Forum prawne (strona 900)
Odszkodowanie - pilne!!!
Mój dziadek był na robotach przymusowych w Niemczech i należało mu się odszkodowanie zdrowotne.Niestety dziadek nie żyje i podobno moga się ubiegać o to odszkodowanie jego dzieci(syn i córka).Czy ... Zobacz wątek2005.7.26 22:21:50
ZEZWOLENIE NA REKLAME
Witam. Problem jak w temacie, a dokladniej chodzi o reklamy w gablotach na klatkach schodowych. Mialem zalozyc dzialalnosc, zrobilem naklejki, porozklejalem je na klatkach ( na szybach gablot ) w rogu ... Zobacz wątek2005.7.26 16:13:37
Jak napisać odwołanie
prosze o pomoc w napisaniu prośby o przyjęcie na studia w charakterze wolnego słuchacza bo nigdy nie miałam okazji pisać podobnych próśb. Ps. staram sie o przyjęcie na kierunek geografia pomoc ... Zobacz wątek2005.7.26 15:0:20
Alimenty od rodziców??!! Co zrobic??
Może niech zgłosi się do PCK (Polskie Cerownie Kaleson). ... Zobacz wątek2005.7.26 14:3:33
Kto ma prawo do spadku ???
dokładnie jest tak, że jeżeli mąż jest właścicielem działki to i dom jest jego, więc przy dziedziczeniu wszystko dzieli się między spadkobiorców równo - wtym przypadku połowa jest syna a ... Zobacz wątek2005.7.26 11:53:0
mozliwosci zarobkowe
Nie pracuję od 3lat i mam 14 000zł zaległych alimentów. mówi się kurwa tylko o kobietach ale nikt nie broni facetów. Jak jest mozliwe wydawanie wyroków o płacenie alimentów dla człowieka który ... Zobacz wątek2005.7.26 11:3:1
IADCZENIE RODZINNE 2005.
To zależy, czy pobierałeś już świadczenie w poprzednim roku. Jeżeli tak to procedura jest uproszczona. Najważniejsze jest oczywiście zaświadczenie o dochodach z US za 2004r i dowód osobisty, ... Zobacz wątek2005.7.25 19:32:6
Sprzedaż własnej publikacji elektronicznej
Witam! Czy tworząc własna publikację elektroniczną (dietę opartą o własne dosiadczenia walki z nadwagą), muszę spełnić jakieś warunki zgodnie z polskim prawem? Czy jeśli stworzyłem taki mój ... Zobacz wątek2005.7.25 12:49:26
Wyrejestrowanie podatnika VAT UE a zwrot podatku w 180 dni czy 60 dni
Witam. Zgodnie z art. 97 Ustawy w przypadku podatników rozpoczynających działalność gopodarczą w czasie krótszym niz 12 miesięcy i zarejestrowali się jako podatnicy VAT UE termin zwrot podatku ... Zobacz wątek2005.7.25 12:38:39
Dotyczy prawa spadkowego
Proszę o wyjaśnienie zagadnienia dotyczącego domu, którego właściciele mężczyzna umarł pierwszy około 10 lat temu kobieta umarła druga około 5 lat temu, nie zostawiając testamentu. Należy ... Zobacz wątek2005.7.24 23:56:45
pozew do zaplaty z ptc
Witam !! Po 1 i najważniejsze - FIRMY WINDYKACYJNE NIE MAJĄ PRAWA NALICZAĆ TZW. KOSZTÓW MANIPULACYJNYCH - jest to niezgodne z prawem, a co więcej za to tzw. "naliczanie kosztów manipulacyjnych" ... Zobacz wątek2005.7.24 23:44:6
prokuratura
Dane osobowe Ciebie, jego, dane dziecka, informacje od komornika że zalega i ile zalega i że minimum 3 m-ce nie płaci, orginały skróconych aktów urodzenia dzieci (dziecka). Zasadniczo tyle. Jeżeli ... Zobacz wątek2005.7.23 20:51:25
Sąd Ubezpieczeń Społecznych.Kto ponosi koszty???
