Archiwum Forum Czerwiec 2014
(90 tematów na forum)
-
Wyrok za jazdę pod wpływem, kiedy mogę przystąpić do egzaminu?
przez: gamer89 | 2014.6.1 16:57:31
Witam serdecznie, mam pytanie odnosnie zrobienia nowego prawa jazdy. Na Majówkę 2012 roku zatrzymano mi prawo jazdy za jazde pod wpływem, 7 sierpnia dostałem wyrok Sądowy. Moje pytanie brzmi czy (...) czytaj dalej»
-
przez: irooc | 2014.6.1 18:13:41
Wraz moją dziewczyną kupiliśmy rower o wartości ok 850 zł, był składany przez firmę, problem w tym że nie spisaliśmy umowy pisemnej w żaden sposób, można powiedzieć że była umowa słowna (...) czytaj dalej»
-
Dziedziczenie dlugu po smierci ojca
przez: Multilevelmoves | 2014.6.2 10:47:47
Moj ojciec zmarl 4 grudnia 2013 roku. Pozostawil po sobie mieszkanie i dlug w wysokosci 50 tys zlotych. Mieszkanie to dom blizniak gdzie gora mieszkania nalezy do mnie i do mamy a dol do matki ojca. Czy (...) czytaj dalej»
-
Alimenty a stypendium socjalne
przez: robgrzel | 2014.6.3 8:58:54
ok, to aby sprecyzować: czy sąd gdy nie odrzucając pozwu oraz dopuszczając do rozprawy o alimenty przyznaje tym samym, że jestem samodzielny finansowo a potem sprawdza, na rozprawie, czy rodzice (...) czytaj dalej»
-
Samowolne zajęcie pustostanu, jakie mam szanse na przydział takiego lokalu?
przez: eeeewwwwa | 2014.6.3 17:27:40
Samowolne zajęcie pustostanu, jakie mam szanse na przydział takiego lokalu? Chcę zająć taki lokal, zgłosić się do adm-u, opłacać czynsz,jestem już u kresu wytrzymałości,chcę mieszkać i (...) czytaj dalej»
-
przez: Karolina89 | 2014.6.3 20:14:32
Witam. Poniżej opiszę moją sytuację mieszkaniową: Mieszkam w kamienicy prywatnej, niegdyś była ona pod zarządem miasta i to własnie z nim miałam podpisaną umowę najmu. Kamienica została (...) czytaj dalej»
-
Całkowita niezdolność do pracy - wyrok sądu
przez: Esmeralda12 | 2014.6.4 9:50:5
Dzień dobry, Znajoma , która była uznana prze ZUS za całkowicie niezdolną do pracy otrzymała od ZUSu rok temu decyzję o częściowej zdolności do pracy, od której odwołała się do Sądu. (...) czytaj dalej»
-
Umowa na pół etatu w Polsce i umowa na pół etatu w Niemczech
przez: marzak | 2014.6.4 22:51:49
Witam, mam możliwość zatrudnienia na pół etatu w Niemczech przez niemiecką agencję Pracy jako opiekunka osób starszych i czy mogę dodatkowo pracować w Polsce na pół etatu zdalnie jako pracownik (...) czytaj dalej»
-
pismo o pzyspieszenie wyznaczenia terminu
przez: kamila871 | 2014.6.5 10:29:19
Witam. W styczniu złożyłam pozew o pozbawienie władzy rodzicielskiej ojca do synka. Akta przedłożone są u sędziego a nadal nie ma wyznaczonego terminu. Mam pytanie jak można napisać pismo o przyspieszenie (...) czytaj dalej»
-
przez: opqrstuw | 2014.6.5 13:56:13
Dzień dobry! Czy jeżeli potwierdziłam, że dany towar jest zgodny z moim zamówieniem na specyfikacji towaru, to znaczy, że ja już odebrałam ten towar, czy dopiero na niego czekam? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam. czytaj dalej»
-
przez: jdm93 | 2014.6.5 14:53:37
Wykonalam badania DNA i wyniki dostałam po tygodniu. Testy zamówiłam przez internet więc nie do końca jestem przekonana do tego że wyszły poprawnie.czy nie uważacie że tydzień to nie za szybko? (...) czytaj dalej»
-
Witam. Chciałam się zapytać czy jest możliwość wcześniejszego odebrania dowodu osobistego? Dzisiaj
przez: Małgorzata | 2014.6.5 16:32:48
Witam. Chciałam się zapytać czy jest możliwość wcześniejszego odebrania dowodu osobistego? Dzisiaj złożyłam wniosek o dowód tymczasowy (jestem niepełnoletnia), według moich obliczeń dowód (...) czytaj dalej»
-
