Archiwum Forum Styczeń 2014
(202 tematów na forum)
-
przez: modyglupi1 | 2014.1.1 8:2:57
Witam Proszę o pomoc / poradę . W sylwestra miałem w domu przeszukanie przez policjantów w sprawie świadka ( człowiek , który kupił u mnie na allegro.pl łuskę - była ona w 100% bezpieczna (...) czytaj dalej»
-
Poinformowanie o remoncie lolkalu użytkowego
przez: #Michał | 2014.1.1 19:54:36
Witam. Wynajmujemy lokal użytkowy w na parterze bloku mieszkalnego, obok nas na całym piętrze, też znajdują się lokale użytkowe. Nad nami znajdują się już mieszkania. Blok należy do spółdzielni. (...) czytaj dalej»
-
przez: dkow | 2014.1.2 0:36:28
Czy przedawniło się roszczenie wobec poręczyciela w przypadku, gdy w 1997r. była orzeczona po raz ostatni wobec niego nieskuteczna egzekucja i więcej pism od tego czasu nie było. Dodam tylko, że (...) czytaj dalej»
-
przez: Niezapominajka | 2014.1.2 1:13:42
Podatek od nieruchomości. Jakiś czas temu przeczytałam (nie pamiętam dokładnie gdzie),że istnieje możliwość zwolnienia z części podatku od nieruchomości, jeżeli dojazd do posesji jest utrudniony (...) czytaj dalej»
-
przez: chacky01 | 2014.1.2 8:52:37
Witam serdecznie. Moja zona jest Bialorusinka,mamy 2 letnie dziecko i przez 3 lata naszego malzenstwa mieszkalismy w Polsce. Miesiac temu spakowala sie i powiedziala ze jedzie na weekend na Bialorus do (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie lekarskie - czy konieczny powrót do pracy
przez: Pracodawca1 | 2014.1.2 11:18:19
Witam, proszę o pomoc. Moja pracownica była na urlopie macierzyńskim. Potem po wykorzystaniu kilku dni urlopu przyniosła zwolnienie lekarskie (6 m-cy), po którym trafiła z dzieckiem do szpitala (...) czytaj dalej»
-
Witam czy można być włascicielem dwóch mieszkań w jednej spółdzielni mieszkaniowej?Posiadam akt
przez: Katarzyna | 2014.1.2 12:56:55
Witam czy można być włascicielem dwóch mieszkań w jednej spółdzielni mieszkaniowej?Posiadam akt własności dla jednego mieszkania (akt notarliany)oraz tytuł własnosciowego prawa do lokalu w (...) czytaj dalej»
-
Jak odzyskac dokumenty z zakładu pracy?
przez: Grażyna | 2014.1.2 14:2:24
Jak odzyskac dokumenty z zakładu pracy? 7 lat temu składałam do zakładu pracy dokumenty takie jak świadectwo ukońcenia szkoły oraz świadectwa pracy(oryginały).W tym oto zakładzie ze względu (...) czytaj dalej»
-
przez: Pr0t0typ3 | 2014.1.2 14:41:22
Witam. Zaistniała u mnie następująca sytuacja. W zwiazku z likwidacją mojego hobby jakim były ptaszniki (pająki), wyprzedawałem hodowle na forach wlasnie o tej tematyce, w odpowiednich działach (...) czytaj dalej»
-
przez: Pogorzelscy | 2014.1.2 18:49:40
Witam serdecznie myślę że mogę Panu pomóc gratis oczywiście. Proszę do mnie zadzwonić Agnieszka Urban Pogorzelska kancelaria pogorzelscy.pl czytaj dalej»
-
przez: Paweł | 2014.1.2 20:8:25
Czy należy się zachowek? Witam, Chciałbym sie dowiedzieć na temat zachówku ze względu na to że była sprawa w sądzie na temat testamentu i spadku i sąd przyznał cały spadek mi (na orzeczeniu (...) czytaj dalej»
-
Witam potrzebuje wzoru wyniku badań DNA na ojcostwo, prosze o pomoc i pilny kontakt
przez: Pogorzelscy | 2014.1.2 21:14:57
Czy nadal potrzebuje Pan pomocy ? Pozdrawiam, Agnieszka Urban - Pogorzelska czytaj dalej»
-
Umowa o wspólnej odpowiedzialności materialnej
przez: adsal | 2014.1.2 22:0:49
Witam Jeśli się zwolnię, a inwentaryzacja odbędzie się po moim zwolnieniu, pracodawca może mnie w jakiś sposób obciążyć kosztami? Pozdrawiam czytaj dalej»
-
przez: 6222l | 2014.1.2 22:56:34