Mam pytanie. Wnioslam sprawe(tzn automatycznie się wniosła wg procedur NFZ)do sadu przeciwko NFZ w sprawie odmowy leczenia. Ja jestem powodką. W sadzie ubezpieczen spolecznych kto ponosi koszty sądowe? ... Zobacz wątek2005.7.22 20:56:39
koszty sądowe w sądzie ubep społ-kto ponosi?????
Mam pytanie. Wnioslam sprawe(tzn automatycznie się wniosła wg procedur NFZ)do sadu przeciwko NFZ w sprawie odmowy leczenia. Ja jestem powodką. W sadzie ubezpieczen spolecznych kto ponosi koszty sądowe? ... Zobacz wątek2005.7.22 20:55:7
Turnus,a zwolnienie
Od miesiaca jestem na zwolnieniu,a pod koniec sierpnia wzjezdzam na turnus rehabilitacyjny.I czy moge jechac na turnus w ramach zwolnienia, czy zakonczyc zwolnienie przed i isc na urlop.czy pracodawca ... Zobacz wątek2005.7.22 7:45:41
Przyszły ojciec jest niemcem.Pomóżcie!
jestem w podobnej sytuacji , z tym ze mam juz dziecko i rozeszlam sie z jego ojcem , jestem w polsce, rowniez nie wiem co robic i gdzie szukac pomocy , jesli znajdziesz pomoc albo bedziesz miala jakies ... Zobacz wątek2005.7.21 16:58:13
Zajęcie patentu przez komornika
najlepsza obrona jest splacenie wierzytelnosci, a ze Pan rzecznik z krakowa nie wiedzial i nie slyszal w swej historii to tylko swiadczy o jego niekompetencji...a zajecie jest mozliwe i wpisuje sie na ... Zobacz wątek2005.7.21 16:12:54
Teść zostawił testament
Mój teśc zmarł kilka dni temu. Przed śmiercią sporządzono testament w obecności świadka i sekretarza gminy w którym (ponoć) teść przepisał majątek na swoją córkę i żonę. Pozostało jeszcze ... Zobacz wątek2005.7.21 11:1:52
okradzione auto w miejscu pracy
Witam! Firma zmieniła adres, coprawda z tygodniowym opóźnieniem, a i tak nowe miejsce nie zostało wykończone na czas. Ekipa remontowa do tej pory odnawia elewacje budynku. Dokładnie przed wejściem ... Zobacz wątek2005.7.21 0:28:22
zdruzgotany ojciec-alimenty
Dochód na rodzinę nie ma nic do rzeczy. Jeśli w przed separacją wiedliście wysoką stopę życiową to mimo dochodu 2000zł. na osobę można żądać alimentów, ponieważ np. dziecku trzeba kupić ... Zobacz wątek2005.7.20 22:50:7
nieślubne, niepełnosprawne dziecko!!! ALIMENTY I STRACH
Komornik sobie poradzi. Zabierze majątek ruchomy i nieruchomy. Zanim to zrobi zacznie płacić aby do tego nie dopuścić. Jeśli przyznał się do ojcostwa to nie będzie problemu. Dziecko jest niepełnosprawne ... Zobacz wątek2005.7.20 22:29:5
sprawdzenie
To że płacisz 800zł. przy 300 obowiązkowych to jest ryzyko, ponieważ matka dziecka może bez problemu podwyższyć alimenty na 800zł. ponieważ pokazałeś że cię na to stać płacąc tyle i na ... Zobacz wątek2005.7.20 21:59:37
FAŁSZYWE DOWODY FONOSKOPIJNE -szukam
Miałem robione badanie fonoskopijne przez ośrodek AUDIO- EKSPERT panią Grażynę Góralewską Łach, która stwierdziła że głos sprawcy i mój to ten sam głos co jest NIEPRAWDĄ. Wiem, że komuś ... Zobacz wątek2005.7.20 18:0:24
Pracodawca zgodzil sie mezowi wystawic zanizone zarobki do sadu
by maz nie placil zadanej kwoty alimentow... Czy moze tak postapic?.... czy mozna temu w jakis sposob zaradzic?.... Pracodawca jest wlascicielem kilku sklepow zoologicznych w centrach handlowych - .a maz ... Zobacz wątek2005.7.20 12:52:52
RENTA NA DZIECKO PO ZMARŁEJ MATCE
Czy renta przysługuje jeżeli zmarła była zatrudniona przez okres 6 lat i następnie rozpoczęła swoją działalność. ZUS tłumaczy się tym, że pomiędzy okresami skłądkowymi był za duży odstęp ... Zobacz wątek2005.7.20 6:50:52
RENTA NA MAŁOLETNIE DZIECKO PO ZMARŁEJ MATCE
Czy renta przysługuje jeżeli zmarła była zatrudniona przez okres 6 lat i następnie rozpoczęła swoją działalność. ZUS tłumaczy się tym, że pomiędzy okresami skłądkowymi był za duży odstęp ... Zobacz wątek2005.7.20 6:49:19
Czy Sędział miał takie prawo?
