Archiwum Forum Styczeń 2014
(107 tematów na forum)
-
przez: modyglupi1 | 2014.1.1 8:2:57
Witam Proszę o pomoc / poradę . W sylwestra miałem w domu przeszukanie przez policjantów w sprawie świadka ( człowiek , który kupił u mnie na allegro.pl łuskę - była ona w 100% bezpieczna (...) czytaj dalej»
-
przez: Niezapominajka | 2014.1.2 1:13:42
Podatek od nieruchomości. Jakiś czas temu przeczytałam (nie pamiętam dokładnie gdzie),że istnieje możliwość zwolnienia z części podatku od nieruchomości, jeżeli dojazd do posesji jest utrudniony (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie lekarskie - czy konieczny powrót do pracy
przez: Pracodawca1 | 2014.1.2 11:18:19
Witam, proszę o pomoc. Moja pracownica była na urlopie macierzyńskim. Potem po wykorzystaniu kilku dni urlopu przyniosła zwolnienie lekarskie (6 m-cy), po którym trafiła z dzieckiem do szpitala (...) czytaj dalej»
-
Jak odzyskac dokumenty z zakładu pracy?
przez: Grażyna | 2014.1.2 14:2:24
Jak odzyskac dokumenty z zakładu pracy? 7 lat temu składałam do zakładu pracy dokumenty takie jak świadectwo ukońcenia szkoły oraz świadectwa pracy(oryginały).W tym oto zakładzie ze względu (...) czytaj dalej»
-
przez: Pogorzelscy | 2014.1.2 18:49:40
Witam serdecznie myślę że mogę Panu pomóc gratis oczywiście. Proszę do mnie zadzwonić Agnieszka Urban Pogorzelska kancelaria pogorzelscy.pl czytaj dalej»
-
Witam potrzebuje wzoru wyniku badań DNA na ojcostwo, prosze o pomoc i pilny kontakt
przez: Pogorzelscy | 2014.1.2 21:14:57
Czy nadal potrzebuje Pan pomocy ? Pozdrawiam, Agnieszka Urban - Pogorzelska czytaj dalej»
-
przez: piotrek25 | 2014.1.2 22:59:49
Witam Kiedyś miałem konto na Allegro gdy kończyłem korzystanie z niego włączyłem przypadkowo jakąś funkcję z której nie korzystałem ,która kosztowała mniej niż 9 zł gdy nie zapłaciłem (...) czytaj dalej»
-
przez: agapoz205764 | 2014.1.3 1:30:4
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedz, to mi naprawdę wyjaśniło sprawę! czytaj dalej»
-
Gdzie mam zgłosić nauczyciela , który daje korepetycje swoim uczniom ze szkoły ( uczy tych uczniów
przez: mec. Pochlipowski | 2014.1.3 8:35:43
Nauczyciel ma prawo podejmować dowolną dodatkową pracę, nawet jeśli wiąże się ona z uczeniem tych samych uczniów ale w innej szkole. czytaj dalej»
-
Czy sąd może nie orzec separacji
przez: tata677 | 2014.1.3 13:23:1
Sąd orzeka o separacji, jeżeli został wniesiony odpowiedni pozew przez jednego małżonka lub zgodny wniosek obu małżonków. Znacznie częściej spotyka się pierwszą z opisanych sytuacji. (...) czytaj dalej»
-
Jak usunąć kable TPSA oplatatajace mój budynek.
przez: alex | 2014.1.3 17:1:49
udało się Pani coś z tymi kablami zrobić? mam ten sam problem czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2014.1.3 17:44:6
Szpital reprezentowany przez dyrektora. czytaj dalej»
-
jak uzyskać akt zgonu osoby zmarłej w niemczech
przez: aszer hanna | 2014.1.4 1:22:32
jak uzyskać akt zgonu osoby zmarłej w niemczech mama mieszkajaca na stałe w niemczech zmarła i potrzebuje aktu zgonu do pracodawcy i PZU w Polsce niewiem jak to załatwić czytaj dalej»
-
czy można sądownie zmusić ojca do opieki nad dzieckiem
przez: dica22 | 2014.1.4 10:45:13
Witam Przypuszczam, że syn dzieckiem z niepełnosprawnością intelektualną, czy ojciec syna ma przygotowanie do opieki z takiego typu niepełnosprawnościami, bo o miłości do chłopca chyba nie ma (...) czytaj dalej»
-
przez: p83 | 2014.1.4 13:54:3
Dzień dobry, Jestem po rozwodzie i złożyłem wniosek o zgodny podział majątku. Niestety okazało się, że żona wycofała się z ustalonego podziału i niestety będę musiał walczyć o swoje: Przed (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie odziedziczone w trakcie małżeństwa.
