Archiwum Forum Czerwiec 2014
(115 tematów na forum)
-
Wypadek w pracy - naliczanie wynagrodzenia chorobowego przy pracy zmianowej
przez: maciej.krygier | 2014.6.1 14:43:39
Witam.Miałem wypadek w pracy , jak będzie naliczone wynagrodzenie?? Średnia z ostatnich 12 miesięct to 2573 netto.Harmonogram pracy mam 2 dni rano, 2 dni nocki, 2 dni wolne.Zmiana od 6:00 do 17:50 (...) czytaj dalej»
-
Nowe prawo jazdy po zatrzymaniu - od kiedy można się zapisać?
przez: gamer89 | 2014.6.1 16:57:31
Witam serdecznie, mam pytanie odnosnie zrobienia nowego prawa jazdy. Na Majówkę 2012 roku zatrzymano mi prawo jazdy za jazde pod wpływem, 7 sierpnia dostałem wyrok Sądowy. Moje pytanie brzmi czy (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja roweru składanego przez firmę - brak umowy pisemnej
przez: irooc | 2014.6.1 18:13:41
Wraz moją dziewczyną kupiliśmy rower o wartości ok 850 zł, był składany przez firmę, problem w tym że nie spisaliśmy umowy pisemnej w żaden sposób, można powiedzieć że była umowa słowna (...) czytaj dalej»
-
Oszustwo przy sprzedaży skórki w grze Counter Strike - możliwości prawne
przez: ZaniepokojonySTEAM | 2014.6.1 18:59:49
Witam Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jest mi bardzo wstyd w jaki sposób dałem się oszukać i prosiłbym o nie wieszanie na mnie psów tylko porady co mogę w tej sytuacji zrobić, już wyjaśniam (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie i dług po zmarłym ojcu - dziedziczenie czy zrzeczenie
przez: Multilevelmoves | 2014.6.2 10:47:47
Moj ojciec zmarl 4 grudnia 2013 roku. Pozostawil po sobie mieszkanie i dlug w wysokosci 50 tys zlotych. Mieszkanie to dom blizniak gdzie gora mieszkania nalezy do mnie i do mamy a dol do matki ojca. Czy (...) czytaj dalej»
-
Stypendium socjalne bez dokumentu alimentacyjnego z sądu
przez: robgrzel | 2014.6.3 8:58:54
ok, to aby sprecyzować: czy sąd gdy nie odrzucając pozwu oraz dopuszczając do rozprawy o alimenty przyznaje tym samym, że jestem samodzielny finansowo a potem sprawdza, na rozprawie, czy rodzice (...) czytaj dalej»
-
Prawidłowość zwolnienia z podatku od nieruchomości w parku technologicznym
przez: mnnm08 | 2014.6.3 16:35:23
Dzień dobry mam prośbę. Prosiłbym o sprawdzenie jednego z punktów znajdujących się w akcie prawa miejscowego dotyczącego ''zwolnienia z podatku od nieruchomości na terenach parków technologicznych''. (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie z ZUS za wypadek w pracy po trzech miesiącach
przez: ligmanowska | 2014.6.3 19:15:53
czy warto starac sie o odsykodowanie z zus trzy miesiace temu mialam wypadek w pracy.maszyna wciagnela mi prawa reke pod presy. w skutek tego doznalam zlamania piatego i trzeciego palca, oba palce byly (...) czytaj dalej»
-
Prywatny właściciel kamienicy narzuca czynsz - brak umowy
przez: Karolina89 | 2014.6.3 20:14:32
Witam. Poniżej opiszę moją sytuację mieszkaniową: Mieszkam w kamienicy prywatnej, niegdyś była ona pod zarządem miasta i to własnie z nim miałam podpisaną umowę najmu. Kamienica została (...) czytaj dalej»
-
Doniesienie do prokuratury - czy powinnam otrzymać informację
przez: gosiaczek_78 | 2014.6.3 22:23:51
