Archiwum Forum Sierpień 2019
(109 tematów na forum)
-
Działalność nierejestrowa - korepetycje z angielskiego i obowiązki ZUS
przez: adam-student | 2019.8.10 15:31:18
Dzień dobry, chciałbym Was prosić o pomoc i wyjaśnienie jednej kwestii. Niestety mimo mnóstwa wątków i artykułów na ten temat, wciąż mam wątpliwości. Mianowicie: Chciałbym po wakacjach (...) czytaj dalej»
-
Wyroki w Polsce i Niemczech - czy można ściągnąć oszusta z Holandii?
przez: HellBifol | 2019.8.10 18:8:58
Witam jestem tu nowy wiec proszę o odrobine wyrozumiałości sprawa jest tego typu co mogę zrobić człowiekowi obecnie po bywającym i zamieszkującym za granice naszego kraju. Pan ma wyroki w Polsce (...) czytaj dalej»
-
Dług w ZUS 100 tys zł z działalności - rozdzielność majątkowa i ochrona żony
przez: MarekZio | 2019.8.11 16:58:13
Dzień dobry Piszę do Państwa z wielką prośbą o pomoc/poradę prawną. Dotyczy ona mojej jednoosobowej działalności gospodarczej oraz długów które mam w stosunku do ZUS. Poniżej opiszę (...) czytaj dalej»
-
Przedterminowe warunkowe zwolnienie a zasada specjalności ENA
przez: marekkonopka | 2019.8.12 9:20:55
Witam. Pytanie dotyczy przedterminowego warunkowego zwolnienia i zasady specjalności ENA. Na podstawie europejskiego nakazu aresztowania X zostaje przekazany polskim organom i trafia do aresztu skazany (...) czytaj dalej»
-
Zmiana imienia z Zofii na Nadzieję - czy koperty są dowodem używania?
przez: Velevitka | 2019.8.12 13:51:35
Witam! Planuję złożyć wniosek o zmianę imienia z Zofii na Nadzieję, imię, którym faktycznie się posługuję. Czy dołączenie kopert/pocztówek zaadresowanych na imię Nadzieja ma jakiś sens, (...) czytaj dalej»
-
Brat wyprzedaje spadek bez mojej wiedzy - czy mogę go powstrzymać?
przez: andrzejandrzejj | 2019.8.12 20:22:52
Witam 2 miesiące temu zmarł mój tato . Nie zostawił po sobie testamentu i wszystko po nim dziedziczymy na pół z bratem . Ja pracuje za granicą a brat mieszka w Polsce i on ma dostęp do wszystkiego (...) czytaj dalej»
-
Gmina wskazała lokale zamienne ale nieodpowiadające - prawo do zgodnego z dotychczasowym
przez: michaass | 2019.8.13 8:31:27
Dzień dobry, Gmina wskazała mi lokale zamienne, ale żadne z nich mi nie odpowiadało. Nie potrzebuję złotych klamek. Oferowane były mi lokale np: bez gazu ( w obecnym mam) albo z łazienką w (...) czytaj dalej»
-
Kolizja rowerzysty z samochodem - oszacowanie odszkodowania i zadośćuczynienia
przez: Micholog | 2019.8.13 9:40:54
Dzień dobry! Kilka dni temu jadąc ścieżką rowerową przez pasy zderzyłem się z samochodem osobowym. Kierowca wymusił pierwszeństwo i wjechał na pasy, ja nie zdążyłem wyhamować i wpadłem (...) czytaj dalej»
-
Przepis działki budowlanej na córkę - podatek, wycena i kredyt pod budowę
przez: meloncmg | 2019.8.13 15:41:16
Dzień dobry! Piszę w związku z przepisem części działki. Po prawdziwym urzędowym boju w końcu mamy wszystkie potrzebne dokumenty do przepisy wydzielonej działki. Działka pierwotnie należy (...) czytaj dalej»
-
Pozew o eksmisję - sąd zignorował uzupełnienie i zwrócił pozew
przez: krwawy_karzel | 2019.8.13 21:13:54