przez: arcymag | 2014.1.4 15:55:54
Należność zapłaciłem ja z mojej pensji, nigdy z żoną nie mieliśmy "wspólnego portfela". Tylko że ten wykup był symboliczny, niewiele ponad tysiąc złotych z czego większość to koszty notarialne. (...) czytaj dalej»
-
przez: greace | 2014.1.5 22:10:18
Chciałabym dowiedzieć się jak z punktu prawnego wygląda moja sytuacja. W wieku 16 lat podpisałam umowę na wyłączność z agencją modelek, jednak nie podpisali jej moi rodzice, czy taka umowa (...) czytaj dalej»
-
przez: Dejw1d | 2014.1.6 9:15:42
Witam. Jakieś 2.5 miesiąca temu, policja zatrzymała moje prawo jazdy(jednak bez konieczności ponownego zdawania egzaminu). Kara wynosi 6miesięcy(zostało 3.5) Niestety brak ten jest co raz bardziej (...) czytaj dalej»
-
Alimenty vs Studnia Wieczorowe
przez: legate | 2014.1.6 13:19:59
Dzień dobry, ojciec oczywiście może płacić alimenty. To czy ma taki obowiązek zależy od tego, czy został zobowiązany w jakiś sposób (np wyrokiem sądu). Obowiązek nie ustaje automatycznie (...) czytaj dalej»
-
przez: ANNA | 2014.1.6 18:36:50
Rozdzielność majatkowa Witam, Chcialabym sie w najblizszym czasie pobrac z narzeczonym z ttym ze moja rodzina naciska na intercyze. Rodzice chca podarowac mi dom. Czy jezeli zrobia to przed slubem bo (...) czytaj dalej»
-
przez: Multilevelmoves | 2014.1.6 21:44:46
Rozumiem. Dziękuję za poświęcenie czasu i rzeczowa odpowiedz. czytaj dalej»
-
Umowa spłaty między rodzeństwem
przez: Pogorzelscy | 2014.1.7 0:18:20
Proszę to zrobić w ten sposób. Najpierw notariusz i darowizna na Pani męża. Spadek nie ponieważ .... Nie można się zrzec spadku przed jego otrzymaniem czyli śmiercią rodziców. Ponadto nie można (...) czytaj dalej»
-
Prośba o redę spadek po dziadkach
przez: Pogorzelscy | 2014.1.7 0:55:34
Tak może Pani to zrobić w kpc jest takz możliwość. Nie pamiętam jednak jak się nazywa. Proszę do mnie napisać postaram się poszukać tej nazwy. Kontakt@pogorzelscy.pl czytaj dalej»
-
chce mojej zonie odebrać córkę
przez: Prawnik1209 | 2014.1.7 9:20:49
Witam, Aby udzielić Panu satysfakcjonującej odpowiedzi, musiałabym wiedzieć nieco więcej. Chodzi mi przede wszystkim o warunki w jakich mieszkacie, Pana zarobki, możliwości ewentualne żony, sposób (...) czytaj dalej»
-
separacja, rozwód, małoletnie dziecko i ciąża
przez: Prawnik1209 | 2014.1.7 9:46:25
Witam, Mocno niezdrowa jest ta cała sytuacja w której się Pan znalazł. Niestety trochę Panu szkodzi sytuacja, że żona znowu jest w ciąży. Ciężko będzie Panu przed sądem udowodnić trwały (...) czytaj dalej»
-
Świadkowie i ciągły kontakt z oskarżonym
przez: Prawnik1209 | 2014.1.7 11:8:0
Witam, Trochę późno takie pytanie, jeżeli ma być ostatnia rozprawa. Oczywiście można w trakcie postępowania podważać wiarygodność świadka, jednakże sam fakt spotykania się świadka prywatnie (...) czytaj dalej»
-
przez: Pogorzelscy | 2014.1.7 12:35:3
Tak jak najbardziej. Potrzebne będzie zaświadczenie od lekarza. czytaj dalej»
-