Istotne sa okolicznośości przywrócenia terminu rozprawy. Jeśli strona przeciwna nie dokonała czynności procesowej bez swojej winy (np. wskutek tzw. siły wyższej;była nieprzytomna wskutek choroby,wypadku ... Zobacz wątek2005.7.20 3:43:58
troszkę skomlikowana sprawa
Witam, chciałbym opisać problem mojej szwgierki Magdy i bardzo prosze o rady. Magda od 3 lat jest zameldowana oraz mieszka w mieszkaniu komunalnym którego głównym najemcą była niedawno zmarła babcia ... Zobacz wątek2005.7.19 20:57:6
Skradziony odzyskany odkupiony Pies
Witam Dwa tyg. temu zaginął mi pies miał w uchu tatuaż więc nie ma problemu ze stwierdzeniem czy to ten. Wczoraj odkupiłem go od pani X za kwotę 350zł a pani X 2 godz. wcześniej odkupiła go od ... Zobacz wątek2005.7.19 10:55:29
zamiana kwaterunku
Mam problem. Chcę zamienić mieszkanie kwaterunkowe, niestety toczy sie postepowanie (o odzyskanie gruntu) czy w takim przypadku zamiana jest mozliwa? Osoba, z którą chcę się zamienić wie jaki jest ... Zobacz wątek2005.7.19 10:37:52
nieudokumentowany przychód ze stosunku pracy a składki ZUS
Rozliczam pracowników z delegacji. Nie na wszystkie wydatki posiadaja delegowani udokumentowania w związku z tym powstaje nieudokomentowany przychód . Wiem, ze nalezy od tego odprowadzać składki społeczne ... Zobacz wątek2005.7.19 10:2:42
mieszkanie wchodzi do masy spadkowej ?
Ojciec i matka mieli wspólność majątkową. Jedynie ojciec był i jest członkiem spółdzielni mieszkaniowej. Ojciec, w trakcie trwania małżeństwa, nabył spółdzielcze własnościowe prawo do ... Zobacz wątek2005.7.19 8:42:57
teściowa alkoholiczka
W chwili obecnej nie ma już okresu ochronnego w miesiącach zimowych, natomiast jest całkowity zakaz eksmisji na "bruk". Co do pozostałej treści wypowiedzi to pozostaje mi życzyć dużo ... Zobacz wątek2005.7.18 15:51:57
podiał majątku a odprawa pracownicza ???
Czy w sklad masy "dorobku malzenskiego" wchodzi indywidulana ODPRAWA PRACOWNICZA z tytulu restrukturyzacji i likwidacji miejsca pracy. Czy kwota ta jest przeznaczona do podzialu czy winna byc ... Zobacz wątek2005.7.18 13:23:18
Pomieszanie symboli, czy mam prawo, czy mi coś grozi??