przez: skun | 2014.6.5 18:54:49
Witam, chciałem się was poradzić czy mam jakieś szanse jak napisze do sądu o odwołanie od zakazu na prowadzenie pojazdów i jaki powód podać, zakaz dostałem na 2lata za prowadzenie roweru pod (...) czytaj dalej»
-
Zagubiona umowa kupna-sprzedaży
przez: GROM-6 | 2014.6.6 15:43:24
Witam! W marcu 2014 kupiłem samochód. Ze względu na jego stan samochód został zezłomowany w czerwcu 2014 .Nie był przerejestrowany na mnie. Gdzies zagubiłem umowę kupna-sprzedazy, która muszę (...) czytaj dalej»
-
przez: julek.yool | 2014.6.7 0:28:15
Witam. Mam pytanie dotyczące świadkowania w postępowaniu o oszustwo podatkowe. Znajomy ma być świadkiem w takiej sprawie. Był pracownikiem, na umowie o pracę z klasyczną płacą "najniższa krajowa, (...) czytaj dalej»
-
przez: verbum90 | 2014.6.7 22:2:20
Witam, mój nowy sąsiad, mieszkający jakieś trzy domy dalej, co jakiś czas odwiedza nas z wiecznymi pretensjami. Mieszkamy w małej miejscowości pod W-wą, facet wprowadził się jakiś rok temu, (...) czytaj dalej»
-
Pełnomocnictwo,odebranie praw,ustanowienie opiekuna prawnego
przez: Piotr_76 | 2014.6.8 0:10:8
Witam Może Pani ustanowić pełnomocnika procesowego - adwokata lub radcę prawnego, który będzie Panią reprezentował w Sądzie. Zaznaczam jednak, że może być konieczna Pani obecność w (...) czytaj dalej»
-
przez: Piotr_76 | 2014.6.8 0:41:41
Witam Będąc w separacji nadal obowiązuje Państwa ustrój wspólnoty majątkowej małżeńskiej. Oznacza to, że do momentu ustania wspólnoty żona nie może żądać od Pana rozliczenia (...) czytaj dalej»
-
przez: Piotr_76 | 2014.6.8 0:51:45
Witam Niestety podała Pani zbyt mało informacji aby udzielić odpowiedzi na zadane pytania. Jakiego rodzaju prawo do mieszkania przysługiwało rodzicom, czy doszło do zamiany i w jakiej formie. czytaj dalej»
-
wywiad środowiskowy w postępowaniu administracyjnym
przez: jszafran1 | 2014.6.8 17:48:14
Czy organ przeprowadzający postępowanie administracyjne ma prawo wystąpić o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego, a jeśli toak to proszę o wskazanie podstawy prawnej. czytaj dalej»
-
przez: giga49 | 2014.6.9 12:55:49
Wszystko jest możliwe, po pierwsze dlatego, że wbrew stawianej tezie nasze Sądy nie są niezawisłe, po drugie dlatego, że Sędziowie na prędce przeglądają akta lub zaznajamiają się na 5 minut (...) czytaj dalej»
-
Czy wójt gminy ma przełożonego, jeżeli tak to kto nim jest? Albo inaczej, gdzie mogę złożyć skargę
przez: Keruj | 2014.6.10 12:22:59
Czy wójt gminy ma przełożonego, jeżeli tak to kto nim jest? Albo inaczej, gdzie mogę złożyć skargę na arogancję wójta, który wbrew obowiązkowi wynikającemu z Kodeksu Postępowania Administracyjnego (...) czytaj dalej»
-
Alimenty dla małżonka a separacja
przez: starepole | 2014.6.10 13:49:37
czy mam prawo do alimentów? zawsze pracowałam, żyłam z mężęm w konkubinacie 10 tal, małżęństwem jestesmy od 2 lat. mąż w tym czasie wychodził z nałogów/narkotyki i alkohol/ nie zarabiał. (...) czytaj dalej»
-
Darmowe testy na aplikacje on line
przez: monikaurbanek | 2014.6.11 8:51:30
Dawno temu rozwiązywałam tam testy i muszę przyznać, że są całkiem w porządku ;). czytaj dalej»
-
przez: monikaurbanek | 2014.6.11 8:54:21
[url]http://e-prawnik.pl/[/url] czytaj dalej»
-
Wniosek o sporządzenie spisu inwentarza
przez: irminia | 2014.6.11 12:54:57
Witam, Chciałabym się dowiedzieć jak poprawnie zamieścić informacje o majątku czy długach po zmarłym ojcu, który nie utrzymaywał kontaktu prawie w ogóle. Istnieje duże prawdopodobieństwo, (...) czytaj dalej»
-
Kto nie musi płacić abonamentu RTV?
