Archiwum Forum Czerwiec 2014
(115 tematów na forum)
-
Kradzież w sklepie - mandat i możliwe konsekwencje
przez: BarbasiaT | 2014.6.14 14:33:48
Za kradzież mandat? A pamiętasz tą głośną sprawę o batonik za 99 gr? Faeta wsadzili za kratki. A Ty dostałeś mandat jak za złe parkowanie. Powiem Ci, że jak moja znajoma dostała kiedyś mandat (...) czytaj dalej»
-
Długi poprzednich lokatorów za energię - wpływ na nowych najemców
przez: BarbasiaT | 2014.6.14 14:40:25
Wydaje mi się, że w tym wypadku najprościej by było po prostu zadzwonić do tego dostawcy energii i go o to zapytać. czytaj dalej»
-
Alimenty na studenta - jak udowodnić kontynuację nauki
przez: Piotr | 2014.6.14 14:55:40
Mój syn prawdopodobnie studiuje ale nie chce tego faktu udowodnić. Mój syn prawdopodobnie studiuje ale nie chce tego faktu udowodnić. Wiem, że gdzieś dorabia i pod koniec roku 2014 zamierza zawrzeć (...) czytaj dalej»
-
Reklamacja produktu - zwrot bez odbioru przez kuriera
przez: komp1600 | 2014.6.14 15:23:22
Witam Z góry przepraszam jeśli to nie ten dział. Zamówiłem w sklepie internetowym buty. Dotarły nie te co miały. Napisałem e-mail do firmy, że przesłali nie te, i sklep miała wysłać (...) czytaj dalej»
-
Wynajem samochodu z kierowcą a przepisy transportowe - interpretacja
przez: twk | 2014.6.14 18:47:57
Chciałbym poruszyć i przedstawić pewien ciekawy kazus prawny. Mianowicie w Krakowie jedna z firm taxi pod nazwą Car-o świadczy usługi wynajmu samochodu z kierowcą. Prowadzi batalię prawną z ITD (...) czytaj dalej»
-
Rezygnacja z ubezpieczenia kredytu ratalnego - wzrost oprocentowania
przez: Wolframos | 2014.6.15 14:0:50
Witam, w piątek kupiłem w sklepie RTV Euro AGD lodówkę na raty 10x0%. Niestety jak zwykle sprzedawczyni nie mogła wysłać wniosku ratalnego do banku bez "dobrowolnego" ubezpieczenia(kierownik nie (...) czytaj dalej»
-
Urlop rodzicielski dla ojca po roku od narodzin dziecka
przez: nikosuw | 2014.6.15 20:23:7
Witam, pracowalem w pewnej firmie od 12.2012 do 09.2013 na umowie zlecenie, nastepnie od 09.2013 do dnia dzisiejszego (umowa do 06.2015)na umowie o prace. Dziecko przyszlo na swiat 28.06.2013r. Matka (...) czytaj dalej»
-
Założenie spółki z udziałem procentowym w zyskach dla współpracowników
przez: iKirliN | 2014.6.15 22:28:34
Witam, w niedalekiej przyszłości (myślę, że w tym roku) planuję założyć firmę. Obecnie współpracuję z dwiema osobami, które w tej chwili są w charakterze wykonawców mojego projektu na (...) czytaj dalej»
-
Rezygnacja z uczelni bez płacenia za powtarzanie przedmiotów
przez: serafinpawlak | 2014.6.16 11:27:37
Ja miałem podobną sytuację i musiałem zapłacić wszystko, inaczej nie chcieli oddać dokumentów. Można by się z nimi ścierać w sądzie administracyjnym, ale kto ma na to czas i energię. czytaj dalej»
-
Ogrodzenie działki z przedszkolem prywatnym - wymogi prawne
przez: Petercali | 2014.6.16 17:20:38
witam,che postawic ogrodzenie do 2,10m pomiedzy moja dzialka a sasiadem. Na dzialce sasiad otworzyl przedszkole-PRYWATNE ,czy naley to traktowac jako miejsce uzytecznosci publicznej bo slysalem ze w takim (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie długów kredytowych po bracie - odpowiedzialność rodziny
przez: Aleksandra | 2014.6.16 20:16:4
