jakies ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.7.21 16:58:13

Zajęcie patentu przez komornika

najlepsza obrona jest splacenie wierzytelnosci, a ze Pan rzecznik z krakowa nie wiedzial i nie slyszal w swej historii to tylko swiadczy o jego niekompetencji...a zajecie jest mozliwe i wpisuje sie na ... Zobacz wątek

5 odpowiedzi

2005.7.21 16:12:54

Teść zostawił testament

Mój teśc zmarł kilka dni temu. Przed śmiercią sporządzono testament w obecności świadka i sekretarza gminy w którym (ponoć) teść przepisał majątek na swoją córkę i żonę. Pozostało jeszcze ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.21 11:1:52

okradzione auto w miejscu pracy

Witam! Firma zmieniła adres, coprawda z tygodniowym opóźnieniem, a i tak nowe miejsce nie zostało wykończone na czas. Ekipa remontowa do tej pory odnawia elewacje budynku. Dokładnie przed wejściem ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.21 0:28:22

zdruzgotany ojciec-alimenty

Dochód na rodzinę nie ma nic do rzeczy. Jeśli w przed separacją wiedliście wysoką stopę życiową to mimo dochodu 2000zł. na osobę można żądać alimentów, ponieważ np. dziecku trzeba kupić ... Zobacz wątek

1 odpowiedzi

2005.7.20 22:50:7

nieślubne, niepełnosprawne dziecko!!! ALIMENTY I STRACH

Komornik sobie poradzi. Zabierze majątek ruchomy i nieruchomy. Zanim to zrobi zacznie płacić aby do tego nie dopuścić. Jeśli przyznał się do ojcostwa to nie będzie problemu. Dziecko jest niepełnosprawne ... Zobacz wątek

2 odpowiedzi

2005.7.20 22:29:5

sprawdzenie

To że płacisz 800zł. przy 300 obowiązkowych to jest ryzyko, ponieważ matka dziecka może bez problemu podwyższyć alimenty na 800zł. ponieważ pokazałeś że cię na to stać płacąc tyle i na ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2005.7.20 21:59:37

FAŁSZYWE DOWODY FONOSKOPIJNE -szukam

Miałem robione badanie fonoskopijne przez ośrodek AUDIO- EKSPERT panią Grażynę Góralewską Łach, która stwierdziła że głos sprawcy i mój to ten sam głos co jest NIEPRAWDĄ. Wiem, że komuś ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.20 18:0:24

Pracodawca zgodzil sie mezowi wystawic zanizone zarobki do sadu

by maz nie placil zadanej kwoty alimentow... Czy moze tak postapic?.... czy mozna temu w jakis sposob zaradzic?.... Pracodawca jest wlascicielem kilku sklepow zoologicznych w centrach handlowych - .a maz ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.20 12:52:52

RENTA NA DZIECKO PO ZMARŁEJ MATCE

Czy renta przysługuje jeżeli zmarła była zatrudniona przez okres 6 lat i następnie rozpoczęła swoją działalność. ZUS tłumaczy się tym, że pomiędzy okresami skłądkowymi był za duży odstęp ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.20 6:50:52

RENTA NA MAŁOLETNIE DZIECKO PO ZMARŁEJ MATCE

Czy renta przysługuje jeżeli zmarła była zatrudniona przez okres 6 lat i następnie rozpoczęła swoją działalność. ZUS tłumaczy się tym, że pomiędzy okresami skłądkowymi był za duży odstęp ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.20 6:49:19

Czy Sędział miał takie prawo?

Istotne sa okolicznośości przywrócenia terminu rozprawy. Jeśli strona przeciwna nie dokonała czynności procesowej bez swojej winy (np. wskutek tzw. siły wyższej;była nieprzytomna wskutek choroby,wypadku ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2005.7.20 3:43:58

troszkę skomlikowana sprawa

Witam, chciałbym opisać problem mojej szwgierki Magdy i bardzo prosze o rady. Magda od 3 lat jest zameldowana oraz mieszka w mieszkaniu komunalnym którego głównym najemcą była niedawno zmarła babcia ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.19 20:57:6

Skradziony odzyskany odkupiony Pies

Witam Dwa tyg. temu zaginął mi pies miał w uchu tatuaż więc nie ma problemu ze stwierdzeniem czy to ten. Wczoraj odkupiłem go od pani X za kwotę 350zł a pani X 2 godz. wcześniej odkupiła go od ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.19 10:55:29

zamiana kwaterunku

Mam problem. Chcę zamienić mieszkanie kwaterunkowe, niestety toczy sie postepowanie (o odzyskanie gruntu) czy w takim przypadku zamiana jest mozliwa? Osoba, z którą chcę się zamienić wie jaki jest ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.19 10:37:52

nieudokumentowany przychód ze stosunku pracy a składki ZUS

Rozliczam pracowników z delegacji. Nie na wszystkie wydatki posiadaja delegowani udokumentowania w związku z tym powstaje nieudokomentowany przychód . Wiem, ze nalezy od tego odprowadzać składki społeczne ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.19 10:2:42

mieszkanie wchodzi do masy spadkowej ?

Ojciec i matka mieli wspólność majątkową. Jedynie ojciec był i jest członkiem spółdzielni mieszkaniowej. Ojciec, w trakcie trwania małżeństwa, nabył spółdzielcze własnościowe prawo do ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.19 8:42:57

teściowa alkoholiczka

W chwili obecnej nie ma już okresu ochronnego w miesiącach zimowych, natomiast jest całkowity zakaz eksmisji na "bruk". Co do pozostałej treści wypowiedzi to pozostaje mi życzyć dużo ... Zobacz wątek

3 odpowiedzi

2005.7.18 15:51:57

podiał majątku a odprawa pracownicza ???

Czy w sklad masy "dorobku malzenskiego" wchodzi indywidulana ODPRAWA PRACOWNICZA z tytulu restrukturyzacji i likwidacji miejsca pracy. Czy kwota ta jest przeznaczona do podzialu czy winna byc ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.18 13:23:18

Pomieszanie symboli, czy mam prawo, czy mi coś grozi??

Witam. Nie wiem czy wybrałem dobra kategorię, ale nigdzie indziej nie mogłem dopasować mojego pytania. Mam pomysł na flagę, w której chce pomieszać symbole dwóch miedzynarodowych oraganizacji. ... Zobacz wątek

0 odpowiedzi

2005.7.16 23:41:56

Masz inne pytanie do prawnika?

Potrzebujesz pomocy prawnej?

Zapytaj prawnika