Złożyłem pozew o eksmisję dzikiej lokatorki. Sąd wezwał mnie do uzupełnienia pozwu poprzez złożenia drugiego odpisu pozwu - dla m.st. Warszawy. Następnego dnia złożyłem odpis. Mam potwierdzenie (...) czytaj dalej»
-
Wniosek o przekazanie gruntów z dobrodziejstwem inwentarza
przez: grabek2008 | 2019.8.14 9:39:37
Mam zamiar kupić od znajomego część działki rolnej z zabudowaniami (13ar z 31ar które posiada). Zastanawiam się jakie warunki muszą być spełnione aby podzielić działkę? Oraz wybudować dom (...) czytaj dalej»
-
Wyjazd za granicę przed wyrokiem za jazdę pod wpływem
przez: g19kamil94g | 2019.8.14 11:4:36
Witam, 2 miesiące temu straciłem prawo jazdy za jazdę pod wpływem alkoholu, zgodziłem się na samoukaranie gdzie prokurator wnioskuje o 16 miesięcy prac społecznych po 20h. Rozprawa ma się odbyć (...) czytaj dalej»
-
Ciąża podczas umowy zlecenie - przejście na spółkę jako współwłaściciel
przez: lemoniading | 2019.8.14 12:54:39
Jestem obecnie pracownikiem w firmie prowadzonej przez jedna osobę fizyczna. Dostałam od przełożonego propozycje stania się współwłaścicielem wraz z nim spółki z udziałami w tej spółce. (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż komputera - kupujący twierdzi że płyta główna była zalana
przez: kolega123123 | 2019.8.14 16:45:25
https://zapodaj.net/744e4c9c7510c.png.html Witam sprzedałem swój komputer przez marketplace facebook, który składałem na częściach używanych. Wgrałem system i wszystko było git. Wystawiłem (...) czytaj dalej»
-
Remont domu wynajętego przez partnera - czy rodzice winni spłatę inwestycji?
przez: nadzieja19 | 2019.8.14 20:25:56
Witam. Razem z partnerem zamieszkujemy parter domu moich rodziców (oboje jesteśmy zameldowani) jakiś czas temu zrobiliśmy generalny remont zamieszkałej przez nas części domu oraz "wspólnego "ogródka. (...) czytaj dalej»
-
Rejestracja motocykla z 1964 roku - brak ciągłości umów po wyrejestrowaniu
przez: Dawid123507 | 2019.8.14 21:19:36
Witam, Nabyłem stary motocykl marki shl z 1964r, motocykl jest wyrejestrowany , przy zakupie dostałem do niego stary dowód rejestracyjny na którym są wszystkie jego dane i dane właściciela, na każdej (...) czytaj dalej»
-
Budowa domku letniskowego na działce niebudowlanej
przez: mroczo | 2019.8.15 18:44:33
Witajcie! mam pytanie dotyczące budowy domku "letniskowego" na działce która nie zezwala na rekreację indywidualną. Plan był taki, buduję domek szkieletowy 30/35m2 i na czas budowy domu mieszkam (...) czytaj dalej»
-
Prowadzenie profilu Instagram firmy bez wynagrodzenia - prawo do zapłaty za pracę?
przez: adrianek199810 | 2019.8.15 19:51:42
Witam! Chciałbym przedstawić swój problem dotyczący pracy w social media. Prowadziłem profil na Instagramie dla pewnej dużej ogólnopolskiej firmy przez ok. 21 miesięcy (luty 2016 - listopad 2017). (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż mieszkania przez wszystkich właścicieli - czy wszyscy muszą być u notariusza?
przez: Maryska80 | 2019.8.15 21:58:51
Bardzo proszę o pomoc. Czworo członków mojej rodziny, po śmierci dziadków, została właścicielami mieszkania. Mieszkanie te w tej chwili chcą oni sprzedać. Tak właściwie czekają tylko na kredyt (...) czytaj dalej»
-
Batony proteinowe - jaka stawka VAT przy różnej zawartości kakao?