Witam. Nie wiem czy wybrałem dobra kategorię, ale nigdzie indziej nie mogłem dopasować mojego pytania. Mam pomysł na flagę, w której chce pomieszać symbole dwóch miedzynarodowych oraganizacji. ... Zobacz wątek2005.7.16 23:41:56
zakłady bukmacherskie on-line
Witam. Lubie grać w zakładach bukmacherskich, ale nie mam w poblizu domu zadnego punktu i często nie chce mi się iść żeby złożyc kupon. Pomyslałem sobie o zakładach przez internet, ale powstały ... Zobacz wątek2005.7.16 23:8:9
rozwód bez orzekania o winie (nie mamy dzieci i nie chccemy podzialu majątku)
Oboje możecie podpisać umowę notarialną.Ty,że nie wniesiesz pozwu z orzekaniem o winie,mąż,że zostawia Ci samochód.Zresztą nie tylko samochód należy do wspólnego majątku,warto się nad tym ... Zobacz wątek2005.7.16 19:21:1
Rozwód, podzial majątku, dziecko
Jeżeli żona wyraża zgodę na rozwód,to nie ma problemów z jego uzyskaniem.Sprawa ma się inaczej jeśli np.nie wyrazi zgody z orzekaniem o winie ( o jej winie ) lub jeśli wogóle się nie zgadza ... Zobacz wątek2005.7.16 19:9:9
Pytanie o ponowne zameldowanie
jestem w takiej sytuaci mianowicie byłem zameldowany na stałe w lokalu z rodzicami ale znalazłem prace i wymeldowałem sie z pobytu stałego i zameldowałem sie na czas okreslony w inej miejscowosci ... Zobacz wątek2005.7.16 8:16:49
mieszkanie na kredyt a spadek
Żyję w nieformalnym związku z mężczyzną, który jest po rozwodzie, ma 1 dziecko z tego małżeństwa i jedno dziecko nieślubne w stosunku do którego pozbawiony jest praw rodzicielskiech, nie mamy ... Zobacz wątek2005.7.15 14:30:33
Do kogo roszczenie
Witam. Jesli bedziecie mogli poradzic to bede wdzieczny. Opisze krotko sytuacje jaka miala miejsce. Pracuje w jednej z firm ubezpieczeniowych i wykonujac swoja prace doszlo do uszkodzenia mojego mienia ... Zobacz wątek2005.7.15 13:8:20
sprawa jak krew z nosa
BĄDŻ CIERPLIWA WSZYSTKO DOBRZE SI ESKOŃCZY DLA CIEBIE. POZDRAWIAM. ... Zobacz wątek2005.7.15 12:45:41
PRZELICZENIE RENTY pracownika
Pobieram rentę z tytułu częściowej niezdolności do pracy, jednocześnie jestem zatrudniona na podstawie umowy o pracę (1/2 etatu, wynagrodzenie powyżej minimalnego wynagrodzenia). Wysokość wypłacanej ... Zobacz wątek2005.7.15 9:38:40
2005.7.14 22:36:3
Czy mam prawo doradzcie!!
Dlaczego od razu amoralna ?! Mało to kobiet wybaczyło swoim mężom skok w bok ?! Idiotko. ... Zobacz wątek2005.7.14 20:40:52
co po rozprawie pojednawczej ?
Moja sprawa rozwodowa ciągnie się już rok, ale ja się domagam z orzeczeniem winy męża. Sprawy bez orzekania o winie kończą się na pierwszej właściwej sprawie rozwodowej nie licząc tej pojednawczej. ... Zobacz wątek2005.7.14 14:36:30
Konkurs SC wygrany a jednak nie przyjęty
Witam Proszę o pomoc. Przeszedłem trzy etapy konkursu na stanowisko w Służbie Cywilnej /info. z Biuletynu/. Dostałem informację o przyjęciu mojej kandydatury oraz po zgłoszeniu się do kadr wszelkie ... Zobacz wątek2005.7.14 11:10:0
Kopiowanie plyt winylowych na cd zabronione? b/t
Jesli sprzedajesz plyte winylowa i oddajesz z nia kopie na cd. To nie bedzie to naruszeniem praw autorskich. ... Zobacz wątek2005.7.14 10:29:19
KIEDY BĘDE WYKREŚLONY Z REJESTRU SKAZANYCH ???
Jesli dobrze pamietam po 10 latach, ale na wniosek osoby zainteresowanej po 5latac nastepuje zatarcie. ... Zobacz wątek2005.7.14 10:16:5
pełnomocnictwo do konta bankowego a prawo spadkowe
Bardzo proszę o wyjaśnienie następującej kwestii.Pewna osoba wystawiła "pośmiertne" pełnomocnictwo do konta bankowego. Po jej śmierci pełnomocnik podjął pieniądze. Czy w świetle ... Zobacz wątek2005.7.13 23:40:23
Masz inne pytanie do prawnika?