Witam chciałam zapytać czy jeśli mój brat zaciągnął kredyt i stracił prace nie jest w stanie spłacać czy ten dług może przejść na siostrę lub mamę? Dług kredytowy czytaj dalej»
-
Zameldowanie u prababci w mieszkaniu kopalnianym po jej śmierci
przez: Weronika19 | 2014.6.16 20:46:48
zapomniałam dodać iż nie jest to mieszkanie własnościowe mojej prababci. czytaj dalej»
-
Różnica między lekarzem sądowym a biegłym lekarzem sądowym
przez: Piotr_76 | 2014.6.16 23:43:37
Witam Jeżeli Sąd zweryfikował zwolnienie od lekarza sądowego opinią biegłych, która potwierdza możliwość uczestniczenia przez Pana w rozprawie, może Pan spodziewać się doprowadzenia przed (...) czytaj dalej»
-
Adopcja dziecka przez nowego partnera matki
przez: Piotr_76 | 2014.6.17 8:48:23
Witam, Jeżeli w akcie urodzenia został wskazany ojciec biologiczny dziecka to niezależnie od zawieranych przez panią kolejnych związków sytuacja prawna dziecka w tym względzie nie ulegnie (...) czytaj dalej»
-
Oszustwo na potwierdzeniu przelewu - zgłoszenie na policję
przez: markow1991 | 2014.6.17 10:25:25
rozumiem . bo ogólnie ten gość oszukał już ogromną ilość ludzi na podobnych wałkach . W przypadku kiedy okaże się ze sfałszował te potwierdzenie rzeczywiście ale nie ma z czego oddać mi (...) czytaj dalej»
-
Ugoda z bankiem za kredyt hipoteczny - cofnięcie egzekucji
przez: aganatalia0308 | 2014.6.17 15:27:29
Witam zaczne od piczatku od kilku lat mamy problem ze splata kredytu hipotecznego gdyz maz stracil prace w zeszlym roku zostala nam wypowiedziana umowa kredutu hipotecznego gdyz mimo wplat zawsze co chwile (...) czytaj dalej»
-
Ustalenie numeru PESEL pozwanego w pozwie cywilnym
przez: ubidragon | 2014.6.17 18:8:55
Czyli zadzwonić do urzędu miasta tam gdzie jest pozwany i zapytać o dane tak? nie ma jakieś elektronicznej formy kontaktu z tym urzędem? czytaj dalej»
-
Podział majątku między współwłaścicielami mieszkania
przez: bela65 | 2014.6.17 18:33:40
Witam. Sprawa dość nietypowa i jeśli ktoś może mi odpowiedzieć na pytania to serdecznie proszę. Właścicielami mieszkania są trzy osoby. Jedna z nich wniosła sprawę do sądu o podział majątku, (...) czytaj dalej»
-
Kurs na taksówkarza - zwrot pieniędzy po zgubieniu paragonu
przez: marcinfiolek1986 | 2014.6.17 18:47:37
Witam w zeszłym roku zapisałem się na kurs na Taksówkarza zapłaciłem całość pieniędzy i czekałem na odpowiedz kiedy rozpocznie się kurs niestety nie doczekałem się na żadna odpowiedz. Chciałem (...) czytaj dalej»
-
Rejestracja auta z Francji - problemy z dokumentami
przez: mkzibi | 2014.6.18 17:47:3
Witam. Czy udalo Ci sie rozwiazac ten problem? mam taka sama sytuacje. czytaj dalej»
-
Kara grzywny zaocznej a niekaralność przy staraniu o pracę w Anglii
przez: aniiiiihall | 2014.6.18 18:34:4
Jak dokladnie sprawdzają? Dostalam ukarana grzywna zawyrokowana zaocznie ( nie pamietam czy przez sad czy inny organ) za usilownie kradzieży i zniszczenie (70zl). Staram sie o prace w Anglii w domu starców. (...) czytaj dalej»
-
Mandat za wyprzedzanie - odrzucenie mandatu a skierowanie do sądu
przez: Martinez3433 | 2014.6.19 10:33:25
Witam , Zostałem zatrzymany przez policję i zostało mi wmówione , że wyprzedzałem na podwójnej ciągłej , przejściu dla pieszych ,stworzyłem zagrożenie razem 16 punków i 700zł. Wczoraj (...) czytaj dalej»
-
Dotacje unijne - czy trzeba zwracać przy prawidłowym wykorzystaniu?