Jestem pracownikiem zatrudnionym na zasadzie samozatrudnienia czyli prowadze dzialalnosc gospodarczą. W moim miejscu pracy takich pracownikow jak ja jest około 30. Mam pytanie czy jest jakaś prawna (...) czytaj dalej»
-
przez: piotrek25 | 2014.1.2 22:59:49
Witam Kiedyś miałem konto na Allegro gdy kończyłem korzystanie z niego włączyłem przypadkowo jakąś funkcję z której nie korzystałem ,która kosztowała mniej niż 9 zł gdy nie zapłaciłem (...) czytaj dalej»
-
przez: agapoz205764 | 2014.1.3 1:30:4
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedz, to mi naprawdę wyjaśniło sprawę! czytaj dalej»
-
Gdzie mam zgłosić nauczyciela , który daje korepetycje swoim uczniom ze szkoły ( uczy tych uczniów
przez: mec. Pochlipowski | 2014.1.3 8:35:43
Nauczyciel ma prawo podejmować dowolną dodatkową pracę, nawet jeśli wiąże się ona z uczeniem tych samych uczniów ale w innej szkole. czytaj dalej»
-
Czy sąd może nie orzec separacji
przez: tata677 | 2014.1.3 13:23:1
Sąd orzeka o separacji, jeżeli został wniesiony odpowiedni pozew przez jednego małżonka lub zgodny wniosek obu małżonków. Znacznie częściej spotyka się pierwszą z opisanych sytuacji. (...) czytaj dalej»
-
ZUs dokumenty z 2001 roku ?? a przedawnienia
przez: Kamil_zus | 2014.1.3 14:26:21
Witam otrzymałem pismo z zus ze za okres 8 dni tj od 1-04 20 9-04-2001 roku nie ma dokumentów zarejestrowania i wyrejestrowania z ZUS, (pracowałem na umowę o pracę jak i prowadziłem działalność (...) czytaj dalej»
-
Jak usunąć kable TPSA oplatatajace mój budynek.
przez: alex | 2014.1.3 17:1:49
udało się Pani coś z tymi kablami zrobić? mam ten sam problem czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2014.1.3 17:44:6
Szpital reprezentowany przez dyrektora. czytaj dalej»
-
przez: mva | 2014.1.3 21:32:9
Witam Zakupiłem niedawno mieszkanie na ostatnim piętrze w kamienicy 2 piętrowej. Od frontowej strony kamienicy posiada scianę którą toretycznie można wyburzyć cofnąć do pomieszcznia salonu)i (...) czytaj dalej»
-
przez: w2rrior | 2014.1.3 21:51:31
witam, potrzebuję poradzić się w sprawie mojej umowy, opowiem moze jak wyglada moja sytuacja. Jestem zarejestrowany w urzędzie pracy jako bezrobotny, znalazlem pracę i poszedlem na kilka dni na (...) czytaj dalej»
-
jak uzyskać akt zgonu osoby zmarłej w niemczech
przez: aszer hanna | 2014.1.4 1:22:32
jak uzyskać akt zgonu osoby zmarłej w niemczech mama mieszkajaca na stałe w niemczech zmarła i potrzebuje aktu zgonu do pracodawcy i PZU w Polsce niewiem jak to załatwić czytaj dalej»
-
czy można sądownie zmusić ojca do opieki nad dzieckiem
przez: dica22 | 2014.1.4 10:45:13
Witam Przypuszczam, że syn dzieckiem z niepełnosprawnością intelektualną, czy ojciec syna ma przygotowanie do opieki z takiego typu niepełnosprawnościami, bo o miłości do chłopca chyba nie ma (...) czytaj dalej»
-
sprzedaz samochodu za kryptowalute
przez: pietrekpietrek | 2014.1.4 12:13:29
WITAM , jetem nowy na forum i nie wiem czy w dobrym miejscu zadaje pytanie. czy moge w polsce legalnie sprzedac samochod za kryptowalute? (glownie interesuje mnie BTC) jak powinna wygladac umowa sprzedazy? pozdrawiam! czytaj dalej»
-
przez: p83 | 2014.1.4 13:54:3
Dzień dobry, Jestem po rozwodzie i złożyłem wniosek o zgodny podział majątku. Niestety okazało się, że żona wycofała się z ustalonego podziału i niestety będę musiał walczyć o swoje: Przed (...) czytaj dalej»
-
przez: kajka123 | 2014.1.4 15:11:11
Nie moge sobie poradzic z tymi kazusami: Jacek S. byl zatrudniony jako magazynier w skladzie towarow we wroclawiu przy ulicy Dworcowej. W piatek otrzymal do pracodawcy polecenie na pismie podjecia obowiazkow (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie odziedziczone w trakcie małżeństwa.