przez: ezisch | 2014.6.11 13:36:42
Proszę wszystkich Państwa mogących pomóc o udzielenie informacji. Pytam w imieniu moich rodziców którzy dostali do zapłacenia rachunek za abonament rtv 1600 zł pod groźbą zajęcia mienia przez (...) czytaj dalej»
-
przez: Serwis e-prawnik.pl | 2014.6.11 14:45:20
Szanowny Panie, Ze strony Zespołu prawników e-prawnik.pl możemy zaoferować Panu przygotowanie opinii prawnej wyjaśniającej Pana wątpliwości i zawierającej odpowiedzi na Pana pytania. (...) czytaj dalej»
-
Czy spółdzielnia mieszkaniowa ma prawo pobierać opłaty za parkowanie pod blokiem lub też wynajmować
przez: Andrzej | 2014.6.11 14:57:53
Czy spółdzielnia mieszkaniowa ma prawo pobierać opłaty za parkowanie pod blokiem lub też wynajmować zewnętrzną firmę do ubsługi parkingu (budka z ochroniarzem + szlaban)? Posiadam mieszkanie (...) czytaj dalej»
-
Czy bede w kartotece karnej jezeli zostalem skazany za art 190 kk?
przez: Marciniak | 2014.6.11 15:55:52
Dostał Pan karę grzywny, więc będzie Pan figurował w kartotece karnej przez 5 lat od momentu jej zapłaty. czytaj dalej»
-
czy mogę oskarżyć osobę o zniesławienie poprzez umieszczenie komentarza na FACEBOOK podaje treść
przez: EWA | 2014.6.11 20:11:48
czy mogę oskarżyć osobę o zniesławienie poprzez umieszczenie komentarza na FACEBOOK podaje treść komentarza "Proste rozwiązanie kładż pościel na drugie okno sąsiadka ma 80 lat i nie wie co (...) czytaj dalej»
-
wykorzystywanie wizerunku - portret osoby publicznej/celebryty/ zmarłego piosenkarza
przez: artystka | 2014.6.11 22:35:38
Witam, Mam pytanie a propos wykorzystania wizerunku do celów komercyjnych (sprzedaż grafiki z wizerunkiem osoby publicznej). Czy gdy wzorując się na ogólnie dostępnych zdjęciach w internecie danej (...) czytaj dalej»
-
Jak zarejestrowac traktor bez dokumentów?