Witam, podobno do prokuratury wpłynęło na mnie doniesienie o popełnieniu przestępstwa. Czy w związku z tym, nie powinnam otrzymać informacji z prokuratury o powyższym? Z góry dziękuję za (...) czytaj dalej»
-
Aukcja internetowa - rekompensata za sprzedaż poniżej ceny minimalnej
przez: Jan_usz | 2014.6.4 2:0:10
W wyniku błędu usługodawcy, do którego ten usługodawca się przyznał po złożeniu przeze mnie reklamacji, na wystawionej przeze mnie aukcji przedmiot licytacji został sprzedany znacznie poniżej (...) czytaj dalej»
-
Ubezpieczenie zdrowotne po powrocie z pracy w Niemczech w ciąży
przez: ewciulka91 | 2014.6.4 7:25:17
Witam, Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia w Polsce po powrocie z Niemiec. Pracuje w Niemczech od połowy marca niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Wraz z partnerem chcielibyśmy wrócić (...) czytaj dalej»
-
Pozew przeciwegzekucyjny - zwolnienie laptopa i iPada spod egzekucji
przez: hasool | 2014.6.4 9:17:12
Witajcie. Ostatnimi czasy do domu moich rodziców (gdzie na moje nieszczęście własnie przebywałem) zawitali komornicy. Prowadza egzekucje przeciwko mojej matce. Pech chciał że akurat korzystałem (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od decyzji ZUS o częściowej zdolności do pracy
przez: Esmeralda12 | 2014.6.4 9:50:5
Dzień dobry, Znajoma , która była uznana prze ZUS za całkowicie niezdolną do pracy otrzymała od ZUSu rok temu decyzję o częściowej zdolności do pracy, od której odwołała się do Sądu. (...) czytaj dalej»
-
Zaległości za nieruchomość odziedziczoną - odpowiedzialność spadkobierców
przez: agnese87 | 2014.6.4 17:3:13
Witam Po smierci taty odziedziczylismy (mama 5/20 i 5dzieci po 3/20) po tacie dom i ziemie. tata zmarl w 2009r my odziedziczylismy po nim wyrokiem sadu w 2012r. Od otrzymania spadku oplacamy wszystko. (...) czytaj dalej»
-
Praca na pół etatu w Niemczech i Polsce jednocześnie
przez: marzak | 2014.6.4 22:51:49
Witam, mam możliwość zatrudnienia na pół etatu w Niemczech przez niemiecką agencję Pracy jako opiekunka osób starszych i czy mogę dodatkowo pracować w Polsce na pół etatu zdalnie jako pracownik (...) czytaj dalej»
-
Gwarancja laptopa - wielokrotne naprawy bez usunięcia wad
przez: adam.kleszcz | 2014.6.5 2:3:19
Witam! Niecałe 2 lata temu zakupiłem w sklepie Delkom komputer firmy Asus. Komputer posiadał gwarancję serwisu, parokrotnie go tam wysyłałem (naprawa matrycy, wymiana baterii etc.). Koło 2 miesięcy (...) czytaj dalej»
-
Przyspieszenie wyznaczenia terminu w sprawie o pozbawienie władzy rodzicielskiej
przez: kamila871 | 2014.6.5 10:29:19
Witam. W styczniu złożyłam pozew o pozbawienie władzy rodzicielskiej ojca do synka. Akta przedłożone są u sędziego a nadal nie ma wyznaczonego terminu. Mam pytanie jak można napisać pismo o przyspieszenie (...) czytaj dalej»
-
Komornik zajął rzeczy bez kontaktu z dłużnikiem - odzyskanie majątku
przez: Kasia314 | 2014.6.5 12:47:37
Witam, Mam taki oto problem: mieszkanie w którym aktualnie mieszkam jest zadłużone, a owe zadłużenie powstało w latach 2009-2010. O długu nikt nie wiedział z wyjątkiem mojej mamy, która to ukryła. (...) czytaj dalej»
-
Przeniesienie chronionego członka związków zawodowych na gorsze stanowisko
przez: Danioza | 2014.6.5 14:40:27