przez: bardyt | 2014.6.19 16:21:20
Witam, Jeśli to nie ten dział, to proszę przenieść... Czytam sobie w internecie na temat dotacji z UE. Jak wiadomo czasami w internecie wypisywane są rzeczy, które mijają się daleko z prawdą, (...) czytaj dalej»
-
Grzywna sądu i mandat celny - czy podwójne karanie jest prawomocne
przez: Woran Dzmitriy | 2014.6.19 21:46:57
Dzen dobry.Mam grzywna w wysokosci 3140 zl + koszty postempowania sandowego w wysokosci 630 zl jaki daw mne Sad Rejonowy w Bialej Podlaskej.Ale uz zaplaciw mandat nf granice 1860 zl za przywoz 480 paczushek. (...) czytaj dalej»
-
Wykup mieszkania od gminy - zabezpieczenie przed długami matki
przez: mutley | 2014.6.20 13:14:1
Witam. Mam taką sytuację, że wziąłem kredyt na mieszkanie, żeby wykupić je od gminy na własność. To znaczy - dałem matce pieniądze na zakup tego mieszkania, gdyż ona po śmierci ojca miała (...) czytaj dalej»
-
Kradzież znalezionego telefonu - dobrowolne poddanie się karze
przez: jooni22 | 2014.6.20 13:37:51
Witam, Jestem studentem i mam 20 lat, nigdy nie byłem karany. Miesiąc temu znalazłem telefon, niestety pokusiło mnie aby go zatrzymać i wczoraj w moim domu stawiła się policja, pojechałem na (...) czytaj dalej»
-
Tajemnica bankowa - podawanie informacji bez weryfikacji tożsamości
przez: Szymon20144 | 2014.6.21 18:24:9
Jeżeli pracownik banku zna osobę, klienta i podaje mu informacje na temat jego rachunku i operacji na nim, bez uprzedniego weryfikowania jego dokumentu torzsamości(dowodu osobistego, paszportu) czy (...) czytaj dalej»
-
Kredyt hipoteczny rodziców - prawa synowej po wyrzuceniu przez teściów
przez: margo10 | 2014.6.21 21:8:47
Chciałabym się dowiedzieć jakie przysługują mi prawa. Mój mąż przed ślubem zaciągnął kredyt ze swoimi rodzicami pod hipotekę ich domu na 40 lat. Kredyt przeznaczony był na przybudówkę (...) czytaj dalej»
-
Handel warzywami na własnym podwórku - czy trzeba gdzieś zgłaszać
przez: Kiniunia | 2014.6.22 11:19:39
Witam! Mam takie pytanie , mianowicie czy na handel warzywami i owocami na własnym podwórku trzeba to gdzies zgłaszac czy nie??? czytaj dalej»
-
Przepisanie mieszkania babci na wnuczkę
przez: barburka123 | 2014.6.22 12:37:10
ja polecam w krakowie panią Annę Gaweł- Rozciszewską! czytaj dalej»
-
Związek 17-latka z 27-letnią kobietą - konsekwencje prawne
przez: Piotr_76 | 2014.6.22 16:31:25
Witam Jeżeli pyta Pan się o to czy Pana dziewczynie grozi coś za utrzymywanie relacji z osobą niepełnoletnią - to nic jej nie grozi. Sankcja karna przewidziana jest wyłącznie za utrzymywanie stosunków (...) czytaj dalej»
-
Przetrzymywanie sprzętu przez dzierżawcę za niespłacony czynsz
przez: Piotr_76 | 2014.6.22 17:44:18
Witam Wydzierżawiającemu dla zabezpieczenia należności wynikających z tytułu czynszu dzierżawnego przysługuje ustawowe prawo zastawu na przedmiotach stanowiących Pańską własność, które (...) czytaj dalej»