Wpływ wyburzenia ścianki działowej na umowę kredytu hipotecznego
przez: kruczer | 2014.1.7 13:37:7
Dzień dobry Moja sytuacja wygląda w ten sposób, że przymierzam się do wyburzenia ścianki działowej pomiędzy łazienką a ubikacją aby stworzyć jedno pomieszczenie. Jednakże, w umowie kredytu (...) czytaj dalej»
-
konkubinat a kupno wspólnego mieszkania
przez: monika_monikowska | 2014.1.7 19:40:25
witam, proszę o poradę: mamy zamiar kupić mieszkanie z partnerem, nie jesteśmy w związku małżeńskim i nie zamierzamy w nim być. ja daję od siebie wkład własny, który będzie stanowił (...) czytaj dalej»
-
Udział w bójce/pobiciu z ciężkim uszczerbkiem na zdrowiu
przez: szuiraM | 2014.1.7 19:54:49
Witam. Moja sprawa wygląda następująco. Brałem udział w bójce lub pobiciu(nie wiem do czego zaliczyć) skutkiem czego jedna z osób trafiła do szpitala ze złamaniami nogi i ręki. Sprawą zajęła (...) czytaj dalej»
-
KRUS zaległe lata do opłacenia, problem z zapisem
przez: kasztankowa | 2014.1.7 20:54:32
Witam. Piszę w imieniu mojego narzeczonego: Moja matka kilkanaście lat temu opłacała KRUS z myślą, że uzyska w późniejszym czasie emeryturę ( zaczęła dość późno, bo po 40 roku życia). (...) czytaj dalej»
-
przez: MagdaM87 | 2014.1.7 21:36:42
Zawsze można zwrócić się z pomocą do kancelarii, np Meritum udziela porady prawne przez internet lub bezpośrednio w kancelarii w naprawdę atrakcyjnych cenach. Mi pomogli napisać jedo bardzo skomplikowane (...) czytaj dalej»
-
przez: Marco0132 | 2014.1.8 0:29:1
Drodzy Państwo, sprawa jest następująca: jestem pelnoletni i mam dziecko z 16 letnia dziewczyna, ktora kocham. Jej rodzice po staraniach uzyskali status opiekunów prawnych, a jej mama rodzica zastepczego (...) czytaj dalej»
-
dług za wodę z licznika głównego
przez: damian.skrzypiec | 2014.1.8 12:8:4
dziękuje za odpowiedz, zaraz biorę się za pisanie tego pisma aby mi szczegółowo wytłumaczyli z czego powstał ten dług za wodę. czytaj dalej»
-
przez: pablovw | 2014.1.8 12:21:3
Panowie radze poczytać ustawę o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej a zwłaszcza w całości art. 28. Można zmienić kat A i B, jednak kat. D i E już nie można z wyjątkiem wydania (...) czytaj dalej»
(Zobacz 63 odpowiedzi) | Strony: 1 2
-
Uniemożliwianie kontaktu z dzieckiem
przez: Pogorzelscy | 2014.1.8 22:0:9
Proszę złożyć pozew o zabezpieczenie kontaktów z dzieckiem do sądu. Proszę też egzekwować wyrok sądu w sprawie kary łącznie ..... wiem, że jest to trudne ale niestety może zmusi matkę (...) czytaj dalej»
-
przez: missagent | 2014.1.8 22:15:43
Ja tak przeglądam sobie Generali bo kumpela w nim jest i poleciła. Dość dobrze stoją w rankingach, dobra stopa zwrotu i ponad milion osób należących do ich OFE, chyba dobrze. czytaj dalej»
-
zabezpieczenia do zaspokojenia potrzeb rodziny
przez: ikiiki | 2014.1.9 12:0:41
Jestem na emeryturze, niedawno dostałem decyzje o płaceniu żonie zabezpieczenia do zaspokojenia potrzeb rodziny w wysokości 700 zł miesięcznie. Przed decyzją Sądu żona wybrała ze wspólnych lokat (...) czytaj dalej»