przez: arcymag | 2014.1.4 15:55:54
Należność zapłaciłem ja z mojej pensji, nigdy z żoną nie mieliśmy "wspólnego portfela". Tylko że ten wykup był symboliczny, niewiele ponad tysiąc złotych z czego większość to koszty notarialne. (...) czytaj dalej»
-
przez: m_szulc | 2014.1.4 22:2:15
Witam, czy potraficie państwo przekonująco uzasadnić dlaczego kara pozbawienie wolności jest w wymiarze do lat 15 i w wysokości 25 lat? Co sądzicie na ten temat? Dlaczego nie ma kary pozbawienia (...) czytaj dalej»
-
Mandat, nie mam srodkow aby zaplacic
przez: Miriloth | 2014.1.5 13:16:3
Witam Dostalem mandat w wysokosci 500zl za wymuszenie pierwszenstwa na radiowozie. Nie mam pieniedzy zeby zaplacic tak wysoki mandat, nie mam konta, nie place jeszcze podatku dochodowego, jestem uczniem (...) czytaj dalej»
-
przez: Multilevelmoves | 2014.1.5 16:31:15
Witam, Ojciec pracował przez 8 lat w Wielkiej Brytanii i postanowił się ubezpieczyć w Banku, podczas zakładania konta. W przypadku śmierci lub choroby nieuleczalnej zostały by mu przekazywane (...) czytaj dalej»
-
przez: bolek1981 | 2014.1.5 17:29:57
Jestem dość ostrym przykładem kredytobiorcy we franku. Zadłużenie po 4 latach spłacania stanowi niemal dwukrotność wartości mieszkania. Rata urosła do około 7 tys zł, a moje dochody spadły (...) czytaj dalej»
-
przez: Barbara | 2014.1.5 19:56:41
Witam, Jestem zainteresowana zakupem ziemi rolnej V klasy o pow. 3,5 ha Z wykształcenia jestem technikiem ekonomistą i mieszkam w mieście. Do 26 roku życia mieszkałam na wsi, gdzie rodzice prowadzili (...) czytaj dalej»
-
przez: greace | 2014.1.5 22:10:18
Chciałabym dowiedzieć się jak z punktu prawnego wygląda moja sytuacja. W wieku 16 lat podpisałam umowę na wyłączność z agencją modelek, jednak nie podpisali jej moi rodzice, czy taka umowa (...) czytaj dalej»
-
przez: Dejw1d | 2014.1.6 9:15:42
Witam. Jakieś 2.5 miesiąca temu, policja zatrzymała moje prawo jazdy(jednak bez konieczności ponownego zdawania egzaminu). Kara wynosi 6miesięcy(zostało 3.5) Niestety brak ten jest co raz bardziej (...) czytaj dalej»
-
Alimenty vs Studnia Wieczorowe
przez: legate | 2014.1.6 13:19:59
Dzień dobry, ojciec oczywiście może płacić alimenty. To czy ma taki obowiązek zależy od tego, czy został zobowiązany w jakiś sposób (np wyrokiem sądu). Obowiązek nie ustaje automatycznie (...) czytaj dalej»
-
przez: ANNA | 2014.1.6 18:36:50
Rozdzielność majatkowa Witam, Chcialabym sie w najblizszym czasie pobrac z narzeczonym z ttym ze moja rodzina naciska na intercyze. Rodzice chca podarowac mi dom. Czy jezeli zrobia to przed slubem bo (...) czytaj dalej»
-
przez: Multilevelmoves | 2014.1.6 21:44:46
Rozumiem. Dziękuję za poświęcenie czasu i rzeczowa odpowiedz. czytaj dalej»
-
Umowa spłaty między rodzeństwem