-
Unieważnienie mpzp a wydane wyroki sądowe oparte na tym planie
przez: Piotr_76 | 2014.6.22 17:58:6
Witam Zmiana mpzp nie powoduje nieważności opinii. Opinia dotyczy wyceny nieruchomości na dany dzień i przy konkretnych uwarunkowaniach. Tak więc wyrok nie został wydany w oparciu o nieważny dokument. (...) czytaj dalej»
-
Umowa młodocianego w celu przygotowania zawodowego po 18 roku życia
przez: tanzan | 2014.6.23 0:15:29
Witam Na początek powiem że mam skończone 18 lat, gdyż to może być istotne w tej sprawie. Uczę się w zawodzie kucharz 1 rok, chce dokonać zmiany praktyk/restauracji, lecz mam obawę że restauracja (...) czytaj dalej»
-
Alimenty na córkę - podwyższenie i dochodzenie od męża na rencie
przez: Paulina | 2014.6.23 1:21:44
Nie wiem gdzie kierować sprawę o niepłacenie przez męża alimentów na córkę. Co bierze sąd pod uwagę ,czy mogę wnieść o podwyższenie? Mam nietypową sytuacje ,gdyż od lutego tego roku zeszliśmy (...) czytaj dalej»
-
Zasiłek dla bezrobotnej matki po zakończeniu urlopu macierzyńskiego
przez: ola_ola | 2014.6.23 10:7:28
Witam Proszę o poradę. W tym miesiącu konczy mi się pełny urlop macierzynski, niestety do prcy nie moge juz wrocic bo podpisałam z pracodawca roziazanie umowy za porozumieniem stron z uwagi na (...) czytaj dalej»
-
VAT naliczony z faktur finansowanych z dotacji w działalności mieszanej
przez: Basia | 2014.6.23 10:9:36
Mój zakład prowadzi dwa typy działalności rehabilitacyjno-obsługową nieodpłatną świadczoną na rzecz własnych pracowników oraz gospodarczą. Do działalności obsługowo- rehabilitacyjnej zakład (...) czytaj dalej»
-
Podział wspólnego mieszkania przy rozwodzie - rozwiązanie problemu mieszkaniowego
przez: Ooo07 | 2014.6.23 12:46:53
Witam, za kilka dni mam pierwszą rozprawę rozwodową, złożyłam pozew bez orzekania o winie, pomimo tego że mąż przez całe małżeństwo mnie nie szanował, wyzywał i obrażał, robił z byle (...) czytaj dalej»
-
Rozdzielność majątkowa a długi współmałżonka - klauzula wykonalności
przez: xaisab | 2014.6.23 13:29:52
Jestem od dwóch lat mężatką. Po ślubie okazało się że mąż zaciągał długi, by grać. Mieszkaliśmy za granicą, myślałam że odkładamy wspólnie pieniądze na przyszłość, tymczasem on (...) czytaj dalej»
-
Wyrobienie dowodów osobistych na podstawie wyroku o paszportach
przez: urszula.salata | 2014.6.23 13:33:59
Dzien dobry. Przez sąd otrzymałam zgodę na wyrobienie paszportów dzieciom. Czy na ten wyrok moge wyrobić zamiast nich dowody osobiste? Cy jest możliwość zmiany postanowienia? jak to zrobić? czytaj dalej»
-
Przedłużenie terminu zwrotu VAT przez Urząd Skarbowy bez kontroli
przez: detter | 2014.6.23 15:19:30
Czy Urząd Skarbowy ma możliwość wydłużenia terminu zwrotu podatku VAT (ddziałalność gosp.) w celu zbadania zasadności zwrotu - ale uwaga: termin zwrotu właśnie mija - a U.S. nie wszczął kontroli (...) czytaj dalej»