przez: ficun | 2019.8.17 15:21:15
Otwieram firmę, która będzie produkowała batony proteinowe. produkcja polega na zmieszaniu suchych produktów, uformowaniu z nich batonów i zapakowaniu (nie występuje opieczenie). Niestety nie mogę (...) czytaj dalej»
-
Nielegalnie podpięty prąd w starym domu - jak zgłosić uczciwie?
przez: rafalrn | 2019.8.17 23:50:0
Moi rodzice chcą przepisać na mnie dom, jako że jestem młodą osobą a dom parterowy, doszedłem do wniosku, że go wyremontuję i "pociągnę piętro", dom ma blisko 80 lat!. Po wykonaniu oględzin (...) czytaj dalej»
-
Urlop na żądanie za odmowę pracy w niedzielę - czy niedziele są dobrowolne?
przez: Arcticfox | 2019.8.18 21:47:13
Witam. Mam umowę o pracę tymczasową i pracuje 5dni w tygodniu w hurtowni są listy na których można się wpisać czy chcesz iść w niedziele, mnie wpisano na nią a gdy powiedzialam ze nie moge przyjść (...) czytaj dalej»
-
Alimenty od ojca na studia - czy mama musi płacić równą kwotę po przeprowadzce?
przez: zuzozolka | 2019.8.19 13:19:42
Dzień dobry! Mam 20 lat. Mieszkam w małej miejscowości, a studiuję w dużym mieście. Starałam się łączyć naukę z pracą, ale ze względu na utrudnione dojazdy, taki tryb życia stał się bardzo (...) czytaj dalej»
-
Nie mogę przelać raty kredytu bo była żona blokuje konto
przez: chojnicka | 2019.8.20 17:20:36
Witam, proszę o pomoc w następującej sprawie. Jestem ok 3 lat po rozwodzie i podziale majątku. Ja zostałam w mieszkaniu, które kupiliśmy razem na kredyt. Zgodnie z wyrokiem sądu, mieszkanie należy (...) czytaj dalej»
-
Naruszenie prawa do prywatności przez wypytywanie osób trzecich
przez: adolek11 | 2019.8.21 10:45:44
W jaki sposób ,w jakiej formie mogę komuś wskazać, że z uwagi na to, że poprzez dzwonienie do osób trzecich w celu wypytywania o moje informacje osobiste i życiowe ta osoba naruszyła moje prawo (...) czytaj dalej»
-
Regulowanie granicy z sąsiadem po 30 latach - zasiedzenie i mapy austriackie
przez: Przemkooo | 2019.8.21 18:52:53
Witam. Proszę o pomoc w poniższej kwestii. Sąsiad po ponad 30 latach wyszedł z propozycją uregulowania granicy między naszymi działkami. Dotychczasowe ogrodzenie zostało poprowadzone w taki (...) czytaj dalej»
-
Kontrola ZUS i indywidualna interpretacja - kara za okres po orzeczeniu SN
przez: marjamno | 2019.8.21 23:54:25
Witam, Czekam na decyzję ZUS po kontroli i bardzo możliwe, że dostanę karę. Proszę o radę - czy będzie ona podstawna czy też nie? Posiadam indywidualną interpretację przepisów wydanę (...) czytaj dalej»
-
Eksmisja z mieszkania - brak lokalu zastępczego dla jednej osoby z rodziny
przez: Crr0s | 2019.8.22 16:52:10
Witam, Nie wiem czy piszę w dobrym dziale, ale sprawa wygląda następująca jakieś 10-13 lat temu zasądzono mi, mojemu bratu i mamie eksmisje z czego tylko mi nie przyznano lokalu zastępczego. (...) czytaj dalej»
-
Zachowek i odsetki za opóźnienie - kolejność spłat częściowych
przez: mwojcik123 | 2019.8.23 12:46:22
Dzień dobry. Nie znalazłem jednak do tej pory informacji, czy w przypadku zachowku i należnych odsetek za opóźnienie spłaty, w pierwszej kolejności spłaty częściowe zaliczamy na poczet zaległych (...) czytaj dalej»
-
Alimenty z UK nie przekazywane przez matkę dziecka - składanie fałszywych zeznań