Witam, Czy pracodawca może zmienić drastycznie warunki pracy pracownikowi który jest chroniony przez związki zawodowe?(jest członkiem zarządu związków występującym w imieniu pracowników wobec (...) czytaj dalej»
-
Wiarygodność testów DNA wykonanych w tydzień przez internet
przez: jdm93 | 2014.6.5 14:53:37
Wykonalam badania DNA i wyniki dostałam po tygodniu. Testy zamówiłam przez internet więc nie do końca jestem przekonana do tego że wyszły poprawnie.czy nie uważacie że tydzień to nie za szybko? (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie chorobowe w ciąży - kto płaci po przejściu na umowę o pracę
przez: misia890 | 2014.6.5 16:36:25
Witam Umowę o pracę mam od 1.04 wcześniej byłam na zleceniu jestem w 19 tyg ciąży a na zwolnieniu jestem od 07.04 Za pierwszy miesiąc zwolnienia nie dostałam wynagrodzenia, chciałabym się dowiedzieć (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od zakazu prowadzenia pojazdów za jazdę rowerem po alkoholu
przez: skun | 2014.6.5 18:54:49
Witam, chciałem się was poradzić czy mam jakieś szanse jak napisze do sądu o odwołanie od zakazu na prowadzenie pojazdów i jaki powód podać, zakaz dostałem na 2lata za prowadzenie roweru pod (...) czytaj dalej»
-
Rozliczenia podatkowe przy mieszkaniu w USA a płaceniu rachunków w Polsce
przez: grazia | 2014.6.6 8:37:4
Jesli obecnie mieszkam w USA i tam place podatki , a rowniez place rachunki w Polsce, to czy starajac sie o NIP w Polsce bede musiala robic rozliczenia w Polsce? czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie w drugim dniu pracy na okres próbny - prawa pracownika
przez: lu.o-ki | 2014.6.6 12:34:43
Witam proszę o pomoc. 8 maja 2014 roku podpisałem z pracodawcą umowę o pracę na okres próbny 2,5 miesiąca z dniem 12 maja 2014 jako mój pierwszy dzień pracy. Oczywiście pracowałem już 8 maja (...) czytaj dalej»
-
Wyrejestrowanie zezłomowanego samochodu bez umowy kupna-sprzedaży
przez: GROM-6 | 2014.6.6 15:43:24
Witam! W marcu 2014 kupiłem samochód. Ze względu na jego stan samochód został zezłomowany w czerwcu 2014 .Nie był przerejestrowany na mnie. Gdzies zagubiłem umowę kupna-sprzedazy, która muszę (...) czytaj dalej»
-
Świadek w sprawie o oszustwo podatkowe - jak zeznawać?
przez: julek.yool | 2014.6.7 0:28:15
Witam. Mam pytanie dotyczące świadkowania w postępowaniu o oszustwo podatkowe. Znajomy ma być świadkiem w takiej sprawie. Był pracownikiem, na umowie o pracę z klasyczną płacą "najniższa krajowa, (...) czytaj dalej»
-
Sąsiad zakłóca spokój na wsi - roszczenia prawne
przez: verbum90 | 2014.6.7 22:2:20
Witam, mój nowy sąsiad, mieszkający jakieś trzy domy dalej, co jakiś czas odwiedza nas z wiecznymi pretensjami. Mieszkamy w małej miejscowości pod W-wą, facet wprowadził się jakiś rok temu, (...) czytaj dalej»
-
Pozbawienie praw rodzicielskich i ustanowienie nowego opiekuna
przez: Piotr_76 | 2014.6.8 0:10:8
Witam Może Pani ustanowić pełnomocnika procesowego - adwokata lub radcę prawnego, który będzie Panią reprezentował w Sądzie. Zaznaczam jednak, że może być konieczna Pani obecność w (...) czytaj dalej»
-
przez: Piotr_76 | 2014.6.8 0:41:41
Witam Będąc w separacji nadal obowiązuje Państwa ustrój wspólnoty majątkowej małżeńskiej. Oznacza to, że do momentu ustania wspólnoty żona nie może żądać od Pana rozliczenia (...) czytaj dalej»