-
Zrzeczenie się spadku po matce - problemy z postępowaniem sądowym
przez: *******.*****@*********.*** | 2014.6.23 21:2:15
witam, zaczne od początku : w 2010 r. umarła moja mama, po śmierci zaczeły dochodzić do mnie informacje o długach , które zaciągneła z moim ojcem. Mieszkała w małym miasteczku ,,dobrzy ludzie (...) czytaj dalej»
-
Zameldowanie na pobyt stały - konsekwencje dla sprzedaży mieszkania
przez: roksana00 | 2014.6.24 12:29:48
Dzien dobry mam takie pytanie.Otórz moja ciocia chciałaby mnie zameldowac na pobyt stały w swoim mieszkaniu(mieszkanie jest zadłużona ale spłacane w ratach rozłożonych przez adm)Pytanie:Czy po (...) czytaj dalej»
-
Anulowanie stażu w kancelarii - brak umowy a odmówienie praktyk
przez: Sordna | 2014.6.24 15:20:51
Do wszystkich tych którzy w przyszłości będą chcieli aplikować do tej kancelarii- moja szczera rada jest taka aby bić się o miejsca w czerwcu. Przeszłam cały proces rekrutacji pomyślnie i zaproponowano (...) czytaj dalej»
-
Odszkodowanie po zakończeniu umowy o zakazie konkurencji
przez: Macgyver001 | 2014.6.24 21:39:26
Dzień dobry Mam takie pytanie: Dowiedziałem sie, że w przypadku "umów o zakazie konkurencji po zakończeniu stosunku pracy" przysługuje pracownikowi odszkodowanie (min 25% ostatniego wynagordszenia (...) czytaj dalej»
-
Kupno mieszkania z zameldowaną osobą nieobecną w kraju
przez: Artur | 2014.6.24 22:22:11
Witam serdecznie jestem na etapie zakupu mieszkania w kredycie od wlasciciela mieszkania.Wszystko jest na dobrej drodze ale... jest problem z wymeldowaniem syna wlasciciela z mieszkania.ojciec otrzymal (...) czytaj dalej»
-
Groźby za niewyjazd na spotkanie po przelewie za zdjęcia
przez: Piotr_76 | 2014.6.25 10:20:54
Witam Ojcostwo męża matki nie wynika z uznania dziecka, tylko z samego faktu urodzenia dziecka w małżeństwie. Ma pani prawo w terminie 6 m-cy od urodzenia dziecka wytoczyć sprawę o zaprzeczenie (...) czytaj dalej»
-
Poświadczenie autentyczności dowodu osobistego do wniosku brytyjskiego
przez: amar4nt | 2014.6.25 21:22:57
Witam serdecznie, Aplikuję właśnie na studia w Anglii i wypełniam wniosek o pożyczkę na czesne. Elementem wniosku jest skan dowodu i załącznik z danymi moimi i osoby zaświadczającej o jego (...) czytaj dalej»
-
Prawa matki niepełnoletniej w ciąży gdy ojciec dziecka w więzieniu
przez: wynym1 | 2014.6.26 11:57:33
Witam. Mój mąż jest po rozwodzie 10 lat. Troje dzieci obecnie w wieku 17, 15 i 12 lat zostało przy matce. Teraz matka jedno z nich, tzn syna 15 letniego chce oddać ojcu za porozumieniem stron. Jak (...) czytaj dalej»
-
Ślub w Danii z obywatelką Kenii - formalności dla Polaka
przez: boniek888 | 2014.6.26 17:2:50
dzień dobry chciałbym się dowiedzieć jak w jaki sposób można wziąść ślub w danii! Ponieważ ja mam dziewczynę w Kenii i chcę wziąść ślub z nią w danii bądź w Kenii.Pracuję w Niemczech (...) czytaj dalej»