przez: DanielGda | 2019.8.23 15:14:0
Zapomniałem dodać: Po pierwszej sprawie o obniżenie alimentów, nie poinformowała ani mnie ani prawnika że alimenty należy wpłacać do komornika o którym w tamtym czasie jeszcze nie wiedziałem (...) czytaj dalej»
-
Kluczka ze szkoły z grozami - strach przed wychodzeniem i praca nad fobiami
przez: Akiraw | 2019.8.24 21:14:59
Witam. Otóż zdarzyła się taka sytuacja, i nie wiem co robić... Szedłem z kuzynem i pewien chłopak wszedł na mnie z bara (specjalnie ) spytałem się o co mu chodzi, wyskoczyli jego koledzy i (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż bezpośrednia vs sprzedaż przez syndyka - ochrona wzorów przemysłowych
przez: mrm1987 | 2019.8.25 1:57:36
Witam Potrzebuje pomocy osób którzy mogą coś mi podpowiedzieć. Sytuacje jest następna. Były Polski producent, Spółka Akcyjna jest na etapie upadłości likwidacyjnej, była próba sprzedarzy (...) czytaj dalej»
-
Nierówna konkurencja pracowników i promotorów
przez: AlinaWarna | 2019.8.25 14:7:5
@Majka2312 - też polecam tą kancelarię czytaj dalej»
-
Podział działki użytkowanej wiecznie
przez: AlinaWarna | 2019.8.25 15:29:21
ja na Twoim miejscu skontaktowałabym się z jakimś prawnikiem, szczególnie specjalizującym się w prawie cywilnym i gospodarczym, chyba w tej dziedzinie znajduje się prawo mieszkaniowe... czytaj dalej»
-
Zatrzymanie przez policję za zdarzenie drogowe z zarzutami bez podstaw
przez: Adik1992 | 2019.8.25 17:14:48
Witam, Mam taką sprawę, która ciągnie się już od kilku dobrych tygodni i nie daje mi spokoju. Jakoś 5 tygodni temu przyszedł do mojej żony policjant i powiedział, że brała udział w zdarzeniu (...) czytaj dalej»
-
Ochrona przed oskubaniem przez żonę po rozstaniu - prawo do majątku
przez: dariasska | 2019.8.25 17:52:17
no ja jestem zadowolona z podziału majątku ale to dzięki temu że Pani Grześkowiak mi pomogła! doskonała Pani Adwokat i faktycznie wie co robi na sali rozpraw! godna polecenia! czytaj dalej»
-
Rozwód po latach - prawo do nieukończonego domu
przez: dariasska | 2019.8.25 17:54:8
mi pomagała Pani Grześkowiak - doskonaa Pani Adwokat, na prawdę doskonale i prężnie działa. ja jestem mega zadowolona i z niej i z podziału majątku! czytaj dalej»
-
Przedłużenie pobytu w mieszkaniu komunalnym pomimo nakazu eksmisji
przez: *255*@****.** | 2019.8.25 19:28:8
Witam uprzejmie, Proszę o informację czy można dzięki jakiemuś pismu przedłużyć pobyt w mieszkaniu komunalnym bez względu na decyzję sędziego o eksmisję? Mieszkamy spokojnie, nie żadne (...) czytaj dalej»
-
Urlop wypoczynkowy przy zmianie pracy bez przerwy - ile dni przysługuje?
przez: DamianoMoreno | 2019.8.25 20:10:41
Jako pracownikowi ze stażem powyżej 10 lat przysługuje mi 26 dni urlopu wypoczynkowego. Pracowałem w firmie na umowie o prace na czas nieokreślony do dnia 24.05.2019 r. Umowa została rozwiązana (...) czytaj dalej»
-
Przepisanie mieszkania rodziców - czy poprzedni właściciel musi być obecny?
przez: Adelka97 | 2019.8.26 9:9:3
Witam, rodzice są właścicielem mieszkania kupionego 2lata temu. Jednak drogi rodziców się rozeszły, mama zarzeka się, że nie chce mieszkania jednak ja i tata chcemy mieć wszystko na papierze. (...) czytaj dalej»
-
Próba gwałtu na szkoleniu - czy można opisać sytuację w opinii Google?