-
Zadłużenie mieszkania rodziców - rozwód i przeprowadzka po zamianie
przez: Piotr_76 | 2014.6.8 0:51:45
Witam Niestety podała Pani zbyt mało informacji aby udzielić odpowiedzi na zadane pytania. Jakiego rodzaju prawo do mieszkania przysługiwało rodzicom, czy doszło do zamiany i w jakiej formie. czytaj dalej»
-
Podział majątku po śmierci męża - spór z teściową o przepisanie
przez: dawid240_ | 2014.6.8 17:46:29
Dzien dobry prosze o pomoc Sprawa wyglada nastepujaco Po smierci mojego meza ja i moje dzieci przejelismy majatek czyli 1\4 z calosci. Moja tesciowa ma reszte czyli 3/4 w caly ten sklad wchodzi dom, (...) czytaj dalej»
-
Wymeldowanie ze wspólnego mieszkania spółdzielczego
przez: giga49 | 2014.6.9 12:55:49
Wszystko jest możliwe, po pierwsze dlatego, że wbrew stawianej tezie nasze Sądy nie są niezawisłe, po drugie dlatego, że Sędziowie na prędce przeglądają akta lub zaznajamiają się na 5 minut (...) czytaj dalej»
-
Skarga na wójta za nieprofesjonalne traktowanie obywateli
przez: Keruj | 2014.6.10 12:22:59
Czy wójt gminy ma przełożonego, jeżeli tak to kto nim jest? Albo inaczej, gdzie mogę złożyć skargę na arogancję wójta, który wbrew obowiązkowi wynikającemu z Kodeksu Postępowania Administracyjnego (...) czytaj dalej»
-
Alimenty żony w separacji - możliwość żądania alimentów od męża
przez: starepole | 2014.6.10 13:49:37
czy mam prawo do alimentów? zawsze pracowałam, żyłam z mężęm w konkubinacie 10 tal, małżęństwem jestesmy od 2 lat. mąż w tym czasie wychodził z nałogów/narkotyki i alkohol/ nie zarabiał. (...) czytaj dalej»
-
Mieszkanie socjalne dla matki z dzieckiem niepełnosprawnym
przez: kaczuszka995 | 2014.6.11 9:58:39
Witam o to moja sytuacja mam 19 lat sama wychowuje 4miesiecznegi synka z zespolem downa powazna wada serca .Moja sytuacja wyglada nastepujaco mieszkam z synkiem u mamy w 2 pokojowym mieszkaniu ok.40m2 (...) czytaj dalej»
-
Spis inwentarza spadkowego po zmarłym ojcu bez kontaktu
przez: irminia | 2014.6.11 12:54:57
Witam, Chciałabym się dowiedzieć jak poprawnie zamieścić informacje o majątku czy długach po zmarłym ojcu, który nie utrzymaywał kontaktu prawie w ogóle. Istnieje duże prawdopodobieństwo, (...) czytaj dalej»
-
Zwolnienie z abonamentu RTV dla emeryta z grupą
przez: ezisch | 2014.6.11 13:36:42
Proszę wszystkich Państwa mogących pomóc o udzielenie informacji. Pytam w imieniu moich rodziców którzy dostali do zapłacenia rachunek za abonament rtv 1600 zł pod groźbą zajęcia mienia przez (...) czytaj dalej»
-
Współwłasność nieruchomości - prawa przy małych udziałach
przez: Paaulina | 2014.6.11 14:8:40
Witam, Moi rodzice są współwłaścicielami nieruchomości, w której znajduje się 7 mieszkań. Współwłaścicieli jest 30, a udział moich rodziców to razem 69/960. Nie mieszkamy tam(kiedyś (...) czytaj dalej»
-
Licznik wody w ubikacji - spór o opłaty z administracją komunalną
przez: TylerD | 2014.6.11 14:19:53
Witam, mam problem z Administracją Domów Komunalnych w Warszawie. Sprawa dotyczy licznika wody w ubikacji (na korytarzu) w wynajmowanym przeze mnie lokalu użytkowym. Administrator domaga się ode mnie (...) czytaj dalej»
-
Serwis aukcyjny z wirtualną walutą - czy to hazard w Polsce?