przez: andrzeqqq | 2014.6.11 22:38:24
Witam kupiliśmy ok 15 lat temu traktor. Na ten traktor posiadamy tylko umowę kupna sprzedaży z poprzednim właścicielem. Nie posiadam dowodu rejestracyjnego ani ciągłości umów. Poprzedni właściciel (...) czytaj dalej»
-
przez: BarbasiaT | 2014.6.11 23:19:30
Myślę, że możesz spytać swoją byłą, czy to prawda. Jeśli tak, namów ją do zgłoszenia tego lub sam zgłoś to na policję. czytaj dalej»
-
Sąsiadka - remont klatki w kamienicy
przez: BarbasiaT | 2014.6.11 23:30:36
Klatka zawsze się brudzi, tak jak i ściany w domu. Nie ma na to rady. Może spróbuj to wytłumaczyć sąsiadce. Wszystko z czasem trzeba odnawiać. czytaj dalej»
-
przez: Arbitra | 2014.6.12 10:47:15
W trakcie 6-miesięcznego stażu, przysługuje 10 dni urlopu. czytaj dalej»
-
przez: serafinpawlak | 2014.6.12 15:2:56
a to nie jest tak że urlop bezpłatny bierzesz dopiero jak wykorzystasz cały urlop płatny... czytaj dalej»
-
przez: Eric | 2014.6.12 17:7:35
Urodzilam sie w 1955r w styczniu kiedy mam skladac o emeryture kiedy mi przysluguje czytaj dalej»
-
przez: BarbasiaT | 2014.6.14 14:33:48
Za kradzież mandat? A pamiętasz tą głośną sprawę o batonik za 99 gr? Faeta wsadzili za kratki. A Ty dostałeś mandat jak za złe parkowanie. Powiem Ci, że jak moja znajoma dostała kiedyś mandat (...) czytaj dalej»
-
przez: BarbasiaT | 2014.6.14 14:37:44
Podejdź do Państwowej Inspekcji Pracy. Praca bez umowy jest nielegalna. Jeśli masz świadków, którzy poświadczą, że pracowałaś bez umowy, to już duży krok do wygrania z pracodawcą w sądzie. czytaj dalej»
-
Problemy z poprzednimi lokatorami
przez: BarbasiaT | 2014.6.14 14:40:25
Wydaje mi się, że w tym wypadku najprościej by było po prostu zadzwonić do tego dostawcy energii i go o to zapytać. czytaj dalej»
-
Uprawomocnienie przysądzenia nieruchomości
przez: Ania | 2014.6.14 17:26:54
Proszę o odp., bo nie wiem czy jest to normalne. czytaj dalej»
-
co oznacza pojecie: modelowy odbiorca ?
przez: Styska | 2014.6.14 18:21:47
co oznacza pojecie: modelowy odbiorca ? czytaj dalej»
-
Zakup sprzętu AGD i "dobrowolne" ubezpieczenie
przez: Wolframos | 2014.6.15 14:0:50
Witam, w piątek kupiłem w sklepie RTV Euro AGD lodówkę na raty 10x0%. Niestety jak zwykle sprzedawczyni nie mogła wysłać wniosku ratalnego do banku bez "dobrowolnego" ubezpieczenia(kierownik nie (...) czytaj dalej»
-
odpłatność za powtarzanie przedmiotów na studiach.
przez: serafinpawlak | 2014.6.16 11:27:37
Ja miałem podobną sytuację i musiałem zapłacić wszystko, inaczej nie chcieli oddać dokumentów. Można by się z nimi ścierać w sądzie administracyjnym, ale kto ma na to czas i energię. czytaj dalej»
-
prawo mieszkaniowe w mieszkaniu kopalnianym
przez: Weronika19 | 2014.6.16 20:46:48
zapomniałam dodać iż nie jest to mieszkanie własnościowe mojej prababci. czytaj dalej»
-
Lekarz sądowy a biegły lekarz sądowy
przez: Piotr_76 | 2014.6.16 23:43:37
Witam Jeżeli Sąd zweryfikował zwolnienie od lekarza sądowego opinią biegłych, która potwierdza możliwość uczestniczenia przez Pana w rozprawie, może Pan spodziewać się doprowadzenia przed (...) czytaj dalej»
-
przez: Piotr_76 | 2014.6.17 8:48:23
Witam, Jeżeli w akcie urodzenia został wskazany ojciec biologiczny dziecka to niezależnie od zawieranych przez panią kolejnych związków sytuacja prawna dziecka w tym względzie nie ulegnie (...) czytaj dalej»
-
Sfałszowane potwierdzenie przelewu
przez: markow1991 | 2014.6.17 10:25:25
rozumiem . bo ogólnie ten gość oszukał już ogromną ilość ludzi na podobnych wałkach . W przypadku kiedy okaże się ze sfałszował te potwierdzenie rzeczywiście ale nie ma z czego oddać mi (...) czytaj dalej»
-
przez: aganatalia0308 | 2014.6.17 15:27:29
Witam zaczne od piczatku od kilku lat mamy problem ze splata kredytu hipotecznego gdyz maz stracil prace w zeszlym roku zostala nam wypowiedziana umowa kredutu hipotecznego gdyz mimo wplat zawsze co chwile (...) czytaj dalej»