przez: Kathy111 | 2019.8.26 14:44:22
Dzień dobry, Jakiś czas temu wybrałam się na szkolenie organizowane przez pewną firmę. Dwóch z instruktorów próbowało mnie zgwałcić. Nie zgłosiłam tego, ponieważ oni byli dwaj a ja nie (...) czytaj dalej»
-
Pożyczka z gwarancją pisemną - czy potrzebne wezwanie do zapłaty?
przez: Bolek80 | 2019.8.26 15:33:18
Naprawdę nikt nie podpowie .... o peselu już wiem-posiadam wszystkie trzy. a wezwania jak napisać wszystkim trzem osobno czy wspólnie??? czytaj dalej»
-
RODO - czy można być ABI/IOD na pół etatu z kadrową?
przez: papayasheikh | 2019.8.26 22:24:57
Polecasz do szkolenie z RODO Kancelarii Klisz i Wspolnicy? Korzystam z usług ich prawnika - mecenas Łabędzkiej i jestem bardzo zadowolna :) Ale na szkoleniach nie byłam i jestem ciekawa jak prowadzą. (...) czytaj dalej»
-
Zerowy PIT dla osób do 26 lat - od jakiej kwoty jest liczony?
przez: konradjan | 2019.8.27 9:48:14
Dzień dobry. Jak wiadomo, w życie wszedł zerowy PIT dla osób do 26 roku życia. Z tego powodu chciałbym zapytać od jakiej kwoty jest on liczony? Czy jest to kwota, którą dostaję "na rękę" czy (...) czytaj dalej»
-
Zakres pełnomocnictwa notarialnego do banków i urzędów
przez: Daro55 | 2019.8.27 15:15:45
W takich sytuacjach należy polegać na profesjonalnej pomocy. Jeśli chodzi o notariusza, to z pewnością warto zdecydować się na usługi, które świadczy notariusz Cejrowska z Tczewa. czytaj dalej»
-
Zajęcie konta bankowego przez komornika - brak informacji o podstawie długu
przez: stanis | 2019.8.28 16:16:20
Dzień dobry, Dwa dni temu moje konta bankowe zostały zajęte przez komornika na kwotę około 600zł. Dzwoniłem w tej sprawie do komornika i przekierował mnie do firmy, która zajmuje się moją (...) czytaj dalej»
-
Redukcja etatu o połowę po urlopie macierzyńskim i okres wypowiedzenia
przez: Vermilion | 2019.8.28 19:43:39
Witam, Zacznę od początku. Nareszcie udało mi się dostać pracę jako młodszy specjalista w księgowości na pełen etat na 6 miesięcy. Jestem zatrudniony przez agencję pracy dla dużej firmy korpo. (...) czytaj dalej»
-
Umowa o dzieło i 90 dni na zapłatę - jak liczyć odsetki za opóźnienie?
przez: xabcd | 2019.8.28 19:50:52
Dzień dobry, Miałam podpisaną umowę o dzieło, za którą nie dostałam wynagrodzenia. Umowa podpisana była w styczniu 2018 i zakończyła się z końcem sierpnia 2018. Co miesiąc wystawiany był (...) czytaj dalej»
-
Odwołanie od wyceny rzeczoznawcy po kolizji samochodowej
przez: Inezz360 | 2019.8.29 9:38:8
Dzień dobry, Twoje auto zostało uszkodzone podczas kolizji lub wypadku? Uważasz, że przyznane odszkodowanie jest zbyt niskie? Zgłoś się do mnie, a sprawdzę dla Ciebie ZA DARMO czy należy Ci się (...) czytaj dalej»
-
Sprzedaż nieruchomości z brakiem sprzętu po przekazaniu przez konsorcjum
przez: Duhai009 | 2019.8.29 15:23:47
Witam, Potrzebuję porady prawnej w poniższym temacie, nie jestem w stanie sam tego poprawnie zinterpretować. Byłem częścią grupy pracowników pracujących w delegacji w miejsccu wyznaczonym (...) czytaj dalej»