-
Brak wymaganego ciśnienia wody
przez: booner | 2014.1.9 12:31:6
Witam Sprawa wygląda tak. Mieszkam w mieszkaniu na stosunkowo nowym osiedlu oddane pod koniec 2011 roku. Na początku nie było probelmów z wodą, jednak od jakiegoś czasu pojawia się problem (...) czytaj dalej»
-
Wymiana okien przez Spółdzielnie Mieszkaniwą - Podstawa Prawna
przez: Kinzapa | 2014.1.9 13:56:48
Dzień dobry. Mam takie pytanie: Mieszkam w mieszkaniu spółdzielczym mając tytuł prawny lokatora a mieszkanie jest Spółdzielcze. Czy istnieje podstawa prawna obligująca Spółdzielnie Mieszkaniowe do (...) czytaj dalej»
-
przez: bozena515 | 2014.1.9 19:4:49
czy za grozby karalne dostaje się wyrok? Czy Sad może uniewinnić oskarżonego? czytaj dalej»
-
przez: Milanowa | 2014.1.9 20:56:47
Zdecydowanie należy nowego pracodawcę powiadomić o ciąży. Pracodawca w okresie ciąży nie może rozwiązać z Panią umowy o pracę za wypowiedzeniem (art. 177 par. 1 kp.) Pracodawca nie jest (...) czytaj dalej»
-
przez: dominator1 | 2014.1.10 13:9:7
Witam mam nadzieję, że pisze w odpowiednim temacie. Mam problem.Mieszkam w kamienicy. Na parterze znajduję się PUB który notorycznie puszcza muzykę do 5-6 nad ranem .Mieszkam na 3 piętrze i nawet (...) czytaj dalej»
-
Wprowadzenie w błąd właściciela
przez: tata44 | 2014.1.10 16:34:37
Trzeba poszukać kogoś innego na to miejsce, plus jest taki, że nowe ogrzewnie podnosi standard. czytaj dalej»
-
umorzenie długu alimentacyjnego
przez: anka | 2014.1.13 14:22:30
witam ...gdzie moge napisac pismo o umorzenie długu z funduszu alimentacyjnego... czytaj dalej»
-
Opłata za rozwód - kto inny składa, kto inny płaci
przez: Prawnik1209 | 2014.1.14 9:24:48
Witam, Jeżeli Państwo macie ustalone szczegóły postępowania rozwodowego to nie ma zupełnie znaczenia dla jego wyniku czy przebiegu, które z Was wystąpi z pozwem rozwodowym. Ma to znaczenie (...) czytaj dalej»
-
Prawo rodzinne-odpowiedzialność majątkowa.
przez: kowboy4 | 2014.1.14 13:39:57
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam!!!! czytaj dalej»
-
Zniszczenie dysku przez serwisanta
przez: Prawnik1209 | 2014.1.15 13:3:32
Witam, Widzę tutaj możliwość dochodzenia roszczeń z tytułu rękojmi za wadliwie wykonaną usługę przez serwisanta. Zwrot kosztów związanych ze sprzętem da się bez problemu ustalić. Jednak (...) czytaj dalej»
-
Alimenty. Jak dowieść wysokość moich zarobków i wydatków? Polegnę?
przez: Ar_ya | 2014.1.15 13:30:57
Witam się na forum pierwszym postem Mam dwa pytania odnoście formalności dotyczących podwyżki a w zasadzie orzeczenia właściwych wg potrzeb alimentów na dzieci (dwoje;szkoła podstawowa). Dla (...) czytaj dalej»
-
przez: Jaś | 2014.1.15 14:22:56
witam jestem rolnikiem od 18 roku życia po śmierci ojca zajmowałem się gospodarstwem jakiś czas pracowałem i były za mnie płacone składki do zus lecz po utraceniu pracy wraz z mamą (okres około (...) czytaj dalej»