przez: Pogorzelscy | 2014.1.7 0:18:20
Proszę to zrobić w ten sposób. Najpierw notariusz i darowizna na Pani męża. Spadek nie ponieważ .... Nie można się zrzec spadku przed jego otrzymaniem czyli śmiercią rodziców. Ponadto nie można (...) czytaj dalej»
-
Prośba o redę spadek po dziadkach
przez: Pogorzelscy | 2014.1.7 0:55:34
Tak może Pani to zrobić w kpc jest takz możliwość. Nie pamiętam jednak jak się nazywa. Proszę do mnie napisać postaram się poszukać tej nazwy. Kontakt@pogorzelscy.pl czytaj dalej»
-
chce mojej zonie odebrać córkę
przez: Prawnik1209 | 2014.1.7 9:20:49
Witam, Aby udzielić Panu satysfakcjonującej odpowiedzi, musiałabym wiedzieć nieco więcej. Chodzi mi przede wszystkim o warunki w jakich mieszkacie, Pana zarobki, możliwości ewentualne żony, sposób (...) czytaj dalej»
-
separacja, rozwód, małoletnie dziecko i ciąża
przez: Prawnik1209 | 2014.1.7 9:46:25
Witam, Mocno niezdrowa jest ta cała sytuacja w której się Pan znalazł. Niestety trochę Panu szkodzi sytuacja, że żona znowu jest w ciąży. Ciężko będzie Panu przed sądem udowodnić trwały (...) czytaj dalej»
-
Świadkowie i ciągły kontakt z oskarżonym
przez: Prawnik1209 | 2014.1.7 11:8:0
Witam, Trochę późno takie pytanie, jeżeli ma być ostatnia rozprawa. Oczywiście można w trakcie postępowania podważać wiarygodność świadka, jednakże sam fakt spotykania się świadka prywatnie (...) czytaj dalej»
-
przez: Prawnik1209 | 2014.1.7 11:15:22
Witam, Doradzałabym wytoczenie jednak sprawy cywilnej. Doradzam także drogę karną. Na podstawie tego co Pan napisał uważam, że szykany ze strony sąsiada nie tylko nie ustana ale mogą się nasilić (...) czytaj dalej»
-
przez: Pogorzelscy | 2014.1.7 12:35:3
Tak jak najbardziej. Potrzebne będzie zaświadczenie od lekarza. czytaj dalej»
-
Wpływ wyburzenia ścianki działowej na umowę kredytu hipotecznego
przez: kruczer | 2014.1.7 13:37:7
Dzień dobry Moja sytuacja wygląda w ten sposób, że przymierzam się do wyburzenia ścianki działowej pomiędzy łazienką a ubikacją aby stworzyć jedno pomieszczenie. Jednakże, w umowie kredytu (...) czytaj dalej»
-
przez: mrozowskim | 2014.1.7 14:49:0
Tu nie ma na co czekać, tylko zgłosić sprawę policji. czytaj dalej»
-
Witam, poszukuję o informację, czy w Toruniu jest prawnik zajmujący się prawem cudzoziemców.
przez: D.N. | 2014.1.7 16:22:55
Witam, poszukuję o informację, czy w Toruniu jest prawnik zajmujący się prawem cudzoziemców. Prawnik, prawo cudzoziemców, Toruń czytaj dalej»
-
konkubinat a kupno wspólnego mieszkania
przez: monika_monikowska | 2014.1.7 19:40:25
witam, proszę o poradę: mamy zamiar kupić mieszkanie z partnerem, nie jesteśmy w związku małżeńskim i nie zamierzamy w nim być. ja daję od siebie wkład własny, który będzie stanowił (...) czytaj dalej»