przez: Serwis e-prawnik.pl | 2014.6.11 14:45:20
Szanowny Panie, Ze strony Zespołu prawników e-prawnik.pl możemy zaoferować Panu przygotowanie opinii prawnej wyjaśniającej Pana wątpliwości i zawierającej odpowiedzi na Pana pytania. (...) czytaj dalej»
-
Wypowiedzenie umowy najmu wcześniej - czy kaucja przepada
przez: lukas27a | 2014.6.11 17:36:36
potrzebuje porady czy jeśli umowa na wynajem mieszkania jest podpisana na czas określony i jest ona zerwana wcześniej przykładowo pół roku, ale z dwu miesięcznym wyprzedzeniem to czy wynajmujący (...) czytaj dalej»
-
Spłata debetu po zmarłym mężu - bank nie pozwala bez pełnomocnictwa
przez: himera2 | 2014.6.11 18:42:42
Witam. Mam problem z bankiem skok stefczyka. Chcę spłacić debet po moim zmarłym mężu a bank mi to uniemożliwia ponieważ nie mam pełnomocnictwa do konta. To śmieszne. Chce im zapłacić i zamknąć (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż grafiki z wizerunkiem osoby publicznej - prawa autorskie
przez: artystka | 2014.6.11 22:35:38
Witam, Mam pytanie a propos wykorzystania wizerunku do celów komercyjnych (sprzedaż grafiki z wizerunkiem osoby publicznej). Czy gdy wzorując się na ogólnie dostępnych zdjęciach w internecie danej (...) czytaj dalej»
-
Zasiedzenie traktora bez dokumentów - koszty i procedura
przez: andrzeqqq | 2014.6.11 22:38:24
Witam kupiliśmy ok 15 lat temu traktor. Na ten traktor posiadamy tylko umowę kupna sprzedaży z poprzednim właścicielem. Nie posiadam dowodu rejestracyjnego ani ciągłości umów. Poprzedni właściciel (...) czytaj dalej»
-
Znęcanie psychiczne męża - czy policja może interweniować?
przez: BarbasiaT | 2014.6.11 23:19:30
Myślę, że możesz spytać swoją byłą, czy to prawda. Jeśli tak, namów ją do zgłoszenia tego lub sam zgłoś to na policję. czytaj dalej»
-
Spory sąsiedzkie o wspólne części kamienicy
przez: BarbasiaT | 2014.6.11 23:30:36
Klatka zawsze się brudzi, tak jak i ściany w domu. Nie ma na to rady. Może spróbuj to wytłumaczyć sąsiadce. Wszystko z czasem trzeba odnawiać. czytaj dalej»
-
Kaucja najmu z waloryzacją - interpretacja zapisu w umowie
przez: VictorX | 2014.6.11 23:39:35
Witajcie! Z racji tego, że to mój pierwszy post na tym forum, chciałbym się z Wami przywitać. Mam dosyć nietypową sprawę. Wynajmuję stancję, której właściciel bardzo sztywno trzyma się (...) czytaj dalej»
-
Urlop bezpłatny po zmianie z cywilnego na funkcjonariusza
przez: serafinpawlak | 2014.6.12 15:2:56
a to nie jest tak że urlop bezpłatny bierzesz dopiero jak wykorzystasz cały urlop płatny... czytaj dalej»
-
Urlop wypoczynkowy w pierwszym roku pracy - naliczanie i wykorzystanie
przez: pavel85stan | 2014.6.12 18:50:57
Dzień dobry Czy mógł by mi ktoś podpowiedzieć jak prawidłowo naliczyć i udzielić urlopu pracownikowi w pierwszym roku pracy a mianowicie: Pracownik jest zatrudniony od 1 marca do 30 listopada (...) czytaj dalej»